iwonaandrzej ciuszki itp 29.12.04, 09:08 witam po Swiętach nie wiem czy dobrze robię, ale kupuję najmniejsze ciuszki na 62, nie wieadomo jak duże bzie dziecko a na początek to przecież można pozwolić mu leżeć w koszulce czy kaftaniku i w pieluszce - częstotliwośc przewijania jest tak duża podobno, że lepiej mieć łatwy dostęp. Czy to prawda okaże się Co do spacerów to mam taki mały komplet polarowy, który podarowała nam moja klasa na szkolną wigilię, plus kocyk i powinno być OK Zakupiliśmy ostatnio komodę na garderobę Antosia i powoli planujemy zakup materaca, wanienkki itp. Nie chće zeby zakupy robił sam mąż gdybym np musiałą leżec przez ostatni miesiąc, byłam ostatnio świadkiem jak wózek dla maluszka wybierali teściowie dziewczyny z jej mężem - brrr, przecież to ja najwięcej będę go używała i ma być taki jaki mnie się podoba, nie??? co do samopoczucia to jest OK, brzuszek rozsądnie duży z czego się bardzo cieszę i waga też +8kg do moich ciut większych od przeciętnych rozmiarów. Wieczorem pobolewa podbrzusze i niestety usnąc ciężko. Jeszcze tylko 8 razy do pracy i na zwolnienie )) pozdrawiam iwona Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: ciuszki itp 29.12.04, 12:21 Witam Was po świętach, jestem na urlopie do piatku, ale dorwałam na chwile komputer i piszę) Święta spokojne, bóli zero, na szczęście, dzisiaj ide na wizytędo mojego gina wreszczie sie zważę to napiszę jak to wszystko u mnie wygląda)) wagowo)) na pewno po świętach przybrałam nieco)) Wszystkim Wam zyczę SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU 2005 ))) Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk glukoza 29.12.04, 12:59 cześć marcóweczki ale jestem zestresowana rano w przychodni odebrałam wyniki badania obciążenia glukozą: (50 p.gl.) pierwszy wynik - 177!, drugi po godzinie - 226!! a trzeci po dwóch godzinach - 366!!!!!! od razu stwierdzenie lekarza, że to chyba jakaś pomyłka i czy w rodzinie chorują na cukrzyce. No i od razu wysłali mnie na badanie. Tym razem wyszło mi 97 mg/dl a po godzinie 158 - to też chyba dużo, już sama nie wiem. Ja się załamię ( Jutro rano mam iść do przychodni zeby sprawdzili jak wyszło, ale ja nie mogę usiedzieć i dzis pędzę prywatnie do mojego lekarza. Czy wy też jestescie już po tym badaniu? i jak wam wyszło?? pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: glukoza 29.12.04, 14:08 Marzena, mój wynik przed glukozą to 71, a po godzinie 95. Dobrze, że wybierasz sie od razu do lekarza, nie ma co gdybać, tylko zasięgnąć opinii fachowca. Trzymam kciuki, bedzie dobrze! Pytałyście o ubranka, ja na pewno kupię kilka sztuk na 56 (kaftanik + śpiochy). Natalka była mała i w tych na 56... pływała. Teraz nie spodziewam sie zatem giganta. Ale zawsze, jeśli zajdzie potrzeba można kupić parę rzeczy, jak maluch się urodzi, bo niestety te większe "egzemplarze" nie mieszczą się w 56 i szkoda, żeby się zmarnowały. Widzę, że większość wybiera się w nowym roku na zakupy. Czekam na wiadomości o wózkach, jak wasze wrażenia z realnych oględzin. Czym prędzej naprawiam gafę na liście... dopisałam córeczkę Nordynki, ale jej nie doliczyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 glukoza, ciuszki i zakupy 29.12.04, 15:44 Dziewczyny witam po Świetach Ja na wagę nie wchodzę (nie mam w domu )) więc czekam na wizyte u lekarza ale jestem juz taka ogromna, że przeraża mnie to ważenie niestety ostatnio naszło mnie na lody i nawet teraz siedze przed komputerem i wciągam 1 l opakowanie ((( Marzena :moja glukoza to 73 a po godzinie 68 (dziwne, że mniejsza ale robiłam badanie dwa razy i wynik zbliżony )) Ciuszki: większość mam po Bartku ale dokupiłam body, pajacyki i kilka innych ubranek (zaszalałam na przecenie w mothercare). Rozmiar z Mothercare 0-3, pozostałe firmy 62. Inne zakupy: kupiłam ochraniacz do łożeczka i torbe na piluchy. Wciąż się zastanawiam nad łożeczkiem: czy kupić nowe z IKEI (koszt ok 190 zł) czy uzywane 60*120? Dałam ogłoszenie o zakupie więc zobacze co będzie. Wanienke kupię w ostatniej chwili lub spadnie to na męża (nie mam gdzie chwilowo tego trzymać) Przymierzam się do remontu pokoju Bartka. Trzeba na nowo ustawić łóżko, zrobic miejsce na łożeczko, przewiesić półki i zrobic miejsce w szafie. Samopoczucie: generalnie OK ale od pewnego czasu makabrycznie boli mnie mostek. Mam wrażenie, że ktoś (hihi) wbija mi szpilę w ten mostek. Nie pomaga zmiana pozycji siedzenia czy leżenia. Nie bola mnie juz pachwilny )))))) z barkiem troszkę lepiej. Juz się sama ubieram i mogę podnieśc rękę do góry. Niestety przy gwałtownym ruchu wyję z bólu lilypie.com/baby4/010208/0/2/1/+10/.png[/img][/url] lilypie.com/days/050304/4/21/1/+2/.png[/img][/url] pozdrawiam, eliza Odpowiedz Link Zgłoś
suzette3 Re: nareszcie siedze wygodnie.. 29.12.04, 16:22 nie moglam znalezc pozycji wygodnej dla mnie i dla malenkiej. Mój maz wpadl na pomysl, zeby postawic w salonie krzeslo ogrodowe typu lezak. Teraz sobie siedze wygodnie w pozycji póllezacej i od razu sie lepiej czuje. Niestety w nocy juz nie jest tak latwo, bo ani na plecach, ani na boku, a tu jeszcze sporo czasu zostalo.. Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk glukoza cd. 29.12.04, 18:46 nie jest za wesoło byłam dzis u trzech lekarzy, kazdy zdziwiony moimi wynikami (że takie wysokie i że są takie rozbiezności), powtorka badań wyszła trochę lepiej, ale tez nie za dobrze. Mam juz skierowanie do szpitala - buuuuuu czyli znowu ta patologia ((( jutro idę jeszcze do przychodni i dowiem się kiedy mam sie zgłosić. Sylwester zapowiada się nietypowy - wam zyczę bardziej szampanskiego sylwestra pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: glukoza cd. 29.12.04, 19:03 Marzena, trzymamy kciuki za Ciebie i maleństwo. Mam nadzieję, że niedługo wrócicie do domku. Będziemy czekały na wieści od Ciebie. Trzymajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia77 A jednak chłopiec! 30.12.04, 10:38 No to niespodzianka!Wczoraj na usg na 100% pani doktor dojrzała, że będzie synek! Proszę o zmianę płci na liscie marcóweczek!Pozdrawiam wszystkich! Karolina. Odpowiedz Link Zgłoś
suzette3 Re: A jednak chłopiec! 30.12.04, 10:54 .. jeszcze zapomnialam dodac, ze mieszkam w prowicji Groningen tj na pólnocy Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota29 Re: A jednak chłopiec! 31.12.04, 10:08 Karolcia - a w którym tygodni miałaś "zdiagnozowaną" dziwczynkę??? - ja miałam najpierw 18 tyg, potem u tej samej gin w 22 tyg a następnie na usg genetycznym u dr Makowskiego w 23 tyg (mam nawet pisemny dowód "płeć żeńska") wszyscy do brzucha mówią Maleńka - ale ja się ciągle obawiam "niespodzianki" - obawiam mówię tylko dlatego, że kupiliśmy już kilka sukienek no i trochę o mój łepek który przyzwyczaił się do myśli o córci - ale tak naprawdę najważniejsze jest żeby dziecko było zdrowe)) - dlatego gratuluję "niespodzianki" i oby do marca)) - pozdrawiam Dorota z 6 letnim Adrianem i Maleńką ??? marcową Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej do DOROTY29 31.12.04, 11:27 hej hej napisz proszę czym różni sie zwykłe usg od genetycznego dzięki pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
dorota29 Re: do DOROTY29 31.12.04, 13:42 usg genetyczne to inaczej usg połówkowe wykonywane na bardzo dobrym sprzęcie - u specjalisty od usg ( nie zwykły lekarz gin-położnik) lekarz ocenia bardzo dokładnie narządy wew. mierzy przepływ fal mózgowych, szerokośc komór w mózgu, przepływ krwi w sercu, budowę serca itd - ocenia również budowę kości twarzo czaszki w celu wykluczenia np downa lub innych chorób genetycznych - pozdrawiam Dorota 29 Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia77 Re: A jednak chłopiec! 31.12.04, 11:47 Dorotko,w 23 tyg pani doktor stwierdzila dziewczynkę, ale mowiła, że to nie jest pewne, choć żadnego "ogonka" nie dostrzega.Do tego czasu kupowaliśmy rzeczy neutralne(żółte, zielone, kremowe).Po tej diagnozie trochę się rozochociłam i kupiłam kilka ciuszków dziewczęcych.Na kolejnym usg, w 26 tyg nic nie było widać.A tu teraz, w 31 tyg bardzo wyraźnie uwidocznił się chłopczyk!Pani doktor też była zaskoczona, ale nie miała wątpliwości.Imię mieliśmy już wybrane -Michalinka, i tak zwracaliśmy się do dzidzi.Teraz troszkę ciężko się przestawic na myślenie o chłopcu, ale też bardzo się cieszymy!!!Co do imienia się wahamy-będzie Krzyś lub Dawidek, a może jeszcze coś innego nam wpadnie do głowy.Pozdrawiam! Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: MARZEC 2005 30.12.04, 11:38 hej witam wszystkie Kangurzyce ojoj, ile juz klopotow sprawiaja nam wszystkim nasze Bebcie kochane.. A to boli, a to niewygodnie, a to spac nie mozna. Eeech... U mnie wlasciwie oki, choc mam takie dni ( np wczoraj ) ze czuje sie naprawde fatalnie - slabo mi jakos, ledwie chodze z bolu (!!!) pachwin i wogole, naprawde, jakbym byla czyms zwiazana, a ktos kazal mi chodzic.. Jeszcze bol glowy i zapalenie pecherza no i tak wszystko na raz jednego dnia.. Jeeezu, no siedziec i wyc tylko, NO!! Ale to tak przejsciowo, jednodiowo, dzis juz na szczescie czuje sie dobrze, normalnie. No cale szczescie, bo jutro przeciez sylwester!! Wprawdzie ruszamy na skromna domowa impreze, ale chcialabym byc jakas " normalna " w towarzystwie. ) A, wymyslilam sobie super tanie przebranie sylwestrowe : jakby wlozyc t - shirt w czarno - zolte paski, takie szerokie dosyc, to tylko czulki na glowe i przepieknym trzmielem jestes )))))) No w gre wchodzi jeszcze t - shirt zielony, ale bardziej kombinowany, w pasy pionowe, jasno - ciemne i MELON jak sie patrzy ) Taaa, zartuje sobie, bo nerwa mam, ze oczywiscie kompletnie nie mam co na siebie wlozyc!!... Co do spania, to tragedia, nie przesypiam calych nocy juz od dawna, a jeszcze moje zapalenie drog moczowych gna mnie do lazienki nie tylko czesto, ale i z bolami. Na szczescie lecze sie dzielnie, wiec szybko mi mija. OBY!! Co do wyprawki to stanelam w miejscu. W 5 - 6 mies mialam szal na kupowanie ubranek, a teraz jakos nic mi sie nie chce.. Mebelki mamy juz wprawdzie wybrane, ale czekamy na powrot tescia z morza, bo on rowniez chce uczestniczyc w zabawie pt "dzidzia" ) A poniewaz tesciowie sponsoruja, to.. hm hm.. poczekamy, jak najbardziej, ze poczekamy!! )))))) No i wozek - wciaz zastanawiam sie nad typowa gondola, czy kupic tylko spacerowke z takim specjalnym "gondolowym" wkladem. Chyba na to drugie sie zdecydujemy, co radzicie??? Coz, nie ma mnie czesto, a jak juz siadam, to rozpisuje sie jak glupia Nic to, koncze, trzymajcie sie cieplo i zdrowo i ZYCZE SZAMPANSKIEJ ZABAWY, DOBRYCH HUMOROW I SWIETNEGO SAMOPOCZUCIA!!! )) Pozdrawiam, Marteczka Odpowiedz Link Zgłoś
ineta Jednak Fenoterol :-( 30.12.04, 13:10 Po dzisiejszej konsultacji z ginem mam brać fenoterol (i Isoptin)- 1/2 tabl. co 6 godzin. Bardzo chciałam tego uniknąć ale cóż - sama no-spa nie pomaga tak jak trzeba. Wiem z pierwszej ciąży jakie atrakcje dodatkowe "funduje" fenoterol ale cóż - czego się nie robi dla dobra dziecka. Ale musiałam się komuś wyżalić... Mój pierwszy synek urodził się na drugi dzień po odstawieniu tego leku więc pewnie był potrzebny aby zapobiec przedwczesnemu porodowi. Ale jakoś byłam optymistycznie nastawiona do tej drugiej ciąży, że wszystko będzie ok itp. A tu - kubeł zimnej wody na głowę Chyba mam dzisiaj doły....... W każdym razie w pierwszy weekend po nowym roku wybieramy się kupć wózek, komodę na ciuszki, przewijak, pościel. Ciuszki już kupiłam a i sporo będzie po starszym braciszku. Wybrałyście już wózki? Ja myślę ciągle nad 3-kołowym Quinny Fashion który jest w promocji ale na 100% zdecydowana nie jestem. Dla pierwszego malucha miałam wózek-koszmar (Eldar) i teraz wybrzydzam chyba do przesady aby znów nie popełnić błędu. Pozdrawiam Was wszystkie (rzadko tu zaglądam bo mam połączenie przez modem a wątek się tak rozrósł, że otwiera mi się chyba z 5 minut). Aneta i Bąbelek (28tc) Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Re: MARZEC 2005 30.12.04, 13:12 No witam wszystkie brzuszki!Wkoncu wygonilam mojego do innej sypialni,bo ilez mozna sluchac chrapania,troszke byl niezadowolony ale coz lepiej nam sie spi.Wstaje co godzina z roznych powodow same to znacie,organizm juz sie przygotowuje do nocnego wstawania.Zastanawiam sie jak to bedzie a swoja droga ile z was ma w planie karmienie piersia?Moja karmilam 7 miesiecy to tez bym chciala ale nigdy niewiadomo,zakupilam juz herbatki anyzowe mam nadzieje i tym razem mi pobudzi laktacje.Moj dzisiaj tak sie patrzy i pyta co tam masz,od pewnego czasu juz wymyslamy jaka to plec cos mi od poczatku podpoeiada ze to boy nawet jak gadam do brzucha to zwracam sie do niego,okropnosc niewiedziec zazdroszcze tym z wzs ktore juz wiedza.No i jednak stwierdzam ze 7miesiac jest najfajniejszy pomimo tych wszystkich niewygodnosci.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 30.12.04, 22:22 Witam po długiej nieobecnośći) Nie miałam czasu zajrzec przed Świętami i nawet i nie złożyłam Wam życzeń( teraz się troszke poprawię... WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU, A PRZEDE WSZYSTKIM ZDROWYCH I ŚLICZNYCH DZIDZIULKÓW))) Współczuję Wam wszystkich dolegliwości ciążowych... na szczęście do marca juz niedaleko Ja do tej pory czułam się bardzo dobrze i wszystko było ok, aż do wtorkowej wizyty u gina (28.12). Ciśnienie dalej mi podskoczyło i gin stwierdził, że tak wysokiego (160/80) nie da się już zwalić na zdenerwowanie wizytą((((( Dostałam tabletki, nakaz wypoczynku i ograniczenia soli. Codziennie mam też mierzyć i zapisywac ciśnienie. Na szczęście, chyba dzięki tabletkom, obniża się Boje się bardzo o dzidziusia... Miałam robione USG i rośnie prawidłowo, ale mnie to i tak nie uspokaja... Następna wizyta 18.01. Oby tylko było dobrze... Ściskam Was mocno i życzę DUŻO zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 31.12.04, 10:22 Ja też życzę Nam samych szczęśliwych chwil w Nowym Roku. Przywitamy go nietypowo, więc na pewno będzie wyjatkowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: MARZEC 2005 31.12.04, 11:31 uffff udało mi się i Sylwestra spędzę w domku, tzn. u znajomych ))) ale cieszę się bardzo, że nie w szpitalu. Od wczoraj mam skierowanie, ale gin. powiedziała, że te moje wyniki są jakieś rozbiezne i kosmiczne i musimy jeszcze raz sprawdzić. We wtorek idę na kontrolę i zobaczymy co wyszlo, dziś robiłam badanie i pierwszy wynik na czczo wyszedł chyba dobrze - 90, ale zobaczymy jaki będzie po wypiciu glukozy (75) po godzinie i po dwóch. Myślę, że będzie dobrze. Zyczę UDANEGO SYLWESTRA A W NOWYM ROKU - ABY SZYBCIUTKO NAM ZLECIAŁO DO MARCA, ŁATWYCH I SZYBCIUTKICH PORODÓW, A POTEM JUZ TYLKO SAMYCH SZCZESLIWYCH CHWIL Z MALUSZKIEM ))) Pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej Re: MARZEC 2005 31.12.04, 11:32 Ja również przesyłam najserdeczniejesze Życzenia na Nowy ROK - oby był pełen uśmiechu i szczęścia z naszymi bliskimi Udanej zabawy dla wszystkich!!!! PS dzis pierwszy raz weszłam na moje 4 piętro na 2 razy, buuuu pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Nowy Rok;))))))))))))))))))))) 31.12.04, 11:56 Kochane)))))))))) Najserdeczniejsze zyczenia Noworoczne dla Was wszystkich))))))))) Jestem na świeżo po wizycie u mojego gina waga 64,300 w 30 tc. Przeglądałam ostatnio kartę z mojej pierwszej ciązy i tyle wazyłam w 21 tc. ha..ha... mbuk, trzymam za Was kciuki musi byćdobrze Pozdrawiam Was Noworocznie aga Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: Nowy Rok;))))))))))))))))))))) 31.12.04, 12:19 My również życzymy wszystkiego NAJ NAJ w Nowym Roku, coby nam sie te nasze dzieciątka rodziły w terminie i zdrowiutkie )) Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: do Krakowianek 31.12.04, 14:30 dla tych co nie wiedza: kazda z Was dostanie 1000 zl od miasta na wyprawke! ja mieszkam daleko, ale pochodze z Krakowa pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w 2005 roku szybiego i "gladkiego" porodu wszystkim marcoweczkom Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 po dluuugiej przerwie 31.12.04, 17:10 Witam wszystkie po dlugiej przerwie spowodowanej pobytem w Polsce. Niestety dostep do netu prawie zaden, stad ta cisza. Mam nadzieje, ze mnie jeszcze pamietacie )) na liscie jestem )) Co do ciazy to przebiega calkiem niezle - jedyny problem to zylak, ktory umiejscowil sie w bardzo wrazliwym intymnym miejscu (ust korale ((Dzidziulek rosnie zdrowo, rozpycha sie bardzo i cisnie na watrobe i zoladek, bo kolejna dolegliwosc to zgaga Poniewaz koniec roku tuz tuz, wiec zycze Wam marcoweczki super zabawy, spokojnego, szczesliwego, zdrowego nowego roku, zdrowych maluchow, bezbolesnych i szybkich porodow, usmiechu na twarzy i kasy w kieszeni. Ania i Paula z dzidziulkiem Odpowiedz Link Zgłoś
niunia44 Ja również po baaardzo długiej przerwie 02.01.05, 15:23 Witam Was wszystko goraco z najlepszymi zyczeniami noworocznymi , oczywiscie życze każdej z Was szczęsliwego rozwiazania i zdrowych dzidziusiów. U mnie praktycznie wszystko po staremu, płci dziecka jeszcze nie znam. Ostatnie usg jakie miałam robione to było w pażdzierniku w 5 m-cu ciąży i lekarz stwierdził ze jeszcze za dobrze nie widac płci. Nastepne usg będę miała robione 14 stycznia więc może i wtedy juz będe wiedzieć czy będzie to chłopczyk czy dziewczynka. Piersze moje dziecko to synek który w lutym skończy 2 lata. Tak szczerze mówiąc jest mi to obojętne czy bedzie to chłopiec czy dziewczynka zeby tylko było zdrowe. Pozdrawiam Was wszystkie. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia_81 Re: Ja również po baaardzo długiej przerwie 02.01.05, 15:44 Witam wszystkie przyszle Mamusie.Chyba na liscie mnie nie ma ale tez jestem przyszla Marcóweczka (na 22 III).I bedzie Córcia - Natalia Urszula. Troche w ostatnich dniach dokucza mi nieprzyjemne swedzenia i pieczenia (po antybiotykach) ale jakos musze wytrzymac. Troche zaczyna mnie przerazac fakt, iz to zaledwie ok.2,5 m-ca do rozwiazania.Powoli zaczynam robic przygotowania...w mojej glowie.W lutym mam zamiar spakowac torbe...i czekac. Juz nie moge sie doczekac jak ja przytule. Pozdrawiam i zycze wytrwalosci i wiele radosci w Nowym Roku, i oczywiscie zdrowych Maluchów i lekkiego porodu. karolcia i mala Odpowiedz Link Zgłoś
suzette3 Re: Ja również po baaardzo długiej przerwie 02.01.05, 18:46 Karolcia witam Cie szczególnie serdecznie, poniewaz ja tez mam termin na 22 marca, i tez bedzie córeczka i imie tez na N ( Nadine). Czy Twoje malenstwo tez jest takie aktywne i wpycha Ci nózki prawie pod pache? Ja takze coraz czesciej przygotowuje sie psychicznie do porodu, i zastanawiam, jak to bedzie. Mam nadzieje, ze wszystko pójdzie w miare szybko i pomyslnie. Odpowiedz Link Zgłoś
violentlyhappy Re: Ja również po baaardzo długiej przerwie 02.01.05, 21:06 czesc dziewczyny czy moge jeszcze ja sie do Was przylaczyc? mam na imie Ania, jestem z Warszawy, a termin mam na 24 marca, prawdopodobnie bedzie to synek no i moje pierwsze dziecko. pozdrawiam Was serdecznie i zycze szczesliwego nowego roku Wam wszystkim. buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia_81 Re: Hej Suzette3 03.01.05, 15:36 Fajnie ze mamy ten sam termin.Moja mala tez sie niezle rozpycha.Troche mecze sie teraz z "grzybkami" ale mam nadzieje szybko to paskudztwo zlikwidowac. Myslisz juz nad wyprawka do szpitala? Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
suzette3 Re: Hej Karolcia 81 03.01.05, 19:57 Wiekszosc rzeczy juz mam, ale jak juz wczesniej wspominalam mieszkam w Holandii i tutaj wszystko jest inaczej, wiec niewiele mi bedzie potrzebne. Jezeli wszystko jest Ok. z mama i dzidziusiem, to wychodzi sie do domku juz kilka godzin po porodzie i juz w domu doglada nas pielegniarka polozna, pomagajac nie tylko przy dziecku, ale i w pracach domowych.Ja mialam grzybki na poczatku ciazy ale dostalam jakies lekarstwo i jest dobrze. Teraz mam innego rodzaju dylemat, a mianowicie mam jakies dziwne skurcze i bóle w dole brzucha. Moja córeczka najczesciej usadowiona jest bardzo nisko i szoruje w dolnych partiach, co czesto boli, czy Ty takze tak masz czasami? Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia_81 Re:Do Suzette 03.01.05, 23:40 No moja akurat szoruje bardziej u góry Nieraz tak sie przeciaga ze az mnie ciarki przechodza,ale oczywiscie to uwielbiam Fajnie by byBo pogadac.Jezeli masz gg. lub tlen to daj znac.Moze sie znajdziemy. Pozdrowionka K> Odpowiedz Link Zgłoś
nordynka1 Re: MARZEC 2005 02.01.05, 22:47 Witajcie w Nowym Roku! niech dla każdej z Was będzie wyjątkowo piękny..zwłaszcza w marcu U nas wszystko w porządku. Czujemy się dobrze. Właśnie wróciliśmy z basenu. Trochę ruchu po tych świętach.. Jutro idę sie dać ukłuć (badania). A w zeszłym tygodniu byliśmy w szpitalu do którego się przymierzamy - pooglądaliśmy oddział, salę (jedną, bo pozostałe dwie były zajęte) - miło, przytulnie. Ogólnie dobre wrażenie. Wiemy gdzie jest izba przyjęć, jak tam w ogóle trafić, gdzie zaparkować autko i inne takie..I chyba zostaniemy przy tym szpitalu. Zaczęliśmy małą reorganizację w naszym mieszkanku - no gdzieś trzeba przenieść te rzeczy co stoją w miejscu gdzie będzie łóżeczko. Mąż dzielnie majsterkuje więc przy półkach w przedpokoju. Do jutra włącznie ma jeszcze wolne. No a ja z brzusiem rano do pracy. Spróbujemy popracować ile się da. Na razie wygląda na to,że da sie jeszcze długo. brzdąc kopie od pęcherza aż po żebra, a ma jeszcze urosnąć podobno..uff ale nie budzi mnie w nocy. Czy czkawkę Malucha czuje się mocno? bo czasem rytmicznie mnie popukuje ale słabe jakieś te pukania jak na czkawkę - tak myślę. Pozdrawiamy Wasz wszystkie noworocznie Aga & Maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 03.01.05, 11:00 Dziewczyny, kiedy pakujecie torby???? aga Odpowiedz Link Zgłoś
pasmal Torba, wyprawka 03.01.05, 11:26 Jestem w 31 tc. i właściwie juz wszystko zakupiłam. Został wózek, nad którym nadal z mężem sie głowimy,łóżeczko, kosmetyki. Torbę spakuję za 2 tyg. Czy któras z Was planuje oprócz łóżeczka zakup kosza wiklinowego na stojaku? Co o tym sądzicie? I jeszcze jedno, przy tzw. okazji: ile przytyłyście w 30-31 tc? Ja tylko 6 kg i martwię się, że to troche mało... Odpowiedz Link Zgłoś
wanna1999 Re: Torba, wyprawka 03.01.05, 12:37 Przytyłam niecałe 6 kg... (termin na 1 marca). Ale mam 163cm wzrostu więc tak mało to chyba nie jest, w każdym razie brzusio jest bbbbbb. widoczny. Lekarz mowi że jest ok. Pewnie dojdziemy do 8-10 kg - i super - będzie mniejszy problemze zrzucaniem tłuszczyku. Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: Torba, wyprawka 03.01.05, 14:40 Ja bedę buszowała w sklepach w tym tygodniu. Torby jeszcze nie pakuję, ale powoli będę kompletować jej wyposażenie. Przytyłam 15 kg - czy jem dużo, czy jem mało przybywa mi zawsze 3 kg na m-c. W tej chwili ważę tyle, ile rodząc Natalkę - zatem wynik będzie pobity. Dzisiaj idę do lekarza i bardzo jestem ciekawa, jak ta moja szyjka się ma. Piszcie coś o wózkach!!! Jakie Wam wpadły w oko, a jakie Was poraziły. Zawsze to dodatkowa wiedza... Nordynka, na pewno to czkawka - ja ją porównuję do drgania np. nerwu na twarzy. Cieszę się, że dotrwałyśmy do 2005 r. - teraz to już naprawdę z górki )). Pozdrawiam w nowym roku, Ania 31 tc Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Torba, wyprawka 03.01.05, 14:40 Pasmal, Wanna możemy sobie podać łapki, wagowo idziemy równiutko aga Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: Torba, wyprawka 03.01.05, 16:22 Podczas dzisiejszej wizyty u ginka uslyszalam, ze mam mniej przybierac na wadze - srednio 2 kg miesiecznie tylam a teraz moge tylko 300 gr tygodniowo Od poczatku ciazy 9 kg. Ciekawe co mam robic jak i tak malo jem Torbe bede pakowala za miesiac,poltora - jeszcze troche czasu mam, bo na 26 marca. pozdrawiamy Ania i Paula Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Ale się zestresowałam :-( 04.01.05, 02:02 Dawno mnie tu nie było. Czytam wasze posty i złapałam "nerwa" Wy juz takie przygotowane a ja mimo, że mam termin na 3,03 mam dopiero 10 pieluszek, 1 koszulkę i 2 huggisy z promocji Chyba muszę się wziąść do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: Ale się zestresowałam :-( 04.01.05, 10:36 Aska, to i tak masz więcej ode mnie )). Ja mam tylko spakowane rzeczy po Natlce - niezbyt przydatne! Teraz zamierzam się porozglądać w slepach, a zakupy w przyszłym miesiącu. Wczorajsza wizyta u gina podniosła mnie na duchu. Szyjka wprawdzie miękka i "podatna na gorsze okoliczności", ale się już nie skraca. Lekarz był zadowolony z takiego obrotu sprawy. Bedę nadal uczciwie polegiwała i nie forsowała się. Mały waży już 2 kg - to nas dodatkowo ucieszyło. Teraz naprawdę spokojniej czekam na rozwiązanie. A o mojej wadze nic złego nie powiedział, tylko zapytał, czy miałam problemy z wagą po poprzedniej ciąży. Zgodnie z prawdą zaprzeczyłam i tyle było rozmowy o moich 15 kg. Trzymajcie się dzielnie, Ania 31 tc Odpowiedz Link Zgłoś
gusja Re: Ale się zestresowałam :-( 04.01.05, 11:44 Witam w Nowym Roku! Życzę, aby był najcudowniejszy z dotychczasowych i pełen samych cudownych przeżyć. JA tez jeszcze nic prawie nie mam z wyprawki i tez sie stresuje!! Najgorzej z wózkiem, bo jest najdroższy i najtrudniej wybrać dobrą opcję. ANFI nie przejmuj sie wagą, ja i tak Cie przebijam )) 16 kg plus w 31 tygodniu.Prawdziwa wielorybica. Nie martwię sie zbytnio mam 180 cm wzrostu i nie wyglądam tak tragicznie ( pocieszam się). Chociaż jak czytam, że dziewczyny przytyły 6-8kg i martwią się,że to dużo to już nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Najważniejsze, że moja Malutka zdrowa i duża w 30 tyg 1680 g. Dzisiaj zaczynam szkołę rodzenia i ćwiczenia. Nie mogę się doczekać. Mam nadzieję, że mój mąż nie ucieknie po pierwszych zajęciach. Pozdrawiam wszystkich, agnieszka 31 tc & Basia Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: Ale się zestresowałam :-( 04.01.05, 12:16 nio ja jak czytam te wątki to też zaraz chce mi się lecieć do sklepow na zakupki. Ja jeszcze nic nie zakupiłam, termin - 25.III, jakoś mi się ciężko zebrać po pracy. Święta, Nowy Rok, nie było czasu zaplanować, ale chyba trzeba się w końcu zebrać. Jest tego troszkę Co do wagi, to jestem zadowolona + 7kg, więc nie męczę się jeszcze (nawet jak wchodzę na swoje 4 piętro) A szkołę rodzenia zaczynam w następnym tyg. też jestem ciekawa jak mąż się będzie sprawował (sam mnie namówił, zebyśmy chodzili) gusja napisz jak wrazenia po pierwszych zajęciach Pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: Ale się zestresowałam :-( 04.01.05, 12:48 Ja muszę przyspieszyć z wyprawką. Po usg (dzisiaj) mam doping. Okazało się, że łożysko ma liczne kłykciny i będzie się szybciej starzeć Nie wiem nic dokładniej, bo do lekarza (mojego) idę w piątek. Jakby na to nie spojrzeć moja ciąża w galopującym tempie dobiega końca. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 WITAM 04.01.05, 09:31 Cześć Mamusie!! Dawno tu nie zaglądałam, nawet jeszzce nie przeczytałam zaległych postów Tak więc Wszytskiego dobrego w Nowym Roku- zdrówka, wytrwałości i cudownych dzieciaczków!!! A u mnie ok, choc dzisiaj czuję się okropnie. Coś mi zaszkodziło i boli mnie brzuch, mdłości...okropność. Poza tym brzusio rośnie i dokazuje, dziś idziemy na KTG, bo moj gin tak zaleca każdej swojej pacjentce od 30 tc. No i remont mieszkania-nadal trwa. Już nie mam cierpliwości. Trzeba też powoli skończyć wyprawkę dla maleństwa, bo potem moge nie mieć już ochoty, siły itd... Odezwę się później Buziaki Asia i Marcinek Junior w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Re: WITAM 04.01.05, 11:58 Witam wszystkie przyszle mamy,chce sie zapytac czy tez macie mniej ruchow niz przedtem (29tydz),czy poprostu ja panikuje.A tak wogole to jesli lekarze niebeda mieli nic przeciwko temu to chce rodzic naturalnie a co tam nie chce isc na latwizne zobaczymy tylko czy mi sie uda to jeszcze 2i pol mca albo tylko przytylam z 7kg nie jest zle moze zmieszcze sie w dziesieciu.Pozdrawiam Ksenia Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: WITAM 04.01.05, 12:58 Witam Moje Drogie wszystkiego Najlepszego , udanych porodów i zdrowych dzieciaczków w Nowym Roku Xsenna - ja dla odmiany mam więcej ruchów, co mnie tez troszkę martwi. Młody okropnie szaleje. Wizyta u gina dopiero za dwa tygodnie więc nie wiem ile młody waży ale mam nadzieję, że sporo (sądząc po mojej wadze )) hihi) W przyszłym tygodniu zaczynamy remont pokoju dla dzieciaków a pod koniec stycznia robie ostatnie zakupy Wczoraj wróciałam do pracy i dziś ledwo zyję. Chyba jestem za ciężka i po 9 godzinach siedzenia za biurkiem padłam. W nocy nie mogłam spac tak bolał mnie Kregosłup. Jak tak dalej będzie to chyba wróce na zwolnienie ( a tak chciałam pracować (( pozdrawiam, Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz ;))) 04.01.05, 13:03 Hmm...ja bym powiedziała, że ruchów odczuwam więcej aż czasami jest to niepokojąceI chyba zaczyna sie zgaga, bo czasem piecze w przełyku. Anfi, czy kupujesz jakiś prezent dla córeczki niby od dzidziusia? co by siostra łaskwaszym okiem spojrzała na brata? Cały czas zastanawiam się jak to u nas bedzie z akceptacja dzidziusia, troche się tego boję. U nas termin planowany na 09 marca, a wyprawka w lesie....mam trochę rzeczy po Marcie, pieluchy tetrowe, kocyk, rożek, ha...dla siebie pieluchy Belli poporodowe i tyle. Dałam sobie czas do końca stycznia. Pozdrawiam Was serdecznie aga Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: cysty na mozgu 04.01.05, 12:59 czesc dziewczyny, pamietacie moj problem sprzed 5-6 tygodni? otoz dzis znow bylam na kontrolnej wizycie w klinice cysty sie wchlonely, nie ma ich!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to wielkie szczescie jednak mnie dotyka... przeszlam w tym czasie wiele badan, takze amnicenteze i do dzis nie sypiam po nocach... horror sie skonczyl cieszcie sie na wasze zdrowe dzidzie moj synek ma wszelkie szanse, aby rowniez urodzic sie zdrowy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jestem taka szczesliwa cmoooooook cmooook cmoooook sciskam was wszystkie mgg1 i Tuptus 28+1 Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz ;))) 04.01.05, 13:08 Mgg cudowna wiadomość))))))))))))))))))))))))))) Zobacz jak cudnie się zaczął Nowy Rok))))))))))))) Trzymam za Was kciuki. Co do ruchów to mój mały to chyba jakiś piłkarz czy co???? Aha dodam, że mam jeszcze głęboki wózek i fotelik samochodowy. aga Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz ;) 04.01.05, 13:09 Mgg cudowna wiadomość))))))))))))))))))))))))))) Zobacz jak cudnie się zaczął Nowy Rok))))))))))))) Trzymam za Was kciuki. Co do ruchów to mój mały to chyba jakiś piłkarz czy co???? Aha dodam, że mam jeszcze głęboki wózek i fotelik samochodowy. aga Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: ;) 04.01.05, 13:57 Mgg cieszymy sie razem z tobą ))) super wiadomość, trzymajcie sie ciepło z dzidzią i myśl już tylko pozytywnie )) Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: cysty na mozgu 04.01.05, 14:01 SUUUUUUUUUUPER wiadomość!! Cieszę się razem z Tobą!! Asia Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 KTG 04.01.05, 13:51 Juz jestem po KTG. Tetno Juniorka ok, ale macica troche sie stawia, dlatego zeby ja wyhamowac musze brac Relanium....Hmmm...niby nie mam powodow do obaw...Bez Relanium moglabym nawet urodzic za tydzien...buuuuu Ale bedzie dobrze, prawda?!! Wierze w to Asia Odpowiedz Link Zgłoś
nordynka1 Re: KTG i cysty 04.01.05, 14:11 mgg ale fajnie, uff dzięki Bogu wszystko idzie ku zdrowej dzidzi) fantastycznie! borowka pewnie że będzie dobrze ufaj i się nie dawaj smutkowi pa dziewczyny, cos za czesto tu zaglądam w godzinach pracy... A&Maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
kligler Nowy Rok 04.01.05, 15:01 Witam wszystkie Marcóweczki w Nowym Roku i życzę Wam i Maleństwom wszystkiego naaaaajlepszego, zdrówka, spokoju no i czego sobie tylko wymarzycie. Póki co "bycze" się na zwolnieniu już od 27.12 - wypoczywam za wszystkie czasy i mam nadzieje, że do pracy wrócę z nowymi siłami (mam zamiar popracować jeszcze do końca stycznia, no może początek lutego - zobaczymy jak damy radę). Na USG wybieram się w przyszłym tygodniu - bardzo jestem ciekawa co tam słychać u mojej kruszynki. Jeżeli chodzi o wyprawke, to na zakupy zamierzamy iść w przyszłym tygodniu - wiem, że najwięcej problemów będziemy mieli z wózkiem. Póki co to moje kryteria są następujące: wielofunkcyjny, lekki (mieszkam na II piętrze, no i w miarę tani. Pozdrawiam Was wszystkie, nie dajcie się choróbską. Paula i Marcelinka Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: Nowy Rok 04.01.05, 15:19 Mgg, to najlepsza wiadomość na rozpoczecie roku. Cieszę się bardzo, że Tuptuś jest zdrowy. Gusja, miło mi, że nie jestem sama z... wielorybimi odczuciami. Nie przejmuję sie tym zupełnie, choć mąż mnie unika ostanio )). Borówka, oszczędzaj się, bo każdy dodatkowy tydzień to wielka wygrana dla maluszka. Jagasz, bardzo mi się spodobał ten pomysł z prezentem, ale kiedy rozmawiałam z Natalką, to nie bardzo mogła pojąć, skąd ten dzidziuś weźmie prezencik dla niej. Chyba bardziej się ucieszy z mojego widoku, niż z jakiejś zabawki. Już teraz dopytuje się, o szczegóły mojej wizyty w szpitalu i widzę, że mocno to przeżywa. Oczywiście sprawę porodu spłycam do krótkiego "dzidziuś wyskoczy z brzuszka" . Bez owijania w bawełnę, uprzedzam ją, że bedę musiała dużo zajmować się braciszkiem. Z każdą taką rozmową widzę u niej większe zrozumienie dla potrzeb maluszka. To chyba dobra droga... Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna co do ruchow 04.01.05, 15:27 Troche zaczynam panikowac z tymi ruchami od dzis zaczynam liczyc i wtedy zobacze co i jak.Ruchy juz mam od 16tyg wiec moze poprostu przywyklam albo mam jakiegos spiocha moze po tatusiu.Mgg super wiadomosc powodzenia.Wczoraj pokupowalam znowu pelno wszystkiego sa przeceny wiec okazja mam oprocz tego kumpele z terminem na lipiec to jej wysle ucieszy sie,pomimo ze nie wiem co nosze ale bieze mnie na niebieski z moja Emma bralo na rozowy wiec moze i tym razem instynkt nie zawiedzie.No trzymajcie sie juz niedlugo bedziemy na forum o noworodkach.Ksenia Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: co do ruchow 04.01.05, 16:04 mgg ja tez ciesze sie z Wami ze jest w porzadku!!!! U mnie mlody tez szaleje na calego (28 tydz.), czasem tak kopie, ze brzuch podskakuje )) Paula tez tak robila, wiec mysle ,ze jest ok. Bardziej by mnie niepokoil brak ruchow. Podobno ma ich byc 10 w ciagu godziny, a najlepiej sprawdzac pol godz, po jedzeniu. Ja, podobnie jak Jagasz, mam duzo rzeczy po Pauli - wozek, fotelik, przebierak, troche neutralnych spiochow (duzo juz dostal maly w prezencie), body (kilka kupionych ostatnio), pampki maly bedzie chyba dostawal do osiagniecia wagi 5 kg (pampers newborn) ze szpitala od znajomej, wiec jeden drogi problem z glowy, nowe reczniki z kapturkami juz kupione,skarpetki itp, wiec troche tego jest. Za 3 tyg,. mam kolejne spotkanie z moim chloptasiem na usg - mam nadzieje, ze pokaze sie z jak najlepszej strony )) pozdrawiamy, trzymajcie sie ciezarowki, nie przemeczajcie sie (wlasnie skonczylam sprzatac mieszkanie - jutro urodziny mojej coreczki!!!) Ania i Paula (5.1.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
pasmal Re: do Jagasz 04.01.05, 18:57 Przepraszam, ale nie pamiętam skąd jesteś i gdzie zamierzasz rodzić. Cos mi sie wydaje, że tak jak ja na Żelaznej... Termin mamy na ten sam dzień. Smiesznie byłoby się spotkac w szpitalu Pocieszasz mnie, ze u Ciebie z wagą tak samo. Ja martwie się dodatkowo wynikami wątroby - mocno podwyższone ALP, ALAT i ASPAT ( Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 :))))))))))))))))))))))))))) 04.01.05, 21:07 Mgg, SUPER wiadomość Cieszymy się razem z Tobą))))) Ja również witam w klubie zgagi(( Męczy mnie coraz bardziej... Bierzecie coś? Moja przyjaciółka łykała chyba Rennie, podobno jest bezpieczne dla kobiet w ciązy. ja na razie staram się ograniczac tabletki. Wystarczy, że musze brac te na nadcisnienie Czy któras z Was też ma wysokie ciśnienie? I czy wiecie może jak to jest z porodem, bo prawie wszedzie czytam, że jest to wskazanie do cc... Z wyprawka jestem daleko w lesie... Dzisiaj szczegółowo opracowuję naszą forumowa listę. Na razie mam zamiar kupić najpotrzebniejsze rzeczy. Daję sobie czas do końca stycznia Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: co do ruchow 06.01.05, 08:21 Cześć) I znowu kolejny szaro bury dzień- gdzie ta biała zima?!! Czuję się dobrze, nie denerwuje się, podstawowe obowiązki robię wolno i leniwie...W końcu mój Maluszek najważniejszy. Ostatnio mam ranne mdłości- czy to normalne?!! Na początku ciąży ominęły mnie te przypadłości... Juniorek ruchliwy, kolejne USG 14go- zobaczymy, jaki z niego już duży chłopak Na razie nie mam czasu na dokończenie kompletowania wyprawki dla Malucha. Musimy uporać się z remontem mieszkania, ale mam nadzieję, że do końca stycznia większość rzeczy bedę już miała. Pozdrawiam cieplutko papa Asia i Marcinek Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 zakupy - wyprawka 04.01.05, 16:23 Dziewczyny oto lista, którą kiedyś znalazłam na Naszym forum (napisana przez jedną z mam). Może się przydać .NIEZBĘDNE 1.1. UBRANKA koszulki(5); kaftaniki(5); komplet śpioszki+kaftanik rozpinany(3); body z długim rękawkiem(5); pajacyki(3), sweterki ciepłe(2); czapeczki ciepłe- polarowe, wełniane(2), skarpetki z luźnym ściągaczem(5); śliniaczki malutkie(3); kombinezon na spacery(1) 1.2 SPANIE materac kokosowy/z trawy morskiej; kołdra i poduszka(to na poźniej)/zapinany śpiworek do spania; poszewki na kołdrę i poduszkę (2 komplety); prześcieradło najlepiej z gumką(2); ochraniacz do łóżeczka; folia między materac a prześcieradło (2), rożek usztywniony; kocyk flanolowy, kocyk polarowy; 1.3 MEBLE łóżeczko najlepiej z 3 poziomami wysokości materaca, wyjmowanymi szczebelkami i pojemną szufladą pod spodem; komoda do przewijania/nakładka na łóżeczko, najlepiej taka z wyższymi brzegami, żeby maluch nie spadł 1.4 SPACERY wózek, torba do wózka, folia przeciwdeszczowa, ceratka na spód wózka, śpiworek do wózka, fotelik samochodowy; nosidełko na brzuch (najlepiej takie, w którym dziecko może być i przodem i tyłem do mamy) 1.5 KARMIENIE stanik do karmienia(2), wkładki laktacyjne, herbatka Hipp dla karmiących, szczotka do butelek, butelki (2), smoczki do butelek(2), smoczki uspokajające(2) z przypinką, termosik na butelkę, woda niegazowana, laktator 1.6 PRZEWIJANIE, KĄPIEL, HIGIENA pieluchy tetrowe(20), pampersy(1 duże opakowanie), chusteczki mokre(i duże pudełko z wkładem); wanienka; termometr do wody; gąbka/frotka do mycia, ręcznik kąpielowy z kapturkiem(2); nożyczki do paznokci; szczotka do włosów (miękkie włosie, najlepiej końskie), płatki kosmetyczne/waciki kosmetyczne; szczoteczka miękka do dziąseł 1.7 KOSMETYKI mydło; oliwka; patyczki; krem przeciw odparzeniom, krem ochronny na spacery, płatki do prania Bebi; proszek do prania Lovela; 1.8 APTEKA gaziki małe(parę saszetek); spirytus do zrobienia roztworu 70%; linomag, alantan, sudocrem; krople Cebion; Infacol, woda koperkowa na kolki;paracetamol w czopkach dla niemowląt; gruszka do noska; zakraplacz/pipeta do różnych kropelek; termometr najlepiej elektryczny;Bepanten; Aftin, sól fizjologiczna; tormentiol 1.9 POŁÓG: Tantum rosa, kora dębu, pas poporodowy, podpaski/pieluchy Bella 1.8 Co zabrać do szpitala? karta ciąży + aktualne badania; pantofle, szlafrok, ręcznik duży i mały; koszula nocna; majtki jednorazowe, podkłady/podpaski Bella; komórka/karta do telefonu; stanik do karmienia; wkładki laktacyjne + ewent. odciągacz; korki do uszu; coś do czytania; rzeczy dla dzidzi (zależy od szpitala);kosmetyczkę z zawartością; ciepłe skarpetki; mokre chusteczki do odświeżenia się zanim się wstanie; wodę mineralną niegazowaną w butelce z “dzióbkiem”; coś do podmywania się po porodzie (kora dębu/tantum rosa/szare mydło); dla taty: przygotować listę tego, co ma wziąć do szpitala na wyjście, ubrania dla mamy i dzidziusia – przygotować wszystko nawet buty! 2.POŻĄDANE CHOĆ NIEKONIECZNE: karuzela, baldachim; kosz wiklinowy do spania dla noworodka; lampka nocna 3.PÓŹNIEJSZE ZAKUPY grzechotki, gryzak, szczoteczka do zębów; krzesełko do karmiania, kojec, płyn do kapieli, szampon, parasolka do wózka, cieńsze kocyki na spacer i do domu; leżaczek 4.POLECAM: wszelkie akcesoria firmy Avent; leżaczek bujany dla dziecka; pampery f-my Pamper, mają rzepy a nie plastry i nie odklejają się; duże łóżeczko 140 f-my Vox, rośnie razem z dzieckiem; nosidełko usztywniające główkę- można spacerować nawet po górach;kosmetyki Bambino- tanie i nie uczulają, a jak pachną...;proszek Lovela- nie jest tani ale naprawdę nie uczula; fotelik samochodowy 0- 18 kg. Dla bobasa i przedszkolaka. Można dziecko położyć jak w kołysce i normalnie posadzić, tj. łóżeczko służy nam od urodzenia- Renolux; ubranka z szerokim otworem na głowę; wodę koperkową Gripe water- rewelacja na kolki; fotelik samochodowy kołyskę – można wygodnie wziąć dziecko do znajomych i tam “bujać”, można nosić dzidzię ze sobą po domu, gdy nudzi się w łóżeczku, można karmić kiedy już większe, a jeszcze nie siedzi; niańkę elektryczną, dla mieszkających w domach lub przestrzennych mieszkaniach, nie trzeba co chwilkę nasłuchiwać, czy dzidzia płacze; tormention na odparzenia; wkładki laktacyjne Bella, bo mają cieniutką folię i nie przemakają; muszle laktacyjne f-my Avent (dla tych, którym wycieka z jednej piersi, gdy karmią drugą), ja zakładałam ją na drugą pierś do stanika i oszczędzałam w ten sposób wkładki laktacyjne, oraz w prosty sposób uzyskiwałam mleczko do zamrożenia ) 6. NIE POLECAM: kaftaników zapinanych z tyłu, bo się wciskają w ciałko dzidzi; kupowania zbyt dużej ilości butelek; kupowania całej serii kosmetyków; kosmetyków NIvea i Johnson' s Baby – często uczulają; kupowania zbyt dużej ilości gadżetów; pajacyków rozpinanych jedynie koło szyi – ubranie tego dziecku jest koszmarem, najlepsze są pajacyki rozpinane na całej długości; śpioszki rozpinane w kroku, wtedy można łatwo przebrać nawet śpiącego maluszka; ubranek zapinanych na pleckach, maluchowi jest w nich często niewygodnie 7. CO BYM KUPIŁA, GDYBY MIAŁA KUPĘ FORSY? wózek f-my Musty; kosmetyki Mustela; ubranka Jacardi, takie “coś” na kółkach, do przewijania dzidzi, co ma pod spodem i wanienkę i półeczki na niezbędne rzeczy 8.KUPIŁAM, ALE SIĘ NIE PRZYDAŁO: butelki; całe serie kosmetyków, gdy używało się tylko paru rzeczy; baldachim, ochraniacz, smoczki 9.RADY NA OKRES POŁOGU: kupić na początek duże podkłady higieniczne, potem podpaski, ale bez siateczki, bo powodują podrażnienia; dużo leżeć “na goło” zwłaszcza jeśli krocze było nacięte, dopływ powietrza dobrze robi na gojenie się rany; warto kupić koło nadmuchiwane (są specjalne dla położnic), które bardzo ułatwiają siedzenie po porodzie; uprzedź męża o możliwości depresji poporodowej i kiedy przyjdzie po prostu sobie popłacz, czasem pomaga samo wyładowanie emocji poprzez płacz; zmień standardy odnośnie utrzymania domu; jeśli jesteś zmęczona, po prostu się połóż i odpocznij; nadmiar stresu szkodzi Tobie i dziecku; ważne jest dobre osuszanie krocza, po myciu delikatnie ręcznikiem i potem nawet suszarką 10.RADY NA KARMIENIE PIERSIĄ: na bolące piersi kupić kapustę, ubić liście tłuczkiem do mięsa, do torebki foliowej i do lodówki, schłodzone stosować jako okłady na piersi; pilnować żeby karmić na zmianę raz z jednej raz z drugiej piersi, bo można potem mieć różne rozmiary, gdy się karmi tylko z jednej; nie poddawać się zbyt szybko, jeśli trzeba to położyć się z maluchem do łożka i karmić, karmić...; wyluzuj się a wszystko będzie łatwe; karm dziecko zawsze na żądanie. To co, że właśnie jedziesz autobusem? Dziecko nie poczeka i będzie się darło wniebogłosy a ty się będziesz denerwować; noś luźne ubrania, żeby w razie pilnej akcji podać pierś dyskretnie, nie wywalając jej całej na wierzch; po domu chodź na początku nawet na golasa, trzeba wietrzyć piersi, żeby się przyzwyczaiły, wtedy nie robią się strupy i nie trzeba smarowa niczym; unikaj gości przez pierwszy miesiąc zanim sytuacja się nie ustabilizuje i ty i oni mogą być skrępowani a to nie sprzyja nikomu; nie słuchaj głupich rad, że masz : za małe piersi, za mało pokarmu, za chude mleko; że dziecko trzeba dokarmiać, że musisz pić bawarkę i rosół; słuchaj instynktu, poznasz swoje dziecko i będziesz najlepiej wiedziała, 11.BEZ TEGO NIE WYOBRAŻAM SOBIE ŻYCIA: pieluchy jednorazowe; laktator; przewijak na łóżeczko, sterylizator; nosidełko na brzuch, mokre chusteczki Pampersa 12.RADY DLA “CESARZOWYCH” im szybciej wstaniesz, tym lepiej; “odchody” szybiej schodzą, bo działa po prostu prawo grawitacji; nie wstawaj sama Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz ;)))) 05.01.05, 09:53 Honda dziekuję za listę niezbędnych rzeczy)))już sobie wydrukowałam i trzymam przy sobie. Socka wszystkiego najlepszego dla Twojej córeczki z okazji urodzin. Sto lat Pasmal, nie widzę Ciebie na naszej liście...rodzę na Żelaznej na banktermin mam na 09/03 ale wiesz to różnie bywa. Ja też miałam bardzo złe wyniki transaminaz czyli Aspat i Alat, związane to było z moim kamieniem w pęcherzyku, przez miesiąc brałam leki, wyniki obecnie są super, leki odstawione. Oczywiście wszystko po wielu konsultacjach z lekarzem. Moje dziecko chore(( temperatura, wymioty, jak tak dalej pójdzie zadekuję się razem z nią w łóżeczku Pozdrawiam WAS Mamusie Aha dodam, że mam jeszcze ręczniczek z kapturkiem i kocyk. aga Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 faza bezsenna 05.01.05, 10:43 kochane jak tam u was ze snem? ja od czasu klopotow z Tuptusiem nie moge spac...klopoty minely, a mnie dalej meczy... sa tu wsrod was podobne nocne marki? zapraszam na pogawedke na ciaze i ciaze. porod dzis znow polozylam sie o 4 i czytalam jeszcze do 4.30 moj wiercipieta tez nie lepszy, harcuje ile wlezie w tym czasie.. Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: faza bezsenna 06.01.05, 04:05 hihi u mnie róznie )) Albo nie mogę zasnąc albo budze sie o 3 i nie mogę spać. Zasypiam ok. 5 a wstaję o 6.30. Masakra. Dodatkowo doszedł silny kaszel i okropne duszności. Nie wiem czy młody ugniata mi płuca ale czasami nie mogę złapac tchu. Wczoraj podczas kąpieli myślałam, że padnę z braku powietrza. Wizyta u lekarza za 2 tyg i liczę, że wyjaśni mi problem. Podjęłam decyzję co do ostatecznych zakupów - koniec stycznia. Łóżeczko stanie juz u chłopaków w pokoju, kupię wanienke (trudno będzie albo stała w łożcezku albo w naszej wannie , kosmetyki dla mnie i dla małego, troszkę ubranek, pościel i może naciagne męża na elektroniczną nianię i termometr ) pozdrawiam, Eliza Bartek lilypie.com/baby4/010208/0/2/1/+10/.png[/img][/url] i marcowy chłopczyk lilypie.com/days/050304/4/21/1/+2/.png[/img][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: o wszystkim :) 05.01.05, 11:06 Najlepsze życzenia urodzinowe dla Pauli!!! Agusik, lepiej porozmawiaj z lekarzem na temat cc. Co do listy, to już mam gotową, żeby w razie... mąż mógł sie połapać, co kupić. Zakupy odkładam jednak, jak najdłużej się da. Teraz skupiamy się na remoncie/przemeblowaniach, przy czym ja obejmuję funkcję dyrygenta! Jagasz, super, że Ci ten kamien odpuścił! Oby tak dalej. Moja Natalka właśnie wczoraj skonczyła antybiotyk, zaczęło się tak, jak u Was - potężna gorączka, wymioty, a sprawcą było zapalenie gardła i migdałków. Życzę Marcie szybkiej kuracji. Mgg, niestety/stety sypiam, jak niemowlę i sobie to chwalę, bo wiem co to bezsenne noce. Pzdrawiam w ten pochmurny "zimowy" dzień, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: o wszystkim :) 05.01.05, 11:34 Ja też śpię jak dziecko no oprócz dzisiejszej nocy podczas której wstawałam do Marty. aga Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: o wszystkim :) 05.01.05, 17:04 Mgg1 - super wiadomość!!! Tak się cieszę, że wszystko się dobrze ułożyło. I tak trzymać! Socka2 - najserdeczniejsze życzenia urodzinowe dla Pauli! Jeśli chodzi o spanie, to różnie bywa. Ale zdarza się, że jak się obudzę, to ciężko mi potem zasnąć. Niestety, kładę się bardzo późno (przyznaję, moja głupota...), bo jak położę Natalię spać, to chciałabym zrobić wszystko naraz. Telewizja, gazety, komputer itd. A rano dramat ze wstawaniem. Dwa dni siedziałyśmy w domku, bo pogoda była potworna. Dziś pojechałyśmy na zakupy (w ramach przewietrzenia się )) i jak wróciłyśmy to myślałam, że padnę i nie wstanę. Coraz gorzej z tym moim chodzeniem. A więcej jeździłam autem! )) Myślałam, że jak mąż będzie mieć parę dni wolnego to zakupy spadną na niego. Niestety, jest przeziębiony i kazałam (!) mu się kurować. Poza tym przecież zwariowałabym od ciągłego siedzenia w domu. Ja już chcę wiosnę!!! Mam dość takiej zimy do kitu... Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka ;((( 06.01.05, 19:01 Witam Serdecznie Mamusie! Na początek najlepsze życzenia w Nowym Roku!!!! Mgg1 - bardzo się ciesze, że jest już dobrze z dzidziusiem. Ja natomiast jestem zdruzgortana. Wczoraj lekarz stwierdził, że mam już rozwarcie na 3 cm!!!, skróconą szyjkę i mam iść do szpitala. Wybłagałam go o pozostanie w domu. Kolejna wizyta za 10 dni. Jeśli do tego czasu stan się nie poprawi to do końca ciąży będe leżeć w szpitalu i nie wiem jak to zniose. W trakcie całej ciąży leżałam 1 dzień i to mi w zupełności wystarczyło. Kochane! Oszczędzajcie się!!! Nie myjcie okien, nie szalejcie z odkurzaczem!!! Ja uważałam, że jeżeli nasze prabapki mogły pracować w polu to ja też oszczędzać sie nie będe. Teraz mam nauczkę. Boje się o maleńką Julcie ;'( Całuje Was Ania Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: ;((( 06.01.05, 19:26 Aniu, to rzeczywiście poważna sprawa. Będziemy Wam kibicować bardzo, bardzo mocno... a wiedz, że nasze kciuki już niejednej marcóweczce pomogły. Uczciwie odpoczywaj i głowa do góry - dacie radę! Życzę duuuuużo zdrówka i dotrwania z nami do końca. Informuj nas na bieżąco, pozdrawiam sredecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 zielona uwazaj na siebie 09.01.05, 18:13 ja juz pogodzilam sie z tym, ze dom troche zaniedbany... wiecej poleguje, bo brzuszek robi sie szybko twardy.. dzis bylam na spacerze z mezem i po 600 metrach (lekko pod gorke musialam stanac ...moj maz poszedl po samochod i przyjechal po mnie...czesto tak mam boje sie isc sama na wieksze zakupy do centrum miasta... pozdrowionka mgg i Tuptus 29 t.+5 Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 ****************LISTA MARCÓWECZEK***************** 06.01.05, 19:27 Dopisuję Flarę i Dagę26 z córeczkami – witamy! … i małe kobietki prowadzą )) Mamy: chłopców - 23 dziewczynek - 24 mam – 62! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik - dziewczynka Amelka zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek Adrianek ullaaa1 - Ula - Białystok – 2 cykl - 3 marca - 1 dziecko - córeczka Ola aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko Daga26 – Warszawa – 5 marca – pierwsze dziecko - córeczka hop_angel - Marta - Łódź - 5 cykl – 6-7 marca - 1 dziecko - synek Kuba kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko - synek Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka nordynka1 - Agnieszka - Gdańsk -niespodzianka- 7 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko - dziewczynka Basia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia - synek Antoś iw82 – Iwona – Świnoujście - ? – 11 marca – 1 dziecko - córeczka Lena Jola274 – Jola –Kraków – 11 marca – 1 dziecko anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś - chłopczyk Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia agnieszka190 – Agnieszka – Wrocław – 20 marca - ? jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? suzette3 – Holandia – 22 marca – 2 dziecko - córeczka Nadane Karolcia_81 – 22 marca - - córeczka Natalia Urszula Xsenna – Ksenia - ? – 23 marca – 2 dziecko violentlyhappy – Ania – Warszawa – 24 marca – 1 dziecko - synek dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko - dziewczynka mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - Ewa - ? - ? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk anna7777 – Anna – Toronto – 1 cykl - 28 marca – 1 dziecko - córeczka Olga Flara – Gdańsk – 28 marca – pierwsze dziecko - córeczka ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek Gonja – Gosia – Stargard Szczeciński - ? – 29 marca – 1 dzidzia - synek Mikołaj mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
mamaani3 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 06.01.05, 21:35 To bardzo proszę dla remisu dopisać mnie z syneczkiem. Już kiedyś pisałam, ale nie ma mnie na liście. Śledzę ten wątek, w miare mozliwości, prawie od początku i kibicuję wszystkim Mamuśkom. mamaani3-Lidka-Pruszcz Gd-2 cykl-17 marca-2 dziecko-chłopiec Radek Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz ;)))) 07.01.05, 11:07 Aniu dbaj o siebie koniecznie Mówiłaś coś o myciu okien? To ja muszę sie faktycznie trochę opanować. U mnie jak na razie wszystko OK tylko dziecko mam chore i trochę mnie to przytłacza. Poza tym w porządku, a nie jeszcze coś, cały czas mi chodzi jeszcze po głowie imię dla synka) co za problem..... aga Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 imie 09.01.05, 18:14 ja tez mam problem...albo nie podoba sie meztowi, albo babci...no i jeszcze musi pasowac do dlugiego nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 **************LISTA MARCÓWECZEK***********REMIS!!! 07.01.05, 12:28 Dopisuję Lidkę (mamaani3)– witamy! Przepraszam, za przeoczenie … i znowu remis!!! Mamy: chłopców - 24 dziewczynek - 24 mam – 63! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik - dziewczynka Amelka zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek Adrianek ullaaa1 - Ula - Białystok – 2 cykl - 3 marca - 1 dziecko - córeczka Ola aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko Daga26 – Warszawa – 5 marca – pierwsze dziecko - córeczka hop_angel - Marta - Łódź - 5 cykl – 6-7 marca - 1 dziecko - synek Kuba kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko - synek Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka nordynka1 - Agnieszka - Gdańsk -niespodzianka- 7 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko - dziewczynka Basia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia - synek Antoś iw82 – Iwona – Świnoujście - ? – 11 marca – 1 dziecko - córeczka Lena Jola274 – Jola –Kraków – 11 marca – 1 dziecko anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś - chłopczyk Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk mamaani3 – Lidka - Pruszcz Gd - 2 cykl - 17 marca - 2 dziecko - chłopiec Radek agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia agnieszka190 – Agnieszka – Wrocław – 20 marca - ? jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? suzette3 – Holandia – 22 marca – 2 dziecko - córeczka Nadane Karolcia_81 – 22 marca - - córeczka Natalia Urszula Xsenna – Ksenia - ? – 23 marca – 2 dziecko violentlyhappy – Ania – Warszawa – 24 marca – 1 dziecko - synek dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko - dziewczynka mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - Ewa - ? - ? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk anna7777 – Anna – Toronto – 1 cykl - 28 marca – 1 dziecko - córeczka Olga Flara – Gdańsk – 28 marca – pierwsze dziecko - córeczka ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek Gonja – Gosia – Stargard Szczeciński - ? – 29 marca – 1 dzidzia - synek Mikołaj mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 ******************LISTA MARCÓWECZEK*************** 09.01.05, 14:54 Dopisuję Kwakwa3 (przeoczyłam ) i córeczkę Ivetki... … dziewczynki znowu górą! Mamy: chłopców - 24 dziewczynek - 25 mam – 64! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik - dziewczynka Amelka zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek Adrianek ullaaa1 - Ula - Białystok – 2 cykl - 3 marca - 1 dziecko - córeczka Ola aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko Daga26 – Warszawa – 5 marca – pierwsze dziecko - córeczka hop_angel - Marta - Łódź - 5 cykl – 6-7 marca - 1 dziecko - synek Kuba kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko - synek Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka nordynka1 - Agnieszka - Gdańsk -niespodzianka- 7 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko - dziewczynka Basia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia - synek Antoś iw82 – Iwona – Świnoujście - ? – 11 marca – 1 dziecko - córeczka Lena Jola274 – Jola –Kraków – 11 marca – 1 dziecko anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek kwakwa3 – Beata – 12 marca – 2 dziecko ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko - dziewczynka Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś - chłopczyk Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk mamaani3 – Lidka - Pruszcz Gd - 2 cykl - 17 marca - 2 dziecko - chłopiec Radek agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia agnieszka190 – Agnieszka – Wrocław – 20 marca - ? jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? suzette3 – Holandia – 22 marca – 2 dziecko - córeczka Nadane Karolcia_81 – 22 marca - - córeczka Natalia Urszula Xsenna – Ksenia – Irlandia/Sztum – 10 cykl – 23 marca – 2 dziecko violentlyhappy – Ania – Warszawa – 24 marca – 1 dziecko - synek dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko - dziewczynka mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - Ewa - ? - ? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk anna7777 – Anna – Toronto – 1 cykl - 28 marca – 1 dziecko - córeczka Olga Flara – Gdańsk – 28 marca – pierwsze dziecko - córeczka ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek Gonja – Gosia – Stargard Szczeciński - ? – 29 marca – 1 dzidzia - synek Mikołaj mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwa33 Re: ******************LISTA MARCÓWECZEK********** 10.01.05, 20:07 Dzięki za dopisanie ) Niedługo się odezwę w sprawie płci. Odpowiedz Link Zgłoś
sylka77 Re: **************LISTA MARCÓWECZEK***********REM 10.01.05, 18:14 sylka77 - Sylwia - Olsztyn - 4 cykl - 25 marzec 2005 - 1 dziecko - chłopczyk Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 **************LISTA MARCÓWECZEK***********REMIS!!! 11.01.05, 10:28 Dopisuję Sylwię z synkiem… … znowu remis!!! Mamy: chłopców - 25 dziewczynek - 25 mam – 65! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik - dziewczynka Amelka zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek Adrianek ullaaa1 - Ula - Białystok – 2 cykl - 3 marca - 1 dziecko - córeczka Ola aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko Daga26 – Warszawa – 5 marca – pierwsze dziecko - córeczka hop_angel - Marta - Łódź - 5 cykl – 6-7 marca - 1 dziecko - synek Kuba kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko - synek Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka nordynka1 - Agnieszka - Gdańsk -niespodzianka- 7 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko - dziewczynka Basia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia - synek Antoś iw82 – Iwona – Świnoujście - ? – 11 marca – 1 dziecko - córeczka Lena Jola274 – Jola –Kraków – 11 marca – 1 dziecko anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek kwakwa3 – Beata – 12 marca – 2 dziecko ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko - dziewczynka Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś - chłopczyk Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk mamaani3 – Lidka - Pruszcz Gd - 2 cykl - 17 marca - 2 dziecko - chłopiec Radek agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia agnieszka190 – Agnieszka – Wrocław – 20 marca - ? jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? suzette3 – Holandia – 22 marca – 2 dziecko - córeczka Nadane Karolcia_81 – 22 marca - - córeczka Natalia Urszula Xsenna – Ksenia – Irlandia/Sztum – 10 cykl – 23 marca – 2 dziecko violentlyhappy – Ania – Warszawa – 24 marca – 1 dziecko - synek dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko - dziewczynka mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka sylka77 - Sylwia - Olsztyn - 4 cykl - 25 marzec 2005 - 1 dziecko - chłopczyk ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - Ewa - ? - ? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk anna7777 – Anna – Toronto – 1 cykl - 28 marca – 1 dziecko - córeczka Olga Flara – Gdańsk – 28 marca – pierwsze dziecko - córeczka ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek Gonja – Gosia – Stargard Szczeciński - ? – 29 marca – 1 dzidzia - synek Mikołaj mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
pasmal Re: **************LISTA MARCÓWECZEK***********REM 12.01.05, 15:03 anfi74 napisała: > Dopisuję Sylwię z synkiem… > > … znowu remis!!! > Mamy: > chłopców - 25 > dziewczynek - 25 > mam – 65! > > > gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik > - dziewczynka Amelka > zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś > - dziewczynka (Julka)? > 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? > aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek > - synek Adrianek > ullaaa1 - Ula - Białystok – 2 cykl - 3 marca - 1 dziecko > - córeczka Ola > aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko > - córeczka (Helenka) > cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko > Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko > - na 100% chłopak) > tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko > Daga26 – Warszawa – 5 marca – pierwsze dziecko > - córeczka > hop_angel - Marta - Łódź - 5 cykl – 6-7 marca - 1 dziecko > - synek Kuba > kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > - synek > karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko > - synek > Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko > - dziewczynka > nordynka1 - Agnieszka - Gdańsk -niespodzianka- 7 marzec - 1 dzidziuś > - dziewczynka > m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś > - dziewczynka > borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia > - chłopczyk (Marcin) > jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko > - synek > dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko > edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko > - dziewczynka Basia > sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! > - na 90% chłopaki > aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko > - dziewczynka ? > iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > - synek Antoś > iw82 – Iwona – Świnoujście - ? – 11 marca – 1 dziecko > - córeczka Lena > Jola274 – Jola –Kraków – 11 marca – 1 dziecko > anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > - synek > kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko > - dziewczynka (Marcelinka) > b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko > - synek > kwakwa3 – Beata – 12 marca – 2 dziecko > ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko > - dziewczynka > Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko > - córeczka > amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > - chłopczyk > monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś > - chłopczyk > Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś > - dziewczynka > kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko > - chłopczyk (Michaś ?) > Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko > - córeczka?– Calineczka > Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś > - dziewczynka Zuzia > Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś > - chłopczyk > mamaani3 – Lidka - Pruszcz Gd - 2 cykl - 17 marca - 2 dziecko > - chłopiec Radek > agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > agnieszka190 – Agnieszka – Wrocław – 20 marca - ? > jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia > - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) > agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? > Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? > suzette3 – Holandia – 22 marca – 2 dziecko > - córeczka Nadane > Karolcia_81 – 22 marca - > - córeczka Natalia Urszula > Xsenna – Ksenia – Irlandia/Sztum – 10 cykl – 23 marca & > #8211; 2 dziecko > violentlyhappy – Ania – Warszawa – 24 marca – 1 dziecko > - synek > dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko > - dziewczynka > mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > - dziewczynka > Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko > - dziewczynka > sylka77 - Sylwia - Olsztyn - 4 cykl - 25 marzec 2005 - 1 dziecko > - chłopczyk > ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > - chłopczyk > niunia44 - Ewa - ? - ? - 26 marca - 2 dziecko > socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia > - synek > iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko > - dziewczynka > alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko > - chłopczyk > anna7777 – Anna – Toronto – 1 cykl - 28 marca – 1 dzie > cko > - córeczka Olga > Flara – Gdańsk – 28 marca – pierwsze dziecko > - córeczka > ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? > - synek > Gonja – Gosia – Stargard Szczeciński - ? – 29 marca – 1 > dzidzia > - synek Mikołaj > mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Dopisuję sięasmal-Justyna-9 marca-dziewczynka (Klara) Odpowiedz Link Zgłoś
marzena691 Re: **************LISTA MARCÓWECZEK***********REM 15.01.05, 17:07 Czesc! Ciesze sie, ze znalazlam to forum. Juz teraz nie jestem sama. Tez mam termin na 14 marca. To bedzie moje pierwsze dziecko - dziewczynka. Mam nadzieje, ze doczekam do marca, bo od 1,5 tygodnia jestem pelna obaw - skrocila mi sie szyjka (do ok. 2,5 cm), spedzilam 2 dni w szpitalu na obserwacji. Na szczescie na razie nic groznego sie nie dzieje (nie mam ani bolow brzucha, ani skorczy). Lekarz zalecil mi max. wypoczynek w tym lezenie. Maz namawia mnie jednak na przynajmniej krotkie spacery. Czy mozecie mi cos doradzic, czy rzeczywiscie moge sobie na to pozwolic. Tak chcialabym urodzic normalnie - w terminie, tak by dac malenstwu jak najwiecej szans juz od samego poczatku. Jestem w 32 tygodniu, corcia wazy ok. 1800 g. Pozdrawiam serdecznie wszystkiz dziewczyny!!! Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 ****************LISTA MARCÓWECZEK***************** 15.01.05, 21:50 Dopisuję Pasmal i Marzenę691 z córeczkami… … kobietki prowadzą! Mamy: chłopców - 25 dziewczynek - 27 mam – 67! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik - dziewczynka Amelka zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek Adrianek ullaaa1 - Ula - Białystok – 2 cykl - 3 marca - 1 dziecko - córeczka Ola aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko Daga26 – Warszawa – 5 marca – pierwsze dziecko - córeczka hop_angel - Marta - Łódź - 5 cykl – 6-7 marca - 1 dziecko - synek Kuba kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko - synek Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka nordynka1 - Agnieszka - Gdańsk -niespodzianka- 7 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek Pasmal-Justyna-9 marca - dziewczynka (Klara) dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko - dziewczynka Basia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia - synek Antoś iw82 – Iwona – Świnoujście - ? – 11 marca – 1 dziecko - córeczka Lena Jola274 – Jola –Kraków – 11 marca – 1 dziecko anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek kwakwa3 – Beata – 12 marca – 2 dziecko ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko - dziewczynka Marzena691 – 14 marca - pierwsze dziecko - dziewczynka Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś - chłopczyk Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk mamaani3 – Lidka - Pruszcz Gd - 2 cykl - 17 marca - 2 dziecko - chłopiec Radek agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia agnieszka190 – Agnieszka – Wrocław – 20 marca - ? jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? suzette3 – Holandia – 22 marca – 2 dziecko - córeczka Nadane Karolcia_81 – 22 marca - - córeczka Natalia Urszula Xsenna – Ksenia – Irlandia/Sztum – 10 cykl – 23 marca – 2 dziecko violentlyhappy – Ania – Warszawa – 24 marca – 1 dziecko - synek dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko - dziewczynka mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka sylka77 - Sylwia - Olsztyn - 4 cykl - 25 marzec 2005 - 1 dziecko - chłopczyk ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - Ewa - ? - ? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk anna7777 – Anna – Toronto – 1 cykl - 28 marca – 1 dziecko - córeczka Olga Flara – Gdańsk – 28 marca – pierwsze dziecko - córeczka ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek Gonja – Gosia – Stargard Szczeciński - ? – 29 marca – 1 dzidzia - synek Mikołaj mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
annka12 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 17.01.05, 00:26 Zglaszam swoj akces mam termin na 18 marca i dziewczynka Pozdrawiam wszystkie mamy i brzuszki Annka Odpowiedz Link Zgłoś
dorina1 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 17.01.05, 12:31 Witam mamusie dawno mnie nie było ale teraz będę tutaj częściej zaglądać, mam dostęp do internetu! Widzę że szanse są wyrównane jeśli chodzi o chłopców i dziewczynki w marcu. U mnie będzie chłopiec i przewidywany termin trochę się zmienił na 8 marca. Brzuszka nie mam za dużego (8 kg in plus) tak więc w kurtce nadal niektórzy nie zauważają mojego stanu. Moj dzidziuś - Mateusz daje o sobie znać zwłaszcza od 17-tej w górę, nieraz jak mnie kopnie to potrafię zawyć z bólu (córeczka była spokojniejsza). Jest ułożony prawidłowo więc czeka mnie poród naturalny. Drżę, ponieważ córeczkę urodziłam przez cc. Ale jest jeszcze trochę czasu, muszę się dokształcić i jakoś to bedzie. Całuski i pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 *****************LISTA MARCÓWECZEK**************** 17.01.05, 12:43 Dopisuję: Annka12 z córeczką, Anet_ta i Pipsztok; aktualizuję dane u Doriny… … kobietki nadal prowadzą! Mamy: chłopców - 26 dziewczynek - 28 mam – 70! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik - dziewczynka Amelka zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek Adrianek ullaaa1 - Ula - Białystok – 2 cykl - 3 marca - 1 dziecko - córeczka Ola aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko Daga26 – Warszawa – 5 marca – pierwsze dziecko - córeczka hop_angel - Marta - Łódź - 5 cykl – 6-7 marca - 1 dziecko - synek Kuba kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko - synek Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka nordynka1 - Agnieszka - Gdańsk -niespodzianka- 7 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) Anet_ta – Aneta – Olsztyn – 8 marca jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek Pasmal-Justyna-9 marca - dziewczynka (Klara) dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko - synek Mateusz edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko - dziewczynka Basia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia - synek Antoś iw82 – Iwona – Świnoujście - ? – 11 marca – 1 dziecko - córeczka Lena Jola274 – Jola –Kraków – 11 marca – 1 dziecko anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek kwakwa3 – Beata – 12 marca – 2 dziecko pipsztok – Asia – 12 marca ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko - dziewczynka Marzena691 – 14 marca - pierwsze dziecko - dziewczynka Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś - chłopczyk Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk mamaani3 – Lidka - Pruszcz Gd - 2 cykl - 17 marca - 2 dziecko - chłopiec Radek agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia Annka12 – 18 marca - dziewczynka agnieszka190 – Agnieszka – Wrocław – 20 marca - ? jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? suzette3 – Holandia – 22 marca – 2 dziecko - córeczka Nadane Karolcia_81 – 22 marca - - córeczka Natalia Urszula Xsenna – Ksenia – Irlandia/Sztum – 10 cykl – 23 marca – 2 dziecko violentlyhappy – Ania – Warszawa – 24 marca – 1 dziecko - synek dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko - dziewczynka mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka sylka77 - Sylwia - Olsztyn - 4 cykl - 25 marzec 2005 - 1 dziecko - chłopczyk ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - Ewa - ? - ? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk anna7777 – Anna – Toronto – 1 cykl - 28 marca – 1 dziecko - córeczka Olga Flara – Gdańsk – 28 marca – pierwsze dziecko - córeczka ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek Gonja – Gosia – Stargard Szczeciński - ? – 29 marca – 1 dzidzia - synek Mikołaj mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dzieck Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej 30tc i mało wód !!! 07.01.05, 16:14 cześć byłam dziś na USG i pan stwierdził "zmniejszoną ilość płynu owodniowego", hmmm o szczegóły mam pytać swojego lekarza, którego wizę dopiero za kilka dni!!! wiecie coś o tym? i bardzo przyglądał się jeszcze i mierzył przepływ krwi w tętnicy pępowinowej, mnie nic nie powiedział iwona Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: 30tc i mało wód !!! - do iwonaandrzej 07.01.05, 17:03 Iwonko, lekarz może coś Ci poradzi. Na pocieszenie napiszę tylko, że w poprzedniej ciąży notorycznie miałam mało wód - na granicy dolnej normy. I wszystko było w porządku. Tak więc nie martw się za bardzo. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
amania Byle do marca... 08.01.05, 00:21 A ja narazie jestem słabo przygotowana. Mam tylko kilka ubranek po Marysi (resztę wydałam)i wózek z nosidełkiem (Bebe Confort). I nic więcej narazie nie zamierzam kupować. Wszystko kupię po porodzie. Jestem po ciężkich przejściach, więc wolę nie gromadzić za dużo rzeczy. A teraz na szczęście wszystko co potrzebne można kupić jednego dnia. Torby do szpitala też narazie nie pakuję, żeby nie kusić losu '-) Mam nadzieję, że tym razem wszystko pójdzie książkowo. Żeby tak jeszcze udało się uniknąć cesarki... Niebawem idę na USG i będę się dopytywać o wagę malucha. Jaka jest norma na 30 tydz? Płci nadal nie chę znać. Zresztą teraz już coraz bliżej do rozwiązania zagadki '-) Aha, przytyłam już 11 kg ale mam nadzieję, że teraz waga już nie będzie tak rosła. Pozdrawiam wszystkie bardziej i mniej przygotowane Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Re: Byle do marca... 08.01.05, 19:00 Czesc dziewczyny.Polowa Irlandii zalana jest strasznie zimno w nocy byly takie wiatry a ja jako jedyna nie spalam i naprawde sie balam.Coraz mniej spie nakupowalam sobie ksiazek i czytam oczywiscie wszystkie maja zwiazek z ciaza jestem otoczona tym wszystkim mam obsesje na tym punkcie,moj Slawus juz nie wytrzymuje.do tego okropne skurcze w lydkach nawet yoga nie pomaga.A cwiczycie juz pozycje na kolanach zeby dzidzia sie przekrecila(koci grzbiet) to wazne warto przed snem tak sobie pokleczec i w ogole wciagu dnia.Aha moje male rusza sie jak oszalale.Jestem ciekawa gdzie wy w Polsce mieszkacie ja mam mieszkanko w Sztumie to jest pomorskie.Milej niedzieli,aha ja zaszlam dopiero po 10 miesiacach staran niezle bylo co miesiac depresja az wreszcie cud i termin ten sam co z Emma. Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwa33 Re: Byle do marca... 08.01.05, 21:37 Cześć dziewczyny Ja też Wam życzę dużo i tylko szczęścia w Nowym Roku. Dawno tu nie zaglądałam, bo mam straszny natłok prac. Niedługo się przeprowadzam z Mazur do Małopolski. Na szczęście nie mam prawie żadnych dolegliwości ciążowych Jako jedna z niewielu nie znam też płci swojego Bobaska. Pewnie dowiem się dopiero przy ostatnim USG (wizytę mam 18. stycznia i pewnie wtedy dostannę skierowanie). Kimkolwiek Ono jest strasznie kopie w dzień i w nocy !! (mam nadzieję, że nie jest to zwiastun nieprzespanych nocy..). Mam termin na 12. marca, ale sama wyznaczyłam sobie datę na 8. marca-to dzień moich imienin i zamierzam sama sprawić sobie najmilszy prezent Mam nadzieję zdążyć z przeprowadzką, a o ubrankah i reszcie wyprawki nie mam czasu nawet myśleć, ale mam wszystko (wprawdzie jakoś haotycznie spakowane, ale mam) po mojej córeczce, która ma teraz 16. miesięcy. Ja też nie jestem dopisana do listy... Może znajdzie się tam jeszcze trochę miejsca..? Trzymajcie się ciepło (i w całości ) Beata Odpowiedz Link Zgłoś
nordynka1 Re: MARZEC 2005 08.01.05, 20:56 cześć dziewczyny! Aniu i Iwono trzymajcie się i nie dajcie się smutkom, wszystko skończy sie szczęśliwie, na pewno. To juz tuz tuż.. honda - dzięki za listę. Chyba nas wszystkie powoli ogarnia syndrom szykowania gniazda..w tym samym czasie zaczęłam intensywnie myśleć co właściwie maluchowi potrzeba - co mamy w spadku po naszym rodzeństwie, a co trzeba dokupić. Wchodzę na forum a tu lista..super! Bardzo ułatwia sprawę. Na początku byłam trochę spanikowana, że nie ogarniam tego wszystkiego (wiecie umysł w końcu inzynierski..) ale już powoli się wyłania lista rzeczy do kupienia i do zrobienia. Ogólnie jest z nami bardzo dobrze, choć czasem pobolewa mnie dół brzucha i krzyż, szczególnie w pracy po paru godzinach siedzenia wstać i przejść się trudno. Ale na to pomaga mi..ruch.Dzidzia jest ruchliwa i rozpycha się tak że wciąż muszę się pilnować by mieć proste plecy - w sumie to dla nich dobrze. pozdrawiam Was wszystkie Aga&Mała Niewiele dni zostało, prawda? nam coś około 60 Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 09.01.05, 14:00 Witam serdecznie w Nowym Roku! Widze , ze sporo z Was ma juz masę rzeczy dla maluszka, u mnie kiepsko, ale mam nadzieje to nadrobic niebawem. Czeka mnie jeszcze przeprowadzka, pod koniec stycznia, co prawda planowlaismy z mężem przeprowadzke , ale gdzies w polowie roku, ale tak sie zlozylo ze trafilismy na fajne mieszkanko w grudniu i postanowilismy je zakupic, wiec zaczynam panikowac czy ze wszystkim zdązymy. Co do wozka to ogladalismy ostatnio polski wozek TAKO, wizualnie bardzo nam sie podobal, i cena raczej niska, ale mamy obawy czy zmiesci sie do bagaznika, wiec jeszcze porozgladamy sie za innymi modelami. Zasilam grono mam spodziewających sie dziewczynek. Na ostatniej wizycie lekarz powiedzila ze to na pewno panienka, alez sie ucieszylam. Moja dzidzia wazy 1470 g. Czy ktoras z WAs wie co oznaczają ciala ketonowe w moczu, oznaczone to jest symbolem KET ? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 10.01.05, 08:58 Ja wiem Ostatnio miałam ciała ketonowe w moczu równieżzaznaczone i oznacza to długa przerwę w jedzeniu, wtedy ciała ketonowe są na plus. Ja jestem na diecie, wiec jem raczej mało, ponadto badania robione na czczo + poprzedniego dnia wieczorem prawdopodobnie nie jadłam kolacji. Nie ma powodu do niepokoju. Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 09.01.05, 14:32 Odnosnie jeszcze tych cial ketonowych, to lekarz mi wyjasnil co moglo spowodowac pojawienie sie ich w moczu (w niwielkiej ilosci), i wlasciwie mam pytanie czy ktoras z Was tez mila te ciala ketonowe , a nie co oznacza ich pojawienie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 slabo odczuwalne ruchy 09.01.05, 18:05 moj maly nagle przestal harcowac...dopiero co biadolilam, ze jest super aktywny w nocny i nagle jak reka ucial - rusza sie bardzo niewiele, troche mnie to zaniepokoilo, bo tak calkiem nagle...faktem jest, ze brzusze tez duzy urosl.. jak myslicie, cos jest nie-tak?, czy w tym czasie maluchy juz tak nie szaleja? mgg i Tuptus (we wtorek zacznie 30 t.) Odpowiedz Link Zgłoś
suzette3 Re: slabo odczuwalne ruchy 09.01.05, 18:47 mysle, ze dla Twojego spokoju powinnas skontaktowac sie z lekarzem, chociaz wiem ze dzieciaczki, w miare rozwoju ciazy maja coraz mniej miejsca i przez to sa mniej aktywne( po prostu jest juz za ciasno na harce i skoki), Jezeli Cie to niepoki nieczekaj, tylko dzwon do lekarza/ Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia77 Re:ciała ketonowe 09.01.05, 21:19 ivetko1 U mnie też w ostatnim badaniu moczu pojawiły się ciała ketonowe.Wizytę mam dopiero w przyszłym tygodniu, więc czy możesz mi napisać co powiedział Ci Twój lekarz? Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Karolina i 33tyg synuś w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 10.01.05, 13:01 witam! Karolciu ! ciala ketonowe w moczu mogą oznaczac dlugą przerwe w jedzeniu, moga tez oznaczac cukrzyce, ale akurat w moim przypadku to wykluczone, wiec lekarz powiedzial mi ze to wlasnie zbyt dluga przewrwa w posilkach spowodowala pojawienie sie tych cial ket. w moczu, ale ja sie z tym tak do konca nie zgadzam , moje przerwy w posilkach ie sa dluzsze niz 3 godzi. W skrajnych przypadkach moze to byc anoreksja czy bulimia, ale to juz wyczytalam sobie sama. Wpisz np, w google ciala ketonowe w moczu, sporo tam tego Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej moje wody ... 10.01.05, 14:24 cześć byłam dziś u lekarza, kazał skontrolowac wody w przyszły tygodniu a teraz dużo pić bo one się niby wymieniają jakoś co tydzień a jak ja mało piję to skąd się niby mają brać, więc teraz wmuszam w siebie wiecej płynów!!! Chyba coś w tym jest bo są np noce kiedy wcale nie wstaje do wc! Jeszcze 2 dni i ide na zwolnienie już liczę godziny bo naprawdę mam chęć sie poobjać i pomarzyć Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
kligler Re: moje wody ... 10.01.05, 21:10 Witam, w moim przypadku gin nawet nie zwróciła uwagi na ketony (mam nadzieję, że nie było to jej niedopatrzenie) a widniał tam zapis moderate i trace (przy 2 różnych wynikach)co chyba oznacza - słabe i śladowe. Jeżeli chodzi o picie, piję bardzo dużo - wcześniej nawet się trochę obawiałam czy nie mam cukrzycy ale wszystko jest ok. W każdym razie mój mąż trochę się ze mnie śmieje. Do WC w nocy też nie wstaje ani razu - chyba jeżeli o tochodzi, to mam szczęście ;] zobaczymy jak będzie dalej. Jutro wybieram się na USG-już nie mogę się doczekać kiedy zobaczę swoje Maleństwo )) Pozdrawiam gorąco Marcowe Brzuchatki Odpowiedz Link Zgłoś
ullaaa1 Re: MARZEC 2005 10.01.05, 23:12 Witajcie Marcóweczki ) Chciałabym Wam się pochwalić, że byłam dzisiaj na USG i moja córunia tak pięknie wypięła się do nas, że nie mamy już żadnych wątpliwości,że to ONA. Dotychczas niby lekarz potwierdzał na 90% panienkę, ale Ona zawsze chowała się za pępowiną, a tu dzisiaj proszę, jak to lekarz powiedział: na 100% "szparka" ), słabsza płeć, ale za to piękniejsza płeć ))Za to termin przeskoczył z 3 marca na 24 lutego, a to tydzień bliżej i strach większy jak to będzie. Wg moich wyliczeń to 32tc, wg USG prawie 34tc, a dzidzia waży już 2270gr, duża prawda?? )) Ale zdrowiutka i śliczna ) Pozdrawiam Was mamunie. Ula i 32tc Ola. Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: MARZEC 2005 11.01.05, 09:16 My też mieliśmy wczoraj dużo badań, ale na szczęscie wszystko jest OK!!!!! Muszę na siebie uważać, ale nie jest tak źle, jak się wydawało Ula ja też miałam pierwszy termin wyznaczony na 3 marca, a wg. wczorajszego USG przeskoczył na 24 luty ) Ale zbieg okoliczności Lekarka mi wyjaśniła, że to nie oznacza, że wczesniej urodzę, tylko, że dzidzia jest duża jak na swój wiek. Pewnie urodzi się koło 4 kg. Brrr już mnie boli "conieco" Pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
ullaaa1 do Aśka1972 11.01.05, 23:47 Asiu, a może Ty i ja to jedna osoba i dwie nasze dzidzie hihihi)) pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: do Aśka1972 12.01.05, 09:34 Może ??? Jak moderator to przeczyta, to sie będzie zastanawiać, hihihiiii Również pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 kolejne KTG 11.01.05, 09:01 cześć Mamusie u nas pomalutku do przodu. Dziś kolejne KTG. Mam nadzieję, że tętno Marcinka Juniora nadal w normie no i że już nie będzie stawiania się macicy. Brzuszek czasem mi twardnieje, ale nie jest to jakoś uciążliwe i nie wiadomo jak częste, więc chyba nie powinnam panikować, prawda? Relanium łykam, ale sporadycznie, bo się zdenerwowałam. Brałam rano i wieczorem przez dwa dni, no i mój Maluszek juz tak nie harcował. Potem jednodniowa przerwa z Relanium i Mały zaczął szelać, a tebletkę biorę jedną wieczorem. dam radę- muszę!!! W piątek dowiem się ile moje serduszko waży. Trzy tygodnie temu 1560g, dużo Zresztą mój brzusio to olbrzymia piłka-mąż nadal zachwycony Małymi kroczkami zaczynam kompletować wyprawkę...ale jeszcze dużo przede mną. No i ten remont. Dopiero w pierwszym tygodniu lutego będą montować kuchnie i sprzęt, więc jeszcze miesiąc, choć my wprowadzimy sie do naszego gniazdka wcześniej. Trzymajcie się ciepło Asia i Juniorek Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek78 Re: MARZEC 2005 11.01.05, 09:10 witam wszystkie mamusie i ich coraz wieksze pociechy właśnie wracam z wizytywszystko jest w nalezytym porzadku,tylko przeraza mnie moja waga....70kg!!!w zyciu tyle nie wazyłampołozna wazyła mnie na dwóch wagach bo sama nie mogła uwierzyc...ale co tam,najwazniejsze ze synek ma sie dobrze. z mezem tez po woli kompletujemy wyprawke,musze powiedziec,ze sprawia mi to ogromna przyjemnosc!!! usg mam w czwartek to dowiem sie bardziej szczegółowo co i jak z naszym Adriankiem pisałam wczesniej ze chodzimy na zajecia szkoły rodzenia..jesli macie forse i mozecie sobie na taki wydatek pozwolic to szczerze polecam.mi duzo one pomogły. Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 11.01.05, 10:26 Zgadzam się z Aśką, że teraz nie ma co się sugerować datą porodu z USG. Na tym etapie różnice w "rozmiarach" dzieci są już duże i stąd te przesunięcia pierwotnego terminu. Moja koleżanka liczyła się z porodem 8 czerwca, bo tak pokazało ostatnie USG; wg. OM miało to nastąpić 22 czerwca, a synek urodził się 25 czerwca tyle, że duuuży - 4550 g. A ile się niecierpliwiła w czasie pomiędzy 8 a 25 czerwca, to tylko ona wie . Borówko, powodzenia na KTG, niech maluszek pokaże się z najlepszej strony, a jego domek, niech się nie "kurczy" . Aniołku, dzisiaj też zobaczyłam ten wynik... ale byłam już po śniadaniu )). Przypominam, że w I m-cu ważyłam 54 kg, a to i tak dużo więcej niż ważę normalnie. Uff, ciężko już... Ja "niechcący" też zaczęłam kompletować wyprawkę. Najpierw rodzice zaproponowali sponsoring wózka, a potem kuzyn nam sprezentował swój )). Ma wszystko, czego od wózka oczekiwałam, dlatego bardzo się cieszę, bo przede wszystkim na "naszych wertepach" zwyczajnie szkoda mi było zajeżdżać nówkę. Kupiłam też pierwsze ubranka, ręczniczki, a większe zakupy zostawiam na przyszły miesiąc. Wczoraj Natalka przytulając się do brzucha, zamarudziła, że już chce, żeby Bartuś się urodził... było to po wybieraniu w sklepie łóżka dla mnie i małego... szok! Jagasz, jak się czujesz bez leków? Nic się nie dzieje? Do marca już niedaleko, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kuki77 Re: MARZEC 2005 11.01.05, 11:10 Witam wszystkie mamy i brzuszki po dłuższej przerwie Wprawdzie nie biorę czynnego udziału ale obserwuje forum jeśli tylko mogę. U mnie wszystko ok brzuszek się stawia ale szyjka w badaniu długa i się nie rozwiera więc chyba tak już ma być.Właśnie dobiłam do 60 kg czyli 7.5 na plusie, a Michas ważył w 30tc 1800g (chyba będzie duży).Mały kopie zawzięcie najbardziej około 12 w nocy.Wyprawka w lesie, mamy tylko kilka ubranek,chcemy kupić wszystko w lutym hurtem.Mam małe pytanie czy Wasze maluszki też miewają ze 2, 3 razy dziennie czkawkę i czy jest to w porządku. Pozdrawiam Aga i Michaś prawie 32tc Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz News;))) 11.01.05, 11:28 Tfu, tfu, tfu odpukać kamienie uspione, super jest zyć bezbólowo)) Marta też zaczyna się dopytywać kiedy już będzie dzidziuś, boję się, że się rozczaruje biedaczka... Imiona caly czas tematem nr 1 został do wyboru Jakub Jan albo Marcin Michał, zobaczymy, a które zestawienie bardziej Wam się podoba? Dziewczyny nie napisałam Wam, że ostatnio chyba pobiłam rekord czasowy jeżeli chodzi o wizytę u ginekologa, byłam w gabinecie około 2-3 minuty, dodam, że była to wizyta kontrolna u państwowego lekarza, dopiero, co zaczęłam opowiadać jak tam maoje zdrowie, lekarz mi przerwał pytaniem "no dobrze ale po co pani do mnie przyszła?" czujecie klimat? Ja 7 mc i on sie pyta po co ja przyszlam? W takim razie wyciagnęłam od niego skierowania na wszystkie badania jakie zalecił mi mój prywatny lekarz. Troche sie uśmiałam, ale potem pomyslałam, co za brak odpowiedzialności, kobieta w ciąży wcale nie przebiegającej bez żadnych problemów (a jeżeli i nawet to nie jest to usprawiedliwienie), bez badania (nawet wejść na fotel bym nie zdążyła), wywiadu, komletnie nic, i taki lekarz wypisuje skierowanie, puszcza wolno. Dobrze, że mam swojego lekarza, że mogę sobie na niego pozwolić, ale ile jest takich kobiet co bazują na właśnie takich lekarzach, nie chcę jednak uogólniać, że każdy państwowy lekarz to taki ja przeze mnie opisany wyżej. Aha dodam specjalista II stopnia gin-położ. Ale poprzednia państwowa lekarka widząc, że zaczynają sie u mnie problemy powiedziała "moja rola w prowadzeniu pani ciąży się skończyła, ja nie prowadzę patologii" i bach - skierowanie do szpitala. Co to za lekarz? Jak wyszłam z gabinetu od tego lekarza, kobiety siedzące w poczekalni były zszokowane, że w ciąży i taka krótka wizyta, to co dopiero one wejdą i wyjdą)))) Moje kolejne USG zaplanowane na 10 lutego, jestem ciekawa ile waży dziecko moja waga ostatnio to 64.900. Pozdrawiam WAS Marcówki)))))))))))))))) aga Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 Nowy Rok-Nowe USG 11.01.05, 14:30 Witam Wszystkie Marcóweczki !!!! Jestem po kolejnym USG. Egzamin zdany Uff, wszystkie nerwy i emocje poszły sobie precz. Bardzo się denerwuję przed każdym badaniem u ginekologa i strachu i lęków nie jestem wstanie pohamować....tak już mam - pewnie to towarzysząca burza hormonów w okresie ciąży. Ale co tam, było minęło! Drogie Marcóweczki z okazji nastania Nowego Roku, życzę duuuuuużo zdrówka, dobrego samopoczucia, szczęśliwego rozwiązania, pociechy z maleństw i wszystkiego o czym marzycie- skrycie)) Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: News;))) 11.01.05, 14:52 Oby takich lekarzy jak najmniej. Ja na szczescie z taka reakcja nie spotkalam sie. Dobrze, ze moj lekarz jest ok A KTG super, zero stawiania sie macicy-ufff... Jagasz....coz ja moge powiedziec na temat imion...jak dla mnie Marcin Michal- SUPER Marcinki sa fajne(przyklad mojego meza..)), a Michalki tez- moj brat jest w porzadku Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
alice1 Re: MARZEC 2005 11.01.05, 15:30 Strasznie długo mnie tu nie było i straszne zaległości mam w czytaniu Ale muszę się pochwalić, że byłam dziś u mojej ginki i jak na razie wszystko jest okStrasznie się cieszę))). To mój 29tc+2 dni a mój synek waży 1756g, ma już trochę ciałka......ciekawe do jakiej wagi dojdziemyHemoglobinkę mam piękną, rozstępy na brzuszku chyba już mi nie grożą (zapewniała mnie o tym położna, a później lekarka...więc tylko się cieszyć) Tylko z wyprawką jestem jeszcze do tyłu, ale to z pewnością nadrobię)) Odpowiedz Link Zgłoś
ineta Re: MARZEC 2005-waga dzidziusia 12.01.05, 16:29 Byłam dziś na usg - to 30tc. Maluch waży podobno 2 kg. Jestem pod wrażeniem. W dodatku głowa spora ale oczywiście w normie. Z wymiarów główki to poród na 11 marca a nie na 26 jak wg OM. Co prawda z usg zawsze wychodził mi termin wcześniejszy niż z OM ale ta główka mnie przeraziła! No bo w końcu to ją najtrudniej urodzić a jestem raczej drobnej budowy i pierwszego porodu nie wspominam miło. Lekarz mnie pocieszył, że jak w kolejnym usg wyjdą duże dysproporcje wymiaru dziecka do mojej miednicy to nie będzą mnie męczyć naturalnym porodem. Takie sobie pocieszenie jak dla mnie... Poza tym z dzidzią wszystko idealnie - wszystko mieści się w normach a aparatura z tych wymiarów wyliczyła w końcu termin porodu na 20 marca. Napiszcie ile wg usg ważą wasze dzieciaczki w 30 tyg ciąży, bo sama już nie wiem czy te 2 kg to dużo? Chyba hormony uderzają mi do głowy, bo zamiast cieszyć się że wszystko ok to wynajduję problemy Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005-waga dzidziusia 12.01.05, 18:03 Ineta, mój mały też ważył ostatnio 2 kg (30t + 2d). To dużo więcej niż moja córeczka (30t + 1 d - ważyła 1547 g). Tylko, że ona urodziła się z niewielką masą, bo 2750 g. Braciszek zapowiada się zatem większy. Dobrze, że Twój lekarz ma zdrowe podejście do dużych dzieci i nie zamierza Cię męczyć. Za 2 tyg. zobaczę, czy mały pędzi z wagą, czy też wyhamuje w końcówce. Mój lekarz po każdym USG wpisuje do karty wiek ciąży z OM, termin porodu z USG, wagę maluszka i stosunek główki do brzuszka (HC/AC). Czy wiecie coś na temat tego stosunku... wygląda mi to na ważny parametr... ale do czego to??? W opisie USG od innej lekarki natrafiłam przy tym stosunku na zakres 106% do 123% - czyżby to był zakres normy? Jagasz, może podobają mi się oba zestawy... może zastosujcie kryterium: M jak Marta, M jak Marcin )). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 koszmarne chorobsko 12.01.05, 12:38 dopadlo mnie wreszcie tej zimy... mialam kontakt z chorym dzieckiem... a teraz od 3 dni bol gardla, ucha i glowy, katar uniemozliwiajacy oddychanie...ale powdychalam troche amolu z woda i jakos schodzi..pije herbatki ziolowe z cytryna lub "malinowym" na zmiane i zastanawiam sie nad pojsciem do lekarza.. w piatek mam wizyte u gina, jak myslicie wstrzymac sie?.. to juz do poniedzialku pewnie nie zdaze..a ginka co ona moze poradzic? czuje sie coraz gorzej..dzis w nocy zaczelanm kaszlec...moj maz zabrania mi lykania czegokolwiek i kloci sie ze mna...a ja sie tak mecze...nawet magnez p/skurczom mu sie nie podoba... musze jeszcze ponarzekac..do tej pory moglam klasc sie na boku, teraz to tez juz nie pasi mojemu malemu... buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu znowu mnie drapie, chyba poplucze sola, i zjem twarog z czosnkiem..trudno i tak nie wychodze do ludzi.... zycze zdrowia mgg i Tuptus 30 t. Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: trzymaj sie dzielnie 12.01.05, 16:15 bidulko, tak cieplusio na dworku a ty chorujesz? Mysle ze powinnas isc do lekarza, bo ginek nic ci specjalnie nie pomoze, a tak to szybciej cos dostaniesz na zlagodzenie tego wszystkiego. Ja mialam grypke jesienia i mi pomoglo gorace mleko z przecisnietym czosnkiem, miodem i maselkiem. Wprawdzie pierwsza dawke.. hm hm, zwymiotowalam, ale to bardzo, naprawde bardzo pomoglo. Szybko mi przeszlo. A na gardlo mozna Tantum Verde - tez szybko pomaga i nie ma przeciwwskazan w ciazy. To tyle rad, trzymaj sie dzielnie, wygrzewaj sie i wracaj szybciutko do zdrowka! Pozdrawiam, Marcia ( i 31 tyg Adrianka w brzusiu) Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: koszmarne chorobsko 12.01.05, 18:24 Koniecznie idź do lekarza. Mnie ostatnio strasznie męczył suchy kaszel. Myślałam, że młody mnie uciska lub coś w tym rodzaju. W poniedziałek juz nie wytrzymałam i poszłam do lekarza. Diagnoza: powikłania po przebytym bezobjawowo zapaleniu oskrzeli. Jak nie przejdzie do piątku ( a nic na to nie wskazuje) dostane antybiotyk. Dziewczyno zatem nie czekaj na wizytę u gina tylko pędź do internisty. pozdrawiam, Eliza Bartek lilypie.com/baby4/010208/0/2/1/+10/.png[/img][/url] i marcowy chłopczyk lilypie.com/days/050304/4/21/1/+2/.png[/img][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: koszmarne chorobsko 12.01.05, 19:10 Mgg - pocieszę Cię. Siedzę w domu od 5 dni, akurat tych najładniejszych. Zawsze choruję wtedy, kiedy jest piękna pogoda. (( Mąż przywlókł jakieś przeziębienie i pozarażał nas. Najpierw dopadł mnie straszny ból gardła, ale zaatakowałam od razu i nawet szybko przeszło. U mnie jak coś się zaczyna z gardłem, to zwykle kiepsko się kończy. Psikałam Tantum Verde, płukałam Amolem i wdychałam Bioparox. Na drugi dzień nasilił się potwornie katar. Niestety stosuję konkretne krople, bo bez tego... hmmm... Mam też tabletki homeopatyczne na katar. Mam wrażenie, że jest lepiej, chociaż ten katar mnie jeszcze trochę męczy. I w ten sposób przesiedziałam najładniejszą pogodę w domu. Razem z zakatarzoną Natalią... A jak się już na dobre wykurujemy, to zacznie się pewnie zima. Brrr... Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: koszmarne chorobsko 12.01.05, 22:50 kuruje sie brrrrrrrr ale cuchnie ten czosnek.. tak chyba jeszcze ze dwa dni bedzie? dzisiaj sie zwazylam i wiecie co ? przytylam 10 kg, no moze 9,5 Tuptus 30 t. jak myslicie? to chyba duzo? jak porownam inne ?! a tu jeszcze 10 tygodni...+ 5? jak ja to potem zrzuce? Odpowiedz Link Zgłoś