Dodaj do ulubionych

Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąży?

11.08.04, 11:10
Cześć , chodzi mi o to czy nie macie żadnych obaw,no wiecie takie tam
zabobony.Ja poprostu nie mogę się opanować,kompletuję wyprawkę mimo że jestem
dopiero w 5 miesiacu.Kupowanie rzeczy dla dzidziusia sprawia mi tyle
radości.A jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • dominika8 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 11:30
      oj, mnie też kusi (też 5 mc). Ostatnio byłam w H&M pod pretekstem poszukiwania
      ubrań ciążowych, i nie mogłam się oprzeć, żeby nie poleść do działu dziecięcego
      (blisko). No, ale nie!Nic nie kupujemy na razie, myślę, że zacznę kompletować
      wyprawkę w listopadzie. Zresztą wczoraj dowiedzieliśmy się na 80 % że to
      dziewczyneczka, a wcześniej 2 lekarzy mówiło, że chyba chłopak. Moja Mama jest
      strasznie przesądna, przed porodem nie kupiła mi nic, nawet pieluchy, łóżeczka,
      wózka, dopiero po porodzie Tata latał i kupował, co wtedy było arcytrudne (lata
      70). Nawet mnie ostatnio skrzyczała, że zamówiliśmy katalog wózków, żeby
      pooglądać.
      Trudno, ja poczekam, w końcu to jeszcze 3 miesiące do listopadawink
      • madziaak Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 11:38
        Ja tez jeszcze nie kupuje (24 tc), ale za to wytrwale oglądam. Wiem juz jaki
        wózeczek kupimy, jakie łóżeczko, pościel itp, mamy juz wybrane, ale tez czekamy
        jeszcze troszke, chociaz do listopada! Łóżeczko i wózeczek kupi mężuś jak
        dzidzia bedzie juz na świecie, ale ubranka, pościel, pieluchy, kosmetyki itp
        kupimy razem. Ja nie jestem przesądna, a poza tym wszystkie rzeczy dla dziecka
        trzeba wczesniej wyprać i wyprasować! Nie wyobrazam sobie robic tego po
        porodzie, albo obciążyć tym mężulka!! Pewnie ze szczescia i tak zapomni o
        polowie rzeczy!!
      • mkonkol Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 11:46
        Dominika8 chyba do grudnia? A nawet jego końca... No ale może u Ciebie ciąża
        ośmiomiesięczna wink A co do kupowania. Ja jeszcze niczego nie mam. Planujemy z
        mężem kupić wszystko poczynając od końca września i kończąc na połowie
        października. Termin mam na 24.10. Najważniejsze rzeczy już upatrzylismy. Wiemy
        też ile trzeba na nie czekać, powinniśmy więc zdążyć wink Nie spieszymy się z
        zakupami i to nie ze względu na zabobony wink Pozdrawiam serdecznie.
        • dominika8 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 12:15
          nie, nie do listopada. termin mam w grudniu (6.12), ale tak jak napisałam
          powyżej, dopiero w listopadzie zacznę kupować!
          • mkonkol Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 12:27
            No to ja źle zrozumiałam wink
            Pozdrawiam.
    • roxi_hart Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 11:40
      Ja zaczelam sie rozgladac na poczatku 5 m-ca, kupilam kilka rzeczy do ubrania. Z wiekszych dostalam juz lozeczko i wozek od szwagierki (byla okazja bo akurat przyjechala na urlop) a sami z mezem kupilismy na allegro kosz wiklinowy do spania - przesliczny!
      • miedzymorze Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 12:28
        nieeee....chociażby dlatego, że zorientowałam się, że jestem w ciązy ok 3-go miesiąca ;D
        A tak naprawdę to zanim ruszę na zakupy (czego strasznie nie lubię robić) to mam zamiar przeprowadzić rekonesans wśród dzieciatych znajomych i popytać czy ktoś nie ma ciuszków do oddania wink pierwsze zbiory już za mną - mam 3 siatki ciuchów od 0 do 1,5 roku i śpiworek. Jak mi czegoś będzie brakowało, to dokupię.

pozdr,
        mi
      • ania800 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 18:45
        czesc mamuski ja juz prawie wszystko mam oprocz wozka i lozeczkajestem w 34t.c
        i nie wiem czy bym spala spokojnie wiedzac ze po porodzie wroce do domu i nie
        bede miala w co ubrac malenstwa a maz to raczej w szpitalu bedzie siedzial a
        nie latal po sklepach za ubrankami ktore moga na sie nie spodobac Pozdrawiam i
        caluje malenstwa/AniaGG
        2365046
    • aniah75 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 12:29
      Ja też słyszłam o takim zabobonie od różnych cioć, ale jeszcze zanim zaszłam w
      ciążę, dostałam w prezencie ubranko dla dzidziusia, żeby się udało zajść. No i
      długo nie czekałam. W grudniu byłam w ciąży, a w przeciągu tygodnia urodzę (mam
      nadzieję smile).Przez całą ciążę dostawałam różne rzeczy dla dziecka od znajomych,
      którzy chcieli poopróżniać swoje szafy. 3 mies. temu dostałam kołyskę, a wózek
      kupiliśmy z mężem na początku czerwca. I co ??? Cała ciąża książkowo wzorowa !
      Żadnych problemów. No...może poza okropną zgagą wink
      pozdr
      Ania i 39tc dzidzia
    • magdaaa73 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 12:33
      A ja jestem w 25tc i powoli rozglądam się,kupuję wyprawkę-robi mi się coraz
      ciężej a trzeba jeszcze poprać poprasować sprawdzić czego brakuje.Nie wyobrażam
      sobie biegać w listopadowy brzydki dzien po sklepach zostawiając maleństwo
      beze mnie-albo posyłać tatę co chwila po cos-nie móc decydowac co własciwie
      kupić-kupować tylko dlatego,że nie ma czsu.Nie jestem przesądna-nie lubię jak
      ktoś mi sugeruje,że nie powinnam kupowac.Przecież co ma być i tak będzie...
      • sugar_mama_danielcia Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 12:43
        Pewnie. Na wyprzedarzach mozna niezle zaszalec smileSpioszki i dzieciece kocyki
        byc moze zabijaly nienarodzone dzieci w XIX wieku, ale nie w XXI!!! Hej, te
        przedmioty nie maja zadnej magicznej silywink

Kupilam wozek bedac w 16 tygodniu ciazy, bo byla okazja. Kupilam wszytskie inne
        rzeczy, zaoszczedzilam kupe forsy, skompletowalam to co mi sie podobalo. Kto
        mialby to kupic po narodzinach dzidzi? Ja siedzialam z cycem na wierzchu i
        jakos nie spieszylo mi sie do zatloczonych sklepow. A polegac na guscie meza,
        tesciowej...o nie..nie...nie

Sugar
        • paulajal Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 12:47
          Kupuj, kupuj! Można trafic na super promocje i przeceny, zabobony są dla mnie
          po prostu śmiesznym argumentem, co ma być, to będzie. Potem z wielkim brzuchem
          ciężko się ruszyc, czasem lekarz karze leżeć i co teściowa Ci wszystko
          wybierzesmile
    • k_awka Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 12:46
      Ja w tej chwili jestem w 33 tygodniu i prawie wszystko dla dziecka mam juz
      kupione (oprócz kosmetyków, wanieniki i tego typu rzeczy). Zaczeliśmy z meżem
      kupowac w piatym miesiącu, chociaż fantastyczny kombinezon dla dzidzi kupiłam
      we Włoszech, jak byłam w trzecim. Moja teścowa gadała coś o zabobonach i że nam
      nie wolno kupowac żadnych rzeczy, tylko jej, troche mnie to wkurzyło i
      powiedziałam, ze nikt mi nie odbierze przyjemności kompletowania wyprawki dla
      własnego dziecka.
      Poza tym łatwiej nam jest z mężem kupować rzeczy na raty, gdyż wtedy wydatki
      się rozkładaja i nie musimy na raz wyłożyc dużej sumy pieniędzy.
      Nie chciałabym, żeby zaraz po urodzeniu dziecka mój mąż latał po sklepach i
      robił zakupy, w które pewnie by się wtrącała teściowa, a ja bym siedziała w
      domu i czekała, co tez on wymyśli i przywiezie...
      No ale to jest kwestia bardzo indywidualna i w sumie każda mamusia robi, jak
      uwaza, ja akurat przesądmi sie nie przejmowałam, wolę miec wszystko gotowe,
      wyprane i przygotowane na przyjście dzidzi smile

Pozdrawiam wszystkie oczekujace Mamusie

Kinga i 33tydz. Niespodzianka
      • magdalenax Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 12.08.04, 13:24
        Nie czekam do narodzin bo:

1) nie wierze w przesady
        2) moge wszystko ogladac do woli i porownywac ceny a jezeli uznam ze warto to
        kupuje
        2) takie zakupy mnie relaksuja i uspokajaja wzburzone ciazowe hormony
        3) zakupy sobie rozkladam czasowo zeby nie zbankrutowac
        4) jest duzo wyprzedazy i mozna dzieki temu rowniez rzeczy ktore przydadza sie
        dziecku listopadowemu
        5) maz jest bezradny i dostaje paralizu jak pytam co sadzi o jakiejs konkretnej
        rzeczy dla dzidziusia. Nie zostawie go z tym wszystkim samego.

Pozdrawiam,
        Magda
    • katarina771 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 13:14
      czesc Wam!!!ja jestem w 19 tygodniu i wlasnie wrocilam z pierwszych
      zakupow,choc nie planowanych ale przytrafila mi sie okazja po dobrych cenach
      wiec co bede tracic taka szanse jak tanio.choc to polowa 5 miesiaca i mam
      jeszcze czas na zakupy powolutku ciuszki kompletuje bo trzeba to wyprac i
      wyprasowac a pozostale rzeczy kupie pozniej.w zabobony nie wierze a niektore
      wrecz mnie smieszasmilenie chce kupowac wszystkiego na raz bo przeciesz to sa
      wielkie wydatki i lepiej rozlorzyc to na raty.ciuszki kupie teraz a pozostale
      juz upatrzone rzeczy pozniej.a pozatym to straszna frajda jak nie lubie chodzic
      po sklepach,dzisiaj buszowalam od rana.
      pozdrowienia !!!
    • mgg1 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 13:33
      nie jestem przesadna, ale wole uwazac!!Nie kupuje nic przed porodem!
      Natomiast niewiem, jak to sie ma do rzeczy ofiarowanych w prezencie?
      Nie przyjmowac?
      • mgg1 sprostowanie 11.08.04, 13:39
        naturalnie wyprawka musi byc, ale poza tym nic, boje sie "klopotow", moja ciaza
        nie zapowiada sie bezproblemowo, pozdrawiamy wszystkie dzidzie i przyszle mamy
        Gosia i 7 tyg.fasolka
      • sonnja1 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 20:39
        "nie jestem przesadna, ale wole uwazac!!Nie kupuje nic przed porodem"

hehe jedno wyklucza drugie, logicznie sprzeczne
        • mgg1 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 20:44
          sonnja1 napisała:

> "nie jestem przesadna, ale wole uwazac!!Nie kupuje nic przed porodem"
          >
          > hehe jedno wyklucza drugie, logicznie sprzeczne
          gdybys miala 40 lat i rodzila pierwsze dziecko, a przy tym miala podwojny
          konflikt w obrebie grup krwi, to zapewniam Cie, ze uwazalabys rowniez na takie
          historie...( he, he nie na miejscu)
          • romilka do mgg1 12.08.04, 11:57
            co to znaczy podwójny konflikt w obrebie grup krwi?? napisz mi jaka masz grupe
            krwi a jaka ma maz? jaq mam O Rh - a maz A Rh +
    • kornelcia75 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 22:06
      Hej ja starałam się o dzidzię ponad rok,zaszłam w ciaze po operacji 3 mc
      wczesniej,brałam leki do 18 tyg ciazy,no i bałam sie cokolwiek kupowac i
      przyjmowac.Kolezanki chciały przywiesc ciuszki a ja ze jeszcze nie.
      Wreszcie ktos mi powiedział ze mam myslec optymistycznie,wierzyc ze wszystko
      bedzie dobrze bo musi,zeby takimi myslami złego nie sprowadzac.I
      posłuchałam,chyba w 5 mc nawiezlismy ciuszków i zaczelismy robic zakupy typu
      łózeczko,kosmetyki itd.Własnie skonczylismy remont pokoiku,dzis prałam i
      prasowałam ciuszki.
      Pytałam dziewczyn czy rozkładac łózeczko,bo moze jak wróce ze szpitala?
      Ale odrazu odpisały-rozkładac ,niech sie wietrzy!!!
      I jutro po usg tak zrobimy.
      Trzeba byc dobrej mysli,czego wszystkim przyszłym mamusiom zycze ja i Maks(34
      tydz)
    • aleksandrynka Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 11.08.04, 22:14
      No w pierwszym miesiącu to nic nie kupowałam. Ale od czwartego do sódmego była
      m za granicą, i nie dało się inaczej: PIĘKNE ciuchy i minimalne ceny. Wielki
      wybór i CENY (wyprzedaże, ale nie takie bylejakie jjak u nas... Ech,
      pomarzyć!)!!! No zbrodnią by było nie kupić. U nas rynek jeszcze nijaki, kilka
      fajnych sklepów jest, ale drogo, czekam zawsze na wyprzedaże. A tam - szał!!!
      Kupiłam nawet ogrodniczki na 1,5 roku smile Za rok się przydadzą.
      Jak możesz to kupuj, szczególnie w promocjach. Potem nie będzie już tyle CZASU
      i pewnie pieniędzy... Rodziłam w grudniu, a szczegółowa wyprawka była
      załatwiona do listopada - z wózkiem, butelkami, laktatorem, pieluchami, no
      wszystko...
      • larenata Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 12.08.04, 10:26
        My kupowaliśmy od początku wszystko))) W żadne zabobony nie wierzymy. Maja
        urodziła się zdrowa i śliczna, i taka jest nadal ))) Pozdrawiamy!
        • adrianakanabus Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż- 12.08.04, 11:34
          Dzięki serdeczne za wypowiedzi, już zaczynałam sie martwić że to tylko ja tak
          wariuję.Przy pierwszym dziecku robiłam dokładnie tak samo i to nawet dobrze,bo
          patrzac z perspetkywy tamtych miesięcy musialam leżeć ostatni miesiąc w łóżku
          ale miałam już wszystko przygotowane.Dzięki .
          • franula Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 12.08.04, 11:51
            mggg1!!
            Soni jak sądzę chodziło to że jestes przesądna i tyle. mozna być przesądnym ale
            mozna sie do tego przyzna. Natomist faktycznie wewnetrznie sprzeczne jest
            zdanie "nie jestem przesadna, ale wole uwazac!!Nie kupuje nic przed porodem".
            Szanuje obawy i trzymam kciuki, napewno wszystko bedzie ok.
            Pozdrawiam
            F
    • aqua_77 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 12.08.04, 13:07
      A ja nie jestem przesadna, ale na razie nie kupilam prawie nic (34 tydz)
      z kilku powodow: np. z braku czasu, miejsca w domu, dlatego, ze nie lubie
      zakupow, bo nigdy nie moge sie zdecydowac, a juz w przypadku dzidzi to w
      ogole... Nie mam doswiadczenia w tych sprawach i stwierdzic JAKI ROZMIAR, ile
      tych ciuszkow, czy ciensze czy grubsze przyprawia mnie o bol glowy. Dlatego
      chyba "pojdziemy na calosc" i kupimy wszystko na raz ok. miesiaca - 3 tyg.
      przed porodem.

Ale nad wyborem wozka to mysle juz od chyba 2 miesiecy i chyba sie wreszcie
      zdecydowalam... Bo czy kolyska czy lozeczko to dalej mam dylemat hihih
    • megala Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 13.08.04, 16:34
      Ja tam nie wierze w takie zabobony i kupowalam juz w ciazy.Kupowalam pojedyncze
      rzeczy, jak cos ladnego mi wpadlo w oko.
      Pozniej to zajecie przypadnie mezowi albo babci, a oni moga miec inny gust niz
      ty. Moja mama kupowala jakies spiochy i kaftaniki swojemu wnukowi i nakupowala
      rozowych smile
    • poleczka2 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 13.08.04, 22:30
      Pewnie że tak. Z Olkiem kupowałam już od zaraz jak się dowiedziałam, nie chodzi
      o przesądy czy jakieś inne. Mieszkam w Anglii i tutaj wszyscy zaczynają
      wcześnie. W ten sposób nie musiałam latać jak szalona po porodzie albo zaraz
      przed. Z tym dzieckiem nie kupowałam prawie nic, tylko wózek podwójny i to też
      koło 20ego tygodnia.
      Przesądami się nie trzeba przejmować tylko robić tak jak się samemu chce.
      Pozdrówka.
    • iwka901 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 15.08.04, 13:23
      Tu nie chodzi tylko o zabobony i przesądy. Po prostu w ciąży wszystko się może
      zdażyć..., a potem trzeba patrzeć na te wszystkie rzeczy i serce boli.
      Dlatego ja uważam, że takie większe rzeczy typu wózki i łóżeczka lepiej kupować
      po urodzeniu dziecka.
    • agga1976 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 15.08.04, 22:26
      Witaj,
      pierwsza rzecz dla Malenstwa kupilam juz w dniu zrobienia testu smile
      nie wierze w zadne przesady, nawet jak w 10 tc wyszlam ze szpitala (plamienia)
      to kupowalam ciuszki, bo akurat to dobrze mnie nastrajalo, upewnialo w tym, ze
      wszystko bedzie dobrze
      jesli masz na to ochote to nie ma sensu sie powstrzymywac
      dzieki temu teraz, kiedy jestem w 32 tc mam juz prawie cala wyprawke, nie
      odczulam tego zbytnio jesli chodzi o finanse, bo zakupy rozlozyly sie w
      czasie wink
      czesto kupowalam cos w czasie obnizek w Cubusie, H&M czy innych fajnych
      sklepach, nie chcemy znac z mezem wczesniej plci, wiec kupowalam rzeczy
      uniwersalne

pozdrawiam i zycze milych zakupow smile

Agga + 32tyg Malenstwo smile
    • 2.aga.paw Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 20.08.04, 12:38
      Mało tego, że od 1 mc ciąży, ale jeszcze przed poczęciem.
      Serio!!!!
      Byłam akurat na zakupach w Gdańsku, kiedy zaczeliśmy się starać z mężusiem o
      dzieciaczka. Wstąpiłam do Smyka i tak mi się spodobał kaftanik z króliczkiem,
      że poprostu musiałam go mieć. Koleżanka, która była ze mną w sklepie (3 mc
      ciąży) była bardzo zdegustowana tym co robię. A ja tak na przekór wszystkim,
      żeby ten u góry widział, że naprawdę bardzo mi zależy i co... II cykl starań i
      mam fasolkę.
      Kaftanik posłużył mi w poinformowaniu mężusia, że będzie tatusiem.
      Pozdrawiam i nie wierzcie w zabobony, bo to jest tylko nasza psychika.
      Aga
      • ania19821 Re: Czy kupujecie rzeczy dla DZIDZI od 1 mc ciąż 20.08.04, 12:48
        Ja w ciąży jeszcze nie jestem ale mam już maleńką czapeczkę i skarpeteczki. Nie
        kupiłam tego tylko mama przyniosła z pracy,jest pediatrą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka