Dodaj do ulubionych

Pęcherzyk ciążowy bez widocznego zarodka

IP: 195.187.156.* 10.07.14, 17:21
Witam.
Wychodzi na to że jestem w ciąży, nie planowanej ale chcianejsmile Jak na złość nie pamiętam daty OM. zazwyczaj mam cykle 30-34 dni ( średnio 31). Wydaje ni się że była 28 maja ale mogła być póżniej.4 lipca zrobiłam test ciązowy który wyszedł pozytywnie. Objawy ciązowe były ale nie nasilone- nie wymiotował, bez mdłości specjalnych, ale piersi bardzo tkliwe. Dziś po przebudzeniu czułam jakby ciszę wewnątrz siebie. w południe poszłam po no-spę chociaż brzuch wcale jakoś specjalnie mnie nie boli, mam raczej kłucią, uczucie pełności, czasem jakby lekkie twardnięcie macicy(prawie niewyczuwalne) Wzięłam no-spę a po kilkunastu minutach przy siusianiu zauważyłam wydzielinę podobną do białka jajka lekko podbarwioną na ciemniejszy kolor o ostrym zapachu.Jestem po 2 poronieniach więc odrazu udałm się do szpitala. na miejscu lekarz mnie zbadał, zrobił USG przez brzuch. W jamie macicy widać pęcherzyk ciążowy ok 10mm i pęcherzyk żółtkowy o śr.5mm ale bez echa zarodka. mam przepisany Duphaston 2x1 . Brzuch mnie nie boli. lekarz powiedział że ciąża może być młodsza i dlatego zarodka może nie być widać albo jest to puste jajo. Ciekawi mnie czy któraś z Was miała podobny przypadek i czy po pownym czasie zarodek się pojawił? U mnie schemat wyglądał tak:poronienie, ciąża, ciąża, poronienie i teraz...???sama nieiwm co mam myśleć....
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Pęcherzyk ciążowy bez widocznego zarodka 10.07.14, 18:07
      Na tym etapie usg robi się dopochwowo, lepiej wszystko widać, poza tym nie wiadomo kiedy miałaś dni płodne, więc spokojnie czekaj do kolejnego usg, zbadaj może progesteron bo może łykasz go bez sensu, możesz sprawdzić przyrost bety. Na objawy ciążowe może być za wcześnie, a szukałaś przyczyny poronienia?
      • Gość: moniatar Re: Pęcherzyk ciążowy bez widocznego zarodka IP: 195.187.156.* 10.07.14, 19:53
        wiem ze usg powinno być dopochwowo, ale cóż takie mi lekarz zrobił, myślę że nie chciaał "tam" za mocno ingerować. Powiedzał że nie poroniłam i że nie jest to krwawienie, więc czekam. Duphaston zawsze miałam przepisywany, zaszkodzić nie zaszkodzi... Co do poronień to nie szukałam przyczyny, w sumie niewiem czemu i czy to by coś dało. W ciązy z córką też plamiłam ale wszystko dobrze się skończyło w 40 tc. Z synem nie pamiętam czy były plamienia. Ale w obu ciążach donoszonych, zarodek był odrazu widoczny, tylko że usg miałam 3-4 tyg póżniej.
        • kremka2014 Re: Pęcherzyk ciążowy bez widocznego zarodka 10.07.14, 23:02
          Sądzę,że nie ma absolutnie żadnych szans na zobaczenie na tym etapie zarodka w usg przez brzuch. No way!!!!!!
          • Gość: moniatar Re: Pęcherzyk ciążowy bez widocznego zarodka IP: 195.187.156.* 11.07.14, 08:25
            kremka2014 zdziwiło mnie że robi badanie przez brzuch, ale cóż powinien wiedzieć lepiej...Zdjęcie z usg ( papierowe) również jest bardzo niewyrażne, pęcherzyk w środu nie jest czysto czarny tylko jak by obraz śnieżył. Pocieszam się tym że nie boli mnie brzuch bo w poprzednich przypadkach gdy doszło do poronienia to bolał mnie jak przed okresem. Lekarz powiedział;" Nie poroniła pani, trzeba wykonać następne usg za kilka dni i porównać wyniki"
        • lidek0 Re: Pęcherzyk ciążowy bez widocznego zarodka 11.07.14, 20:16
          "Co do poronień to nie szukałam przyczyny, w sumie nie wiem czemu i czy to by coś dało" mogłoby dać wiele , czasami przyczynę można wyeliminować np. chorobę odzwierzęcą, przy niedoborze progesteronu suplementuje się go wcześniej już po owulacji.
          • Gość: moniatar Re: Pęcherzyk ciążowy bez widocznego zarodka IP: 195.187.156.* 11.07.14, 21:17
            Jeśli chodzi o choroby odzwierzęce, toksoplazmoza, miałam robione badanie w tym kierunku w poprzedniej ciąży. Lekarz określił, że mam przebyte zachorowanie, są przeciwciała więc nic mi nie grozi. Co do poziomu progesteronu to faktycznie możesz mieć rację. Żaden lekarz nie zaproponował mi sprawdzenia jego poziomu, a sama też na to nie wpadłam...Rozumiem że są jakieś normy. Myślę że zajmę się tą sprawą, dzięki smile
    • demolka85 Re: Pęcherzyk ciążowy bez widocznego zarodka 11.07.14, 12:44
      Na tym etapie ciąży robi się USG przezpochwowe bo przez brzuch mniej widać. W poprzedniej ciąży u mnie zarodek pojawił się w 7 tygodniu i tez wyrokowano, że pewnie puste jajo. Do tego krwawiłam więc szans mi nie dawano. A synek mój ma już 16 miesięcysmile Teraz prawdopodobnie jestem w drugiej ciąży i czekam z wizytą. Nie chce przeżywać tego co za pierwszym razem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka