Dodaj do ulubionych

czy grupa a i b to już konflikt serologiczny????

22.06.05, 17:47
czy wówczas organizm cieżarnej matki również wytwarza przeciwciała, jak w
sytuacji różnego współczynnika rh???? i czy jest jakies badanie wykrywające
te przeciwciała??
ktoś nagadał mi bzdur, a ja teraz umieram z niepokoju..
Obserwuj wątek
    • feema-to-ja Re: czy grupa a i b to już konflikt serologiczny? 22.06.05, 18:52
      organizm matki wytwarza przeciwciala tylko jesli matka ma rh ujemne.krew
      dziecka nie ma znaczenia. Nie sluchaj wszystkiego co plota ludzie i mysl
      pozytywnie. pozdrawiamsmile
      • bergo1 feema-to-ja 25.06.05, 17:25

Mnie sie wydawalo , ze to zarowno krew ojca i krew dziecka ma wlasnie znaczenie. Jezeli dziecko odziedzyczylo po mamusi rh ujemne to matka nie produkuje przeciwcial (bo przeciw czemu?), ale jezeli dziecko dziedzyczy po tatusiu rh dodatnie to moga byc problemy - konflikt ten zdaje sie nie szkodzi dziecku znajdujacemu sie obecnie w brzuchu, lecz nastepnemu. Ale stosuje sie odpowiednie szczepionki, leki itd wiec konflikt serologiczny przestal byc problemem.
        • eminka1 Re: feema-to-ja 25.06.05, 17:30
          Jeśli matka ma Rh(-) a ojciec dziecka Rh(+) wtedy jest właśnie konflikt
          serologiczny.
          • manki3 Re: feema-to-ja 01.07.05, 07:41
            To jest dopiero niezgodność serologiczna - konflikt będzie dopiero wtedy, gdy
            matka RH - będzie wytwarzać przeciwciała przeciw krwi RH+ , którą dziecko
            dzieciczy po ojcu - zazwyczaj w pierwszej ciąży to nie grozi . Po porodzie
            podaje się gammaglobuliny w injekcji aby zapobiec konfliktowi w następnej
            ciąży. Także autorka postu nie powinna się jeszcze martwić . Lekarz pewnie
            zleci w odpowiednim czasie test Coombsa , który powinien wszystko wyjaśnić.
            Poza tym nawet jeśli wystąpi konflikt to w obecnych czasach już się to leczy .
            PZDR!
    • julka72 Re: czy grupa a i b to już konflikt serologiczny? 25.06.05, 19:23
      Istnieje też możliwość zaistnienia konfliktu w obrębie grup głównych (np. matka
      grupa 0 a ojciec A lub B), nie tylko w związku z Rh. Więcej nie wiem, bo mnie
      to nakurat nie dotyczy (w przeciwienstwie do potencjalnego konfliktu związanego
      z czynnikiem Rh)
      • lides Re: czy grupa a i b to już konflikt serologiczny? 26.06.05, 12:48
        jeżeli mama ma krew rh+ to facet już nieważne jaką ma.wtedy konfliktu nie ma
        nigdy.dopiero jeśli mama ma rh- wtedy zależne jest dalsze sprawdzenie.
    • jolciabyd Re: czy grupa a i b to już konflikt serologiczny? 28.06.05, 11:47
      ja mam gr o a moj maz a i tu rowniez wystepuje konflikt ale nie taki grozny jak
      w czynniku rh ja nie bralam nic w zwiazku z tym wystepuje natomiast mozliwosc
      ze dziecko bedzie mialo dosyc dlugo zoltaczke u nas tak bylo
      pozdrawiam
      jolcia mama Julitki 13.08.2003
      i fasolki 6 tc
    • beti1970 nie 29.06.05, 18:32
      jak mama ma RH - a tata RH + to jest niezgodność serologiczna. a dopiero jak
      się coś złego zaczyna dziać to jest konflikt serologiczny. ja mam Rh- a mój
      partner pierwszy miał Rh + i mam z nim dwoje zdrowych synów, teraz mam drugiego
      partnera - też Rh+ i narazie jestem w końcówce ciąży i jest OK. nie martw się
      wszystko będzie OK.
    • beti1970 odczyn Coombsa 29.06.05, 18:37
      będąc w ciąży - mama z RH- (z tatą Rh + ) ma trzy razy conajmniej robiony
      odczyn Coombsa na obecność przeciwciał które wskazują na rozpoczynający się
      konflikt serologiczny, jak nie ma przeciwciał to jest OK. robione to jest
      najczęściej 3,6 i 8 mc. jak urodzi się dzidzia z grupą krwi taty (Rh+) to po
      porodzie mama musi dostać zastrzyk antyimmunoglobulinę (do 72 h po porodzie)
      chroniący ją przed konfliktem w następnych ciążach, tak samo jest po
      poronieniach. jak dzidzia ma Rh- mama zastrzyku nie dostaje. to tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka