Dodaj do ulubionych

zmiana lekarza

30.07.05, 09:07
Chodze na wizyty kontrolne do lekarza z NFZ Ale lekarz jest kiepski-jego
odpowiedzi na moje pytania zdawkowe itp Zapisalam sie wiec prywatnie do
lekarki poleconej przez kolezanke Chodzi mi przede wszystkim o wykonanie usg
polowkowego Wiem ze moge sobie chodzic co tydzien do innego lekarza, ze to
moja sprawa ale zastanawiam sie czy lekarz prywatny bedzie dopytywal dlaczego
przyszlam w polowie ciazy Powiem ze chodzi mi o usg ale moze bedzie jakas
presja ze mam chodzic raz na miesiac na kontrolne a bierze 100 zł za wizyte
wiec pod koniec ciazy nie bardzo mi sie to usmiecha Moze postawic sprawe
jasno ze przychodze do niej na wizyty 'rownolegle' z panstwowym? Poza tym nie
wiem ktory szpital wybiore bo raszei w poznaniu bardzo chwala a tamta jest na
polnej W dodatku w raszei pracuje ten moj 'panstwowy' a jak sie zdecyduje na
raszei to pojde prywatnie do lekarza polecanego Czyli w gre wchodzilby trzeci
Piszcie dziewczyny o Waszych doswiadczeniach ze zmiana lekarzy
Obserwuj wątek
    • mka16 Re: zmiana lekarza 30.07.05, 18:30
      Ja wprawdzie nie mam takich doswiadczen, ale bylabym szczera. Powiedzialabym,
      ze nie jestem zadowolona z panstwowego lekarz, ale nie moge sobie pozwolic na
      regularne prywatne wizyty i juz. Pojdziesz prywatnie, wiec chyba lekarz nie
      bedzie zbyt natarczywy. Oczywiscie moze sugerowac, ze byloby dobrze czesciej
      sie u niego pojawiac, ale do niczego Cie przeciez nie zmusi
      • lilu27 Re: zmiana lekarza 31.07.05, 08:21
        dziekuje mka No i gratuluje smile Sprawdzilam Twoj suwaczek To dopiero
        poczateczek smile
        • yalu Re: zmiana lekarza 01.08.05, 20:26
          Lilu ja już zupełnie nic z tego nie rozumiem. Tzn. po pierwsze nie wiem dlaczego
          przejmujesz się presją ze strony lekarza - to Twój wybór a to, że lekarz może z
          góry założyć, że chcesz aby właśnie on/ona prowadziła ciążę to chyba normalne i
          nie ma się co przejmować jeżeli od razu wyznaczy ci kolejną wizytę itp. Najwyżej
          nie przyjdziesz (tyle, że grzecznościowo poinformuj go/ją choćby telef., że
          odwołujesz wizytę jeżeli umówi cię na konkretny dzień i godzinę). A stawianie
          sprawy jasno tzn., że nie stać cię na regularne wizyty prywatne albo, że
          równolegle chodzisz do innego to moim zdaniem bez sensu. Każdy lekarz zachowa
          się wtedy asertywnie (i nie ma się co dziwić), może się poczuć sprawdzany itp.
          (a to nikomu by się nie spodobało) więc skończy się na tym, że wydasz pieniądze
          a zadowolona dalej nie będziesz. Nie mówię żeby nie zmienić lekarza jak nie
          jesteś zadowolona ale napewno nie informuj lekarza, że ty tylko jednorazowo
          albo, że do dwóch na raz bo zrobi ci usg, opisze wynik i powie papa - napewno
          nie będzie się wypinał.

Ja wogóle myślę, że chodzenie do dwóch lekarzy to trochę bez sensu - niby
          podwójnie sprawdzana jesteś ale co jeżeli diagnozy będą się różnić? Wiesz ile
          nerwów zjesz?!

A czy nie mogłabyś poszukać sobie innego lekarza na NFZ albo prywatnie (jak już
          wolisz) - takiego, który pracuje w szpitalu, w którym chcesz rodzić?

pzdr. i powodzenia
    • yskyerka Re: zmiana lekarza 01.08.05, 20:56
      Myślę, że nie powinnaś mieć oporów. Powiedz lekarzowi wprost, że przyszłaś
      kontrolnie, bo nie bardzo ufasz lekarzom państwowym, nie stać cię na regularne
      badania prywatne, a z drugiej strony chcesz mieć pewność, że wszystko jest w
      porządku. Tak po prostu.
      I nie obawiałabym się, że "odwali" wizytę. Raczej będzie się starał zrobić na
      tobie jak najlepsze wrażenie - wszystko ci pokaże, wyjaśni itp., bo jednak
      będzie widział w tobie potencjalną pacjentkę na przyszłość. Gdyby za jakiś czas
      po raz kolejny dopadły cię wątpliwości, niewykluczone, że znów do niego
      zawitasz. smile
      Powodzenia!
      • mamaanieli Re: zmiana lekarza 03.08.05, 09:24
        Idź do porządnego lekarza i się nie przejmuj. W pierwszej ciąży zmieniałam
        lekarza trzy razy, aż w końcu trafiłam na odpowiedniego. To Twoja sprawa
        dlaczego tak robisz i lekarzowi nic do tego - opróćz normalnego wywiadu (który
        sięga teżpoczątkó ciązy) nie powinien zadawać innych pytań. Inna sprawa, że
        zazwyczaj lekarze nie pytają "dlaczego dopiero teraz" - po prostu sami dobrze
        wiedzą jak jest...
        • lilu27 Re: zmiana lekarza 05.08.05, 10:27
          Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi We wtorek bylam na wizycie 'panstwowej' i nie
          dal skierowan na nastepne badania -uwaza ze nie trzeba Pytalam o morfologie i
          mocz 'Nie trzeba' No coz ja uwazam ze trzeba raz na miesiac ale to ON jest
          madrzejszy?! Badanie wykonywal bez wziernika Rozmawialam na temat L4 i nie ma
          problemu Zaprasza mnie tez do siebie na dyzur na usg za ktore chce 40 zl Sadze
          ze to jego tajny dodatkowy zarobek Mam go dosc i nie skorzystam z zaproszenia W
          czwartek ide prywatnie do lekarki ktora pracuje w szpitalu w ktorym moze bede
          rodzic A wykorzystam go na wypisywanie L4 no chyba ze pojde do innego na NFZ
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka