Dodaj do ulubionych

Proszę o listę rzeczy zakazanych do jedzenia w cia

04.09.05, 09:07
w ciąży !!! Wiem ze nie moge kawy , herbaty a kako? Czy moge kako? Czy moge
kawe zbożowa ?
Obserwuj wątek
    • tsunami05 Re: Proszę o listę rzeczy zakazanych do jedzenia 04.09.05, 10:30
      Wątróbka - bo ma za dużo wit A, pasztet - chyba dlatego, ze z wątróbki, surowe
      mięso bo toksoplazmoza, zbyt wiele słodyczy - bo się roztyjesz smile Alkohol,
      cola. Kawa zbozowa jest ok. Kakao (bo chyba o to ci chodzi) chyba tez ok, a na
      pewno takie rzeczy jak Nesquick bo przeciez dzieci tez to piją. Ja kawe piję
      czasem, ale z mlekiem i zazwyczaj jedna filiżanke z płaskiej łyżeczki. Herbatę
      też czasem piję, ale częściej miętę. Aha i niepasteryzowane mleko i sery
      plesniowe z takiego mleka ( w Polsce nie sprzedawane). Tyle mi się przypomina,
      jestem w 18 tc i raczej innych rzeczy sobie nie oszczędzam.
      • ania278 Re: Proszę o listę rzeczy zakazanych do jedzenia 04.09.05, 10:48
        moj lekarz powiedzial ze mozna wszystko jesc ,oczywiscie z umiarem,i i jesli
        raz na jakis czas zjemy na obiad wątrobke to przeciez nic sie nie stanie, Tak
        samo sery plesniowe-jesli zjesz plasterek to przeciez nic tez sie nie stanie.
        kawka herbatka tez mozna-z umiarem, A jak raz na jakis czas "lykniesz"
        czerwonego winka lub lyk piwa to tez nie jest grzech.
        wszystko z umiarem i z glową!
        nalezy jesc duzo warzyw owocow i nie przesadzac ze slodyczami. Kobieta powinna
        jesc 'dla dwóch" a nie za dwóch. W ciazy kobieta potrzebuje tylko nieznacznie
        wiecej kalorii niz normalnie wiec nie ma co dwa razy zwiekszac kalorycznosci
        posilkow.
        pozdrawiam
    • milkaa111 Re: Proszę o listę rzeczy zakazanych do jedzenia 04.09.05, 10:48
      Do serów z dojrzewającego mleka zalicza się oscypki. Ja nie wiedziałam no i na
      początku trochę zjadłam. Słyszałam, że mięso z grilla również jest niewskazane.
      I pasztety. I te domowe i te kupne w puszkach.
    • linearka Re: Proszę o listę rzeczy zakazanych do jedzenia 04.09.05, 13:10
      Kurcze, dziewczyny! Po tym co przeczytałam powinnam się zastanowić czy mogę
      dalej normalnie żyć!!!! Bez przesady, cieszmy się z tego że jesteśmy w ciąży,
      nie róbmy z siebie kalek życiowych!!!!! Jedzcie i pijcie wszystko na co macie
      ochotę, nie jesteście chore TYLKO w ciąży! Lista rzeczy zakazanych do....
      jedzenia, mówenia, oglądania, robienia...... brrrrr. Sorki jeśli kogoś
      obraziłam, ale racjonalne myślenie z pewnością powinno być pierwszą rzeczą na
      liście ciążowej!!!! Aha! jeszcze jedna ważna rzecz, moja odpowiedz tyczy się
      wyłącznie ciąży fizjologicznych i bez zagrożeń. Szanuję nadmierną dbałość o
      siebie u kobiet, które naprawdę muszą WYJĄTKOWO dbać o swą dzidzię.
      • jeanetta ja tez zaszlam i tez mam pytania;) 04.09.05, 14:17
        Wlasnie zaszlam w pierwsza ciazewink
        W tej chwili przebywam zagranica i do Polski wroce za 3 tygodnie, na szczescie
        przezornie mam ze soba kwas foliowy ale duze dawki [5mg zamiast 0,4mg dla
        kobiety w ciazy]. To chyba za duzo aby brac codziennie? Kto mi poradzi, bo ja
        biore co kilka dni jedna tabletke profilaktycznie od jakiegos czasu, a poza tym
        nie wiem sama co mam brac aby wzmocnic zdrowie w ciazy?
        Dopiero za 3 tygodnie pojde do ginekologa jak wroce do Polski, a uwazam ze
        zaszlam w ciaze 2 tygodnie temu, jednak czy powinnam liczyc ze ciaza ma 6
        tygodni bo dodaje sie dni od poczatku ostatniej miesiaczki?
        Na stronie onetu sa opisy kazdego tygodnia zycia plodu i nie wiem ktory powinnam
        czytac -coprawda tam pierwszy opis juz dotyczy 4tygodniowej ciazy, ale jesli
        liczyc od miesiaczki to ja mam juz 6-tygodniowa ciaze...
        Prosze o odpowiedz i pozdrawiam przyszle i obecne mamusie
        Zaneta
        • tsunami05 Re: ja tez zaszlam i tez mam pytania;) 04.09.05, 18:49
          to ty mialas owulacje 4 tygodnie po 1 dniu miesiaczki, ze wychodzi ci 6
          tygodni? Pytam, bo generalnie chyba to sa jakies 2 tygodnie. Moze cos zle
          liczysz?
          Z kwasem foliowym ci nie pomoge - ale moze mozna te tabletki podzielic na
          mniejsze?
          Pociesze cie ze ja zaczelam kwas jesc w 5 tyg - jak sie dowiedzialam o ciazy.
          Wczesniej jakos tak sam moj organizm sie go domagal - mialam wielka ochote na
          szpinak, warzywa straczkowe itp. Teraz jest lato, pelno warzyw, wiec moze nie
          masz niedoborow...
          • jeanetta ktory tydzien- (odpowiadam do Tsunami) 05.09.05, 11:40
            Ja mam dlugie cykle przynajmniej po 33 dni, a tym razem przypuszczam ze mialam
            pozno owulacje, poniewaz w 35 dniu cyklu zrobilam test i wyszlo ze nie jestem w
            ciazy, dopiero w 43 dniu cyklu zrobilam kolejny test i w nim juz bardzo szybko
            wyszly dwie kreski, dlatego przypuszczam ze juz w 35 moglam byc w ciazy ale
            dopiero co bo tamten test jej nie wykryl.
            Dzis mam 46 dc. i nie wiem ktory to jest tydzien ciazy?
            jak liczyc, czy jesli np zaszlam w ciaze w 28 dniu cyklu to znaczy ze mam teraz
            polowe 3-ego tygodnia ciazy?
            Czy mam liczyc od miesiaczki ale w moim przypadku nieslusznie dojdzie mi az 4
            tygodnie bo mam dlugie cykle i owulacje na pewno mialam pozno, moze nie az 28ego
            dnia ale na pewno po 20dc.
            Jak liczyc??
            dziekuje
    • marychna31 Re: Proszę o listę rzeczy zakazanych do jedzenia 04.09.05, 19:30
      Przed chwila w wiadomościach na Polsacie mówili, że według najnowszych badań
      kawa jest zdrowa i nie nalezy jej unikac w ciazywink)
      A co z tym oscypkiem??? Serio nie mozna?? Ja właśie sobie kupiłam dzisiaj na
      kolacje i mam na niego ogromna ochotę....
    • ewa33a Re: Proszę o listę rzeczy zakazanych do jedzenia 04.09.05, 19:46
      Ma rację linearka, w ciąży można jeść wszystko! Oczywiście jeśli nie ma
      cholestazy, ale w takim przypadku zawsze lekarz informuje pacjentkę o
      konieczności diety. Jeśli masz niskie ciśnienie to lepsza jest jedna kawa niż
      dolegliwości związane z nim.Nie piszę tu o używkach takich jak alkohol czy
      papierosy bo to nie podlega dyskusji. Jestem w 23 tygodniu trzeciej ciąży(
      poprzednie były wiele lat temu), mam do czynienia na codzień z ciężarnymi.
      Dziewczyny skąd Wam przychodzą do głowy pomysły o specjalnych sietach w
      fizjologicznych ciążach? Jedzcie to na co macie ochotę, jak urodzicie i
      będzieci karmić piersią, wtedy już sytuacja troszkę się zmieni, przynajmniej na
      początku. Pozdrawiam
      • yasmeen Re: Proszę o listę rzeczy zakazanych do jedzenia 14.09.05, 16:52
        Nie zgadzam sie.
        Nie mozna jesc potarw "wysokiego ryzyka" - np. surowego miesa bo toksoplazmoza,
        surowych jajek...
        Tzreba zachowac po prostu rozsadek.
        Ja np. uwielbiam tatara, ale wole sie powstrzymac, duzo mnie to nie kosztuje, a
        ryzyko mniejsze.
        Te zallecenia dla ciezarnych nie sa wziete z sufitu, nie nalezy popadac w
        panike i starac sie po prostu zdrowo jesc smile
    • althea35 Re: Proszę o listę rzeczy zakazanych do jedzenia 04.09.05, 20:03
      Zakazanych to w sumie nie ma, ale sa nizalecane dla kobiet w ciazy.
      Nalezy do nich aspartam (substancja sladzace czesto dodawana do produktow
      dietetycznych), czesto obecna w napojach, gumach do zucia.
      Sery plesniowe - obece sa w nich bakterie, ktore sa normalnie niegrozne, ale
      moga spowodowac poronienie.
      Buze ilosci slodyczy - czekolada w duzych ilosciach powoduje zatwardzenie,
      ciezarna jest tez zagrozona cukrzyca ciążową.

Mysle, ze kakao jest jak najbardziej polecane, zawiera duzo magnezu.
      A slaba kawa przy niskim cisnieniu nie zaszkodzi. Trzba natomiast uwazac przy
      nadcisnieniu, ktore sie ciezarnym zdaza.
      Herbata mysle, ze nie zaszkodzi, ale jesli pije sie ja w bardzo duzych
      ilosciach warto pomyslec o zastapieniu jej czesciowa herbatkami owocowymi i
      ziolowymi.
    • mirabelll Re: Proszę o listę rzeczy zakazanych do jedzenia 15.09.05, 18:18

nie można jeść sushi, niedogotowanych ryb, ograniczyć cytrusy, podroby,
      kofeinę, petki, alkohol, niepasteryzowane przetwory mleczne i mleko, jak sobie
      przypomne to napisze wiecejsmile
      • moniakoko Chyba przesadzacie 16.09.05, 11:49
        jestem w drugiej ciąży (połowa) i mam już pewne doświadczenie.Zawsze jadłam
        wszystko i nawet tą nieszczęsną kawę piłam a dziecko pierwsze urodziłam
        superzdrowe i bardzo duże 4,200 zaznaczam że jestem straszną chudzinką i nawet
        lekarze sie dziwili.Teraz po badaniu Usg drugie dziecko zapowiada się na
        jeszcze większe.I naprawdę jem wszystko na co mam ochotę.Jak wykazują badania
        wady wrodzone u dzieci nie występują prawie nigdy dlatego że mama zjadła
        pasztet czy wypiła kawę.Są to wady wrodzone genetyczne na które żadna z nas i
        tak nie ma wpływu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka