Dodaj do ulubionych

póżne macierzyństwo

18.11.05, 18:15
Proszę o kontakt mamy, które oczekują dziecka. Mam 40 lat i jestem w ciąży !
To coś innego niż kiedy się ma 20 - 30 lat - inne problemy i inne obawy. Może
znajdzie się ktoś w podobnej sytuacji, małe wsparcie mile widziane smile
Obserwuj wątek
    • zabkab Re: póżne macierzyństwo 18.11.05, 20:25
      Mam 44 i jutro zaczynam 21 tc. Mam już dwóch chłopców, a teraz po 16 latach
      przerwy - dziewczynka.
      • anilka Re: póżne macierzyństwo 18.11.05, 21:47
        A ja i mój dzidziuś to 18 tydzień. Tylko że to moje pierwsze...
        I boję się wszystkiego. A przede wszystkim tego , czy urodzi się zdrowe.
        Nie miałam robionych badań prenatalnych, kiedy miałam ostatnie USG lekarz
        powiedział, ze wszystko jest OK i on nie widzi takiej potrzeby, bo wszystko
        dokładnie widać. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, że nie nalegałam. Chociaż gdyby
        coś było nie tak, to by i tak wiele nie zmieniło, chyba tylko to, ze byłabym
        przygotowana.
        • zabkab Re: póżne macierzyństwo 19.11.05, 11:04
          USG wykonane na dobrym sprzęcie przez dowiadczonego ginekologa jest dobrym
          narzędziem diagnostycznym. W naszym wieku oczywiście najbardziej wzrasta
          "szansa" na "Downa". Skoro piszesz, że lekarz stwierdził, że jest OK, to znaczy,
          że nosek jest duży! Dzieci z tym upośledzeniem maja małą kośc nosową. Na moim
          USG ginka powiedziała, że dzidzia ma duży nosek i bardzo dobrze. Niestety nie
          była w stanie zmierzyć przezierności karkowej, bo dzidzia nie chciała pozować.
          Chyba dlatego mój lekarz skierował mnie na badania prenatalne (amnopunkcję).
          Czekałam 4 tygodnie na wynik i zapewniam były to najgorsze 4 tygodnie w moim
          życiu. W końcu dostałam do ręki wyniki i stąd wiem na 100%, że wreszcie
          dziewczynka. A już podejrzewałam, że mój mąż jest felerny i produkuje tylko
          plemniki Y.
          Nie martw się na zapas. Jeśli czujesz się dobrze to juz 90% sukcesu. Dziecko
          odbiera Twoje stresy i też się stresuje, więc ciesz się każdą sekundą tego
          błogosławionego stanu. Moja koleżanka twierdziła, że w ciąży kobieta kobieta nie
          jest ciężarna. Ciężarną staję się po urodzeniu dziecka. Fakt, pierwsze parę
          tygodni to niezła zawieruchasmile.
    • ewa33a Re: póżne macierzyństwo 19.11.05, 11:02
      Ja mam 36 lat i dwóch synków 14 i 11 lat. Na początku byłam załamana ciążą ale
      teraz cieszę się bardzo. Ma być podobno córeczka. Do porodu zostało 7
      tygodni .Nie martw się , przez wiele lat pracowałam z ciężaróweczkami i znam
      obawy "starszych" mam. Czasem to bardzo dojrzałe macierzyństwo, przedłuża
      młodość a jeśli chodzi o minusy to sprawdź ile dzieci upośledzonych rodzi się z
      młodych mam.Problem polega na tym, że kobiety w wieku po 35 roku życia rzadziej
      rodzą dzieci , więc dlatego statystyki są dla nich niekorzystne. Mieszkam w
      Krakowie i co rok robiłam zestawienie dla GUS-u odnośnie liczby dzieci
      zdrowych, chorych itd. I wiesz co? Dzieci chore rodziły najczęściej mamy
      młode!.Ale w stosunku do liczby urodzeń wogóle to odsetek był niewielki.
      Wszystko będzie dobrze, Jak nasze słoneczka urodzą się to nikt już takimi
      sprawami nie będzie sobie zaprzątał głowy. Pozdrawiam Ewa
      • annaszczesna7 Re: póżne macierzyństwo 03.12.05, 22:00
        Jestem w bardzo podobnej sytuacji, mam również 36 lat i dwoje dzieci:15-letnią
        córkę i 11-letniego synka, teraz czekam na narodziny córki, ale trochę się
        obawiam ,bo mam chyba cholestazę (swędzi mnie całe ciało), ale miałam już to
        poprzednio.
    • kinia.gda Re: póżne macierzyństwo 19.11.05, 11:07
      Nie wiem czy pasuję do tego wątku, ale co tam!!!smile Mam 35 lat i jestem w
      okresie starań o 1 dziecko. Właśnie w ciągu najbliższych dni okaże się czy dla
      mnie listopad to szczęśliwy miesiąc!!! Oby tak, bo czekam na to z utęsknieniem!
      Anilka..Ty się nie zamartwiaj..pamietam jak moja mama mówiła, że dzieci takich
      późnych rodziców są wyjątkowo inteligentne!!!smile
      Fajnie by było przyłączyć się do Was- późne mamy smile Pozdrwiam
      • zabkab Re: póżne macierzyństwo 19.11.05, 11:16
        Pasujeszsmile Czekamy i trzymamy kciuki!
    • ewa.40 Re: póżne macierzyństwo 19.11.05, 13:07
      Cześć dziewczyny, spodziewam sie trzeciego dziecka, dziewczynki,
      lilypie.com/days/060127/1/21/1/ Moja najstarsza ma 16 a syn 13lat. Też
      robiłam amniopunkcję i czekałam miesiąc na wyniki. Jest ok. Nie czuje się staro
      ale myśle, że to dziecko w jakiś sposób przedłuży jeszcze ten okres bycie
      kobietą w pełnym rozkwicie smileTeż tak czujecie?
      • anilka Re: póżne macierzyństwo 19.11.05, 15:24
        Hej. No, nie, staro to ja się nie czuję, a teraz to wręcz przeciwnie smile
        Rzeczywiście coś w tym jest - ciąża odmładza, a jeszcze świadomość,ze się
        będzie mamą, dopiero !Co tam ,że troszkę starszą.
        Byle tylko wszystko było w porządku
    • kasia64 Re: póżne macierzyństwo 19.11.05, 13:27
      mam 41 lat.22-letniego syna,17-letnią córkę i.....bobaska-JULKĘ 14mcy.Też
      miałam obawy-zrobiłam w 11 tyg.ciąży USG genetyczne i na tym koniec USG wyszło
      OK.Ciąże przechodziłam b.dobrze-żadnych krwawień, powikłań- urodziłam sn o
      czasie zdrową Niunię.Poród,ani lepszy ,ani gorszy od poprzednich grubo przed 30-
      tką- trwał 3,5godziny.Macierzyństwo cudowne,dojrzałe, każdemu życzę,cała
      rodzinka pieści i rozpieszcza maleńką.Gdyby nie ryzyko wad(wcale nie takie duże)
      to polecałabym każdej kobiecie dziecko w tym wieku.Czuje sie młoda,
      potrzebna,widzę świat z zupełnie innej perspektywy.Powodzenia-wszystko będzie
      dobrze.
    • anilka Re: póżne macierzyństwo 19.11.05, 15:20
      Dzięki wszystkim. Piszcie jeszcze czasem, to jednak podnosi na duchu : )
      Czuję się rzeczywiście dobrze , a ostatnio to nawet tak dobrze, ze energia aż
      mnie roznosi. Początek był fatalny,ale to już minęło. Tylko... powiedzcie mi,
      czy to normalne, że się aż tyle je ????? Ja mam taki apetyt, ze najchętniej
      mieszkałabym w lodówce, albo w szafce ze słodyczami.
    • sylwia.ax Re: póżne macierzyństwo 21.11.05, 12:20
      ZApraszam na forum Klub Mam po Trzydziestce (niestety nie wkleję linku, bo
      jestem niekumata komputerowo sad
      Pozdrawiam,
      • anilka Re: póżne macierzyństwo 21.11.05, 14:13
        Sylwia, gdzie szukać tego klubu smile
        • kasian00 Re: póżne macierzyństwo 21.11.05, 17:41
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25201
    • kajtus6 Re: póżne macierzyństwo 21.11.05, 13:19
      Czesc!!
      Ja w prawdzie nie pasuje tutaj, bo mam 31 lat i 2letnia coreczke, ale moja mama
      mnie urodzila w wieku 39 lat. I twierdzi ze to byly jej najpiekniejsze lata!!!!
      Wogole jest wciaz jakas mlodsza od innych pan w jej wieku, i zawsze powtarza ze
      macierzynstwo w puzniejszym wieku jest bardzo odmladzajace.
      Narazie nie planuje drugiego dziecka, ale wlasnie za jakies 4, 5 lat bym
      chciala znowu bobaska. To wtedy tez bede "starsza mama"!
      pozdrawiam, i zycze duzo duzo szczescia z maluchami.
      Pa, Kasia z mala Klara.
    • daner Re: póżne macierzyństwo 21.11.05, 18:00
      witam! mam 37 lat,jestem w 36 tyg ciąży-pierwszej! czuję się dobrze, jestem
      pełna optymizmu-dziś byłam na usg-synek waży już 2700g, wszystko wygląda
      dobrze; trochę boję sie porodu, ale to chyba nie zależy od wieku,prawda? ;
      moja rok starsza koleżanka też jest w pierwszej ciąży, a 44-letnia kuzynka na
      wakacjach urodziła wymarzonego(po dwóch córkach) zdrowego synka; wszystko
      będzie dobrze droga aniko
    • kasia161069 Re: póżne macierzyństwo 04.12.05, 12:57
      Hej dolacze chyba do Was mam 36 lat -14 letniego syna i poczatek ciazy gdzies
      6,5 tygodnia.Troche szwankuja u mnie testy 2 negatywne ,trzeci pozytywny ale
      slabiutko jutro robie nastepny i ide do gin.Dziewczyny napiszcie mi do kiedy
      robi sie badania genetyczne i kiedy pierwsze USG - bo dla mnie te nowe czasy to
      jakbym byla pierwszy raz w tym stanie.Czuje sie dobrze bola mnie troche piersi
      i pobolewa od czasu do czasu dol brzucha ale tak jest dobrze.smile
    • anilka Re: póżne macierzyństwo 05.12.05, 19:37
      To już dwadzieścia tygodni. Byłam dzisiaj na USG, wszystko dobrze, tylko nie
      widać czy to chłopczyk czy dziewczynka - dzidziuś akurat siedział i nie dawał
      się poruszyć smile
      Czy może ktoś wie co to jest za USG, które można robić w 28 tygodniu ? Mój gin
      powiedział ,że jeśli będę chciała to da mi skierowanie na takie coś, na jakimś
      dokładnym aparacie. Warto korzystać z czegoś takiego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka