Dodaj do ulubionych

2 dzidziuś

10.01.06, 09:02
Witajcie
Mamy 5-letniego synka i od niedawna myślimy o drugim dziecku. Wiemy napewno
że chcemy, ale jakoś trudniej podjąć tą ostateczną decyzję. Dopiero co
skończyłam studia, myślałam o pracy, a jeśli teraz zdecyduję się na dziecko
to wiem że na jakiś czas będę mogła o tym zapomnieć. U mnie nie wchodzi w grę
zostawienie półrocznego maleństwa z mamą czy teściową, nie dlatego że nie ma
takiej możliwości, po prostu jeśli decyduję się na dziecko to chcę z nim być
w domu przez jakiś czas. Tak więc do pracy prędko nie poszłabym, nie wiem czy
w moim przypadku to dobre wyjście, bo siedzę w domu już kilka lat, myślałam
że teraz cos sie zmieni, wyjdę z domu, do ludzi, mąż inaczej spojrzy na mnie
wiedząc że ja też coś robię, a z drugiej strony - ta decyzja o drugim
dzidziusiu. Już i tak róznica wieku będzie duża, a jeśli poczekam
jeszcze...Czy mieliście podobne dylematy, prosze o kilka słów co byście
zrobiły na moim miejscu!??
Pozdrowionkasmile)
Obserwuj wątek
    • basiek13 Re: 2 dzidziuś 10.01.06, 09:17
      Witaj
      Mam, a własciwie miałam podobną sytuacje, ponieważ jestem juz w 2 ciązy i klamka
      zapadła. Mamy juz córeczke, również 5 letnia i bardzo chcieliśmy zapewnic jej
      rodzeństwo ale nigdy nie było odpowiedniej na to chwili. Tak naprawde to
      kobieta, która chce coś robic w zyciu zawodowym nie potrafi, nie może zdecydować
      się na macierzyństwo. Zawsze to będzie kosztem czegoś. Ja jestem od Ciebie dużo
      starsza, mam 34 lata i świetna pracę, którą napewno strace lada chwila. Ta ciąża
      to dla mnie duże wyzwanie, też będę siedziała w domu z dzieckiem (nie mam z kim
      zostawić) i na rynek pracy wrócę, wtedy gdy w Polsce juz kobieta do niczego się
      nie nadaje.Sporo przemyśleń i padła decyzja jedna - dziecko za wszelką
      cenę.Pozdrawiam.
      • kinia_1979 Re: 2 dzidziuś 10.01.06, 09:37
        Witaj
        Ja obecnie jestem w trzeciej ciąży (zawsze chciałam mieć trójeczkę). Różnica
        wieku między starszymi chłopakami to 5,5 roku. Było mi bardzo ciężko zdecydować
        się jednak na drugie dziecko i nie ze względu na pracę, bo z tej akurat sama
        chciałam zrezygnować, gdyż ani jej specjalnie nie lubiłam, a do tego prawie
        wogole nie widywałam się z synkiem. Problemem było w moim wypadku przestawienie
        się na to, że moje dziecko już jest na tyle duże, że może się już samo sobą
        zająć, a tu pakować się ponownie w pieluchy, nieprzespane noce?! Człowiek
        zrobił się wygodny. Jednak postanowiliśmy z mężem, że chyba już najwyższa pora.
        Gdybym jeszcze czekała przypuszczalnie skończyło by się na jednym dziecku. Z
        czasem jak rośnie różnica wieku między dzieciaczkami naprawdę coraz trudniej
        podjąć tę decyzję.
        • ania800 Re: 2 dzidziuś 10.01.06, 11:34
          też mam Mateuszkasmilema 16 miesięcy

u mnie sprawa wygląda tak mąż całe dnie w pracy na nocne zmiany a jak idzie na
          rano 6 do jest do 18 więc małym się prawie nie widzi ja pracowalam przed ciąża
          lae nie podpisałam dalej umowy( powód brak toalety ogrzewania itp jak dla
          ciężarnej nie ciekawie)i zastanawialiśmy się teraz co dalej ponieważ oboje
          chcemy jeszcze jedno dziecko ale jeśli dziecko to nie praca z małym tez nie ma
          za bardoz kto siedzieć teściowam oże ale twierdzi że nie da sobie rady więc bez
          łaski
          i podjęliśmy decyzje 3 miesiace temu że staramy się o dzidzię smilew końcu dziecko
          chociaż jedno z rodziców powinno widzie czesciej a nie 2 godzinki dzienne

niestety teraz są takie czasy że trzeba wybierać albo dzieci albo praca
    • de_la_hoya Re: 2 dzidziuś 10.01.06, 12:32
      Nasz syn ma 21 miesiecy i tez planujemy zaczac starania o drugie dziecko...
      Chyba nigdy nie ma dobrego momentu na drugie dziecko, zawsze cos sie znajdzie
      zeby odlozyc to na potem... ja jednak wole teraz bo jakbym sie jeszcze bardziej
      od pieluch odzwyczaila to nie wiem czy bylabym taka chetna do drugiej ciazy...
      co do opieki nad dziecmi to nie bedzie u mnie problemu gdyz nasz synek od dwoch
      miesiecy chodzi do zlobka mimo ze pracuje w domu wiec bedac w ciazy bedzie mi
      latwiej... Miki uwielbia zlobek, ma tam chociaz towarzystwo w swoim wieku do
      zabawy, wiec jak nie macie w poblizu mamy lub tesciowej to moim zdaniem nie ma
      co sie bac zlobka lub przedszkola, wiadomo ze kobieta w ciazy potrzebuje czasem
      odoczac...
      Wy macie starsze dzieci, ktorych nie trzeba wyreczac we wszystkim, wiec Wam jest
      latwiej...
      • patyczako Re: 2 dzidziuś 10.01.06, 18:59
        mysle ze jak wyjdziesz z domu to decyzja ta odwlecze sie w nieskonczonosc bo
        tak szybko nie dasz sie znow w nim zamknac... u mnie roznica miedzy cora a
        synkiem jest 7 lat bo tez sie wiecznie ja odkladalo az w koncu podjelam meska
        decyzje czego nie żaluje a wrecz odwrotnie chwale ten dzien gdy sie począł...
        moj synus przy córce to anioł slicznie spi po nocach (ma 10 mies. a jeszcze
        zadnej nocy nie zarwalam) ma super apetyt i wogole jest slodziutki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka