Dodaj do ulubionych

podróż samolotem w ciąży

16.01.06, 14:35
Cześć dziewczyny, czy któraś z was spotkała sie z wyraźnym zakazem latania
samolotem w ciąży? bo ja przerzuciałm kupę literatury i znalazłam tylko
informację, że pod koniec ciąży można nie zmieścić się pomiędzy fotelami.
Pytałam mojej lekarki i nie miała specjalnych obiekcji, zwłaszcza, że jak na
razie czuję się b. dobrze, odpukać, a podróz byłaby w III miesiącu.
Obserwuj wątek
    • althea35 Re: podróż samolotem w ciąży 16.01.06, 14:46
      W 3 miesiacu to zaden problem. W zaawansowanej ciazy trzeba miec ze soba
      dokumentacje lekarska, zaswiadczenie, ze wszystkoz toba w porzadku i nie ma
      przeciwskazan. A pod koniec ciazy nie mozna w ogole latac. Ale nie dlatego ze
      sa jakies przeciwskazania medyczne, ale dlateg, ze linie lotnicze sie na to nie
      zgadzaja, bo sie boja porodu na pokladzie.
      • cameltravel Re: podróż samolotem w ciąży 16.01.06, 15:13
        hej ja leciałam juz w 3 tyg nie wiedząc że jestem w ciązy - po powrocie jak sie
        dowiedziaąłm byłam u lekarza i jest ok!
        Teraz wylatuję w piątek na 2 tyg jestem w 13 tyg - nie potrzebuję żadnych
        zaświadczeń tylko muszemieć ze sobą kartę ciązy.
        Latać bez zaświadczeń można do 34 tyg ciązy potem trzeba mieć zgodę lekarza i
        zaświadczenie o stanie zdrowia itd.
        ale zawsze trzeba mieć ze soba karte ciązy i odpowiednio się przygotować - tzn
        odpowiednie obówie, rajstopki i pamiętać , żeby wstac i pochodzić a nie cały
        lot siedzieć. Lepiej też nie decydować sie na ot powyżej 10 godzinny bo to juz
        za bardzo obciążające.
        PS obowiązkowo uzuupełniac płyny i wziąć ze sobą poduszkę do samolotu zawsze
        pomoże sie to ułożyć do ew. drzemki
        Pozdrawiam ewa
        • bajakaja Re: podróż samolotem w ciąży 18.01.06, 16:36
          Tutaj bym sie nie zgodzila ze latac mozna bez zaswiadczen lekarskich do 34
          tygodnia. Wszystko zalezy od linii lotniczych ktorymi sie leci, niektore nie
          zabieraja na poklad kobiet, ktore ukonczyly 28 tydzien ciazy, gdyz te linie
          lotnicze nie posiadaja odpowiedniego ubezpieczenia (w takiej sytuacji bedzie
          potrzebne zaswiadczenie dokumentujace, ze nie ukonczylo sie jeszcze 28 tygodnia
          - oczywiscie chodzi tu o ciaze bardziej zaawansowana).

Obecnie jestem w 21 tygodniu ciazy i latam nadal. Od momentu zajscia w ciaze do
          tej pory lecialam juz 6 razy, czeka mnie jeszcze lot w 23tc. Ale wszystkie te
          loty byly krotkie, trwaly kolo 1-2 godzin. Jak na razie ze mna i dzidziulem
          wszystko jest w porzadku smile

Gin powiedzial mi ze jak sie dobrze czuje to nie ma przeciwskazac do krotkich
          lotow, jedynie dlugie loty w bardziej zaawansowanej ciazy nie sa wskazane, ze
          wzgledu na ograniczona mozliwosc poruszania sie przez te pare godzin.

Pozdrawiam serdecznie, zycze przyjemnego loty i szczesliwego ladowania
    • moreno500 Re: podróż samolotem w ciąży 16.01.06, 15:14
      lecialam w 3 msc, wszystko naprawde ok
      • melek77 Re: podróż samolotem w ciąży 16.01.06, 15:45
        Ja lecialam w 5 m-cu i zadnych problemow.
    • lula78 Re: podróż samolotem w ciąży 16.01.06, 22:26
      Z tego co ja rozmawialam ze swoja ginka, to powiedziala, ze do konca 3 m-ca ok.
      3% kobiet porania po locie samolotem i rzeczywiscie dwie moje kolezanki
      poronily w 3 m-cu, a lecialy niezbyt daleko - w ramach Europy.
      Na pozniejszym etapie ciazy nie jest juz to niebezpieczne, tylko juz od 7-8 m-
      ca nie wpuszczaja na poklad w zaleznosci od linii.
    • milsien Re: podróż samolotem w ciąży 17.01.06, 23:18
      Cze Notka1 ja leciałam samolotem pod koniec trzeciego miesiąca.Myśle,ze skoro
      czujesz sie dobrze,a twoja lekarka tez nie ma nic przeciwko,to możesz spokojnie
      leciec.Ja czytałam,ze w ostatnim trymestrze nie sa wskazane loty
      samolotem,ponieważ może nastapic porod przedwczesny.Powinnas w samolocie pic
      duzo wody mineralnej niegazowanej,poniewaz w samolocie jest suche klimatyzowane
      powietrze,a tak poza tym moja lekarka kazala mi duzo sie wiercic,poniewaz u
      kobiet w ciazy pod wplywem zmiany cisnienia czesciej wystepuja choroby
      zakrzepowo-zatorowe,wiec jak siedzialam to co jakis czas ruszalam sobie
      nogami.Pozdrawiam ciepelko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka