Dodaj do ulubionych

Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się

• mazajac Poradźcie mi, proszę!!!! 07.03.06, 17:41
      Chcę zapisać się do szkoły rodzenia Pani Wronieckiej,ale teraz nie wiem co
      robić, bo zajęcia odbywają się w czasie kiedy mój mąż pracuje. Mam chodzić sama?
      Czy któraś z Was też chodzi sama na takie zajęcia bądż chodziła?Co ja mam
      zrobić?Pomóżcie mi bardzo proszę.Zależe mi na tych zajęciach, ale czy można
      chodzić bez partnera, wykonywać jakies ćwiczenia i w ogóle. Decyzję muszę
      podjąć do jutra więc pomóżcie. Będę wdzięczna za każde zdanie....A może któraś
      z Was też zaczyna marcowy kurs....????
      • gosiashek dzień kobiet!! 08.03.06, 09:58
        czesc dziewczyny! fajnie, ze piszecie, watek nie opada... co do porady na temat
        chodzenia bez partnera do szkoly rodzenia, to jest tak, ze na wyklady luzik,
        mozna, na cwiczeniach troche gorzej bo pare cwiczen jest w parach ale zaznaczam-
        pare, wiec spokojnie mozna samemu dac rade. Ja chodzialm do szkoly rodzenia i
        raz zdarzylo mi sie byc nez meza i bylo oki, gibalam sie sama, z reszta u nas
        bylo wicej smiechu niz cwiczen...
        czytaklam, ze ktoras z was mowi, ze jak nie bedzie jej lekarza na dyzurze to
        jedzie do Bydzi, wiecie co, ta Bydgoszcz jest troche przereklamowana..ja
        rodzialm tam 4 lata temu i szalu nie bylo...a wrecz bylam tam sama, malo kto
        sie mna przejmowal. choc mialam lekka depresje i nie karmilam, z reszta
        poczytajcie opinie o tym szpitalu na www.rodzicpoludzku.pl bardzo duzo kobiet
        twierdzi to samo co ja , co mnie zaskoczylo, bo myslalam, ze to moja
        subiektywna ocena i to przez to, ze ja mialam z soba problem. Takze ja chyba
        daje sobie spokoj z Bydzia i rodze tu. Choc nie powiem, fajnie byloby gdyby
        moj doktorek byl...
        a do jakich lekarzy chodzicoe?
        pozdrawiam!
        • nikusia79 Re: dzień kobiet!! 08.03.06, 10:11
          Jestem z Bydgoszczy. Masz rację, co do szpitala. Jedne kobiety są bardzo
          zadowolone, mówią, że było rewelacyjnie, super opieka itp. Ale jest chyba tyle
          samo kobiet niezadowolonych. Moja siostra rodziła w Bydgoszczy w listopadzie
          2004r. Lekarz okazał się ostatnią śwnią, zostawił ją po wielu godzinach porodu
          wywoływanego, gdzie maleństwo okrecone bylo pepowina - sam pobiegł do "swojej
          pacjentki". Na szczęscie przyszedł drugi lekarz - szybka cesarka i oboje sa
          zdrowismile Oczywiście po tym wszystkim wszyscy chodzili wokól niej "na
          paluszkach". Bede rodzić w tym samym szpitalu, jestem pełna obaw- ze sytuacja
          może się powtorzyc, na wszelki wypadek wynajelismy położną.
          • tekila8 Re: dzień kobiet!! 09.03.06, 12:35
            Witam! Ja jestem z Inowrocławia, rodzę w Bydgoszczy na Kapuściskach. pozdrawiam
            serdecznie!!
    • mazajac Gdzie kupić eleganckie ubrania ciążowe? 11.03.06, 08:10
      Hejka dziewuszki! Kolejne pytanie do Was.Dostałam zaproszenie na wesele.
      Wprawdzie do końca kwitenia jest jeszcze trochę czasu, ale chciałabym kupić
      sobie jakiś elegancki ciążowy ciuch. Gdzie takie rzeczy można kupić w
      Toruniu,Włocławku lub Bydgoszczy? Jeśli wiecie dajcie mi znać. Prosze o namiary
      sklepów. Z góry wielkie dzięki mamuśki.
      • jovanka6 Re: Gdzie kupić eleganckie ubrania ciążowe? 11.03.06, 13:49
        Salon odzieży ciążowej
        ul. Pomorska 24
        85 - 050 Bydgoszcz
        tel.: 0-52 345 62 90
        cześć, może znajdziesz coś dla siebie, to ich strona www.haloo.pl
        ale nowa kolekcja bedzie od 14 marca, pa !
        • mazajac Re: Gdzie kupić eleganckie ubrania ciążowe? 11.03.06, 15:15
          Dzięki wielkie, jeśli ktoś jeszcze ma na oku jakieś fajne sklepy z odzieżą
          ciążową w naszym województwie dajcie znać
          • ksaga witam 12.03.06, 16:17
            czesc
            podciągam watek
            ja jestem juz mamusią 19 miesiecznego Pawełka, więc chetnie podzielą się moimi
            doswiadczeniami
            szczególnie witam tekile8 , bo ja tez jestem z Inowroclawia
            a inowroclawianek tu maluśko smile

co do odzieży ciązowej, rzeczywsicie trudno cos fajnego znalesc,
            do Lidols- pisalam juz na innym watku, ale powtorzę, ja osobicie nabylam
            spodnie ciazowe , ktore sluzyly mi prawie cala ciaze bo mialy regulowany pas,
            kupilam je w Inowroclawiu, sklepik ma ma maluskie stoisko dla ciężarowek

"Def" Sklep Odzież dla Pań Puszystych i nietypowych M. Dubas
            88-100 Inowrocław
            Solankowa 4
            TEL (52) 3532007

gdyby ktos chciał zaklikac 3700229
            • tekila8 Re: witam 17.03.06, 11:11
              Witam Cię Ksago!! Pozdrawiam serdecznie! Miałam termin na 13 marca a dalej nic.
              Dziś chyba coś się dzieje i mam do Ciebie pytanie : jak jest w naszym szpitalu?
              Chodzi mi o jakość usług, jakąś położną, lekarza. Chciałabym też poród
              rodzinny. Może wiesz jak to wygląda? Jednak nie pojedziemy do Bydgoszczy - za
              daleko. Pozdrawiam cieplutko !!!
              • ksaga tekila 19.03.06, 22:03
                tekila witaj
                i co , wyklulo sie juz ?smile
                czy jeszcze w domku?

jesli zdazylam to powiem ci tak, trudno mi oceniac jakosc uslug bo nie znam
                standardow innych szpitali ale wydaje mi sie ze jest ok
                wsyztsko zalezy n akogo trafisz i ile bedzie rodzic w tym samamym czasie
                ja rodzilam w wakacje ale na szczescie bylam jedna i polozna tylko wokol mnie
                skakala, a byla samiutenka jedna na dyzurze
                pisz jak sie czujesz , chyab ze juz na sali lezysz?
          • ksaga witam 12.03.06, 16:17
            czesc
            podciągam watek
            ja jestem juz mamusią 19 miesiecznego Pawełka, więc chetnie podzielą się moimi
            doswiadczeniami
            szczególnie witam tekile8 , bo ja tez jestem z Inowroclawia
            a inowroclawianek tu maluśko smile

co do odzieży ciązowej, rzeczywsicie trudno cos fajnego znalesc,
            do Lidols- pisalam juz na innym watku, ale powtorzę, ja osobicie nabylam
            spodnie ciazowe , ktore sluzyly mi prawie cala ciaze bo mialy regulowany pas,
            kupilam je w Inowroclawiu, sklepik ma ma maluskie stoisko dla ciężarowek

"Def" Sklep Odzież dla Pań Puszystych i nietypowych M. Dubas
            88-100 Inowrocław
            Solankowa 4
            TEL (52) 3532007

gdyby ktos chciał zaklikac 3700229
            • mazajac Re: witam 13.03.06, 09:14
              Fajnie, że z nami jesteś, witamy Cię wnaszym klubie mamusiek. smile
    • mazajac Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 14.03.06, 18:21
      Ej mamuśki z Kujawsko pomorskiego nie śpijcie do roboty bo nam Forum opada smile,
      co nas tak mało....populacja spada na Kujawach smile......
      • jovanka6 Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 15.03.06, 11:46
        ..kobitki trochę przysnęły, ale ogólnie widzę,że tu na róznych forach, nie mówię o
        tych regionalnych, jest mały odzew z Torunia i okolic, szkoda! A ja mam dzisiaj
        bardzo dobry humor, bo dostałam rybaczki i długie spodnie z 9fashion i nie dośc,
        ze są fajowe, to jeszcze rozmiar pasuje, nareszcie brzuszek ma luz...i mama
        wyglada jak człowiek smile))
    • maja2 Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 15.03.06, 18:44
      Hej, mam na imię Marzena i mam 6 miesięcznego synka Szymonka
      (ur.15.09.05!!!).Mieszkam na codzień w Bydgoszczy, na weekendy i święta we
      Włocławku.W ciąży nie jestem, ale chciałam bym być znów, bo to wspaniały czas
      dla kobiety.Synek dła mi tyle szczęścia, że nie wyobrażałam sobie życia bez
      niego.Pozdrawiam-
      a oto mój synek www.maja2.bobasy.pl
      • gosiashek Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 19.03.06, 18:14
        Jovanka a powiedz gdzie dostalas te spodnie, z netu? a dzewczyny z Bydgoszczy
        czy w sklepie haloo jest juz nowa kolekcja 9 fashion? i czy duzy wybor i jak z
        cenami? ja wlasnie jestem w szpitalu z moja coreczka-przezylam horror i nawet
        nie chce pisac o tym ale mam wielka nadzieje, ze to wszystko skonczy sie ok.
        Boze, miec dzieci to szczescie ale jak jest chore a podejrzewa sie najgorsze to
        horror!!!
        pozdrawiam i piszczie!!!!
        • jovanka6 Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 20.03.06, 12:19
          Gosiashek, z netu, ale oczywiscie wykorzystałam najpierw Twój pomysł na
          przymiarkę spodni w sklepie na Garbarach i nie bylo trudno sie domyslic o jakich
          spodniach pisałyście, bo tylko jedne byly takie fajne.Zamawiaj, zawsze jak z
          rozmiarem coś nie tak, to możesz je zwrócić i bardzo szybko w ogole je
          otrzymałam, po 2 dniach !
          Spodnie w sklepie, były zaciasne więc zamówiłam w necie XL i pochodzę w nich
          spokojnie do końca smile!
    • mazajac sklepik z ciuszkami znalazłam, 21.03.06, 17:50
      Oj co ja się naszukałam, po prostu dla nas brzuchatek nie ma sklepów z
      ubraniami ciążowymi, zostaje jedynie net...ale ja zawsze wolę przymierzyć, więc
      szukałam sklepu w realu, i znalazłam taki bardzo fajny sklepik w Ciechocinku,
      na ulicy Zdrojowej, mają tam wszystko, spodnie,bluzki, tuniki, bieliznę, wsio,
      polecam, własnie kupiłam sobie spodnie i piękną bluzeczkę w kolorze blue,
      wreszcie wyglądam jak człowiek a i brzusio ma luzzzz....szukam jednak dalej,
      jak jeszcze wytropię jakiś fajny sklep w naszym województwie dam
      znać....mamuśki pozdrawiam....co nas tak mało...cały czas nas za
      mało...zdecydowanie...Ciężaróweczki łączmy się...
      • jovanka6 Re: sklepik z ciuszkami znalazłam, 22.03.06, 10:09
        ...no to trzeba szybko uderzać do Ciechocinka, zeby laski z tego forum
        wszystkiego nie wykupiłysmile))
        • mazajac Jovanka spoko....heheh 22.03.06, 14:44
          Jovanka spoko spoko nie wykupią chociaż musze przyznać,że wczoraj był tam duży
          tłok, a mi ten sklepik pasuje bo mieszkam niedaleko smile, całusy i trzymajcie
          się mamuśki, mój Franio kopie jak szalony
    • mazajac CO czytacie maluszkom w brzuszkach... 24.03.06, 17:57
      Hejka mamuśki, żyjecie???? Mój Franek ma już 29 tygodni i siedzi sobie w moim
      brzuszku i oczywiście łobuzuje. Ma czasami takie dni, że kopie kopie i kopie i
      robie piruety, a czasami śpi cichutko i się nie rusza, a mama wtedy, szaleje z
      niepokoju. Napiszcie mamuśki drogie czy czytacie swoim maluszkom w brzuszkach,
      czy z nimi rozmawiacie, a jeśli tak to co im czytacie....piszcie kobitki
      • jovanka6 Re: CO czytacie maluszkom w brzuszkach... 24.03.06, 20:38
        ...to z Twojego Franka juz duży chłop smile, moja na 90% smilecórcia ma dopiero 18
        tygodni i zaczynam czuć lekkie przemeblowania w moim brzuchu smile,na razie jaszcze
        jej nie czytam, ale na pewno juz niedługo zacznę zakładac słuchawki na brzuch z
        muzyka poważną ( ja za bardzo nie przepadam),mam specjalne płyty dla dzidziolków
        jeszcze w brzuszku Relaks we dwoje itd. A rozmowy owszem uskuteczniamy,
        zwłaszcza, jak do brzucha dorwie sie tatuś.Pozdrowionka !
        • menka12 Re: CO czytacie maluszkom w brzuszkach... 25.03.06, 21:36
          Witam z Włocławka. Mój 34- tygodniowy synek słucha muzyki poważnejsmile))) (z
          naciskiem na Mozarta). Ciekawa jestem efektów. Czytam głośno parę minut, ale to,
          co mnie interesuje.Wolę to robić po cichu. Z wierszykami praktykowałam, śmiechu
          co niemiara.Bardzo często rozmawiamy z "brzuszkiem". Jestem trochę sceptyczna,co
          do tych eksperymentów, ale i tak nie mam co robić, więc...nie zaszkodzi.Pozdrówka.
    • mazajac Wreszcie wiosna.... 28.03.06, 17:54
      Mamuski, nareszcie jest ciepło i można zrzucić te zimowe grube ciuchy, które
      utrudniały poruszanie.....można wychodzić na spacerki iiii oddychać świerzym
      wiosennym powietrzem.......superancko ...ale wy chyba jeszcze nie obudziłyście
      się ze snu zimowego bo coś nas tu mało a mało ......wiosna...l;alallalala
      • ksaga Tekila8 urodziła córeczkę 28.03.06, 19:23
        hej
        Tekilo gratuluje coreczki!!!
        wiem ze urodizlas z innego wątku
        podziel sie z nami tutaj swoimi wrazeniami
        ucaluj corunie
    • mazajac Który tydzien mamuśki???? 31.03.06, 09:30
      Moja dzidzia ma już 30 tygodni, więc termin zbliza się wielkimi krokami, ale
      coś brzuszek mi nie rośnie....i sama już nie wiem martwić się czy nie.....a jak
      u was>?????
      • jovanka6 Re: Który tydzien mamuśki???? 31.03.06, 11:36
        Cześć, u mnie dopiero 19 tc, ale na brak brzuszka nie moge narzekać, nawet
        zastanawiam się, czy za jakiś czas nie zacznę się kulać smile)i ogólnie
        założyłam,że najwyżej będę leżec w domku, jak wieloryb smile)),ale przecież
        przypomniało mi się,że od 6 czerwca zaczynam szkołę rodzenia i muszę być
        mobilnasmile))A Ty mazajac, chodzisz do szkoły, czy nie ?, bo chyba sie nad tym
        zastanawiałaś?
        • m_anula Re: Który tydzien mamuśki???? 31.03.06, 11:55
          u mnie tez 30. Brzuch do końca 6 miesiąca miałam prawie niezauważalny. W
          ostatnim tygodniu mi troszeczke wypioł się do przodu. Ale nie martwie się z tego
          powodu ze nie jest duży. Ważne żeby dzidzia zdrowo rosła. Poza tym najwięcej to
          w ostatnich 2 miesiacach rośnie.
          • mazajac do m_anula 31.03.06, 14:51
            A na kiedy masz termin porodu wyznaczony i gdzie będziesz rodzić....??JA mam na
            4 czerwca,i w Toruniu na Bielanach ...
            • m_anula Re: do mazajas 05.04.06, 10:36
              ja mam na 9 i raczej nie bede rodziła na bielanach. Wybieram sie do rodziców i
              tam chcę urodzić. ale to tylko narazie plany
          • gosiashek Re: Który tydzien mamuśki???? 31.03.06, 14:51
            czesc dziewczyny! Jovanka! u mnie tez 19 tydzien, termin mam na 1 wrzesnia...i
            brzusio juz wyglada znacznie, choc zupelnie inaczej jak w pierwszej ciazy. tam
            nie mialam grama tluszczu tylko berbec-ladny twardy brzusio a teraz po 4 latach
            niestety przybylo mi pare kilo i to one tu widnieja!!!
            pozdrawiam was wszystkie!
            jak z ciuszkami? bo ja slabawo. wynotowalam pare rzeczy z netu i sama nie
            wiem...wszystko takie drogie. Jovanka, ty chyba kupilas cos z netu? z 9fashion,
            zadowolona jestes? i jak z rozmiarami powiedz, bo mi wychodzi wszedzie S. jest
            faktycznie tak jak piosza?
        • mazajac Re: Który tydzien mamuśki???? 31.03.06, 14:45
          Nie ostatecznie nie korzystam ze szkoły rodzenia bo nie miał kto ze mną chodzic
          a sama nie chciałam...mam nadzieję,że jakoś sobie poradzę bez szkoły rodzenia...
          • jovanka6 Re: gosiashek ! 31.03.06, 15:26
            Tak,kupiłam w 9fashion z tym,że ja potrzebuje spodnie wieksze, bo jestem tak
            skonstruowana,że ugóry M,a na dole L.Zamówiłam więc odrazu asekuracyjnie XL i
            jestem zadowolona, chociaż wypadają troszkę mniejsze w rzeczywistości, bo np.w
            udzie mają 66 cm, a nie jak napisali 68 cm, z tym,ze mi akurat to nie zrobiło
            rożnicy.Po za tym nie wiem ile masz wzrostu, bo spodnie są bardzo długie, ja mam
            170 cm i pasują.Super,że też jestes w 19 tc.,ja mam termin na 27.08, chciałam
            Cię podpytać,czy czujesz ruchy malucha, ale to Twoja kolejna ciąża więc pewnie
            już tak.A z innej beczki, ten wąteczek jest mało ruchliwy,zerknij na forum Mamy
            Sierpeń 2006,z Twoim terminem się łapieszsmile))(chociaż nie ma na nim kobitek z
            Torunia)pozdrawiam !
            PS.Do jakiego lekarza chodzisz ?
            • jovanka6 Re: gosiashek ! 31.03.06, 15:34
              ...jeszcze dodam,że H&M w Bydgoszczy mają otworzyć 28 kwietnia wiec, jak sie
              boisz kupic z netu,to poczekaj, mam nadzieję,że ciążowe ciuchy w nim będą ( w
              Poznaniu w jednym z H&M nie było), a narazie dresiki i do boju smile))))
              • gosiashek Re: gosiashek ! 01.04.06, 11:24
                witam primaaprilisowo!
                Jovanka, ja czuje ruchy tak od paru dni, faktycznie po tamtej ciazy
                spodziewalam sie mega kopniec, zapomnialam juz, ze najpierw to tak leciutko
                czuc. ja czytuje mamy wrzesniowe na rowiesnikach w prywatnych bo raczej czuje,
                ze to bedzie wrzesien. a chodze do dr Kocha, a ty? a z ubraniami faktycznie
                mam juz slabo, ja tak sie zmierzylam i wychodzi mi S, ale tak na skraju...moze
                wiec M, nie wiem sama.Pozdrawiam!!!
                • jovanka6 Re: gosiashek ! 01.04.06, 13:16
                  Cześc, dzieki, bo potwierdziłaś mi tylko,ze to co czuje to ruchy
                  malucha,nigdy wczesniej tego nie czułam, dziewczyny piszą o kopnięciach, a ja
                  sobie myslę"jakie kopniecia?", u mnie to wyglada tak ,jakby to były dotknięcia i
                  zdarzają się powiedzmy w minucie kilka i przerwa na jakiś czas, tak
                  powiedziałabym grupowosmile
                  Jeżeli chodzi o lekarza, to ja chodzę do dr Paluszyńskiego i jestem bardzo
                  zadowolona z wizyt( wkurza mnie tylko czekanie, jestem zapisana np na 16.00 a
                  wchodzę o 17.00, bo takie są przesuniecia), natomiast dr Kocha znam i jest super
                  miłym gosciem, przed pójściem do niego powstrzymało mnie tylko to,ze nie miał
                  USG, a ja przed ciążą i na poczatku musiałam często korzystać(wiem ,że moja
                  koleżanka chodziła na USG do szpitala).
                  Co do ciuchów, to weź M, długie spodnie i rybaczki, które kupiłam są z takiego
                  jeansu,ze na pewno bedą sie dobrze układać i bedziesz dobrze w nich wygladać,
                  tym bardziej,ze masz mały rozmiar, a nie zapomnij,ze to dopiero połowa i jeszcze
                  urośnieszsmile))!Pozdrowionka, synuś czy córcia?

• gosiashek Re: gosiashek ! 02.04.06, 11:48
                    czesc! zamawiam juz dzis spodnie bo juz mnie rozpacz ogarnia...zaczne od S,
                    najwyzej wymienie, na Garbarach przymierzalam M i byly bardzo luzne w
                    tylku...zobacze, na szczescie mozna nawet oddac w razie czego. a czy
                    dziwczzynka czy chlopczyk to jeszcze nie wiem bo ostatnie usg mialam 2 tygodnie
                    temu i siedzial gleboko i nic nie bylo widac. a z czekaniem na wizyte to u mnie
                    jest to samo, zawsze jest pol godziny spoznienia...a na usg chodze do szpitala.
                    mam nadzieje, ze Koch bedzie przy porodzie, tak trzeba sie wstrzelic...
                    pozdrawiam!
                    • jovanka6 Re: gosiashek ! 03.04.06, 11:40
                      cześć, a ja dziś jestem chora, jak diabli, zaraz muszę wejść na jakiś wątek o
                      przeziębieniach i wyszukać metodę leczenia:0), jak będziesz już wiedziała coś o
                      maluchu, to skrobnij(ja mam usg 21.04),a co do lekarza przy porodzie to
                      podejrzewam, że większym prawdopodobieństwem jest,że trafię na Twojego niż na
                      swojego i też będzie dobrze :0)
                      • er77 do jovanka 03.04.06, 13:53
                        czesc, tak sobie czytam ten watek i zauwazylam, ze mamy tego samego lekarza, tak
                        samo zaczynamy szkole rodzenia, a termin prawie taki sam (ja 24.08) i tak sobie
                        pomyslalam, ze sie odezwe. Ja jutro ide na usg i mam nadzieje,ze poznam plec, bo
                        raz zwracamy sie do brzuszka-synka, raz do brzuszka-corci. Jesli masz mozliwosc
                        umawiaj sie do Paluszynskiego jak najwczesniej, ja od jakiegos czasu chodze na
                        15:15 - 15:45 i nie czekam; moze poskutkuje? Ruchy czuje od 2 tygodni, na
                        poczatku takie pojedyncze, a teraz jak leze sobie wieczorkiem to dzidzia wierci
                        sie nawet ponad pol godzinki.
                        Pozdrawiam.
                        • jovanka6 Re: do jovanka 03.04.06, 14:42
                          No to fajowo,że odezwała się kolejna mamusia mająca podobny termin
                          peknięciasmile,mi w 17 tc gin powiedział,że raczej córcia, a teraz idę dopiero
                          21.04 i już czekam, będziemy też zgrywac usg na mp3,zeby popatrzec na dzidziola
                          w domku. Co do wizyt to mam pecha teraz, bo idę dopiero na 18.15( to se
                          poczekam), a to dlatego,że wcześniej dr, jest na urlopie i w tym tygodniu,gdy ja
                          ide to jest ogromny tłok, a po wizycie, gdy sie zapisywałam, tylko takie godziny
                          zostały.Jeżeli chodzi o szkołę, to czy też będziesz biegać na Konstytucji do
                          przedszkola?, pracujesz jeszcze?
                          pozdrowionka :0)
                          • er77 Re: do jovanka 05.04.06, 08:24
                            pracuje i mam nadzieje ze jeszcze troche popracuje. do szkoly wybieramy sie na
                            konstytucji, wiec jesli Ty tez tam, to sie zapewne spotkamy. A jak samopoczucie?
                            • jovanka6 Re: do jovanka 05.04.06, 10:42
                              smopoczucie słabsze, ale to przez przeziębienie więc słabsze chwilowo, ogólnie
                              jest bardzo dobrze,ja już od trzech miesiecy odpoczywam w domku i na początku
                              leżałam, a teraz już biegam smile,a w szkole sie spotkamy, ten najwiekszy Tir to
                              będe ja smile))
                              • er77 Re: do jovanka 05.04.06, 11:23
                                a jak sobie radzisz z coraz szybciej rosnacym bruszkiem? ja mam wrazenie, ze
                                mnie ciagle bola miesnie brzucha i ze juz dalej sie nie rozciagna, a to przeciez
                                tak naprawde dopiero poczatek (zauwazylam tez, ze bardzo szybko sie mecze);
                                gdzie zaopatrujesz sie w odziez ciazowa? (szukam jakiejs fajnej, luznej bluzki).
                                Zaczeliscie juz dzidziowe zakupy?, bo my tak powoli chcemy zaczac, zeby nie
                                trzeba bylo wszystkiego kupowac za jednym razem. Pozdrowionka
                                • jovanka6 Re: do er77 05.04.06, 12:00
                                  A.Jeżeli chodzi o ciuszki dla dzidziolka to czekamy,aż będzie wiadomo na
                                  100%(właściwie to do końca nie ma pewności,)jaka będzie płeć,ale ogólnie takie
                                  sprawy, jak pokoik(malowanie i meblowanie),kupno wózka,leżaczka itp.
                                  zostawiliśmy sobie na czerwiec,chociaż nie powiem, nie przechodzę juz obojetnie
                                  koło Smyka,Bobasa...fajowo jest też w Filmarze smile
                                  B.Co do brzucha, to nie czuję może tak w środku,że się rozciągam,ale bardzo
                                  stresuje mnie naciągnieta skóra,zwłaszcza nad pępkiem,a brzuch mam juz duży,
                                  nie wiem jak to będzie dalej, pocieszam sie tym,że ani moja mama, ani siostra
                                  nie miały rozstępów po ciąży, asekuracyjnie nawilżam sie Mustelą i wierzę,że
                                  będzie dobrze smile,martwia mnie napewno nogi, bo jak za długo stoje to zaczynają
                                  mnie swędzieć i mi puchną, mam nadzieję,że lato sie zlituje i nie będzie bardzo
                                  gorąco smile
                                  C.Z ciuchami to jest tak,jeansy zamówiłam w necie, inne spodnie kupiłam w H&M w
                                  Poznaniu (białe, lniane na lato),bluzki kupiłam w H&M w Wawie, ale też mam
                                  fajne tuniki z New Yorkera i Wolf Grey w Copernikusie, z bluzkami ogólnie nie
                                  powinnaś mieć problemu, bo moda jest sprzyjająca dla ciężarówek,jest dużo takich
                                  odcinanych pod biustem, kupiłam taką nawet w Orseyu co mnie samą zaskoczyło smile
                                  ps.pisała Monia smile))
                                  • er77 Re: do er77 06.04.06, 09:00
                                    w takim razie musze chyba wybrac sie na mala wyprawe po sklepach, chociaz
                                    ostatnio w ogole nie mam na to ochoty (ale tez chetnie zagladam do wszystkich
                                    torunskich dzidziowych sklepow). Po roznych probach z kremami, ostatnio kupilam
                                    sobie oliwke w zelu Johnsona i jestem z niej najbardziej zadowolona; obawiam sie
                                    jednak o rozstepy, bo nie naleze do osob szczuplych i juz mam troche rozstepow,
                                    moze jednak nie bedzie tak zle (z nogami na szczescie problemow nie mam). My
                                    mielismy nadzieje we wtorek ze dzidzia nam pokaze co ma miedzy nozkami, ale
                                    pokazala nam tylko pupe i plecy, wiec musimy czekac do 9 maja. Najbardziej
                                    zastanawiamy sie nad tymi duzymi zakupami, bo liczymy, ze wydamy dobre kilka
                                    tysiecy zlotych i martwie sie jak bedzie trzeba kupic wszystko na raz, ale
                                    zobaczymy jak to bedzie, teraz robimy rekonesans i liczymy. Pozdrawiam, Ewa
                                    • jovanka6 Re: do er77 06.04.06, 11:57
                                      ...również pozdrawiam i czekam na ciepło i słońce, żeby w końcu wyjść w czymś
                                      lżejszym niż kurtka zimowa smile! Wiesz co,mam wrażenie,że teraz brzuch mi sie
                                      powiększa z dnia na dzień, a jak jest u Ciebie, bo mój jest juz bardzo duży, u
                                      mojej kumpeli znowu o połowę mniejszy niz mój! podejrzewam,że co kobitka, to
                                      inaczejsmile
                                      ps.napewno spore wydatki przed nami i jeszcze problem z wyborem, bo jak my
                                      bylismy pierwszy raz oglądać wózki, to po wyjściu ze sklepu stwierdzilismy, że
                                      wiemy juz jaki kupić, ale po kolejnych wizytach w różnych sklepach nie byliśmy
                                      juz tacy pewni, będzie problem smile
                                      • jovanka6 gdzie jesteście ciężarówki :))))))))) 06.04.06, 12:00
                                        ...zajrzyjcie nieraz, muszę pociągnąć za mazajac, bo gdzieś znikłasmile))
                                        • gosiashek Re: gdzie jesteście ciężarówki :))))))))) 06.04.06, 12:59
                                          czesc dziewczyny, faktycznie jakos ten watek opustoszal....mam nadzieje, ze
                                          wrocicie wszystkie, czy juz urodzilyscie?
                                          moja coreczka ma dzis urodzinki-4!!!! przejeta obudzila sie wczesniej,
                                          sprawdzila czy sa milky waye w torbie dla dzieci w przedszkolu i szybko chciala
                                          sie ubierac i isc na przyjecie...niestety powiedzialam jej, ze bedzie miala
                                          impre w Kangurku i ona tam juz dzis chciala isc...
                                          po przedszkolu idzie na rytmike, potem idziemy kupic rybke i na pileczki a w
                                          domku czeka juz na nia barbie-magia pegaza.....kocham robic jej
                                          niespodzianki!! dzis przyszly spodnie i bluzka z 9fashion, nie moge sie juz
                                          doczekac aby je przymierzyc! powiem wam jutro ja to wyglada.
                                          pozdrawiam i papa!
                                          • jovanka6 Re: gdzie jesteście ciężarówki :))))))))) 06.04.06, 13:13
                                            ...no to życzę miłej imprezy dzisiaj smile, ja jeszcze nie mam dzieci więc sobie
                                            odpoczywam, ale Ty widzę czasu za dużo to nie masz smile!
                                        • m_anula Re: gdzie jesteście ciężarówki :))))))))) 10.04.06, 11:03
                                          Dziewczyny polecam wam hurtownie w Bydgoszczy na ul. Miłej. Jest duży wybór od
                                          wózków, łózeczek, pościeli , ciuszków, różnych przyborów - no i przede wszystkim
                                          znacznie taniej niź w sklepach. Myśmy zrobili praktycznie całościowe zakupy.
                                          Samochód cały załadowany był. Obsługa bardzo fajna, doradzą a co najważniejsze
                                          wcale nie namawiają do zakupu droższych rzeczy.
                                          • mazajac melduje się mazajac!!!! 10.04.06, 12:07
                                            Jestem, jestem, chociaż nie było mnie kilka dni, miałam strasznie upierdliwych
                                            gości, koszmar....ale na szczęście już pojechali i mogę coś spokojnie napisać,
                                            a nie tylko podstawiać im żarło pod nos i myć gary....ufff....Mój zajączek ma
                                            już w brzuszku 32 tygodnie i jeszcze za bardzo nie zabrałam sie za robienie
                                            wyprawki...chyba za bardzo to odwlekam...pozdrawiam wszystkie mamuśki...
                                      • er77 Re: do er77 07.04.06, 08:11
                                        wozek i lozeczko mamy wstepnie wybrane, ale nie jestem przekonana czy decyzja
                                        sie nie zmieni. Tez ciesze sie ze sloneczka, bo w koncu moge chodzic na dlugie
                                        spacery z psiakiem i rozkoszowac sie urokami "wiosny". Ja tez mam wrazenie, ze
                                        brzuchol z dnia na dzien coraz wiekszy (nie mam niestety z kim porownac, ale
                                        stanowczo widac ze jestem w 5-tym miesiacu) - ciesze sie z tego, bo przynajmniej
                                        widze co sie dzieje; obawiam sie jednak, ze niedlugo przestane sie cieszyc jak
                                        zacznie mi juz ciazyc (juz teraz czasami miewam zadyszke po wejsciu na pierwsze
                                        pietro). pzdr
                                        • jovanka6 Re: do er77 - spacerek :) 07.04.06, 10:59
                                          ...Ty masz dobrze, bo masz chociaż psa, ja sobie ewentualnie robię spacer jak idę
                                          po zakupy, albo na ryneczek po zielone, a nie mieszkasz czasem gdzieś na
                                          Rubinkowie ?( jak nie chcesz tu, to napisz na maila gazetowego) pozdrawiamsmile
                                          • gosiashek witam piątkowo! 07.04.06, 11:37
                                            czesc dziewczyny! wczoraj urodzinki Kai minely super, rybka idealna-Nemo,
                                            czerwona, dzis karmila ja robalami....
                                            ubranka ciazowe przyszly, ale juz wymieniam bo spodnie wydaja mi sie za duze,
                                            nie jestem przyzwyczajona do tak szerokich... a bluzka moze byc, jestem w niej
                                            taaaka wielka, ale mniejsza byc nie bede za 2 miechy....na szczescie oni placa
                                            za przesylke , ja tlko za paczke do nich-4,5 zl zaplacilam, wiec wymieniac bede
                                            do skutku. pewnie w mniejsze nie wejde, ale sprawdzic trza. Wogole szybko
                                            poszlo, zamowilam w poniedzialek wieczorem a w czwartek juz bylo, super.
                                            co tam u was sluchac? kiedy wizyty i usg? ja mam we wtorek wizyte a usg moze w
                                            maju, na poczatku...
                                            pozdrawiam!
                                            • jovanka6 Re: witam piątkowo! 07.04.06, 12:11
                                              Cześć, ja mam usg dopiero 21.04 i to połówkowe, już nie moge się doczekać, a na
                                              ostatnim usg miałam mieć tylko badanie szyjki na fotelu, ale nie byłabym
                                              sobą,żeby nie zobaczyć mojego bąbla i poprosiłam lekarza o usg. Radochę
                                              miałam,że hej smile,no jak miałam nie widzieć malucha przez 2 miesiace :0)!Tym
                                              bardziej,że ja czuję dopiero słabiutkie ruchy, a w niktóre dni wcale, czytałam
                                              już jednak,że to norma.A z innej beczki...Gosiashek, Ty musisz być bardzo
                                              szczuplutką mamuśką, miałaś zamówić z tego co pamietam rozmiar S ...i jeszcze za
                                              duże ?smile Dobrze,że u nich faktycznie można powymieniać ciuszki, a co do bluzek,
                                              to ja,jak ubiorę taką ciążową to też wyglądam ogromnie, a w normalnej obcisłej
                                              jestem mniejsza smilepozdrowionka !
                                          • er77 do jovanka 07.04.06, 12:03
                                            niestety ( a tak naprawde to "stety") mieszkam od kilku miesiecy pod Toruniem;
                                            planujac dzidzie postanowilismy polepszyc sobie warunki lokalowe i teraz mamy
                                            "maly bialy domek" - korzystam wiec z psiakiem z urokow "wiosny na wsi".pzdr
                                            • jovanka6 Re: do jovanka 07.04.06, 12:18
                                              ...no to tylko pozazdrościć smile!!!My mieszkamy w bloku, na szczęście w dość
                                              fajnym miejscu i na spacery z wózeczkiem będe miała gdzie chodzić, ale z racji
                                              tej,że nie ma, jak to "zielona trawka" np. w weekend, szukamy jakiegoś domku w
                                              pobliżu jeziora i najwyżej będziemy sobie wyjeżdżać smile
                                              • gosiashek Re: do jovanka 07.04.06, 14:39
                                                a taka szczuplutka to ja nie jestem...mialam zamowic S ale w koncu zamowilam M
                                                i dlatego sa za duze, no coz...mam szczuple nogi i w miare chudy tylek ale
                                                reszta jak u plywaczki, wiec te bluzeczki to male namiociki.
                                                ja mieszkam na Kozackiej kolo mcDonaldsa, na spacerki malo ciekawych miejsc, z
                                                Kaja lazilam po cmentarzu-cien i laweczki...przy grobach...ale teraz we
                                                wrzesniu przeprowadzamy sie do nowego mieszkanka -blizej lasu, na Polna, bede
                                                lazic po lesie, wozek terenowy mam, dam rade...tylko troche strach..
                                                pozdrawiam! i chce juz do domu!!!! jeszcze pol godzinki! papa!
                                                • jovanka6 Re: dzięki m_anula :) 10.04.06, 11:34
                                                  ... i mimo tego,że hurtownia, to sprzedają bez problemu detalistom ? Dzięki za
                                                  info na pewno się przyda, a mogłabys napisać, gdyby oczywiście Ci się chciało
                                                  smileco kupiliście, a przede wszystkim jaki wózek ? Bo ja juz jestem cała głupia,
                                                  tyle ich jest, na szczęście mam jeszcze troche czasu smile pa!
                                                  • m_anula Re: dzięki m_anula :) 11.04.06, 09:01
                                                    Hurtownia nazywa się smyk i jest dla detalistów. W Bydgoszczy jest jeszcze jedna
                                                    Akpol na Gdańskiej 140. Tam jest większe pomieszczenie wiecej moze rzeczy ale
                                                    troche droższe no i cięzko tam się doprosic o obsługe - przynajmniej myśmy mieli
                                                    z tym problem.
                                                    Co do wózków to myśmy dostali wózek Jane. Jestem zadowolona bo jest lekki.
                                                    w hurtowni kupilismy głownie pościel, becik, przewijak, materac(łózeczko tez
                                                    dostaliśmy)kocyki, reczniki. Ciuszków nie kupowałam jeszcze
                                                  • gosiashek witam w środę!!! 12.04.06, 09:06
                                                    ej dziewczyny gdzie sie podziewacie? ja wzoraj bylam u doktorka alez byl
                                                    zaskoczony moim brzusiem, powiedzial, ze szykuje sie duza dzidzia ale ja tyje i
                                                    rosne tak samo jak w 1 ciazy, mam na plusie juz 6 kilo!!(20 tc), wyniki w
                                                    normie, choc blisko granic.
                                                    bylam tez na rubinkowie w Plusie-tam jest wieszak z ciszkami ciazowymi i
                                                    wybralam sobie sukieneczke jeansowa i musze jeszcze spodnie przymierzyc bo tez
                                                    ladnie wygladaja ( po ok 75 zl). ale bede wielorybem...ta sukienka tak mnie
                                                    powieksza, no ale ba, szczuplejsza przez najblizsze 4 misiace nie bede...
                                                    pozdrawiam!!!!!!!!!!!!
                                                  • mazajac ja też witam w środę 12.04.06, 10:12
                                                    Hejka! Ja też witam w środę, a właściwie środowe przedpołudnie, mój brzusio
                                                    jest coraz większy, a maly Franek ma już 32 tygodnie i dziś spodobało mu się
                                                    miejsce pod żebrami, bo mnie kopie co jakiś czas, a ja zajmuję sie robieniem
                                                    kokardkowych jajek, to ani męczące a przyjemne i czas leci szybciej....kurcze
                                                    też byłam wczoraj koło Plusa na Rubinkowie i zapomniałam tam zajrzeć, ale teraz
                                                    to już sobie zapiszę, żeby nie zapomieć...całuski mamuśki, a jak tam Wasze
                                                    świąteczne przygotowania....

Przyszła mamusia oczekująca dzidziusia....
                                                  • jovanka6 Re: idą Świeta :)) 13.04.06, 14:18
                                                    Kobitki kochane, ja jestem cały czas z Wami, chociażby w myślach, nie pisze,
                                                    bo teraz przed Świętami, nie mam czasu na posiedzenie przy kompie, co chwila
                                                    jakieś zakupy, sprzątanie itp. dobrze, że chciaż w niedzielę wieczorem
                                                    wyjeżdzamy do rodzinki to poprostu będę tylko siedzieć przy stole i zgarniać z
                                                    niego ciasta ( mam taką ochotę na słodkie,że szok).A dziś, jak biegłam po
                                                    rzodkiewy na ryneczek to wstąpiłam do Plusa, kupiłam sobie luzacką bluzkę, ale
                                                    nie z wieszaka dla ciężarówek i majty ( za 3 pary kolorowych biodrówek w
                                                    zestawie 7,50 !- zaskoczyły mnie niskie ceny), pierwszy raz w życiu byłam w tym
                                                    sklepie, obsługa też fajowa. Pozdrawiam dziewczynki i buziaki, dla Was i Waszych
                                                    brzuszkówsmile))
                                                  • jovanka6 Re: Wesołych Świąt Kobitki : ))))))) pa! 14.04.06, 12:41

• er77 Re: Wesołych Świąt Kobitki : ))))))) pa! 14.04.06, 13:04
                                                    Tez zycze Wszystkim Mamom i wyczekiwanym pociechom radosnego i spokojnego okresu
                                                    swiatecznego
                                                  • mazajac Re: Wesołych Świąt Kobitki 14.04.06, 15:34
                                                    również życzę Wszystkim oczekującym mauśkom i tym które już w pełni mamuśkami
                                                    są wszystkiego naj naj naj, a przede wszystkim wielkiej radości ze swoich
                                                    pociech, oby były zdrowe i wspaniale się rozwijały, a Wam mamuśki odpoczynku,
                                                    spokoju i domowej rodzinnej atmosfery, pozdrowionka......
                                          • aga.kotek Re: do er77 - spacerek :) 24.04.06, 07:37
                                            witam..jestem z rubinkowa II..obecnie w 38 tyg.ciązy..no i na razie
                                            zniecierpliwiona brakiem porodusad((chętnie bym z toba pogaduliła na gg..mój
                                            nr..jeśli masz ochote 4914912..pozdrawiam gorąco
    • mazajac Mamuśki jak tam świętowanie? 15.04.06, 16:35
      Ja wreszcie mogę odpocząć. Rozpoczynam świętowanie, bo do tej pory to oddechu
      nie mogłam złapać.Sprzątanie,pranie, świąteczne porządki i gotowanie...teraz
      razem z Franiem, który kopie mnie w żeberka, odpoczywamy, a jak tam u Was
      mamuśki....
      • come_back Re:Witam przyszle mamuski z W-wka i nietylko:-) 17.04.06, 22:12
        ja jestem szczesliwa mamuska Kasienki od 13 m-cy- dzisiasj skonczyla i wiem jak
        to jest gdy sie oczekuje smile. Jak macie jskies pyt. watpliwosci, czy chcecie
        cos wiedziec o w-wskim szpitalu czy lekarzach- piszcie, tu lub na priva. Wykaze
        sie jak bede moglasmile))
        A swieta do bani, bo sie rozchorowalysmy- ja i Kasi, maz nas zarazil,
        cholerniksmile.A mielismy jechac w gory sad
      • er77 Re: Mamuśki jak tam świętowanie? 18.04.06, 10:57
        Witam wszystkie Mamuski po Swietach? Jak tam samopoczucie? Ja musze przyznac ze
        jestem bardziej ociezala niz zazwyczaj
        • mazajac Re: Mamuśki jak tam świętowanie? 18.04.06, 12:35
          Ja też jestem bardziej ociężała i brzuszek mi rośnie coraz bardziej bo i termin
          4 czerwca zbliża się wielkimi krokami.....aaaaaaaaaaaaaaaaa...a ja coraz
          bardziej się boję
          • er77 Re: Mamuśki jak tam świętowanie? 18.04.06, 13:43
            zazdroszcze Ci tego 4 czerwca, ja nie moge sie doczekac sierpnia, a termin i tak
            dopiero na ostatni tydzien.
            • mazajac do Er 77 18.04.06, 20:39
              ER doczekasz się doczekasz, zobaczysz jak szybko ci minie czas. Ja tez tak
              myslałam jak ty, a tu już termin tuż tuż, brzuszek coraz większy i ciężko i
              szybko się męczę, i sie coraz bardziej boję....brrr....ale chyba jakoś
              przeżyję.
              • jovanka6 Re: Cześć dziewczyny :) 19.04.06, 10:46
                ... właśnie wracam "do siebie" po Świętach, objadłam się ciastem, jak nigdy, a że
                w Święta gościliśmy w 4 różnych domach, to możecie sobie wyobrazić , jaki
                miałam wybór smile,wydaje mi się,że brzuch mam dwa razy większy, na szczęście waga
                z przed
                4 dni pozostała, ale i tak wyglądam na 8 miesiąc smileA teraz z innej beczki, przy
                okazji zauważyłam,że moja dzidzia już reaguje na głośne dyskusje i śmiechy,
                wiecie, jak to jest, gdy przy stołach zbiera się rodzina i wódeczka idzie w
                ruch, kuzynce powiedziałam,że moje dziecko napewno rozpozna ją po głosie, gdy
                sie tylko pojawi na świecie smile))To narazie na tyle kobitki, idę na mazurka smile)
                pozdrowionka !
              • er77 Re: do Er 77 19.04.06, 11:01
                mam nadzieje, ze po porodzie podzielisz sie z nami i podniesiesz na duchu, bo ja
                caly czas mam nadzieje, ze "nie taki diabel STRASZNY"
    • mazajac Dzień dobry mamuśki - wyspane? 20.04.06, 08:01
      Ja niestety nie bardzo, moje maleństwo uciska mnie piekielnie na kręgosłup i
      prawie nie śpię w nocy, pory dnia mu sie jakoś pozmieniały, w nocy uciska, a w
      dzień mogę spać jak zabita....A u mnie to już 33 tydzien, zostało mi do końca
      45 dni....
      • jovanka6 Re: Dzień dobry mamuśki - wyspane? 20.04.06, 14:32
        Mazajac, Ty juz jestes na finiszu, ja narazie czuje sie trochę ociężała, ale
        jeszcze nic mnie nie uciska i jak czytam, że nie mozesz spać, to sobie myślę,
        jak to ze mną będzie dalej, a do sierpnia hohoho....zostało. A o 8.00 wstaje
        tylko jak idę np. na pobranie krwi i w ogóle ciągle bym spała, dzis do 10.30 !
        Pozdrawiam Cię i oby te ostatnie dni za bardzo nie dawały Ci się we znaki smile
    • mazajac Mamuśki pobudka coście się tak rozleniwiły... 21.04.06, 19:21
      Nasze forum spada na łeb na szyję, a mamuśki sobie spokojnie na to
      patrzą,.....ładnie to tak...no nie....mamuśki do roboty...czy my Matki Polki z
      Kujaw i Pomorza już nie mamy o czym dyskutować.....i w ogóle coś nas mało...czy
      brzuchatki z Kujaw nie istnieją wirtualnie...mamuśki pełna mobilizacja, bo
      zacznę sprawdzać listę obecności...tymczasem życzę Wam miłego
      brzuchatkowania...całusy
      • jovanka6 Re: Będzie córcia :))))!!!!!!!!!!!!!!!! 22.04.06, 20:31
        ...wiem to od wczoraj, mniej więcej od 19.30 i jestem bardzo szczęśliwa !!!Usg
        połówkowe wyszło super, a dzidzia waży 515 gr!!! buziaki smile
        • mazajac Re: Będzie córcia :))))!!!!!!!!!!!!!!!! 23.04.06, 14:38
          Gratulacje Jovanka, już wiesz jak dasz na imię ??? Ja od początku ciązy miałam
          przeczucie, że będzie syn, Franio, USG to potwierdziło, a kto pojawi się na
          świecie, powiem Wam prawdopodobnie w czerwcu.Pozdrowionka.
          • aga.kotek Re: Będzie córcia :))))!!!!!!!!!!!!!!!! 24.04.06, 07:44
            witam wszystkie mamusie kujawsko-pomorskie..dopiero dzisiaj znalazłam ten wątek
            chociaz od poczatku ciązy szukałam konkretnie mam z Torunia i okolic bez
            rezultatusad..jestem obecnie poczatek 39 tyg.ciązy i bedę rodziła na Bielanach
            w Toruniu..moja kruszynka na razie nie chce wyjść na świat chociaz mi jest juz
            bardzo ciężko z tych brzuchalem i nudzi mi sie bardzo..zastanawiałam się już
            wcześniej z kim bedę chodziła na spacerki z Oliwką po rubinkowie jak tu nikogo
            nie znam (przeprowadziłam się z osiedla gdzie mieszkałam całe swoje
            życie)..może jest jakas mamusia z rubinkowa..która zagląda tu
            czasem...pozdrawiam wszystkie rozdwojone i nierozdwojone mamusie..mój gg
            4914912 jakby komuś się nudziło tak jak mi..smile
            • gosiashek Re: Będzie córcia :))))!!!!!!!!!!!!!!!! 24.04.06, 09:01
              Jovanka! gratulacje!!! dziewczynka to wspaniala wiadomosc! ja nie mialam parcia
              na dziewczynke przy 1 ciazy ale teraz porownujac rownolatki dziewczynki i
              chlopcow wybieram dzieczynke!!!!-sa takie milusinskie i tatusiowie odpadaja na
              dziewczynki...jak widze jak moj maz tuli coreczke-juz 4 letnia a ona zamyka
              oczka to ....ach!
              ja jeszcze nie wiem co tak mi bryka w brzusiu, usg dopiero 13 maja....buuu,
              wytrzymam, choc mowia mi, ze raczej chlopiec...fajnie by bylo..
              pozdrwaiam!
              • er77 Re: Będzie córcia :))))!!!!!!!!!!!!!!!! 24.04.06, 10:00
                Ja tez gratuluje serdecznie; niestety musze czekac do 9 maja zeby sie dowiedziec
                (chyba ze dzidzia znowu odwroci sie do nas pupa); moj maz twierdzi, ze bedzie
                corcia i ja juz chyba tez oswoilam sie z ta mysla (Zuzka albo Antosia, chyba ze
                nam sie zmieni) chociaz zawsze myslalam, ze chce syna. W kazdym razie niewazne
                co bedzie to bedziemy najszczesliwszymi rodzicami pod sloncem (tak jak pewnie
                kazde z Was); juz sie nie mozemy doczekac zeby zobaczyc to Malenstwo, a tu
                jeszcze tyle czasu...
                • jovanka6 Re: Będzie córcia :))))!!!!!!!!!!!!!!!! 24.04.06, 13:54
                  Kochane moje mamuśki, dziękuje Wam serdecznie za gratulacje i trzymam kciuki,
                  żeby czas leciał szybko tym wszystkim z Was, które jeszcze nie wiedzą kto u nich
                  mieszka, bo to fantastyczne uczucie wiedzieć,że rozmamiamy juz właściwie nie do
                  brzuszka, a do konkretnej maleńkiej osóbki smileNasza córcia od zawsze miała mieć
                  na imię Jovanka, ale chyba będzie Wiktorią, tylko jeszcze tata musi się zgodzić(
                  jego typ to właśnie Jovanka), jak wiecie i tak nasi faceci mają ostatnie słowo,
                  bo zgłaszają dzidzię w USC smilePozdrawiam agę, która już jest na wylocie, jak ja
                  Was dziewczyny podziwiam, tu 39tc, tu 34tc-mazajac, mi to się wydaje ,że jak
                  będzie trójka z przodu to już zaraz trzeba się meldować w szpitalu smile!,
                  dobrze,że idę do szkoły rodzenia, to się trochę przynajmniej oswoję smile
                  Pozdrawiam Was dziewczynki, życzę zdrówka i piszcie co u Was słuchać
                  na bieżąco, bo aż miło sie robi, gdy jest taki ruch na naszym wątku smile

ps. aga na którym Rubinkowie mieszkasz ?
                  • er77 Re: Będzie córcia :))))!!!!!!!!!!!!!!!! 24.04.06, 14:28
                    jesli chodzi o rejestracje w usc, to przez pol roku mozna bez problemu zmienic
                    imie - caly czas przypominam to mojemu m. jak wymysla imiona, ktore mi sie nie
                    podobaja
                    • mazajac Co już kupiłyście swoim maluszkom??? 24.04.06, 16:50
                      Ja jeszcze nic. Chodzę po sklepach i myszkuję, a kupić muszę dosłownie wszystko
                      bo to moje pierwsze dziecko.Więc wózek,łóżeczko, wanienka, ubranka,
                      itp.itd. ...strasznie tego dużo...ale postanowiłam, że kupię to jak już będę z
                      małym Frankiem w domu...mam już upatrzony sklep w którym zrobię zakupy, więc
                      jak na razie ograniczam się do kupienia ubranek do szpitala i to wszystko....a
                      ajak u was...
                      • jovanka6 Re: Co już kupiłyście swoim maluszkom??? 24.04.06, 23:42
                        ...ja mam jeszcze duzo czasu więc się nie spieszę, ale mamy już elektr.nianię,
                        podgrzewacz, sterylizator, termometr w smoczku ( to wszystko było w zestawie+
                        przewijak i torba, karton z tymi sprzętami stoi w sypialni i na dzień dobry
                        uśmiecha sie do nas z niego buźka ślicznego niemowlęcia), no i zamówiliśmy w
                        sobotę na allegro leżaczek i karuzelę, które niezmiennie od początku ciąży mi
                        się podobają i stwierdziłam,że nie ma na co czekać smile to narazie tyle, łóżeczko
                        i wózek kupować będziemy pewnie w czerwcu, ciuszki też smile
                        • er77 Re: Co już kupiłyście swoim maluszkom??? 25.04.06, 08:32
                          My jeszcze nic nie kupilismy, ale wlasciwie mamy juz wszystko upatrzone i chcemy
                          zaczac zakupy w maju; zastanawiam sie tylko czy nam sie opcja nie zmieni. Chcemy
                          pojechac do tj hurtowni w Bydgoszczy (adres spisalam chyba z tego watka), bo w
                          zwiazku z tym, ze tez musimy kupic doslownie wszystko mamy nadzieje ze uda nam
                          sie troszke zaoszczedzic.
                          Jovanka, gdzie kupilas ten zestaw? Brzmi niezle i pewnie wyszlo taniej niz
                          kupowanie wszytskiego osobno - dzieki
                          • jovanka6 Re: Co już kupiłyście swoim maluszkom??? 25.04.06, 10:15
                            Kupiliśmy go w Realu, była promocja, kosztował chyba 189 zł., to Carrera Baby
                            Little Angel, ta promocja była juz dwa razy w gazetce więc może się powtórzy, a
                            kupiliśmy go, bo jak zobaczyłam w necie ile wszystko kosztuje z osobna to
                            wyszłoby dwa razy tyle, albo wiecej, po za tym moja siostra, która ma 5 letniego
                            bąbla powiedziała, że wszystko z tego zestawu sie przyda.Pozdrowionka smile
                            • jovanka6 Re: Wózki !!! 25.04.06, 10:20
                              Dziewczyny napiszcie, jaki macie kupiony lub jaki macie zamiar kupic wózek,
                              bo jest taki wybór, ze ja się pogubiłam, śledzę inne wątki, ale może któryś z
                              Waszych pomysłów mi się udzieli smile?
                              • mazajac Re: Wózki i łóżeczka-czekam na rady/ 25.04.06, 12:05
                                Ja też nie mam pojęcia jaki kupić. Za duży wybór. Więc przyjęłam taką zasadę,
                                że idę do sklepu, oglądam kilka i wybieram ten, który będzie spełniał moje
                                wymagania. CZyli - trzy w jednym- głeboki,spacerówka, nosidełko, poza tym żeby
                                był lekki, zwrotny i nie za wielki bo ja sama mała jestem więc wózek kolos to
                                dla mnie problem, poza tym kolor, poza tym torba czy koszyk,parasolka, okienko
                                z tyłu, wygodna, regulowana rączka. Chyba nie ma co sugerować się firmą. Takie
                                jest moje zdanie, bo obejrzałam kilka różnych wózków, w różnych cenach i różnią
                                się jedynie ciężarem ( głównie). Więc przyjęłam zasadę dobrze obejrzeć wózek,
                                wypróbować go , sprawdzić i już...a firma to raczej mniej ważne....A jak z
                                łóżeczkami....macie jakieś wskazówki od innych mam...jakie łóżeczko
                                wybrać...jakie powinno być...jaki materacyk.....ja właśnie ustalam listę
                                zakupów i chciałabym czegoś się dowiedzieć...czekam na rady
                              • mazajac Re: Wózki !!! 25.04.06, 12:06
                                Ja też nie mam pojęcia jaki kupić. Za duży wybór. Więc przyjęłam taką zasadę,
                                że idę do sklepu, oglądam kilka i wybieram ten, który będzie spełniał moje
                                wymagania. CZyli - trzy w jednym- głeboki,spacerówka, nosidełko, poza tym żeby
                                był lekki, zwrotny i nie za wielki bo ja sama mała jestem więc wózek kolos to
                                dla mnie problem, poza tym kolor, poza tym torba czy koszyk,parasolka, okienko
                                z tyłu, wygodna, regulowana rączka. Chyba nie ma co sugerować się firmą. Takie
                                jest moje zdanie, bo obejrzałam kilka różnych wózków, w różnych cenach i różnią
                                się jedynie ciężarem ( głównie). Więc przyjęłam zasadę dobrze obejrzeć wózek,
                                wypróbować go , sprawdzić i już...a firma to raczej mniej ważne....A jak z
                                łóżeczkami....macie jakieś wskazówki od innych mam...jakie łóżeczko
                                wybrać...jakie powinno być...jaki materacyk.....ja właśnie ustalam listę
                                zakupów i chciałabym czegoś się dowiedzieć...czekam na rady
                                • er77 Re: Wózki !!! 25.04.06, 12:18
                                  jesli chodzi o lozeczko, to mamy upatrzone ARTI - turystyczne (bo takie wlasnie
                                  chcemy zamiast drewnianego) - wersja z przewijakiem, wibratorem, plozami do
                                  bujania, regulowana wysokoscia
                                  • mazajac Do Er 77 26.04.06, 07:40
                                    Rzeczywiście fajne to łóżeczko, chyba też takie kupię, naprawdę bomba, dzięki
                                    wielkie.
                                    • er77 Re: Do Er 77 26.04.06, 08:33
                                      najlepsza oferta w Toruniu jest w Bobasie na Królowej Jadwigi (przynajmniej jak
                                      sprawdzalismy 2 tyg. temu to tam bylo zdecydowanie najtansze)
                                      • mazajac Re: Do Er 77 26.04.06, 18:41
                                        Ja się wybieram do tego sklepu w najbliższy piątek jak coś ciekawego wypatrzę
                                        to dam Wam znać mamuśki, a powiedz ER czy rozglądałaś się już za wózkiem i czy
                                        coś już upatrzyłaś???I w ogóle dziewuszki jak macie jakies już sprawdzone
                                        gadgety dla swoich pociech to podzielcie się zawsze lepiej jest dowiedzieć się
                                        od kogoś niż od pani w sklepie....ja na razie się tylko rozglądam ....
                              • er77 Re: Wózki !!! 25.04.06, 12:14
                                Planowalismy kupic QUINNY, ale komplet z fotelikiem kosztuje 3 tys. i w zwiazku
                                z tym ostatnio zmienilismy na polska wersje tego wozka - IMPLAST - nam zalezy na
                                trojkolowce na duzych pompowanych kolach i nie ma dla nas znaczenia waga wozka,
                                bo mieszkamy w domku i nie bedziemy musieli go nigdzie wnosic. Podoba nam sie i
                                gondola i spacerowka, a do tego mozna do stelaza zamocowac fotelik, co tez jest
                                dla nas bardzo wazne.
                                Pzdr
        • m_anula zakupy 27.04.06, 11:27
          Ja już wiekszość rzeczy mam. CZęść dostałam w spadku od znajomych, a część
          kupiłam w tej hurtowni w Bydgoszczy o której już pisałam. JA byłam zadowolona z
          obsługi duzo mi tam doradzili. Wózki też tam są - ja co prawda nie kupowałam tam
          ale patrzyłam na ceny i wydawały mi sie tańsze niż w Bobasie.
          Jeśli chodzi o łożeczka to ja dostałam drewniane, wcześniej zastanawiałam sie
          nad turystycznym ale znajomi wybili mi go z głowy. Co do materaca to nie
          powinien być zbyt miekki. Z wywiadu jaki przeprowadziłam to teraz najlepsze są
          te 2 lub 3 warstwowe z kokosem. Trzeba uwazac na gryczane i z siana bo moga
          uczulać.
    • mazajac Książki, gazety i inne takie.... 28.04.06, 07:50
      No właśnie moje mamuśki co czytacie i jak przygotowujecie się do tej niezwykłej
      roli bycia matką...Ja jak na razie przekopałam się przez Twoje 9 miesiecy i
      Dziecko i Twoje Dziecko ( to jeśli chodzi o gazetki) i najbardziej przypadło mi
      do gustu Twoje Dziecko, a książek dotyczących ciązy i opieki nad maluszkami
      jest całe mnóstwo. Teraz to właściwie szukam czegoś już o opiece nad taką
      kruszyną bo moja ciąża powoli dobiega końca....co polecacie....czytałyście już
      coś....
    • mazajac Mamuśki sprawdzam listę obecności... 02.05.06, 17:14
      Aleście sie rozleniwiły... ładnie to tak....a tymczasem nasze forum spada na
      łeb na szyję....mamuśki z kujawsko pomorskiego łączmy się....dosyć
      leniuchowania czas zasiąść do pisania....koniec majowego lenistwa....czekam na
      zgłoszeniana mam....sprawdzam liste obecności........pozdrowionka....mój
      brzuszek jest coraz większy zostały mi już tylko 33 dni .....
      • er77 Re: Mamuśki sprawdzam listę obecności... 04.05.06, 09:24
        Witam po dlugim weekend'zie; troche odpoczelam od pracy, ale zauwazam ze
        pracowac to chce mi sie coraz mniej i mysle o zwolnieniu (a Wy jeszcze
        pracujecie?). Szkoda,ze weekend byl taki brzydki bo nawet na dluzszy spacer do
        lasu ciezko sie bylo wybrac. Dajcie znac co u Was...
        • jovanka6 ..cześć brzuchate mamuśki :) 04.05.06, 12:23
          Cześć mamuśki, melduje się po długim weekendzie( choc właściwie mam go cały
          czas), który spędzilismy ze znojomymi na Kaszubach, pogoda fatalna, ale
          przynajmniej odwiedziłam H&M w Gdańsku i polecam każdej z Was, bo takiego wyboru
          dla ciężarnych nie widziałam w żadnym innym mieście.Po za tym obeznałam sie
          trochę z teorią, bo znajoma jest już w 9 miesiącu i zostało jej 20 dni do porodu
          smile!!!
          Er, ja nie pracuję juz od dawna i jest pięknie, myslałam, że bede sie nudzić,
          ale tak nie jest, nieraz nie mam czasu nawet usiąść do kompa, a do pracy wołami
          by mnie teraz nie zaciągnęli smile, no i za miesiąc widzimy się w Szkole Rodzenia,
          mam nadzieję,że bedzie fajnie, a jak my bedziemy ćwiczyć to mazajac będzie
          pewnie juz kołysac swoją dzidzię smile!!!
          Pozdrowionka i dzielę się z Wami kwaśnym rabarbarem, bo jest pyszny smile
          • mazajac Re: ..cześć brzuchate mamuśki :) 04.05.06, 16:14
            Ales mi narobiła smaku tym rabarbarem,.....mój brzuszek coraz
            więszky....uwaga...zostało mi już tylko 31 dni,wyobrażacie sobie?Jeśli chodzi o
            pracę to ja już od kilku miesięcy jestem na zwolnieniu i nie żałuję bo właśnie
            się nie nudzę, mogę wypoczać i nie muszę się stresować.....Radzę Wam zrobić to
            samo....zwłaszcza jak już brzuszek rośnie i jest coraz większy....Matko jak ja
            się boję...strasznie,coraz bardziej...ale z drugiej strony myślę sobie, że
            miliony kobiet urodziły to ja też urodzę...a jak urodzę to na pewno się z Wami
            podzielę nowiną...trzymajcie za mnie kciuki dziewuszki...i piszcie piszcie jak
            mnie nie będzie bo nasze forum padnie...coś ostatnio tylko we trzy
            jesteśmy...czyżby w kuj-pom było tak mało brzuchatek
            • er77 Re: ..cześć brzuchate mamuśki :) 05.05.06, 11:37
              Chyba mnie ostatecznie przekonacie do tego zwolnienia; caly czas obawialam sie
              ze sie zanudze, ale skoro mowicie ze nie jest tak zle... Juz nie moge sie
              doczekac zajec w Szkole Rodzenia, chociaz tak naprawde nie wiem czego sie po
              nich spodziewac - mam jednak nadzieje ze czegos sie nauczymy. Ja tez coraz
              czesciej mysle o porodzie chociaz przede mna jeszcze 4 miesiace i moze sie
              oswoje z mysla o porodzie - musimy sie wspierac i przekazywac sobie pozytywne
              fluidy
    • mazajac Zaczynam się bać... 07.05.06, 19:30
      Dziewuszki, zostało mi już tylko 28 dni, jeny zaczynam się bać...zaczynam się
      też pakować...prać ciuszki Frania i staram się jakoś przygotować do nowej
      roli...Strach mnie ogarnia...Wciąż zadaję sobie pytanie JAK TO BĘDZIE? CZY DAM
      RADĘ WYTRZYMAĆ BÓL? I CZY WSZYSTKO BĘDZIE OK? I tysiące innych jeszcze
      watpliwości kłębi mi się w głowie....Boję się i tyle...Żeby już było po
      wszystkim ......żeby już Franiu był razem z nami....Niestety na razie trzeba
      czekać...a to oczekiwanie jest najgorsze....Boję się i tyle.
      • er77 Re: Zaczynam się bać... 09.05.06, 09:49
        Nic sie nie boj, bedziemy trzymac kciuki. Na razie musze sie z Wami dziewuszki
        pozegnac, gdyz wybieram sie od jutra na zwolnienie a w domu mam chwilowe (mam
        nadzieje) problemy z netem. Mam nadzieje, ze bedzicie rosly i niedlugo sie
        uslyszymy.
        Pzdr, Ewa
        • jovanka6 Re: Zaczynam się bać... 09.05.06, 11:42
          Cześć, mazajac dasz radę, bo poprostu musisz smile, ja tak do tego podchodzę
          narazie ,nie wiem jak będzie potem. Trzymam za Ciebie kciuki i jestem w szoku
          jak ten czas szybko mija, pamiętam, jak pisałyśmy o kupowaniu ciuchów, a teraz
          Ty juz prawie rodzisz( no jeszcze troszkę zostało). Czy masz jakąś położną , czy
          idziesz na żywioł smile?Pozdrawiam !
          ps.
          dziś robiłam glukozę, na szczęście wynik super(124) i na samą myśl o tym lukrze
          robi mi sie niedobrze, teraz zakwaszam się ogórkami małosolnymi i moim ulubionym
          ostanio rabarbarem smilePa!
          • mazajac Re: Zaczynam się bać... 09.05.06, 18:44
            No u mnie panika wzrasta, położnej nie mam, bo mój lekarz powiedział, że nie ma
            takiego zwyczaju w szpitalu żeby wynajmować położne,....w sumie chyba ma
            rację....jak urodze to się przekonam, czy dobrze zrobiłam...na szczęście rodzi
            ze mną mój mąż....weżmie jakieś banknoty do szpitala smile i jakby co będzie
            musiał zapłacić..mam jednak nadzieję,że obędzie się bez tego i że nie
            potraktują mnie jak zwierzę....jestem już prawie spakowana....o jejku jejku...a
            brzuszek coraz twardszy......a poza tym dziewuszki co nas tak mało...wszystkie
            już urodziły....????
            • jovanka6 Re: Dasz radę :)... 11.05.06, 10:52
              ... mazajac, mam dobre wieści, dwa dni temu znajoma urodziła córeczkę w naszym
              szpitalu i wczoraj rozmawiałam z jej mężem, opowiedział mi wszystko ze
              szczególami, jak wyglądał poród i jak sie odnosił personel. Są oboje bardzo
              zadowoleni i powiedział ,że nie da złego słowa powiedziać o położnych, oni też
              nie płacili położnej....reszta na poczcie priva smile
    • mazajac Mamuski gdzie jesteście..... 13.05.06, 12:56
      Jenyyyyy....chyba naprawdę bociany w tym roku nie przyleciały bo mamusiek na
      naszym forum coraz mniej.....mamuśki gdzie jesteście.....
      • gosiashek bede miala druga dziewczynke!!!! 15.05.06, 13:18
        12 maja bylam na usg i ...braciszka Kaja nie bedzie miala...bedzie
        siostrzyczka!-Lena...tak sie ciesze!!!jakos tak przyjemnie znac plec
        dzidziusia, to juz osobka z imieniem...i ubranka moge przejrzec po Kai...jest
        duza, w 25 tygodniu-okolo 750 g, nogi wypadaja dlugoscia na 28 tydzien-po
        tatusiu !!! jestem szczesliwa!!!!
        • jovanka6 Re: bede miala druga dziewczynke!!!! 15.05.06, 17:33
          ...gratulacje!!!! Ja tez bede miała dziewczynkę i tez sie bardzo cieszę, z
          długością nóg jest u mojej tak, jak u Twojej i bardzo dobrze smile, no i córcia
          będzie miała na imię Kaja smile)))pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka !
      • vera_lynn Jeszcze jedna zbłąkana owieczka :-))) 16.05.06, 10:13
        Witam wszystkie Koleżanki!
        Tak późno do Was dołączam, ale cieszę się bardzo, że w ogóle tu trafiłam! Dla
        usprawiedliwienia dodam, że czasami wspomagałam się innym forum z naszego
        regionu (nieco podupadające, niestety...):
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=597
        Mieszkam w Toruniu- podobnie jak zdecydowana większość obecnych tu Pań smile
        Pod względem "wieku" mojej dzidźki jestem chyba zaraz po Mazajec? Przełom lipca
        i sierpnia... W sumie mam jeszcze trochę czasu i na razie nic a nic nie
        panikuję, czasami tylko zdarzają mi się chwile przestrachu smile Że nie zdążę
        wszystkiego kupić, przygotować itp. I że nie doczytam wszystkiego co powinnam na
        temat małych dzieciaczków..

Fajnie, że założyłyście taki "miejscowy" wątek- Razem raźniej!!
        Pozdrawiam gorąco i życzę "lekkiego" samopoczucia smile
        • jovanka6 Re: Jeszcze jedna zbłąkana owieczka :-))) 16.05.06, 10:25
          Cześć smilei witamy serdecznie !...oj, my bardzo potrzebujemy takich owieczek, jak
          Ty, bo trzeba trochę rozruszać wątek, dzięki za link, bo widzę tam trochę
          ciekawostek smile
          ps.
          pada deszcz, a wczoraj było tak pięknie, to był strzał w "10"smile
    • vera_lynn Łóżeczko dziecięce do Torunia 16.05.06, 12:22
      Witam ponownie!
      W końcu wypatrzyłam łóżeczko dla bajbusa- takie, które odpowiada mi niemal w
      100% smile W tym tygodniu będę je zamawiać u producenta, jestem już po mailach i
      po rozmowie telefonicznej.

Firma z okolic Poznania, koszt dostawy do Torunia 50-60 zł. Robią solidne
      (masywne) łóżeczka z drewna pod materac o wymiarach 140*70, które można później
      przerobić na tapczanik. Ofertę można obejrzeć w siedzibie firmy w tygodniu do
      godz.16 i w sobotę do godz.14. Nie mają żadnego sklepu bo produkują pod
      zamówienia do Wielkiej Brytanii. Sprzedaż w Polsce odbywa się przez serwis Allegro.
      Jeśli którejś z Was spodoba się jakiś model to pewnie w przypadku wspólnego
      zakupu transport do Torunia wyszedłby taniej smile

Zainteresowanym podaję link do strony z ofertą:
      www.vento-meble.pl/
      I czekam na ewentualny odzew!
      • gosiashek Re: Łóżeczko dziecięce do Torunia 16.05.06, 13:29
        witaj vera!
        Jovanka uważaj bo Kaje to lobuziary wielkie! a ja na dodatek mam spod znaku
        barana...uparta, ma juz 4 lata i ciagly kryzys 1,2,3,4-latka!
        vera, ladne te lozeczka ale trochu za drogie jak dla mnie, moja coreczka miala
        takie zwykle, 1,5 roku w tym pospala-hi hi hi-wiekszosc i tak spala z nami, i
        tak do tej pory i kupilismy jej lozko normalne 91x200 z poreczami i tam
        zasypia. takze ja szukam czegos okolo 200 zl, na allegro widzialam za 260 z
        materacem, mi styka.
        a jakie sprzety kupilyscie juz?
        • vera_lynn Re: Łóżeczko dziecięce do Torunia 16.05.06, 19:50
          Wiem, że te łóżka nie są najtańsze.. Ale jak się nasłuchałam ile czasami rodzice
          mają problemów żeby dziecię chciało spać w takim małym szczebelkowcu a i tak
          trzeba mu w końcu tapczanik kupować, to stwierdziłam, że lepiej zainwestować
          dodatkowe 200 zł i mieć od razu łóżeczko z opcją tapczanika smile
          Poza tym te najtańsze łóżeczka szczebelkowe w sklepach (za jakieś 100-150 zł)
          wydają mi się strasznie chybotliwe- niestabilne takie smile A te masywniejsze i
          tak kosztują majątek.
          Może pokrętna ta moja logika, ale ważne, że mąż się do niej przyłącza smile
          No i jeszcze jedno istotne założenie przyświeca temu wywodowi: dziecię będzie
          spało wyłącznie w SWOIM łóżku! Wiecie- to będzie takie idealne dziecię smile))

Z innych "sprzętów" to nabyłam dzisiaj skarpetki (Jovanka- pozazdrościłam Ci, że
          już masz) i jak na razie to jest absolutny hit.. Przy nich wysiadają nawet body,
          które nabyłam w zeszłym tygodniu.
          A tak poważnie to jeszcze uszyłam 2 prześcieradła, 6 pieluszek flanelowych i mam
          rozpoczętą pościel do łóżeczka. Poza tym jestem w lesie smile

Pozdr!
          • jovanka6 maluszkowe zakupy :) 17.05.06, 09:40
            Cześć mamusie, ja jestem jeszcze daleko w polu, ale i czasu mam dość sporo,
            fakt, że nie mogę odkładać zakupów, bo mam juz takie brzucho, że w pewnym
            momencie moge sie poprostu przestać poruszać smile))Narazie dla mojej dzidziolki
            mam...skarpetki i to prawda vera, że to najbardziej rozkoszna rzecz, bo są takie
            maleńkie !,a ostatnio nabyłam pierwszy kaftanik ze spodenkami i to wszystko ze
            spraw ubraniowych smile, chociaż zauważyłam,że kupno ciuszków przynosi tyle
            przyjemności,że szybko nadrobię braki, musze tylko sporządzić odpowiednia listę,
            żeby nie przesadzić. Z rzeczy zapewne przydatnych, a narazie cieszacych oczy
            rodziców mam, leżaczek, karuzelę i zestaw( elektr.niania,
            podgrzewacz,sterylizator,termometr w smoku) i oczywiscie wszystko stoi na
            komodzie w sypialni, jeszcze w kartonach, z których usmiechają się buzie małych
            dziciaczków na dzień dobry smile
            Co do Kaji gosiashku, to nasza będzie panną, nie mam pojęcia co to za
            znak, mam nadzieję, ze bedzie dobrze, a baranem w naszej rodzinie jestem ja !
            więc to wystarczy smile, do tego mam za męża skorpiona ! I wbrew pozorom jest
            super( 10 lat po ślubie)smile! Jeszcze prosba gosiashku, jesteś juz mamą, może byś
            nam napisała co Ci sie np. bardzo przydało dla dziecka, a czego bys nie kupiła.

• gosiashek Re: maluszkowe zakupy :) 17.05.06, 12:14
              Witam!
              A co do rzeczy potrzebnych maluchowi to mch....dzis jest tak dobrze, ze wraz z
              potzrba mozna wszystko nabyc, ale zdecydowanie pomagaly mi:
              nosidlo (fotelik) 0-13 do samochodu-mimo, ze ciezkie wraz z zawatroscia, na
              zakupy wsadzalama ja do kosza i ona spala sobie, lezaczek w domu-Kaja lubila
              byc tam gdzie cos sioe dzieje i byla, wszystko widziala, coz jeszcze? wiesz,
              moze lepiej bedzie jak zapytasz o cos konkretnego a ja ci powiem co i jak, bo z
              tymi rzeczami to jeste tak , ze jak sie juz ma to sie jakos uzywa, ale jak sie
              nie ma to tez da rade...
              pytaj wiec , ja nie mialam tych rzeczy ktore ty masz-podgrzewacze itd, i tak
              sobie w wodzie grzalam...ale jakby byl to bym go pewnie uzywala, mysle, ze ja
              jestem minimalista i kupowalam gdy mi cos zabraklo, nic na wyrost.
              • jovanka6 Re: maluszkowe zakupy :)gosiashek 17.05.06, 17:12
                ...czy kupiłaś pościel, poduchę i kołderkę, bo są piękne zestawy, a słyszę,że
                dzidzia nie śpi na podusi i dla bezpieczeństwa, nie przykrywamy jej kołderką
                tylko np. śpi w śpiworku ?, czy miałaś rożek, jeśli tak to czy usztywniany, czy
                nie ?
                • gosiashek Re: maluszkowe zakupy :)gosiashek 18.05.06, 13:16
                  kołdre mialam i podusie tez, taka plaska w srodku plaska a na brzegach troche
                  grubsza, spiworek mialam kupic jak sie mala zaczela rozkopywac ale byla juz za
                  duza wiec wtykalam koldre w szczebelki i nie rozkopywala sie...rozek mialam
                  usztywniany ale usztywninie uzywalam moze tydzien, jest to wygodna rzecz,
                  zawiniesz i nic nie wypadnie-hi h hi, zreszta dzieci lubia byc tak zawiniete-
                  czuja sie bezpiecznie.
                  pytaj dalej, nie polecam za to i bede krzyczec jak ktos kupi chodzik!!-
                  tragedia, ja nie mialam ale sasiadka miala i bardzo sie cieszyla, ze jej 6
                  miesieczne dziecko chodzi-glupia a teraz chodzi ale na palcach i do ortopedy co
                  miesiac...
                  • jovanka6 Re: maluszkowe zakupy :)gosiashek 18.05.06, 14:27
                    ... dzieki serdeczne, to o chodziku słyszałam i mam takie zdanie, jak Ty, gdyby
                    coś mi przyszło na myśl, odnosnie zakupów to dam znać smile pa!
                    • mazajac wróciłam.... 18.05.06, 15:33
                      o matko nie było mnie chyba z tydzień...a wszystko przez to, że internet mi
                      padł....ja też już rozpoczęłam zakupy dla mojego maluszka ..u mnie to czas
                      najwyższy bo poród za 18 dni albo wcześniej...mam już wanienkę, rożek,
                      ręczniki, pieluszki, jakieś kosmetyki, i oczywiście szufladę pełną
                      ciuszków....część kupiłam w sklepie, ale większość w sklepach z używaną
                      odzieżą, znalazłam tam mnóstwo nowych ciuszków po 2, 3 zł...więc kupowałam, aż
                      już nie mam gdzie tego trzymać....a teraz już tylko czekam na mojego Frania....
                      • jovanka6 Re: wróciłam.... 18.05.06, 15:39
                        ...jesteś!...bo juz się zastanawiałam, czy następne Twoje wystąpienie na tym
                        wątku nie będzie wystąpieniem z Franiem na rękach smile z pozycji, oblatanej,
                        doswiadczonej w bojach juz mamuśki smile pozdrowionka !
                    • vera_lynn Re: maluszkowe zakupy 18.05.06, 16:00
                      Hej!
                      A robiłyście zakupy w tej hurtowni w Bydgoszczy na ul. Miłej? Chyba właśnie na
                      tym forum wyczytałam, że mają niezły wybór i niższe ceny..
                      Jeśli któraś zaopatrywała się tam to proszę o sygnał po co szczególnie warto
                      się tam wybrać...
                      Interesują mnie zwłaszcza takie rzeczy jak: materac, wanienka, butelki,
                      szczoteczki, nożyczki, pieluchy, kołderka (może być w komplecie z poduszką),
                      bielizna i ciuszki dla noworodków, a także akcesoria potrzebne kobiecie w i po
                      szpitalu (majtki, wkładki, pas elastyczny itp.)
                      Buźka!
                      • jovanka6 Re: maluszkowe zakupy 18.05.06, 19:51
                        ...vera, wczoraj widziałam się z tą kupmelą, która ma 6 miesięczną córcię i ona
                        powiedziała, że mnóstwo zakupów zrobili właśnie w tej hurtowni , ja sie
                        wybieram, ale mam wiecej czasu niz Ty, może odezwie się ktoś kto tam kupował,
                        któras z dziewczyn tu też o ul.Miłej pisała... smile

• mazajac Re: maluszkowe zakupy 20.05.06, 20:13
                          Wybrałam wózek, a właściwie dwa smile. MOje dwa typy to X lander XT i Deltim
                          Vojager EASY. W poniedziałek jadę je obejrzeć i może któryś wybiorę. A poza tym
                          nie mam jeszcze łóżeczka...ale z łóżeczkiem to już kombinowac nie będę...trzeba
                          bowiem oszczędzać kasę....smile...zostało mi już 15 dni .....
                          • vera_lynn Re: maluszkowe zakupy 21.05.06, 14:35
                            15 dni to już poważna sprawa smile)
                            Trzymam kciuki!!
                            • mazajac TRzymajcie za mnie kciuki.... 22.05.06, 07:46
                              Zostało mi już tylko 13 dni..uwierzycie...a tak niedawno był dopiero 23 tydzień
                              ciąży, wtedy jak zawiązało sie to nasze Forum. A tu już tyle czasu upłynęło.
                              Jestem spakowana, zwarta i gotowa. I nastawiam się pozytywnie, że wszystko
                              będzie ok, położne będą miłe i pomocne, i w ogóle....smile Obym się nie
                              rozczarowała...Dziś idę do lekarza, zobaczym co powie....
                      • m_anula Re: maluszkowe zakupy 22.05.06, 10:12
                        Ja też już jestem na wylocie zaraz po Mazajac.Ale lekarz mi powiedział ze raczej
                        bedzie koniec maja. Już mi jest ciężko, moja kruszynka bardzo mnie ciśnie.
                        Co do zakupów to ja wam tą hurtownie polecałam i nadal polecam. Naprawde w
                        porównaniu ze sklepen jest taniej i obsługa fachowa. Dużo pościeli wsypów,
                        prześcieradewł reczników becików naprawde jest w czym wybierać. Ciuszków tez
                        maja troche. Ja co prawda tam nie kupowałam ale widziałam że są. Więcej napewno
                        ubranek jesst na Gdańskiej 140.
                        • vera_lynn Re: maluszkowe zakupy 22.05.06, 11:26
                          Cześć dziewczyny!
                          Byłam okazyjnie w hurtowni w Bydzi smile
                          Rzeczywiście- polecam tam zakupy, szczególnie wszystkie akcesoria i pościele.
                          Ceny porównywalne z internetem, obsługa faktycznie b.miła i pomocna. Ubranka dla
                          dzieci też są, ale tu już różnice cen miedzy sklepem nie wydają mi się aż tak
                          atrakcyjne. Natomiast pozostały sprzęt- zawsze dobre parę złotych niżej. Na
                          drobiazgach (nożyczki, szczotki, ceratki) jakieś 1-2 zł taniej. Jest też
                          "sprzęt" dla mam (koszule rozpinane, z rozcięciami, wkładki, podkłady, majtki,
                          laktatory i inne cuda- niewidy..
                          Najbardziej szokująca różnica w cenie jest na śpiworkach- w sklepach widziałam
                          od 60zł w górę, a tam cena ok.45 zł.
                          Ja już zakupy mam zaplanowane właśnie tam! Polecam!
                          • mazajac Re: maluszkowe zakupy 23.05.06, 07:48
                            A ja właśnie wczoraj zamówiłam wózek dla mojego małego i łóżeczko. NIc jakiegoś
                            wymyślnego. Wózek taki, aby nadawał się na nasze drogi, bo mieszkamy na wsi.
                            Więc wybraliśmy wózek firmy ZBY_WAl GALAXY. Ma wszystko to co jest nam
                            potrzebne i kosztuje coś około 800 zł. Łóżeczko RADEK VII firmy KLUPŚ, z
                            szufladą. I to by było na tyle. Reszta zakupów jak już Franiu będzie w domu, bo
                            to co najpotrzebnmiejsze już mamy.

Przyszła mamusia oczekująca dzidziusia....
                        • jovanka6 dziewczyny trzymam kcikuki :) 22.05.06, 14:02
                          ... cześć, jestem nadzwyczaj spokojnym i nie panikującym człowiekiem, ale jak
                          czytam, że mazajac zostało Ci kobieto 13 dni, m_anuli podobnie to troche sie
                          stresuję, kurde czas leci niesamowicie, ja w tym momencie też napewno będe
                          siedziała spakowana na walizkach, a jak Was czytam to sie ciesze ,że jeszcze mam
                          tyle czasusmile Oczywiście dziewczyny, trzymam kciuki, żeby było szybko i w miarę
                          bezstresowo, bo w to ,że urodzicie zdrowe, piękne maluchy nawet nie wątpię!
                          Pozdrowionka i teraz to juz niech Wam czas szybko leci smile
                          • mazajac Re: dziewczyny trzymam kcikuki :) 23.05.06, 07:43
                            Dzięki wielkie przyda się na pewno....wczraj byłam u lekarza i powiedział mi,
                            że na poród się na razie nie zanosi, więc mam pewnie kilka dni odechu, ale
                            naprawdę wolałabym żeby było po. Jestem już spakowana, ciuszki uszykowane,
                            łóżeczko i wózek zamówione, więc wszystko czeka na Frania. Jovanka...ja też na
                            kilkanaście tygodni przed porodem byłam spokojna, i w sumie teraz też staram
                            się zachować spokój, ale wierz mi nie jest to takie łatwe... ale musimy dać
                            radę, musimy dziewuszki....Cały czas sobie to wmawiam i na razie jakoś
                            pomaga....zresztą mój mąż to oaza spokoju. Mówi mi cały czas że wszystko będzie
                            ok i tak musi być. Zostało mi już tylko 12 dni.....
    • mazajac Wiosenne rozleniwienie kuj-pom mamusiek... 26.05.06, 09:54
      Oj mamuśki mamuśki, aleście się rozleniwiły....spadamy na łeb na szyję....Tyle
      brzuchatek widzę naookoło, w sklepie, na ulicy, w przychodni, czy szpitalu
      podczas KTG, a na naszym forum stagnacja...chyba mamuśki się
      rozleniwiły...zapadamy w wiosenny sen...POBUDKA KOBITKI....Moje maleństwo też
      coś od dwóch dni leniwe, mało się rusza, a kiedy się nie rusza zbyt długo ja
      zaczynam panikować, że coś jest nie tak..Oj straszy mnie ten mój Franio oj
      straszy....byliśmy na KTG,....na razie wszystko jest ok...ale Franio jak się
      nie wybierał na świat tak się nie wybiera...Pozdrowionka
      • jovanka6 Re: Co u Ciebie mazajac ? 29.05.06, 09:41
        ...jak Ty się czujesz na tych ostatnich nogach?, trzymam za Ciebie kciuki,
        wychodzisz jeszcze gdzieś sama? Ciekawe kiedy Franio zrobi Ci niespodziankę, a
        może zrobi sobie, na Dzień Dziecka smileOdzywaj się kobieto codziennie, chociażby
        pisząc "jestem", żebyśmy wiedziały, czy już się coś dziejesmile! pozdrowionka dla
        wszystkich mamusiek !
        • mazajac Re: Co u Ciebie mazajac ? 29.05.06, 14:26
          Jestem, zyję, a Franio ciągle w moim brzuszku, termin mam na 4 czerwca, może
          rzeczywiście zrobi mi niespodziankę na Dzień Dziecka, oby...bo już mam dość
          denerwowania się, że np. nie rusza się. Chodzimy teraz na KTG, serduszko bije
          prawidłowo...na razie nie ma powodów do zmartwień, oby tak dalej...Torba
          spakowana, ja gotowa, a Franiu chyba nie chce jeszcze opuszczać brzuszka
          mamy.....
    • kukim Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 26.05.06, 11:42
      kochane mamusie z kuj-pom wszystkiego naj... z okazji naszego swietasmile
      • vera_lynn Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 26.05.06, 11:50
        Otóż to... wszak 26 dzisiaj.. Prawie zapomniałam smile Myślicie, że już w tym roku
        możemy obchodzić?
        Mazajec- te leniwe chwile Twojego maluszka to cisza przed burzą! Czai się
        dziecię jaki tu najlepszy moment wybrać.. Wszak to już tuż tuż- trzymam kciuki i
        pozdrawiam cieplutko!
        • jovanka6 Re: mazajac :) 30.05.06, 10:28
          ...a jak często chodzicie na KTG i gdzie chodzicie do szpitala? i czy zalecił to
          lekarz ?
    • m_anula juz jest 30.05.06, 15:14
      A ja juz mam moja kruszynkę w domku. Sprawiła mi prezent na dzień matk - cudowny
      prezent. Jest taka sliczna. Wczoraj wróciłam ze szpitala. narazie jeszcze nie
      jestem do konca sprawna ale z dnia nadzień jest lepiej. Teraz przechodze nawał
      pokarmowwy i piersi mnie bolą. Pozdrawiam
      • gosiashek Re: juz jest 30.05.06, 21:02
        gratulacje! jak znajdziesz troche czasu to opisz wszystko, gdzie rodzilas
        itd... caluski dla maluszka!
        a ja przechodze jakies niepewnosci...mialam usg i wymiar glowki byl mniejszy od
        wymiaru sprzed 3 tygodni, i kto sie myli????
      • vera_lynn Re: juz jest 30.05.06, 23:05
        Gratulacje dla szczęśliwej Mamy i całej Rodzinki!!
        Jak czytam, że któraś z dziewczyn jest już "po" to zaczyna do mnie docierać, że
        mój czas też nadejdzie.. Bo na razie jakoś czuję się jakby rozwiązanie miało być
        dopiero za 2 lata smile

M_anula odpoczywaj dużo- tzn. ile tylko się da smile I zaglądaj do nas w miarę
        możliwości!!
        Całuski!
        • jovanka6 Re: juz jest 31.05.06, 11:41
          ...gratulacje, ale Ci zazdroszczę, że juz masz swoją kruszynkę w domku, ja też
          juz teraz chcę żeby czas szybko leciał, ale niestety urodzę ostatnia z Wassad,
          wracaj szybko do zdrowia i zaglądaj do nas, bo dla takiej, jak ja, która bedzie
          rodzić pierwsze dziecko, wszystkie informacje są ważne smile
          • jovanka6 lekka zmiana tematu - Tchibo dzieciaczki :) 31.05.06, 11:49
            ...dziewczynki polecam, bo może nie wiecie, w Realu jest regał z rzeczami
            Tchibo( tych od kawy) i dziś weszła nowa kolekcja (zmieniają się co tydzień) z
            ciuszkami i różnymi gadzetami dla maluchów! Kupiłam dziś tam bodziaki, śpiworek
            i kocyk( cudne), piżamki, pluszaka z pozytywką, a nawet maleńkie skarpetusie i
            śliniaczki( na przyszłość), polecam, ja jestem zachwycona smile!
            • gosiashek Re: lekka zmiana tematu - Tchibo dzieciaczki :) 01.06.06, 08:54
              czesc dziewczyny!
              Jovanka! tez wczoraj tam bylam i kupilam....body, spiworek i skarpetusie...
              czyli zakupy rozpoczete!!!! i babcia juz zadzialala...mimo, ze mam ubranka po
              coreczce to taki nowe, sliczniutkie kusza... za tydzien ide na zwolnienie i
              mysle, ze wtedy sie zacznie!!!!! pojade sobie do H&M do Bydzi a tam dla
              maluszkow tez sliczne ubranka sa...
              pozdrawiam i zycze udanych zakupow!
              Jovanka na kiedy ty masz termin? ja mam na 31.08-04.09...
              • vera_lynn zakupowo-ciąg dalszy :-) 01.06.06, 10:34
                Dziewczyny- ja też wczoraj zahaczyłam o Tchibo-półkę, ale przy okazji obeszłam
                też inne sklepiki w Galerii. Polecam wizytę w 5-10-15.. Są tam przecenione body
                (po 19,90 za 2 szt) i śpiochy (po 29,90 zł za 2 szt). Wybiera się 2 sztuki- co
                się podoba ze wskazanego wieszaka i płaci się jak za jedną sztukę. Poza tym
                można kupić 4 ciuchy (ale już po normalnj cenie) i wówczas za najtańszą z tych
                rzeczy nie płaci się (czyli czwarta- najtańsza jest gratis). Ciuszki wydają się
                być niezłe gatunkowo, a wśród przecenionych śpiochów spoko można znaleźć fajne
                pajace.
                Buźka!!
                • jovanka6 Re: zakupowo-ciąg dalszy :-) 01.06.06, 12:10
                  gosiahsku, cotygodniowe kolekcje Tchibo znajdziesz na www.Tchibo.pl, widzę, że
                  dołączyłaś do sierpnióweksmile nareszcie! w 5-10-15 nie byłam, ale vera_lynn jest
                  obcykana smile
              • jovanka6 Re: fenomenalny poród :) 01.06.06, 10:35
                ...to mnie gosiashku zaskoczyłaś, bo myślałam, że to ja jestem ostatnia w
                kolejce, no wiadomo, że różnie może być, termin wyliczony mam na 27.08, a z USG
                24.08-26.08, także niewielka róznicasmile
                A z innej beki ! Dziewczyny, w nocy urodziła moja koleżanka, może Wam pisałam, w
                długi weekend byliśmy razem na Kaszubach i ona wtedy była na początku
                dziewiątego miesiaca. Termin miała na 30.05 i jak wczoraj z nią gadałam o
                pierdołkach to powiedziała, że mały nie chce iść na świat więc czekają, a
                tu....dziś o 7.00 rano sms, że Nikoś jest juz na świecie! O 2.00 w nocy wstała
                bo pobolewał ją brzuch, umyła sobie głowęsmile!, połaziła po chacie, potem obudził
                się kumpel i pyta czy może coś się dzieje, a ona, że brzuch ją pobolewa,
                pojechali do szpitala o 4.30, a o 5.15!!! mały był na świecie( psn, a nie
                cesarka)! Oczywiście czują się dobrze. Ja jestem w szoku i zazdroszczę jej jak
                cholera, bo tez bym tak
                chciała smile, życzę tego tez każdej z Was smilei coś mi sie wydaje, że ta cisza"
                mazajacowa" jest czymś konkretnym spowodowana!
    • vera_lynn czerwcowo- truskawkowo :-) 07.06.06, 20:43
      Hej Dziewczyny!!
      Aleśmy się skutecznie pochowały- ani widu ani słychu.. Niedługo zemrze ten wątek
      zupełnie.. Pewnie wszystko przez "cudowną" pogodę, która niby zaczęła się już
      przejaśniać, ale jednak się rozmyśliła..
      A ja kupiłam sobie takie fajne eleganckie spodnie ciążowe z bielusieńkiego lnu
      na nadchodzące lato.. I leżą w szafie. Póki co najczęściej chodzę w dżinsach,
      jeszcze z zimy, brrrr.

Skoro o zakupach mowa- rozglądałyście się może za stanikami z odpinanymi
      miseczkami? Można kupić takowe w naszym pięknym mieście? Słyszałam, że wybór
      jest praktycznie żaden (podobnie jak z odzieżą ciażową), ale może Wy macie inne
      doświadczenia. Ja na razie spenetrowałam Allegro i akurat tam można znaleźć coś
      niebrzydkiego. Tylko ja normalnie zawsze miałam problem z zakupem bielizny w
      sklepie (a to nie ten rozmiar, a to źle leży) a co dopiero teraz jak wszystkie
      wymiary się pozmieniały smile No to zakup ze szklanego ekranu wydaje się
      szaleństwem zupełnym...

Podciągnęłam troszkę nasz "kącik", więc już się rozłączam.. Resztę przemyśleń
      zostawiam na wpis pod kolejną datą smile
      Słoneczne (a co!) całusy!!!

P.S. Mazajec już pewnie w ogóle nie ma czasu nawet pomyśleć o naszym forum.. Mam
      tylko nadzieję, że wszystko jest ok!
      • er77 hello 07.06.06, 23:13
        Czesc dziewuszki, chcialam tylko sie przywitac i dac znac ze zyje. Niestety od
        miesiaca nie mam dostepu do sieci wiec nie moge sobie z wami pogaworzyc, ale
        bardzo mi tego brakuje. Mam nadzieje ze juz niedlugo internet na nowo zawita w
        moim domu i bede na biezaco z tym co sie u Was dzieje. U mnie dobrze, 29 tc,
        Zuzka rosnie, czujemy sie dosc dobrze (chociaz czasami ciezko i oddychac
        trudno) i czekamy niecierpliwie do sierpnia. Mam nadzieje, ze juz wkrotce
        wroce tu za stale, dzis korzystam z uprzejmosci mojej siostry. Pzdr
        • jovanka6 Re: hello er ! 08.06.06, 12:50
          ...er szkoda,że nie możesz odczytywać wiadomości na bieżąco, a może jednak Ci
          się uda do 21.06, bo po tej dacie chcemy iść z dziewczynami na lody, narazie
          jest nas pięć także zapraszamy smileA w ogóle to Ty chodzisz do szkoły rodzenia czy
          nie?, bo jeśli się nie mylę to zanotowałam tam jedną Ewę...ale narazie mi głupio
          podejść i zapytać...ER TO TY ?smile)))))
          • gosiashek Re: hello er ! 08.06.06, 13:05
            mam was!!!!
            to tu to tam, scigac was musze...
            u mnie dzis zaczal sie 29 tydzien, jeszcze 11-to malo w sumie...od
            poniedzialaku na zwolnienie, odpoczne troche. Jutro ide do doktorka a w sobote
            prawdopodobnie usg. Wiecie co, zalamalam sie, czytalam na wrzesniowkach o
            polowkowym badaniu i...ile one maja pomiarow!!! ja tylko glowki i nogi a one
            cala liste...w pierwszej ciazy tez nie mialam tylu wymiarow robionych ale teraz
            jak wiem, ze tyle mozna przebadac to jakos mi tak dziwnie, wiec wypytam o
            wszystko w sobote. Czy wy tez mialyscie takie dokladne badania? czy to mozna
            zrobic tylko na usg 3D?

poza tym maluch moj strasznie sie wierci i chcialabym zobaczyc jak jest
            ulozone, bo ostanio mialo ulozenie miednicowe.

Pozdrawiam i papa!
            • jovanka6 Re: gosiashkowa :) 08.06.06, 13:24
              ...napisałam przecież, że z Ciebie sprytna kobitka, wszędzie nas znajdziesz i
              się sprawdziło smile A co do pomiarów, to ja chodze do dr.Paluszyńskiego i
              faktycznie na usg połówkowym dostałam nawet taki opis jakie części ciała mojej
              bąblowej jaki mają wymiar jeśli chodzi o tygodnie np.BPD odp 22tyg + 5 dni i tak
              po kolei i mimo tego, że lekarz mówi, że następne badanie to tylko na fotelu, to
              i tak jak idę zawszę poprosze o usg( bo przecież musze zobaczyć moją dzidzię)i
              wtedy dostaję albo zdjęcia, ostatnio tez dostałam wymiary, wagę i przybliżony
              termin z usg ! Jesli chodzi o 3d to jest w jego drugim gabinecie i na poczatku
              nosiliśmy sie z zamiarem zrobienia takiego, ale teraz to dr. powiedział,że
              dzidziek jest już troche za duży, a najlepsze efekty są jak widać go całego na
              ekranie i najlepiej jakby sie nie ruszał smile Stwierdziłam więc,że te niecałe trzy
              miesiace wytrzymam, a wtedy się na małą napatrzę, że ho ho smile Teraz i tak
              wszystkie dzieci na usg wygladają jak kosmici smile
              • er77 do jovanka 11.06.06, 14:23
                Tak to ja w tej szkole rodzenia (i moj wredny maz), nie wiem kiedy skoncza sie
                nasze klopoty z netem, ale czasem tu zagladam, wiec jak sie bedziecie umawiac
                na lody to dajcie znac - przynajmniej raz na tydzien staram sie zagladac na to
                forum u rodzicow wiec jak bede wiedziala gdzie i kiedy to sie zjawie; zreszta
                mozemy sie umowic w szkole. Do zobaczenia
    • mazajac Mazajac pojawia się znowu..... 17.06.06, 08:22
      Jestem,.....ale niestety jeszcze nie urodziłam mimo iż miałam termin na 4
      czerwca, moje dziecko coś się nie spieszy na ten świat....trzy ostatnie
      tygodnie spędziłam w szpitalu i mam naprawdę dość....wczoraj mnie wypuścili na
      przepustkę....ile jeszcze będę czekać nie mam pojęcia...ale jestem już nerwowo
      wykończona....mam dość....naprawdę dość....nie ma nic gorszego niż takie
      czekanie, może dzisiaj,może jutro....może za tydzień...a ja już tak czekam 3
      tygodnie.....smutno i to jakiś koszmar chyba....
      • vera_lynn Re: Mazajac pojawia się znowu..... 19.06.06, 00:31
        Ojej.. A ja tu już domysły snułam, że lada dzień, lada tydzień Twój rozkład dnia
        powróci do względnej równowagi po trudach porodu i opieki nad dziecięciem.. No i
        że wówczas przybędziesz do nas z porcją cennych informacji i porad.. A przede
        wszystkim, że opowiesz nam o swoim Maluszku smile No ale będziemy musiały jeszcze
        trochę poczekać smile
        Najważniejsze, że jesteś pod kontrolą, nawet jeśli ta kontrola odbywa się
        kosztem leżenia w szpitalu.. Poza tym podobno 3 tyg przed lub po terminie jaki
        wyznacza lekarz to jest ok, więc nie ma paniki.. Tylko łatwo się mówi.. a
        człowiek czeka na jedno z najważniejszych wydarzeń w swoim życiu..

Jesteś bardzo dzielna i wytrwała.. I to czekanie naprawdę już niedługo się
        skończy.. Właściwie już lada moment..

Pozdrawiam Cię bardzo mocno i życzę, żeby Twoje oczekiwanie dobiegło pomyślnie
        do końca, w najwłaściwszym czasie.. Głowa do góry!
        • mazajac Re: Mazajac pojawia się znowu..... 23.06.06, 13:12
          Nie uwierzycie ale ja jeszcze nie urodziłam.. leżę w szpitalu 4 tydzien i
          wychodzę tylko na weekendy...oszaleć można...ja chcę już mojego Frania...mam
          dość kobiet w ciąży, które rodzą a ja nie,mam dość oglądania ich maluszków, ja
          chcę swojego Frania.....koszmar... mówię Wam koszmar....
          • m_anula Re: Mazajac pojawia się znowu..... 24.06.06, 11:47
            Bardzo Ci współczuje moja córeczka wczoraj skończyła 4 tydzień. Nie wyobrazam
            sobie jak bym miała jeszcze nie urodzić. Wogóle to chyba Ci źle okreslili termin
            porodu. Z tego co słyszałam od lekarzy w szpitalu to po dwóch tygodniach juz
            powinno się wywoływać poród a Ciebie ciągle trzymają. mam nadzieje że juz
            wkrótce doczekasz się swojego Frania. życze powodzenia
            • jovanka6 Re: Mazajac pojawia się znowu..... 26.06.06, 14:55
              ...mazajac, trzymam kciuki i wierzę, że nie będę przechodziła tego co Ty, bo
              mam nadzieję,że urodze nawet przed terminem( tak bym chciała), współczuję Ci jak
              cholera, według mnie to z terminem, to jakaś porażka, bo 4 tygodnie ?!!!!po i
              nie wywołują szok...trzymaj sie dzielnie i napewno w tym tygodniu Franio będzie
              juz na świecie smilepozdrowionka !
              m_anula gratuluje córci smile!
              • jovanka6 ER 77 odezwij się :)... 05.07.06, 14:12
                ...o 15.00 w czwartek tj.06.07 umówiłysmy sie w Bankowej, jakby co to wpadaj !
    • mazajac Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 05.07.06, 18:02
      Urodziłam, 29 czerwca o 17.05, przez CC przyszedł na świat mój zynek Franek.
      Ważył 3770 i mierzył 62 cm . O porodzie kiedyś Wam napisze. Dlaczego nie teraz>
      A to dlatego, że była to największa trauma mojego życia. O mało mnie nie
      wykończyli......Przeżyłam koszmar nad koszmary. Teraz już jestem w domu, ale
      było ciężko. Rodziłam 15 godzin i dopiero pod koniec stwierdzili, że i tak nie
      urodzę, bo mały się nie zmieści....a co się nacierpiałam to się
      nacieriałam....teraz dochodzę do siebie...FRanek jest zdrowy, a ja uczę się jak
      być matką bo okazuje się że to wcale nie takie proste....całusy
      dziewczyny...jeśli macie jakieś pytania piszcie
      • vera_lynn Mamusi i synkowi serdecznie gratulujemy :-)) 06.07.06, 09:28
        No w końcu masz to wszystko za sobą smile
        Cieszę się, że już jesteście z Franiem w domu.. No i przede wszystkim, że
        wszystko skończyło się dobrze, czyli że oboje jesteście zdrowi. Trochę nas
        przetrzymałaś w niepewności smile

Życzę Ci, żeby coddzienne obowiązki tak bardzo Cię pochłonęły (co z pewnością
        wcale nie będzie trudne), żebyś szybko zapomniała szpitalne przeżycia..
        A w wolnych chwilach odpoczywaj ile się da smile)

Serdeczności i powodzenia!!
        • jovanka6 Re: Mamusi i synkowi serdecznie gratulujemy :-)) 06.07.06, 10:15
          ...dołączam się do gratulacji i teraz to życzę Ci szybkiego powrotu do formy, bo
          Franio zaraz sie pewnie rozbryka i nie będziesz mogła za nim zdążyć smile na temat
          porodu nie będe pytać, bo po tym co napisałaś mozna dostać doła, a co dopiero po
          poznaniu szczegółów, nastawiam się na wersję optymistyczną smile pozdrawiam Was
          serdecznie i niech Franio rośnie zdrowy !
        • m_anula Re: Mamusi i synkowi serdecznie gratulujemy :-)) 12.07.06, 11:05
          Gratuluje Ci synka. Szybko zapomnisz o tych niemiłych przeżyciach. Teraz synek
          zajmie Ci cały czas. Wiem co mówie. Moja córeczka pochłania mnie całkowicie.
          Czasami nie mam czasu sie wysikać. Ale jest to niesamowite szczescie i nawet jak
          człowiek jest niewyspany to wystarczy że popatrzy na ta kruszynke i od razu jest
          mu lepiej.
          A ja miedzy innymi dlatego nie zdecydowałam sie rodzić w Toruniu żeby nie miec
          takich przeżyc
          Jeszcze raz życze zdrowia i dużo szczęścia
      • vera_lynn Mazajec- odezwij się 11.07.06, 14:15
        jak w temacie..
        Chociaż dwa słowa- jak żyjecie..

Pozdrowienia!
        • mazajac Re: Mazajec- odezwij się 13.07.06, 10:10
          Żyję żyję!Mój maluch pochłania mnie jednak całkowicie. Dziś kończy dwa
          tygodnie. Rośnie jak na drożdżach.Jest kochany, ale mamy problemy z czkawką i
          ulewa się bardzo Franusiowi,czasami wszystko co zje, a to dlatego, że je bardzo
          łapczywie, a ja mam za dużo pokarmu. Czasami to już łez nie mogę opanować bo mi
          go bardzo szkoda....ale ogólnie jest ok. Z dnia na dzień powinno być coraz
          lepiej. Teraz czekamy aż odpadnie pępuszek i aż żołądek wreszcie zacznie lepiej
          pracować. Jestem niewyspana,ale szczęśliwa, bo mój maluszek jest naprawdę
          cudowny i taki kochany. Całuski, pozdrowionka i dzięki za pamięć.
    • aylin1 Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 12.07.06, 11:12
      Czy są tutaj też Mamusie z Tucholi lub bliskich okolic???
      • miriam2006 Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 17.07.06, 14:21
        hej dziewczyny!

Jestem w 29tc smile, termin mam na połowe października.
        Juz nie moge sie doczekac, kiedy nasza córcia bedzie z nami
        Mieszkam pod Toruniem smile
        Rodzić będę w Bydgoszczy na Biziela... moj lekarz prowadzacy jest z
        Bydgoszczy smile
        Poza tym czuje się bardzo dobrze, troszke mi stópki puchną...

pozdrawiam
    • mazajac Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 26.07.06, 20:42
      I jak mamuśki, coś nasze Forum zaczyna umierać...czyżbyście wszystkie już
      urodziły....mój FRanuś ma już 4 tygodnie, wisi przy cycku i rośnie jak na
      drożdżach, tylko te upały nas wykańczają.....wlaczymy z kolką i potówkami,
      czekam na wieści o was....pozdrowionka
      • m_anula do Mazajac 26.07.06, 21:34
        moja córcia dzisiaj kończy 2 miesiące. tez mieliśmy problem z kolkami. Teraz
        troszeczke mniej. Wypróbowaliśmy kilka środków na kolkę. Nasza kruszynka
        najlepiej poszła na wode koperkową. Infakol, Esputikon i dsebridat nie pomogły.
        Potówek na szczęście nie miała. Co prawda ma troszke wyprysków niemowlęcych i
        chropowata skóre ale kąpiemy w Oliatum i pomaga. Jak masz jakieś pytamka to
        napisz na maila odpowiem jeśli bede mogła pomóc. Mi bardzo pomogły rady moich
        doświadczonych koleżanek.
        • mazajac Do Mamusiek z Kujawsko pomorskiego 31.08.06, 19:58
          Czy nasz wątek naprawdę umarl, gdzie jesteście mamuśki....
          • m_anula Re: Do Mamusiek z Kujawsko pomorskiego 01.09.06, 09:35
            chyba wszystkie mamuśki juz urodziły i zajeły sie swoimi pociechami
            • mazajac Re: Do Mamusiek z Kujawsko pomorskiego 29.11.06, 10:07
              na to wygląda, może ten wątek będą kontynuowały kolejne przyszłe mamusie, skoro
              myśmy już urodziły....
              • mikkator Re: Do Mamusiek z Kujawsko pomorskiego 29.11.06, 12:02
                • mazajac nowe forum dla mamusiek 09.02.07, 21:05
                  Mamuski zapraszam Was też tutaj, forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45366
    • nosek1234 Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 18.02.07, 12:42
      Witam! może znajdzie się też jakaś przyszła mama a powiatu radziejowskiego,
      która będzie rodzić w szpitalu w Radziejowie lub któraś z Was już tam rodziła.
      Napiszcie jak tam jest, jaka panuje atmosfera, chodzi mi tu konkretnie o
      personel i lekarzy ginekologów. Pozdrawiamsmile
      • anka2102 Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 19.02.07, 16:56
        Ja rodziłam w Radziejowie 3 lata temu, polecam radziejowską porodówkę!
        • nosek1234 Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 19.02.07, 17:03
          Fajnie, że ktoś ma dobre zdanie. Ja w sumie też słyszałam że jest tam ok, może
          napisz na maila gazetowego coś więcej. Czekam i pozdrawiamsmile
          • mazajac Re: Mamusie z kujawsko pomorskiego łączmy się 28.02.07, 20:48
            fajnie, że jeszcze ktoś tu zagląda, zapraszam Was na nowe forum mamusiek, adres
            w moim wcześniejszym poście, i życzę miłych porodów, a o porodówce w
            radziejowie też wiele dobrego słyszałam, kuzynka tam rodziła, chwaliła bardzo,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka