Dodaj do ulubionych

Mama-Staruszka:)

23.02.06, 07:41
Witam,
Przyznam, ze czytam wszystkie posty z ogromnym zainteresowaniem...ale piszę
prawie z sercem na ramieniu. Mam 38 lat i jestem w 19tg. Tak to sie
wydarzyło, ze jakaś istotka bardzo chciała pojawić sie na naszym swiecie...no
i gdzieś tam na górze padło na mniesmile
Nie muszę chyba mówić ile obaw łączy sie z taka późną ciążą...może znajdzie
się na forum poodobna weterenka, z którą razem podźwigamy nasze słodkie
ciężarysmile
Acha, to moja trzecia ciąża - syn ma 17lat i prawie 190cm wzrostu, córka 14 i
jest wyzsza ode mnie o pół głowy...smile

pozdrawiam serdecznie
Staruszka

Obserwuj wątek
    • luciii moja ciotka mając 44 lata urodziła swoje 3 dziecko 23.02.06, 08:16
      w sumie to w obecnym czasie, przy takim sprzęcie, badaniach, wystarczy wierzyć
      w to maleńkie serduszko w brzuszku smile
      powodzenia smile
    • beata197112 Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 08:52
      Ja mam 35 lat i jestem w ciąży po raz drugi.Moja córa ma 3 latka.
      Teraz jestem w 33 tygodniu i czekamy na Alicje.
      Też miałam trochę obaw ale trzeba wiary i nadziei...
      Starsza jest zdrowa i rozwija się znakomicie.Podobno ta w brzuszku
      również ma się dobrze-jest jak na panienkę bardzo duża.
      Pozdrawiam Cie serdecznie i życzę z całego serca wszystkiego naj!
      ps.Moja babcia urodziła po 40-stce piękne zdrowe dziecko...
      • quin Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 10:57
        Wiesz, mam brata 11 lat młodszego. Urodził się jako czwarte dziecko w rodzinie.
        Na początku był pieszczoszkiem rodziny.Dziś jest prawie dorosły - ma 15 lat i
        jest przy rodzicach, kiedy starsze rodzeństwo odchodzi z domu i zakłada własne
        rodziny. Jest dumny, że jest tak młodym wujkiem. Myślę, że dziecko w póżnym
        wieku, to skarb dla rodziców- odmładza ich, upieksza związek.
        Pozdrawiam i życzę radości z Maleństwa
    • nikusia79 Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 09:04
      Mama mojej kolezanki ze studiów urodziła ją w wieku 42 lub 44 lat, juz nie
      pamiętam, jej pierwsza córka miała wtedy ok 16 lat. To było 27 lat temu, więc
      zupełnie inny poziom opieki lekarskiej. Ale wszystko było OK, kumpela zdrowasmile
    • majowa-panna Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 09:40
      musisz wierzyć i ufać że wszystko będzie dobrze. moja mama mnie urodziła 27 lat
      temu jak miała 36 lat i jestem zdrowa i szczęśliwa.
    • mamusik1 Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 09:51
      hej, jaka tam struszka ! Mama dojrzała, doświadczona i pewnie bardziej gotowa
      na macierzyństwo-musisz tylko badać się i uważąć na siebie ze mnie też się
      nabijają-stra pierworódka a mam 28 lat. Uszka do góry !!!
      • iwonagos Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 10:14

Mam 33 lata i właśnie urodziłam swoje 1. dziecko, śliczną, zdrową córeczkę. Tak
        się jakoś moje życie poukładało, że to dopiero teraz. Bardzo chciałabym mieć 2.
        dzieci, nie chciałabym, żeby moja Oleńka była jedynaczką. Na drugie dziecko
        myślę, że zdecyduję się za 2 lata. Zastanawiam się, czy nie będę za stara.
        • basiek13 Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 10:28
          Moja mama urodziła mnie w 36 roku życia. Mnie też nie spieszyło się do
          macierzyństwa, córkę urodziłam 4,5 roku temu mając 30, teraz czekam na drugie
          maleństwo i urodze w okolicy moich 35 urodzin. Uważam to za normalny okres
          mojego zycia, najpierw studia, praca, podróze, później przemyslane macierzyństwo.
    • althea35 Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 10:30
      Mama mojego meza miala 38 lat gdy go urodzila, bylo to jej trzecie dziecko.
      Pierwsze urodzila majac 34 lata.
      Wszystko bedzie dobrze!
    • ineze Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 10:35
      E tam! Jaka staruszka. Czytam i myślę, no tak to pierwsze dziecko-jakieś obawy
      mogą być, późna pierwsza ciąża ale tu okazuje się, że ty masz juz dwoje dzieci!
      Ja urodziłam córkę w wieku 33 a teraz niestety bez skutecznie staram sie o
      drugie-mam 35 lat. Moja przyjaciółka urodziła w wieku 38 lat drugie dziecko
      (fakt, że wcześniak ale wszystko ok) a znajoma miała bardzo podobną sytuacje
      wiekową dzieci do twojej-teraz jej najmłodszy synek ma 3 lata a ona 40. Nie ma
      sie czym martwic
      • niepewna85 Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 10:57
        moja mama miała 42 lata jak urodziła swoje 8 dziecko, to było w czerwcu tamtego roku, Julcia jest zdrowa,zasówa na czworaka i niedługo będzie już chodzić
        więc się nie martw, będzie dobrze
    • kajjoa Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 11:16
      No to witam w klubie "staruszek", he, he. Kobieta ma tyle lat na ile się
      czuje wink, ja mam 38 i 34 tydzień ciąży z drugim dzieciakiem i czuje się jak
      młoda mama. Ja tam widzę same plusy macierzyństwa w tej chwili, jestem bardziej
      świadoma, moja córa zaczyna wyrastać z przytulania i żyć własnym życiem,
      zawodowo mam ustaloną pozycję, a teraz moje życie znowu nabierze koloru i świat
      bedę widzieć oczami dziecka z jego nieskalaną otwartością i prostotą. Cieszyć
      się wiosną i pierwszą bierdonką na trawie, pobiegnę do Zoo, i będę podskakiwać
      na łące. A tak powoli mając samodzielne dzieci zagłębiałabym się w szarość
      życia codziennego. I niech ktoś spróbuje mi powiedzieć, że jestem stara wink
      Wszystko co nas spotyka w naszym życiu ma jakiś cel, więc życzę odmłodnienia i
      pozdrawiam gorąco Aśka
    • ela696 Bez przesady! 23.02.06, 12:09
      Żadną sraruszką nie jesteś, nawet zabraniam Ci tak mysleć. Mnie mama urodziła w
      wieku 39 lat a moje koleżanka z pracy urodziła w wieku 45 lat zdrowa śliczna
      dziewczynkę. Kobieta - matka około 40 lat to nie staruszka, tylko dojrzała,
      mądra mama.Czasami aż miło popatrzec na takie matki.
      Z kolei nie chciałabym być w wieku 40 lat babcią, dlatego uważam, że nie ma
      potrzeby sie śpieszyć.
      • kocurek100 Re: Bez przesady! 23.02.06, 12:52
        Starusiu, nie przesadzaj smile Mama urodzila brata jak miala 41lat - moja starsza
        siostra miala wtedy 17lat a ja 14 lat smile Maciek jest swojego rodzaju
        jedynakiem smile Obys nie przesadzila w rozpieszczaniu - tak jak rodzice - a
        wszystko bedzie dobrze. Aha - brat ma juz prawie 15 lat i zdooooolna z niego
        bestia jest smile
        Pozdrawiam i trzymam kciuki smile
        • smolka23 Moja ciotka miała skończone47! 23.02.06, 12:59
          i Krzysiu jest zdrowym ślicznym chłopcem
    • starusia Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 13:23
      ...ale kochane z Was dziewczyny, naprawde bardzo, bardzo dziekuję. To takie
      miłe uczucie, kiedy czuje sie siłę w wierze i optymizmie innych. Dobre Duszki -
      pozdrawiam Was bardzo goracosmile
      • moreno500 Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 13:37
        słuchaj, nie wpędzaj w kompleksy tych, co dopiero rodzą pierwsze dziecko - ja
        mam 30 lat, jesteśmy prawie rówieśniczkami, a Ty już masz w domciu dwójkę
        fajnych dzieciaków, które będą dla Ciebie wsparciem, a ja w lesie! moja babcia
        rodziła bezproblemowo w wieku 41 lat, a teraz medycyna poszła do przodu, nie
        masz się czego bać jeśli chodzi o dziecko, więc generalnie wszystko będzie
        super! a taki dużo młodszy jegomość fajnie się chowa. i jeszcze zobaczysz -
        wszyscy Twoi znajomi zaczną odczuwac pustkę po odejściu dzieci z domu, a Ty
        będziesz jeszcze zdawać maturę itp. naprawdę będziesz wtedy od wszystkich
        młodsza
        • ewa008 Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 13:52
          tez mam 38 lat i bede dopiero starac sie o pierwsze dziecko, moja piersza ciaza
          rok temu byla chora, a chcialabym miec 2 dzieci wiec jeszcze wszystko przede
          mna. Zastanawiam sie dlaczego wazne jest jedzenie kwasu foliowego na kilka
          miesiecy, ew. tygodni przed ciaza.. wiecie cos?
          Pozdrawiam dojrzałe mamy
          • moreno500 Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 16:44
            wiecie, wiecie. kwas foliowy jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego i
            zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u dziecka. więc wysiłek żaden, a
            korzyść ogromna.
          • luna67 Re: Kwas foliowy 24.03.06, 18:45
            po konsultacji z lekarzem, biore od 2 miesiecy kwas foliowy, ktory jest pomocny
            w dzieleniu sie tkanek i tworzeniu krwi, a przez to jest odpowiedziany za rozwoj
            i wzrost nowego zycia, podpiera rozwuj muzgu i wzroku. Przed ciaza i w
            pierwszych 3-ch miesiacach powinno sie brac tzw. femibion (kwas foliowy plus)
            zawierajacy tez mi. jod. Musze dodac ze mam 39 lat (najstarszy ma 20 lat) i od 3
            mies. planujemy, ale jakos nie wychodzi , a moze sie udalo?smile dowiem sie za
            pare dni.
      • monjan moja mama wygrywa:) 23.02.06, 13:44
        urodziła moją siostre jak miaął 45 lat
        cesarka oczywiscie
        wygladal slicznie i nadal jest mloda!siostra ma 10latsmile
        miedzy nia a mna jest roznica 16lat a miedzy nia a moja starsza siostra 21!
        głowa do gory! powodzenia!
    • jadwiga471 Re: Mama-Staruszka:) 23.02.06, 20:42
      No nie. Nie przesadzaj z wiekiem. Mam koleżankę, która urodziła mając 46 lat,
      obecnie jej córcia ma 2 lata i 3 mies. Ma wnuka, który jest starszy od tego
      maleństwa o 7 miesięcy. Także wcale nie jest tak, że babcie nie rodzą. Z kolei
      w pracy koleżanka w wieku 42 lat urodziła też córkę mając już dwoje dorosłych
      dzieci, gdzie ojciec tego dziecka dostał szału na jej punckie. W wieku 5-6 lat
      nosił ją ciągle na rękach. Przychodząc z nią do pracy biedak nie mógł nawet się
      nam ukłonic spokojnie, bo wiadomo duże dziecko to mówil nam dzień dobry
      uginając kolana.
      • kasia161069 Re: Mama-Staruszka:) 24.02.06, 21:15
        hej ja mam 36 lat w domku 14 letniego syna a teraz 16 tc - musi byc dobrze ,
        jest inaczej i bedzie inaczej ale czemu mz byc gorzej.ja czuje sie mloda mam
        kumpelski kontaky z synem i jest fajnie,pozdrawiam
    • verte34 Re: Mama-Staruszka:) 28.02.06, 20:20
      Hej smile Co za szkoda, szukałam właśnie takiego wątku, a jak już znalazłam to
      okazuje się stary... no nic, kontynuuję. Mam lat - uwaga uwaga - 39, tc 22 i
      dwoje dzieci 17 i 18 lat. Starusiu (co za "starusia", nawiasem mówiąc, jesteś
      dojrzałą młodą kobietą!)- w moim najbliższym otoczeniu jest kilka kobiet, które
      miały dzieci w późniejszym wieku (kumpela - 40 skończone), i wszystkie urodziły
      zdrowo fajne dzieci. Więc uszka do góry smile
      Pozdrawiam wszystkie oczekujące Mamy starsze i młodsze smile
      Nieeeech się ktoś jeszcze odezwie...
      • starusia Re: Mama-Staruszka:) 01.03.06, 13:29
        Własnie zaczęłam 20tc - czyli obydwie czekamy na lipcowe maluszkismileJak miło
        przeczytać tak optymistycznego posta. Bardzo ciekawi mnie jak znosisz "cały ten
        ambaras"?Przytyłam na razie 2kg, prawie nic nie widać, więc moment
        zakomunikowania wszystkim "znajomym i przyjaciołom Królika" mam jeszcze przed
        sobą. Odwlekam to jak mogę, bo w mojej sytuacji rodzinnej, materialnej i każdej
        innej, ciąża nie jest najlepszym prezentem od losu. Juz widzę ten lament wokół
        i sugestywne rysowanie kółka na czolesmile

dzieki za odrobinke usmiechusmile

Starusia
        • dysiulek Re: Mama-Staruszka:) 01.03.06, 20:42
          Starusiu, uszy do gory.
          Ja jestem w trochę innej sytuacji. Skończylam 40 lat, 2,5 roku temu urodziłam
          sliczną, zdrową córeczkę. Za 6 tygodni ma przyjść na świat moj synek.
          Chciałabym mieć jeszcze trzecie...
          Mam koleżankę, która w wieku 40 lat urodziła pierwsze, a w 42 drugie dziecko...
          Jest na świecie trochę takich 'starych', ale mimo wszystko młodych mam. Teraz
          to juz chyba żadna sensacja. Otoczenie i rodzina się przyzwyczają.
          pozdrawiam i życzę Ci dużo siły i radości
          • jazzy17 Re: Mama-Staruszka:) 02.03.06, 15:04
            Witam
            Ja też z niecierpliwością czekam na lipiec kiedy to ma przyjść na świat moja
            trzecia już pociecha. Mam 37 lat 16 letnią córkę i 10 letniego syna. Bardzo
            chciałam i bardzo planowałam to póżne macierzyństwo a mimo to mam obawy że będą
            komentatze... (mieszkam w małej miejscowości!) no ale co zrobić zresztą w mojej
            rodzinie to już taka tradycja chyba bo obydwie moje babcie(!) miały dzieci po
            35 roku życia więc tradycji stanie się zadość.
            Bardzo kocham dzieci i może zdecydowałabym się nawet na więcej niż troje ale..
            ciąża to dla mnie koszmar - bardzo tyję i nie umiem się cieszyć rosnącym
            brzusiem najchętniej schowałabym się lub stała niewidoczna. Tak bardzo
            zazdroszczę kobietom które ślicznie ubrane promienne z dumą głaszczą się po
            zaokrąglonym brzuszku.. ech ja chyba musiałabym najpierw wziąść udział w
            jakiejś terapii u psychologa))))
            Pozdrawiam wszystkie dojrzałe mamusie! Mam nadzieję że nie będzie to tylko
            jednorazowe klikanie.
        • verte34 Re: Mama-Staruszka:) 02.03.06, 16:53
          O jak fajnie, cześć smile Wiesz. Otoczeniem nie przejmowałabym się, na razie nie
          ma co mówić dopóki brzusio jest niewidoczne, bo zaraz wszyscy zaczynają Ci się
          patrzeć na brzuch zamiast w oczy big_grin Mnie p. doktor od razu prawie posłała na L4
          (jestem po dwóch cc), więc wszyscy w pracy się dowiedzieli, ale nie było
          żadnych niemiłych komentarzy (przy mnie wink) czy dopytywania. Zresztą dlaczego
          miałaby być. To, że ten dzidziuś jest owocem wpadki, jest tylko Twoją sprawą i
          Twojego męża, prawda? A jeżeli ktoś jest na tyle nietaktowny aby bezsensownie
          komentować, to jest to jego probem, nie Twój.
          A moje bubu urodzi się nie w lipcu tylko w czerwcu, HURA HURA HURA (termin mam
          na 22.)
          Pozdrawiam Was, dziewczyny, bądźcie dzielne, dbajcie o siebie i cieszcie się,
          bo dzieci starszych mam są z reguły spokojne, mądre i miłe. Paa... smile
    • bozenka74 Re: Mama-Staruszka:) 02.03.06, 17:51
      Nie przejmuj się, ze sobie nie poradzisz tylko ciesz się ciążą.
      Ja miałam dokładnie taką samą sytuację z tą tylko różnicą, ze to ja byłam tym
      najstarszym dzieckiem - miałam 17 lat siostra 14 jak pojawiła się na świecie
      nasza maleńka siostrzyczka. Tym sposobem maleńka miała "trzy mamy".
      Najważniejsze żeby miec oparcie w rodzinie a wszystko pójdzie dobrze.
      Uszy do góry.
      Dużo radości zyczy
      Bożena z Antosiem
      • madzik777 Re: Mama-Staruszka:) 03.03.06, 15:13
        Staruszka????? To co powiesz o mamie mojej mamy znajomej, ktora przestala
        miesiaczkowac w wieku 48 lat i majac 49 lat stwierdzila, ze jakos dziwnie sie
        czuje i lekarz obwiescil jej, ze jest w ciazywink Urodzila majac 50, fakt, ze
        bylo to kolejne dziecko, nie pamietam czy 3 czy 4. Zmarla majac 90 lat, wiec
        wnuczki tez zdazyly nacieszyc sie swoja babciasmile I zobacz w jakich to bylo
        czasach, bez sprzetu i mozliwosci jakie daje wspolczesna medycyna.
    • katka56 Re: Mama-Staruszka:) 03.03.06, 20:28
      Witam serdecznie. Ja mam dopiero smile 30 lat. Jestem w 18 tc. To moja pierwsza ciąża, zaplanowana i oczekiwana. Życzę powodzenia i trzymam kciuki. A ciąże zdarzają się późniejsze i wszystko jest dobrze. Pozdrawiam
    • pistacja29 Re: Mama-Staruszka:) 05.03.06, 21:54
      Moja babcia miala 5 dzieci - pierwsze w wieku 26 lat (chyba), jak miała 35 lat
      urodził się mój tata (ciąża bliźniaczasmile)), a jak skończyła 39 lat urodził się
      jej najmłodszy syn. Wszystki dzieci były zdrowe. Z tego co wiem, to wtedy nie
      była to aż taka sensacja, że kobieta ok. 40 r.ż rodzi dziecko, tylko zawyczaj
      nie były to pierwsze dzieci.
      Pozdrawiam wszystkie dojrzałe mamy
    • anjusz1 Re: Mama-Staruszka:) 06.03.06, 09:58
      oj jaka z Ciebie staruszka? co Ty opowiadasz? moja znajoma urodziła synka
      własnie jak miała 38 lat, odmłodniała, wyglądała ślicznie, a jej Krzyś teraz
      już kawał chłopa, a ona jakby zatrzymała tę młodość, niech mówią co chcą, ja
      wierzę,że ciąża odmładza, pozdrawiam
      • diwina69 Re: Mama-Staruszka:) 06.03.06, 14:38
        to i ja się dopiszę
        za kilka dni będę miała 37 lat, i jest to moja pierwsza ciąża. Byłam w ciężkim
        szoku po wizycie u lekarza, ale teraz się cieszę i nie mogę się doczekać
        maleństwa!
    • ewa19711 Re: Mama-Staruszka:) 06.03.06, 15:10
      Witam wszystkie trzydziestki!!!
      Ja jestem jeszcze niestety starająca się.Mam juz prawie 13 letnia córkę i od 5
      cykli staramy sie o rodzeństwo dla niej.Córka ma juz swoje sprawy,usamodzielnia
      sie a ja czuje że powinnam jeszcze cos zrobic w swoim życiu,że mam jeszcze dużo
      siły i zapału żeby zapełnic pustkę wokół siebie.Oczywiście mam wiele obaw co do
      zdrowia,pracy itd.niepokoi mnie to,że się nam nie udajesad
      Z drugiej strony nie mam na tyle odwagi i siły żeby nakręcic ten cały kołowrotek
      ewentualnych badań i leczenia.To głupie ale tak właśnie czuje.Gin.kazała nam
      działac choc zauwazyła u mnie powiekszony jajnik i zakomunikowała że może to być
      problemem w zajściu w ciążę.A j aczekam...w tym czsie dwie moje rówieśniczki (35
      lat)urodziły juz swoje dzieciątka a trzecia (39) właśnie sie pochwaliła że jest
      w ciąży...Jestem pełna obaw,nie mówcie że powinnam iść do lekarza,na monitoring
      bo ja to wszystko wiem .Miałam po prostu ogromna potrzebę podzielenia sie swoimi
      myślami.I dziekuje że ktoś to przeczytał do końca...
      • jafp Re: Mama-Staruszka:) 24.03.06, 09:47
        przeczytal, przeczytal... i powiem wiecej - ma podobne motywacje i dylematy...
        tez bym chciala 3 dziecko, tez MUSZE cos jeszcze zrobic, a z drugiej strony
        troche mysle - jak wyjdzie to super, ale te badania itd... za stara jestem na
        takie histeriewink chociaz po 2 synach, taka coreczka na przyklad...
    • agpil Re: Mama-Staruszka:) 07.03.06, 09:19
      Ogromnie sie cieszę ze trafilam na ten wpis. Mam 36lat i dzieci w podobnym
      wieku jak Ty: córki 17 i 15 lat. Jakimś cudem trafilo się nam to trzecie (
      obecnie 10t ), znienacka, ale ogromnie sie cieszę. zawsze chcialam mieć troje
      dzieci i najmlodsze po dluższej przerwie, ale chyba z premedytacją by sie nie
      zdecydowała. Ale stało się i jest super big_grin, chociaż byłam w lekkim szoku wink
      widząc dwie kreseczki na teście. Czuje sie fantastycznie. Nie mdli mnie, nie
      wymiotuję. z powodu duzej przerwy czuję się jakbym byla w ciąży pierwszy raz.
      Tonami czytam prase dla mlodych mam i po cichu licze na synka. Mąż chociaż
      dzielnie mówi, że czeka na Julkę, w duchu chciałby miec chyba "dziedzica".
      Zastanawiam sie nad badaniami prenatalnymi. A inne mlode-starsze mamy? czy wy
      też. Pozdrawiam gorąco. Szczegolnie Dziewczyny z terminem na październik.
      • verte34 Re: Mama-Staruszka:) 07.03.06, 20:55
        Hej smile Skoro mowa o badaniach prenatalnych: goraco polecam, bo po co się
        niepotrzebnie denerwować. Jak wiadomo, po 30. roku życia bardzo wzrasta ryzyko
        urodzenia Downiątka (w 38. r.ż. wynosi już 1:130 z czymś). 1. usg prenatalne
        (genetyczne) robi się, o ile pamiętam, między 9 i 11 t.c., fajna rzecz, bardzo
        dokładna no i można zobaczyć małe bubu jak sobie zasuwa w wodzie, to jest
        SŁODKIE smile)
        Dziewczyny, wszystkie które się tu odezwałyście: nie znam nawet Waszych imion,
        ale czuję się niesamowicie pokrzepiona widząc ile Was jest. I same optymistki
        albo prawie smile Pozdrawiam...
        • mimi3211 Re: Mama-Staruszka:) 09.03.06, 09:55
          ja własnie jestem w 11 tygodniu. W pazdzierniku skończe 34 lata, ale mam
          nadzieje ,ze wszystko pójdzie dobrze. juz mam 8 letnia Paulinke - cudną
          dziewczynke. Mam we wtorek zrobic usg (w 12 t). Zapisałam sie do dr.
          Makowskiego na łuckiej. To podobno super specjalista od usg ciązy.
          Najgorzej to wpaśc w panike...
          Pozdrowionka wielkie dla młodszych i troche starszych!
          • diwina69 Re: Mama-Staruszka:) 12.03.06, 20:33
            od godziny i 20 minut mam 37 lat.
            Goście poszli, a bałagan został!!
            • dorcia_70 Re: Mama-Staruszka:) 14.03.06, 01:32
              w październiku urodziłam moje pierwsze dziecko - córcię Martusię - a
              jestem "wiekową" mamą, bo za kilka miesięcy skończę 36 lat :o)
              ale to nie wszystko, za około rok - półtora będę się starać o rodzeństwo dla
              córeczki! fajnie być dojrzałą mamą :o)
              • paniiwonka1 Re: Mama-Staruszka:) 14.03.06, 09:10
                witam, w maju skończę 36 lat, 28 tc i wcale nie czuję się staruszką!!!nie chcę
                natomiast dyskutować o plusach czy minusach bycia wiekową mamą, bo to zalezy
                przecież od wielu czynników, tak w życiu bywa, to nie zawsze jest nasz świadomy
                wybór, że zostajemy mamami dopiero teraz albo kolejny raz po latach.bycie mamą
                na pewno odmładza, jeżeli zdążyłysmy juz trochę zgnuśnieć a i spojrzenie na
                wszystko mamy dojrzalsze, na dodatek medycyna zdążyła się też posunąć do
                przodu, a i ubranka ładniejsze niż 15 lat temu, pampersy i inne cuda
                techniki.wiele moich koleżanek zdecydowało się na ponowne macierzyństwo, gdy
                ich dzieci podrosły na tyle, że wolą komputery i randki zamiast rozmów i
                przytulanka mamy!poza tym przestały martwić się, że mogą za parę lat zostać
                babciami, przecież będą miały małe dziecko!!!
                • roksi23 Re:mamusie:))) 14.03.06, 14:02
                  Moja mama zaszła w ciążę w tym samym wieku i przez to mam wspaniała siostrę
                  teraz ma juz 17 lat ale jeszcze niedawno była małym bobaskiem.Zobaczycie ile
                  radości wniosą wasze dzieciaczki do waszych domów,a rodzenstwo pewnie będzie
                  zakochane w waszych maleństwach,pozdrawiamsmile))
    • diwina69 Re: Mama-Staruszka:) 17.03.06, 15:51
      wczoraj dokładnie widziałam swojego synka na usg! wiercił się okropnie i machał
      łapkami.
    • kasia19765 Re: Mama-Staruszka:) 17.03.06, 16:08
      A ja mam 39 lat i to bedzie moje pierwsze dziecko.
      Oczywiscie ze sie boje, ale wierze w rozwoj medycyny.
      Jestem zdrowa i silna i madra i swiadoma.
      Wszystko bnedzie dobrze.
      Ciazy nie planowalam - zawsze mialam na to czas, az sie stalo i naprawde sie ciesze.
    • zabkab Re: Mama-Staruszka:) 19.03.06, 18:03
      Starusiu! Jaka Ty starusia?!? Młodziusia!
      Mam 44 lat i jestm w 39 tc. Mam 2 synków 21 i 17 lat, a teraz córusia! Bardzo
      czekam na moment, gdy ją zobaczę. Ciążę całą przepracowałam, czułam się na
      prawdę dobrze. Teraz dopiero, od kilku tygodniu siedzę w domciu bo mi ciśnienie
      trochę skacze.

Te dzidziusie nas odmłodzą! Jestem tego pewna.
      • jazzy17 Re: Mama-Staruszka:) 20.03.06, 11:18
        No nie hasło Mama staruszka to zdecydowanie zła nazwa dla klubu mam po 30tcesmile
        Ale jest nas całkiem sporo i myślę że jakiś klubik mógłby powstać?
        Gratuluję wszystkim i życzę powodzenia! Echhh i zazdroszczę wszystkim którym
        zbliża się już termin rozdwojenia u mnie dopiero(!) 23 tc
    • hodos Re: Mama-Staruszka:) 20.03.06, 14:10
      HEY!

Może na polskie warunki jesteś starszą mamą ale mam koleżankę która urodziła
      zdrową córeczkę w tym wieku. w anglii kobiety srednio mają dzieci ok 30-34 roku
      zycia. Moja pracodawczyni ma 2 chłopców 8 i 10 lat a sama ma ok 48.

Pozdrawiam!!
      • verte34 Re: Mama-Staruszka:) 24.03.06, 00:57
        Hej hej, dawno mnie tu nie było, widzę że wątek ładnie się rozwija ale trzeba
        go podciągnąć smile
        Byłam w szpitalu, na szczęście tylko z hipohondrią, i przy okazji dowiedziałam
        się że moje Bubu to chłopczyk. Na własne oczy zobaczyłam ptaszka jak sobie
        powiewał w tej wodzie big_grin i co ważniejsze, wygląda na zdrowego (dzidziuś nie
        ptaszek).
        Ciekawe co u Starusi? I tu apel: Starusiu, może zmieniłabyś nick wink no bo
        faktycznie... ma rację przedmówczyni. Pozdrowienia smile
    • gogo2 A moja sąsiadka!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.03.06, 08:28
      Widzę, że w porównaniu z moją sąsiadką odzywają się tu same młodzieniachysmile.
      Moja sąsiadka została mamą w wieku 46lat...Ale to jeszcze nie koniec teraz ma
      53 lata i za dwa miesiące ZNÓW URODZI DZIECKO.Ten sześcioletni synuś był
      trzecim dzieckiem z kolei (zdrowiuteńki). To w brzuchu podobno też ma się
      dobrze i zdrowo jak na razie. To prawda, nie wiem sama jak ta sąsiadka to
      zrobiła. Może to dzieki narzeczonemu(ojciec tych dzieci) młodszemu o 12 latsmile
      pozdrawiam
    • starusia Re: Mama-Staruszka:) 24.03.06, 12:07
      W środę robiłam badania USG - dziewczynka ze zdrowym serduszkiem i slicznym
      pyszczkiemsmileWprawdzie drżę jeszcze na myśl o o róznych "genetycznych
      perturbacjach", ale czy ja chciałabym, żeby mnie ktos kochał za to, że jestem
      ładna, albo odrzucał za to, że nie w pełni zdrowa? Tak naprawdę jedyne co nam
      sie w zyciu należy "za darmo" to miłość...

Kilka dni temu byłam na filmie "JPII". Przed zgaszeniem świateł zauważyłam, ze
      tuz za mna usiadł chłopiec o charakterystycznych cechach zespołu Downa. I
      zaczął sie seans...a razem z nim dialog, który zapierał dech w piersiach...bo
      ten chłopiec rozmawiał z człowiekiem na ekranie...i na głos odpowiadał na
      wszystkie jego pytania. A kiedy w koncowej scenie Ojciec Święty powiedział "
      Pozwólcie mi odejść do domu Ojca mego" chłopiec odparł "Pozwalam"...i
      skurczyłam się w moim fotelu, w moim człowieczeństwie przed siłą Dialogu...
      I już nie wiem czyj to defekt chromosomów i czy to nie my biedni, chorzy,
      ułomni racjonalizmem, ubodzy miłością...a raczej brakiem jej odwagi,
      zwyczajnego codziennego Jestem.
      I juz się nie boję.

pozdrawiam Was bardzo cieplutko, wiosennie...smile

Starusia
      • lucyna831 Re: Mama-Staruszka:) 24.03.06, 22:09
        Witajcie .Ja już urodziłam.Moja córeńka ma 10 m.Jak rodziłam miałam 36 lat.To
        moje 3 dziecko.Mam dwóch synów 13 i 7 lat.Wyobrażacie sobie jak teraz nasza
        niunia jest rozpieszczana??W ciąży było ciężko, w 11 tyg.zaczęło odklejać się
        łożysko więc ciążę przeleżałam w łożku,póżniej łożysko generowało się nnna dole
        i znowu leżenie ,żeby nie było przodujące.A póżniej okazało się ,że mam
        cukrzycę !!!!!Ale warto było,moja córeczka jest zdrowa i śliczna !!!!!!
        Pozdrawiam i życzę zdrowych dzidziusiów!!!!!!!!Lucyna
      • sarna38 Re: Mama-Staruszka:) 28.03.06, 22:45
        To jeszcze raz ja.Czytałam posty napisane przez ciebie.Widzę że przeraża cię
        Z.Downa.Ja miałam tak samo,i to przy każdej ciąży.Przy tej ostatniej najbardziej.
        Bo wiadomo wiek.Teraz już wiem że gdybym była świadoma urodzenia dziecka chorego
        to napewno zdecydowałabym się je urodzić.W pełni zgadzam się z tobą że każdy
        zasługuje na miłość.A takie dzieci najbardziej.Wszystko będzie super.
        Zobaczysz za rok będziesz wspominać tę ciążę ze szczególnym sentymentem.
        Już więcej niebędzie ci dane trzymać taką maleńką kruszynę tuż po urodzeniu.
        Czerp przyjemnośc z każdego dnia ciąży,odżywiaj się dobrze i myśl pozytywnie.
        Pozdrawiam cię serdecznie.
        Zaglądnę do ciebie jeszcze.Pa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka