Dodaj do ulubionych

będzie okres czy nie będzie-kto czeka?

22.03.06, 19:47
Bo ja tak.I to juz po raz szóstysad Może tym razem się udało...Do końca
tygodnia powinnam wiedzieć.A wy?
Obserwuj wątek
    • mycha.76 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 22.03.06, 20:01
      Hej Maximasmile Dopisuję się. 29dc.13 misiąc starań i w tym cyklu zażyłam clo. Nadzieje wielkie, ale chyba jednak zbliża się @...Niestety! Co robić? Kolejne starania...
      • irka15 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 22.03.06, 21:24
        Ja tez czekam... dzis 24dc.

Pozdrawiam i trzymam za was kciuki dziewczyny!
        • kasia7333 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 23.03.06, 11:43
          ja już nie czekam......wczoraj na teście zobaczyłam 2 upragnione kreseczki,
          dzisiaj poszłam do lekarza, bo niepokoiło mnie kolor wydzieliny. niestety
          lekarz powiedział że nic z ciąży nie będzie, bo plamienie jak na okres.
          nie mam siły już płakać.
          Dziewczyny trzymam kciuki za Was, aby wam się udało
          • annajas Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 23.03.06, 14:35
            Witam, ja też czakam i powoli się nakręcam a to dopiero 17dc i dopiero za
            jakieś dwa tygodnie będę wiedziała. Cały czas sobie tłumaczę nie myśl o tym,
            ale to nic nie daje, jednak nic mi nie pozostaje tylko czekać, pozdrawiam
            • freya9 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 27.03.06, 17:20
              Cześć! Ja też `czekam`... Dzisiaj 23 dc przy cyklach 33-35 dniowych. `Czekam`
              już 23 cykle, 1 po laparoskopii... `Czekam`... może teraz?...
    • baskokvet Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 23.03.06, 14:58
      Ja też czekam. Test czeka na wykorzystanie w szufladzie. Dziś 31 dc przy 35
      dniowej normie.
      W poniedziałek jeśli @ nie bedzie zatestuję...Albo we wtorek jak wytrzymam.
      Trzymam za Was kciuki.
      • aniam22 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 23.03.06, 15:01
        ja tez czekamsmile)))jeszce 4 dnismile)
    • agatta-a1 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 23.03.06, 15:03
      ja tez czekam ale nie myśle! szósty cykl, dziś 20 dc i prawdę mówiąc mam
      odrobinkę nadzieki bo piersi zaczęły mnie boleć dość wcześnie (cykle mam 31
      dniowe).
      • maxima25 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 23.03.06, 16:16
        Eh.. to dobrze że przynajmniej nie jestem sama...jest ktoś gdzies tam kto mnie
        rozumiesmile Jejku-oby nam się udało.U mnie też test lezy w szufladzie.Staram się
        o tym nie mysleć ale troszkę mi nie wychodzi.Już tyle razy się
        rozczarowałam.Piersi bolą jak na okres...ale kto wie...
        Jest nadzieja w koło nas...
        • baskokvet Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 27.03.06, 13:42
          No i jak dziweczyny?
          Testowałyście? Ja czekam jeszcze- oby @ nie było.
          Dzis 35 dc- czyli moja norma.
          • baskokvet Test negatywny:(( 28.03.06, 09:27
            dzisiaj jedna wstretna krecha- ech...
    • mimi_mami Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 27.03.06, 13:49
      Hejka,

Ja tez czekam smile Wczoraj powinnam dostac i ciagle nicsmile
      Mam nadzieje, że sie udałosmile
    • mala_natka Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 27.03.06, 18:44
      hej,

a też czekam na wyniki wink U mnie dzisiaj 25dc i chodze nerwowa bo juz mam
      ochote testowac, ale rozsadek kaze mi sie wstrzymac. Staramy sie juz od pol
      roku i co miesiac jest rownie nerwowo pod koniec cyklu. Niby przez caly cykl
      jest spoko, bez nerwow - prawie o tym ie mysle, ale od 21- 22dc zaczyna sie
      jazda. Testowac powinnam w piatek. Nrazie norma - piersiaki boja, temp 37,2 -
      ale to nic szczeglnego - zawsze tak mam sad
      • esjb Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 27.03.06, 19:20
        jak to dobrze że nie jestem sama dziewczyny u mnie 21dc przy 28dniowym jeszcze
        7 dni ale ja nie wytrzymałam i zrobiłam test negatywny załamałam się strasznie
        a mam wszystkie objawy jest jeszcze szansa że test się mylił ,Pozdrawiam was
        wszystkie trzymam kciuki
    • ania2114 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 28.03.06, 09:30
      Czesc!Ja tez czekam.. test lezy w szufladzie a powstrzymuje sie zeby jeszcze go
      nie zrobic-u mnie 25 dc przy normie 30 Trzymam kciuki za was!!!
      • agatta-a1 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 28.03.06, 11:20
        no i jak sie czujecie? jakies objawy?? u mnie tempka wysoka, ból podbrzusza a
        jeszcze tydzień do @ i strasznie bolące piersi. nie wiem czy ból brzucha pojawia
        się na poczatku ciąży? i biały śluz czasami. boję się ze to moze raczej jakies
        zaburzenia skoro tak wcześnie zaczął mnie boleć. a co u Was?
        • maxima25 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 28.03.06, 14:38
          U mnie niestety znowu kanał... sad Zaczynamy kolejny cykl starań to juz siódmy...
          • mycha.76 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 28.03.06, 18:16
            U mnie też fiasko! 13 próba okazała się pechowa, mimo tego, że brałam clo! I już nie mam sił. Wyrzucam termometr, chowam wykresy, rzucam się w wir pracy, bo nie wyrobię na dłuższą metę żyjąc ciągle w takim stresie oczekując czy będzie @ czy nie!
            • renne2 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 28.03.06, 21:19
              u mnie 11 m-ac starań @ przyszła z opoznieniem 5 dniowym, wiedzilam czułma ją
              nie proszona przyszla....
    • munamuna Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 28.03.06, 23:03
      Witam, my staramy sie 10 miesięcy. Teraz to juz 2 próba po pregnylu, temp.wysoka
      , pobolewa mnie podbrzusze, ale do @ jeszcze cały tydzień!Trzymam za was
      wszystkie kciuki,powodzenia.
    • mimi_mami Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 29.03.06, 07:21
      Witajcie,

SĄ!!!! Dwie kreseczki!!!! Oj żeby tylko wszytsko było dobrze smile

Powodzenia dla starających sie smile!
      • baskokvet Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 29.03.06, 08:35
        GRATULUJĘ!!!
        • mimi_mami Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 29.03.06, 09:12
          Nie dziekuje smile
          Na razie modle sie żeby wszytsko było ok.
          • munamuna Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 31.03.06, 09:57
            Gratuluje, nie przejmuj sie na zapas, bedzie dobrze!!!! A do reszty to trzymam
            na was wszystkie kciuki!
    • zuza03 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 29.03.06, 14:47
      ja dzisiaj mam 36dc przy cyklach 28-31 dniowych, zrobilam juz wczoraj test i
      dzisiaj drugi niestety jedna krecha sad
      nie wiem co o tym myslec staram sie juz od 14 m-cy, nigdy mi @ nie wyskoczyla
      poza 31dc a tu juz 36 !!! czuje cieplo w brzuchu ale to moga byc urojenia bo za
      bardzo chcesmilebylam lekko chora czy to przesuniecie @ moze byc tym spowodowane az
      o 5 dni ?? zaczekam chyba do soboty i jak nie bedzie @ to zrobie jeszcze raz
      tescior, ale do tego czasu zglupieje chyba !!! smile)
      • zuza03 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 29.03.06, 14:48
        te papuzki to nieaktualne nie wiem czemu sie to wyswietlilo smile)
    • zebra12 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 29.03.06, 19:07
      Cóż ja też czekam.... Dziś robiłam test, ale powinnam zrobić dopiero w sobotę.
      Więc wyszedł ujemny. Czekam nadal. U mnie byłoby trzecie.........
      • zuza03 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 30.03.06, 08:53
        dzisiaj 37 dc temperaturka 36,9....czekam, jak jutro tez taka bedzie to chyba
        ide na bete....
        • jagoda_271 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 30.03.06, 10:44
          ja oczywiście przesadziłam wczoraj zrobiłam test w 20 tc oczywiście nie wyszedł
          ja wiedziałam na 100% ze on nie wyjdzie ale mężuś się uparł i się zawiódł cały
          dzień przeleżał zawieszony
          • munamuna Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 31.03.06, 10:00
            dzisiaj jest moj 20 dzien cyklu, ale testu nie probuje robic bo wiem ze nie
            wyjdzie, na test to za wczesnie, jak nie mozesz wytrzymac to moze beta by ci
            cos powiedziala chociaz i tak uwazam ze to za wczesnie. Nie potrzebie sie tak
            przejmujecie. Trzeba troche poczekac, wiem ze to nie latwe bo i mnie korci
            ale .....nie ma wyjscie.
      • zebra12 No mnie wyszła ciąża 09.04.06, 14:38
        Jestem w szóstym tygodniu, spodziawam się trzeciego dziecka i chociaż zupełnie
        tego nie planowałam, to bardzo boję się, zeby nie poronić, bo już straciłam
        dwie ciąże.
    • freya9 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 30.03.06, 19:21

Ja muszę na "wynik" czekać do ok.7 kwietnia. Pozdrawiam!
      • jagoda_271 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 31.03.06, 07:25
        heheh to tak jak ja
      • freya9 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 31.03.06, 09:11

Nigdy dotąd tak się nie denerwowałam... I pewnie jak się nie uda będę przeżywać
        jak nigdy wcześniej... To mój 1 cykl po laparoskopii...
        • zuza03 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 31.03.06, 10:17
          Kurcze dzisiaj 38dc ( cykle 28-31) temp.wzrosla o jeden stopie od wczoraj i jest
          37,0....test robilam rano ale niestety jedna krecha, nie wiem juz co mam robic
          sad nigdy poza 31 dni sie nie przesuala @. sikam non stop ale moze to tylko po
          prostu przeziebiony ???? Pomocy !!!Jeszcze troche a sfiksuje, czekam na maluszka
          juz 15 miesiecy i nic... sad
          • jagoda_271 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 31.03.06, 10:21
            to zależy czy wcześniej też ci się o tyle dni spózniał jak nie to możesz mieć
            nadzieję
            • zuza03 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 31.03.06, 10:43
              Nie odkad sie staramy ( 15 cykli) nigdy nie wyszedl powyzej 31dc a dzisiaj juz
              38 !!!!! ale zrobilam juz trzy testy i nic.... sad
    • kostka25 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 31.03.06, 10:21
      no właśnie będzie czy nie.
      jestem w 29 dc. a mam 30 dniowe. Strasznie się denerwuję, co kilka minut biegam
      do ubikacji.
      Nie robię testu, czekam.
      • zuza03 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 03.04.06, 10:00
        dzisiaj 41dc..... poszla zrobic bete, jutro wyniki.ale sie bedzie
        dluzylo.......... smile
        • munamuna Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 03.04.06, 15:13
          ja dzisiaj zrobilam bete i wyszla 0,9, a dzis jest 22 dc. Wiec czekam na @
          bardzo mi przykro z tego powodu, juz myslalam ze teraz sie uda
          • mala_natka Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 03.04.06, 18:18
            munamuna napisała:

> ja dzisiaj zrobilam bete i wyszla 0,9, a dzis jest 22 dc. Wiec czekam na @
            > bardzo mi przykro z tego powodu, juz myslalam ze teraz sie uda

ale to chyba za wczensie zeby robic badania!! przeciez najpierw musi dojsc do
            zaplodninia, a potem jaeczko jeszcze musi sobie zlaezc cieplutkie i wygodne
            miesce i dopiero zaczeni wytwarzac HCG (a to min. 6 dni od zaplodnienia...)

Wiem, ze teraz to latwo mi pisac, ale naprawde poczekaj, szkoda pieniedzy.
            Poczekaj chociaz do soboty (ja w 29dc mialam dopiero 50)
            • munamuna Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 03.04.06, 19:16
              do zaplodnienia doszlo 13 dni czyli dzisiaj mija 9 doba po, mam nadzieje ze sie
              myle i przez moja glupia niecierpliwosc sie tak denerwuje zupelnie
              niepotrzebnie, bardzo bym chciala zebys miala racje piszac ze to za wczenie,
              brzusio boli mnie od ok. 6 dni, a ostatnio @ dostalam po 12 dniach od podania
              preglylu wiec to wypada na 5.04, oj ciezki tydzien przede mna!!! Dziewczyny nie
              bedzcie tak niecierpliwe jak ja to nie ma sensu!!!
              • mala_natka Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 03.04.06, 19:57
                munamuna

a skad wiesz, ze do zaplodnienia doszlo 13 dni temu? TO, ze wlasnie wtedy sie
                przytulaliscie to nie znaczy ze wlasnie wtedy moglo do tego dosc. Plemniki zyja
                troche dluzej w naszym ciele i nie wadomo, kiedy naprawde ruszyly do akacji smile.
                prawde piszac to ja nie wiem kiedy u mnie do tego doszlo smile)) Z tego co
                pamietam do nie przytulalismy sie wyjatkowo w dniu "najwiekszej szansy" smile).
                Nie wiem kiedy te rozbojniki ruszyly do bolu. Wazne ze upolowaly jajeczko smile.

Teraz tylko dostaje schizy bo boje sie czy fasolka sie dobrze rowija i czy jej
                u mnie dobrze. Do lekarza też wiem ze nie ma co sie spieszyc - wiec pojde
                najwczesniej dopiero w piatek. Oj, a czas mi sie dluzy....
                • munamuna Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 03.04.06, 21:04
                  wiem poniewaz dzien wczesniej mialam podany pregnyl, po kt. pecherzyk peka ( u
                  mnie po okolo 32 godz) wiec jakby mialo dojsc do zaplodnienia to by sie to stalo
                  wylacznie w sobote, jajko moze byc zaplodnione przez kolejnych 6 godz od
                  pekniecia. Tak mi powiedzial gin. Fajnie ze wam sie udalo, co do twojej wizyty
                  to lekarz mi powiedzial ze 3 tyg po spodziewanej @. Wtedy slychac juz tetno. No
                  i nie martw sie tyle ciesz sie i duzo odpoczywaj to powinno byc wszystko dobrze.
          • kraxa to ja jestem jakas dziwna chyab;-) 10.04.06, 10:20
            Bo sie nie staram, po prostu sie nie zabezpieczamy i współzyjemy regularnie od
            trzech miesiecy. Juz w poprzednim cyklu robiłam test, ale wyszedł negatywny.
            Teraz jestem w 30 dc przy cyklach 28-34 dni. Czekam do srody, i najwyzej zrobie
            test. Jakas dziwna jestem, bo myslałam, ze jak sie przestanie zabezpeczac to od
            razu mozna "zaskoczyc" a tu nie tak łatwo juz. Mam 28 lat, przez 10 lat brałam
            hormony, ale miałam 8 miesieczna przerwe po ich odstawieniu. Nic czekam, bo juz
            bym chciałasmile))
    • mala_natka Jest!!! 03.04.06, 18:13
      No i wreszcie i nam sie udalo!!! Po 7 probach, ze nie wspomne o 5 latach
      odwlekania decyzji... W sobote zobaczylam 2 slabiutka kreseczke. Oczywiscie
      przyrzekalam sobie ze mezowi powiem przynajmniej wieczorem, ale nie wytrzymalam
      i powiedzialm po 10 min smile))).
      Zaraz pobieglismy na badania - ja na HCG a mezulek na badanie gr. krwi. Dzisiaj
      odebrlam wyniki - mam 50 (w 29dc). Z tego co mam napisane na wynikach to jak
      najnormalniejszy wynik smile
      Narazzie poza brakiem @ nie mam zadnych objawow, aha - temp mam przez caly czas
      37,2.

Dlatego też dziwczyny - glowa do gory, nawet jesli nie macie objawow to jeszcze
      nie traccie wiary. Mnie brzuch tylko lekko pobolewa. Jesc mi sie zbytnio nie
      chce. Temp. max 37,2. Troche mnie mdli, ale to chyba bardziej jakies urojenia wink

Caly czas na zmiane sie ciesze i boje o malenstwo - az trudno mi uwierzyc ze to
      marzenie, z ktorym chodze od 5 lat wreszcie sie ziscilo, a raczej zisci w
      grudniu.

• mycha.76 Re: Jest!!! 03.04.06, 19:29
        Wielkie, wielkie gratulacje!!!
        Podzielam Waszą radość, bardzo się cieszę, że Wam się udało! To napawa nadzieją, że można, bo już czasem w to wątpięwinkSuper, że dla Ciebie marcowe starania okazały się owocne.U mnie niestety 13-sta próba starań (z testami owulacyjnymi)jest nieudana, przyszła @.Ale liczę, że w kwietniu się uda. Super, że Wam się udało! Niech dzidzia zdrowo się chowa, świętujcie - to Wasz wielki dzień! Pozdrawiam Monika
        • mala_natka Re: Jest!!! 03.04.06, 20:02
          mycha

wiem co ch..esz, ja po pierwszej nieudanej probie nie moglam sie przez kilka
          dni pozbierac, a pozniej bylo tylko gorzej (balam sie tez ze moze za bardzo
          odwlekalam te ciaze, obwinialam siebie i wszystkich wkolo uncertain ). Po 6 probach
          pomyslalm ze bede musiala sie juz przejsc do lekarza i nawet na nic nie
          liczylam.

Ale sprawdizlo sie to co powiedzial lekarz mojej kolezance - ciaz lubi wiosenne
          temperatury. I u mnie sie sprawdzilo. Wierze, ze i u Ciebie sie sprawdzi.
          Musi!!! Zycze z calego serca!!
          • mycha.76 Do mala_nata 03.04.06, 20:10
            Dzięki za dobre, krzepiące słowasmileOby się spełniły już wkrótce tak,jak i u Ciebie. Na razie powiem Ci, że zaczynam się bać. Mam 30 lat i czuję, że nie mogę dłużej czekać. Tak pragnę tego dziecka, rozmawiam z nim, każdą @ odchorowuję płacząc po dziecku, które znów się nie poczęło. Mam tego dość i dlatego za 2 dni idziemy z mężem do Kliniki Niepłodności. On ma złe wyniki nasienia i to mogło być przyczyną, że tak długo się nie udawało. Liczymy, że lekarz pomoże no i że starania lubią wiosenne temperatury...Dzięki! Trzymaj się i Świętujcie!
            • jagoda_271 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 04.04.06, 08:01
              a ja tam dalej czekam , mam nadzieję że @ nie przyjdzie .....
          • freya9 Re: Natko! 04.04.06, 09:29
            Najserdeczniejsze gratulacje! Ja dzisiaj mam 31 dc (przy cyklach ok 33
            dniowych), nie czuję kompletnie nic... Temperatura 37`1 - zatem dałaś mi trochę
            nadziei... Pozdrawiam!
            • zuza03 Re: Natko! 04.04.06, 16:29

kurcze ale zazdroszcze tym co maja juz za soba te dluuugie dni oczekiwan na
              pozytywny wyniki
              ja dzisiaj 42 dc (przy cyklach 28-31) temperaturka 37,1 za godzine odbieram
              wyniki bety, ale mam stresa!!!trzymajcie kciuki !!!! smile)
              • mala_natka Re: Natko! 04.04.06, 19:05
                zuza

37,1 przez caly czas i test ci nic nie pokazal??
                Nie che robic nadziei, ale ja wlasnie po temp. zaczelam cos podejrzewac (to
                chyba jedyny jednozncznay dla mnie objaw), wiec mzoe u ciebie tez cos juz
                siedzi smile. Nie mierzylam temp przez caly cykl, bo tak jak pisalam zalamalam sie
                poprzednimi niepowodzeniami. Mierzyc zaczelam (i to popoludniu, bo ano
                oczywiscie zapominalam) od +/- 24 dc. Po 3 dniach zmobilizowalam sie zeby
                zmierzyc rano i dalej temp 37,1-37,2 (mierzona zawsze pod pacha).

CO do objawow to nadal jakies slabe wink Brzuch mnie boli, ale mniej niz przed @.
                Pobolewaja mnei troche krzyze (to juz chyba od 26dc) no i ta temp. 37,2. Cos mi
                sie zdaje ze nieraz mnie cos mdli, ale ja chyba sobie to wmawiam smile. Ni w ogole
                jestem taka naompowana jakbym miala za godzine dostac mega @.

Napisz koniecznie, czy cos ci wyszlo z tych badan!!
                • zuza03 Re: Natko! 05.04.06, 08:59
                  dzisiaj 43 dc,temp 37.1 nadal smile wyniki beta 185 !!!!!!!!!! wpadla do gina na
                  sekunde zeby odczytala te wyniki i powiedzala ze jest duze prawdopodobienstwo ze
                  jestem w ciazy smile))))))))) musze powtorzyc wyniki za tydzien, ale chyba polece w
                  piatek bo nie wytrzymam
                  mala natka - mnie tez pobolewa brzuch ale nie tak jak na @ bardziej tak jakby
                  mnie ssalo z glodu,ew.jakies pojedyncze uklucia,jedyne co czuje to czasami
                  baaardzo goraco w brzuchu, ja tez przestalam mierzyc tempke w tym cyklu bo po 15
                  niepowodzeniach tez sie podlamalam no i bach chyba sie udalo smile)) po prostu
                  przestalam w tym miesiacu o tym myslec wogole-to chyba najskuteczniejsza matoda,
                  wiem ze trudno ale znajdzcie sobie dziewczyny zajcie ktore was pochlobie na caly
                  miesiac a sie uda smile)) aaaa zapomnialam dodac-testy domowe sa do d....
                  zrobilam 4 szt z z czego jeden dzisiaj i wychodzi jedna krecha....wiec nie
                  wydawajcie kasy na ten zlom tylko od razu idzcie na bete, coby sie nie strsowac
                  niepotzrebnie Buziaki, trzymam kciuki i bede zdawala relacje na biezaco (o
                  objawach bo pewnie to was interesuje najbardziej) smile
                  • mala_natka Re: Natko! 05.04.06, 18:47
                    Zuza,

naewt nie wiesz jak sie ciesze smile))GRATULACJE - a nie mowilam, ze taka temp. i
                    to jeszcze przez tak dlugi czas musi cos oznaczac - az ci sie dziwie,ze
                    wczesniej nie zrobilas bety.

Widze nawet ze twoja fasolka musi byc troszeczke starsza od mojej smile.
                    Dziwie sie tylko ze jeszcze mozesz miec watpliwoscie ze jestes w ciazy - taki
                    wynik to NA PEWNO CIAZA!!! smile) Ja do lekarza ide w srode, za tydzien. Przez
                    telefon powiezial ze juz wtedy cos bedzie widac.

Co do objawow, to mnie dalej pobolewa brzuch, ale slabiej (raz mnei bardziej
                    pobolal, jak sie zdenerwowalam w pracy) no i nieraz mnie cos kluje kolo
                    jajnika. Troche szybciej chodze spac, ale to pewnie wina braku kofeiny (jak mi
                    teraz brakuje kawy.......). No i temp. nadal powyzej 37.

Ja chyba jeszcze zrobie badanie bety w poniedzialek, zeby lekarz mial
                    porownanie wink. Zastanawiam sie tylko czy te pierwsze USG sa dopochwowe, czy
                    takie po brzuszku, bo moj mezu;ek bardzo chce zobaczyc fasolke smile

A nie wiesz czy jest jakies forum grudnióweczek?
                    • zuza03 Re: Natko! 06.04.06, 11:11

USG jest napewno dopochwowe , lekarz wlasnie mnie skierowal na badanie bo nie
                      podejrzewa ciazy u mnisad nie wiem jeden lekarz mowi ze bardzo pradopodobne a
                      drugi ze za niska bo powinna byc ok cyba 1500 nie wiem co mam myslec, na to usg
                      to kazal mi isc za dwa tygodnie bo powiedzial ze teraz nie ma sensu wydawac kasy
                      bo i tak nic nie bedzie widac.Jestem zla zalamana i wgole jak wyszlam od niego
                      to sie poryczalam...juz sie z mzem nastawilismy ze jestem w ciazy a tu taka
                      opinia...sad
                  • julia_30 Re: Natko! 07.04.06, 15:13
                    na bete nadczo czy moge cos zjesc...strasznie rano jest mi glodno....co prawda
                    jestem dwa dni przed @ test robilam dzisiaj i niestety jedna krecha....ale ja
                    juz nie moge zniesc tej niepewnosci....chodze na silownie i sie
                    martwie ...myslicie ze zbyt wczesnie zrobie test bety...pleasss o dopowiedz
                    • zuza03 Re: Julia 07.04.06, 15:29

1.mozesz spokojnie zjesc sniadanko przez badaniami
                      2. poczekaj z beta conajmniej do dnia spodziewanej @ bo czesto zarzaja sie
                      naturalne poronienia a nie ma sensu wiedziec o nich bo to tylko niepotrzebny
                      stres. A tak jak po terminie @ wyjdzie wyzsza beta to juz mozesz sie cieszyc smile
                      Takze cierpliwosci, trzymam kciuki big_grin
                      • julia_30 Re: Julia 07.04.06, 15:42
                        dzieki zuza...a co u ciebie? bylas juz u gine?!
                        • zuza03 Re: Julia 07.04.06, 15:48
                          ja bylam najpierw na becie, wyszysa 185 czyli duzo ponad norme, wpadlam do obcej
                          ginki zeby zerknela na wyniki i powiedziala ze duze pradwopodobienstwo ze sie
                          udalo, wczoraj zas poszlam do swojego gina i powiedzial ze on to nie widzi w tym
                          wyniku raczej ciazy, ale dal skierowanie na usg na za dwa tygodnie no i ide 18.04
                          Dlatego dzisiaj poszlam zrobic jeszcze raz bete-juz tak dla siebie i zobacze jak
                          podrosla sporo to kurna chyba zmienie gina, a jak spadla tfu tfu to zalamka. Np
                          i taki moj zyciorys z ostatnich kilku dluuugich dni hehe
                          • julia_30 Re: Julia 07.04.06, 16:25
                            nie wiem jak bedzie u mnie mam wizyte 13.04 musze isc bo bardzo mnie boli w
                            pachwinach, czasami tak jakby mnie przeszywa, mialam nadzieje ze to jeden z
                            objawow ciazy, strasznie bola mnie piersi i sutki nigdy mnie tak sutki nie
                            bolaly przed okresem, ale co ma byc to bedzie, zawiodlam sie troszke dzisiaj
                            tym testem, i mam tylko nadzieje ze nie dostane@ a z beta poczekam, masz racje
                            po co robic cos zbyt szybko....dzieki Ci wielkie za wsparcie..ty tez trzymaj
                            sie cieplo, i trzymam kciuki!!!
            • mala_natka Re: Natko! 04.04.06, 19:08
              freya9 napisała:

> Najserdeczniejsze gratulacje! Ja dzisiaj mam 31 dc (przy cyklach ok 33
              > dniowych), nie czuję kompletnie nic... Temperatura 37`1 - zatem dałaś mi
              trochę
              >
              > nadziei... Pozdrawiam!

No to niezle, 37,1!! Tak jak pisalam w poprzednim poscie dla mne to oznaczalo
              wlasnie TO big_grin. Tobie też TEGO zycze!!
              • freya9 Re: Natko! 05.04.06, 09:09
                Dzisiaj 32dc, temperatura 37`1, objawów brak, nadzieja pozostała... Jeszcze raz
                pozdrawiam Wszystkie dziewczyny - tym najszczęśliwszym jeszcze raz bardzo
                gratuluję!
                • agilator Re: Natko! 05.04.06, 09:24
                  Hej,. mamy podobnie. Ja mam 35dc, przy 33-34 i temp 37 od 8dni. Piersi mam
                  nabrzmiałe ale mam nadzieję że to nie na @. pozdrawiam
                  • mala_natka Re: Natko! 05.04.06, 18:49
                    agilator

a testowalas sie juz smile Sprawdz koniecznie!!! Jak widzisz, u mnie i u Zuzy to
                    byly pierwsze objawy smile))))))
    • ania2114 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 05.04.06, 20:18
      a ja sama nie wiem... test zrobilam w poniedzialek i po ok 7 minutach pojawila
      sie druga kreska-ale tam jest napisane ze ma sie pojawic po 3 a pozniej jest
      niewazne! A okresu nie ma... (mial byc w poniedzialek) wiec czekam kilka dni a
      potem powtorze test. Gratulacje wszystkim ktorym sie udalo!!!
      • esjb Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 05.04.06, 20:22
        ANIU2114 ja tez czekam od poniedziałku test zrobiłam wieczorem i lipa nie wiem
        co o tym myślec czy mam jeszcze szanse czy test mógł dac wadliwy wynik czekam
        czekam czekam A wszystkim wam szczerze gratuluje pozdrawiam Ewa
        • freya9 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 06.04.06, 08:05
          Dzisiaj 33dc, temperatura nadal 37`1... Żyję coraz większą nadzieją i zdaję
          sobie coraz bardziej sprawę z tego, że jak się nie uda rozpacz będzie większa
          niż kiedykolwiek wcześniej...Objawów nie mam...
          • jagoda_271 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 06.04.06, 09:23
            a przy ilu dniowych cyklach?
    • freya9 Re: Jagoda! 06.04.06, 10:02
      Cykle najczęściej 32-33 dniowe, ale czasami zdarzały się 35 dniowe... Dlatego
      czekam przynajmniej do soboty... Pozdrawiam i życzę najmilszego prezentu
      świątecznego!
      • zuza03 Re: 06.04.06, 10:46
        Dziewczyny dzisiaj sie normalnie zalamalam sad(((
        Bylam u ginka i powiedzial ze on w becie 185 nie widzi ciazy!!f
        Mam dzisiaj 44 dc tempka 37,05 kurna nie wiem co mam o tm myslec, zrobil mi
        cytologie a na usg kazal isc dopiero za dwa tygodnie,przeciez ja uswirgne do
        tego czasu !!!! jutro pojde chyba zrobic drugi raz bete i zobacze czy duzo
        poskoczyla bo po 5 dniach powinna byc sporo wieksza juz no nie?
        akt ze w tym dniu to powinna chyba byc juz ok 1500 ale w koncu zglupialam,
        pwoiedzcie czy w normach bety "tydzien"oznacza tydzien od okresu czy tydzien od
        ewentualnego zalodnienia ??
        • pyza530 Re: 06.04.06, 21:26
          kochane dziewczyny ja również czekam na okres. Normalnie powinnam dostać między 32-34 dniem cyklu i "niestety" nie mam ,dlaczego pisze niestety, bo już jedną kochaną dziewięciomiesięczną Juleczke mam i narazie( może to egoistyczne będzie) nie planujemy z mężem kolejnego dziecka.Dodam, że dziś mija 46 dzień od ostatniej miesiączki i robiłam test który wyszedł negatywnie(i tu powinnam się cieszyć)ale czuje że jest coś nie tak i nie wiem co może prezerwatywa nie zadziałała??
          • zuza03 Re: Pyza530 07.04.06, 12:20

Pyza zrob bete bedziesz pewniejsza niz po tescie.... smileMoze masz tylko
            przesuniecia jeszzce po ciazy, moze twoj organizm dopiero sie na nowo reguluje ??
    • mala_natka ZUZA - uszy do gory!! 06.04.06, 18:24
      zuza,

nie lam sie!!
      ja na swoich wynikach mam podane prawidlowe wyniki:

ciaża 1,3-2tydzien => 16-156
      2-3 =>101-4870

wiec z tego by dobrze wynikalo ze jestes juz 2-3 tygodnie od zapldnienia (lub
      zagniezzenia zarodka-niestety troche niejasno tu napisali)

Ja przez tel. powiedzialm lekarzowi ze w 29 dniu mialam 50 i powiedzial , ze to
      pewnie ciaza i ze teraz bedzie rosnac.

A ja wlasnie musze sie dodzwonic do lakarza,z eby przesunac termina na jutro (w
      srode moge miec problemy z dojazdem).

Co do testow - mi tez dopiero po kilku min (chyba wiecje niz 3, pewnie ok 8
      wyszla 2 kreska, a HCG mialam w tym dniu juz 50,6) Wiec chyba ie ma co sie tak
      sugeorwac tymi 3 min.

• jagoda_271 Re: ZUZA - uszy do gory!! 07.04.06, 07:50
        dziewczynki ja wczoraj zrobiłam , wyszła jedna ochydna krecha - załamka - pewnie
        dziś przyjdzie @ , facio też załamany aj szkoda gadac
        • freya9 Re: ZUZA - uszy do gory!! 07.04.06, 09:23
          Cześć! Ja czekam dalej - ciągle mam nadzieje, że na tą najwspanialszą
          wiadomość... Dziś 33dc, temperatura 37`1 - objawówn brak. Żyję coraz większą
          nadzieją, że po raz pierwszy się udało i strachem, że kolejny raz... Testuję w
          niedzielę, chyba, że wcześniej zostane pozbawiona złudzeń...Jeszcze raz
          pozdrawiam!
          • munamuna Re: ZUZA - uszy do gory!! 07.04.06, 09:59
            Cześć, wczoraj powinnam dostać @ -na razie cisz. Temp. spadła mi o 1 kreskę.
            Oby @ się nie pojawiła. Brzusio mnie pobolewa i juz sama nie wiem co o tym
            myśleć. Trzymam kciuki za was swszystkie. To czekanie jest okropne.
            • zuza03 Re: munamuna 07.04.06, 12:18
              Jedna kreska w dol to jeszcze nic nie znaczy smile
              A w ktorym miejscu cie brzuch pobolewa??
              Mnie tez boli brzuch ale to sa takie tylko uklucia w roznych czesciach brzucha,
              ale to zupelnie inny bol niz na @, ale niektore dziewczny maja normalne objawy
              jak na @ i wychodzi ciaza big_grin Trzymam kciuki smile) zdawaj relacje na biezaco smile
          • zuza03 Re: Freya9 07.04.06, 12:15

Trzymam kciuki za ciebie,ja jutro wyniki bety ale sie dluzy ten czas cholera !!!
            Mam nadzieje ze chociaz tobie ten czas do niedzieli szybciej poleci niz mi smile
            A nie lepiej ci zrobic od razu Bete ??
      • zuza03 Re: Natka 07.04.06, 11:33
        Dzisiaj zrobilam drugi raz bete, jutro wyniki zobaczymy co bedzie,kurcze mam
        nadzieje ze sporo podrosnie.
        Mala_natka ja nie wiem jak to jest ale lekarz powiedzial ze te tygodnie sie
        liczy nie od zaplodnienia tylko od ostatniego okresu... a ja dzisiaj mam 45dc
        wiec to juz by byl 7 tydzien.
        Jak robilam ta bete co wyszla 185 to byl 6 tydzien wiec wg tabelki ktora byla
        dolaczona do wynikow jest ze powinna byc conajmniej 1500!!!
        Znalazlam normy beta na necie www.maluch.com/BHCG-normy.htm i mi wynika z
        tego ze cholercia w 4 tyodniu ciazy to 185 to jak najnormalniejszy wynik ale
        jakby liczyc od dnia okresu (6 tydzien) no to rzeczwiscie za malo.
        Kurcze tempka wysoka caly czas 37.1 nic nie bli, czasami mam tylko uklucia w
        brzuchu takie lekkie no i tajk jakby lekkie mdlosci ale to moga byc urlojenia
        przeciez smile
        Natka please daj mi strone z tymi twoimi wynikami co napisalas....aaa ty masz to
        na swoich wynikach ??szkoda... sad
        Ale sie rozpisalam smile
        Coz czekam do jutra na wyniki... jak podrosnie beta sporo za co trzymam kciuki
        mocno to bede sie cieszyc a jak nie to...zalamka totalna sad
        TRZYMAJCIE KCIUKI smile

• freya9 Re: Zuza! 07.04.06, 13:10
          Myślałam o becie, ale w mojej miejscowości w soboty laboratorium nieczynne a w
          piątek byłoby chyba za wcześnie (33 dc - a zdarzały mi się 35 dniowe cykle) a
          do poniedziałku mogę `nie wytrzymać`... Testu narazie nie kupiłam... może więc
          jednak zaczekam do poniedziałku i jakbym wcześniej nie przeżyła rozczarowania
          to zrobię bhcg...Pozdrawiam ja również będę trzymać za Ciebie kciuki!
          • zuza03 Re: Freya9 :) 07.04.06, 13:21

To skoro cykle masz do 35 dni to lepiej zaczekaj do poniedzialku i idz na bete.

Duzo dziewzczyn robilo testy i wyszla jedna krecha a na becie wyszlo wszystko
            supersmile wiec po co masz sie i ty na testach rozczarowac,
            Zreszta powiem ci jutro (jak odbiore druga bete) jak to jest z testami bo ja
            bete mam 185 a na 4 roznych testach jedna krecha....sad
            Tak wiec do jutra !! (kurcze ale to duzo godzin jeszcze zostalo!!!)
            • freya9 Re: Zuza! 07.04.06, 13:25
              Jakże ja Cię rozumiem... Postaram się w taki razie być `dzielna` i wytrzymać do
              poniedziałku! Daj znać jak będziesz miała wyniki to wzniosę za Ciebie
              wirtualnie toast! Powodzenia!
              • zuza03 Re: Freya9 07.04.06, 14:29
                Pewnioe ze dam znac smile
                Wytrzymaj wytrzymaj, nie ma sensu zrobic wczensiej nic bo i tak mozna zalozyc z
                gory ze nic nie wyjdzie wiec po co sie denerwowac, a tak zrobisz bete i bedzie
                slicznie wysoka,zobaczysz smile))
        • mala_natka Re: Natka 07.04.06, 18:33
          Zuza,

wreszcie wrocilam z pracy i szybko odpowiadam na pytania smile

Lekarz mial racje, ze to 7 tydzien ciazy, i ze liczy sie go od dnia ostaniej @
          i miasz racje, ze w tym tygodniu wynik powienien byc troche wyzszy..., ALE,
          ale trzeba pamietać, ze ten hormon jest wytwarzany dopiero od momentu
          zagniezdzenia zarodka. Wiec jesli mialas akurat w tym cyklu troche przesuniete
          jajeczkoanie, tzn nie w 13-15 dniu tylko w 20-25 dc (dziewczyny na forum juz
          pisaly o takich przypadkach) to naturalnym jest, ze nie mozesz miec takiego
          wyniku HCG, jakby twoj zarodek zagniezdzil sie 30dni temu smile Wiec jeszcze jest
          nadzieja! Najwazniejsze sa wyniki kolejnej bety. Zobaczysz, czy bardzo
          podrosla, czy raczej zmalala (to chyba znaczyloby, ze jajeczko sie jednak nie
          przyjelo i nastapilo samoporonienie i pewnie niedlgo dostaniesz @).Ja jednak
          mam nadzieje, ze tym razem zobaczysz wynik HCG mierzony juz w tysiacach smile.

Co do wynikow, to te wyniki, ktore podalam mialam wypisane na kartce z
          wynikami sad. Wczoraj zrobilam badania w innym laboratorium, zeby sie upewnic
          (bo juz tez chodze po scianach ze starchu o maluszka) i tym razem jakos
          logoczniej podano mi te wyniki smile:

3 tydz - 5,8-71,2
          4 tydz - 9,5-750
          5 tydz - 217-7138
          6 tydz - 158-31 795
          7 tydz - 3 697- 163 563
          8 tydz - 32 065- 149 571

brak ciaży - do 2
          itd.

Jak chcesz moge ci zrobic zdjecie wynikow.
          Badania oczywiscie mozna robic o kazdej porze dnia. Pierwsze robilam o 11 rano,
          a drugie o 16. jedynie mocz do badania testem lepiej wziac takie poranny, albo
          taki dlugo "odlezany" w pecherzu, zeby stezenie hormonu bylo jak najwieksze.

Pozdrawiam cieplutko!!

Natka i jej Mala Natka

P.S. Trzymajcie za mnie kciuki dzisiaj ide pierwszy raz do nowego lekarza
          (podobno super poloznik) na badania, mam nadzieje, ze zobaczy juz moja mala
          Kropeczke smile

No i bez zalamek!!! Jakby co robcie badaniae bety (kosztuje tyle co 2 testy) a
          jest o wiele pewniejsze.
          • freya9 Re: Zuza! 08.04.06, 09:55
            Co słychać? Ja wczoraj pomyliłam się (o jeden dzień)... dzisiaj 35dc a nie tak
            jak pisałam wczoraj 34... temperatura 37`2, objawów brak... Jestem coraz
            bardziej zdenerwowana, bo jeśli okres się tylko `przesunął` to aż boję się
            myśleć jak trudno będzie mi `dojść` do siebie...
            • mala_natka freya 08.04.06, 10:37
              freya,

biegnij lepiej, jak najszybciej a badania bety - wreszcie bedziesz mala
              konkterna wiadmosc. A nie bedziesz sie teraz zadreczac... Wiem co czujesz, nam
              zmachanie Fasolki też nie przyszlo tak szybko...

A mzoe jednak jest jakies laboratorium otwarte w sobote, albo w miejcowosci
              obok? Brak objawow to zaden znak - lekarz mi powiedzial, ze powinanm sie
              cieszyc, ze mi nic nie dolega smile

Dziewczyny trzymam za was kciuki - chcialabym sie z wami wszystkimi spotkac
              w "grudnioweczkach"!!!
            • zuza03 Re: 08.04.06, 11:33

No i jedna wielka lipa,jestem zalaman sad(
              wynik 0,07 ng/ml (jakies inne jednostki)ale z tabelki ponizej 0,10 oznacza brak
              ciazy......
              juz wiecej nic nie pisze bo zaraz sie porycze normalnie. Mialam taka wielka
              nadzieje przy tamtym wyniku 186..........
              • freya9 Re:Zuza! 08.04.06, 12:13
                Naprawdę bardzo mi przykro... Naprawdę wiem co czujesz (choć nie jest to żadne
                pocieszenie) ja już 22 cykle to przeżywam... Musisz wierzyć, że już niedługo,
                już niebawem spełnią się Twoje marzenia! Pozdrawiam Cię bardzo mocno! Daj znać
                w przyszłym miesiącu!

9
                • freya9 Re:Natka! 08.04.06, 12:21
                  Do najbliższej miejscowości w której laboratorium czynne jest w sobotę mam 40
                  km. To mój 23 cykl starań (22 cykle po ok. 33 dni). Czekam na Moje szczęście
                  już (conajmniej) 726 dni - czym więc są jeszcze dwa... Bardzo się boję
                  kolejnego rozczarowania, więc póki nie ma okresu i póki nie zrobię testu żyję
                  nadzieją... Wiem, że nie można czekać w nieskończoność, dlatego, jeśli wszystko
                  pójdzie po mojej myśli w poniedziałek pójdę na bhcg. Tobie gratuluję z całego
                  serca i mocno pozdrawiam!
                  • munamuna Re:Natka! 08.04.06, 19:12
                    Przepraszam, napisalam to tak jakby tobie sie tez nie udalo, a ty przeciez
                    jeszcze czekasz. Mam nadzieje ze wyniki bety bedziesz miala ok.i bedziesz nas
                    mogla podniesc troche na duchu.
                    • zuza03 Re:Natka! 09.04.06, 11:57
                      @@@@@@@@@@@@@@@@@@ w 46dc. ciekawe co sie stalo,obawiam sie najgorszego czyli
                      ze to moglo byc wczesne poronienie stad najpier beta 185 a pozniej 0,07..i to
                      cieplo w brzuchu co czulam.... ale wole o tym nie myslec, w tym miesiacu chyba
                      tez zrezygnuje z tempki a jak nic nie bedzie to idziemy chyba na inseminacje...
                      • zuza03 Re:Natka! 09.04.06, 11:58
                        sprostowanie:
                        @@@ w 47 dc a nie 46....
              • munamuna Re: 08.04.06, 19:03
                Czesc, mi tez sie nie udalo. pytalas o bol brzucha i wydawalo mi sie ze boli
                inaczej niz na @. Ale znowu nie wyszlo czekalam na @ prawie 3 dni bo dostalam ja
                dopiero wieczorem. Piersi mnie wogole nie bolaly, a tak normalnie to za kazdym
                razem pare dni przed @ mnie cos pobolewalo.Ciezko mi z tym, nie wiem co robic,
                czy sobie odpuscic monitoring i gina czy probowac dalej. Jak czytam te posty co
                dziewczyny postanowily sie wyluzowac i nie mierzylc ani tem ani nie chodzic do
                gina i od razu zaszly, to chcialabym tak zrobic. Wiem jednak ze ja bym to
                zrobila z premedytacja, wierzac ze to jest wlasnie to cos co mi pomoze zajsc w
                ciaze. Oj co ja mam dalej robic!!!!!No i najgorsze to ciagle pytanie DLACZEGO??
                Wiedzialam kiedy ma owulacje mialam podany pregnyl, wiec dokladnie co do godziny
                wiedzielismy kiedy mamy sie starac. Z plemniczkami i u mnie wszystko ok!
                DLACZEGO NIE WYSZLO!!!!????
                • freya9 Re:... 09.04.06, 15:13
                  Dzisiaj 36 dc - temperatura 37`1... Ciągle czekam... i bardzo się boję...
                  • freya9 Re:... 10.04.06, 09:23
                    Dzsiaj 37 dc, temperatura 37`1 i ... są dwie kreski... Po raz pierwszy w
                    życiu... Napiszę więcej jak ochłonę...
                    • jagoda_271 Re:... 10.04.06, 10:10
                      mi tez wczoraj wyszły dwie kreski!!!
                      frey`o może to nasze dni? ja cieszę się razem z tobą bo rozumiem twoją radość
                    • ania2114 Re:... 10.04.06, 13:39
                      U mnie dwie kreski!!!!!mam nadzieje ze bedzie ok. wszystko!!!
                      • freya9 Re:Ania! Jagoda! 10.04.06, 13:57
                        Gratuluję! I będzie dobrze ... bo jak ma być? Pozdrawiam... Do lekarza idę po
                        świętach i mówię,że zdarzył się cud! Nigdy nie dostałam takiego wspaniałego
                        prezentu!
    • joanna796 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 13.04.06, 22:44
      Witajcie.Rówinież czekam...33dc.Daję sobie jeszcze czas,w sobotę zrobimy chyba
      teścik.Pierwsze staranie i czyżby już?Zobaczymy...
      • mycha.76 Re: Gratuluję Dziewczyny:) 14.04.06, 11:03
        Aż się popłakałam czytając Wasze radone nowiny. GRATULUJĘ ciąż i życzę by maluszki dobrze się chowały a Wy byście dobrze znosiły ciążę. Ale będziecie mieć radosne Święta! Cieszę się z Wami i marzę by i nam się w końcu udało ( a to już nasz 14 cykl starań)GRATULUJE. Cudownie jest czytać, że to się jednak udaje!
    • joanna796 Re: będzie okres czy nie będzie-kto czeka? 14.04.06, 17:57
      Witajcie.No i juz nie testuję w sobotę.Już wiem, że nic z tego...No ale to
      dopiero początki.Powiedziałbym nawet, że planowaliśmy starania dopiero od tego
      cyklu, więc za bardzo sie nie nastawiałam.Choć już dużo wskazywało na ciążęsmile
      Czasem nasza psychika potrafi czynić cudawink))Pozdrawiam oczekujące.Wesołych
      Swiąt Wielkanocnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka