Dodaj do ulubionych

Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk???????????

13.09.06, 21:27
Drogie dziewczynki.Dziś wg obliczeń 6tc. Ostatnia miesiączka była 1 sierpnia.
Zrobiłam test i wyszedł pozytywny,potem zrobiłam betę i wykazała,że jestem w
ciąży.Była niska tzn. 37,9,ale zrobiłam ją dzień po teście.Jednak było
napisane na wyniku,że jest ciąża.Wszystko się zgadzało,bo stosowałam testy
owu. Poszłam po tygodniu do lekarki,która stwierdziła,że macica jest
powiększona i na tej podstawie stwierdziła ciążę.Wszystko było dobrze.Zero
plamień,trochę bolący brzuch,ale brałam czasem nospę i przeszło.Pod koniec
5tc poszłam na USG dopochwowe. To co powiedziała mi lekarka i mężowi,bo
poszedł ze mną,załamało mnie.Wyszłam na miękkich nogach,zalewając się
łzami.Pani dr powiedziała,że jest tylko pęcherzyk ciążowy 4,9 mm. Oznacza
to,że albo ciąża jest bardzo młoda (jest to niemożliwe,bo stosowałam testy
owu,zrobiłam ciążowy i betę,a potem z powodu mdłości i dolegliwości nie
kochaliśmy się), drugie wyjaśnienie jakie mi podała,było takie,że ciąża się
nie rozwija i powinnam szybko iść do szpitala na usunięcie.Przed tem
oczywiście dla pewności beta.Jednak pani dr nie zostawiła mi
złudzeń.Strasznie to przeżyłam. Po powrocie do domu,weszłam natychmiast na
forum i zauważyłam,że też miałyście takie historie.Dziewczynki proszę
pocieszcie mnie i powiedzcie,że jest jeszcze szansa. Jeśli okaże się,że
wszystko jest dobrze, to chyba podam wszystkim imię tej lekarki.Po prostu nie
dała mi żadnej szansy.To było jak wyrok.Pozdrawiam Was wszystkie cieplutko.
Obserwuj wątek
    • yskyerka Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 13.09.06, 21:45
      Po pierwsze, nie panikuj. To, że wiesz, kiedy była owulacja, nie znaczy
      jeszcze, że wiesz, kiedy doszło do zagnieżdżenia się zarodka, a dopiero
      od tego momentu we krwi pojawia się gonadotropina kosmówkowa.

Jest widoczny pęcherzyk ciążowy i super! Pod koniec 5 tc na nic więcej
      nie powinnaś liczyć. Odczekaj teraz 2-3 tygodnie i powtórz usg. Wtedy
      powinno być widoczne serduszko.

Jeśli nie masz plamień ani nic cię za bardzo nie boli (najgorzej, jeśli
      pojawią się skurcze), to nie masz się czym przejmować.

I najważniejsze: zmień lekarza! Przed tobą jeszcze 8 miesięcy ciąży.
      Szkoda byłoby przeżyć je w ciągłym stresie.
    • afire Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 13.09.06, 22:59
      Witam
      Po raz pierwszy piszę na tym forum, chociaż czasem podczytujęsmile
      Zgadzam się z przedmówczynią, iść do innego lekarza za 2tyg.
      Piszę dlatego, bo około godziny temu rozmawiałam na ten sam temat z koleżanką,
      również stwierdzono u niej puste jajo w 5tc, poszła do innego lekarza dzisiaj,
      trzy tyg. później, w 8tc, jest dzidzia, bije serduszkosmile nie wiem ile mm.
      Ja miałam trochę inny przypadek, poszłam do gin pierwszy raz w 9tc (wcześniej
      nie było mnie w kraju, chciałam poczekać do powrotu), gin stwierdziła, że to
      góra 6tc, nie widzi bicia serca, itp.
      Ja wiedziałam, że to 9tc, bo Kamil był zaplanowany i wiem dokładnie kiedy TO
      się stało, poczekałam 3tyg. poszłam do innego lekarza, 12tc, serce bije,
      wszystko ok., synek urodził się za wcześnie, ale przyczyną tego była wada
      macicy, o której dowiedziałam się podczas cesarki.
      Życzę Ci wszystkiego dobrego, mam nadzieję, że gin się mylił, ja bym poszła do
      jeszcze innego.
      Domyślam się, że Ci cieżko, skonsultuj to jeszcze.
      Ściskam mocno

Mama Kamila ur.28.11.05r. 33tc, 1720g, 49cm
    • marika_ja Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 14.09.06, 08:04
      Powiem Ci tak jak dziewczyny, przede wszystkim jeszcze nie panikuj, bo według
      mnie to stanowczo za wcześnie na taką diagnozę, a wiem co mówię,bo przeszłam to
      2 razy. Pierwsza moja ciąża to było rzeczywiście "puste jajo płodowe" - tak to
      określił lekarz. Robiłam usg w 6tc (było już pełne 6 tygodni)ponieważ miałam
      plamienia i mój lekarz wysłał mnie na usg. Tam podejrzenie, że to puste jajo
      potwierdzone później jeszcze 3 krotnym usg - do pełnego 8 tc. Dopiero wtedy
      byli na 100%pewni, ale ja cały czas miałam duże plamienia. Druga ciąża - już w
      5tc poleciałam na usg,żeby szybciej wiedzieć, i co? to samo podejrzenie, lekarz
      kazał zrobić kolejne usg za 10 dni, pamiętam,że to był pierwszy dzień wiosny a
      tu taka wiadomość.Ryczałam całe te 10 dni, i na to kontrolne usg poszłam do
      innego lekarza, bo nie chciało mi się już jechać tak daleko niby do najlepszego
      specjalisty, jak i tak miało być puste jajo. Poszłam załamana, roztrzęsiona, a
      ten lekarz do mnie:czemu pani się tak denerwuje? To opowiedziałam mu całą moją
      historię, a ten do mnie,że usg w 5 czy 6 tc to zdecydowanie za wcześnie ,żeby
      takie wyroki wydawać, wszystko mi wytłumaczył, zrobił usg i był śliczny chyba
      12 mm dzidziuś , bijące serduszko i wszystko było dobrze! Dziś mam
      zdrowiutkiego synka - prawie trzylatka i też jestem teraz w 5-6 tc, lekarz
      ciąży jeszcze na 100% nie potwierdził i zakazał mi iść tak wcześnie na usgsmile
      Powiedział,że jak nic się nie dzieje to nie ma takiej potrzeby.Mówił,że
      dziewczyny tylko zobaczą 2 kreski na teście to już lecą na usg a potem się
      denerwują,że nic nie widać. Ja planuję iść dopiero koło 7-8 tc i mam
      nadzieję,że będzie wszystko dobrze! Życzę spokoju i wszystkiego dobrego!
      Myślę,że będzie wszystko dobrze tylko za wcześnie to usg zrobiłaś.
      Pozdrawiam, Magda
      • komentarz6 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 15.09.06, 13:44
        Nie zgadzam się, że nie da się w 5 lub 6 tyg. sprawdzić, czy jajo jest pełne
        czy puste. 12 mm miał chyba raczej pęcherzyk ciążowy, a nie dzidziuś...
    • magdalenas2 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 14.09.06, 10:13
      Witam!!!Nie mogłam sie powstrzymać, żeby nie odpisaćsmileJa również ostatnią
      miesiączkę miałam 1 sierpnia.To moja druga ciąża więc podchodzę do tego
      spokojniej(zwłaszcza, że pierwsza była z "przygodami"),niestety w związku z tym,
      iz kilka razy papier toaletowy był zarózowiony poszłam do lekarki już 7 września
      (to dopiero było 3,5 tygodnia rzeczywistej ciąży a 5,5 lekarskiejsmile, pęcherzyk
      został znaleziony ale narazie pusty.Zdecydowanie jest jeszcze za
      wcześnie.....Dostałam duphaston i następne USG dopiero 5 października.A co do
      lekarki hmmmmmm myślę, że powinna pozostać przy swoim pierwszym
      wyjaśnieniu(wysyłanie do szpitala odrazu na usunięcie a nie na konsultacje już
      by mnie skutecznie zraziło co do jej kompetencji)........Poczekaj jeszcze trochę
      (wiem to b.trudne)i idź do innego lekarza koniecznie...Pozdrawiam i liczę na to
      ,że wszystko będzie dobrze.Pa
      • megi_25 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 14.09.06, 16:42
        Dziękuję Wam za wsparcie. Dzisiaj wszystko dokładnie przemyślałam. Zrobiłam
        rano betę,ale wynik będę miała jutro.W pon. powtórzę i zobaczę. Dziewczynki
        zastanowiło mnie jedno: wg. ostatniej miesiączki wczoraj w dniu usg był 6tc i
        1d. Jednak przypomniałam sobie,że robiłam betę 28 sierpnia /wykazała ona,że to
        pierwszy tydzień ciąży i to niepełny, akurat wynik jest od zapłodnienia nie od
        początku ostatniego cyklu/.Czyli wg tej bety wczoraj był trzeci tydzień od
        zapłodnienia.Doliczając te dwa tygodnie co lekarze liczą przed owu, to byłby
        5tc a nie.Czy myślicie,że powinnam się kierować betą????Lekarka która robiła
        USG powiedziała,że są dwie możliwości: albo to jest młoda ciąża /tylko co to
        oznacza???niestety bardziej mnie straszyła niż wyjaśniała/lub się nie
        rozwija.Co o tym sądzicie???
    • papuga_5 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 15.09.06, 02:30
      Jeszcze sie nie zamartwiaj, bo serduszko najszybciej moze byc kolo 6 tc, wiec jak go nie ma to pewno
      okreslaja jako puste jajo plodowe. Poczekaj moze do 7 tc i idz do innego lekarza. Zrob sobie bete i
      zobacz co teraz napisza w laboratorium. Tak jak poprzedniczki napisaly roznie sie jajo plodowe
      zagnizdza wiec u jednych szybcie u innych pozniej i moga byc roznice kiedy sie ukaze serduszko. Na
      razie badz dobrej mysli.
      • komentarz6 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 15.09.06, 13:50
        Na USG podają wielkośc pęcherzyka ciążowego (5 tyg. ciąży to ok. 5 mm) i
        wielkość pęcherzyka zółtkowego (odżywia zarodka), w 5 tc to ok. 2,7 mm.
        Serduszko zaczyna bić w 22 dniu (od zapłodnienia), choć czesto podaje sie 21
        dzień. Na USG wpisuje się, gdy serce jeszcze nie bije, "akcji serca nie
        stwierdzono".
    • agnieszka129 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 15.09.06, 09:13
      Ja także muszę napisać. Moja ciąża także była szczegółowo zaplanowana i
      wiedziałam niemal co do dnia kiedy mogło dojść do zapłodnienia. Też szyko
      pobiegłam do lekarza, który stwierdzxił tylko pęcherzyk. Pani doktor nie
      wystawiła mi nawet karty ciąży ,że by nie zapeszać. Zeby potwierdzić diagnozę
      poszłam jeszcze do dwóch innych lekarzy. I za każdym razem było to zamo - w
      opisie usg było napisane - echo zarodka wątpliwe. Wszyscy mi sugerowali, że do
      zapłodnienia mogło dojść póżniej - ale ja wiedziałam, że to niemożliwe. Moje
      maleństwo pojawiło się na ekranie usg dopiero w 9 tygodniu i okazało sie, że
      wielkością odpowiada 9 -cio tygodniowemu zarodkowi - a więc miałam rację. Tak
      więc nie załamuj się i spokojnie czekaj. Acha - córeczkę urodziłam w terminie -
      całą i zdrową - mimo, że zmagałam się z nadciśnieniem, niedoczynnością
      tarczycy, stresem (moja pierwsza ciąża zakończyła się martwym porodem w 32 tc)
      i upadkiem jakiego doznałam w 24 tc. Tak więc wszystko jest do przejścia tylko
      trzeba o siebie dbać.
      Trzymam kciuki.
    • megi_25 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 15.09.06, 13:09
      Dziewczynki a co o tym myślicie. Wczoraj beta wyszła mi 993.Czy to dobry znak???
      • yskyerka Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 15.09.06, 13:50
        No i bardzo ładnie. smile Beta powinna rosnąć o ok. 100% co trzy dni. Jak
        przekroczysz 10 000 jednostek, na usg powinno być widoczne serduszko.
        Powtórz badanie, a potem spokojnie odczekaj kilka tygodni. Naprawdę nie
        ma potrzeby chodzenia do lekarza co tydzień, bo raczej nic nowego nie powie,
        a ty się tylko niepotrzebnie będziesz stresowała.
        • megi_25 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 15.09.06, 13:54
          Bo mi beta wyszła pierwsza 28 sierpnia wynosiła 37,9,ta wczorajsza 993.Czyli
          wygląda na to,że ciąża wg bety jest młodsza, niż ta wg ostatniej miesiączki.Bo
          lekarka na usg jasno stwierdziła,albo młodsza,albo się nie rozwija i trzeba
          robić zabieg.W pon. powtórzę betę,by zobaczyć czy rośnie.A jaka powinna być w
          poniedziałek????
    • anna703 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 15.09.06, 14:43
      Megi... jestem w podobnej sytuacji. Gdy okazalo sie ze jestem w ciazy, poszlam
      do ginekologa, nie dal mi skierowania na beta tylko od razu na usg. Wedlug moich
      wyliczen to na to usg poszlam w 5 tygodniu. Lekarz ktory robil mi usg, wyliczyl
      sobie jakos ze to jest 6 tydzien i nie jest to dobry obraz bo nie ma akcji
      serca, ze jest prawie pewien, ze ciaza obumarla, ale zeby jeszcze skonsultowala
      to z ginekologiem. Nie musze Ci mowic ze wyszlam stamtad ryczac. Poszlam z tym
      wynikiem do innego gineksa i wcale nie byl taki pewien tej diagnozy. Dal
      skierowanie na beta i powiedzial, ze jak bedzie roslo to ok, i mam isc na usg
      ale nie wczesniej niz za 2 tydonie. Tak wiec czekam teraz na kolejne usg, bo dwa
      badani z krwi, beta, wyszly mi wzrostowe. I jesli ciaza sie rozwija prawidlowo
      to chyba zloze skarge na tego lekarza od usg. Trzymam za Ciebie kciuki. Ania.
      • papuga_5 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 15.09.06, 15:42
        Tak sobie mysle ze moze te testy owulacyjne tez nie sa takie dokladne jak na nich pisze, moze mialas
        owulacje o jeden czy dwa dni pozniej i tez to wszystko moglo by zmienic wiek ciazy.
      • anna703 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 15.09.06, 16:34
        Kurcze, moja odpowiedz oczywiscie kierowana jest do glownej zainteresowanej,
        autorki listu. Sorki smile
        • megi_25 Re: Pomocy!!!!Pusty pęcherzyk??????????? 15.09.06, 17:49
          Dziękuję dziewczynki.Okropne jest to czekanie.Jak jedna nieodpowiedzialna
          lekarka może człowiekowi zniszczyć po części życie.Wszystko było cudownie do
          tego usg.Teraz dziwnie boli mnie brzuch i źle się czuję,dziś też te
          plamienia.Myślę,że to też stres.Wczoraj beta wyszła ładna i wygląda,że to
          jednak młodsza ciąża.Zrobię kolejne badanie krwi i zobaczę czy rośnie.Ale to
          czekanie jest straszne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka