Dodaj do ulubionych

Beta Hcg-Pomocy...

24.11.06, 21:02
witam
Własnie odebrałam wynik bety i nie umiem nic powiedziec,pani w labolatorium tez nie wiedziała taki wynik 0.524 mIU/ml
Co to znaczy?
Dodam,że byłam dziś u gina i to mogłaby być wczesna ciąża..
Pomóżcie mi w interpretacji wyniku bo ja nie wiem...
Obserwuj wątek
    • takbardzochce Re: Beta Hcg-Pomocy... 24.11.06, 21:06
      Znalazłam taki artykuł o becie.
      www.noworodek.pl/index.php?ms=3&art=20
      Tutaj są jakieś wskaźniki. Poczytaj.

Pozdrawiam, Ania
      • kami_sia Re: Beta Hcg-Pomocy... 24.11.06, 21:13
        patrzyłam tam ale i tak nie moge porównać to tego mojego wyniku ja nie wiem może ten mój wynik jest oznaczony inaczej tu obok wyniku który jest 0.524 mIU/ml w kwadratowym nawiasie coś takiego (0.000- 1.00)
        Proszę doradźcie...
    • yskyerka Re: Beta Hcg-Pomocy... 24.11.06, 21:11
      Pod wynikiem powinnaś mieć normy laboratorium.
      Według norm mojego labu w ciąży nie jesteś.
    • izoola Re: Beta Hcg-Pomocy... 24.11.06, 21:36
      w moim labie hcg powyzej 16 oznacza ciaze...moze warto powtorzyc badanie za
      kilka dni, a wogole to w ktorym dniu cyklu ja robilas?moze poprostu jest za
      wczesnie jeszcze
      • kami_sia Re: Beta Hcg-Pomocy... 24.11.06, 21:43
        wiesz co...ja chyba faktycznie niepotzrebnie tak wczesnie robiłał to badanie bo dziś jest 15dc......
        w trakcie badania bo dzis byłam u gina szyjka jest miękka więc może..
        Pozatym jak w czerwcu robiłam bete to wtedy mi sie spóźniał okres a wynik był 0.101 a teraz jest znacznie wyższy czyli chyba coś to oznacza..
        Bardzo bym chciała,żeby jednak to była ciąża...
        • izoola Re: Beta Hcg-Pomocy... 24.11.06, 21:49
          w 15 dniu cyklu??? to kiedy mialas owu? bo chyba jakos bardzo wczesnie...popatrz tu:
          www.noworodek.pl/index.php?ms=3&art=20, sa podane przykladowe normy
          ja mysle, ze jeszcze musisz odczekac pare dni
          • kami_sia Re: Beta Hcg-Pomocy... 24.11.06, 22:00
            przyznam się,że chyba faktycznie no stanowczo za wcześnie poszłam na bete,ale lekarz mi powiedział,żebym jednak pojechała,no coż nic się nie stało, po prostu dalej nic nie wiem,bardzo możliwe,że to ciąża ale malutka,będę u gina w poniedziałek to się podowiaduje jeszcze..
            • yskyerka Re: Beta Hcg-Pomocy... 24.11.06, 23:31
              To jak długie masz cykle, że w 15 dc ginekolog nie wykluczył ciąży?
              18-dniowe?
    • kami_sia Re: Beta Hcg-Pomocy... 25.11.06, 08:50
      cykle mam średnio 26 dniowe.Bo badaniu lekarz stwierdził,że szyjka macicy jest miękka co może być jednym z objawów wczesnej ciąży,dziś jedna z położnych po konsultacji telefonicznych powiedziała,że wynik beta hcg 0.524 mIU/ml jest traktowany jako bardzo wczesna ciąża może byc nawet tygodniowa ale bedzie trzeba napewno bete powtórzyc za pare dni.
      • yskyerka zmień ty, dziewczyno, lekarza 25.11.06, 15:24
        > cykle mam średnio 26 dniowe.

Czyli w 15 dc mogłaś jeszcze być przed owulacją albo tuż po niej. Druga
        faza cyklu trwa zwykle 12-16 dni, więc owulację powinnaś mieć w 10-14 dc.
        Zagnieżdżenie następuje w 7-10 dniu po owulacji i dopiero od tego momentu
        w organizmie kobiety zaczyna się pojawiać gonadotropina kosmówkowa, wykrywana
        przez testy z krwi, a potem ciążowe. U ciebie zagnieżdżenie mogłoby więc mieć
        miejsce między 17 a 24 dc. Do tego czasu ŻADEN test nie wykryje ciąży. Nawet
        beta hcg z krwi.

> Bo badaniu lekarz stwierdził,że szyjka macicy jest
        > miękka co może być jednym z objawów wczesnej ciąży,

Miękka szyjka to objaw płodności, a więc tych kilku dni przed owulacją.
        Po owulacji szyjka się zamyka i robi się twarda. I taka powinna być też
        w czasie ciąży.

> dziś jedna z położnych po konsultacji telefonicznych powiedziała,
        > że wynik beta hcg 0.524 mIU/ml jest traktowany jako bardzo wczesna
        > ciąża może byc nawet tygodniowa ale bedzie trzeba napewno bete
        > powtórzyc za pare dni.

Wszystko zależy od norm danego laboratorium, a na twoim wyniku wyraźnie jest
        napisane, że norma jest do 1. Ja to rozumiem tak, że jest to norma dla kobiet
        nie będących w ciąży. Gdybyś była w ciąży, miałabyś podane normy dla różnych
        tygodni ciąży. Przynajmniej tak jest w moim labie.

Tu masz informacje o tym,
        jak zachowuje się szyjka macicy w poszczególnych fazach cyklu.
    • agnieszka_z-d Re: Beta Hcg-Pomocy... 25.11.06, 09:37
      Wybacz, ale...
      Moim zdaniem to nie jest ciąża. Taki wynik jest w normie, a norma oznacza brak
      ciąży.
      • ag_nes Re: Beta Hcg-Pomocy... 25.11.06, 14:45
        A w ogóle to odczekaj na następny raz z testowaniem się przed pierwszym dniem spodziewanej miesiączki, bo istnieją tzw ciąże biochemiczne, które się porania wraz z okresem (ponad 50% ciąż takich jest), kobieta nawet o nich nie wie. Oznacza to, że zostałaś zapłodniona, ale zarodek się nie zagnieżdził lub np z innych przyczyn po prostu Twój organizm nie przyjął. Chyba lepiej mieć wynik, który już wróży, że jest w brzuchu słoneczko i kwitnie smile niż, że było, ale poleciało... brzydko mówiąc. Mnie lekarka powiedziała, że należy odczekać, bo później człowiekowi jest tylko bardzo źle na duchu i nie ma ochoty na nic...
        • atenette Re: Beta Hcg-Pomocy... 25.11.06, 20:21
          Przepraszam za szczerosc, ale twoj lekarz wydaje mi sie jakos strasznie
          niekompetenty. Po pierwsze miekka szyjka macicy nie jest objawem ciazy, ale dni
          plodnych. W ciazy szyjka macicy jest bardzo twarda i zamknieta. Po drugie bylas
          dopiero w polowie cyklu i nawet jezeli doszloby do zaplodnienie to byloby
          dopiero tuz po i zaden test jeszcze by tego nie wykryl. Po za tym twoja szyjka
          macicy wskazuje ze nie odbyla sie nawet jeszcze owulacja. Kompletnie nie moge
          pojac jak twoj ginekolog mogl cie wyslac na bete. Na twoim miejscu czym
          szybciej zmienilabym lekarza.
          Co do wysokosci bety to przyjmuje sie przewaznie, ze od 5 mIU/ml jest ciaza.
          Niektore laby maja nawet okreslona wyzsza wartosc. Twoja beta nie wskazuje wiec
          niestety na ciaze, ale jestem pewna i bardzo ci zycze zebys jak naszybciej byla
          w tym upragnionym stanie. Pozdrawiam
          • kami_sia Re: Beta Hcg-Pomocy... 26.11.06, 11:44
            witam!
            Zmienie lekarza to fakt,będę chodzić do gina który prowadził moją pierwszą ciąże 6 lat temu-wczoraj wieczorem do niego trafiłam-zrobił usg no i oczywiście nie ma ciąży-natomiast powiedział,że trzeba będzie chyba "popchnąć" to moje zaciążenie skoro rok prawie starań i nie ma ciąży...
            Bedę do niego znowu chodzić -nie chodziłam bardzo długo bo to tylko prywatne wizyty ale co tam.....
            To jest jedyny tak naprawdę mądry lekarz na jakiego trafiłam przez ostatnie lata i będę chodzić własnie do niego,przecież zawsze jakieś pieniadze się na to znajdą a przynajmniej może w końcu uda mi się zajść....
            Ale prawdą jest,że nie będę się już nastawiać więcej na ciąże tak szybko-bo potem fakt-czuję się okropnie-nastawienie psychiczne jest nieciekawe...sad
            Przynajmniej wiem,że w moim przypadku są jakieś problemy zdrowotne które trzeba w końcu zacząć leczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka