Dodaj do ulubionych

badanie HSG

27.02.07, 13:11
Czy ktoras z was miala robione to badanie? Jest to sprawdzanie droznosci jajowodow i macicy,
wpuszcza sie jakis plyn i robi rentgen. Robi sie to w pierwszej fazie cyklu zeby bylo przed
jajeczkowaniem i chodzi mi o to ze moj lekarz mi powiedzial ze jesli bym zaszla w ciaze kilka dni
pozniej, np. dwa dni pozniej to nie bedzie to przeszkadzac. Ale ja sie tak zastanawiam czy to nie
napromieniuje jajeczka, bo przeciez moze chyba je uszkodzic. Moja kolezanka miala to robione i jej
lekarz zabronil sie starac o dziecko w tym samym cyklu. Jestem ciekawa jakie byly zalecenia waszych
lekarzy? Tak mi trudno odkladac te starania bo juz tak dlugo sie staram ze psychicznie jest mi trudno
to odkladac.
Obserwuj wątek
    • pkmk3 Re: badanie HSG 27.02.07, 14:43
      Ja w tym miesiącu co miałam robione to badanie dostałam od lekarza tabletki
      anty żeby nie zajść w ciążę.A w następnym miesiącu się udało.Powodzenia
      • lirio.a Re: badanie HSG 28.02.07, 09:20
        wiele dziewczyn zaskoczyło w drugim miesiącu po, kolęzanka na forum powiedziała
        pewną ciekawą i bardzo logiczną rzecz - że szanse na zgnieżdżenie zapłodnionego
        jaja w cyklu z hsg są marne, bo zostaje zniszczona błona śluzowan macicy w
        trakcie badania (po takim badaniu plamisz kilka dni, ja miałam prawie normalny
        okres, tak że w szpitalu leciałam po dodatkową podpaskę bo myślałam że to
        będzie tylko takie sobie lekkie plamienie i wzięłam tylko jedną podpaskę i dwie
        wkładki wink) Mnie lekarka nie zabraniała współzycia po, tylko przed, ale w ogóle
        nie zakładała że będę w ciązy i od razu umawiała się na następny cykl.
        A jeśli chodzi o naświetlanie jaja, to nikt chyba nie robił takich badań i nie
        wiadomo jaki to ma wpływ na jajo...
        Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka