synthia82 12.04.07, 12:36 Przed chwilką usłyszałam w telewizji, że kobieta zaszła w ciąże w pierwszy dzień po skończenej miesiączce. Czy któraś z was zaszła w ciąże w tym dniu cyklu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pantarejka Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 12.04.07, 13:57 Przy krótkich cyklach możliwe jest zajście w ciążę nawet w czasie miesiączki. Ja z kolei mam bardzo długie cykle (33), więc mnie to nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
1diavola Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 12.04.07, 14:33 Pewnie się na miesiączkę nałożyła owulacja z drugiego jajnika. W rozlegulowanych cyklach jest to możliwe. Tak samo jak jest możliwe urodzenie bliźniaków jednego białego a drugiego czarnego. Kwestia 2 jajeczek w krótkim odstępie czasowym i 2 facetów. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 12.04.07, 15:06 > Pewnie się na miesiączkę nałożyła owulacja z drugiego jajnika. W > rozlegulowanych cyklach jest to możliwe. Tak samo jak jest możliwe urodzenie > bliźniaków jednego białego a drugiego czarnego. Kwestia 2 jajeczek w krótkim > odstępie czasowym i 2 facetów. ??????????????? Jakieś opowieści w Archiwum X. A co to za problem - długożywotne męskie plemniki (np. do 6 dni) i odrobinę wcześniejsza owulacja. Nawet jak ma się 15 lat cykle 33 dniowe, to RAZ może się zdarzyć krótszy. I co zrobisz? Zaskarżysz jajnik do Strasburga? A przy bliźniętach dwujajowych są dwa jajeczka, ale wypuszczone z jajników w odstepie max 24 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
synthia82 Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 12.04.07, 17:24 Dziękuje za odpowiedzi. Po tytule, można byłoby pomyśleć, że kolejna laska, co trzęsie tyłkiem, że może jest w ciąży. Nie chodzi o to. Wiem, że można mieć regularny okres, a pomimo tego owulacja, może wypadać w różnych dniach. Nigdy nie mamy 100% pewności co do niej, bo różne czynniki mogą ją przesunąć. Dlatego chciałam poprostu spytać, czy jest jakaś forumowiczka, która przekonała sie osobiście o tym i wychowuje teraz maleństwo poczęte w takich dniach. W każdym razie, dziękuje za poważne potraktowanie mojego pytania.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kachna79 to bzdura 12.04.07, 21:56 Takie opowiesci biora sie z niewiedzy. Prawdopodobnie kobieta miala krwawienie srodcykliczne, ktore moze sie zdarzyc w okresie najwyzszej plodnosci w cyklu i wtedy ciaza jest bardzo prawdopodobna. Takie krwawienia sa czesto bardzo skape, ale u niektorych kobiet ich obfitosc przypomina miesiaczke. Wtedy jedynym wskaznikiem, czy mamy do czynienia z menstruacja, bylby pomiar temperatury. Bez wzgledu na regularnosc cykli naszym organizmem rzadza hormony - jesli przeanalizujesz przemiany hormonalne w organizmie kobiety to sprawa sie wyjasni. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: to bzdura 12.04.07, 22:50 Dlaczego bzdura? Cykl 25 dniowy, czyli owulacja ok. 11 dnia. Miesiączka trwa 7 dni, dzień po miesiączce to 8 dzień cyklu. Na 3 dni przed owulacją spokojnie może być już śluz płodny, w którym plemniki mają szansę przetrwać 3 dni. Bzdura? Odpowiedz Link Zgłoś
ilka07 Re: to bzdura 13.04.07, 08:38 Moja szwagirka tak zaszła w ciążę i się potem niezmiernie dziwiła, że zaszła, bo całe lata tak współzyli z mężem i nigdy nie zaciążyła a tu masz... Odpowiedz Link Zgłoś
kachna79 Re: to bzdura 14.04.07, 21:00 z wiekiem liczba krwawien srodcyklicznych moze wzrastac. O tyle moge sie z Wami zgodzic, ze ma znaczenie dlugosc cyklu i jeszcze co to znaczy dzien po miesiaczce... Bo dla jednych chodzi o ostatni dzien obfitego krwawienie czy o plamenie... Odpowiedz Link Zgłoś
shemreolin Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 13.04.07, 11:25 Ja jestem tego najlepszym przykładem. Chociaż nie wiem czy doszło do zapłodnienia tuż po miesiaczce czy ciut się ojowy plemink naczekał, ale współżyliśmy dzień po okresie bez zabezpieczenia i zaszłam w ciazę. A cykle miałam jak w zegarku dokładnie 27 dni. Mogłam sobie zaznaczac w kalendarzu na kilka miesięcy do przodu. Okres trwał zawsze 5 dni. Niby tak super poukładane a jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
papuga_5 Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 15.04.07, 06:44 Ja mysle ze tak zaszlam w ciaze, zaraz 2 dni po miesiaczce, w 8 dniu cyklu, przy cyklach 27 dniowych, no mozna tez przypuszczac ze plemniki poczekaly, ale mialam w tym dniu objawy owulacyjne i zaraz chyba 2 lub 3 dni pozniej juz dolaczyl sie bol piersi, ktory mi podpowiadal ze jestem w ciazy. Potem jak mialam USG to lekarz stwierdzil ze ciaza jest odrobine starsza niz wedlug miesiaczki, bo okreslil wiek zarodka i dodal standardowo dwa tygodnie, tak jak oni to licza, wiec tak mysle ze mialam wczesna owulacje. Ale niestety pozniej ta ciaze poronilam. Odpowiedz Link Zgłoś