Dodaj do ulubionych

Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ?

12.04.07, 12:36
Przed chwilką usłyszałam w telewizji, że kobieta zaszła w ciąże w pierwszy
dzień po skończenej miesiączce. Czy któraś z was zaszła w ciąże w tym dniu
cyklu ?
Obserwuj wątek
    • pantarejka Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 12.04.07, 13:57
      Przy krótkich cyklach możliwe jest zajście w ciążę nawet w czasie miesiączki.
      Ja z kolei mam bardzo długie cykle (33), więc mnie to nie grozi.
    • 1diavola Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 12.04.07, 14:33
      Pewnie się na miesiączkę nałożyła owulacja z drugiego jajnika. W
      rozlegulowanych cyklach jest to możliwe. Tak samo jak jest możliwe urodzenie
      bliźniaków jednego białego a drugiego czarnego. Kwestia 2 jajeczek w krótkim
      odstępie czasowym i 2 facetów.
      • lilith76 Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 12.04.07, 15:06
        > Pewnie się na miesiączkę nałożyła owulacja z drugiego jajnika. W
        > rozlegulowanych cyklach jest to możliwe. Tak samo jak jest możliwe urodzenie
        > bliźniaków jednego białego a drugiego czarnego. Kwestia 2 jajeczek w krótkim
        > odstępie czasowym i 2 facetów.

???????????????

Jakieś opowieści w Archiwum X.

A co to za problem - długożywotne męskie plemniki (np. do 6 dni) i odrobinę wcześniejsza owulacja.
        Nawet jak ma się 15 lat cykle 33 dniowe, to RAZ może się zdarzyć krótszy. I co zrobisz? Zaskarżysz jajnik do Strasburga?

A przy bliźniętach dwujajowych są dwa jajeczka, ale wypuszczone z jajników w odstepie max 24 godziny.
    • synthia82 Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 12.04.07, 17:24
      Dziękuje za odpowiedzi. Po tytule, można byłoby pomyśleć, że kolejna laska, co
      trzęsie tyłkiem, że może jest w ciąży. Nie chodzi o to. Wiem, że można mieć
      regularny okres, a pomimo tego owulacja, może wypadać w różnych dniach. Nigdy
      nie mamy 100% pewności co do niej, bo różne czynniki mogą ją przesunąć. Dlatego
      chciałam poprostu spytać, czy jest jakaś forumowiczka, która przekonała sie
      osobiście o tym i wychowuje teraz maleństwo poczęte w takich dniach. W każdym
      razie, dziękuje za poważne potraktowanie mojego pytania.Pozdrawiam
      • kachna79 to bzdura 12.04.07, 21:56
        Takie opowiesci biora sie z niewiedzy. Prawdopodobnie kobieta miala krwawienie
        srodcykliczne, ktore moze sie zdarzyc w okresie najwyzszej plodnosci w cyklu i
        wtedy ciaza jest bardzo prawdopodobna. Takie krwawienia sa czesto bardzo skape,
        ale u niektorych kobiet ich obfitosc przypomina miesiaczke. Wtedy jedynym
        wskaznikiem, czy mamy do czynienia z menstruacja, bylby pomiar temperatury.
        Bez wzgledu na regularnosc cykli naszym organizmem rzadza hormony - jesli
        przeanalizujesz przemiany hormonalne w organizmie kobiety to sprawa sie wyjasni.
        • kocio-kocio Re: to bzdura 12.04.07, 22:50
          Dlaczego bzdura?
          Cykl 25 dniowy, czyli owulacja ok. 11 dnia.
          Miesiączka trwa 7 dni, dzień po miesiączce to 8 dzień cyklu.
          Na 3 dni przed owulacją spokojnie może być już śluz płodny, w którym plemniki
          mają szansę przetrwać 3 dni.
          Bzdura?
          • ilka07 Re: to bzdura 13.04.07, 08:38
            Moja szwagirka tak zaszła w ciążę i się potem niezmiernie dziwiła, że zaszła, bo całe lata tak współzyli z mężem i nigdy nie zaciążyła a tu masz...
            • kachna79 Re: to bzdura 14.04.07, 21:00
              z wiekiem liczba krwawien srodcyklicznych moze wzrastac. O tyle moge sie z Wami
              zgodzic, ze ma znaczenie dlugosc cyklu i jeszcze co to znaczy dzien po
              miesiaczce... Bo dla jednych chodzi o ostatni dzien obfitego krwawienie czy o
              plamenie...
    • shemreolin Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 13.04.07, 11:25
      Ja jestem tego najlepszym przykładem. Chociaż nie wiem czy doszło do
      zapłodnienia tuż po miesiaczce czy ciut się ojowy plemink naczekał, ale
      współżyliśmy dzień po okresie bez zabezpieczenia i zaszłam w ciazę. A cykle
      miałam jak w zegarku dokładnie 27 dni. Mogłam sobie zaznaczac w kalendarzu na
      kilka miesięcy do przodu. Okres trwał zawsze 5 dni. Niby tak super poukładane a
      jednak... wink
    • papuga_5 Re: Zajśćie w ciąże w pierwszy dzień po @ ? 15.04.07, 06:44
      Ja mysle ze tak zaszlam w ciaze, zaraz 2 dni po miesiaczce, w 8 dniu cyklu, przy cyklach 27 dniowych, no
      mozna tez przypuszczac ze plemniki poczekaly, ale mialam w tym dniu objawy owulacyjne i zaraz chyba
      2 lub 3 dni pozniej juz dolaczyl sie bol piersi, ktory mi podpowiadal ze jestem w ciazy. Potem jak mialam
      USG to lekarz stwierdzil ze ciaza jest odrobine starsza niz wedlug miesiaczki, bo okreslil wiek zarodka i
      dodal standardowo dwa tygodnie, tak jak oni to licza, wiec tak mysle ze mialam wczesna owulacje. Ale
      niestety pozniej ta ciaze poronilam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka