Dodaj do ulubionych

ciaża a zus

04.07.07, 15:55
Powrócił do naszej rodziny temat dziecka, ku mojej radoścismilePojawiły się
jednak obawy co z moja pracą, jak zareaguje Zus itp. Głównie martwi mnie Zus,
ale od poczatku.Od 1 lipca dostałam w pracy umowę na czas nieokreślony,
wcześniej pracowałam prawie rok na umowę zlecenie.Jeżeli zajdę teraz w ciążę
Zus podważy moja umowę, będzie miał podstawy by nie wypłacać mi
pieniedzy.Możecie mi poradzić jak sprawa wygląda bo ja się pogubiłam a
wolałbym wiedzieć co mnie czeka z ich strony w razie ciąży.Będę wdzięczna za
odpowiedż.
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: ciaża a zus 04.07.07, 16:04
      Nie widzę tu żadnego problemu. Aby otrzymać wynagrodzenie chorobowe, trzeba
      przepracować minimum 30 dni i przez tyle dni mieć opłacane składki na
      ubezpieczenie chorobowe. W czym problem?
      • evcia33 Re: ciaża a zus 04.07.07, 16:08
        Słyszałam i czytałam o róznych przypadkach z rolą główną Zusu dlatego zaczełam
        się zastanawiać. Tak jak mówię moja umowa stała dopiero sie rozpoczeła dlatego
        wolalabym wiedzieć czy będą robili jakieś trudności.
        • agnrek Re: ciaża a zus 04.07.07, 16:11
          Przecież jeszcze nie jesteś w ciąży, spokojnie! Oczywiście, bądź w niej jak
          najszybciej, ale nigdzie nie jest powiedziane, że zajdziesz od razu. Po drugie
          nie jest powiedziane, że będziesz korzystała ze zwolnienia lekarksiego. Po
          trzecie za pierwsze 33 dni zwolnienia płaci pracodawca, od 34. dnia dopiero ZUS,
          tak więc dowie się o Twojej ciąży za 2-3 miesiąca, jak nie później smile
          ZUS nie ma prawa wtrącać się w umowy o pracę, ma takie prawo Państwowa Inspekcja
          Pracy,która wręcz nakazuje ich zawieranie, nakłada kary na firmy, które
          ponawiają zlecenia. O co chodzi? O to, żeby pracodawca nie kombinował i opłacał
          składki, a przy zleceniu na nich zaoszczędza smile
          • evcia33 Re: ciaża a zus 04.07.07, 16:22
            Chodziło mi tylko o uzyskanie informacji.Poza tym owszem nie wiem kiedy będe w
            ciąży ale to cos złego posiadac wiedzę przed niz po fakcie?mimo wszystko dzięki
            za Twoją odp.
            • agnrek Re: ciaża a zus 04.07.07, 16:49
              Zajmuję się kadrami, więc mam nadzieję, że pomogłam smile
              Staraj się o dzidziusia szybciutko, niczym nie pzrejmuj smile
              • evcia33 Re: ciaża a zus 04.07.07, 17:19
                Dziękuje za pomoc.Do wczoraj nie byłam pewna, ale jak zobaczyłam maluszka
                koleżanki, który ma 3 tygodnie upewniłam się.Ponieważ my z mężem zawsze
                analizujemy wszelkie za i przeciw nie bylismy pewni co z moja pracą bedzie.
                • katharina_29 Re: ciaża a zus 05.07.07, 08:15
                  evcia nie przejmuj się niczym i spokojnie staraj się o dzidziusia.Ja miałam
                  dużo bardziej skomplikowaną sytuację niż Ty i wszystko skończyło się
                  dobrze.Zaszłam w ciążę pod koniec października ubiegłego roku.Umowę miałam do
                  końca 2006 roku.Od 20 grudnia poszłam na L4,bo pracowałam przy szkodliwych
                  substancjach(lakiery).Oczywiście nie przedłużono ze mną umowy(a pracowałam u
                  znajomychsad Cały styczeń byłam na zwolnieniu,a od lutego zaczęłam nową
                  pracę.Czułam się dobrze więc mogłam pracować.Ale po 1,5 miesiąca musiałam iść
                  znowu na zwolnienie.ZUS mnie sprawdzał,ale tylko dlatego,że kontrola PIP(jakiś
                  niezadowolony były pracownik się o nią postarał)wykazała jakieś niejasności i
                  braki w dokumentacji.Ostatecznie jednak wszystko się wyjaśniło.Musiałam tylko
                  trochę dłuzej poczekać na chorobowe,ale jak się później dowiedziałam to było
                  normalne,bo ZUS ma miesiąc na wypłatę świadczenia.Pozdrawiam!
                  • evcia33 Re: ciaża a zus 05.07.07, 09:49
                    Bardzo ci dziekuję za pomoc. Pocieszyłas mnie bardzo, bo się martwiłam że
                    zostanę z niczym.To teraz zostaje mi tylko upewnić męża w jego decyzjismile
              • asik_20 Re: ciaża a zus 06.07.07, 22:17
                Witaj! Może Ty mi pomożesz skoro znasz się na tych sprawach. Dostałam dzisiaj
                pismo z Zus-u "orzeczenie lekarza orzecznika ZUS" i jest tam napisane: w związku
                z rokowaniem odzyskania zdolności do pracy ustala się uprawnienia do świadczenia
                rehabilitacyjnego licząc od daty wyczerpania zasiłku chorobowego(29.07.) na
                okres 1 miesiąca. Termin mam na 15 września. Jeśli urodzę o czasie bądź później
                to znaczy że będę miała te 2 lub 3 tygodnie liczone jako urlop macierzyński???
                nie wiem co zrobić. Nie chciałabym żeby tak byłosad Będę wdzięczna za
                odpowiedź... Pozdrawiam
                • renia266 Re: ciaża a zus 06.07.07, 22:21
                  Evicia, z tego co wiem, ważne jest tylko, żebys po podpisaniu umowy troche
                  popracowała, a nie od razu poszła na L4. Jezeli bedziesz pracowac to nikt Ci
                  nie zarzuci, ze umowa jest fikcyjna. tak wiec nie przejmuj sie na zapas!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka