14.07.07, 00:04
podpowiedzie proszę jaki prezent wypada dać matce Chrzestnej,mam nią zostać i
zupełnie nie wiem co kupić?
Obserwuj wątek
    • pppolonistka Re: Chrzest 14.07.07, 07:54
      Kasa to najprostszy prezent.Matka chrzestna dała mojej Oli na chrzest w minioną
      niedzielę 200zł.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Chrzest 14.07.07, 08:04
      Ja mojemu chrześniakowi dałam krzyżyk z łańcuszkiem. Kiedyś może wyjmie i
      zacznie nosić, a jak nie to i tak będzie miał na pamiątkę chrztu od matki
      chrzestnej. Ale się naszukałam tego krzyżyka, żeby był taki bardziej dla
      chłopca, dla dziewczynki łatwiej coś takiego kupić. Kupiłam w końcu srebrny z
      czarnym drewnem hebanowym w środku. Śliczny. A rodzice chrzestni pewnego innego
      chłopaczka też dali mu podobny krzyżyk i jeszcze coś tam z tyłu wygrawerowali
      na pamiątkę.
      Ja uważam, że pieniądze to nienajfajniejszy prezent - taki trochę na odwal się -
      zwłaszcza przy tak ważnej okazji jaką jest chrzest (jeśli oczywiście traktuje
      się ten sakrament poważnie, a nie jako tradycję do odbębnienia).
      • blaszany_dzwoneczek Re: Chrzest 14.07.07, 08:09
        Ach, i jeszcze pamiętam, że do mnie należało skombinowanie białej szatki do
        chrztu (nie wiem czy to powszechne, że matka chrzestna tym się zajmuje - u mnie
        w rodzinie jest taki zwyczaj). Obeszłam wszystkie możliwe sklepy z tego typu
        akcesoriami i wszędzie były tak paskudne, byle jakie, ze sztucznego,
        paskudnego, błyszczacego materiału i sztywnej firankowej niby-koronki, że
        kupiłam kawałek ładnego białego materiału i prawdziwej koronki i sama uszyłam :-
        )
    • reewa Re: Chrzest 14.07.07, 08:28
      Wydaje mi się,że dobrym prezentem na chrzest jest,tak jak pisała blaszany
      dzwoneczek,łańcuszek z jakimś medalikiem...Owszem,teraz powszechnie są dawane
      pieniądze,ale wydaje mi się,że łańcuszek jest bardziej odpowiednim prezentem...U
      mnie też jest taka "tradycja" (za uzgodnieniem z rodzicami dziecka),że chrzestna
      kupuje ubranko dla dziecka...
      Pozdrawiamsmile
    • cora73 Re: Chrzest 14.07.07, 08:42
      Moja corka dostala (od dziadkow) piekny obrazek do powieszenia,lub
      postawienie.Cos w stylu plaskorzezby lub odlewu ze srebra z motywem aniola
      stroza, z napisem"pamiatka chrztu sw" PIEKNE no i na cale zycie!! Pieniadze to
      moim zdaniem pojscie na latwizne... i raczej korzysc dla rodzicow nie
      maluszkasmile pozdrawiam
      • kasiapfk Re: Chrzest 14.07.07, 08:50
        u nas Biblia dla maluchó i zrzuta na krzesełko do karmienia, któe posłuży tez
        przedskozlakowi, bo ma regulowaną wysokosć i inne takie pierdoły. Służy na
        poczatku rodzicom, potem dzieciaczkowi smile)))
      • aga29wawa Re: Chrzest 14.07.07, 09:37
        cora 73 ja taki obrazek kupilam mojej chrzesnicy... tez uwazam ze jest to
        pamiatka na cale zycie... tym bardziej poswiecony w koscielesmile
    • mmagda34 Re: Chrzest 14.07.07, 11:29
      Oprócz pieniędzy czy zamiast pieniędzy lepiej jest kupic prezent, ale taki aby
      dziecko miało pamiątke. Obrazek, łańcuszek, medalik itp. To fajne pamiątki. Z
      pieniędzmi to jest róznie czasami zabierają je rodzice, a dziecku nie pozostaje
      nic. Fajnie by było gdyby maluszkowi zastała z tego świeta paniątka. Takie jest
      moje zdania.
      • kasiurek3 Re: Chrzest 14.07.07, 12:41
        Ja mojej chrześnicy kupiłam złoty łańcuszek i medalion grawerowany, i otwierany
        w środku, a tam miniaturki zdjęć rodziców, no i grawer Pamiątka Chrztu
        Świętego.
        Pieniądze to raczej korzyść dla rodziców, nie dla dziecka.
        Trochę drogo ale jakie piękne, i wartościowe, chodzi mi o pamiątkę. Albo jakiś
        obrazek, lub krzyżyk, lub biblię dla najmłodszych.

Pozdrawiam
    • eyes69 Lancuszek ;) n/t 14.07.07, 12:14
      • paniwaz Re: Lancuszek ;) n/t 14.07.07, 12:33
        Zajrzyj do podrzuconego linka, tam przed chwilą wałkowany był ten temat.
        Pozdrawiam, Pani Wąż
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=65607390
    • aniaszew Re: Chrzest 14.07.07, 20:16
      łańcuszek z medalikiem, srebrna łyżeczka (żeby nigdy nie zaznał głodu), także
      srebrne monety wydane okazjonalnie.Na pewno jakaś karta czy książeczka z
      życzeniami.Może być jeszcze srebrny obrazek z Aniołem Stróżem.
    • asieksza Re: Chrzest 15.07.07, 20:47
      Syn dostal od chrzestnej zloty łańcuszek i krzyżyk, założony pierwszy raz na
      komunię, pamiątka na całe zycie ale teraz mało cieszy dziecko. Córcia
      najbardziej zadowolona była z huśtawki i chodzika. Fajnie byloby dać maluchowi
      coś co będzie pamiątką i coś co ucieszy malucha.
      • dziewczyna76-76 Re: Chrzest 15.07.07, 21:44
        Pieniadze to dobry prezenet ale taka łatwizna,chociaż napewno sie przyda.
        Ja polecam kupić łańcuszek z Bozią(sama zrobiłam taki prezent)i srebrną
        łyżeczke z wygrawerowana np data urodzenia lub wagą dziecka,na allegro
        spotkałam również srebrne smoczki szkatulki do schowania pierwszego ząbka,no i
        jako chrzestna matka zapytaj czy masz ubrać Dzidziolka do chrztu czy zrobią to
        rodzice.Obojetnie co kupisz będzie to napewno piekny i wzruszający prezent,ja
        mimo iż kończe w sierpniu 31 lat mam jeszcze wiązarki z chrztu i białą szatke i
        z sentymentem do niej wracam,no i pewno moja Córeczka też będzie miała tą
        szatke do chrztu jak sie urodzi za 10 tyg.Życze dużo miłości dla Dzidziulka i
        trafnego wybory prezentu.
        Pozdrawiam Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka