Dodaj do ulubionych

Wiek płodu a USG

06.08.07, 12:10
witam i proszę o pomoc

Jestem wg USG w 12t6d ciąży, czy to oznacza że do zapłodnienia doszło
dokładnie 12t6 dni temu, może to dziwne pytanie, ale pomóżcie mi prosze
zinterpretować te dane na USG
pozdr
Obserwuj wątek
    • kajka271 Re: Wiek płodu a USG 06.08.07, 12:29
      Wiek płodu wg usg to oznaczenie jaki rozmiar ma twój maluszek wg tabelek, czyli
      w jakim wieku jest. USG nie wykrywa kiedy doszło do zapłodnienia, tylko mierzy
      rozmiary dzieciątka. Im dalej, im później, tym mniej dokładne jest, gdyż dzieci
      róznie rosną i pod koniec ich waga i wymiary moga sie różnić. Mogą być
      wielkoludami po tacie tul drobni po mamie wink
      Dodatkowo ten wiek płodu, którym posługuja sie lekarze, jest określany od daty
      pierwszego dnia ostatniej miesiączki, czyli daty, którą łatwo każdej z nas
      określić. Mało która wie kiedy dokładnie doszło do zapłodnienia, a swoje @
      obserwujemy i zapisujemy ich daty.
      Teoretycznie do zapłodnienia doszło mniej więcej w połowie cyklu, czyli koło 2
      tygodni od @, zakładając cykl 28mio dniowy... czyli w 12tc twój maluszek ma
      10tygodni, ale podajemy zawsze wartość 12tc, bo wg takiego sposobu liczenia
      układane sa wszelkie tabele i podawane ciążowe informacje.
      • kajka271 Re: Wiek płodu a USG 06.08.07, 12:39
        nie za bardzo zakręciłam?
        zobacz tu; twoja-ciaza.com.pl/czlowiek1.html
        może to ci wyjasni.
        • skakanka83 Re: Wiek płodu a USG 06.08.07, 12:51
          dziękuje Ci bardzowink

• agnrek Re: Wiek płodu a USG 06.08.07, 12:52
      Nigdy nie dowiesz się, kiedy doszło do zapłodnienia, usg pokazuje wiek płodu,
      biorąc pod uwagę jego rozmiar. Ten wiek powinien mniej więcej pokrywać się z
      wiekiem ciąży liczonym od dnia ostatniej miesiączki. Dziecko rośnie w bardzo
      różnym tempie, czasem nawet wielkością przekracza wiek ciąży.

Jako ciekawostkę podam Ci mój przykład, a mam bliźnięta:
      usg w 7t4d (według OM) - I dziecko wiek z usg 7t1d, II dziecko według usg 7t1d.
      usg w 12t4d (według OM) - I dziecko wiek z usg 12t4d, II dziecko według usg 13t1d.
      usg w 18t5d (według OM) - I dziecko wiek 19t, II dziecko według usg wiek 19t2d.

Tak więc widać, że na początku "miały opóźnienie", a po 12 tygodniu zaczęły
      nadrabiać rośnięcie, teraz są większe niż wiek ciąży smile
      Mimo wszystko wiek swojej ciąży liczysz dalej od ostatniej miesiączki, bo na
      kolejnym usg wyjdzie pewnie jeszcze inaczej, za dużo tych "wieków".
      • skakanka83 Re: Wiek płodu a USG 06.08.07, 13:01
        dziękujewink

a czy czułąś takie kłócia w dole brzucha, jajników, mam to czesto, ale wszędzie
        wyczytałąm że to normalne...
        • agnrek Re: Wiek płodu a USG 06.08.07, 13:08
          Dziwnych objawów jest zwykle cała masa, mów zawsze o nich lekarzowi. Mnie teraz
          kłuje w żebrach dla odmiany smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka