brazbol 29.08.07, 14:52 jestem ciekawa kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pracy?? czy po pozytywnym teście czy po pierwszym USG czy po jakimś czasie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laura801 Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 29.08.07, 15:19 rodzinie prawie od razu po teście, a w pracy i dalszym znajomym po ok 3 miesiącach jak już minęło ryzyko poronienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodziutka_zoneczka Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 29.08.07, 15:20 Ja powiedziałam po teście jak zrobiliśmy. Byłam w 6 tygodniu ciaży! Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 29.08.07, 15:39 Niestety, u mnie pozytywny test nie zakończył się dobrze, poroniłam w 6 tygodniu, dobrze, że wiedział tylko mąż i nasze rodzeństwo. Teraz jestem w kolejnej ciąży, powiedzieliśmy rodzinie po pierwszym usg, czyli w 7. tygodniu, gdy już lekarz stwierdził dwa zarodki z bijącymi serduszkami w macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzia27 Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 29.08.07, 18:22 Ja zrobiłam prawie tak samo. Po teście wiedział mąż, w 7 tygodniu przyjaciółka, a w 8 okazało się na USG, że niestety nic z tego, zarodek nie rozwinął się. Planowaliśmy powiadomić całą resztę i naszą córkę po tym właśnie USG lub nawet po 12 tygodniu, jak miną najbardziej ryzykowne tygodnie, ale nie zdążyliśmy. W nastepnej ciąży pewnie też będziemy czekać do pierwszego USG lub do 12 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_wronka Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 29.08.07, 18:56 Ja, zgodnie z dobra rada mojego ginekologa, czekałam do 12tyg zanim ogłosilam wszystkim. Oczywiście najbardziej zainteresowany wiedział od razu)czyli w 5 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
waryszka Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 30.08.07, 08:19 zaraz po teście wiedział mój mąż, moja przyjaciółka i bliska koleżanka z pracy. Po pierwszym usg(5tc) powiedziałam mamie i rodzeństwu no i w pracy się dowiedzieli bo zaniosłam zwolnienie (ciąża zagrożona).a reszta rodziny i znajomych do wiedziała się w 12 tygodniu po usg z przeziernością. Fajnie wyszło bo ginek nagrał mi film z badania Usg i najpierw pokazywaliśmy film i wszyscy już wiedzieli o co chodzi były gratulacje przytulańce no i wszyscy na Mężusia zaczęli mówić Tatuś. Jest taki szczęśliwy! Odpowiedz Link Zgłoś
adulka07 do agnrek:) 30.08.07, 14:29 agnrekwidzę,że nasze historie są bardzo zbliżone...ja tak jak Ty poroniłam w 6 tyg.,zdążyłam się jednak pochwalić kilku osobom po teście i ani troszkę nie żałuję-to było NASZE największe szczęście dlaczego sądzisz,że to dobrze,że wiedział tylko Twój mąż i Wasze rodzeństwo?sądzisz,że inni przywoływaliby bolesne wspomnienia? będziesz miała wkrótce bliźniaki?wspaniale?kiedy poroniłaś pierwszego dzidziusia?miałaś zabieg?po jakim czasie zaszłaś w kolejną ciąże?wybacz,że mam tyle pytań,ale obecnie też staramy się o dzisiusia i właśnie taką rozmową staram się jakoś podbudować pozdrawiam Cię serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
goshas3 Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 30.08.07, 10:08 W pierwszej ciąży, od razu po teście wiedziała mama, siostra i 2 przyjaciółki, no i oczywiście tata dzidziusia. Teraz (test pozytywny w poniedziałek), pierwszy oczywiście mój partner, potem mama i siostra. Spróbujemy wytrzymac z resztą rodziny i znajomych do początku drugiego trymestru ale pewnie się domyślą jak nie będę chciała napic się z nimi piwa czy wina. W pracy na pewno jeszcze długo nic nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
brazbol Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 30.08.07, 11:51 hej! też chciałabym w pracy powiedziec jak najpóźniej, tj. na pewno po 10 tc. najgorsze jest to, ze mam prace bite 8h przy komputerze, monitor z serii staroci, czy nie jest to niebezpieczne dla dziecka we wczesnej ciąży? czy macie podobną pracę? ile godz. przy kompie spedzacie dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_z_dublina Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 30.08.07, 13:04 Wyluzuj troche. Szkodliwosc pracy przy komputerze nie jest udowodniona. Tylko w Polsce chucha sie i dmucha na ciezarne. Ja tez pracuje 8 godzin przy kompie, siedzaca praca, na dodatek nie ma mowy o zwolnieniach z 'powodu ciazy'. TO NIE JEST CHOROBA! Odpowiedz Link Zgłoś
waryszka dziewczyno z dublina 30.08.07, 13:32 nie chciałabym się usprawiedliwiać ja wiem że ciąża to nie choroba ale jeżeli strociłabyś pare ciąż to wtedy się już dmucha i chucha i bierze zwolnienie no chyba że nie zależy komuś na dzieciach! także apeluję o troche zrozumienia dla ciążarnych na zwolnieniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
panixx Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 30.08.07, 13:18 Ja powiedzialam najblizszym zaraz po tym, jak sie dowiedzialam o ciazy, wg mnie rodzina i przyjaciele powinni o tym wiedziec nawet gdyby pozniej mialo byc 'pod gore' bo moga wspierac i pocieszac. Znajomym rozpaplalam zaraz potem, bo bylam taka szczesliwa, ze nie moglam sie powstrzymac, potem takze dalsza rodzina, bo zblizal sie nasz slub i wesele. W pracy powiedzialam szefowej dosc szybko, ok 7 tyg, bo szykowaly sie w firmie wielkie zmiany i wolalam ja uprzedzic, pozostali wspolpracownicy albo juz wiedza albo jeszcze nie (koniec 17 tc, brzuch dopiero 'puchnie') Odpowiedz Link Zgłoś
27ania1 Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 30.08.07, 13:46 Maz wiedzial jako pierwszy zaraz jak na tescie pojawily sie dwie kreski. Rodzice zostali poinformowani po pierwszym USG czyli w 7 tygodniu a w pracy powiedzialam w polowie 12 tygodnia. Pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
skateskate Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 12.09.07, 09:11 Znajomym, czyli moim najblizszym, mówiłam w drugim i trzecim miesiącu. Rodzicom dopiero tydzień temu, bo ich generalnie to nie interesuje. Reakcja znajomych oczywiście byla entuzjastyczna, gratulacje, uściski i wybuchy radości, a moja matka jak zwykle zachowała się jakbym mówiła, że własnie kupiłam nową bluzkę. Wiem na pewno, jaką matką NIE będę. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 12.09.07, 10:59 maz - zaraz po tescie, rodzice w 11 tyg. a reszta nadal nie wie, ale powoli sie dowie albo sama zauwazy. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulenkaa1981_kalisz Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 12.09.07, 11:33 Mężowi powiedziałam, że jestem w ciąży po wizycie u gina - był to 4 tydzień, teściowi dzień później (mieszkaliśmy wtedy z nim), moim rodzicom dwa dni później. Dalsza rodzina dowiedziała się tzw. pocztą pantoflową (ale też nie całą). Najbliższym znajomym powiedzieliśmy jakoś też szybko (akurat był 1 kwietnia Prynma Aprislis - mąż wysłał SMS otreści "Będę tatą"). W pracy nic nie mówiłam, miałam niejasną sytuację zatrudniania.... Ale niestety w 8 tyg. poroniłam i znalazłam się w szpitalu. I wtedy ludziska dowiedział się, jak przyniosłam zwolnienie ze szpitala. Teraz z mężem stramy się od ponad roku o dzieciaczka, ale niestety nie widać efektu...... Odpowiedz Link Zgłoś
wuzetka4 Re: kiedy powiedziałyście rodzinie/znajomym/w pra 12.09.07, 12:17 My powiedzieliśmy rodzinie od razu tj. w 4 tygodniu,niestety w 12 tyg. poroniłam.Teraz jak się nam uda powiem dopiero jak będzie widać. Odpowiedz Link Zgłoś