grochalcia 30.10.07, 08:19 pomóżcie... wybieram sie na usg w 6t7d i nie wiem czy to nie bedzie za wczesnie.. z drugiej strony jestem po pustym jaju i dluzej psychicznie nie wytrzymam ... Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 08:26 Kochana, nic sie nie martw na zapas. Dziewczyny piszą, że serduszko widoczne jest w 7/8 tc. Zdarzały się jednak przypadki, że i w 5tc było widoczne. Głowa do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
ania26a Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 09:03 Ceść Kasiu, Ja pierwszy raz byłam chyba z 6t5d i lekarz powiedział, że widać zarodek ze słabym echem serca. Ale powiedział, że to normlane w tak wczesnej ciazy. Tydzień póżniej serduszko biło już normlanie. Myślę, że to zalezy od sprzętu ja wtedy byłam na wizycie w szpitalu wiec sprzet był bardzo czuły. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 09:10 Byłam na usg ledwno po skończeniu 6 tc (ustaliliśmy z dr, że zrobimy później, ale wyszły pewne tzw. okoliczności i zdecydowaliśmy się na wcześniejsze). Maluch miał 3,5 mm i - dało się zauważyć serduszko. Może nawet nie tyle serduszko, bo ono było mikroskopijne wtedy, co charakterystyczny pulsacyjny ruch. Dodam, że sprzęt był naprawdę bardzo dobry. Trzymam kciuki, daj znać po usg. A skąd jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
manuelle Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 09:15 Kasieńka, sądzę,że ejst szansa zobaaczyć już serduszko i nie ma co czekac,na późniesjzą wizytę,bo rzeczywiście nerwowo się wykoncvzysz. Dla zdrowia Twojego i maleństwa będzie lepiej,jak pójdziesz teraz na to USG. Będę trzymac kciuki mocno,to kiedy dokladnie? Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Madziu 30.10.07, 09:21 5 listopada dokładnie..za 6 dni...Ty pewnie najlepiej rozumiesz jakie ja mam nerwy... Odpowiedz Link Zgłoś
aka.a Re: Madziu 31.10.07, 16:28 Grochalcia trzymam kciuki, na pewno wszytko bedzie OK, napisz od razu ja bylo! ja mam USG 10/12 dopiero, lekarz sie nie chcial zgodzic na wczesniejsze, prawde mowiac rozwazam pojscie do prywatnego.. ale tak z drugiej strony nie powinnam chyba przesadzac w zadna strone, troche sie boje bo biore antybiotyki przez caly tydzien, mam nadzieje ze nic dziedziaczkowi nie bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 09:17 kochana, wiem co czujesz. w pierwszej ciazy poszlam w 7t0d i okazalo sie, ze dzidzia sie najprawdopodobniej nie rozwija, bo wiek ciazy wskazywal na 5t1d. niestety, na drugi dzien poronilam... w tej ciazy poszlam tez dokaldnie w 7t0d i serduszko bylo widoczne, a badanie nie bylo przeprowadzone na jakim super nowoczesnym sprzecie. trzymam wiec kciuki aby u ciebie tez bylo wszytsko ok! Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 09:21 Serduszko bije w okolicy 7 tygodnia, ja byłam w 7t1d i słyszałam 2 serduszka. Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 09:24 kochana, mi do szczescia wystarczy chocby jednoDDD wczesniej myslalam, ze sie po prostu idzie na usg i oczywiste jest, ze musi byc zarodek i serce. niestety sierpień pokazal, ze tak nie musi byc. to niech listopad bedzie lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: kiedy widać serduszko?? 31.10.07, 10:46 Niestety, u mnie było to samo, w grudniu 2006 poroniłam, ale już w końcu marca zobaczyłam ponownie i to nawet 2 serduszka. Odpowiedz Link Zgłoś
asik_24 Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 09:26 o jeju, a ja mam iść jeszcze wcześniej 6t4d. Pewnie nie bedzie widać. I znowu wyjdę zdołowana. Ech, trudno ja też nie wytrzymam dłużej. Będzie dobrz, Kasieńko, zobaczysz. Od teraz już trzymam kciuki za nas obie Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 09:28 trzymaj, trzymaj... asik, jedno poronienie nam wystraczy w ciagu ostatnich 3 miesiecy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anndzia121 Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 09:29 nie martw sie na zapas. Lekarz do którego chodzę nieodbierał mi nadzieji,natomiast drugi z przychodni rejonowej powiedział ze to bedzie poronienie biochemiczne. Kiedy byłam dwa tygodnie temu, a byłam wtedy w 5 tyg. i 6 dni to był pecherzyk, ale o tydzien za mały. Wczoraj byłam na kolejnym usg, wg ostatniej miesiaczki to miałby być 7 tygodni i cztery dni, ale jestem w 6 tygodniu i 4 dni, tak wyliczyło usg. I wszystko jest ok. Jest juz zarodek 8,1 mm i bijące serduszko. I czuje sie dobrze. Staraj sie nie myśleć o najgorszym, będzie dobrze, Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia0023 Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 11:34 na pierwszym byłam w 6 tyg. i nie było widać serduszka.W 8 tyg. było już pięknie bijące serduszko.Będzie dobrze.Jak tak bardzo chcesz to idz-nigdy nic nie wiado mooże już zobaczysz,kto wie?! Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia.o Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 13:58 Myślę że już powinno być widać Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadamianka Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 15:28 u mnie w 7 tygodniu nie było widać serduszka, ale ja zaciążyłam późno - w 20 dc. NA słuchanie serca lekarz zaprosił mnie w 9 tygodniu żeby "na pewno było" - i było Odpowiedz Link Zgłoś
aleks2539 Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 16:05 Kaśka proponuję jakieś mocne leki na sen z datą pobudki 5 listopad, godzina 12 (tak abyś zdążyła się przygotować). ) Wiem co czujesz, ja właśnie (no za jakieś 10 minut) rozpoczynam starania z mężem i jak pomyślę o pójściu na usg to mnie telepie. A jeszcze nie zaszłam W Twoim wypadku - rozumię Cię doskonale, trzymam kciuki, na wizytę daję Ci pół godziny i DZWONIĘ DO CIEBIE Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 16:09 ta dwunasta nie przejdzie, na 10 musze byc w pracyDD poza tym 2 listopada mam urodzinki, nie chciałabym ich przespac))dzieki kochana za słowa otuchy!!!! a ja trzymam kciuki za wasze staranka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adada30 Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 18:04 Grochalciu ja na samą myśl USG mam ciarki a u mnie dopiero 7 dc i dopiero planuję rozpocząć kolejne starania! Nie zapominaj, że moje kciuki są zaciśnięte-puszczę dopiero po wizycie! Odpowiedz Link Zgłoś
74agajg Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 21:25 Grochalciu zaciskam kciukasy i wierzę ze wszystko bedzie dobrze ))) Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin))) Odpowiedz Link Zgłoś
prune3 Re: kiedy widać serduszko?? 30.10.07, 21:57 A ja idę 13 listopada, to będzie prawie 8 tygodni. Lekarz proponował tydzień wcześniej, ale nie chcę sobie fundować wątpliwości. Strasznie się boję. Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: kiedy widać serduszko?? 31.10.07, 08:37 ja i tak musze isc 5 bo konczy mi sie duphaston... snilo mi sie dzis, ze miaalm kolejne puste jajo płodowe...do d...y taki sen. Odpowiedz Link Zgłoś
kanetka Re: kiedy widać serduszko?? 31.10.07, 09:55 Grochalciu! ja byłam wczoraj, to był dokładnie 6t5d, 30 dni od zapłodnienia, bo owu mam wzykle w 19-20 dc. no i widac było piękne serducho, choć lekarz ostrzegał mnie, że wcale jeszcze nie musi być widać. miałam USG dopochwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kanetka Re: kiedy widać serduszko?? 31.10.07, 09:57 a tak z ciekawości zapytam ile bierzesz duphastonu? bo mi zapisał 2x2, choć wszystko w porządku i nie wiem czy sobie nie zmniejszyć Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: kiedy widać serduszko?? 31.10.07, 10:04 ja biore dwa razy dziennie po jednej tabletce, bo na poczatku zaczelam plamic...a to po co Ci zapisal duphaston jak wszystko jest w porzadku??? Odpowiedz Link Zgłoś
negali Re: kiedy widać serduszko?? 31.10.07, 10:02 grochalcia - ja widziałam serducho w 6tc, ale dzieciątko było malenkie - no a lekarz fantastyczny, tak mnie badał, że w końcu zobaczyłam pik-pik-pik w tym maleńkim stworzonku! Myślę, że ty też już je zobaczysz, z resztą 6t7d to już 7tc. Uszy do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: kiedy widać serduszko?? 31.10.07, 10:05 mam nadzieje, ze moj lekarz bedzie tak samo fantastyczny jak twoj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malutka7718 Re: kiedy widać serduszko?? 31.10.07, 10:10 Ja wczoraj zobaczyłam malutkie pik pik na monitorku usg, lekarz określił wiek mojej ciąży na 5 tygodni. Poprzedni lekarz próbował mi wmawiać różne choroby i dolegliwości i też ciążę pozamaciczną. Wczoraj pojechałam do innego lekarza, który mi pokazał maleńki pęcherzyk płodowy a w środku było widać jaśniejszy pulsujący punkcik i to było to - serduszko mojego maleństwa. Po tygodniu przepłakanym przez mojego poprzedniego gin wczoraj była radość. Zyczę Ci Grocholcia tego samego szczęścia, tego malutkiego pik pik Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: kiedy widać serduszko?? 31.10.07, 10:18 bardzo ci kochana dziekuję ciesze się, ze pik, pik bije dla Ciebie. a niektorych lekarzy trzeba bylo by wystrzelic w kosmos razem z niektorymi politykami...DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
kaczuszkaka Re: kiedy widać serduszko?? 31.10.07, 12:24 Witaj Ja wczoraj byłam na USG jetem w 7 tc i okazało sie że nic jeszcze nie widać lekarz mówi żeby jeszcze zaczekać mam iść do niego za 2 tygodnie chyba oszaleję. To bedzie moje 3 USG. W pierwszym okazało sie ze za wcześnie bo lekarz żle policzył tygodnie ciaży wczoraj nic nie było widać tylko okrąglutki pęcherzyk, sama nie wiem co mam sobie myśleć. Kolejne 2 tygodnie nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzia27 Re: kiedy widać serduszko?? 31.10.07, 12:40 Nie czekaj 2 tygodnie, bo szkoda nerwów!!! Ja poszłam za 2 czy 3 dni. Nie ma co czekać 2 tgodnie gdyby miało być coś nie tak. A jak jesteś w miarę wytrzymała poczekaj tydzień - przez ten czas powinno się coś zmienić. U mnie nie było widać nic (albo lekarz jełopa), bo za 3 dni inny już widział, a że ciążą się niepowiodła, to inna sprawa, bo bywa i tak, że po jakimś czasie wszystko widać. Trzymaj sie i nie denerwuj, nie ma co na razie. Ale w życiu nie wytrzymałabym czekać 2 tygodnie i zrobiłabym wcześniej. Ten pierwszy też kazał przyjść za 2 tygodnie, ale poszłam wcześniej do innego i dobrze zrobiłam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fruzia27 Re: Grochalcia! 31.10.07, 12:42 A Ty Grochalcia nie panikuj! Ja tu czuwam i ma być ok, jasne? Bo potem Ty będziesz nada mną czuwać. No oczywiście nad nami też ktoś jeszcze czuwa. Ale bez nerwów, będzie ok, w końcu nic Ci nie dolega. Papatki Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: Grochalcia! 31.10.07, 13:24 Grochalcia, trzymam za Ciebie wszystkie kciuki! Wiem, jaki to stres i nerwy, ugh, najgorsze przed pierwszym usg. Snami się nie przejmuj i zapomnij jak najszybciej - to te Twoje strachy i obawy wyłażą i dają znać o sobie. Trzymaj się ciepło i bądź twarda jak stonka I dawaj znaki oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
lika78 Re: Grochalcia! 31.10.07, 14:13 Jestem absolutnie pewna, że siedzi w Tobie żywy mały stworek przypominający jeszcze kosmitę, ale za 8 miesięcy wyskoczy mały, sliczny chłopczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
barabasia2 Re: Grochalcia! 31.10.07, 14:55 Wyczytałam na necie, że jest widoczne w wieku 25 dni. Czyli ok 7 tygodnia. Ja mam wizytę 10.11, będzie wtedy ok 27 dzień, może troche wcześniej. Moze juz coś zobaczę. Już nie moge wytrzymać... Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Czynnosc serca 31.10.07, 15:02 A ja w madrej ksiazce wyczytalam ze dopiero w 10-20 tygodniu. a ze widac embrion lub pecherzyk w 4-6 tygodni po zapolodnieniu. Nic juz z tego nie rozumiem. W przyszly wtorek mam USG. Zastanawiam sie, czy to nie za wczesnie. To bedzie 5 tydzien i 5 dzien... Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: Czynnosc serca 31.10.07, 16:55 Novinka, moze być ciut wcześnie... Może być tak, że dr zobaczy pęcherzyk ciążowy, ale echa zarodka jeszcze nie. I nie dlatego, że coś jest nie w porządku, tylko po prostu za wcześnie - i choć serduszko już może bije (wydaje mi się, że zaczyna bić około 5 tc) to jest za maleńkie, by dostrzec to na obrazie usg. Poza tym może być też tak, że np. przesunęła Ci się owulacja i ciąża jest kilka dni młodsza - a na tym etapie nawet kilka dni to dużo. Wiele zależy też od jakości sprzętu i umiejętności lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: Czynnosc serca 31.10.07, 17:36 Dzieki za info. Owulacje mialam na 100% w 11 dc. Wczesnie jak nigdy (zwykle mialam 14dc). Ide do lekarza, ktoremu bardzo ufa moja ginekolog. Przekonamy sie, czy cos zobaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: Czynnosc serca 31.10.07, 19:04 Powodzenia, trzymam zatem kciuki za owocne usg Odpowiedz Link Zgłoś