anmall 09.01.08, 10:08 Mam pytanie czy są jakieś przeciwskazania do masażu w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dara26 Re: Ciąża a masaż 09.01.08, 10:17 cześć. jestem fizjoterapeutką i szkole nas uczyli, ze przeciwwskazaniem-PWSK jest masaż w 1 trymestrze, później można tylko nie w te dni co przypadałaby miesiączka.no i dużo zależy od samopoczucia,ale jak pomaga na bóle pleców to jak najbardziej.pozdrawiam. pa Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ciąża a masaż 09.01.08, 14:37 Ale stopy można chyba już w I trymestrze, co? Uwielbiam, jak robi to mój mąż Odpowiedz Link Zgłoś
aga1981mdudi Re: Ciąża a masaż 09.01.08, 11:19 Myśle że jesli ciąża przebiega prawidłowo to mozna korzystac z masaży, ale tak jak napisała moja poprzedniczka, raczej od II trymestru. Ja korzystałam z masazy dla kobiet w ciązy po 24 tc bo wtedy dokuczały mi bóle w okolicy lędźwiowej. Super sprawa-po kazdym masazu czułam sie lepiej.Masaż był na lewym i prawym boku, razem 60 minut.Po 30 tc bóle mineły i pojawiaja sie tylko gdy dłużej chodze lub stoje.Jestem tuz przed porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
dara26 Re: Ciąża a masaż 09.01.08, 13:07 właśnie- masaż to wspaniała sprawa. można jeszcze wykonywać w pozycji siedzącej, ale to zależy od odcinka bolącego. jak nie pomoże to nie zaszkodzi. polecam gorąco,bo ból może być upierdliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
anmall Re: Ciąża a masaż 10.01.08, 08:22 Dzięki za informacje, poczekam do II trymestru i wtedy umówię się na masaż. Odpowiedz Link Zgłoś