marta13sar 17.03.08, 14:56 Hej! Mam pytanie dot. zrobienia testu ciążowego, z tego co pamiętam, to powinno się robić test rano. Ale ja do rana nie wytrzymam w niepewności. czy jeśli zrobię w godz. wieczornych to będzie wiarygodny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nisar Re: test ciążowy-pytanko 17.03.08, 15:01 Jeśli będzie pozytywny, to będzie wiarygodny (jakkolwiek druga kreska może wyjść blada). Jeśli będzie negatywny, to niestety jeszcze o niczym nie świadczy. Poczekaj do rana, albo kup od razu dwa testy Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
a_framboesa Re: test ciążowy-pytanko 18.03.08, 21:52 To zależy od tego w jakim czasie przed lub po spodziewanej miesiączce robisz test. Żeby test był naprawdę wiarygodny powinien być zrobiony z pierwszego porannego moczu (wtedy jest najwyższe stężenie gonadotropiny kosmówkowej-badanego hormonu) przynajmniej w dniu spodziewanej miesiączki. Choć obecnie na wielu testach producenci chwalą się, że test można zrobić kilka dni po zapłodnieniu, dla pewności trzeba poczekać. Im póżniej zrobi sie test - np.tydzień po dacie spodziewanej miesiączki - tym wiarygodniejszy i pora dnia nie ma już większego znaczenia, poziom badanego hormonu jest na tyle wysoki, że jeśli jesteś w ciąży powinno wyjść bez problemu. Ale zawsze jeśli test wyjdzie negatywny, a miesiączka nadal nie wystąpi należy go powtórzyć po kilku kolejnych dniach, a potem w razie dlszego braku okresu udać się do ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: test ciążowy-pytanko 18.03.08, 23:04 a_framboesa napisała: > Choć obecnie na wielu testach > producenci chwalą się, że test można zrobić kilka dni po > zapłodnieniu, dla pewności trzeba poczekać. Ano właśnie. Bo zrobić można i 2 godziny po stosunku )) Tylko z wiarygodnością gorzej )) Od stosunku do zapłodnienia może minąć do 7 dni. od zapłodnienia do zagnieżdżenia może minąć aż 12 dni. z powyższego wynika, że przez 3 tygodnie od stosunku test może wskazywać brak ciąży mimo jej obecności. To raz. dwa - chwyt marketingowy "wykrywa ciąę już w 6 dni po zapłodnieniu" dotyczy tej skrajnej dziesiętnej procenta szczęśliwców, u których do zapłodnienia dojdzie do razu po stosunku a proces zagnieżdżenia rozpocznie się na max wcześnie (5/6 dni po owulacji). Zrób z porannego moczu, bo jak wyjdzie negatyw to tak czy siak będziesz powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: test ciążowy-pytanko 19.03.08, 14:17 Test ultra czuły ( 10mlU/ml) wyjdzie przed terminem @ o kazdej porze dnia i nocy, ale najmocnijjsze kreski beda rano oczywiscie. Zwykly test w terminie @ o kazdej porze. Ale jesli wyjdzie 1 kreska to jeszcze nic pewnego.Może byc za wczesnie zrobiony Odpowiedz Link Zgłoś
ragazza555 Re: test ciążowy-pytanko 21.03.08, 09:02 Czesc Czy ktos może wie kiedy na pewno po terminie @ test powinien juz pokazac 2 kreski bo ja jestem 3 dni po a wyszedł negatywny(a zawsze @ idealnie co 27 dni -jak w zegarku) i nie wiem ile jeszcze poczekac żeby mieć pewnośc ze steżenie hormonu w moczu jest już wysokie Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: test ciążowy-pytanko 21.03.08, 09:10 Najlepiej w tej sytuacji zrobić badanie z krwii, ono pokazuje dokładną ilość hormonu i daje praktycznie pewny wynik. Odpowiedz Link Zgłoś