aliska2000 12.06.08, 18:05 Czy ktoś może robił takie usg swojej fasolce?Na czym ono dokładnie polega?Kiedy najlepiej zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sielke1981 Re: usg 3/4d 13.06.08, 12:27 robiłam juz dwukrotnie usg 3d. W 11 a potem 20 tc. To pierwsze pozwala wykryc najciezsze wady genetyczne, m.in zespol Downa i wiele innych.Przed badaniem ryzyko urodzenia chorego dziecka lekarz w moim przypadku ocenil na 1:1600. Po badaniu 1:19 000. Badanie niczym sie nie rozni (w przebiegu) od zwyklego usg.Jest tylko dokładniejsze, więcej zobaczysz (warto zabrac tatusia) Drugie badanie wykonuje sie w 20-23 tc to wtedy tzw usg narzadowe.Lekarz wtedy ocenia stopien i prawidlowość rozwoju juz wyksztalconych narzadow-mozg,serce,nerki,ul moczowy, napewno zobaczysz plec. To cudowne przezycie (zobaczyłam i mam nagrane na plytce jak moja coreczka trze oczko,robi fikolki,ssie kciuka) Koszt: pierwsze badanie 200 zł, drugie 240 Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aliska2000 Re: usg 3/4d 13.06.08, 19:24 Wielkie dzięki,chyba się na to skuszę.Czy jest może ktoś,kto robił to w Krakowie i może polecić to miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
agysa beata5555 16.06.08, 19:53 A jaki jest koszt takiego usg? I czy poszłaś sama czy miałaś jakieś wskazania? Jestem z Krakowa jestem w ciąży na razie to sam początek bo 4 tydzień, ale się zastanawiam nad takim badaniem. W pierwszej ciąży 5 lat temu nikt mi nie mówił o usg 4d więc go nie robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
beata5555 Re: beata5555 17.06.08, 19:45 Koszt tego badania to : I trymestr 250zł, II trymestr 290zł, na badanie poszłam sama bo lekarz do którego chodzę ma kiepski sprzęt, do tego chciałam być pewna ze wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
canwoman Re: beata5555 24.06.08, 11:13 Dziewczyny poradzcie mi proszę1!!!! Jestem w 25 tc.wczoraj miałam robione usg i ze względu na moją tuszę ,jeszcze przed ciążą, lekarz z przykrością stwierdził, że nie jest w stanie określić prawidłowości rozwoju narządów:serca,nerek, mózgu.Powiedział, że będzie to niewiadomą do narodzin.Mimo że dzidzi reszte badań AC,HC BPD,EFW FL ma prawidłowe jak na ten tydzień to ja jestem przerażona.Co byście zrobiły na moim miejscu???? Czy któraś miała też taki problem? gdzie można we Wrocławiu wykonać takie badanie i ile ono kosztuje.nie wiem co robić. pomóżcieeeee Odpowiedz Link Zgłoś
kleo2809 Re: canwoman 24.06.08, 14:14 We Wrocławiu mogę polecić dwa miejsca do wykonania USG 4D. W Medixie na Grabiszyńskiej (z tyłu poliklinki koszt ok 250 zł.) Lub w klinice "Na Grobli" przy pl.Hirszfelda koszt ok. 200 zł.Swoją drogą co to za lekarz,który z powodu tuszy nie może określić takich rzeczy.Ja również mam dużą nadwagę a mój lekarz jest w stanie dojrzeć wszystko i informuje mnie na bierząco.Albo ten twój lekarz ma sprzęt do niczego albo on sam jest do niczego.Pozdrawiam i życzę duzo zdrówka tobie i dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciuszek canwoman 24.06.08, 17:53 W takim wypadku, zamiast robić USG przez powłoki brzuszne chyba można zrobić USG przezpochwowe. Nie wiem czemu nie zbadał cie w ten sposób. Nie jestem specjalistą, ale ja albo bym zmieniła lekarza i spróbowała się przebadać gdzieś indziej albo zasugerowałabym zrobienie USG przez pochwę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: canwoman 24.06.08, 18:01 ja mialam pierwsze usg wlasnie przepochwowe, nawet bylam zdziwiona, ale lekarz stwierdzil, ze to dlatego, bo dzidzia jeszcze wtedy jest malutka i duzo lepiej widac. i mam piekne zdjecia.az mi sie wierzyc nie chce, ze nie zaproponowali...rece mi czasem opadaja, tym bardziej, ze nie jest to tania impreza... ja mialam, na szczescie, zrefundowane, ale Francja to piekny kraj pod wzgledem opieki socjalnej, przynajmniej na razie Odpowiedz Link Zgłoś
74katarzyna Re: usg 3/4d 05.03.14, 13:26 Ja robiłam w Medicallu. Niesamowita pamiątka. Najlepiej zrobić między 18-23 tygodniem oraz 30-32 tygodniem ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
malami115 Re: usg 3/4d 05.03.14, 15:25 Ja będę robiła w między 27-28 tygodniem Prędzej widziałam dziecko w 4D ale nie prezentowało się w super sposób więc stwierdziłam że poczekam. Płacę 250 zł Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Truskawa 19.03.14, 13:32 jak już zrobisz fotę, to raczej się nią nie chwal wszem i wobec, bo płód na niej piękny jest tylko dla matki. Dla ojca mniej, konkubenta tym bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko-piasku Re: usg 3/4d 19.03.14, 15:27 Ja mam takie na każdej wizycie przy okazji zwykłego 2d. Pamiętajmy, ze to usg to jedynie bajer i nie ma wartości diagnostycznej Odpowiedz Link Zgłoś