Dodaj do ulubionych

Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? piszcie

07.08.08, 11:38
Witam,jestem dopiero w 22tc ale juz powolutku myśle o wyprawce dla malenstwa.
Chciałam was zapytać czy juz cos kupilyscie i ile za to dałyście,ja kompletnie
nie wiem ile będe musiała wydać na kompletna wyprawke.Wiem że w kazdym miescie
sa inne ceny itd,ale tak mniej więcej chcę sie przygotować smileBardzo dziękuje
za wszystkie odpowiedzi smile pozdrawiam smile

--
będzie synuś smile))
Obserwuj wątek
    • slonethko Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 12:12
      Nie da się jednoznacznej kwoty podać. Jeśli kupujesz wszystko nowe, ciuszki,
      łóżeczko, wózek, pościele itp to nastaw się na ładnych kilka tysięcy do wydania,
      niestety. Jeśli dostaniesz niektóre rzeczy to automatycznie wydasz mniej. Ale
      konkretnej kwoty nikt Ci chyba nie będzie w stanie podać.
    • memphis90 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 12:27
      Wyprawka dla dziecka:
      Ubranka- dostałam od znajomej, sama kupiłam może z 3 bodziaki, dwie pary
      skarpetek i dresik

Rzeczy do spania, spacerów i werandowania dziecka
      * kocyki - 2 cienkie i 1 kołderka- przerobiłam duży, polarowy koc na 2 małe,
      kołderkę dostałam z ubrankami
      * poszewki na kocyki - na razie nie mam, może użyję dużych poszewek na poduszki
      * prześcieradełka -do wózka i łóżeczka- nie kupowałam, używam zwykłych, takich
      do wersalki
      * ceratki do podłożenia pod prześcieradło - jakieś 8zł za 12 szt na allegro
      * pieluszki flanelowe- ok. 4zł za sztukę
      * pieluchy tetrowe - 10 sztuk za ok. 18zł

Kosmetyki (w sumie, z butelkami i smoczkami wydałam ok. 70zł na wszystko):
      * nie perfumowane mydełko dla niemowląt lub płyny do mycia np. balneum, oilatum
      * waciki, gaziki
      * chusteczki dla niemowląt
      * miękka szczotka - z naturalnego lub sztucznego włosia
      * oliwka lub balsam
      * tłusty krem do pupy - np. Linomag z dodatkiem cynku, Nivea SOS
      * puder
      * niealergizujący proszek do prania (lub płatki mydlane)

Sprzęty codziennego użytku
      *butle, smoki (2x 125ml- przy karmieniu piersią)
      *przewijak- 35zł, kupiłam tylko miękką podkładkę na pralkę
      *łóżeczko- 240zł+ materacyk pianka-kokos-gryka 60zł
      *"foczka" do wanny dużej- 9zł
      *wózek głęboki z torbą podręczną- 1170zł
      * nosidełko/fotelik samochodowy- 320zł
      * ew. wyparzacz do butelek, podgrzewacz- nie mam
      * kosz na brudne pieluszki z wkładem pochłaniającym- ok. 80zł (wiem, to akurat
      nie jest niezbędne, ale chcę miećsmile)

Apteczka- w sumie kilkanaście zł
      *70-procentowy spirytus do przemywania pępka
      *gencjana -na wodzie ( pleśniawki) oraz spirytusie (do pielęgnacji pępka).
      *rumianek
      * sól fizjologiczna i sól morska do noska
      *maść nagietkowa - działa gojąco i regenerująco na skórę (wysypki)
      *paracetamol
      * termometr lekarski- mam swój, nie kupowałam żadnego do ucha/czoła/w smoczku
      itd, gruszka do noska

Artykuły dla mamy po porodzie:
      - podkłady poporodowe bella- 3 opakowania- chyba 5zł za paczkę
      - jednorazowe majtki poporodowe, 10 szt.
      - laktator ręczny lub elektryczny- dostałam w prezencie
      - 2 opakowania wkładek laktacyjnych jednorazowych lub wielorazowych- 10zł/paczkę
      - koszula do karmienia piersią- nie kupowałam
      - płyn do higieny intymnej, Tantuum Rosa- 3zł za sazetkę, o ile dobrze pamiętam
      - herbatka lub zioła na laktację

Pozostałe przydatne artykuły:
      - poduszka do karmienia- 50zł, dla mnie to zakup konieczny, przydaje się już
      teraz, w ciąży, kiedy trudno znaleźć wygodną pozycję do spania
      - leżaczek - bujaczek- jeszcze nie mam, koszt ok. 180zł
    • pacynka27 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 12:54
      Możesz kupić łóżeczko najzwyklejsze za 100zł (np. w Ikea) albo za 1500 zł. Wózek
      nowy kosztuje już 400zł ale możesz i kupić za 4000. I tak jest ze wszystkim
      także konkretną kwotę ciężko jest podać.
      • niunia8982.2 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 13:52
        Wózek kupi moja mama, łóżeczko babcia, fotelik samochodowy chrzestna
        dziecka.więc cala reszta kupuje ja,czyli chodzi mi o ubranka,kosmetyki,to
        najpotrzebniejsze .Oczywiscie jest mozliwosc zebym miala uzywane,bo kuzynka i
        kolezanka maja synow i mowily ze mi dadza,ale moj maz powiedzial ze nie chce
        brac uzywanych,dla swojego synusia chce miec wszystko nowe smileWięc nie wiem czy z
        ubrankami i kosmetykami ,kocyki itd czy zmieszcze sie w 2000zl? jak myslicie?

--
        22tc smilebedzie synuś
        • bweiher Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 14:17
          Zgadzam się z koleżankami.Zależy czy kupujesz full wypas za tysiące czy mniej
          znanych firm(co nie oznacza że jakieś gorsze,po prostu wtedy nie płacisz za
          nazwę).Pierwszemu dziecku kupowałam wszystko nowe i co miesiąc wypłata
          poszła...Teraz kupowałam trochę oszczędniej(z powodu dwójki maluchów).Fotelik
          100 zł(nowy),łóżeczko 150 z allegro,wózek 850(nowy),leżaczek 90(nowy),troche
          nowych ciuszków,rożek,paczkę pieluch tetrowych(kolorowych,używasz do lekarza,do
          wytarcia buzi itp)akcesoria do kąpieli i do karmienia(500 zł).Dużo ubranek
          dostałam od siostry i koleżanki. Oczywiście ja kupowałam wszystko razy 2,a więc
          łatwo policzyć smile
        • maksik_80 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 14:18
          całą wyprawkę tj. ciuszki, pościel, kosmetyki dla malucha i mamy
          kupowałam w smyku (wózek z fotelikiem, mebelki do pokoju córci
          dostaliśmy od babci) i wydałam ok 1800,- - a nie oszczędzałam
        • morepig Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 15:56
          ubranka- potrzebne ci tak naprawde po 5sztuk body i pajacow w rozmiarach od
          urodzenia do 68, potem zwykle ubiera sie juz ladniej, ale co kto lubi,
          kocyki itp- dwa zwykle szybkoschnace kocyki kup, nie jakies wydumane ktore schną
          tydzien bo... moze sie zdarzyc ze upierzesz dwa na raz nawet...
          tak naprawde to duzo kasy idzie na pierdoły typu laktator (co kto lubi ale dobry
          laktator to minimum 100) smoczki, minimum ze 2 butelki (zeby mogl tatus czasem
          nakarmic)
          kosmetyki- nie potrzebujesz tak naprawde niczego poza dzieciecym mydełkiem, o
          stanie skory i potrzebnosci kosmetykow dowiesz sie po urodzeniu, mysmy uzywali
          przez rok tylko oilatum do kapieli i mydełka, zero włoskow było, nie
          smarowalismy bo nie było potrzeby itp...
          no i masakrycznie duzo idzie na pieluchy przynajmniej na poczatku, jak sie
          probuje, ktore najlepsze, nieodparzajace itp a do tego schodzi 20na dobe
          czasem... wink)
        • memphis90 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 16:29
          IMO nie opłaca się kupować nowych ubranek, jeśli możesz dostać od
          rodziny/znajomych. Ciuszki w Polsce są relatywnie drogie, a dziecko rośnie tak
          szybko, że nie zdąży ich zniszczyć. Ja policzyłam sobie koszty i doszłam do
          wniosku, że na wiele rzeczy po prostu szkoda mi pieniędzy, wolę wydać je na coś
          innego albo odłożyć na wspólne wakacje. Np. te zestawy poscieli z baldachimami,
          falbankami itd- śliczne, ale wydawać na nie 200zł? Kupować zwykłe, małe
          prześcieradło za 20zł, jak w szafie piętrzą mi się nieużywane? Kocyki widziałam
          nawet za 120zł/sztuka- i po co mi takie? Żebym za kilka m-cy je wyrzuciła, bo
          będą już zaplamione i zniszczone? Monitor oddechu, który dla mnie jest zupełnie
          zbędnym wydatkiem kosztuje powyżej 500zł, podobnie elektroniczne nianie.
          Termometr do ucha- nawet 180zł. Można wydać na same ubranka kilka tyś zł, można
          spokojnie zmieścić się ze wszystkim w tysiącu- sama musisz zrobić sobie listę
          rzeczy niezbędnych, porównać ceny i policzyć.
    • batsi81 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 14:15
      ja musiałam wszystko nowe kupować i wydałam na to kilka tysięcy. Starałam się kupować rzeczy w rozsądnych cenach i prawie wszystko kupiłam na allegro bo w moim miasteczku jest tylko jeden sklep z rzeczami dla dziecka i kupując tam o wiele drożej by mnie to wyniosło. Kupowałam to co potrzebne bez zbędnych gadżetów jak foczki do wanienki czy poduszki do karmienia bo jak dla mnie tego typu rzeczy są zbędne i bez problemu można sie bez tego obejść. Wózek u producenta zamawiałam i taniej wyszło niż w sklepie czy na allegro. Butelek, smoczków, laktatorów nie kupowałam bo nie zamierzałam tego używać, jeśli okazałoby się że nie moge karmić piersia to wtedy dopiero bym kupiła. Wogóle to wiele godzin spędzałam szukając informacji o jakichs markach, konkretnych rzeczach i porównując ceny, czytaniu opini o produktach i wybierając te nie zbyt drogie a dobre. Cieszę się że się zdecydowałam na łóżeczko 140x70 bo w tym na 120x60 już synek miałby ciasno a ma dopiero 4 mies. Kosmetyki dla dziecka dostałam ale nie używam, synek miał suchą skóre i nie chciałam pogarszać sprawy, na początku kąpałam w wodzie z krochmalem a potem tylko mydełko bambino, do pupy też nic poza chusteczkami bo odparzeń nie ma. Ogolnie to nie można się dać zwariować i kupować wszystkiego co chcą wcisnąć jako niezbędne.
      • titerlitury Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 14:26
        Troche ciuszków i ręcznik w H&M - 220
        łóżeczko, stolik do przewijania, nakładka na stolik IKEA - ok 500
        matreac, pościel itd - 300
        pieluchy (jednorazowe i kila terowych i flanelowych) oraz kosmetyki -
        ok 200
        wózek dostajemy od znajomych (jak będzie straszny, to za jakiś czas
        sami cos tam kupimy)
        nad fotelikiem się zastanawiam, znajomi piora mi mózg, ze tylko
        MaxiCosi (ok 500)
        jeszcze kilka przyjaciółek szykuje mi sterte ubrań i innych rzeczy
        no i ciocie-klocie kupuja ciuchy na potęgę
        zastanawiam sie jeszcze nad takim leżakiem,no i zpewnościa trzeba
        kupic wanienkę

na razie ok 1200 wydane, a to przeciez dopiero początek...
        • memphis90 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 16:41
          Z fotelików dobry jest też Chicco auto fix- ma 4 pkt w testach bezpieczeństwa,
          na allegro kosztuje (z bazą) ok. 320-350zł. A szukałam czegoś i taniego i
          bezpiecznego. Polecam stronkę fotelik.info , można znaleźć testy wszytskich
          dostępnych na rynku fotelików, często z cenami (choć te bywają nieaktualne).
      • memphis90 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 16:38
        Foczka nie jest to wanienki, tylko do dużej wannysmile Może i "zbędny gadżet", ale
        znacznie wygodniejsza niż trzymanie dziecka przez całą kąpiel na ręku i 10x
        tańsza, niż specjalna wanienka. A już poduszki do karmienia nie dam sobie
        odebrać- do tej pory to najlepszy zakup, jaki zrobiłam big_grin
        • mruwa9 troche off topic 07.08.08, 17:30
          ale mnie sie w ogole nie podoba idea foczek itp. ustrojstw. Kapiel
          to taka dobra okazja do kontaktu fizycznego z niemowleciem, do
          dotykania, glaskania, ktorej to potrzeby u niemowlat nikt nie
          kwestionuje. A tymczasem ludzkosc myslala, myslala i wymyslila:
          spanie noworodka w osobnym lozku, czasem w osobnym pokoju, karmienie
          butelka od pierwszych dni zycia, najlepiej bez wyciagania z wozka
          czy lezaczka, lezaczki, foczki do wanny, mycie myjka lub
          gabka...totalnie bezdotykowy wychow dziecka (bo kazdy dotyk =
          pedofilia)., a potem , zwlaszcza w UK, gdzie takie tendencje wydaja
          sie bardzo wyrazne, widzi sie 6-latkow ze smoczkiem albo 13-latkow
          (sic!) ssacych nalogowo kciuka... Moze obraz nieco przerysowany, ale
          to moje zdanie, a co, wolno mi je miec!
          • memphis90 Re: troche off topic 08.08.08, 11:20
            Wiesz, ja też uważam, że najfajniejsza kąpiel to taka, kiedy rodzic pakuje się
            do dużej wanny razem z dzieckiemsmile I obowiązkowo trzeba się dłuuugo chlapać, a
            nie tylko obmyć buzię-pupę-włoski i sio z wody! Ale nie zawsze masz na to
            czas/ochotę i wtedy fajnie jest sobie pomóc. Jak dziecko jest większe, to może
            samo w wannie siedzieć, ale maluszka trzeba podtrzymywać- a klęczenie przy
            wannie z niemowlakiem na ręce nie jest wybitnie wygodnesmile Co nie znaczy, że z
            taką foczką kąpiel jest bezdotykowa- właśnie wtedy można się do woli bawić,
            chlapać, masować, głaskać itdsmile
    • eli81 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 15:48
      ja mam już większość kupioną i na razie wyszło 2700zł (z czego wózek za 1450zł),
      plan wydać jeszcze koło 1100zł, więc będzie 3800zł.
      • niunia8982.2 eli81 07.08.08, 18:16
        ale łącznie z łozeczkiem i fotelikiem itd wyjdzie ci 3.800zl? Jak na wszystko
        nowe i tak drogi wozek to nie jest az tak zle smilepozdrawiam
        • eli81 Re: eli81 07.08.08, 19:08
          tak, to ze wszystkim, wszystko nowe oprócz fotelika (używany za 300zł), ubranka
          kupowałam na allegro od dwóch sprzedawców i mało wyszło za przesyłki.
    • morepig Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 15:51
      około 8 tysiecy za wyprawkę, do 15 dobilismy po roku mniej wiecej od urodzenia...
      sam wozek 3tys
      ale juz np lozeczko było z tych tanszych bo za 300zł komplet..
      wiesz, to nie ma porownania bo mozna kupic bezsensownie kilka kompletow poscieli
      po 200zł a mozna poczekac az sie przyda czyli około roczku i kupić po 25zł....
      tak wiec to jest głupota i wpedzanie sie w kompleksy..
      do tego jedni cos dostaja od rodzinki, innie (jak my) nie dostaja nic....
      • ziemovit Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 08.08.08, 15:44
        wózek, łóżeczko, materacyk, przewijak sztywny, rożek, 2 kpl pościeli, kocyki,
        kosmetyki, mała paczka pieluch, małe mleko i różne pierdułki typu szczoteczki,
        gruszki, termometry, skarpetki, czapeczki, myjki kupiliśmy - zmieściliśmy się w
        2000zł
        ubranka i fotelik - dostaliśmy
        Jak by coś to mogę na prv napisać namiar na hurtownię pod Warszawą
    • ula2689 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 16:19
      ja jestem w 31tc,mam juz prawie wszystko dla dzidzi.kilka rzeczy dostałam ale
      niewiele,większość kupiłam.wydałam około tysiąca pln
      • aniulekq Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 16:23
        ok 3000zł - większośc nowych rzeczy, nie za drogich
      • majan2 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 17:31
        Ja jestem w 34 TC, ubranka labo mialam, albo dostalam od znajomych, na reszte
        wydalam: uzywany, ale dobrej firmy wozek z fotelikiem-1200, 2 x stanik do
        karmienia_160, duperele typu pieluszki tetrowe, butelka na wszelki wypadek,
        koszule do karmienia-250 PLN, rozek cienki 30 PLN wiec wyobrazam sobie ze razem
        z ciuchami to 3000 wyjdzie.
        • niunia8982.2 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 07.08.08, 18:20
          No chciałyśmy dzieciaczki,to się musimy troszeczke wykosztować smile ale czego sie
          nie robi z miłosci smile))pozdrawiam
    • alicja0000 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 08.08.08, 11:53
      A czy do wyprawki wliczają się koszty leków, wizyt, zabiegów itp? Bo jak na
      razie to to mnie najwięcej kosztuje. Na same dziecko wydałam może ze 2 tysiące
      złotych do tej pory ale na całą resztę-wolę nie liczyć.
    • do.de Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 08.08.08, 12:34
      Ponad 1100 zł wydałam na badania. Około 1000 zł poszło na ubrania
      ciążowe (2 sukienki, 2 spódnice, spodnie, kilka bluzek, bielizna,
      obuwie).
      Na samą wyprawkę wydałam ponad 1600 zł. W ramach tej kwoty kupiłam:
      - ubranka w rozm. 56 cm (z usg wychodzi, że dzidziuś będzie
      nieduży) - body, koszulki, pajacyk, śpioszki, zestaw-wyprawkę,
      - w rozm. 62 - komplet z dzianiny (sweterek, pajacyk, czapeczka) i
      kombinezon jesienny, bodziaki z długim rękawem, pajacyki, koszulki,
      śpioszki, czapeczki i komplecik wyjściowy,
      - w rozm. 68 cm - pajacyk, koszulki, półśpiochy, kaftanik i
      śpioszki, czapeczki, śpiworek,
      - materac do łóżeczka, 2 komplety pościeli, wypełnienie (podusia i
      kołderka), 2 prześcieradła, 2 ręczniki z kapturkiem, wałeczki do
      snu, rożek, kocyk, wanienkę, przewijak i pokrowce na przewijak,
      - kilka pieluszek tetrowych i flanelowych, 2 op. pieluch
      jednorazowych, woreczki na zużyte pieluchy,
      - na wszelki wypadek - zestaw butelek i pasujących do nich smoczków,
      - inne duperele typu termometry, ceratka, gryzaki, grzechotki,
      - z kosmetyków dla dziecka: mydełko, oliwkę, krem pielęgnacyjny,
      puder, chusteczki nawilżane, patyczki higieniczne,
      - dla siebie: wkłady poporodowe, tantum rosa, stanik do karmienia,
      koszulka do karmienia, rogal do karmienia, herbatkę dla karmiących.
      Łóżeczko dostałam w spadku, wózek i fotelik samochodowy mam
      pożyczony.
      Nie inwestowałam w rzeczy typu laktator (jeżeli okaże się niezbędny,
      to wtedy dokupię), podgrzewacze do butelek, elektroniczne nianie.
      Zakupy robiłam przede wszystkim na allegro (ubranka, butelki - wielu
      sprzedawców pokrywa koszty wysyłki przy większych zakupach, poza tym
      w porównaniu do cen sklepowych jest naprawdę taniej), hurtowniach i
      sklepach dziecięcych (miałam karty rabatowe) i aptece internetowej
      (najniższe ceny w sieci, mieści się w moim mieście, więc odbiór
      osobisty gratis).
      Planuję w najbliższym czasie kupić jeszcze wypełnienie do wózka i
      stelaż do wanienki. Po porodzie zamierzam też sukcesywnie dokupować
      ubranka.
    • catalina81 Re: Wyprawka-ile mniej więcej zapłaciłyście? pisz 08.08.08, 16:10
      kupowałam wszystko do wózka przez łóżeczko, fotelik po ciuszki i kosmetyki - w
      sumie myślę, że koło 3 tyś. (ciuszki mam też kilka sztuk w większym rozmiarze,
      które będą na później). wybierałam rzeczy w rozsądnych cenach. nie wliczyłam w
      to ciuchów ciążowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka