margarettka Re: alkohol w ciazy 06.10.03, 21:56 witajcie! mam takie pytanie, jak to jest u Was z alkoholem w ciazy? Czy w ogole zrezygnowalyscie z niego calkowicie? Jestem pierwszy raz w ciazy i poza ksiazkowymi zakazami niewiele na ten temt wiem. Czy kieliszek wina od czasu do czasu lub male piwo moga zaszkodzic dziecku? Pozwalacie sobie na to,. czy raczj preferujecie calkowita abstynencje? Z gory dziekuje za odpowiedzi Gosia i 18 tyg chlopczyk Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: alkohol w ciazy 07.10.03, 07:56 Witaj, też zaczęłam 18 tydzień ciąży, jeszcze do niedawna wcale nie mogłam na alkohol patrzeć, piwo przyprawiało mnie o dreszcze chociaż przed ciążą uwielbiałam je, wino mogło wcale nie istnieć. Od jakiegoś czasu od czasu do czasu mam ochotkę na piwo albo lampeczkę winka. Jeżeli mam ochotę na piwo to mąż kupuje mi jakąś małą buteleczkę i to słabiutkie ostatnio smakuje mi Miller takie małe piwko 0,33 i bardzo słabe. A wczoraj np, miałam ochotę na wino i wypiłam pół lampki wina rozrobionego z wodą. Wino piję czerwone tzw, byczą krew. Od jednego małego piwa albo lampki wina nic się nie stanie gorzej gdybyś piła aż się upijesz albo np, walnęła jakieś dwa mocne piwa. Lekarz mi mowił, że jeżeli mam ochotę to mogę wypić, ale nie przesadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: alkohol w ciazy 07.10.03, 10:21 Hej! Dzieki za odpowiedz! Ja tez tak wlasnie mysle, ze od rozsadnych ilosci nic sie nie moze stac, ale oczywiscie w wiekszosci ksiazek strasza tylko. Ja tez na poczatku ciazy przestalam lubic piwo, natomiast wieksza ochota naszla mnie na winko. Teraz juz smak na piwo powrocil Do tej pory pozwalalam sobie na niskoalkoholowego zywca 0,33 l, ktory ma tylko 1 % alkoholu, wiec trudno to w ogole nazywac piwem. Teraz czasem wypijam tez mala lampke wina, ale to wszystko sporadycznie. W kazdym razie mysle, ze tak jak do wszystkiego trzeba podejsc z wyczuciem. Pozdrawiam serdecznie Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: alkohol w ciazy 07.10.03, 10:51 Moja polozna mawia, ze jesli masz ochote wypic lampke wina, to wypij, znaczy, ze organizm tego potrzebuje. Tak samo lampke szampana, a mowila nawet o martini. Oczywiscie nie wiecej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dollores1 Re: alkohol w ciazy 07.10.03, 11:07 Witam, Ja nie przepadałam za piwem przed ciążą natomiast w trakcie ciąży zaczęłam uwielbiać. Nie zdarzyło mi się wypić w ciąży całej butelki piwa ale za każdym razem gdy mąż otwiera sobie piwko biorę od niego 2-3 łyki. Jeśli chodzi o wino, to nawet ginekolog powiedział mi że jeśli np. jestem zestresowana to żebym wypiła kieliszek winka bo działa rozluźniająco i rozkurczająco. Odpowiedz Link Zgłoś
dona29 nie; 07.10.03, 21:10 a ja jestem absolutną przeciwniczką alkoholu - daleka jednak od tego,żeby kogokolwiek potepiać - każda z nas ma przecież swoje zasadu i swój zdrowy rozsądek.Gdybym piła tylko to,na co mam ochotę zapijałabym się coca - colą -a to z pewnościa nie ma dobrego wpływu na Dzidziępozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś