18.12.08, 07:20
Dziewczyny, bo zaraz zglupieje. Juz dwa termometry elektroniczne kupilam i oba
pokazuja za niska temperature. A tradycyjnemu nie ufam, bo niby skad mam
wiedziec, ze JUZ zmierzyl temperature?! A jakie Wy macie doswiadczenia z
pomiarami?
Obserwuj wątek
    • myszy80 Re: Termometr 18.12.08, 07:30
      A skąd wiesz, że jest za niska? Napisz o której godzinie mierzysz, w
      którym miejscy, który to u Ciebie dzień cyklu i jak długie masz
      cykle. Wtedy coś będzie wiadomo.
      U mnie w fazie niższych temperatur mam ok. 36,1-36,3 stopnia (też mi
      się wydawało, że niskie bardzo). A mierząc termometrem rtęciowym
      mierzysz po prostu każdego dnia przez tyle samo minut (5 minut jeśli
      w pochwie lub odbycie, 8 minut jeśli w ustach pod językiem).
      Pozdrawiam
      • annajustyna Re: Termometr 18.12.08, 07:53
        Wychdzi mi 35,20 sad((. 10 minut lezenia z termometrem to dla mnie za duzo (wiem,
        to brzmi debilnie, ale ja mam straszne problemy ze wstawaniem rano i albo sie
        zerwe od razu, albo zasypiam i wstaje duzo pozniej)...
        • myszy80 Re: Termometr 18.12.08, 08:16
          Ja też mam problemy ze wstawaniem rano (nawet mi się kilka razy
          zdażyło zdrzemnąć z termometrem hi, hi...) i też mierzę
          elektronicznym.
          A odnośnie samego pomiaru, to wydaje mi się, że nie masz czym się
          martwić na razie (dla pewności, że termometr jest dobry zmierz sobie
          temperaturę w ciagu dnia). Po prostu mierz cały cykl i zobaczysz,
          jak będzie się zachowywała w dłuższym przedziale czasowym. Jeśli
          wzrośnie, znaczy, że wszystko jest ok. Nigdzie nie jest napisane, że
          temperatury muszą być na takim a nie innym poziomie. Ważne, żeby
          były niższe i żeby później następował wzrost. Przecież każda z nas
          jest inna.
          I jeszcze mi się przypomniało. Niektórzy mówią, że elektronicznym
          też powinno się mierzyć przez określony czas a nie do zapiszczenia.
          Nie pamiętam dokładnie ile (ja mierzę do zapiszczenia, bo już trochę
          się obserwuję), ale myślę, że możesz zapytać na forum NPR.
          Na pewno będzie ok.
          Pozdrawiam smile
          • annajustyna Re: Termometr 18.12.08, 08:50
            zrobilam pare dni temu eksperymetr. W ciagu paru minut mialam 3 rozne wyniki tym
            elektronicznym. Mojemu mezowi tez jakies bzdury wychodza i to przy meirzeniu
            obydwoma elektronicznymi. Trzeciego kupowac nie chce. Dzieki za mile slowa, dzis
            dostalam okres po 37 dniach, mialam mierzyc dokladnie w tym miesiacu, aby omowic
            z ginem strategie i akurat teraz sie pomerdalosad. A w dni plodne (jesli w ogole
            bede je miec w tym miesiacu) maz wyjezdza do rodzicow. Znowu pewnie jakies
            hormony dostane i przytyje kolejne 5 kilosad((. Tez serdecznie pozdrawiam!
            • myszy80 Re: Termometr 18.12.08, 09:14
              No to rzeczywiście pech z tymi termometrami.
              Ale coś Ci powiem na pocieszenie. Moja przyjaciółka w ogóle
              odstawiła termometr (bo jej jakieś głupoty pokazywał) a kierowała
              się tylko śluzem. I dziś mają ślicznego 3-miesięcznego synka.
              Wierzę, że i Wam się uda. Głowa do góry smile
              • annajustyna Re: Termometr 18.12.08, 09:22
                Ja tez sie zawsze kierowalam sluzem, bo termometry mnie zawsze zniechecaly, ale
                gin wpadl na taki fajny pomysl, zeby ten cykl dokladnie przesledzic i wtedy sie
                zastanowimy, czy ewentualnie nie dostane hormonow. A tutaj taka wtopa z cyklemsad
                • myszy80 Re: Termometr 18.12.08, 09:40
                  Hmm... czyli pewnie chodziło mu o to, żeby sprawdzić, czy jest skok.
                  Może w związku z tym spróbuj się jednak przemęczyć rtęciowym przez
                  następny cykl. Na hormony zawsze przyjdzie czas.
                  • iga.77 Re: Termometr 18.12.08, 10:44
                    Termometry rteciowe sa dokladne, ale niestety trzeba sie uzbroic w
                    cierpliwosc przy mierzeniu temperatury......A czy ktoras z was uzywa
                    lub uzywala termometru takiego, ktorym mierzy sie w uchu? Takie
                    najczesciej maja nakladke do mierzenia z czola i na podczerwien, ale
                    ucho to chyba najlepsza opcja. Wydaje mi sie, ze chyba sa dokladne
                    skoro uzywaja ich w szpitalach, poza tym nie czekasz dluzej niz
                    sekundesmile Sama nie uzywalam takiego termometru, ale zastanawiam sie
                    nad zakupem, dlatego pytam.
                    • myszy80 Re: Termometr 18.12.08, 12:15
                      Ja korzystam z elektronicznego. Jakoś wcześniej nie spotkałam się z
                      takim "dousznym". Nie wiem też czy taki pomiar byłby wiarygodny
                      (choć ucho to niby też jama ciała). Chyba trzeba by mierzyć oboma
                      np. przez miesiąc i zobaczyć, czy daje wiarygodne pomiary. Jak uda
                      Ci się taki dostać i zatestujesz, to daj znać. Może też się skuszę.
                      Pozdrawiam
                      • annajustyna Juz wiem! 18.12.08, 12:21
                        Tylko sie nie smiejciebig_grin. Termometr trzeba wlozyc pod jezyk, a nie tylko do
                        paszczy, aby wynik byl prawidlowy. Oj durna jasad. Dziewczyny, wielkie dzieki za
                        wsparcie!
                        • embeel Re: Juz wiem! 18.12.08, 13:44
                          na ulotce termometru elektrycznego powinno byc napisane, ze w zaleznosci od
                          miejsca pomiaru - w ustach, pod pachą i w odbycie - temperatura może wahać się
                          od 1 do 1,5 stopnia.
                          Mnie po porodzie ciągle wychodziło 35.7 pod pachą...kiedy mierzyłam małej też
                          ciągle była za niska.
                          W końcu zmieniłam córce miejsce pomiaru smile i jest prawidłowa. Rtęciowe są
                          najdokładniejsze, ale niestety wolne.
                        • thorgalla Re: Juz wiem! 18.12.08, 13:50
                          Chyba wiesz,że przed zmierzeniem temperatury w ustach nie można
                          rozmawiać ani pić bo to sfałszuje wynik.
                          • annajustyna Re: Juz wiem! 18.12.08, 14:14
                            Zaraz po przebudzeniu to raczej to nie groziwink.
                        • myszy80 Zatem powodzenia w następnym cyklu :D n/t 18.12.08, 14:23
                      • iga.77 Re: Termometr 18.12.08, 15:20
                        myszy80 napisała:
                        (...)Jak uda
                        > Ci się taki dostać i zatestujesz, to daj znać. Może też się
                        skuszę.
                        > Pozdrawiam

Tutaj mozesz sobie obejrzec takie "douszne"smile -
                        shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trksid=m38.l1311&_nkw=ear+thermometer&_sacat=See-All-
                        Categories
                        • myszy80 Re: Termometr 18.12.08, 15:54
                          Dzięki za linka smile
                          Sprawdziłam sobie od razu na allegro i tam też można kupić. Tylko,
                          że jest dość drogi (ok. 120 zł). Chyba na razie pozostanę przy
                          swoim. A tak w ogóle to mam nadzieję, że w styczniu test pokaże mi 2
                          kreseczki i na jakiś rok będę mogła w ogóle odłożyć mierzenie.
                          Pozdrawiam
    • memphis90 Re: Termometr 18.12.08, 21:36
      Mój termometr zawsze pokazywał 35-36st. Ważna jest nie tyle sama wartość, co
      skoki. Jeśli skoki są ok, a wyniki powtarzalne, to można zrzucić winę na złe
      skalibrowanie termometru i używać.
    • weska3 Re: Termometr 23.12.08, 10:09
      mam dokładnie ten sam problem z elektronicznym termometrem, ale myślałam, że schizuje smile
      Pokazuje mi niska temperaturę ok 36,1 36,2.
      Pomyślałam, że źle mierzy i oddałam go do reklamacji, otrzymałam nowy i nadal tak samo mierzy.
      W końcu się zdenerwowałam i kupiłam rtęciowy. Ten pokazuje mi dobrze 36,6 (czyli taka temperatura jak powinna być), a elektroniczny 36,1.
      Jestem pewna, że rtęciowy właśnie dobrze mierzy bo ile razy bym nim nie mierzyła pokazuje taką samą temperaturę, a tym elektronicznym to co chwilę inaczej.
      Ostatnio czułam, że mam gorączkę i elektroniczny mi pokazał temperaturę 36,7 a rtęciowy 37,3.
      Suma sumarum doszłam do wniosku, że te elektroniczne są nic nie warte i mierze zwykłym.
      • myszy80 Re: Termometr 25.12.08, 08:40
        A może zrobiłlaś taki sam błąd jak annajustyna? Czyli mierząc w ustach nie mierzyłaś pod językiem. No i u niej te temperatury były naprawdę niskie, bo ok. 35 stopni. A 36,1 czy 36,2 to ja też mam (elektroniczy w pochwie) w fazie niskich a po wzroście skacze nawet do 36,75.
        Rtęciowy ma ten feler, że ciężko odczywać temperatury połówkowe, a im dokładniejszy odczyt, tym później wykres jest bardziej czytelny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka