pearl24 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 15:49 Witam dziewczęta. Beatko- strasznie zazdroszcze ci że jesteś juz po tym usg,ja sie nie moge doczekać a mam to ważne usg we wtorek .Cieszę sie że z waszym mężczyzną wszystko dobrze Za kilka dni bede robiła wszystkie badania a wizyta u gina 1 grudnia. Poza tym to dalej czuje sie bardzo dobrze-czasem to aż tak jakbym nie była w ciąży...ale wtedy zazwyczaj dostaję małego kopniaka i już wiem że jestem. Ostatnio tylko nie mogę opanowac chęci na słodycze-normalnie nie wiem co sie dzieje. Już nie pamiętam ktora z mam wcześniej polecała dodatek specjalny do Dziecka- dołączam sie do tego.Naprawde wiele ciekawych rad-dla mnie bardzo ważna jest lista wyprawkowa dla mamy-ja bym połowy wymienionych rzeczy do szpitala nie zabrała. Zamierzam już koło 15grudnia wyjechac do rodziców i nie moge sie tego juz doczekać.Zamierzam wczesniej porobic prezenty świateczne,co tez mnie bardzo cieszy. Ogólnie to jestem tak optymistycznie nastawiona do wszystkiego. Nawet pisanie mojej pracy mag. mnie nie przeraża choć mam dopiero aż 2 strony Spotykamy sie dzis ze znajomym męża i jego żoną-cieszę sie że ja poznam bo ona ma rodzić na początku stycznia więc liczę na jakieś rady i porady bardziej zaawansowanej ciężaróweczki. Pozdrawiam was serdezznie. Ucałowania dla brzuszków. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka kwiecien 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 18:29 Dziewczyny szybko streszcze wam , bo bylam u lekarza i do tej chwili jestem czerwona ze wstydu.Pisalam wam ,ze wczoraj mialam USG i wczysto super , dzisiaj mialam kolejne z moim ginekologiem i wyniki badan krwi. Wyniki mam super zadnej anemii itp ... znakomite . Synek zdrowy , wymiary prawidlowe . Jedyne co to dostalam olbrzymi ochrzan za kilogramy !!! Lekarz powtorzyl mi 15 razy ,zebym trzymala diete , powiedzial ,ze daje mi 3 tygodnie i zobaczy jak to bedzie z mija waga i jesli bedzie tak szybko rosla to scisla dieta ciazowa z rozpiska od niego! Dostalam wyklad , ze za duzo przytylam - pamietacie jak wam pisalam ,ze tu lekarze bardzo zwracaja na to uwage? No wlasnie , BARDZO ,ale mi bylo wstyd , bo sie zapieralam ,ze ja to jem bardzo dobrze ,a tu nagle moj maz zaczal sie smiac i dogadywac . Lekarz tez sie smial ,ale mnie tam nie jest do smiechu , mam tez zaczac uprawiac sport ... no wiecie co ja zwykle taka chuda , a teraz mi mowia ,ze za duzo przytylam i ze mam jesc o polowe mniej - WSTYD MI . Lece na spacer . Pozdrawiam Grubas i Aleks Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: kwiecien 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 18:47 Beatko- nie denerwuj się takimi bzdurami! Trzeba było lekarzowi powiedzieć, że to że hiszpańskie kobiety mają tendencje do wiecznej nadwagi nie oznacza, że Ty, piękna szczupła polska dziewczyna będziesz miała tak samo! Ja też przytyłam 5kg i gin powiedział, żebym się nie wygłupiała ze stresami, bo nadal jestem szczupła. Ja na razie chodzę chodziennie na długie spacery szybkim krokiem (45-60min), ale postanowiłam, że od przyszłego tygodnia zapisuję sie na basen- nie z powodu utycia, ale dlatego, że strasznie brakuje mi ruchu, a gimnastyka w domu to nie dla mnie. Przyznam, że strasznie boję się iść na ten basen- moja koleżanka w 26 tygodniu zaraziła się właśnie na basenie jakąś paskudną bakterią, odeszły jej wody i miała poród przedwczesny- dziecko nie przeżyło. Ona mi ten basen mocno odradza, mówi że lepiej przytyć parę kilo więcej w ciąży niż ryzykować pływaniem w wodzie, która czysta nigdy nie jest, ale przecież tyle kobiet w ciąży pływa i nic im się nie dzieje... A pływanie to mój ulubiony sport, nawet kiedyś byłam w szkole pływackiej. W każdym razie- nie ma co panikować z tymi kilogramami, zwłaszcza jak się przed było szczuplaczkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
male_co_nieco Re: kwiecien 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 18:53 Oj, rozumiem Cię bardzo dobrze. Dzisiaj byłam na usg, widzieliśmy maluszka, wszystko w jak najlepszym porządku, potem zaraz wizyta u lekarza i tu ............ No właśnie też usłyszałam, że kilogramów troszkę za dużo, wprawdzie na razie była to tylko mała sugestia, że tych kilogramów mogłoby być mniej no i zalecenie żeby się gimnastykować, basen, itp. Szczerze mówiąc apetyt mam znacznie mniejszy niż przed ciążą, więc myślałam, że póki, co nie będzie takich problemów a tu proszę, no cóż od dziś postaram się nie zbliżać do słodyczy ( bo ostatnio ochota u mnie na nie duża) i zaczynam się więcej ruszać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niunia51 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 19:16 ja mam termin na 20 i bardzo bym chciała już wiedzieć co jest w moim brzuszku, ale wczoraj moja dzidzia tak się wierciła że pani doktor nic nie widziała następna wizyta za 3/tyg. fajnie że można pogadać z kimś kto jest na takim samym etapie ciąży. napiszcie jak daleko jesteście w kupnie wyprawki dla dzidzi a może to jeszcze za wcześnie co? serdeczne pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
opolanka1 Poranne przywitanie! 20.11.03, 09:07 Cześć Dziewczyny!!!! Dopiero ( jak dla mnie przed 9.00 rano ), a ja już siedze przy komputerze, wyprawiłam faceta do pracy ( tzw.buziaczek i papa...dzisiaj nie miał ochoty na śniadanie, a ja jakoś takze narazie nie czuję głodu )...maluszek sobie jeszcze śpi, bo pukania nie było. A ja pisze parę słów do Was!!!! Chciałam zapytać o opinie w sprawie biustonoszy, bo wiem, ze gdzieś ten wątek sie przewijał, tylko nie potrafię go znaleźć. Czy macie dizewczyny jakieś wypróbowane i sprawdzone firmy? Jak tak to prosze o wskazówki. Moje piersi potrzebuję nowych "opakowań", a chciałabym aby czuć sie w nich jak najwygodniej i najlepiej...szczególnie dla wciaż powiększających się piersi. Wiem, że należy mieć biustonosz na szerokich ramionczkach, ale czy już kupowac taki do karmienia od razu, czy jeszcze nie? I jaki rozmiar? O jeden czy dwa większe...? W tym temacie jestem zielona...więc proszę o pomoc!!!! A tak poza tym, czuję się wspaniale, chociaż za oknem coraz bardziej szaro, to mnie to nie przytłacza. Dzidzia każdego dnia daje znak, że jest - i same wiecie, jakie to wspaniałe chwile. Brzuszek - no cóż..z moich obserwacji wwzrokowo-dotykowych, wnioskuję, ze się powiększył znacznie w porównaniu z kilkoma tyg. wstecz, i jest bardziej napięty i twardy. Jak czytałam to teraz maluszki zaczynają szybciutko rosnąć, więc sie ne dziwię dlaczego ja takze staję się grubsza. Titicaka - czytają Twój post, zastanawiam się ile Ty przytyłaś, ze lekarz, aż tak chce skorygować Twe ilości jedzenia? Przecież z tego co tu wszystkie piszemy, to 5 kg do przodu na wadze, to chyba taki standard..Więc czyżbyś przybrała o wiele, wiele więcej? Czy tak ja piszesz, tam mają bzika na punkcie wagi? Tak jak któraś z nas napisała, Hiszpanki są często z nadwagą, więc może lekarz powinien wziąść na Ciebie poprawkę, już po Twej urodzie widać, że jesteś piękną dziewczyną ze słowiańskich stron. Slę Wam pozdrowienia , życząc miłego dnia....jeszcze tylko dziś i jutro i znowu upragnione dwa dni większej laby....Swoją drogą, dla mnie czas pędzi jak oszalały! Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Poranne przywitanie! 20.11.03, 09:32 Titicaka a może by tak nowy wątek? Bardzo nie lubię otwierać takich dłużyzn powyżej setki ... . Proszę ..., kobiecie w ciąży się nie odmawia :o) Nie chcę otwierać sama bo w końcu Ty jesteś "założycielką". Aha, a Ninę na razie wykreśl, coraz intensywniej się zastanawiamy ... i chyba jeszcze coś wymyślimy ... pozdrawiam wszystkie kwietniczki! Odpowiedz Link Zgłoś
mima3 Mam dziewczynke, 20.11.03, 17:40 z tych emocji wyslalam mojego posta 3 razy!! przepraszam i pozdrawiam((: agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka kwiecien 2004 cd3... 20.11.03, 19:26 Hej dziewczyny dzieki za pocieszenie ,ale jestem na diecie , bo nie chce zeby lekarz przepisal mi jego diete za 3 tygodnie. Zywie sie wiec roslinami. Mima GRATULACJE - dziewczynka), opowiedz cos wiecej , to bylo USG 3D ? Mam zamiar isc za ok. dwa tygodnie , wybrac sie czy nie ? Widzialas dokladnie buzke , w kolorze ,czy bez ,warto...? Ja przytylam 5 i pol kg , teraz waze 53,5 ,lekarz nie wrzeszczal ,ale poprosil KATEGORYCZNIE o trzymanie diety (15 razy prosil), ogolnie byl bardzo mily . Ja wiedzialam ,wczesniej ,ze tak bedzie , wszystkie dziewczyny(hiszpanki) mi to mowily, wiec to nie jest charakter mojego ginekologa ,tylko jakies ogolne "przepisy".Ja nie czuje sie grubo , poza tym weszlo mi tylko w brzuch,jednak glupio mi sie zrobilo ... no nic powiem wam dokladnie co dalej za trzy tygodnie wtedy to mam kolejna wizyte. Co do prosby Apolki to jesli dziewczyny sie zgadzaja to rozpoczynamy nowy watek lista , ale zwykle dobijalysmy do 200 ... czekam na opinie . Pozdrawiam Was Beata Grubas i Aleks Odpowiedz Link Zgłoś
mima3 Re: kwiecien 2004 cd3... 21.11.03, 09:25 Titicaka, naprawdę warto zrobic to usg 3d w 21-22 tygodniu.Niesamowite poprostu.Dziecko wyglada jak noworodek oglądany w tv.Moja dziewczynka sie smiala i smiesznie lykala wody plodowe, ma profil tatusia((: Zdjecia wydrukowane sa bialo-czarne ale bardzo wyrazne, na ekranie dziecko jest w kolorze sepii.Nie wiem jak wyszlo video, bo nie mam odtwarzacza, musze przegrac na dvd, i do tego lekarz w polowie trwania badania usg sie zorientowal ze nie wlaczyl nagrywania kasety((: Mala wazy 495g,jest juz za duza i lekarz nie mogl jej zmierzyc): W takim razie wdg.hiszapnskich lekarzy ile powinnas przytyc? jakie sa normy? Moje 7kg do przodu moze brzmi strasznie, ale tego wogole nie widac.((: pozdrawiam serdecznie agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: Poranne przywitanie! 21.11.03, 10:34 Cześć Kwietnióweczki! Ja w większości śledzę Wasz wątek nie wypowiadając się. Widzę , że większość już zna płeć a ja wciąż czekam na pierwsze USG (teraz jestem w 19 tyg.)Mam się świetnie.Brzuszek juz widać i przytylam 6 kg...czego nie widac zbytnio. Pozdrawiam Was ! Marzenka i 19 tyg. brzusio Odpowiedz Link Zgłoś
aniao3 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 21.11.03, 20:26 Czesc Dziewczyny! tu Ania z Warszawy (lat 35) i 18-tyg. brzuszek Jak widze na forum duzo optymizmu i super, bo sama czuje sie uskrzydlona, choc kilogramami chyba z 7 do przodu Nic to! Moja mama ze mna przytyla z 60 kg do 100 (!!!) a bylo to w czasach gdy uwazano gdy im wiecej przyszla matka je - tym lepiej dla dzidzi )) No i przy mnie zrzucila to co do kilograma Swiat jest piekny - przed nami wszystkimi ostatnie swieta bez malenstw i ostatni sylwester bez problemu co zrobic z malym terrorysta )) Ciesze sie ze jestescie i mysle ze czas najwyzszy na nowy watek )) Trzymajcie sie cieplo! Anka Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 21.11.03, 22:10 Hej Dzisiaj wybrałam się na baaardzo długi spracer- trwał 2:15h. Wyobraźcie sobie, że jak doszłam do celu, to myślałam, że nie wrócę do domu na własnych nogach! Jestem zdumiona, że samym spacerkiem człowiek może się zmęczyć, widzę że już czas brać poprawkę na ciążowy stan, mimo że niby świetnie się czuję. Maluszek puka codziennie, super uczucie- wcześniej stresowałam się, czy z nim wszystko ok i ciągle czekałam na następne usg, teraz dzięki kopniaczkom wiem, że żyje i jestem bardzo spokojna między wizytami. Miłęgo weekendu ps. głosuję za doprowadzaniem wątków chociaż do 200 postów, jak zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
mami27 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 22.11.03, 12:53 Cześć kwietnióweczki, Już kilka dni nie czytałam Waszych informacji,ale jak widzę posty tryskają optymizmem i wszystko ok. Byłam wczoraj na USG i na 70% będzie druga DZIWECZYNKA!!! Bardzo się ciesze, bo tak sobie właśnie to umyśliłam, ale z euforią poczekam do następnego USG, aby lekarz jeszcze mógł potwierdzić. Dzidzia ma się dobrze, nie jest tak duża jak Julka w tym czasie, teraz waży 500g. (teraz jestem w 21/22 tygodniu) Ja sama przytyłam 5 kg. i wszystko to jest w normie, ciśnienie mam dobre, trochę mało żelaza, ale nie dramatycznie. Mam zażywać raz dziennie Hemofer łączony z kwasem foliowym. Nie wiem, czy jeszcze pamiętacie, ale miałam stwierdzone łożysko przodujące, co się powoli zmienia i łożysko już prawie nie dotyka macicy. Więc będzie dobrze! Opolanko! Gratuluję zaręczyn! Na pewno będziesz się dużo lepiej czuła psychicznie po ślubie mając ubezpieczenie, no i nie musisz jechać do Polski na poród. A w Niemczech jest tyle super możliwości porodu, wcale nie trzeba rodzić w szpitalu. Można rodzić im Geburtshaus, gdzie są tylko położne, a w razie potrzeby wzywany jest lekarz. Widziałam juz kilka reportaży z takich miejsc i panuje tam taka ciepła, domowa atmosfera. Oczywiście możliwy jest też poród w domu, gdzie położna przychodzi do Ciebie, ale na to ja bym się osobiście nie zdecydowała. Możliwości masz w każdym razie godne pozazdroszczenia. Titicakca! Z tą wagą to się nie przejmuj, obiektywnie patrząc 5kg. to jest naprawdę normalne. Nie wyobrażam sobie, że można by było odchudzać się w ciąży. Oczywiście trzeba z rozwagą jeść, ale czas na odchudzanie przyjdzie po ciąży. Poza tym prawie u wszystkich karmiących piersią (mam nadzieję, że wszystkim nam się to uda)) nie ma problemu z utratą kilogramów. Głowa do góry! To co mówi lekarz to jedno, a ważne jest że ty się czujesz dobrze. Malilka! Też mam ochotę iść na pływalnię, człowiek czuje się tak lekko w wodzie, no i taki super odpoczynek dla kręgosłupa. Też zaczynam odczuwać, że staję się ciężka, zaczyna mi to przeszkadzać. W czasie spacerów chodzę wolno, bolą mnie nogi. A tutaj muszę jeszcze gonić moja Julkę, która właśnie urządza sobie w kałuży mycie butków. Mailko! Mam bardzo dobry biustonosz Triumpha, na grubych ramiączkach bez szwów, juz go mam 2 lata i mało się niszczy w praniu. Polecam też bardzo dobre biustonosze firmy Naturana dla karmiących. chyba nazywają się mama. Są fajne, bo można odpinać zatrzask przy ramiączku jedną ręką, a druga trzymać dzidziusia. I przede wszystkim jak się odepnie klapkę to wychodzi cała pierś, a nie tylko jakis kawałek. TEn z Naturany kosztował ok. 50 zł, więc cena jest przystępna. Ja nosiłam jeden już będąc w ciąży, kupiłam o rozmiar większy niż nosiłam zazwyczaj, a drugi o dwa mumery większy dokupiłam później. Poza tym ta bawełna się rozciąga, więc o rozmiar większy niż nosisz teraz raczej powinien wystarczyć. Ale się rozpisałam, aha i jeszcze witam nowe mamy u Nas! No to do następnych klików. 3majcie się gorąco! Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
asik_w Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 24.11.03, 04:47 czesc dziewczyny i malenstwa!!! Opolanka nasze gratulacje, swieta, slub, a na Wielkanoc moze malenstwo, cudownie, ja tez jestem panienka hihihi, jestesmy ze soba juz 2 lata, chcemy wziac slub, ale jak wrocimy dopiero do domciu(teraz na wyganiu w usa) jak sie dzidiza urodzi, u mnie tez juz sie skonczyly wszelkie krwawienia, tylko ze brzuszek rosnie z dnia na dzien, i w sumie to nie mam co na siebie wlozyc))ale czuje sie taka ociezala a co bedzie pozniej?) mimo ze mam do przodu tylko 2,5 kg,( zawsze bylam chuda) aha czy Was tez tak bola piersi??? ja czasami nie moge jzu wytrzymac, swedza, pieka, bola, i caly czas ja to nazywam ze puchna a nie rosnano i jak juz lekko scisne to chyba kropelki siary sie pokazuja, moj maluszek w 18 tyg zaczal sie ruszac i jest coraz aktywniejszy, a dzisiaj tatus pierwszy raz dostal kopniaka, wczesniej czekal czekal a dzidzia uciekala) ale zabawne to bylo bo jak baby kopnelo on zabral reke i stwierdzil, z epoczul sie jakby go ktos kopnal w reke, ale sie usmialam)))a jeszcze nie wiemy co bedzie, za 2 tyg mam usg i wtedy moze w koncu sie dowiemy, chcemy juz kupowac wyprawke, ale zaczekamy jeszcze te 2 tyg)) oj ale sie rozpisalam) ale to chyba dlatego z ejestem niesamowicie szczesliwa i ciagle moglabym mowic o moim malenstwie)) pozdrawiamy Was wszystkie bardzo bardzo serdecznie buzka asik Odpowiedz Link Zgłoś
klemensik2 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 24.11.03, 09:16 Cześć dziewczyny! Proszę pocieszcie mnie! Dziś zaczynam 22 tydzień i jeszcze nie czuje ruchów dziecka. Byłam u lekarza i na USG i podobno wszystko jest O.K. ale ja już nerwowo nie wyrabiam. Kto jest w podobnej sytuacji jak moja? Mój termin to 6 kwiecień. Odpowiedz Link Zgłoś
opolanka1 Głowa do góry 24.11.03, 09:25 Klemensik!!!! Głowa do góry. Wyczuwanie ruchów dziecka jest indywidualną sprawą każdej z nas...Możesz nie wyczuwać, bo dzieciaczek jest leniwy, albo z innych przyczyn...ale nie tych złych. Przecież lekarz powiedział Ci, że usg nic nie wykazało, jest wszystko w pożądku. Niektóre kobiety czują swe maleństwa nawet po 25 tygodniu.....albo i dalej. Więc uśmiechnij się....będziesz przecież mamusią. Ja wyczuwam ruchy, ale takze nie każdego dnia i mają one różne natężenie i siłe..a nie raz ic nie czuję.... Wiec czekaj na tę chwilkę, ale bądź spokojna....jak zacznie kopać, to będziesz miałą dość!!!! Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
opolanka1 Poniedziałkowe pisanie 24.11.03, 09:33 Cześć Dziewczyny i wszystkie Brzuszki!!! Dziękuję za gratulacje z okazji mego ślubu....Bardzo sie cieszę, chociaz kreacji poszukam dopiero w Polsce, bedę tam za 4 dni...Wyjeżdżamy razem ze czwartku na piątek. Ja zostaję, a nażeczony ( ale to fajnie brzmi ) wraca jeszce do pracy, aby przed świetami być już w Opolu... Więc przede mną wielkie poszukiwania jakiegoś wdzianka...albo fajnego materiału i pomysłu na fason....Mój facecik, będzie w oliwkowym garniturze, więc pomyślałam, ze cosik z żółtego odcienia mogłabym na sobie mieć....jakiś blady kolor....Ale to sie zobaczy na miejscu, kiedy wypuszczę sie na poszukiwania po sklepach. No i ma nadzieję ze moja krawcowa będize miałą czas....oby!!! A tak poza tym, to wszystko w pożądku, powoli szykuję się do wyjazdu. Dzisiaj idę na miasto rozglądnąc sie już za prezentami światecznymi, bo potem to inne sprawy będą na mej głowie. Mam nadzieję, że cosik uda mi się kupić, a nie tylko schodzić kilometwy sklepowych podłóg i to bez rezultatów. Dzidzia daje o sobie znać, ale nie każdeog dnia i nie z taką samą intensywnością. Wczoraj poczułąm co to znacyz , ze dzidizuś ma czkawkę - to naprawdę można odróżnić od zwykłych ruchów maleństwa...zaczełam nawet chichotać, bo to było takie śmieszne uczucie.... Slę pozdrówka i miłego dnia P.S. Nadal czekam na podpowiediz odnośnie biustonosza dla kobiet w ciąży... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.gdynia Re: Poniedziałkowe pisanie 24.11.03, 10:11 Witajcie Kwietnóweczki z coraz okrąglejszymi Brzuszkami!!! Długo mnie nie było... Ale też zdrowie w zeszłym tygodniu u mnie nie za bardzo : (( Opolanka! Serdeczne gratulacje! Jejku, ale czeka Cię wrażeń w święta... Super! Titicaka! – tymi kilogramami się nie przejmuj, no i przede wszystkim nie stosuj żadnych drakońskich diet. Gratuluję też kolejnym mamom poznania płci; my niestety cały czas nie wiemy Byłam co prawda na usg w czwartek 20 listopada, ale Maleństwo tak się wierciło, że niestety nie dało się zobaczyć. Kolejne badanie ok. 15 grudnia, tak więc czekamy z niecierpliwością na tę wiadomość. Ruchy czuję już bardzo wyraźnie – (hurra!), ale właściwie dopiero od paru dni, a dokładnie od soboty. Ten kontakt z Maleństwem daje mi mnóstwo radości Właśnie przed chwilką znowu zapukało – hihi – pewnie chciało Was pozdrowić – co ja czynię! )) Klemensik! Nie denerwuj się! Na pewno lada chwila zacznie kopać! Ja też zaczęłam czuć ruchy pod koniec 21 tyg, a lekarka powiedziała, że nawet mogę je poczuć w 24! Tym już się przeraziłam, na co lekarz prowadzący usg, poinformował mnie, że całą ciążę mogę czuć słabo ruchy. Wiem, że łatwo się mówi, jak się już czuje Dzidzię, ale uwierz mi też bardzo się denerwowałam i wiem co czujesz, ale czekaj cierpliwie. Myślami jestem z Tobą! A co do biustonoszy – moja rekomendacja – Triumph Mamabell dla kobet w ciąży – rewelacja!!! Zakupiłam dwie sztuki i tak na zmianę sobie noszę. Piorą się ekstra, wygodne; korzystam już od ponad dwóch miesięcy i jestem bardzo, bardzo zadowolona. Chciałam zakupić jeszcze jeden, ale pani ekspedientka, powiedział, że lepiej na ciążę kupić sobie dwa na zmianę – mimo częstego prania i tak się z nimi nic nie dzieje, a lepiej kupić bliżej rozwiązania tej samej firmy, ale dla mamy karmiącej. I tak też będę chciała uczynić. Miałam wczoraj okropny ból brzucha (żołądek) – wzięłam nos-pę i trochę pomogło. Może macie jakieś sposoby na takie „wybryki”? Czy herbata miętowa jest ok na żołądek? I jeszcze jedna, ostatnia już rzecz: Witam wszystkie nowe mamy! Pozdrawiam Was serdecznie i cieszę się bardzo, że nas coraz więcej! Pozdrawiam życząc udanego dnia! Dorota i Maleństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mima3 Szpital 24.11.03, 11:02 Dziewczyny z Warszawy,czy jestescie juz zdecydowane na szpital gdzie urodzicie swoje maleństwa? czy ktoras mysli o prywatnej klinice? milego dnia agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka kwiecien 2004:) cd 3:) LISTA 24.11.03, 11:05 chlopcy 3 : dziewczynki 6 TITICAKA(Beata) - termin 3.04 - imie fasolki (chlopak)ÁLEX (ew.Áleks), *Madryt - gg 4850467 ,slub 11.07.2003 MAMI27(Ewa)- termin 1.04 - coreczka Julka(30.10.01) -imie fasolki (dziewczynka)Maja *Pszczyna -gg 1439085,slub 07.08.1999 RENKAGG(Renata) - termin 31/1 - coreczka Ola (16.11.01)imie fasolki ? (dziewczynka) PEARL24(Gosia) - termin 04.04 - imie fasolki (dziewczynka) (Weronika,Wiktoria,Hania?) *Sluzew nad Dolinka ,Wa-wa *Warszawa gg 2323482,slub 27.09.2003 AGATKA26(Agata) - termin 10.04 - gg 5253238 GODIVA - termin 30.03,slub 22.09.2001 ELZETKA - termin 7.04 - imiona fasolki Michalina (ew.Melania) lub Maksymilian (ew.Antos,Ignas) - coreczka Ada (12.02.2002)*Warszawa,slub 06.09.1997 ANULKAKS,27(Ania) - termin 1.04 - synek Jas(4.12.01) - imie fasolki (dziewczynka)JOASIA *Krakow - gg 404743,slub 09.09.2000 GROSZKA1,26(Gosia)- termin 04.04 - imiona fasolki Zoska i Piotrus *Warszawa KATE333,27(Kasia) - termin 6-7.04 - synek Dominik *Warszawa,slub 26.06.1999 TYSIACZEK23(Justyna) - termin 11.04 -imie fasolki (chlopak) DAWIDEK *Piaseczno Wa-wa,slub 7.10.2000 EDI.K(Edyta) - termin 15.04 - synek Oskar(29.01.1995) , synek Filip (22.02.2001) ,imie fasolki (chlopak!)ALBERT ,gg 4094333 , slub 03.09.1994 KABR4 - termin marz/kw MARZENKA_SB(Marzena)- termin 20.04 - imiona fasolki Daria lub Tomus ANNBA1,25(Ania) - termin 14.10 - synek Jas(18.10.01)-imiona fosolki Asia lub Antos *Piaseczno Wa-wa MALILKA,28 - termin 10.04 KMISZKA - termin 26.04 DOROTA.GDYNIA,23(dorota) - termin 03.04 ,imiona fasolki Paulina lub ?,gg 1188709 *Gdynia , slub 12.07.2003 KALPA - termin koniec kw. OPOLANKA1,26 - termin 13.04 *Opole *Dusseldorf - gg 4415559 ,slub 27.12.2003 ASII,24(Asia) - termin 15.04 - imiona fasolki Karina lub Robert *Warszawa - gg 4033322 PASKUDEK1,29 - termin 10.04 - imiona fasolki Marysia lub Piotrus *Warszawa,slub 14.09.2002 PATUCHA,27 - termin ? - imiona fasolki Matylda lub Jeremi *Warszawa MIMA3(Agnieszka) - termin 29.03 - imie fasolki ?(dziewczynka) *Warszawa (Kabaty),slub 25.10.2003 ANIAZ7,27(Ania) - termin 09.04 *Warszawa,slub 09.09.2000 MIRUNIA5,25(Mirka) - termin 23.04 GIRLIE73(Justyna) - termin 14.04 *Wrocław (Brochów) MALE_CO_NIECO - termin 27.04.2004 ALICJAPODGRODZKA,26(Alicja) - termin 17.04 - synek Kubus(29.12.01) DOROTKA.N,34(Dorota) - termin 24.04 JOLLA,31(Jola)-termin 12.04 ,imiona fasolki Hania lub Jas *Warszawa , slub 9.09.1995 SYLCIA22,22(Sylwia) - termin 30.03 ASIK_W - termin 30.03/16.04 - imiona fasolki Oleńka lub Dawid JOANKA75(Joanna) - termin 10.04 - imiona fasolki Julia lub Jakub ,*Warszawa - gg 1292599 ,slub 24.08.2002 ASTE(Joanna) - termin 13.o4 - imiona fasolki Ida lub Aleksander MARARA - termin 23.04 USZCZESN(Ula) - termin 22.04 ,imiona fasolki Ignacy lub ? DABROWIANKA,27(Agnieszka) - termin 7.04 - imiona fasolki Jagodka lub Karol *Gdansk - gg 2277279 , slub 30.06.2001 JINKA(Ania)- termin 3.04 - imie fasolki (dziewczynka)DOMINIKA KLEMENSIK2 - termin 6.04 ,slub 12.10.2002 APOLKA,28 - termin 23.04 - imiona fasolki ? , slub lipiec 1999 MONIKAPS,34(Monika) - termin 18.04 ,imiona fasolki Ewa lub Wojtus ,*Warszawa , slub 11.08.2001 MALAGAO(Aska) - termin 1/7.04 ,*Zielona Gora , gg 2575919 ZOFIA78(Zosia) - termin 14.04 - coreczka Marysia ,*Szczecin DARIA1111(Daria) - termin 2/6.04 ,*Sosnowiec NIUNIA51 - termin 20.04 ,*Sosnowiec ANIAO3,35(Ania),*Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
mima3 Re: kwiecien 2004:) cd 3:) LISTA 24.11.03, 16:24 wdg.ostatniego usg termin mam jednak jak pierwotnie na 2 kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: kwiecien 2004:) cd 3:) 24.11.03, 18:08 Hej brzuchatki Klemensik- oj z Ciebie to jednak jest panikara! Najważniejsze, że lekarz na usg mówi, że wszystko jest w najlepszym porządku, to Cię powinno uspokoić. Ja rozumiem, że nie możesz się doczekać (ja czuję ruchy od 3 tygodni, a cały czas przeżywam to jak nie wiem co), ale przecież stres jest dla ciężarówek nie wskazany, więc MUSISZ wyluzować! Na usg Twoje dziecko się ruszało, a Ty jednak tego nie czułaś- znaczy, że ma jeszcze duuużo miejsca u Ciebie w brzuszku i tyle. Ale NIE MA szans, żeby do końca miało dużo miejsca, więc możesz być absolutnie pewna, że na dzień-tydzień poczujesz wreszcie upragnione kopniaczki Ja już zaczęłam 21 tydzień, jestem w szoku, jak ten czas szybko leci! Już druga połowa ciąży, ani się nie obejrzymy, a będziemy rodzić Moje dzielne dziecko kopie już codziennie, tak od 16 do 3 w nocy i ostatnio naprawdę mocno- czasem aż mam wrażenie, że mi powierzchnia brzucha musi falować od tych uderzeń. Do tego wczoraj dostawałam i kopniaczki i uderzenie piąstkami, bo wyraźnie czułam uderzenia z dwóch stron- niesamowite No i wczoraj po raz pierwszy zobaczyłam śmieszną wypustkę poniżej pępka, któa sądząc po kształcie musiała być łokciem, kolankiem, albo pięta- wymasowałam ją i się schowała. Ech, urocze są te odczucia w ciąży, nieprawdaż? )) Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
uszczesn usg 24.11.03, 19:19 Witam, mam pytanie do tych z Was które były już na usg (tym pomiędzy 20 a 22 tyg.): czy warto wybrać się na usg 3D czy lepiej na 2D? To badanie jest dla mnie bardzo ważne (nie robię usg podczas każdej wizyty, bo gin nie posiada w swoim gabinecie)i chciałabym żeby wypadło jak najlepiej. A o 3D jak wiadomo są sprzeczne opinie (na forum).Co o tym sądzicie? Czy warto zaryzykować i pójść z techniką? Czy na spokojnie pójść na sprawdzone 2D? Nie jest to może zbyt poważny problem, ale nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Mima3: Czy mogłabyś mi napisać ile płaciłaś, ile wcześniej musiałaś się zapisać i ile trwało badanie? No i czy dr Roszkowski był miły? Pozdrawiam, Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
mima3 Re: usg 25.11.03, 10:48 Ula, Dr.Roszkowski robi usg 2d i tylko na chwile przelacza na 4d, on jest jednym z niewielu bardzo dobrych specjalsitow od usg, warto isc do niego zeby sie uspokoic,Ja bylam w 22 tygodniu , bardzo bylam zdenerwowana czy wszystko jest w porzadku z malenstwem.I dla mnie nie byly najwazniejsze te piekne zdjecia 3d, tylko czy wszystko jest ok. Ponoc jesli Roszkowski powie ze wszystko w porzadku to tak jest.Wiec wyszlam z usg szczesliwa.Dr. ma szczegolne poczucie humoru, ktore np. mnie nie odpowiada, ale przeciez to nie jest najwazniejsze jaką ma osobowosc, tylko czy dobrze czyta usg, prawda? Kosztuje 200zl.Ponoc Osobka Morawski tez jest bardzo dobry.Wdg.mnie warto zrobic to usg w 22 tygodniu u dobrego specjalisty. pozdrawiam agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
male_co_nieco Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 25.11.03, 10:35 Cześć Dziewczyny!!! Jak tam Wasze brzuszki we wtorek?? Mnie za każdym razem gdy budzę się rano mój brzucho wydaje się większy W sobotę maleństwo dało o sobie znać!!! Wprawdzie bardzo delikatnie, ale jednak , no i powtarza się ten rytuał co wieczór Super, wieczorem kładę się do łóżeczeczka, chwilka spokoju i się zaczyna , wprawdzie nie trwa to długo ale warto na ten moment czekać cały dzień Pozdrawiam wszystkie kwietniowe mamusie i ich maleństwa. Nika Odpowiedz Link Zgłoś
godiva Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 25.11.03, 12:06 Wita Was Gruba Bertha (Godiva) Tak, stało się - jestem GRUBA - jak napchany bąk!!! jak wieloryb, jak płetwal błękitny (chyba jest gruby?), jak czołg, jak tankowiec, lotniskowiec...ło matko! Najlepsze jest, że nie wiem, jak to się stało i kiedy! Cały czas było ok - tyłam sobie od wizyty do wizyty po 1,5 kilo, aż tu nagle na wadze (domowej) okazuje się, że więcej niż 1,5 kilo mi się przytyło i to sporo! Weekend był urodzinowy wprawdzie i pizzowy, ale żeby tyle! Wiem, że odchudzać się nie mogę, ale zacznę chyba coś ćwiczyć? Macie jakieś pomysły??? Co może taki wieloryb zrobić ze swoim ciałem w kwestii wygibasów, wymachów, tudzież wurzutów? Lubiłam zawsze 'hula-hop' (cholender wie, jak to się pisze), ale w obecnej sytuacji chyba nie za bardzo mogę sobie na to pozwolić. A spytacie pewnie ile mam na plus? A mam na plus 6,5 kilo!!! Tego wyniku chyba żadna z Was nie przebije Dodam, że to 22 tydzień. Może jakieś ćwiczonka się znajdą. Basenu wolę unikać, po doniesieniach o gronkowcu... Pozdrawiam Ja i płeć niespodzianka Odpowiedz Link Zgłoś
opolanka1 Godiva!!! 25.11.03, 15:02 Hej!!! A już myślałam, że w tej Twojej opowieści o monstum...padnie gdzieś 10 kg do przodu...a tu zaledwie 6,5. To nie jest jakaś anomalia...większość z nas jak dojdzie do 22 tygodnia, to wydaje mi się że ma albo 5, albo 6 kg do przodu...Więc normę utrzymujesz, a nie wykraczasz poza nią... Napisałaś o wekeendowej pizzy i mi sie zachciało..hihi A co do ćwiczeń..to ja jeszcze chodze na siłownię ale nie walcze z ciężarami, wiecej rozciagania, szybki marsz na bieżni...wszystko aby było odpowiednie... Ale są strony w internecie, na których można znaleźc ćwiczenia dla nas O to one: www.babyboom.pl/temat.asp?id=470 www.dziecko-info.com/jestes_w_ciazy/gimnastyka.shtml P.s. a miałam sie kiedyś zapytać, czy Twój nick, jest potwierdzeniem Twej miłości do czekoladek Godiva - tylko ja nie wiem, czy to sie tak pisze...hmmm. Bo jeśli tak, to ja te czekoladki wprost uwielbiam...a jak sie inaczej pisze, to i tak je uwielbiam... Odpowiedz Link Zgłoś
gos1a1 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 25.11.03, 12:08 Jak tam kietniówki??? Mój maluszek z dnia na dzień coraz mocniej daje znać o sobie, juz nie moge sie doczekać tych wzgóreczków na brzuszku o których tyle się nasłuchałam!!Narazie czuje je od wewnątrz i pod ręką ale na gołe oko jeszcze nic nie widać ciekawe kiedy się zacznie w którym tygodniu może któraś już to odczuwa napiszcie!!! Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
opolanka1 Już wtorek... 25.11.03, 15:08 Hej Dziewczyny!!! Połaziłam sobie dzisija po mieście, naoglądałąm sie już tych świątecznych wystaw sklepowych...tutaj w Niemczech, już świąteczny nastrój panuje niemal że wszędzie..Jest poprostu jak w bajce, szczególnie wieczorem, gdy widać wszelkiego rodzaju oświetlenia...Tylko jeszcze śniegu brak...hihi My czujemy się z Dzidzią wspaniale...powoli szykuję sie do wyjazdu, to już w ten czwartek. Bardzo sie ciesze, ze zobacze rodzinkę i przyjaciół...oni takze, i bardzo są ciekawi mojego powiększającego się brzuszka....bo jak byłam ostatnim razem, to jeszcze nie było tak widać...a teraz ...hoho Dzidziuś kopie każdeog dnia, ale najbardziej regularne wybryki, wykonuje w godzinkach wieczornych...w ciągu dnia, raczej jest spokojny. Slę pozdrówka z deszczowego Dusseldorfu Odpowiedz Link Zgłoś
asik_w Re: Już wtorek... 25.11.03, 19:37 Hej dziewczyny!!! u nas wtorek zaczal sie tragicznie, obudzilam sie z okropnym bolem gardla, czuje ze mam zatkany nos, jest mi zimno no i wlasnie teraz zaczelam kichac, najgorzej ze na gardle mam jakies plamki, boje sie zeby to nie byla angina(((, najchetniej znowu bym wrocila do lozka tylko, ze musze isc po antybiotyk dla siebie, po ostatnim badaniu moczu wykryto mi jakas infekcje ale tak mysle, ze jak moze lapie mnie angina to ten antybiotyk pomoze i na to i nie bede musiala sie faszerowac niewiadomo czym, musze sie cieplo ubrac, u nas tez robi sie juz zimno, mimo ze to poludnie usa, i wyjsc a moze ten krotki spacer postawi mnie na nogi, oj dobrze by bylo, bo siedze od rana do nocy sama w domu i juz kota dostaje, pozdrawiamy serdecznie i trzymajcie sie cieplo i zdrowo asik i 20 tyg) Odpowiedz Link Zgłoś
elzetka Re: Już wtorek... 26.11.03, 11:55 Hej! Ten tydzień mam bardzo obfity w różne planowane i nieplanowane wydarzenia. A dwa najważniejsze to w piątek po południu wizyta u ginekologa i zaraz potem USG u dr Osóbki-Morawskiego. Opiszę, jak było, ale już w przyszłym tygodniu, bo mogę tylko z pracy. Mam nadzieję, że nasz wielkoludek nie wypnie się pupą i pokaże coś więcej, a moja siostra to już nawet podejrzewała, że mam jakieś przecieki nt. płci dzidziusia, bo jakoś mi się o nim cały czas mówi w rodzaju męskim, ciekawe, co z tego wyniknie...Tymczasem mój brzuszek autentycznie szaleje, każdy, kto widzi mnie raptem po kilku dniach, dziwi się, jak on juz urósł. Niestety to juz końcówka chodzenia w najluźniejszych i najdłuższych "normalnych" ubraniach z mojej garderoby, mam coraz mniejszy wybór i na święta to juz na pewno będę musiała wyciągnąć moje tuniki ciążowe i spodnie z "doszytym brzuchem" z poprzedniego razu. W poniedziłek niania nie mogła przyjechać i zostałam sama z Adą na cały dzień i prawie, że nie potrafiłam sobie poradzić, bo akurat nawaliła winda, a potem moja córeczka nie chciała do domu i musiałam ją niestety siłą zabierać - oj dużo mnie to kosztowało wysiłku...Ciekawa jestem jak inne już-mamusie sobie radzą z podwójnym obciążeniem tzn. jeden dzidziuś w brzuszku i jeden na zewnątrz? Poza tym wczoraj w naszej wspólnej maleńkiej sypialence zamontowaliśmy w końcu karnisz i nową firankę w kolorowe ważki i jakoś tak miło się zrobiło, a jutro idziemy z wizytą do sąsiadów, którzy spodziewają się dzidzi już na Boże Narodzenie, więc powymieniamy się trochę doświadczeniami (ale mój brzuszek to chyba nie dużo mniejszy od 8-miesięcznego sąsiadki...) Pozdrawiam Was gorąco i Wasze bobasy! Odpowiedz Link Zgłoś
renka.gg Re: Już wtorek... 26.11.03, 19:45 Cześć, To ja się przyznam - przytyłam już 10 kg (23 tydzień). Lekarz już nie krzyczy, krzyczał w poprzedniej ciąży, ale że później schudłam z nawiązką to dał już spokój, uznał, że tak już mam Mnie wcale nie jest z tym dobrze jak sie domyślacie, brzuch wielki, ciągle siku itp., ale cóż. A co do opieki nad starszym dzieckiem, to cięzko. Właśnie od jakiś dwóch tygodni moja córka przechodzi fazę buntu - wszystko na przekór. Ach jak trudno utrzymać nerwy na wodzy... I ucieka mówiąc, że idzie do dzieci i robi mi pa, pa. A ja z tym brzuchem muszę ją ganiać. Wszystkie swoje rzeczy rozdaje dzieciom, na dwór bierze cały arsenał, a później rozdaje i nie chce wziąć z powrotem. Niby dobrze, ale... No i cały czas tylko daj kakao i daj kakao. Moje dziecko uzależniło się od kakao!!! Właśnie poszli z tatą po mleko, bo znów się skończyło. Chyba zakupię w Makro całą zgrzewkę (oczywiście razem z kakao). Robiłąm jej badania na cukrzycę bo ona strasznie dużo pije, ale na szczęście wszystko ok, a lekarz powiedział, że dzieci tak mają. Do tego wszystkiego dochodzi nauka korzystania z nocnika, a właściwie z sedesu (bo to jej się bardziej podoba), więc tę część dnia, którą spędzam w domu spędzam między kuchnią (robieniem picia głównie) i toaletą (ja albo ona). Z powodu ograniczonej pojemności pęcherza spacer też już ograniczony do ok. godziny jednorazowo. Ale nie jest tak źle - Olcia śpi w dzień ok. 2-3 godzin, a ja czytam, czytam, czytam... A poza tym jest słodziutka, ale to do mnie dociera najczęściej rano (jak jeszcze nie jestem zmęczona) i wieczorem (jak już śpi lub usypia). Trochę to pesymistycznie zabrzmiałao, ale dzisiaj jestem wykończona, to dlatego. Ach, żeby tak mieć kogoś do pomocy chociaż na pół dnia... Pozdrawiam i mam nadzieję, że nie udzielił Wam się mój "zmęczony" nastrój. Renata Odpowiedz Link Zgłoś
elzetka Re: Już czwartek 27.11.03, 08:42 do Renata: chciałam Ci tylko powiedzieć, że Cię bardzo podziwiam, że dajesz sobie sama radę z Olą. Moja Ada w podobnym wieku (12.02.2002) też ma właśnie okres buntu, wszystko jest na nie, a ostatnio najbardziej męczy mnie jej niechęć do pójścia spać wieczorem, po kilka razy wychodzi z łóżeczka i przylatuje do nas, a my cierpliwie jej tłumaczymy i odnosimy z powrotem. I naprawdę potrafi mnie zmęczyć, chociaż sama jestem z nią raczej sporadycznie. Cały czas mamy nianię, a jak przestanę chodzić do pracy to też będzie mi pomagała, wtedy Adą mogę się co prawda tylko ja zajmować, ale niania będzie przynajmniej wyprowadzac ją na spacer i moze pomagać mi w innych obowiązkach. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.gdynia Re: Czy ja jestem normalna??? 27.11.03, 13:04 Witajcie! Czytam tak sobie co piszecie i zastanawiam się, czy jestem normalna... Chyba jestem przewrażliwiona. Od początku ciąży chodzę do dwóch lekarzy: państwowo i prywatnie, do tego lekarz, który przyjmuje prywatnie sam robi usg, a kobieta państwowo (chodzę do niej od kilku lat i bardzo jej ufam) zapisuje na usg do innego lekarza; czyli opiekuje się mną w sumie trzech lekarzy. A teraz zapisałam się na jutro na usg jeszcze do innego - bo to połowa ciąży i fajnie jest zobić usg u innego specjalisty (tym bardziej, że zostanie ono nagrane na kasetę ) Czy to przesada? A może wy tez konsultujecie się z innymi lekarzami niż lekarze prowadzący? Ślę pozdrowienia! Dorota i Maleństwo - jeszcze nie wiadomo KTO... Odpowiedz Link Zgłoś
mima3 Re: Czy ja jestem normalna??? 27.11.03, 16:33 ja podobnie konsultuje niektore problemy z innymi lekarzami, co powoduje czesto niezle zamieszanie w glowie, niestety. Dzis bylam u lekarza z dolegliwoscia ciazowa jaka sa hemoroidy, i lekarz przy okazji chcial zbadac tetno dziecka i go...nie znalazl, wyslal mnie pilnie na usg, przezylam to strasznie! na szczescie jest ok, tylko sprzet do badania tetna kiepski i to w przychodni Lima w Marriocie! Odpowiedz Link Zgłoś
opolanka1 Przed wyjazdem 27.11.03, 15:41 Cześć Dziewczyny! I nadszedł ten dzień, kiedy będę jechać do Opola. To już dzisiaj wieczorkiem. Naszykowane mam już ciuszki do spakowania, ale powiem szczerze, moja garderoba uległa minimalizacji, ze względu na ciążę.....no cóż pozostało mi kilka jeszcze w miarę dobrych ciuszków, a reszta wisi sobie w szafie i czeka na swój czas..... Czuję się bardzo dobrze, chcociaż wczoraj miałam potworne bóle albo żołądka, albo wątroby...dobrze, że ustały..i wieczór miałam już spokój, wiec delektowałam się kopiącym Maleństwem!!! no cóż 1000 km przed nami, dobrze, że jedziemy autkiem, to można stanać kiedy sie chce i wyprostować kości. Powoli przymierzam się do kąpieli, a potem wypoczynku, na łóżeczku..... Slę pzodrowienia Odezwę się juz z Opola P.S. Dorota, jeśli dobrze Ci z tym, że chodzisz do kilku lekarzy, to najważniejsze...przecież Twoje odczucia grają pierwsze skrzypce. Może taka sama opinia kilku lekarzy, dziaął na Ciebie uspakajająco...Więc nie myśl sobie, ze przesadzasz...widocznie masz taką potrzebę i już...A jak kawa? Jedna dziennie??? Odpowiedz Link Zgłoś
madziarka7 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 27.11.03, 16:26 Czesc Mamuski i Maluszki Bardzo sie ciesze, ze znalazlam Wasze forum i moge sie dolaczyc Moj babelek planowany jest na 16.04.04, jeszcze nie wiem jekiej jest plci - usg bedzie 02.12. wiec mam nadzieje, ze da sie podgladnac Poki co przytylam jakies 4,5 kg i ogolnie czuje sie ok. Maluszek jeszcze za mocno nie kopie, co i rusz jakby puknie od srodka i cisza - co mnie zaczyna niepokoic! Pocieszam sie, tym ze to pierwsza ciaza i ze w ksiazkach podaja 16 - 22 tydz. jako do poczucia pierwszych ruchow. Ciekawa jestem, jak to u Was wyglada? Pozdrawiam serdecznie Was i wasze malusie Madzia i maluszek Odpowiedz Link Zgłoś
mami27 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 27.11.03, 21:53 Cześć dziewczyny i chłopcy (to do tych w brzuszkach), Reniu, elzetko czytam Wasze posty i jakbym widziała siebie. Zwłaszcza jak ty Reniu biegam za Julią (30.10.2001) jak jesteśmy na spacerze. I myślę też o niej wieczorem jaka była słodka tego dnia. Na szczęscie pamiętam wtedy tylko te dobre chwile z dnia. Moja też się buntuje, nie chce iść spać wieczorem, jakby bała sie że coś traci. Dzisiaj na przykład nawet nie chciała się dać rozebrać wieczorem. Sam krzyk! U ciebie Reniu jest kakao, a u mnie fufu. A fufu to kaszka z zmieszana z płatkami kukurydzianymi. A fufu bo to jest sypkie! Obcy niestety nie połapie się w słownictwie mojej pociechy. Bo np. kakor to traktor, a guci to smoczek, a kać to czapka itd... Elzetko, mam opiekunkę do Julki tylko kiedy mąż nie może jej pilnować, albo mam coś do załatwienia. Więc właściwie jesteśmy cały czas razem. Ale dosyć opowiadania o rzeczach mniej miłych. Teraz coś fajnego! Julka uwielbia śpiewać, niestety tylko ona wie, co akurat śpiewa. No i dzisiaj ubrała rajstopy na głowę i udawała kilka godzin, że ma takie długie włosy. Dorotko! Wydaje mi się, że jesteś całkiem normalna, bo też cały czas myslę o tym, czy dobrze robię, jeżeli cały czas chodzę tylko do jednego gina. Mam oczywiście do niego pełne zaufanie, ale coś tam w środku mówi, czy on aby wszystko dobrze widzi na tym USG. A może robi cos niedokładnie? Czy na pewno jest wszystko w porządku? Może tez wybiorę się jeszcze do kogos na USG? Tylko co wtedy mówić?: "nie chcę chodzić do pana, tylko przyszłam sobie na jedno USG"> Czy lekarze chętnie to widzą? Co o tym sądziecie? Opolanko, pwenie już jestes w podróży, ale życzę Ci i tak szerokiej drogi... No i witamy jeszcze jedną kwietnióweczkę Madzię, Pozdrowionka Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
klemensik2 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 08:15 Do madziarki7 Nie martw się. Ja kończę 22 tydzień i dzidziuś jeszcze nie daje znaków. Na USG jest w porządku i wyniki też mam dobre, serduszko mu lub jej wali, i fika koziolki na USG a mimo to go nie czuję.Ja mam termin 10 dni wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.gdynia Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 09:21 Cześć! No to dziś kolejny dzień nadziei, że Maleństwo ukaże się kim jest... Mami27 - Z tymi lekarzami, to różnie bywa - ja dzwoniłam prywatnie w sprawie jednej konsultacji usg - teraz w połowie ciąży i dwóch mi odmówiło!!! Wyobrażacie sobie - nie jest pani moja pacjentką i nie mogę pani zapisać na badanie tak na jeden raz. Dziwne - zobaczymy dziś, jak będzie. Mam nadzieję, że nie będzie niemiły, tylko wszystko mi dokładnie opowie. Dziękuję Wam dziewczyny za parę słów otuchy; więc chyba jestem normalna ) ale tak sie martwię, że coś może być nie tak... i chyba stąd moja panika. Opolanko! Juz chyba powinnam Ci napisać - witaj w Polsce! Napisz nam koniecznie jak znieśliście podróż. No i życzę udanego pobytu w rodzinnym Opolu! A kawa nadal jedna ) Co do ruchów to jest tak dziwnie - teraz np. od dwóch dni cisza, a przed chwilą dwa kopniaki i pewnie znowu cisza... ( Klemensik - mi z usg wychodzi też, że są niezłe fikołki i Maleństwo nie chce się dać zmierzyć, a też nie czuję takich extra kopniaków, a które czekam... Titicaca! A co u Ciebie? Już dawno nic nie pisałaś. Odezwij się do nas... Pozdrówka dla Wszystkich! Witam kolejną mamusię! Dorota i Maleństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
male_co_nieco Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 10:18 Cześć Dziewczyny!! Witam w piątkowe przedpołudnie. Czy u Was również czas pędzi jak oszalały?? Niedawno był poniedziałek a tu nagle piątek. Niedawno był 7 tydzień ciąży a tu już 19 A teraz grudzień tuż, tuż, i oczywiście Święta. Co roku grudzień umyka mi jakoś szybciutko, pozostają miłe wspomnienia i oczekiwanie na przyszłoroczne. A w tym roku Nasze ostatnie Święta bez maleństwa. Jejku już ogromnie się cieszę na następne To dopiero będą Święta Co do uczęszczania do kilku lekarzy, to myślę, że nie ma w tym nic nienormalnego. Jeśli tylko przyszła mama dzięki takim konsultacjom czuje się spokojniejsza to chyba w porządku, wiadomo spokój w ciąży to rzecz bardzo ważna a jeśli dzięki takim wizytom można w jakimś stopniu zredukować stres to, czemu nie. Witam też nową mamusie, a Tobie Opolanko życzę udanego pobytu. Pozdrawiam wszystkie mamy i maleństwa.Nika Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 11:35 Czesc wielkie brzuszki Czytam kazdego dnia co u Was slychac i ciesze sie ,ze macie dobre samopoczucie. Nie pisze ostatnio ,gdyz jestem zabiegana , do tego moj maz zachorowal na grype i lezy juz kilka dni w lozku z goraczka . Mnie nic nie bierze ( nie zapeszac ) , ale cala rodzinka choruje ... Ostatnio mielismy zaplanowanych wiele rzeczy ,wiec musialam ich dopilnowac sama, poza tym nic mi nie wychodzi , mam jakies lewe rece od tygodnia , wczoraj zepsulam jablecznik , zapomnialam o tylu rzeczach , jestem jakas rostrzepana. Dziewczyny skonczylam pokoik ,przyjechali panowie z lozeczkiem i je rozlozyli , jakie sliczne to wszystko ...ale co ja teraz bede robila przez te cztery miesiace jesli wszystko mam juz przygotowane ???Narazie robie zdjecia pokoiku i ubranek i przesylam mamie i sie obie bardzo z tego cieszymy). Uczylam meza jak przewijac dzidzie na misiu ... ale sie usmialismy ... dobrze ,ze nas nikt nie widzial !!! Grudzien mam wolny ,ale nudy , w styczniu znowu szkola,ktora konczy sie 26 marca ,mam nadzieje ,ze nie urodze na zajeciach . Czekam na plec dzidzi Dorotki , a masz jakies przeczucia ? Opolanka ale Ci dobrze, jestes w ojczyznie - hmmmm polskie jedzonko ! Jesli chodzi o chodzenie do kilku lekarzy to ja jestem za ,ja trzymam sie jednego lekarza ,ale on od czasu do czasu kieruje mnie do innego specjalisty i to mnie uspakaja. Poza tym jestem spokojna ,bo moj Aleks to niezly urwis i doslownie szaleje w brzuchu , az caly faluje.Mam nadzieje ,ze bedzie grzecznym niemowlakiem ! Juz 22 tydzien ciazy , czas tak szybko leci , juz nie moge sie doczekac kwietnia ... Fajnie jest czytac o waszych starszych pociechach za ktorymi musicie biegac , swieta z dziecmi ,to musi byc cos wspanialego , zazdroszcze Pozdrawiam Beatka i Aleks Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ...LISTA 28.11.03, 11:43 chlopcy 3 : dziewczynki 6 TITICAKA(Beata) - termin 3.04 - imie fasolki (chlopak)ÁLEX (ew.Áleks), *Madryt - gg 4850467 ,slub 11.07.2003 MAMI27(Ewa)- termin 1.04 - coreczka Julka(30.10.01) -imie fasolki (dziewczynka)MAJA *Pszczyna -gg 1439085,slub 07.08.1999 RENKAGG(Renata) - termin 31/1 - coreczka Ola (16.11.01)imie fasolki ? (dziewczynka) PEARL24(Gosia) - termin 04.04 - imie fasolki (dziewczynka) (Weronika,Wiktoria,Hania?) *Sluzew nad Dolinka ,Wa-wa *Warszawa gg 2323482,slub 27.09.2003 AGATKA26(Agata) - termin 10.04 - gg 5253238 GODIVA - termin 30.03,slub 22.09.2001 ELZETKA - termin 7.04 - imiona fasolki Michalina (ew.Melania) lub Maksymilian (ew.Antos,Ignas) - coreczka Ada (12.02.2002)*Warszawa,slub 06.09.1997 ANULKAKS,27(Ania) - termin 1.04 - synek Jas(4.12.01) - imie fasolki (dziewczynka)JOASIA *Krakow - gg 404743,slub 09.09.2000 GROSZKA1,26(Gosia)- termin 04.04 - imiona fasolki Zoska i Piotrus *Warszawa KATE333,27(Kasia) - termin 6-7.04 - synek Dominik *Warszawa,slub 26.06.1999 TYSIACZEK23(Justyna) - termin 11.04 -imie fasolki (chlopak) DAWIDEK *Piaseczno Wa-wa,slub 7.10.2000 EDI.K(Edyta) - termin 15.04 - synek Oskar(29.01.1995) , synek Filip (22.02.2001) ,imie fasolki (chlopak!)ALBERT ,gg 4094333 , slub 03.09.1994 KABR4 - termin marz/kw MARZENKA_SB(Marzena)- termin 20.04 - imiona fasolki Daria lub Tomus ANNBA1,25(Ania) - termin 14.10 - synek Jas(18.10.01)-imiona fosolki Asia lub Antos *Piaseczno Wa-wa MALILKA,28 - termin 10.04 KMISZKA - termin 26.04 DOROTA.GDYNIA,23(dorota) - termin 03.04 ,imiona fasolki Paulina lub ?,gg 1188709 *Gdynia , slub 12.07.2003 KALPA - termin koniec kw. OPOLANKA1,26 - termin 13.04 *Opole *Dusseldorf - gg 4415559 ,slub 27.12.2003 ASII,24(Asia) - termin 15.04 - imiona fasolki Karina lub Robert *Warszawa - gg 4033322 PASKUDEK1,29 - termin 10.04 - imiona fasolki Marysia lub Piotrus *Warszawa,slub 14.09.2002 PATUCHA,27 - termin ? - imiona fasolki Matylda lub Jeremi *Warszawa MIMA3(Agnieszka) - termin 2.04 - imie fasolki ?(dziewczynka) *Warszawa (Kabaty),slub 25.10.2003 ANIAZ7,27(Ania) - termin 09.04 *Warszawa,slub 09.09.2000 MIRUNIA5,25(Mirka) - termin 23.04 GIRLIE73(Justyna) - termin 14.04 *Wrocław (Brochów) MALE_CO_NIECO - termin 27.04.2004 ALICJAPODGRODZKA,26(Alicja) - termin 17.04 - synek Kubus(29.12.01) DOROTKA.N,34(Dorota) - termin 24.04 JOLLA,31(Jola)-termin 12.04 ,imiona fasolki Hania lub Jas *Warszawa , slub 9.09.1995 SYLCIA22,22(Sylwia) - termin 30.03 ASIK_W - termin 30.03/16.04 - imiona fasolki Oleńka lub Dawid JOANKA75(Joanna) - termin 10.04 - imiona fasolki Julia lub Jakub ,*Warszawa - gg 1292599 ,slub 24.08.2002 ASTE(Joanna) - termin 13.o4 - imiona fasolki Ida lub Aleksander MARARA - termin 23.04 USZCZESN(Ula) - termin 22.04 ,imiona fasolki Ignacy lub ? DABROWIANKA,27(Agnieszka) - termin 7.04 - imiona fasolki Jagodka lub Karol *Gdansk - gg 2277279 , slub 30.06.2001 JINKA(Ania)- termin 3.04 - imie fasolki (dziewczynka)DOMINIKA KLEMENSIK2 - termin 6.04 ,slub 12.10.2002 APOLKA,28 - termin 23.04 - imiona fasolki ? , slub lipiec 1999 MONIKAPS,34(Monika) - termin 18.04 ,imiona fasolki Ewa lub Wojtus ,*Warszawa , slub 11.08.2001 MALAGAO(Aska) - termin 1/7.04 ,*Zielona Gora , gg 2575919 ZOFIA78(Zosia) - termin 14.04 - coreczka Marysia ,*Szczecin DARIA1111(Daria) - termin 2/6.04 ,*Sosnowiec NIUNIA51 - termin 20.04 ,*Sosnowiec ANIAO3,35(Ania),*Warszawa MADZIARKA7(Magda) - termin 16.04 Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka kwiecien 2004 ,LISTA ... jeszcze Anai4 28.11.03, 11:49 chlopcy 3 : dziewczynki 6 TITICAKA(Beata) - termin 3.04 - imie fasolki (chlopak)ÁLEX (ew.Áleks), *Madryt - gg 4850467 ,slub 11.07.2003 MAMI27(Ewa)- termin 1.04 - coreczka Julka(30.10.01) -imie fasolki (dziewczynka)MAJA *Pszczyna -gg 1439085,slub 07.08.1999 RENKAGG(Renata) - termin 31/1 - coreczka Ola (16.11.01)imie fasolki ? (dziewczynka) PEARL24(Gosia) - termin 04.04 - imie fasolki (dziewczynka) (Weronika,Wiktoria,Hania?) *Sluzew nad Dolinka ,Wa-wa *Warszawa gg 2323482,slub 27.09.2003 AGATKA26(Agata) - termin 10.04 - gg 5253238 GODIVA - termin 30.03,slub 22.09.2001 ELZETKA - termin 7.04 - imiona fasolki Michalina (ew.Melania) lub Maksymilian (ew.Antos,Ignas) - coreczka Ada (12.02.2002)*Warszawa,slub 06.09.1997 ANULKAKS,27(Ania) - termin 1.04 - synek Jas(4.12.01) - imie fasolki (dziewczynka)JOASIA *Krakow - gg 404743,slub 09.09.2000 GROSZKA1,26(Gosia)- termin 04.04 - imiona fasolki Zoska i Piotrus *Warszawa KATE333,27(Kasia) - termin 6-7.04 - synek Dominik *Warszawa,slub 26.06.1999 TYSIACZEK23(Justyna) - termin 11.04 -imie fasolki (chlopak) DAWIDEK *Piaseczno Wa-wa,slub 7.10.2000 EDI.K(Edyta) - termin 15.04 - synek Oskar(29.01.1995) , synek Filip (22.02.2001) ,imie fasolki (chlopak!)ALBERT ,gg 4094333 , slub 03.09.1994 KABR4 - termin marz/kw MARZENKA_SB(Marzena)- termin 20.04 - imiona fasolki Daria lub Tomus ANNBA1,25(Ania) - termin 14.10 - synek Jas(18.10.01)-imiona fosolki Asia lub Antos *Piaseczno Wa-wa MALILKA,28 - termin 10.04 KMISZKA - termin 26.04 DOROTA.GDYNIA,23(dorota) - termin 03.04 ,imiona fasolki Paulina lub ?,gg 1188709 *Gdynia , slub 12.07.2003 KALPA - termin koniec kw. OPOLANKA1,26 - termin 13.04 *Opole *Dusseldorf - gg 4415559 ,slub 27.12.2003 ASII,24(Asia) - termin 15.04 - imiona fasolki Karina lub Robert *Warszawa - gg 4033322 PASKUDEK1,29 - termin 10.04 - imiona fasolki Marysia lub Piotrus *Warszawa,slub 14.09.2002 PATUCHA,27 - termin ? - imiona fasolki Matylda lub Jeremi *Warszawa MIMA3(Agnieszka) - termin 2.04 - imie fasolki ?(dziewczynka) *Warszawa (Kabaty),slub 25.10.2003 ANIAZ7,27(Ania) - termin 09.04 *Warszawa,slub 09.09.2000 MIRUNIA5,25(Mirka) - termin 23.04 GIRLIE73(Justyna) - termin 14.04 *Wrocław (Brochów) MALE_CO_NIECO - termin 27.04.2004 ALICJAPODGRODZKA,26(Alicja) - termin 17.04 - synek Kubus(29.12.01) DOROTKA.N,34(Dorota) - termin 24.04 JOLLA,31(Jola)-termin 12.04 ,imiona fasolki Hania lub Jas *Warszawa , slub 9.09.1995 SYLCIA22,22(Sylwia) - termin 30.03 ASIK_W - termin 30.03/16.04 - imiona fasolki Oleńka lub Dawid JOANKA75(Joanna) - termin 10.04 - imiona fasolki Julia lub Jakub ,*Warszawa - gg 1292599 ,slub 24.08.2002 ASTE(Joanna) - termin 13.o4 - imiona fasolki Ida lub Aleksander MARARA - termin 23.04 USZCZESN(Ula) - termin 22.04 ,imiona fasolki Ignacy lub ? DABROWIANKA,27(Agnieszka) - termin 7.04 - imiona fasolki Jagodka lub Karol *Gdansk - gg 2277279 , slub 30.06.2001 JINKA(Ania)- termin 3.04 - imie fasolki (dziewczynka)DOMINIKA KLEMENSIK2 - termin 6.04 ,slub 12.10.2002 APOLKA,28 - termin 23.04 - imiona fasolki ? , slub lipiec 1999 MONIKAPS,34(Monika) - termin 18.04 ,imiona fasolki Ewa lub Wojtus ,*Warszawa , slub 11.08.2001 MALAGAO(Aska) - termin 1/7.04 ,*Zielona Gora , gg 2575919 ZOFIA78(Zosia) - termin 14.04 - coreczka Marysia ,*Szczecin DARIA1111(Daria) - termin 2/6.04 ,*Sosnowiec NIUNIA51 - termin 20.04 ,*Sosnowiec ANIAO3,35(Ania),*Warszawa MADZIARKA7(Magda) - termin 16.04 ANAI4 - termin 15.04 - imiona fasolki Karolinka lub Mikołaj ,*Krakow , slub 21.09.2002 Odpowiedz Link Zgłoś
pearl24 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 11:48 Witam brzuszki!!! Oj widzę że wiele z nas podobnie mysli w sprawie tej opieki lekarzy.Ja tu chodzę do jedego lekarza,usg robi inny(drMakowski-przyjmuje tam gdzie Osóbka- Morawski) ale jak jestem w Szczecinie to lecę do "swojego"gina,do którego chodziłam kilka lat-dużo by o nim pisaćZabieram ze sobą wszystkie wyniki,wypisy usg i pokazuje mu,w grudniu jak pojade też tak zrobie-on nie ma nic przeciwko-wie że nie mieszkam już w sz-nie i chyba jest mu nawet miło,ze obdarzam go takim zaufaniem,że sprawdzam u niego "czy na pewno jest dobrze". Więc chodzcie do tylu lekarzy ilu chcecie-spokoj ducha najważniejszy Poza tym we wtorek właśnie byłam na usg-kochane maleństwo pokazało ponownie co ma między nózkami i lekarz potwierdził że "chłopca z tego nie będzie,piękna cipeczka" Bardzo długo oglądał małą i w końcu usłyszałam że "nie mam do córci żadnych zastrzeżeń"uff! Poza tym podejrzeliśmy małą jak sobie ziewnęła,policzyliśmy paluszki.Jestem spokojna. Mała czasem daje mi sie konkretnie we znaki,jak leże z gołym brzuszkiem to nawet widać gdzie się wierci i nie wiem czy to nie za wcześnie ale czasem dostaję kopniaczka w chyba w pęcherz-dziwne uczucie.A czasem jak jestem zabiegana to cały dzień jest spokojna. A co do imienia to myślałam że już podałam-odpadły z miesiąc temu wszystkie typy i została Weronika ale tatusiowi i mi też spodobało sie kilka tygodni temu imie Maja wiec pewnie to zostanie. Jutro zaczynam 23tydzień,szybko mija czas.Zapisaliśmy sie od 19stycznia do szkoły rodzenia,byłam na ćwiczeniach dla przyszłych mam-to przez ból kręgosłupa.Super sprawa. Poza tym rehabilitantka prowadząca ćwiczenia stwierdziła że, szybko zaczął mnie boleć kręgosłup-bo patrząc na mój brzuch jestem chyba "koniec czwartego,początek piątego misiąca".Dobre,dobre...oby tak dalej) Strasznie sie rozpisałam. Opolanko miłego pobytu w domku,uważajcie w drodze! A was wszystkie pozdrawiam gorąco!!! Do usłyszenia Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
godiva Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 12:55 Witam Was wszystkie! Ja już jestem po wizycie 'połówkowej'. Dzidzius jest w porządku, ale bardzo duży! Wiec znowu przesuwam sie nieco wprzód, ej jakie tam nieco o tydzien, czyli juz okolo 23 marca..., no ale nie dam sie już wyrzucić z tego wątku Nie wiem, czemu to małe tak rośnie, ani ja, ani tatuś do wielkich ludzi nie należymy. Płci za bardzo nie chciałam znać i dobrze, bo lekarz też się nie naprzykrzał - jedynie stwierdził, że 'po wymiarach wygląda na faceta'. No cóż...pożyjemy, zobaczymy.Myślę sobie za to, że skoro dzidz taki duży, to jakoś słabo kopie... Ech, psychozy, psychozy... Za to zaczyna mnie powoli drażnić otoczenie - czyt. praca. Może nie powinnam się dziwić, od poczęcia nie opuściłam ani jednego dnia w pracy - tylko raz zwolniłam się wcześniej o godzinę, bo miałam badania i marzy mi się odrobina uznania... takiego zwykłego, bo o materialnym nie wspomne Wiecie co, mam dość powoli... Nie chce się wdawac w szczegóły, bo to nie czas, ani miejsce ne tego typu opowieści. Cieszyć się trzeba, że rosną nam w brzuchach nasi sprzymierzeńcy!! Pozdrawiam i życzę Wam udanych i sympatycznych weekendów. Godiva Odpowiedz Link Zgłoś
jolla Będzie chłopczyk ! 28.11.03, 14:24 Witajcie Dziewczyny ! Jestem właśnie po USG 21-tygodniowym. Mimo, że zarzekałam się, że nie chcę znać płci, to nie wytrzymałam, kiedy gin spytał, czy ma powiedzieć. No i będzie chłopczyk (czyli Jasio) ! Troszeczkę jestem rozczarowana (liczyłam po cichu na dziewczynkę, ale najważniejsze, że dzieciaczek rozwija się prawidłowo, a nawet, jak powiedział gin "lepiej niż dobrze" )))) No i wierci się jak szalony, prostuje te swoje długie nożyska na monitorze, a tymczasem ja prawie nic nie czuję, jakieś niewyraźne nie wiadomo co, na pewno nie mozna tego nazwać kopaniem. No, ale skoro piszecie, żeby się nie martwić, to nie będę. Za dwa tygodnie czeka mnie wizyta u Roszkowskiego, jak on też na tej swojej kosmicznej maszynerii stwierdzi, że wszystko dobrze, to już naprawdę będę spać spokojnie Aha, przytyłam już 6 kilo, ale nie wydaje mi się, żebym była szczegółnie gruba. Wręcz przeciwnie, bardzo się sobie podobam z brzuszkiem Pozdrawiam was wszystkie - dziś wyjątkowo pogodnie i optymistycznie jolla Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.gdynia Re: Będzie chłopczyk ! 28.11.03, 14:47 Jolla! Moje gratulacje! Może dziś też będę wiedzieć, co tam siedzi w brzuszku... Pozdrowionka! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.gdynia Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 14:34 Godiva! Naprawdę podziwiam - i chyba wiem co czujesz - ja też pomału mam dośc pracy. Od początku ciąży miałam tylko jeden dzień urlopu (na pogrzeb babci), ale za to miałam tydzień zwolnienia i to mnie podbudowało, bo naładowałam w tym czasie akumulatorki. Lekarka powiedziała mi już, że mam pomyśleć o zwolnieniu od stycznia - ale jeszcze nie wiem jak będzie. Titicaka! Może już dziś będę widzieć co tam siedzi w brzuszku!!! Sama jestem ciekawa! Co do przeczucia: ja cały czas myślałam, że to dziewczynka, a wszyscy na około mówią, że chłopak Więc trudno powiedzieć... No fajnie, że już masz wszystko gotowe! Będzie nam teraz coraz ciężej urządzać pokoiki, a Ty już nasz gotowe "królestwo" dla Alexa - przyślij nam też zdjęcia! P.S. Aż głupio się przyznać, ale ja jeszcze nie mam nic ( Dorota i Maleństwo (jeszcze tajemnica). Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 29.11.03, 21:04 Witam dziewczyny i Brzuszki ! Jak tam andrzejki? Wrozycie? My jutro jedziemy do mojego Taty - Andrzeja, niech on nam powrozy. No i dobry obiadek dostaniemy. Czy ktos tez ma takie problemy z jedzeniem ? Rano - nie moge jesc bo mdli (moze przez zelazo - biore 2 razy dziennie) a wieczorem zgaga. No trudno, byleby nie bylo gorzej. Wy sie przejmujecie waga, ze za duzo, a ja, ze za malo - bo wlasciwie nie przybylo mi wcale. Tylko brzuszek zmienil ksztalt, chociaz pewnie zmiescilabym sie jeszcze w swoja zwykla spodnice. Tyle ze nie byloby wygodnie, a o rajstopach to wcale wole nie myslec. Znalazlam przypadkiem fajny sklepik (w Warszawie, ale blisko Dworca Powisle). Wczesniej bylam w Smyku i bardzo sie rozczarowalam - ale brzydactwa. A w tym nowym sklepie rzeczy moze nie rewelacyjne, ale i nie takie zle (przynajmniej w porownaniu). A jakie ceny! Kupilam sobie dzinsowa dluga spodnice na szelkach i zaplacilam 33 zl. Byly jeszcze w tej cenie sztruksowe a spodnie ogrodniczki po 49 zl. Glownie ubrania firmy "ma.ma". Byla tez bielizna w niewygorowanej cenie, a mnie bardzo zainteresowaly rajstopy - Veneziana Mamma Donna: 20den - 13 zl, 50den - 15.50. Za 20-tki w Alei Wyzwolenia zaplacilam wczesniej 20zl. Jesli ktos chcialby tam sie wybrac, to nalezy szukac w centrum Handlowym ARKADIA pod wiaduktem mostu Poniatowskiego, czynne od 12.00-19.00. Planuja tam tez miec komis. Ja pewnie sie tam jeszcze wybiore jak mi brzuszek bardziej urosnie. Przepraszam, jesli ktos nie ma ochoty na reklamy, ale mnie sie tam podobalo. Juz nie moge sie doczekac czwartku - idziemy na USG. Mam nadzieje, ze wykaze, ze wszystko jest w porzadku - to najwazniejsze. Ogolnie staram sie nie panikowac, ale nie zawsze mi wychodzi... Titicaka, ale Ci zazdroszcze, ze masz tyle miejsca dla Maluszka. My mamy dwa nieduze pokoje, wiec nic jeszcze nie kupujemy. Poki co chodzimy i ogladamy. Jakie sklepy polecacie w Warszawie? Tylko zeby mialy rozsadniejsze ceny niz te w Galerii Mokotow Pozdrowienia i nie traccie humoru chociaz pogoda sie psuje Monika i ??? Odpowiedz Link Zgłoś
edi.k Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 30.11.03, 16:30 Witam Was Wszystkie! Dzieki Moniko za podpowiedz. W najblizszym czasie wybieram sie na zakupy, bo trudno mi juz upchnac brzuszek w moje stare ubrania. A tu i Swieta niedlugo.... Duzo tez szyje samodzielnie. Myslalam ostatnio, aby kupic jakis fajny material i wymyslec cos sama, bo rzadko ktore ubrania ciazowe dostepne w sklepach mi sie podobaja. Niestety, gdy ostatnio szylam starszemu synkowi stroj do teatrzyku szkolnego, nie moglam juz wysiedziec nad maszyna. Bede jednak musiala sie jakos przelamac, bo mam w planach poszcie kilku rzeczy dla maluszka. Te centrum handlowe jest blizej dworca, czy Wisly? Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
elzetka Jeszcze jeden chłopiec!!! 01.12.03, 09:32 No i moje przeczucia się spełniły! Noszę w sobie chłopaczka, więc będziemy mieli parkę dzieci. Niestety nie ma jeszcze decyzji w sprawie imienia dla naszego synka, ale naciskam męża, żeby zrobić to jak najszybciej. Mamom z W-wy polecam USG u dr Osóbki-Morawskiego. Dowiedziałam się, że wszystko jest w normie, zarówno u dzidzi, jak i u mnie w środku i naprawdę jestem już spokojna, a jeżeli chodzi o płeć to śmiesznie, bo mój mąż już dojrzał coś pomiędzy nóżkami zanim lekarz nas poinformował i krzyczał: Widać! chociaż ja nic nie widziałam. Poza tym nasz synek waży już prawie 600g i jest o tydzień do przodu z rozwojem, ale to też jest normalne. Jesteśmy bardzo szczęśliwi! Pozdrawiam Was gorąco! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.gdynia Re: Jeszcze jeden chłopiec!!! 01.12.03, 10:37 GRATULACJE ELAZETKA!!! No a ja dalej nic nie wiem - to znaczy tak nie do końca... Usg piątkowe było ok - lekarz na początku wizyty dał mi do zrozumienia, że nie jest zwolennikiem mówienia rodzicom płci, bo to cudowna tajemnica itd... Całe badanie było fantastyczne - pięknie opowiadał o wszystkim: serduszku, płucach, rączkach, nóżkach, liczyliśmy wspólnie paluszki, oglądaliśmy buźkę i łykacjący płyn. Tylko lekarz powiedział, że właściwie nie jest pewny płci i nie powie ( A po powrocie do domu włączyłam kasetę i oglądałam kilka razy... Cudowne wspomienia... Szkoda, że nie ma tej pięknej opowieści, bo to niemy film... No ale oglądałam ten film juz po raz kolejny na stop-klatce i wydaje mi się, że widziałam CHŁOPCA Ale to tylko moje przypuszczenia... Ciekawe czy się sprawdzą... Pozdrawiam, Dorota i Maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
uszczesn Re: Jeszcze jeden chłopiec!!! 01.12.03, 19:18 Gratuluje Elzetko i bardzo się cieszę razem z Tobą!!! Ja też wybieram się do Osóbki-Morawskiego, ale dopiero 19 grudnia. Moim marzeniem jest po wizycie napisać list o takiej treści jak Ty, czyli, że z maluszkiem jest ok, no i fajnie, gdyby i moje przeczucia się spełniły co do płci (też mam przeczucie, że to chłopiec, ale gdyby była dziewczynka to też byłabym bardzo szczęśliwa!). Czy możesz napisać czy nagrywałaś kasetę i czy wogóle ten facet jest przyjemny, jak długo trwała wizyta? Pozdrawiam te mamy które są przed tym WAŻNYM USG i te szczęśliwe po. Ula Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: Jeszcze jeden chłopiec!!! 01.12.03, 22:21 Witam, Moje dziecko chyba samo zdecydowało, że odkrywanie płci to psucie rodzicom zabawy, więc na dzisiejszym usg nie miał najmniejszego zamiaru pokazać swoich klejnocików. Głównie sobie jakby łaził na czworaczka (co za pozycja!) bokiem do sondy, więc nie było żadnych szans, by go podejrzeć. Poza tym wszystko w najlepszym porządku. Ciągle grubieję zyskując nowe przezwiska Wchodzę już tylko w jedne spodnie, które sobie kupiłam na początku ciąży (wtedy o rozmiar za duże przelatywały mi przez biodra, hehe), ale chcę w nich chodzić najdłużej jak się da, żeby niepotrzebnie nie inwestować w ciążowe ciuszki, które nadal wydają mi się okropne- moje zdanie odnośnie ogrodniczek nic a nic się nie zmieniło ) Dzieciaczek kopie, momentami bardzo mocno, ostatnio się zastanawiam, kiedy śpi- wczoraj o 3 nad ranem jeszcze kopał, a jak się obudziłam to już kopał i cały dzień (już następny) robi to bez przerwy! Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
elzetka Re: Jeszcze jeden chłopiec!!! 02.12.03, 09:22 do Uszczesn: Wizyta u Osóbki-Morawskiego nie była zbyt długa - nie patrzyłam na zegarek, ale chyba ok. 5 min. Doktor pokazał nam każdy element budowy dziecka, od główki, przez serce, ukł. pokarmowy do rączek i stópek (w między czasie, zobaczyliśmy, że coś wystaje między nóżkami) i wykluczył wszelkie wady. Nagrywaliśmy to kasetę (trzeba zabrać z domu) i fajne jest to, że nagrał się cały jego komentarz i nasze reakcje. Doktor był sympatyczny, wogóle panowała tam miła atmosfera, moze przez to, że byliśmy z Adą, na którą wszyscy zwracali uwagę i zagadywali, że zobaczyła braciszka. Dostaliśmy też piękny opis całego USG ze zdjęciami i Ada dostała zestaw promocyjny dla dzidzi (tzn. ulotki, próbki). Podobało mi się też to, że jest oddzielny monitor dla rodziców. Myślę, że na pewno będziesz zadowolona, tylko musisz jeszcze troszeczkę pobyć cierpliwa... Odpowiedz Link Zgłoś
edi.k Do Elzetki 02.12.03, 11:42 Czy moglabys mi podac namiary do dr. Osobki-Morawskiego(tel., adres gabinetu). Jak dlugo oczekuje sie na wizyte. Ile kosztuje USG. Z gory dziekuje... Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
opolanka1 Wieści z Opola! ;-) 02.12.03, 09:49 Cześć dziewczyny!!! Dzień zaczynam bardzo udanie, bo ze słońcem na dworze, co wywołało uśmiech na mojej twarzy... A teraz wszytko pokolei...Przyjechaliśmy w piątek rano, a w południe gdzieś dwie godzinki nastaliśmy sie w USC, ale wszytko zostało załatwione i 27 grudnia, zostanę żoną...Ale to brzmi...hihi Wczoraj byłam u ginekologa. Takze miałam usg. Nagrywane na kasetkę. Wszystko widziałąm, ale jak wiecie, ja nadal nie chce znać płci, wiec lekarz milczał jak głaz..choć jak sam mówi, on już wie.......Byłam sama, bo przysżły mąż, musiał wracać do Niemiec...Wiec nagranie, będzie dla niego takze wielką pamiątką. Widziałam wszystkie ważniejsze części ciałka...Moje maleństwo waży juz 490 gram, a jego serduszko bije 149 uderzeń na minutkę....Zdjęcie z usg, mam jak dzidzia wyprostowałą calą dłoń tak, ze każdy paluszke z osobna można policzyć...Doktor stwierdził, ze będzie z dziecka dyplomata, bo tak ładnie podaje rączkę....No i ujrzałąm, jak maleństwo wkłada palca do buzi i sobie ssie...Z wszystkich pomiarów, komputer wylicyzł, że to 21 tydzień i 1 dzień, a z wyliczeń od OM, wychodzi, ze to 21 tydzień i 2 dni..Więc cały czas jest idealnie... Slę pozdrowienia. Wybieram sie dzisiaj na miasto w poszukiwaniu materiału an sukienkę. bardzo sie ciesze, ze moja krawcowa ma czas i uszyje mi kreacje bez problemu. mamy sie tylko zastanowić wspólnie z nią nad fasonem...a tu powiem, ze ciężko mi cosik wymyslec...ale jeszcze mam chwile do namysłu. Gratuluje wszystkim mamą, które znają już płeć dziecka. Trzymajcie sie cieplutko Mięłgo dnia Odpowiedz Link Zgłoś
ola11 do doroty z gdyni 02.12.03, 11:58 Dorotko, jesteśmy mniej więcej w tym samym czasie ciązy. Ja też z Gdyni. Napisz mi prosze, do kogo chodzisz i u kogo bylaś na usg? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.gdynia Re: do doroty z gdyni 02.12.03, 15:04 Witaj Olu! Ja chodzę do dr Letkiewicz (moja lekarz prowadząca do której chodzę od kilku lat) i ona kieruje mnie na usg do dr Skweresa. Dodatkowo odwiedzam prywatnie dr Bednarza, a ostatnie usg (była to jednorazowa wizyta) robiłam u dr Kiełkowskiego. Napisz więcej o sobie i do jakiego lekarza Ty chodzisz; będziesz rodzić w szpitalu na pl. Kaszubskim? Opolanko! Gratuluję wytrwałości! Ja umieram z ciekawości co tam siedzi u mnie w brzuszku Gratuluję kolejnym przyszłym mamom poznania tajemnicy płci swoich Maleństw. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
elzetka do Edyty 02.12.03, 15:46 Juz podaję namiary: dr Osóbka-Morawski DIAGMED tel. 849 88 37 ul. Narbutta 41/43 m.2 USG kosztuje 140 PLN czas oczekiwania ok. 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka Kwiecien 2004...cd 3 :) LISTA 03.12.03, 10:09 chlopcy 5 : dziewczynki 6 TITICAKA(Beata) - termin 3.04 - imie fasolki (chlopczyk)ÁLEX (ew.Áleks), *Madryt - gg 4850467 ,slub 11.07.2003 MAMI27(Ewa)- termin 1.04 - coreczka Julka(30.10.01) -imie fasolki (dziewczynka)MAJA *Pszczyna -gg 1439085,slub 07.08.1999 RENKAGG(Renata) - termin 31/1 - coreczka Ola (16.11.01)imie fasolki ? (dziewczynka) PEARL24(Gosia) - termin 04.04 - imie fasolki (dziewczynka)Weronika lub Maja *Sluzew nad Dolinka ,Wa-wa *Warszawa gg 2323482,slub 27.09.2003 AGATKA26(Agata) - termin 10.04 - gg 5253238 GODIVA - termin 23.03,slub 22.09.2001 ELZETKA - termin 7.04 - imie fasolki (chlopczyk) (Maksymilian, Antos,Ignas) - coreczka Ada (12.02.2002)*Warszawa,slub 06.09.1997 ANULKAKS,27(Ania) - termin 1.04 - synek Jas(4.12.01) - imie fasolki (dziewczynka)JOASIA *Krakow - gg 404743,slub 09.09.2000 GROSZKA1,26(Gosia)- termin 04.04 - imiona fasolki Zoska i Piotrus *Warszawa KATE333,27(Kasia) - termin 6-7.04 - synek Dominik *Warszawa,slub 26.06.1999 TYSIACZEK23(Justyna) - termin 11.04 -imie fasolki (chlopczyk) DAWIDEK *Piaseczno Wa-wa,slub 7.10.2000 EDI.K(Edyta) - termin 15.04 - synek Oskar(29.01.1995) , synek Filip (22.02.2001) ,imie fasolki (chlopczyk)ALBERT ,gg 4094333 , slub 03.09.1994 KABR4 - termin marz/kw MARZENKA_SB(Marzena)- termin 20.04 - imiona fasolki Daria lub Tomus ANNBA1,25(Ania) - termin 14.10 - synek Jas(18.10.01)-imiona fosolki Asia lub Antos *Piaseczno Wa-wa MALILKA,28 - termin 10.04 KMISZKA - termin 26.04 DOROTA.GDYNIA,23(dorota) - termin 03.04 ,imiona fasolki Paulina lub ?,gg 1188709 *Gdynia , slub 12.07.2003 KALPA - termin koniec kw. OPOLANKA1,26 - termin 13.04 ,plec fasolki - niespodzianka ,*Opole *Dusseldorf - gg 4415559 ,slub 27.12.2003 ASII,24(Asia) - termin 15.04 - imiona fasolki Karina lub Robert *Warszawa - gg 4033322 PASKUDEK1,29 - termin 10.04 - imiona fasolki Marysia lub Piotrus *Warszawa,slub 14.09.2002 PATUCHA,27 - termin ? - imiona fasolki Matylda lub Jeremi *Warszawa MIMA3(Agnieszka) - termin 2.04 - imie fasolki ?(dziewczynka) *Warszawa (Kabaty),slub 25.10.2003 ANIAZ7,27(Ania) - termin 09.04 *Warszawa,slub 09.09.2000 MIRUNIA5,25(Mirka) - termin 23.04 GIRLIE73(Justyna) - termin 14.04 *Wrocław (Brochów) MALE_CO_NIECO - termin 27.04.2004 ALICJAPODGRODZKA,26(Alicja) - termin 17.04 - synek Kubus(29.12.01) DOROTKA.N,34(Dorota) - termin 24.04 JOLLA,31(Jola)-termin 12.04 ,imie fasolki (chlopczyk)JAS *Warszawa , slub 9.09.1995 SYLCIA22,22(Sylwia) - termin 30.03 ASIK_W - termin 30.03/16.04 - imiona fasolki Oleńka lub Dawid JOANKA75(Joanna) - termin 10.04 - imiona fasolki Julia lub Jakub ,*Warszawa - gg 1292599 ,slub 24.08.2002 ASTE(Joanna) - termin 13.o4 - imiona fasolki Ida lub Aleksander MARARA - termin 23.04 USZCZESN(Ula) - termin 22.04 ,imiona fasolki Ignacy lub ? DABROWIANKA,27(Agnieszka) - termin 7.04 - imiona fasolki Jagodka lub Karol *Gdansk - gg 2277279 , slub 30.06.2001 JINKA(Ania)- termin 3.04 - imie fasolki (dziewczynka)DOMINIKA KLEMENSIK2 - termin 6.04 ,slub 12.10.2002 APOLKA,28 - termin 23.04 - imiona fasolki ? , slub lipiec 1999 MONIKAPS,34(Monika) - termin 18.04 ,imiona fasolki Ewa lub Wojtus ,*Warszawa , slub 11.08.2001 MALAGAO(Aska) - termin 1/7.04 ,*Zielona Gora , gg 2575919 ZOFIA78(Zosia) - termin 14.04 - coreczka Marysia ,*Szczecin DARIA1111(Daria) - termin 2/6.04 ,*Sosnowiec NIUNIA51 - termin 20.04 ,*Sosnowiec ANIAO3,35(Ania),*Warszawa MADZIARKA7(Magda) - termin 16.04 ANAI4 - termin 15.04 - imiona fasolki Karolinka lub Mikołaj ,*Krakow , slub 21.09.2002 Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka Re: Kwiecien 2004...cd 3 :) 03.12.03, 10:21 Czesc Dziewczyny . Przede wszystkim GRATULUJE , gonimy dziewczynki 5:6 ). Nie napisze duzo ,gdyz jestem chora , jednak zarazilam sie od meza i bardzo zle sie czuje ,nie spalam cala nac (przez bol gardla) a do tego wychodza mi zeby madrosci , wiec rozumiecie ... Mozna brac jakies tabletki od bolu gardla ,czy cokolwiek ,bo umre ... Wczoraj bylismy pierwszy raz w szkole rodzenia , bylo bardzo fajnie dostalismy fajna torbe ,stos kosmetykow dla mamy i dla dzidziusia tzn. probki (choc nie tylko) itp... wczoraj ogladalismy szpital , gdzie mamy sie udac jak bedziemy rodzic , jak wyglada pokoj , kogo mamy do dyspozycji itd... bardzo mi sie podobalo . Nastepnie mielismy zajecia z ginekologiem , szkoda ,ze ta szkola jest tylko raz w tygodniu ,a ostatnie zajecia sa po porodzie kazdej z nas , cwiczenia i ocena stanu psychicznego . jeszcze chcialabym Wam tyle napisac ,ale nie wysiedze ... dokoncze innym razem . Pozdrawiam Was Opolanko podziwiam , Dorotka i Malilka ja bym umarla z ciekawosci , kiedy nastepne USG? Czekam na kolejne wiesci i rady dot. bolu gardlaaaaaaaaaa Beata i bardzo spokojny ostatnio Aleks Odpowiedz Link Zgłoś
pearl24 Re: Kwiecien 2004...cd 3 :) 03.12.03, 10:39 Witam Na ból gardła jest bardzo dobre Tantum Verde-takie odkażające pastylki do ssania-jedne z niewielu które można nam brac.JA tez je brałam jak byłam przeziębiona.poza tym cos z homeopatycznych-to już nie wiem co uciebie jest dostępne. Poza tym swietna jest mieszanka:sok z cytryny,łyzka miodu i ząbek czosnku zmiażdzony i to pić(jak nie lubisz czosnku to bez)rano i wieczór Zycze szybkiego powrotu do zdrówka.Trzymaj sie cieplutko. gosia Odpowiedz Link Zgłoś
elzetka Re: Kwiecien 2004...cd 3 :) 03.12.03, 11:08 Hej Titicaka! Ja też mam obecnie ból a w zasadzie drapanie i duszenie w gardle, które trzyma mnie już od piątku, najgorsze są noce, kiedy czuję, jak by mi coś spływało, pewnie to tez związane z moimi nie wyleczonymi zatokami. Leczę się jedynie Rutinoscorbinem, Tantum Verde w spray'u, mlekiem z miodem i płukankami z soli, ale poprawa następuje bardzo powoli, więc nie wiem, czy to skuteczne, a i jeszcze mam sól morską do nosa (jako nawilżacz). Mam jeszcze wielką prośbę, jak już będziesz mogła znów zasiąść do komputera to zmień imię mojego chłopczyka. Otóż niespodziewanie zdecydowaliśmy się, że to będzie Tymoteusz (a więc Tymek, Tymuś), imię to zaproponował mój mąż, a mi się jakoś spodobało, no i zostaje! Pozdrawiam wszystkie mamy i dzidziusie! Odpowiedz Link Zgłoś
ola11 Re: do doroty z gdyni 05.12.03, 09:43 o dorotko, ja też chodzę do dr Bednarza. I jestem b. zadowolona, w przyszlym tygodniu ide na usg do szpitala miejskiego. I sie boję. Wcześniej chodziłam do dr Sokołowskiej w Medicoverze, ale ona byla z Klinicznej, poza tym nie miala dostępu do usg. Mam zamiar rodzic w szpitalu miejskim, mam nadzieję, ze do kwietni nie zlikwiduja tam położnictwa. Jak chcesz, możemy popisać na priva, mój adres: anula@data.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mavneo Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 03.12.03, 18:42 Witam wszystkie Damy. Tu Kwietniowy Tata, (Mama Dabrowianka)będę miał córeczkę, właśnie sie przedwczoraj dowiedziałem,jestem pod wielkim wrażeniem. Od niedawna zaczęła mnie kopać jak co było niesamowitym uczuciem; Życzę wam wszystkim powodzenia i trzymam za was kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowianka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 03.12.03, 19:03 Witajcie Brzuchate Mamuśki! Tu Agnieszka z Gdańska. Dopisałam się już jakiś czas temu do Was Kwietnióweczki, lecz na początku nie znalazłam nowego wątku , a potem brakowało czasu na pisanie, bo nadrabiałam zaległości w czytaniu No chciałam się pochwalić, że 1 grudnia byliśmy na wizycie u lekarza no i na USG pokazała się piękna dziewczynka - jak wyżej pisał mój szanowny małżonek, który koniecznie też chciał coś do Was napisać. Poszla w kąt moja kobieca intuicja, która prawie z 100% pewnością twierdzila - od dluższego czasu, że to chlopak Mloda tak się wiercila caly czas, widzieliśmy jak wklada kciuk do buzi, jak wywija rączkami, nóżkami, kręcila się no i przez chwilkę pokazala coś, po czym dr stwierdzil, że to dziewuszka Oczywiście my za dużo tam nie widzieliśmy - to chyba sprawa tego doświadczenia... No i ma już jakieś pól kilo! Znaczy się kawał baby! Super!!! Bardzo się cieszę. No i raczej nie sama. Czcigodny tatuś wydaje się również zadowolony, szczególnie, że jego "kobieca intuicja" mówila, w przeciwieństwie do mojej, że nasza rodzinka powiększy się wlaśnie o malutką kobietkę. Tak więc najprawdopodobniej będziemy mieli....Jagódkę! Młoda się wierci (już od 16 tyg) co jest niesamowitym wrażeniem, jednak nie udało mi się zauważyć z zewnątrz "falowań na brzuchu" jak niektóre z was opisywały. Brzuch mi rośnie i rośnie, no i coś ta waga pokazuje coraz więcej...już 8 kilo... No i Doroto z Gdyni tak wyszło, że ja też uczęszczam do dwóch lekarzy - do przychodni i prywatnie. Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja... Zaczęłam chodzić prywatnie i miałam przestać odwiedzać drugiego lekarza, lecz bardzo bolało mnie z boku i musiałam usłyszeć potwierdzenie, że to tylko wiązadło. No i tak zostało na razie. Pozdrawiam Was wszystkie i wasze Maleństwa Agnieszka + 23 tyg. Jagódka Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.gdynia Re: ALE TU CISZA!!! 05.12.03, 15:15 Witajcie w piątkowe popołudnie! Ale cicho tu ostatnio; chyba porywa nas wir zakupów świątecznych i przedświąteczny brak czasu... No tak święta coraz bliżej... Mikołaj już jutro! No tak, a ja na uczelni (znowu(( ), no ale chyba trzeba przeżyć. Też jestem troszkę przeziębiona, ale to nic wielkiego - na szczęście. Ale za to mąż w łóżku od dwóch dni... W poniedziałek idę na badanie krwi + glukoza. Opiszę wrażenia. Życzę udanego weekendu i cudownych upominków od świętego Mikołaja!!! Pozdrawiam, Dorota i ostatnio bardzo ruchliwe Maleństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
male_co_nieco Re: ALE TU CISZA!!! 05.12.03, 17:54 Cześć Dziewczyny!!! Faktycznie ostatnimi czasy strasznie tu cicho, czyżby to rzeczywiście przedświąteczna gorączka?? Nie wiem jak Wam, ale mnie święta biorąc pod uwagę ostatnie temperatury za oknem wydają się bardzo dalekie, jakoś jeszcze nie czuję tego klimatu, a tu niecałe 3 tygodnie zostały...Choć dzisiaj zrobiło się chłodno i przyznam, że z lekkim niepokojem myślę o powiększającym się brzuszku, grubych ubraniach, które krępują ruchy i ewentualnej ślizgawce Ale z drugiej strony miło popatrzeć na wirujące płatki i usłyszeć trzeszczący pod nogami śnieg A póki, co życzę Wam by Mikołaj spisał się na piątkę z plusem, no i oczywiście miłego weekendu. Pozdrawiam. Nika Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowianka Re: ALE TU CISZA!!! 05.12.03, 20:25 Witajcie! Ja osobiście nawet się ucieszyłabym, gdyby się troszeczkę oziębiło - zwykle byłam zmarźlakiem a tu nagle ciągle mi za gorąco. No a i z zakupami jest problem, bo zaraz muszę uciekać ze sklepu bo się pocę Też tak macie? Ale taki dzień jak dzisiaj - w końcu ze słoneczkiem to jest to! Zaczęłam się ostatnio rozglądać za wózkami, łóżeczkami... Trochę się martwie tym wzrostem podatku vat z 7 na 22% na artukuły dziecięce od stycznia. Nie wiem czy zupełnie na wszystkie artykuły. Ale przy kompletowaniu rzeczy dla bebika, to się to odczuje. No a z drugiej strony te przesądy... Wcześniej myślałam żeby od stycznia się tym zająć, a teraz to już sama nie wiem. A jak u Was? Pozdrowienia Agnieszka +23 tyg. Jagódka Odpowiedz Link Zgłoś
male_co_nieco Po weekendzie 08.12.03, 11:03 Cześć Dziewczyny!! Jak tam samopoczucie po weekendzie ?? U mnie bardzo dobrze wczoraj wieczorem maleństwo zaserwowało mi pierwszego porządnego kopniaka ( do tej pory bardzo delikatne ruchy) )))) Ale było fajnie !!! A co tam u Was bo ostatnio na tym wątku mały "ruch" Pozdrawiam Nika Odpowiedz Link Zgłoś
tysiaczek_23 Re: Po weekendzie 08.12.03, 17:32 Witam wszystkie Kwietnioweczki Strasznie dawno nic nie pisalam, a to dlatego, ze net mam tylko w pracy, a teraz w zwiaqzku z koncem miesiaca i koncem roku mam strasznie duzo pracy. Ale czytam Was na biezaco ) Mnie troszke przerazaja porzadki swiateczne - kiedy ja znajde na nie czas ? I jeszcze maz wyjezdza wiec tez mi nie pomoze Jak tak dalej pojdzie to chyba podaruje sobie mycie okien ! Niby wiem, ze brzuszek rosnie tak skokowo, ale dzisiaj naprawde bylam zaskoczona jak spojrzalam w lustro !!! Mam wrazenie, ze przez weekend przybylo mi prawie drugie tyle brzuszka co mialam, hihi No, ale coz sie dziwic w koncu to juz 6 miesiac Chcialam sie pochwalic, ze w zeszlym tygodniu kupilismy dla naszego Dawidka pierwsza fure Zdecydowalismy sie w koncu na wozek firmy Deltim model Premier. Wozeczek juz od czwartku lezy sobie na strychu i czeka na malego lokatora pozdrawiamy Tysiaczek i tygrysek Dawidek p.s. dziewczyny jak u Was z waga ? duzo przytylyscie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ajdu Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 09.12.03, 11:40 Witam kwietniowe Mamy! Dopiero teraz tu trafiłam A u nas tak: 20 tydzień ciąży, termin na 30.04 (sama końcówka!)przed nami USG - zobaczymy, może i termin porodu ulegnie zmianie. A imiona to: Ida albo Ignaś. Musze znaleźc więcej czasu żeby dokładnie przeczytac te 195 postówteraz je tylko przejrzałam... - będzie co czytać Dziewczy, a propos - na szkołe rodzenia to w którym miesiącu? Bo zapisąłam się od 20.02 i zastanawiam się czy to nie będzie za późno(koniec 7 -mca)? Moze lepiej zacząc w styczniu, bo szkoła trwa 6 tyg. Pozdrawiam was wszytkie (mamy i brzuchy) serdecznie! i zazdroszczę, bo już wiecie czy to chłopak czy dziewczynka )) Ajdu Odpowiedz Link Zgłoś
mami27 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 09.12.03, 13:23 Cześć, cześć No coś faktycznie spokojnie u nas. Mam nadzieje, że nie leżycie wszystkie w łóżkach z grypkami, tylko po prostu jakoś tak przedświątecznie każdy ma dużo do zrobienia. U mnie zaczyna się 25 tydzień i czuję się bardzo dobrze. Mam jeszcze lepszy apetyt i przybieram na wadze (niestety nie znam obecnej wagi), ale mam wrażenie że tak około 7 kg do przodu. Przed chwilą zjadłam mały obiadek, po tym małe ciasteczko, a teraz chrupię paluszki. Ciąglę chce mi się coś podjadać. A wy? Jak z waszym apetytem? Dzidzia kopie intensywnie zwłaszcza wieczorkami. Co do sprzątania, to na razie daję rada sama robic wszystko na bieżąco. Opiekunka, która przychodzi do Julki dwa razy w tygodniu umyła mi okna, a dzisiaj trochę poprzesuwała szafki, sofę, łóżko i odkurzyła w miejscach dla mnie niedostępnych. I tak po troszeczku sobie sprzątamy. Jakie macie plany świąteczne, zostajecie w domkach czy mocie wyjeżdzacie? A co ze sylwestrem? Imprezujecie? My zdecydowaliśmy, że jedziemy na tydzień do rodziców mojego męża do Niemiec. Czeka nas więc podróż samochodem około 750 km. Trochę daleko, ale jesteśmy tam tak rzadko, a dla dziadka mojego męża są to być może jedne z ostatnich świąt. Będzie wspaniale i świątecznie. W domu u moich teściów mieszka właśnie dziadek i brat męża z rodziną (dzieci 2 i 4 lata) . A co na sylwestra jeszcze nie wiem. Ojjjj, jak ja się ciesze na te święta))) Dajcie znać jak się macie, no i czy wszyscy zdrowi? Papapa EWa Odpowiedz Link Zgłoś
opolanka1 Chwilka na pisanie!!!! 09.12.03, 13:08 Hej Dziewczyny!!!! Wlasnie zrobilam sobie przerwę w sprzątaniu i piszę do Was parę słówek... Dzidzia już dzisiaj z rana trochę powierzgała nóżkami...robi to coraz częściej i dłużej, no i chyba mocniej - napewno mocniej!!! Waga także rośnie. Jak któraś z Was zauważyła, ze jakby brzuszek rósł w oczach...ja mam takie samo wrażenie. Mam nadzieję, że z krawcową zostawiliśmy dobry margines materiału, jakby mi sie tak nagle przytyło. Widze po sobie, że brzuszek podnosi się do góry i coraz bardziej jestem wypełniona od pępka w strone piersi....nie mam już tylko małej piłeczki pod pepuszkiem, ale okazałą kulę, prawie na 3/4 powierzchni brzucha... Czuję sie wspaniale, nic mi nie dokucza...oby tak najdłużej, jedynie od czasu do czasu, jakieś boleści kręgosłupa....Dlatego też powoli przymierzam się iść na basen...bo narazie to tylko chodzę na siłownię i po sklepach oraz odwiedzam znajomych, co sprawia mi wielką radość. Dobrze, ze pogoda troszeczke sie poprawiła i nie ma takiego mrozu, bo jakoś raźniej chodzić po mieście i przyjemniej....no inaczej by było, gdyby śnieg leżał pod stopami, ale narazie nie ma go i jest dosyć w Opolu szarawo. Więc z utęsknieniem czekam na białą połać, która spowije ziemię...napewno wtedy poszukiwanie gwiazdkowych prezentów będzie wielką frajdą...jak nos jest czerwnony, kurtka z białego puchu, pod butami skrzypi.....oj, niechaj już tak bedzie... Plany popoludniowe, moze kino - "Pod sloncem Toskanii" Milego dnia Pozdrawiam...pozdrawiamy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
godiva Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 11.12.03, 10:42 Dziewczyny!!! Bo za chwilę zejdziemy z naszym wątkiem na drugą stronę!!! Co jest z Wami?? Wiem, że wiele z Was woli poczytać niż popisać, ale tu już nie ma nawet czego czytać! To ja coś napiszę. Zaliczyłam dziś rano 50 g glukozy, wcale nie jest taka zła, jak można przeczytać..., po prostu bardzo słodka i tyle. Jutro wynik, więc znowu stres A z milszych wieści, w sobotę byłam na bardzo, bardzo szczegółowym USG z nagraniem i to co zobaczyłam..., ech, szkoda słów. Te nasze dzidzie są rozkoszne A moja to na 95% dziewczynka - duża - waży już prawie 700 g. Ale też i termin przesuwa mi się sukcesywnie do przodu. Pozdrawiam i czekam na wpisy, bo to przykre, co się tu dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
male_co_nieco Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 11.12.03, 11:46 Oj, przykre, przykre Hej Dziewczyny!!! Faktycznie więcej wśród Nas miłośniczek czytania niż pisania.Ale jak tak dalej pójdzie to faktycznie wylądujemy na drugiej stronie. Tak więc do dzieła!!! Wiem,że teraz przed świętami mamy troszkę więcej na głowie, ale może tym bardziej warto znaleźć chwilkę żeby odsapnąć. Mam jeszcze pytanko jak tam u Was nastroje a właściwie ich zmienność?? To straszne, ale robię się marudna Na szczęście mój kochany mąż dzielnie to znosi Podobno to na początku ciąży kobiety dopada taki stan a ja jakoś teraz zrobiłam się dziwnie płaczliwa. A propos tatusiów, kiedyś czytałam, że przyszłym ojcom zaczynają rosnąć brzuszki i wiecie co, chyba coś w tym jest plaski brzuch mojego męża ostatnimi czasy zaczyna się zaokrąglać)) Mam tylko nadzieję, że nie za bardzo Pozdrawiam Nika Odpowiedz Link Zgłoś
opolanka1 Nowy wątek Titicaca rozpoczeła!!! 11.12.03, 12:16 Hej dziewczyny.... Pisze 200-tny i ostatni list tego wątku.... Wszystkie równym krokiem przechodzimy do nowej 200-setki... Odpowiedz Link Zgłoś
gos1a1 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 12.12.03, 14:50 Hej dziewczyny może któraś wie jaki powinien być poziom cukru po wypiciu 50 g glukozy. Bo u mnie jest zadziwiająco niski 64 przed a po godzinie i po wypiciu 66. napiszcie co to oznacza Pozdrawiam Gosia U mnie kończy się 24 tydzień czyli JUŻ 6 miesiąc. Jestem po usg co najważniejsze z dzizdią wszystko OK, rośnie zdrowo ma juz 700 g. Ale nie chciała pokazać kim jest. Nadal nie wiemy i chyba tak pozostanie do rozwiąznia!!! Odpowiedz Link Zgłoś