Dodaj do ulubionych

KWIECIEN 2004 :) cd 3 ...

• pearl24 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 15:49
      Witam dziewczęta.

Beatko- strasznie zazdroszcze ci że jesteś juz po tym usg,ja sie nie moge
      doczekać a mam to ważne usg we wtorek .Cieszę sie że z waszym mężczyzną
      wszystko dobrzesmile
      Za kilka dni bede robiła wszystkie badania a wizyta u gina 1 grudnia.

Poza tym to dalej czuje sie bardzo dobrze-czasem to aż tak jakbym nie była w
      ciąży...ale wtedy zazwyczaj dostaję małego kopniaka i już wiem że jestem.
      Ostatnio tylko nie mogę opanowac chęci na słodycze-normalnie nie wiem co sie
      dzieje.

Już nie pamiętam ktora z mam wcześniej polecała dodatek specjalny do Dziecka-
      dołączam sie do tego.Naprawde wiele ciekawych rad-dla mnie bardzo ważna jest
      lista wyprawkowa dla mamy-ja bym połowy wymienionych rzeczy do szpitala nie
      zabrała.

Zamierzam już koło 15grudnia wyjechac do rodziców i nie moge sie tego juz
      doczekać.Zamierzam wczesniej porobic prezenty świateczne,co tez mnie bardzo
      cieszy.
      Ogólnie to jestem tak optymistycznie nastawiona do wszystkiego.
      Nawet pisanie mojej pracy mag. mnie nie przeraża choć mam dopiero aż 2 stronysmile

Spotykamy sie dzis ze znajomym męża i jego żoną-cieszę sie że ja poznam bo ona
      ma rodzić na początku stycznia więc liczę na jakieś rady i porady bardziej
      zaawansowanej ciężaróweczki.

Pozdrawiam was serdezznie.
      Ucałowania dla brzuszków.
      Gosia
    • titicaka kwiecien 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 18:29

Dziewczyny szybko streszcze wam , bo bylam u lekarza i do tej chwili jestem
      czerwona ze wstydu.Pisalam wam ,ze wczoraj mialam USG i wczysto super , dzisiaj
      mialam kolejne z moim ginekologiem i wyniki badan krwi. Wyniki mam super zadnej
      anemii itp ... znakomite . Synek zdrowy , wymiary prawidlowe .
      Jedyne co to dostalam olbrzymi ochrzan za kilogramy !!! Lekarz powtorzyl mi 15
      razy ,zebym trzymala diete , powiedzial ,ze daje mi 3 tygodnie i zobaczy jak to
      bedzie z mija waga i jesli bedzie tak szybko rosla to scisla dieta ciazowa z
      rozpiska od niego! Dostalam wyklad , ze za duzo przytylam - pamietacie jak wam
      pisalam ,ze tu lekarze bardzo zwracaja na to uwage? No wlasnie , BARDZO ,ale mi
      bylo wstyd , bo sie zapieralam ,ze ja to jem bardzo dobrze ,a tu nagle moj maz
      zaczal sie smiac i dogadywac . Lekarz tez sie smial ,ale mnie tam nie jest do
      smiechu , mam tez zaczac uprawiac sport ... no wiecie co ja zwykle taka chuda ,
      a teraz mi mowia ,ze za duzo przytylam i ze mam jesc o polowe mniej - WSTYD MI .
      Lece na spacer .
      Pozdrawiam
      Grubas i Aleks
      • malilka Re: kwiecien 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 18:47
        Beatko- nie denerwuj się takimi bzdurami! Trzeba było lekarzowi powiedzieć, że
        to że hiszpańskie kobiety mają tendencje do wiecznej nadwagi nie oznacza, że
        Ty, piękna szczupła polska dziewczyna będziesz miała tak samo! Ja też przytyłam
        5kg i gin powiedział, żebym się nie wygłupiała ze stresami, bo nadal jestem
        szczupła.
        Ja na razie chodzę chodziennie na długie spacery szybkim krokiem (45-60min),
        ale postanowiłam, że od przyszłego tygodnia zapisuję sie na basen- nie z powodu
        utycia, ale dlatego, że strasznie brakuje mi ruchu, a gimnastyka w domu to nie
        dla mnie. Przyznam, że strasznie boję się iść na ten basen- moja koleżanka w 26
        tygodniu zaraziła się właśnie na basenie jakąś paskudną bakterią, odeszły jej
        wody i miała poród przedwczesny- dziecko nie przeżyło. Ona mi ten basen mocno
        odradza, mówi że lepiej przytyć parę kilo więcej w ciąży niż ryzykować
        pływaniem w wodzie, która czysta nigdy nie jest, ale przecież tyle kobiet w
        ciąży pływa i nic im się nie dzieje... A pływanie to mój ulubiony sport, nawet
        kiedyś byłam w szkole pływackiej.

W każdym razie- nie ma co panikować z tymi kilogramami, zwłaszcza jak się przed
        było szczuplaczkiem!
      • male_co_nieco Re: kwiecien 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 18:53
        smile Oj, rozumiem Cię bardzo dobrze.
        Dzisiaj byłam na usg, widzieliśmy maluszka, wszystko w jak najlepszym
        porządku, potem zaraz wizyta u lekarza i tu ............ No właśnie też
        usłyszałam, że kilogramów troszkę za dużo, wprawdzie na razie była to tylko
        mała sugestia, że tych kilogramów mogłoby być mniej no i zalecenie żeby się
        gimnastykować, basen, itp. Szczerze mówiąc apetyt mam znacznie mniejszy niż
        przed ciążą, więc myślałam, że póki, co nie będzie takich problemów a tu
        proszę, no cóż od dziś postaram się nie zbliżać do słodyczy ( bo ostatnio
        ochota u mnie na nie duża) i zaczynam się więcej ruszać.

Pozdrawiam
    • niunia51 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 19:07
      hej kwietniówki
      • niunia51 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 19:16
        ja mam termin na 20 i bardzo bym chciała już wiedzieć co jest w moim brzuszku,
        ale wczoraj moja dzidzia tak się wierciła że pani doktor nic nie widziała
        następna wizyta za 3/tyg. fajnie że można pogadać z kimś kto jest na takim
        samym etapie ciąży. napiszcie jak daleko jesteście w kupnie wyprawki dla
        dzidzi a może to jeszcze za wcześnie co? serdeczne pozdrowionka
    • opolanka1 Poranne przywitanie! 20.11.03, 09:07
      Cześć Dziewczyny!!!!

Dopiero ( jak dla mnie przed 9.00 rano ), a ja już siedze przy komputerze,
      wyprawiłam faceta do pracy ( tzw.buziaczek i papa...dzisiaj nie miał ochoty na
      śniadanie, a ja jakoś takze narazie nie czuję głodu )...maluszek sobie jeszcze
      śpi, bo pukania nie było.
      A ja pisze parę słów do Was!!!!

Chciałam zapytać o opinie w sprawie biustonoszy, bo wiem, ze gdzieś ten wątek
      sie przewijał, tylko nie potrafię go znaleźć. Czy macie dizewczyny jakieś
      wypróbowane i sprawdzone firmy? Jak tak to prosze o wskazówki. Moje piersi
      potrzebuję nowych "opakowań", a chciałabym aby czuć sie w nich jak najwygodniej
      i najlepiej...szczególnie dla wciaż powiększających się piersi. Wiem, że należy
      mieć biustonosz na szerokich ramionczkach, ale czy już kupowac taki do karmienia
      od razu, czy jeszcze nie? I jaki rozmiar? O jeden czy dwa większe...? W tym
      temacie jestem zielona...więc proszę o pomoc!!!!

A tak poza tym, czuję się wspaniale, chociaż za oknem coraz bardziej szaro, to
      mnie to nie przytłacza. Dzidzia każdego dnia daje znak, że jest - i same wiecie,
      jakie to wspaniałe chwile. Brzuszek - no cóż..z moich obserwacji
      wwzrokowo-dotykowych, wnioskuję, ze się powiększył znacznie w porównaniu z
      kilkoma tyg. wstecz, i jest bardziej napięty i twardy. Jak czytałam to teraz
      maluszki zaczynają szybciutko rosnąć, więc sie ne dziwię dlaczego ja takze staję
      się grubsza.

Titicaka - czytają Twój post, zastanawiam się ile Ty przytyłaś, ze lekarz, aż
      tak chce skorygować Twe ilości jedzenia? Przecież z tego co tu wszystkie
      piszemy, to 5 kg do przodu na wadze, to chyba taki standard..Więc czyżbyś
      przybrała o wiele, wiele więcej? Czy tak ja piszesz, tam mają bzika na punkcie
      wagi? Tak jak któraś z nas napisała, Hiszpanki są często z nadwagą, więc może
      lekarz powinien wziąść na Ciebie poprawkę, już po Twej urodzie widać, że jesteś
      piękną dziewczyną ze słowiańskich stron. wink

Slę Wam pozdrowienia , życząc miłego dnia....jeszcze tylko dziś i jutro i znowu
      upragnione dwa dni większej laby....Swoją drogą, dla mnie czas pędzi jak oszalały!
      • apolka Re: Poranne przywitanie! 20.11.03, 09:32
        Titicaka a może by tak nowy wątek? Bardzo nie lubię otwierać takich dłużyzn
        powyżej setki ... . Proszę ..., kobiecie w ciąży się nie odmawia :o)
        Nie chcę otwierać sama bo w końcu Ty jesteś "założycielką".
        Aha, a Ninę na razie wykreśl, coraz intensywniej się zastanawiamy ... i chyba
        jeszcze coś wymyślimy ...
        pozdrawiam wszystkie kwietniczki!
        • mima3 Mam dziewczynke, 20.11.03, 17:40
          z tych emocji wyslalam mojego posta 3 razy!! przepraszam i pozdrawiam((:
          agnieszka
          • titicaka kwiecien 2004 cd3... 20.11.03, 19:26
            Hej dziewczyny dzieki za pocieszenie smile ,ale jestem na diecie , bo nie chce
            zeby lekarz przepisal mi jego diete za 3 tygodnie. Zywie sie wiec roslinamismile.
            Mima GRATULACJE - dziewczynkasmile), opowiedz cos wiecej , to bylo USG 3D ? Mam
            zamiar isc za ok. dwa tygodnie , wybrac sie czy nie ? Widzialas dokladnie
            buzke , w kolorze ,czy bez ,warto...?
            Ja przytylam 5 i pol kg , teraz waze 53,5 ,lekarz nie wrzeszczal ,ale poprosil
            KATEGORYCZNIE o trzymanie diety (15 razy prosil), ogolnie byl bardzo mily . Ja
            wiedzialam ,wczesniej ,ze tak bedzie , wszystkie dziewczyny(hiszpanki) mi to
            mowily, wiec to nie jest charakter mojego ginekologa ,tylko jakies
            ogolne "przepisy".Ja nie czuje sie grubo , poza tym weszlo mi tylko w
            brzuch,jednak glupio mi sie zrobilo ... no nic powiem wam dokladnie co dalej za
            trzy tygodnie wtedy to mam kolejna wizyte.
            Co do prosby Apolki to jesli dziewczyny sie zgadzaja to rozpoczynamy nowy watek
            lista , ale zwykle dobijalysmy do 200 ... czekam na opinie smile.
            Pozdrawiam Was
            Beata Grubas i Aleks
            • mima3 Re: kwiecien 2004 cd3... 21.11.03, 09:25
              Titicaka, naprawdę warto zrobic to usg 3d w 21-22 tygodniu.Niesamowite
              poprostu.Dziecko wyglada jak noworodek oglądany w tv.Moja dziewczynka sie
              smiala i smiesznie lykala wody plodowe, ma profil tatusia((: Zdjecia
              wydrukowane sa bialo-czarne ale bardzo wyrazne, na ekranie dziecko jest w
              kolorze sepii.Nie wiem jak wyszlo video, bo nie mam odtwarzacza, musze
              przegrac na dvd, i do tego lekarz w polowie trwania badania usg sie
              zorientowal ze nie wlaczyl nagrywania kasety((:
              Mala wazy 495g,jest juz za duza i lekarz nie mogl jej zmierzyc):
              W takim razie wdg.hiszapnskich lekarzy ile powinnas przytyc? jakie sa normy?
              Moje 7kg do przodu moze brzmi strasznie, ale tego wogole nie widac.((:
              pozdrawiam serdecznie
              agnieszka
      • marzenka_sb Re: Poranne przywitanie! 21.11.03, 10:34
        Cześć Kwietnióweczki!

Ja w większości śledzę Wasz wątek nie wypowiadając się. Widzę , że większość
        już zna płeć a ja wciąż czekam na pierwsze USG (teraz jestem w 19 tyg.)Mam się
        świetnie.Brzuszek juz widać i przytylam 6 kg...czego nie widac zbytnio.

Pozdrawiam Was !

Marzenka i 19 tyg. brzusio
    • aniao3 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 21.11.03, 20:26
      Czesc Dziewczyny!
      tu Ania z Warszawy (lat 35) i 18-tyg. brzuszek smile Jak widze na forum duzo
      optymizmu i super, bo sama czuje sie uskrzydlona, choc kilogramami chyba z 7 do
      przodu smile
      Nic to! Moja mama ze mna przytyla z 60 kg do 100 (!!!) a bylo to w czasach gdy
      uwazano gdy im wiecej przyszla matka je - tym lepiej dla dzidzi smile)) No i przy
      mnie zrzucila to co do kilograma smile
      Swiat jest piekny - przed nami wszystkimi ostatnie swieta bez malenstw i
      ostatni sylwester bez problemu co zrobic z malym terrorysta smile))
      Ciesze sie ze jestescie i mysle ze czas najwyzszy na nowy watek smile))
      Trzymajcie sie cieplo!
      Anka
      • malilka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 21.11.03, 22:10
        Hej smile
        Dzisiaj wybrałam się na baaardzo długi spracer- trwał 2:15h. Wyobraźcie sobie,
        że jak doszłam do celu, to myślałam, że nie wrócę do domu na własnych nogach!
        Jestem zdumiona, że samym spacerkiem człowiek może się zmęczyć, widzę że już
        czas brać poprawkę na ciążowy stan, mimo że niby świetnie się czuję.
        Maluszek puka codziennie, super uczucie- wcześniej stresowałam się, czy z nim
        wszystko ok i ciągle czekałam na następne usg, teraz dzięki kopniaczkom wiem,
        że żyje i jestem bardzo spokojna między wizytami.
        Miłęgo weekendu smile
        ps. głosuję za doprowadzaniem wątków chociaż do 200 postów, jak zawsze!
        • mami27 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 22.11.03, 12:53
          Cześć kwietnióweczki,
          Już kilka dni nie czytałam Waszych informacji,ale jak widzę posty tryskają
          optymizmem i wszystko ok. Byłam wczoraj na USG i na 70% będzie druga
          DZIWECZYNKA!!! Bardzo się ciesze, bo tak sobie właśnie to umyśliłam, ale z
          euforią poczekam do następnego USG, aby lekarz jeszcze mógł potwierdzić.
          Dzidzia ma się dobrze, nie jest tak duża jak Julka w tym czasie, teraz waży
          500g. (teraz jestem w 21/22 tygodniu) Ja sama przytyłam 5 kg. i wszystko to
          jest w normie, ciśnienie mam dobre, trochę mało żelaza, ale nie dramatycznie.
          Mam zażywać raz dziennie Hemofer łączony z kwasem foliowym. Nie wiem, czy
          jeszcze pamiętacie, ale miałam stwierdzone łożysko przodujące, co się powoli
          zmienia i łożysko już prawie nie dotyka macicy. Więc będzie dobrze!
          Opolanko! Gratuluję zaręczyn! Na pewno będziesz się dużo lepiej czuła
          psychicznie po ślubie mając ubezpieczenie, no i nie musisz jechać do Polski na
          poród. A w Niemczech jest tyle super możliwości porodu, wcale nie trzeba rodzić
          w szpitalu. Można rodzić im Geburtshaus, gdzie są tylko położne, a w razie
          potrzeby wzywany jest lekarz. Widziałam juz kilka reportaży z takich miejsc i
          panuje tam taka ciepła, domowa atmosfera. Oczywiście możliwy jest też poród w
          domu, gdzie położna przychodzi do Ciebie, ale na to ja bym się osobiście nie
          zdecydowała. Możliwości masz w każdym razie godne pozazdroszczenia.
          Titicakca! Z tą wagą to się nie przejmuj, obiektywnie patrząc 5kg. to jest
          naprawdę normalne. Nie wyobrażam sobie, że można by było odchudzać się w ciąży.
          Oczywiście trzeba z rozwagą jeść, ale czas na odchudzanie przyjdzie po ciąży.
          Poza tym prawie u wszystkich karmiących piersią (mam nadzieję, że wszystkim nam
          się to udasmile)) nie ma problemu z utratą kilogramów. Głowa do góry! To co mówi
          lekarz to jedno, a ważne jest że ty się czujesz dobrze.
          Malilka! Też mam ochotę iść na pływalnię, człowiek czuje się tak lekko w
          wodzie, no i taki super odpoczynek dla kręgosłupa. Też zaczynam odczuwać, że
          staję się ciężka, zaczyna mi to przeszkadzać. W czasie spacerów chodzę wolno,
          bolą mnie nogi. A tutaj muszę jeszcze gonić moja Julkę, która właśnie urządza
          sobie w kałuży mycie butków.
          Mailko! Mam bardzo dobry biustonosz Triumpha, na grubych ramiączkach bez szwów,
          juz go mam 2 lata i mało się niszczy w praniu. Polecam też bardzo dobre
          biustonosze firmy Naturana dla karmiących. chyba nazywają się mama. Są fajne,
          bo można odpinać zatrzask przy ramiączku jedną ręką, a druga trzymać
          dzidziusia. I przede wszystkim jak się odepnie klapkę to wychodzi cała pierś, a
          nie tylko jakis kawałek. TEn z Naturany kosztował ok. 50 zł, więc cena jest
          przystępna. Ja nosiłam jeden już będąc w ciąży, kupiłam o rozmiar większy niż
          nosiłam zazwyczaj, a drugi o dwa mumery większy dokupiłam później. Poza tym ta
          bawełna się rozciąga, więc o rozmiar większy niż nosisz teraz raczej powinien
          wystarczyć.
          Ale się rozpisałam, aha i jeszcze witam nowe mamy u Nas!
          No to do następnych klików. 3majcie się gorąco!
          Ewa
          • asik_w Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 24.11.03, 04:47
            czesc dziewczyny i malenstwa!!! Opolanka nasze gratulacje, swieta, slub, a na
            Wielkanoc moze malenstwo, cudownie, ja tez jestem panienka hihihi, jestesmy ze
            soba juz 2 lata, chcemy wziac slub, ale jak wrocimy dopiero do domciu(teraz na
            wyganiu w usa) jak sie dzidiza urodzi, u mnie tez juz sie skonczyly wszelkie
            krwawienia, tylko ze brzuszek rosnie z dnia na dzien, i w sumie to nie mam co
            na siebie wlozycsmile))ale czuje sie taka ociezalasmile a co bedzie pozniej?smile) mimo
            ze mam do przodu tylko 2,5 kg,( zawsze bylam chuda) aha czy Was tez tak bola
            piersi??? ja czasami nie moge jzu wytrzymac, swedza, pieka, bola, i caly czas
            ja to nazywam ze puchna a nie rosnasmileno i jak juz lekko scisne to chyba
            kropelki siary sie pokazuja, moj maluszek w 18 tyg zaczal sie ruszac i jest
            coraz aktywniejszy, a dzisiaj tatus pierwszy raz dostal kopniaka, wczesniej
            czekal czekal a dzidzia uciekalasmile) ale zabawne to bylo bo jak baby kopnelo on
            zabral reke i stwierdzil, z epoczul sie jakby go ktos kopnal w reke, ale sie
            usmialamsmile)))a jeszcze nie wiemy co bedzie, za 2 tyg mam usg i wtedy moze w
            koncu sie dowiemy, chcemy juz kupowac wyprawke, ale zaczekamy jeszcze te 2
            tygsmile)) oj ale sie rozpisalamsmile) ale to chyba dlatego z ejestem niesamowicie
            szczesliwa i ciagle moglabym mowic o moim malenstwiesmile)) pozdrawiamy Was
            wszystkie bardzo bardzo serdecznie buzka asikwink
            • klemensik2 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 24.11.03, 09:16
              Cześć dziewczyny! Proszę pocieszcie mnie! Dziś zaczynam 22 tydzień i jeszcze
              nie czuje ruchów dziecka. Byłam u lekarza i na USG i podobno wszystko jest
              O.K. ale ja już nerwowo nie wyrabiam. Kto jest w podobnej sytuacji jak moja?
              Mój termin to 6 kwiecień.
              • opolanka1 Głowa do góry 24.11.03, 09:25
                Klemensik!!!!

Głowa do góry. Wyczuwanie ruchów dziecka jest indywidualną sprawą każdej z
                nas...Możesz nie wyczuwać, bo dzieciaczek jest leniwy, albo z innych
                przyczyn...ale nie tych złych. Przecież lekarz powiedział Ci, że usg nic nie
                wykazało, jest wszystko w pożądku. Niektóre kobiety czują swe maleństwa nawet po
                25 tygodniu.....albo i dalej. Więc uśmiechnij się....będziesz przecież mamusią.
                Ja wyczuwam ruchy, ale takze nie każdego dnia i mają one różne natężenie i
                siłe..a nie raz ic nie czuję....
                Wiec czekaj na tę chwilkę, ale bądź spokojna....jak zacznie kopać, to będziesz
                miałą dość!!!!

Pozdrówka
    • opolanka1 Poniedziałkowe pisanie 24.11.03, 09:33
      Cześć Dziewczyny i wszystkie Brzuszki!!!

Dziękuję za gratulacje z okazji mego ślubu....Bardzo sie cieszę, chociaz kreacji
      poszukam dopiero w Polsce, bedę tam za 4 dni...Wyjeżdżamy razem ze czwartku na
      piątek. Ja zostaję, a nażeczony ( ale to fajnie brzmi ) wraca jeszce do pracy,
      aby przed świetami być już w Opolu...
      Więc przede mną wielkie poszukiwania jakiegoś wdzianka...albo fajnego materiału
      i pomysłu na fason....Mój facecik, będzie w oliwkowym garniturze, więc
      pomyślałam, ze cosik z żółtego odcienia mogłabym na sobie mieć....jakiś blady
      kolor....Ale to sie zobaczy na miejscu, kiedy wypuszczę sie na poszukiwania po
      sklepach. No i ma nadzieję ze moja krawcowa będize miałą czas....oby!!!

A tak poza tym, to wszystko w pożądku, powoli szykuję się do wyjazdu. Dzisiaj
      idę na miasto rozglądnąc sie już za prezentami światecznymi, bo potem to inne
      sprawy będą na mej głowie. Mam nadzieję, że cosik uda mi się kupić, a nie tylko
      schodzić kilometwy sklepowych podłóg i to bez rezultatów.

Dzidzia daje o sobie znać, ale nie każdeog dnia i nie z taką samą
      intensywnością. Wczoraj poczułąm co to znacyz , ze dzidizuś ma czkawkę - to
      naprawdę można odróżnić od zwykłych ruchów maleństwa...zaczełam nawet chichotać,
      bo to było takie śmieszne uczucie....

Slę pozdrówka i miłego dnia

P.S. Nadal czekam na podpowiediz odnośnie biustonosza dla kobiet w ciąży...
      • dorota.gdynia Re: Poniedziałkowe pisanie 24.11.03, 10:11
        Witajcie Kwietnóweczki z coraz okrąglejszymi Brzuszkami!!!

Długo mnie nie było... Ale też zdrowie w zeszłym tygodniu u mnie nie za bardzo :
        ((

Opolanka! Serdeczne gratulacje! Jejku, ale czeka Cię wrażeń w święta... Super!
        Titicaka! – tymi kilogramami się nie przejmuj, no i przede wszystkim nie stosuj
        żadnych drakońskich diet.

Gratuluję też kolejnym mamom poznania płci; my niestety cały czas nie wiemy sad
        Byłam co prawda na usg w czwartek 20 listopada, ale Maleństwo tak się wierciło,
        że niestety nie dało się zobaczyć. Kolejne badanie ok. 15 grudnia, tak więc
        czekamy z niecierpliwością na tę wiadomość.

Ruchy czuję już bardzo wyraźnie – (hurra!), ale właściwie dopiero od paru dni,
        a dokładnie od soboty. Ten kontakt z Maleństwem daje mi mnóstwo radości smile
        Właśnie przed chwilką znowu zapukało – hihi – pewnie chciało Was pozdrowić – co
        ja czynię! smile))

Klemensik! Nie denerwuj się! Na pewno lada chwila zacznie kopać! Ja też
        zaczęłam czuć ruchy pod koniec 21 tyg, a lekarka powiedziała, że nawet mogę je
        poczuć w 24! Tym już się przeraziłam, na co lekarz prowadzący usg, poinformował
        mnie, że całą ciążę mogę czuć słabo ruchy. Wiem, że łatwo się mówi, jak się już
        czuje Dzidzię, ale uwierz mi też bardzo się denerwowałam i wiem co czujesz, ale
        czekaj cierpliwie. Myślami jestem z Tobą!

A co do biustonoszy – moja rekomendacja – Triumph Mamabell dla kobet w ciąży –
        rewelacja!!! Zakupiłam dwie sztuki i tak na zmianę sobie noszę. Piorą się
        ekstra, wygodne; korzystam już od ponad dwóch miesięcy i jestem bardzo, bardzo
        zadowolona. Chciałam zakupić jeszcze jeden, ale pani ekspedientka, powiedział,
        że lepiej na ciążę kupić sobie dwa na zmianę – mimo częstego prania i tak się z
        nimi nic nie dzieje, a lepiej kupić bliżej rozwiązania tej samej firmy, ale dla
        mamy karmiącej. I tak też będę chciała uczynić.

Miałam wczoraj okropny ból brzucha (żołądek) – wzięłam nos-pę i trochę pomogło.
        Może macie jakieś sposoby na takie „wybryki”? Czy herbata miętowa jest ok na
        żołądek?

I jeszcze jedna, ostatnia już rzecz: Witam wszystkie nowe mamy! Pozdrawiam Was
        serdecznie i cieszę się bardzo, że nas coraz więcej!

Pozdrawiam życząc udanego dnia!
        Dorota i Maleństwo.
        • mima3 Szpital 24.11.03, 11:02
          Dziewczyny z Warszawy,czy jestescie juz zdecydowane na szpital gdzie urodzicie
          swoje maleństwa? czy ktoras mysli o prywatnej klinice?
          milego dnia
          agnieszka
      • titicaka kwiecien 2004:) cd 3:) LISTA 24.11.03, 11:05
        chlopcy 3 : dziewczynki 6 smile

TITICAKA(Beata) - termin 3.04 - imie fasolki (chlopaksmile)ÁLEX (ew.Áleks),
        *Madryt - gg 4850467 ,slub 11.07.2003
        MAMI27(Ewa)- termin 1.04 - coreczka Julka(30.10.01) -imie fasolki
        (dziewczynkasmile)Maja
        *Pszczyna -gg 1439085,slub 07.08.1999
        RENKAGG(Renata) - termin 31/1 - coreczka Ola (16.11.01)imie fasolki ?
        (dziewczynkasmile)
        PEARL24(Gosia) - termin 04.04 - imie fasolki (dziewczynkasmile)
        (Weronika,Wiktoria,Hania?) *Sluzew nad Dolinka ,Wa-wa *Warszawa gg 2323482,slub
        27.09.2003
        AGATKA26(Agata) - termin 10.04 - gg 5253238
        GODIVA - termin 30.03,slub 22.09.2001
        ELZETKA - termin 7.04 - imiona fasolki Michalina (ew.Melania) lub Maksymilian
        (ew.Antos,Ignas) - coreczka Ada (12.02.2002)*Warszawa,slub 06.09.1997
        ANULKAKS,27(Ania) - termin 1.04 - synek Jas(4.12.01) - imie fasolki
        (dziewczynkasmile)JOASIA *Krakow - gg 404743,slub 09.09.2000
        GROSZKA1,26(Gosia)- termin 04.04 - imiona fasolki Zoska i Piotrus *Warszawa
        KATE333,27(Kasia) - termin 6-7.04 - synek Dominik *Warszawa,slub 26.06.1999
        TYSIACZEK23(Justyna) - termin 11.04 -imie fasolki (chlopaksmile) DAWIDEK
        *Piaseczno Wa-wa,slub 7.10.2000
        EDI.K(Edyta) - termin 15.04 - synek Oskar(29.01.1995) , synek Filip
        (22.02.2001) ,imie fasolki (chlopak!smile)ALBERT ,gg 4094333 , slub 03.09.1994
        KABR4 - termin marz/kw
        MARZENKA_SB(Marzena)- termin 20.04 - imiona fasolki Daria lub Tomus
        ANNBA1,25(Ania) - termin 14.10 - synek Jas(18.10.01)-imiona fosolki Asia
        lub Antos *Piaseczno Wa-wa
        MALILKA,28 - termin 10.04
        KMISZKA - termin 26.04
        DOROTA.GDYNIA,23(dorota) - termin 03.04 ,imiona fasolki Paulina lub ?,gg
        1188709 *Gdynia , slub 12.07.2003
        KALPA - termin koniec kw.
        OPOLANKA1,26 - termin 13.04 *Opole *Dusseldorf - gg 4415559 ,slub 27.12.2003
        ASII,24(Asia) - termin 15.04 - imiona fasolki Karina lub Robert *Warszawa -
        gg 4033322
        PASKUDEK1,29 - termin 10.04 - imiona fasolki Marysia lub Piotrus
        *Warszawa,slub
        14.09.2002
        PATUCHA,27 - termin ? - imiona fasolki Matylda lub Jeremi *Warszawa
        MIMA3(Agnieszka) - termin 29.03 - imie fasolki ?(dziewczynkasmile) *Warszawa
        (Kabaty),slub 25.10.2003
        ANIAZ7,27(Ania) - termin 09.04 *Warszawa,slub 09.09.2000
        MIRUNIA5,25(Mirka) - termin 23.04
        GIRLIE73(Justyna) - termin 14.04 *Wrocław (Brochów)
        MALE_CO_NIECO - termin 27.04.2004
        ALICJAPODGRODZKA,26(Alicja) - termin 17.04 - synek Kubus(29.12.01)
        DOROTKA.N,34(Dorota) - termin 24.04
        JOLLA,31(Jola)-termin 12.04 ,imiona fasolki Hania lub Jas *Warszawa , slub
        9.09.1995
        SYLCIA22,22(Sylwia) - termin 30.03
        ASIK_W - termin 30.03/16.04 - imiona fasolki Oleńka lub Dawid
        JOANKA75(Joanna) - termin 10.04 - imiona fasolki Julia lub Jakub ,*Warszawa -
        gg 1292599 ,slub 24.08.2002
        ASTE(Joanna) - termin 13.o4 - imiona fasolki Ida lub Aleksander
        MARARA - termin 23.04
        USZCZESN(Ula) - termin 22.04 ,imiona fasolki Ignacy lub ?
        DABROWIANKA,27(Agnieszka) - termin 7.04 - imiona fasolki Jagodka lub Karol
        *Gdansk - gg 2277279 , slub 30.06.2001
        JINKA(Ania)- termin 3.04 - imie fasolki (dziewczynkasmile)DOMINIKA
        KLEMENSIK2 - termin 6.04 ,slub 12.10.2002
        APOLKA,28 - termin 23.04 - imiona fasolki ? , slub lipiec 1999
        MONIKAPS,34(Monika) - termin 18.04 ,imiona fasolki Ewa lub Wojtus ,*Warszawa ,
        slub 11.08.2001
        MALAGAO(Aska) - termin 1/7.04 ,*Zielona Gora , gg 2575919
        ZOFIA78(Zosia) - termin 14.04 - coreczka Marysia ,*Szczecin
        DARIA1111(Daria) - termin 2/6.04 ,*Sosnowiec
        NIUNIA51 - termin 20.04 ,*Sosnowiec
        ANIAO3,35(Ania),*Warszawa
        • mima3 Re: kwiecien 2004:) cd 3:) LISTA 24.11.03, 16:24
          wdg.ostatniego usg termin mam jednak jak pierwotnie na 2 kwietnia.
          • malilka Re: kwiecien 2004:) cd 3:) 24.11.03, 18:08
            Hej brzuchatki smile
            Klemensik- oj z Ciebie to jednak jest panikara! Najważniejsze, że lekarz na usg
            mówi, że wszystko jest w najlepszym porządku, to Cię powinno uspokoić. Ja
            rozumiem, że nie możesz się doczekać (ja czuję ruchy od 3 tygodni, a cały czas
            przeżywam to jak nie wiem co), ale przecież stres jest dla ciężarówek nie
            wskazany, więc MUSISZ wyluzować! Na usg Twoje dziecko się ruszało, a Ty jednak
            tego nie czułaś- znaczy, że ma jeszcze duuużo miejsca u Ciebie w brzuszku i
            tyle. Ale NIE MA szans, żeby do końca miało dużo miejsca, więc możesz być
            absolutnie pewna, że na dzień-tydzień poczujesz wreszcie upragnione
            kopniaczki smile

Ja już zaczęłam 21 tydzień, jestem w szoku, jak ten czas szybko leci! Już druga
            połowa ciąży, ani się nie obejrzymy, a będziemy rodzić smile
            Moje dzielne dziecko kopie już codziennie, tak od 16 do 3 w nocy i ostatnio
            naprawdę mocno- czasem aż mam wrażenie, że mi powierzchnia brzucha musi falować
            od tych uderzeń. Do tego wczoraj dostawałam i kopniaczki i uderzenie piąstkami,
            bo wyraźnie czułam uderzenia z dwóch stron- niesamowite smile
            No i wczoraj po raz pierwszy zobaczyłam śmieszną wypustkę poniżej pępka, któa
            sądząc po kształcie musiała być łokciem, kolankiem, albo pięta- wymasowałam ją
            i się schowała. Ech, urocze są te odczucia w ciąży, nieprawdaż? smile))
            Pozdrowionka
            • uszczesn usg 24.11.03, 19:19
              Witam,
              mam pytanie do tych z Was które były już na usg (tym pomiędzy 20 a 22 tyg.):
              czy warto wybrać się na usg 3D czy lepiej na 2D? To badanie jest dla mnie
              bardzo ważne (nie robię usg podczas każdej wizyty, bo gin nie posiada w swoim
              gabinecie)i chciałabym żeby wypadło jak najlepiej.
              A o 3D jak wiadomo są sprzeczne opinie (na forum).Co o tym sądzicie? Czy warto
              zaryzykować i pójść z techniką? Czy na spokojnie pójść na sprawdzone 2D?
              Nie jest to może zbyt poważny problem, ale nurtuje mnie od jakiegoś czasu.
              Mima3: Czy mogłabyś mi napisać ile płaciłaś, ile wcześniej musiałaś się zapisać
              i ile trwało badanie? No i czy dr Roszkowski był miły?

Pozdrawiam, Ula.
              • mima3 Re: usg 25.11.03, 10:48
                Ula, Dr.Roszkowski robi usg 2d i tylko na chwile przelacza na 4d, on jest
                jednym z niewielu bardzo dobrych specjalsitow od usg, warto isc do niego zeby
                sie uspokoic,Ja bylam w 22 tygodniu , bardzo bylam zdenerwowana czy wszystko
                jest w porzadku z malenstwem.I dla mnie nie byly najwazniejsze te piekne
                zdjecia 3d, tylko czy wszystko jest ok. Ponoc jesli Roszkowski powie ze
                wszystko w porzadku to tak jest.Wiec wyszlam z usg szczesliwa.Dr. ma
                szczegolne poczucie humoru, ktore np. mnie nie odpowiada, ale przeciez to nie
                jest najwazniejsze jaką ma osobowosc, tylko czy dobrze czyta usg, prawda?
                Kosztuje 200zl.Ponoc Osobka Morawski tez jest bardzo dobry.Wdg.mnie warto
                zrobic to usg w 22 tygodniu u dobrego specjalisty.
                pozdrawiam
                agnieszka
    • male_co_nieco Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 25.11.03, 10:35
      Cześć Dziewczyny!!!
      Jak tam Wasze brzuszki we wtorek?? Mnie za każdym razem gdy budzę się rano mój
      brzucho wydaje się większy smile
      W sobotę maleństwo dało o sobie znać!!! Wprawdzie bardzo delikatnie, ale
      jednak , no i powtarza się ten rytuał co wieczór smile Super, wieczorem kładę się
      do łóżeczeczka, chwilka spokoju i się zaczyna , wprawdzie nie trwa to długo
      ale warto na ten moment czekać cały dzieńsmile

Pozdrawiam wszystkie kwietniowe mamusie i ich maleństwa. Nika
      • godiva Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 25.11.03, 12:06
        Wita Was Gruba Bertha (Godiva)
        Tak, stało się - jestem GRUBA - jak napchany bąk!!! jak wieloryb, jak płetwal
        błękitny (chyba jest gruby?), jak czołg, jak tankowiec, lotniskowiec...ło
        matko! Najlepsze jest, że nie wiem, jak to się stało i kiedy! Cały czas było
        ok - tyłam sobie od wizyty do wizyty po 1,5 kilo, aż tu nagle na wadze
        (domowej) okazuje się, że więcej niż 1,5 kilo mi się przytyło i to sporo!
        Weekend był urodzinowy wprawdzie i pizzowy, ale żeby tyle! Wiem, że odchudzać
        się nie mogę, ale zacznę chyba coś ćwiczyć? Macie jakieś pomysły??? Co może
        taki wieloryb zrobić ze swoim ciałem w kwestii wygibasów, wymachów, tudzież
        wurzutów? Lubiłam zawsze 'hula-hop' (cholender wie, jak to się pisze), ale w
        obecnej sytuacji chyba nie za bardzo mogę sobie na to pozwolić. A spytacie
        pewnie ile mam na plus? A mam na plus 6,5 kilo!!! Tego wyniku chyba żadna z Was
        nie przebijesmile Dodam, że to 22 tydzień. Może jakieś ćwiczonka się znajdą.
        Basenu wolę unikać, po doniesieniach o gronkowcu...

Pozdrawiam
        Ja i płeć niespodzianka
        • opolanka1 Godiva!!! 25.11.03, 15:02
          Hej!!!

A już myślałam, że w tej Twojej opowieści o monstum...padnie gdzieś 10 kg do
          przodu...a tu zaledwie 6,5. To nie jest jakaś anomalia...większość z nas jak
          dojdzie do 22 tygodnia, to wydaje mi się że ma albo 5, albo 6 kg do
          przodu...Więc normę utrzymujesz, a nie wykraczasz poza nią...
          Napisałaś o wekeendowej pizzy i mi sie zachciało..hihi

A co do ćwiczeń..to ja jeszcze chodze na siłownię ale nie walcze z ciężarami,
          wiecej rozciagania, szybki marsz na bieżni...wszystko aby było odpowiednie...
          Ale są strony w internecie, na których można znaleźc ćwiczenia dla nas

O to one:

www.babyboom.pl/temat.asp?id=470
          www.dziecko-info.com/jestes_w_ciazy/gimnastyka.shtml

P.s. a miałam sie kiedyś zapytać, czy Twój nick, jest potwierdzeniem Twej
          miłości do czekoladek Godiva - tylko ja nie wiem, czy to sie tak pisze...hmmm.
          Bo jeśli tak, to ja te czekoladki wprost uwielbiam...a jak sie inaczej pisze, to
          i tak je uwielbiam...
      • gos1a1 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 25.11.03, 12:08
        Jak tam kietniówki???
        Mój maluszek z dnia na dzień coraz mocniej daje znać o sobie, juz nie moge sie
        doczekać tych wzgóreczków na brzuszku o których tyle się nasłuchałam!!Narazie
        czuje je od wewnątrz i pod ręką ale na gołe oko jeszcze nic nie widać ciekawe
        kiedy się zacznie w którym tygodniu może któraś już to odczuwa napiszcie!!!
        Pozdrawiam!!!
    • opolanka1 Już wtorek... 25.11.03, 15:08
      Hej Dziewczyny!!!

Połaziłam sobie dzisija po mieście, naoglądałąm sie już tych świątecznych wystaw
      sklepowych...tutaj w Niemczech, już świąteczny nastrój panuje niemal że
      wszędzie..Jest poprostu jak w bajce, szczególnie wieczorem, gdy widać wszelkiego
      rodzaju oświetlenia...Tylko jeszcze śniegu brak...hihi

My czujemy się z Dzidzią wspaniale...powoli szykuję sie do wyjazdu, to już w ten
      czwartek. Bardzo sie ciesze, ze zobacze rodzinkę i przyjaciół...oni takze, i
      bardzo są ciekawi mojego powiększającego się brzuszka....bo jak byłam ostatnim
      razem, to jeszcze nie było tak widać...a teraz ...hoho

Dzidziuś kopie każdeog dnia, ale najbardziej regularne wybryki, wykonuje w
      godzinkach wieczornych...w ciągu dnia, raczej jest spokojny.

Slę pozdrówka z deszczowego Dusseldorfu
      • asik_w Re: Już wtorek... 25.11.03, 19:37
        Hej dziewczyny!!! u nas wtorek zaczal sie tragicznie, obudzilam sie z okropnym
        bolem gardla, czuje ze mam zatkany nos, jest mi zimno no i wlasnie teraz
        zaczelam kichac, najgorzej ze na gardle mam jakies plamki, boje sie zeby to
        nie byla anginasad(((, najchetniej znowu bym wrocila do lozka tylko, ze musze
        isc po antybiotyk dla siebie, po ostatnim badaniu moczu wykryto mi jakas
        infekcjesad ale tak mysle, ze jak moze lapie mnie angina to ten antybiotyk
        pomoze i na to i nie bede musiala sie faszerowac niewiadomo czym, musze sie
        cieplo ubrac, u nas tez robi sie juz zimno, mimo ze to poludnie usa, i wyjsc a
        moze ten krotki spacer postawi mnie na nogi, oj dobrze by bylo, bo siedze od
        rana do nocy sama w domu i juz kota dostaje, pozdrawiamy serdecznie i
        trzymajcie sie cieplo i zdrowo asik i 20 tygwink)
        • elzetka Re: Już wtorek... 26.11.03, 11:55
          Hej! Ten tydzień mam bardzo obfity w różne planowane i nieplanowane wydarzenia.
          A dwa najważniejsze to w piątek po południu wizyta u ginekologa i zaraz potem
          USG u dr Osóbki-Morawskiego. Opiszę, jak było, ale już w przyszłym tygodniu, bo
          mogę tylko z pracy. Mam nadzieję, że nasz wielkoludek nie wypnie się pupą i
          pokaże coś więcej, a moja siostra to już nawet podejrzewała, że mam jakieś
          przecieki nt. płci dzidziusia, bo jakoś mi się o nim cały czas mówi w rodzaju
          męskim, ciekawe, co z tego wyniknie...Tymczasem mój brzuszek autentycznie
          szaleje, każdy, kto widzi mnie raptem po kilku dniach, dziwi się, jak on juz
          urósł. Niestety to juz końcówka chodzenia w najluźniejszych i
          najdłuższych "normalnych" ubraniach z mojej garderoby, mam coraz mniejszy wybór
          i na święta to juz na pewno będę musiała wyciągnąć moje tuniki ciążowe i
          spodnie z "doszytym brzuchem" z poprzedniego razu.
          W poniedziłek niania nie mogła przyjechać i zostałam sama z Adą na cały dzień i
          prawie, że nie potrafiłam sobie poradzić, bo akurat nawaliła winda, a potem
          moja córeczka nie chciała do domu i musiałam ją niestety siłą zabierać - oj
          dużo mnie to kosztowało wysiłku...Ciekawa jestem jak inne już-mamusie sobie
          radzą z podwójnym obciążeniem tzn. jeden dzidziuś w brzuszku i jeden na
          zewnątrz? Poza tym wczoraj w naszej wspólnej maleńkiej sypialence
          zamontowaliśmy w końcu karnisz i nową firankę w kolorowe ważki i jakoś tak miło
          się zrobiło, a jutro idziemy z wizytą do sąsiadów, którzy spodziewają się
          dzidzi już na Boże Narodzenie, więc powymieniamy się trochę doświadczeniami
          (ale mój brzuszek to chyba nie dużo mniejszy od 8-miesięcznego sąsiadki...)
          Pozdrawiam Was gorąco i Wasze bobasy!
          • renka.gg Re: Już wtorek... 26.11.03, 19:45
            Cześć,

To ja się przyznam - przytyłam już 10 kg (23 tydzień). Lekarz już nie krzyczy,
            krzyczał w poprzedniej ciąży, ale że później schudłam z nawiązką to dał już
            spokój, uznał, że tak już mam smile Mnie wcale nie jest z tym dobrze jak sie
            domyślacie, brzuch wielki, ciągle siku itp., ale cóż.
            A co do opieki nad starszym dzieckiem, to cięzko. Właśnie od jakiś dwóch
            tygodni moja córka przechodzi fazę buntu - wszystko na przekór. Ach jak trudno
            utrzymać nerwy na wodzy... I ucieka mówiąc, że idzie do dzieci i robi mi pa,
            pa. A ja z tym brzuchem muszę ją ganiać. Wszystkie swoje rzeczy rozdaje
            dzieciom, na dwór bierze cały arsenał, a później rozdaje i nie chce wziąć z
            powrotem. Niby dobrze, ale... No i cały czas tylko daj kakao i daj kakao. Moje
            dziecko uzależniło się od kakao!!! Właśnie poszli z tatą po mleko, bo znów się
            skończyło. Chyba zakupię w Makro całą zgrzewkę (oczywiście razem z kakao).
            Robiłąm jej badania na cukrzycę bo ona strasznie dużo pije, ale na szczęście
            wszystko ok, a lekarz powiedział, że dzieci tak mają. Do tego wszystkiego
            dochodzi nauka korzystania z nocnika, a właściwie z sedesu (bo to jej się
            bardziej podoba), więc tę część dnia, którą spędzam w domu spędzam między
            kuchnią (robieniem picia głównie) i toaletą (ja albo ona). Z powodu
            ograniczonej pojemności pęcherza spacer też już ograniczony do ok. godziny
            jednorazowo.
            Ale nie jest tak źle - Olcia śpi w dzień ok. 2-3 godzin, a ja czytam, czytam,
            czytam... A poza tym jest słodziutka, ale to do mnie dociera najczęściej rano
            (jak jeszcze nie jestem zmęczona) i wieczorem (jak już śpi lub usypia). Trochę
            to pesymistycznie zabrzmiałao, ale dzisiaj jestem wykończona, to dlatego. Ach,
            żeby tak mieć kogoś do pomocy chociaż na pół dnia...

Pozdrawiam i mam nadzieję, że nie udzielił Wam się mój "zmęczony" nastrój.

Renata
            • elzetka Re: Już czwartek 27.11.03, 08:42
              do Renata:
              chciałam Ci tylko powiedzieć, że Cię bardzo podziwiam, że dajesz sobie sama
              radę z Olą. Moja Ada w podobnym wieku (12.02.2002) też ma właśnie okres buntu,
              wszystko jest na nie, a ostatnio najbardziej męczy mnie jej niechęć do pójścia
              spać wieczorem, po kilka razy wychodzi z łóżeczka i przylatuje do nas, a my
              cierpliwie jej tłumaczymy i odnosimy z powrotem. I naprawdę potrafi mnie
              zmęczyć, chociaż sama jestem z nią raczej sporadycznie. Cały czas mamy nianię,
              a jak przestanę chodzić do pracy to też będzie mi pomagała, wtedy Adą mogę się
              co prawda tylko ja zajmować, ale niania będzie przynajmniej wyprowadzac ją na
              spacer i moze pomagać mi w innych obowiązkach. Pozdrawiam!
              • dorota.gdynia Re: Czy ja jestem normalna??? 27.11.03, 13:04
                Witajcie!
                Czytam tak sobie co piszecie i zastanawiam się, czy jestem normalna... Chyba
                jestem przewrażliwiona. Od początku ciąży chodzę do dwóch lekarzy: państwowo i
                prywatnie, do tego lekarz, który przyjmuje prywatnie sam robi usg, a kobieta
                państwowo (chodzę do niej od kilku lat i bardzo jej ufam) zapisuje na usg do
                innego lekarza; czyli opiekuje się mną w sumie trzech lekarzy. A teraz
                zapisałam się na jutro na usg jeszcze do innego - bo to połowa ciąży i fajnie
                jest zobić usg u innego specjalisty (tym bardziej, że zostanie ono nagrane na
                kasetę smile) Czy to przesada? A może wy tez konsultujecie się z innymi lekarzami
                niż lekarze prowadzący?
                Ślę pozdrowienia!
                Dorota i Maleństwo - jeszcze nie wiadomo KTO...
                • mima3 Re: Czy ja jestem normalna??? 27.11.03, 16:33
                  ja podobnie konsultuje niektore problemy z innymi lekarzami, co powoduje
                  czesto niezle zamieszanie w glowie, niestety.
                  Dzis bylam u lekarza z dolegliwoscia ciazowa jaka sa hemoroidy, i lekarz przy
                  okazji chcial zbadac tetno dziecka i go...nie znalazl, wyslal mnie pilnie na
                  usg, przezylam to strasznie!
                  na szczescie jest ok, tylko sprzet do badania tetna kiepski i to w przychodni
                  Lima w Marriocie!
    • opolanka1 Przed wyjazdem 27.11.03, 15:41
      Cześć Dziewczyny!

I nadszedł ten dzień, kiedy będę jechać do Opola. To już dzisiaj wieczorkiem.
      Naszykowane mam już ciuszki do spakowania, ale powiem szczerze, moja garderoba
      uległa minimalizacji, ze względu na ciążę.....no cóż pozostało mi kilka jeszcze
      w miarę dobrych ciuszków, a reszta wisi sobie w szafie i czeka na swój czas.....

Czuję się bardzo dobrze, chcociaż wczoraj miałam potworne bóle albo żołądka,
      albo wątroby...dobrze, że ustały..i wieczór miałam już spokój, wiec delektowałam
      się kopiącym Maleństwem!!!

no cóż 1000 km przed nami, dobrze, że jedziemy autkiem, to można stanać kiedy
      sie chce i wyprostować kości. Powoli przymierzam się do kąpieli, a potem
      wypoczynku, na łóżeczku.....

Slę pzodrowienia
      Odezwę się juz z Opola

P.S. Dorota, jeśli dobrze Ci z tym, że chodzisz do kilku lekarzy, to
      najważniejsze...przecież Twoje odczucia grają pierwsze skrzypce. Może taka sama
      opinia kilku lekarzy, dziaął na Ciebie uspakajająco...Więc nie myśl sobie, ze
      przesadzasz...widocznie masz taką potrzebę i już...A jak kawa? Jedna dziennie???
    • madziarka7 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 27.11.03, 16:26
      Czesc Mamuski i Maluszkismile
      Bardzo sie ciesze, ze znalazlam Wasze forum i moge sie dolaczycsmile Moj babelek
      planowany jest na 16.04.04, jeszcze nie wiem jekiej jest plci - usg bedzie
      02.12. wiec mam nadzieje, ze da sie podgladnacsmile Poki co przytylam jakies 4,5
      kg i ogolnie czuje sie ok. Maluszek jeszcze za mocno nie kopie, co i rusz jakby
      puknie od srodka i cisza - co mnie zaczyna niepokoic! Pocieszam sie, tym ze to
      pierwsza ciaza i ze w ksiazkach podaja 16 - 22 tydz. jako do poczucia
      pierwszych ruchow. Ciekawa jestem, jak to u Was wyglada?

Pozdrawiam serdecznie Was i wasze malusiesmile
      Madzia i maluszeksmile
      • mami27 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 27.11.03, 21:53
        Cześć dziewczyny i chłopcy (to do tych w brzuszkach),
        Reniu, elzetko czytam Wasze posty i jakbym widziała siebie. Zwłaszcza jak ty
        Reniu biegam za Julią (30.10.2001) jak jesteśmy na spacerze. I myślę też o niej
        wieczorem jaka była słodka tego dnia. Na szczęscie pamiętam wtedy tylko te
        dobre chwile z dnia. Moja też się buntuje, nie chce iść spać wieczorem, jakby
        bała sie że coś traci. Dzisiaj na przykład nawet nie chciała się dać rozebrać
        wieczorem. Sam krzyk! U ciebie Reniu jest kakao, a u mnie fufu. A fufu to
        kaszka z zmieszana z płatkami kukurydzianymi. A fufu bo to jest sypkie! Obcy
        niestety nie połapie się w słownictwie mojej pociechy. Bo np. kakor to traktor,
        a guci to smoczek, a kać to czapka itd... Elzetko, mam opiekunkę do Julki tylko
        kiedy mąż nie może jej pilnować, albo mam coś do załatwienia. Więc właściwie
        jesteśmy cały czas razem. Ale dosyć opowiadania o rzeczach mniej miłych. Teraz
        coś fajnego! Julka uwielbia śpiewać, niestety tylko ona wie, co akurat śpiewa.
        No i dzisiaj ubrała rajstopy na głowę i udawała kilka godzin, że ma takie
        długie włosy.
        Dorotko! Wydaje mi się, że jesteś całkiem normalna, bo też cały czas myslę o
        tym, czy dobrze robię, jeżeli cały czas chodzę tylko do jednego gina. Mam
        oczywiście do niego pełne zaufanie, ale coś tam w środku mówi, czy on aby
        wszystko dobrze widzi na tym USG. A może robi cos niedokładnie? Czy na pewno
        jest wszystko w porządku? Może tez wybiorę się jeszcze do kogos na USG? Tylko
        co wtedy mówić?: "nie chcę chodzić do pana, tylko przyszłam sobie na jedno
        USG"> Czy lekarze chętnie to widzą? Co o tym sądziecie?
        Opolanko, pwenie już jestes w podróży, ale życzę Ci i tak szerokiej drogi...
        No i witamy jeszcze jedną kwietnióweczkę Madzię,

Pozdrowionka
        Ewa
        • klemensik2 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 08:15
          Do madziarki7 Nie martw się. Ja kończę 22 tydzień i dzidziuś jeszcze nie daje
          znaków. Na USG jest w porządku i wyniki też mam dobre, serduszko mu lub jej
          wali, i fika koziolki na USG a mimo to go nie czuję.Ja mam termin 10 dni
          wczesniej.
          • dorota.gdynia Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 09:21
            Cześć!
            No to dziś kolejny dzień nadziei, że Maleństwo ukaże się kim jest... Mami27 - Z
            tymi lekarzami, to różnie bywa - ja dzwoniłam prywatnie w sprawie jednej
            konsultacji usg - teraz w połowie ciąży i dwóch mi odmówiło!!! Wyobrażacie
            sobie - nie jest pani moja pacjentką i nie mogę pani zapisać na badanie tak na
            jeden raz. Dziwne - zobaczymy dziś, jak będzie. Mam nadzieję, że nie będzie
            niemiły, tylko wszystko mi dokładnie opowie. Dziękuję Wam dziewczyny za parę
            słów otuchy; więc chyba jestem normalna smile) ale tak sie martwię, że coś może
            być nie tak... i chyba stąd moja panika.
            Opolanko! Juz chyba powinnam Ci napisać - witaj w Polsce! Napisz nam koniecznie
            jak znieśliście podróż. No i życzę udanego pobytu w rodzinnym Opolu! A kawa
            nadal jedna smile)
            Co do ruchów to jest tak dziwnie - teraz np. od dwóch dni cisza, a przed chwilą
            dwa kopniaki i pewnie znowu cisza... sad( Klemensik - mi z usg wychodzi też, że
            są niezłe fikołki i Maleństwo nie chce się dać zmierzyć, a też nie czuję takich
            extra kopniaków, a które czekam...
            Titicaca! A co u Ciebie? Już dawno nic nie pisałaś. Odezwij się do nas...
            Pozdrówka dla Wszystkich! Witam kolejną mamusię!
            Dorota i Maleństwo.
    • male_co_nieco Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 10:18
      Cześć Dziewczyny!!
      Witam w piątkowe przedpołudnie. Czy u Was również czas pędzi jak oszalały??
      Niedawno był poniedziałek a tu nagle piątek. Niedawno był 7 tydzień ciąży a tu
      już 19smile A teraz grudzień tuż, tuż, i oczywiście Święta. Co roku grudzień
      umyka mi jakoś szybciutko, pozostają miłe wspomnienia i oczekiwanie na
      przyszłoroczne. A w tym roku Nasze ostatnie Święta bez maleństwa. Jejku już
      ogromnie się cieszę na następnesmile To dopiero będą Święta

Co do uczęszczania do kilku lekarzy, to myślę, że nie ma w tym nic
      nienormalnego. Jeśli tylko przyszła mama dzięki takim konsultacjom czuje się
      spokojniejsza to chyba w porządku, wiadomo spokój w ciąży to rzecz bardzo
      ważna a jeśli dzięki takim wizytom można w jakimś stopniu zredukować stres to,
      czemu nie.
      Witam też nową mamusie, a Tobie Opolanko życzę udanego pobytu.

Pozdrawiam wszystkie mamy i maleństwa.Nika
      • titicaka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 11:35
        Czesc wielkie brzuszki wink
        Czytam kazdego dnia co u Was slychac i ciesze sie ,ze macie dobre samopoczucie.
        Nie pisze ostatnio ,gdyz jestem zabiegana , do tego moj maz zachorowal na grype
        i lezy juz kilka dni w lozku z goraczka . Mnie nic nie bierze ( nie
        zapeszac ) , ale cala rodzinka choruje ...
        Ostatnio mielismy zaplanowanych wiele rzeczy ,wiec musialam ich dopilnowac
        sama, poza tym nic mi nie wychodzi , mam jakies lewe rece od tygodnia , wczoraj
        zepsulam jablecznik , zapomnialam o tylu rzeczach , jestem jakas rostrzepana.
        Dziewczyny skonczylam pokoik ,przyjechali panowie z lozeczkiem i je rozlozyli ,
        jakie sliczne to wszystko ...ale co ja teraz bede robila przez te cztery
        miesiace jesli wszystko mam juz przygotowane ???Narazie robie zdjecia pokoiku i
        ubranek i przesylam mamie i sie obie bardzo z tego cieszymywink).
        Uczylam meza jak przewijac dzidzie na misiu ... ale sie usmialismy ...
        dobrze ,ze nas nikt nie widzial !!!
        Grudzien mam wolny ,ale nudy , w styczniu znowu szkolasmile,ktora konczy sie 26
        marca ,mam nadzieje ,ze nie urodze na zajeciach .
        Czekam na plec dzidzi Dorotki , a masz jakies przeczucia ?
        Opolanka ale Ci dobrze, jestes w ojczyznie - hmmmm polskie jedzonko !
        Jesli chodzi o chodzenie do kilku lekarzy to ja jestem za ,ja trzymam sie
        jednego lekarza ,ale on od czasu do czasu kieruje mnie do innego specjalisty i
        to mnie uspakaja. Poza tym jestem spokojna ,bo moj Aleks to niezly urwis i
        doslownie szaleje w brzuchu , az caly faluje.Mam nadzieje ,ze bedzie grzecznym
        niemowlakiem wink!
        Juz 22 tydzien ciazy , czas tak szybko leci , juz nie moge sie doczekac
        kwietnia ...
        Fajnie jest czytac o waszych starszych pociechach za ktorymi musicie
        biegac smile , swieta z dziecmi ,to musi byc cos wspanialego , zazdroszcze smile
        Pozdrawiam Beatka i Aleks
        • titicaka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ...LISTA 28.11.03, 11:43

(dziewczynkasmile)MAJA
          (dziewczynkasmile)
          27.09.2003
          KABR4 - termin marz/kw
          KMISZKA - termin 26.04
          gg 4033322
          *Warszawa,slub
          14.09.2002
          MIMA3(Agnieszka) - termin 2.04 - imie fasolki ?(dziewczynkasmile) *Warszawa
          (Kabaty),slub 25.10.2003
          9.09.1995
          MARARA - termin 23.04
          slub 11.08.2001
          MADZIARKA7(Magda) - termin 16.04

• titicaka kwiecien 2004 ,LISTA ... jeszcze Anai4 28.11.03, 11:49

(dziewczynkasmile)MAJA
            (dziewczynkasmile)
            27.09.2003
            KABR4 - termin marz/kw
            KMISZKA - termin 26.04
            gg 4033322
            *Warszawa,slub
            14.09.2002
            (Kabaty),slub 25.10.2003
            9.09.1995
            MARARA - termin 23.04
            slub 11.08.2001
            ANAI4 - termin 15.04 - imiona fasolki Karolinka lub Mikołaj ,*Krakow , slub
            21.09.2002
    • pearl24 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 11:48
      Witam brzuszki!!!

Oj widzę że wiele z nas podobnie mysli w sprawie tej opieki lekarzy.Ja tu
      chodzę do jedego lekarza,usg robi inny(drMakowski-przyjmuje tam gdzie Osóbka-
      Morawski) ale jak jestem w Szczecinie to lecę do "swojego"gina,do którego
      chodziłam kilka lat-dużo by o nim pisaćsmileZabieram ze sobą wszystkie
      wyniki,wypisy usg i pokazuje mu,w grudniu jak pojade też tak zrobie-on nie ma
      nic przeciwko-wie że nie mieszkam już w sz-nie i chyba jest mu nawet miło,ze
      obdarzam go takim zaufaniem,że sprawdzam u niego "czy na pewno jest dobrze".
      Więc chodzcie do tylu lekarzy ilu chcecie-spokoj ducha najważniejszy

Poza tym we wtorek właśnie byłam na usg-kochane maleństwo pokazało ponownie co
      ma między nózkami i lekarz potwierdził że "chłopca z tego nie będzie,piękna
      cipeczka"smile Bardzo długo oglądał małą i w końcu usłyszałam że "nie mam do
      córci żadnych zastrzeżeń"uff! Poza tym podejrzeliśmy małą jak sobie
      ziewnęła,policzyliśmy paluszki.Jestem spokojna.
      Mała czasem daje mi sie konkretnie we znaki,jak leże z gołym brzuszkiem to
      nawet widać gdzie się wierci i nie wiem czy to nie za wcześnie ale czasem
      dostaję kopniaczka w chyba w pęcherz-dziwne uczucie.A czasem jak jestem
      zabiegana to cały dzień jest spokojna.

A co do imienia to myślałam że już podałam-odpadły z miesiąc temu wszystkie
      typy i została Weronika ale tatusiowi i mi też spodobało sie kilka tygodni temu
      imie Maja wiec pewnie to zostanie.

Jutro zaczynam 23tydzień,szybko mija czas.Zapisaliśmy sie od 19stycznia do
      szkoły rodzenia,byłam na ćwiczeniach dla przyszłych mam-to przez ból
      kręgosłupa.Super sprawa.
      Poza tym rehabilitantka prowadząca ćwiczenia stwierdziła że, szybko zaczął mnie
      boleć kręgosłup-bo patrząc na mój brzuch jestem chyba "koniec
      czwartego,początek piątego misiąca".Dobre,dobre...oby tak dalejsmile)

Strasznie sie rozpisałam.
      Opolanko miłego pobytu w domku,uważajcie w drodze!

A was wszystkie pozdrawiam gorąco!!!
      Do usłyszenia
      Gosia
    • godiva Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 12:55
      Witam Was wszystkie!

Ja już jestem po wizycie 'połówkowej'. Dzidzius jest w porządku, ale bardzo
      duży! Wiec znowu przesuwam sie nieco wprzód, ej jakie tam nieco o tydzien,
      czyli juz okolo 23 marca..., no ale nie dam sie już wyrzucić z tego wątkusmile Nie
      wiem, czemu to małe tak rośnie, ani ja, ani tatuś do wielkich ludzi nie
      należymy. Płci za bardzo nie chciałam znać i dobrze, bo lekarz też się nie
      naprzykrzał - jedynie stwierdził, że 'po wymiarach wygląda na faceta'. No
      cóż...pożyjemy, zobaczymy.Myślę sobie za to, że skoro dzidz taki duży, to jakoś
      słabo kopie... Ech, psychozy, psychozy...
      Za to zaczyna mnie powoli drażnić otoczenie - czyt. praca. Może nie powinnam
      się dziwić, od poczęcia nie opuściłam ani jednego dnia w pracy - tylko raz
      zwolniłam się wcześniej o godzinę, bo miałam badania i marzy mi się odrobina
      uznania... takiego zwykłego, bo o materialnym nie wspomnesad Wiecie co, mam dość
      powoli... Nie chce się wdawac w szczegóły, bo to nie czas, ani miejsce ne tego
      typu opowieści.
      Cieszyć się trzeba, że rosną nam w brzuchach nasi sprzymierzeńcy!!

Pozdrawiam i życzę Wam udanych i sympatycznych weekendów.
      Godiva
      • jolla Będzie chłopczyk ! 28.11.03, 14:24
        Witajcie Dziewczyny !
        Jestem właśnie po USG 21-tygodniowym. Mimo, że zarzekałam się, że nie chcę znać
        płci, to nie wytrzymałam, kiedy gin spytał, czy ma powiedzieć. No i będzie
        chłopczyk (czyli Jasio) ! Troszeczkę jestem rozczarowana (liczyłam po cichu na
        dziewczynkęwink, ale najważniejsze, że dzieciaczek rozwija się prawidłowo, a
        nawet, jak powiedział gin "lepiej niż dobrze" smile))))
        No i wierci się jak szalony, prostuje te swoje długie nożyska na monitorze, a
        tymczasem ja prawie nic nie czuję, jakieś niewyraźne nie wiadomo co, na pewno
        nie mozna tego nazwać kopaniem. No, ale skoro piszecie, żeby się nie martwić,
        to nie będę.
        Za dwa tygodnie czeka mnie wizyta u Roszkowskiego, jak on też na tej swojej
        kosmicznej maszynerii stwierdzi, że wszystko dobrze, to już naprawdę będę spać
        spokojnie smile
        Aha, przytyłam już 6 kilo, ale nie wydaje mi się, żebym była szczegółnie gruba.
        Wręcz przeciwnie, bardzo się sobie podobam z brzuszkiem wink

Pozdrawiam was wszystkie - dziś wyjątkowo pogodnie i optymistycznie
        jolla
        • dorota.gdynia Re: Będzie chłopczyk ! 28.11.03, 14:47
          Jolla! Moje gratulacje! Może dziś też będę wiedzieć, co tam siedzi w brzuszku...
          Pozdrowionka!
      • dorota.gdynia Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 28.11.03, 14:34
        Godiva! Naprawdę podziwiam - i chyba wiem co czujesz - ja też pomału mam dośc
        pracy. Od początku ciąży miałam tylko jeden dzień urlopu (na pogrzeb babci),
        ale za to miałam tydzień zwolnienia i to mnie podbudowało, bo naładowałam w tym
        czasie akumulatorki. Lekarka powiedziała mi już, że mam pomyśleć o zwolnieniu
        od stycznia - ale jeszcze nie wiem jak będzie.
        Titicaka! Może już dziś będę widzieć co tam siedzi w brzuszku!!! Sama jestem
        ciekawa! Co do przeczucia: ja cały czas myślałam, że to dziewczynka, a wszyscy
        na około mówią, że chłopak smile Więc trudno powiedzieć...
        No fajnie, że już masz wszystko gotowe! Będzie nam teraz coraz ciężej urządzać
        pokoiki, a Ty już nasz gotowe "królestwo" dla Alexa - przyślij nam też zdjęcia!
        P.S. Aż głupio się przyznać, ale ja jeszcze nie mam nic sad(
        Dorota i Maleństwo (jeszcze tajemnica).
        • monikaps Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 29.11.03, 21:04
          Witam dziewczyny i Brzuszki !
          Jak tam andrzejki? Wrozycie? My jutro jedziemy do mojego Taty - Andrzeja, niech on nam powrozy. No i dobry obiadek dostaniemy. Czy ktos tez ma takie problemy z jedzeniem ? Rano - nie moge jesc bo mdli (moze przez zelazo - biore 2 razy dziennie) a wieczorem zgaga. No trudno, byleby nie bylo gorzej.
          Wy sie przejmujecie waga, ze za duzo, a ja, ze za malo - bo wlasciwie nie przybylo mi wcale. Tylko brzuszek zmienil ksztalt, chociaz pewnie zmiescilabym sie jeszcze w swoja zwykla spodnice. Tyle ze nie byloby wygodnie, a o rajstopach to wcale wole nie myslec.
          Znalazlam przypadkiem fajny sklepik (w Warszawie, ale blisko Dworca Powisle). Wczesniej bylam w Smyku i bardzo sie rozczarowalam - ale brzydactwa. A w tym nowym sklepie rzeczy moze nie rewelacyjne, ale i nie takie zle (przynajmniej w porownaniu). A jakie ceny! Kupilam sobie dzinsowa dluga spodnice na szelkach i zaplacilam 33 zl. Byly jeszcze w tej cenie sztruksowe a spodnie ogrodniczki po 49 zl. Glownie ubrania firmy "ma.ma". Byla tez bielizna w niewygorowanej cenie, a mnie bardzo zainteresowaly rajstopy - Veneziana Mamma Donna: 20den - 13 zl, 50den - 15.50. Za 20-tki w Alei Wyzwolenia zaplacilam wczesniej 20zl.
          Jesli ktos chcialby tam sie wybrac, to nalezy szukac w centrum Handlowym ARKADIA pod wiaduktem mostu Poniatowskiego, czynne od 12.00-19.00. Planuja tam tez miec komis. Ja pewnie sie tam jeszcze wybiore jak mi brzuszek bardziej urosnie.
          Przepraszam, jesli ktos nie ma ochoty na reklamy, ale mnie sie tam podobalo.
          Juz nie moge sie doczekac czwartku - idziemy na USG. Mam nadzieje, ze wykaze, ze wszystko jest w porzadku - to najwazniejsze. Ogolnie staram sie nie panikowac, ale nie zawsze mi wychodzi...
          Titicaka, ale Ci zazdroszcze, ze masz tyle miejsca dla Maluszka. My mamy dwa nieduze pokoje, wiec nic jeszcze nie kupujemy. Poki co chodzimy i ogladamy.
          Jakie sklepy polecacie w Warszawie? Tylko zeby mialy rozsadniejsze ceny niz te w Galerii Mokotow crying

Pozdrowienia
          i nie traccie humoru chociaz pogoda sie psuje

Monika i ???
          • edi.k Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 30.11.03, 16:30
            Witam Was Wszystkie!
            Dzieki Moniko za podpowiedz. W najblizszym czasie wybieram sie na zakupy, bo
            trudno mi juz upchnac brzuszek w moje stare ubrania. A tu i Swieta niedlugo....
            Duzo tez szyje samodzielnie. Myslalam ostatnio, aby kupic jakis fajny material
            i wymyslec cos sama, bo rzadko ktore ubrania ciazowe dostepne w sklepach mi
            sie podobaja. Niestety, gdy ostatnio szylam starszemu synkowi stroj do
            teatrzyku szkolnego, nie moglam juz wysiedziec nad maszyna. Bede jednak
            musiala sie jakos przelamac, bo mam w planach poszcie kilku rzeczy dla
            maluszka.
            Te centrum handlowe jest blizej dworca, czy Wisly?
            Pozdrawiam
            Edyta
            • elzetka Jeszcze jeden chłopiec!!! 01.12.03, 09:32
              No i moje przeczucia się spełniły! Noszę w sobie chłopaczka, więc będziemy
              mieli parkę dzieci. Niestety nie ma jeszcze decyzji w sprawie imienia dla
              naszego synka, ale naciskam męża, żeby zrobić to jak najszybciej. Mamom z W-wy
              polecam USG u dr Osóbki-Morawskiego. Dowiedziałam się, że wszystko jest w
              normie, zarówno u dzidzi, jak i u mnie w środku i naprawdę jestem już spokojna,
              a jeżeli chodzi o płeć to śmiesznie, bo mój mąż już dojrzał coś pomiędzy
              nóżkami zanim lekarz nas poinformował i krzyczał: Widać! chociaż ja nic nie
              widziałam. Poza tym nasz synek waży już prawie 600g i jest o tydzień do przodu
              z rozwojem, ale to też jest normalne. Jesteśmy bardzo szczęśliwi! Pozdrawiam
              Was gorąco!
              • dorota.gdynia Re: Jeszcze jeden chłopiec!!! 01.12.03, 10:37
                GRATULACJE ELAZETKA!!! No a ja dalej nic nie wiem - to znaczy tak nie do
                końca... Usg piątkowe było ok - lekarz na początku wizyty dał mi do
                zrozumienia, że nie jest zwolennikiem mówienia rodzicom płci, bo to cudowna
                tajemnica itd... Całe badanie było fantastyczne - pięknie opowiadał o
                wszystkim: serduszku, płucach, rączkach, nóżkach, liczyliśmy wspólnie paluszki,
                oglądaliśmy buźkę i łykacjący płyn. Tylko lekarz powiedział, że właściwie nie
                jest pewny płci i nie powie sad( A po powrocie do domu włączyłam kasetę i
                oglądałam kilka razy... Cudowne wspomienia... Szkoda, że nie ma tej pięknej
                opowieści, bo to niemy film... No ale oglądałam ten film juz po raz kolejny na
                stop-klatce i wydaje mi się, że widziałam CHŁOPCA smile Ale to tylko moje
                przypuszczenia... Ciekawe czy się sprawdzą...
                Pozdrawiam,
                Dorota i Maleństwo
              • uszczesn Re: Jeszcze jeden chłopiec!!! 01.12.03, 19:18
                Gratuluje Elzetko i bardzo się cieszę razem z Tobą!!!
                Ja też wybieram się do Osóbki-Morawskiego, ale dopiero 19 grudnia. Moim
                marzeniem jest po wizycie napisać list o takiej treści jak Ty, czyli, że z
                maluszkiem jest ok, no i fajnie, gdyby i moje przeczucia się spełniły co do
                płci (też mam przeczucie, że to chłopiec, ale gdyby była dziewczynka to też
                byłabym bardzo szczęśliwa!).
                Czy możesz napisać czy nagrywałaś kasetę i czy wogóle ten facet jest przyjemny,
                jak długo trwała wizyta?
                Pozdrawiam te mamy które są przed tym WAŻNYM USG i te szczęśliwe po. Ula
                • malilka Re: Jeszcze jeden chłopiec!!! 01.12.03, 22:21
                  Witam,
                  Moje dziecko chyba samo zdecydowało, że odkrywanie płci to psucie rodzicom
                  zabawy, więc na dzisiejszym usg nie miał najmniejszego zamiaru pokazać swoich
                  klejnocików. Głównie sobie jakby łaził na czworaczka (co za pozycja!) bokiem do
                  sondy, więc nie było żadnych szans, by go podejrzeć. Poza tym wszystko w
                  najlepszym porządku.
                  Ciągle grubieję zyskując nowe przezwiska smile Wchodzę już tylko w jedne spodnie,
                  które sobie kupiłam na początku ciąży (wtedy o rozmiar za duże przelatywały mi
                  przez biodra, hehe), ale chcę w nich chodzić najdłużej jak się da, żeby
                  niepotrzebnie nie inwestować w ciążowe ciuszki, które nadal wydają mi się
                  okropne- moje zdanie odnośnie ogrodniczek nic a nic się nie zmieniło smile)
                  Dzieciaczek kopie, momentami bardzo mocno, ostatnio się zastanawiam, kiedy śpi-
                  wczoraj o 3 nad ranem jeszcze kopał, a jak się obudziłam to już kopał i cały
                  dzień (już następny) robi to bez przerwy!
                  Pozdrowionka
                • elzetka Re: Jeszcze jeden chłopiec!!! 02.12.03, 09:22
                  do Uszczesn:
                  Wizyta u Osóbki-Morawskiego nie była zbyt długa - nie patrzyłam na zegarek, ale
                  chyba ok. 5 min. Doktor pokazał nam każdy element budowy dziecka, od główki,
                  przez serce, ukł. pokarmowy do rączek i stópek (w między czasie, zobaczyliśmy,
                  że coś wystaje między nóżkami) i wykluczył wszelkie wady. Nagrywaliśmy to
                  kasetę (trzeba zabrać z domu) i fajne jest to, że nagrał się cały jego
                  komentarz i nasze reakcje. Doktor był sympatyczny, wogóle panowała tam miła
                  atmosfera, moze przez to, że byliśmy z Adą, na którą wszyscy zwracali uwagę i
                  zagadywali, że zobaczyła braciszka. Dostaliśmy też piękny opis całego USG ze
                  zdjęciami i Ada dostała zestaw promocyjny dla dzidzi (tzn. ulotki, próbki).
                  Podobało mi się też to, że jest oddzielny monitor dla rodziców. Myślę, że na
                  pewno będziesz zadowolona, tylko musisz jeszcze troszeczkę pobyć cierpliwa...
                  • edi.k Do Elzetki 02.12.03, 11:42
                    Czy moglabys mi podac namiary do dr. Osobki-Morawskiego(tel., adres gabinetu).
                    Jak dlugo oczekuje sie na wizyte. Ile kosztuje USG.
                    Z gory dziekuje...
                    Pozdrawiam
                    Edyta
    • opolanka1 Wieści z Opola! ;-) 02.12.03, 09:49
      Cześć dziewczyny!!!

Dzień zaczynam bardzo udanie, bo ze słońcem na dworze, co wywołało uśmiech na
      mojej twarzy...
      A teraz wszytko pokolei...Przyjechaliśmy w piątek rano, a w południe gdzieś
      dwie godzinki nastaliśmy sie w USC, ale wszytko zostało załatwione i 27
      grudnia, zostanę żoną...Ale to brzmi...hihi
      Wczoraj byłam u ginekologa. Takze miałam usg. Nagrywane na kasetkę. Wszystko
      widziałąm, ale jak wiecie, ja nadal nie chce znać płci, wiec lekarz milczał jak
      głaz..choć jak sam mówi, on już wie.......Byłam sama, bo przysżły mąż, musiał
      wracać do Niemiec...Wiec nagranie, będzie dla niego takze wielką pamiątką.
      Widziałam wszystkie ważniejsze części ciałka...Moje maleństwo waży juz 490
      gram, a jego serduszko bije 149 uderzeń na minutkę....Zdjęcie z usg, mam jak
      dzidzia wyprostowałą calą dłoń tak, ze każdy paluszke z osobna można
      policzyć...Doktor stwierdził, ze będzie z dziecka dyplomata, bo tak ładnie
      podaje rączkę....No i ujrzałąm, jak maleństwo wkłada palca do buzi i sobie
      ssie...Z wszystkich pomiarów, komputer wylicyzł, że to 21 tydzień i 1 dzień, a
      z wyliczeń od OM, wychodzi, ze to 21 tydzień i 2 dni..Więc cały czas jest
      idealnie...

Slę pozdrowienia.
      Wybieram sie dzisiaj na miasto w poszukiwaniu materiału an sukienkę. bardzo sie
      ciesze, ze moja krawcowa ma czas i uszyje mi kreacje bez problemu. mamy sie
      tylko zastanowić wspólnie z nią nad fasonem...a tu powiem, ze ciężko mi cosik
      wymyslec...ale jeszcze mam chwile do namysłu.

Gratuluje wszystkim mamą, które znają już płeć dziecka.
      Trzymajcie sie cieplutko
      Mięłgo dnia
      • ola11 do doroty z gdyni 02.12.03, 11:58
        Dorotko, jesteśmy mniej więcej w tym samym czasie ciązy. Ja też z Gdyni. Napisz
        mi prosze, do kogo chodzisz i u kogo bylaś na usg?
        • dorota.gdynia Re: do doroty z gdyni 02.12.03, 15:04
          Witaj Olu!
          Ja chodzę do dr Letkiewicz (moja lekarz prowadząca do której chodzę od kilku
          lat) i ona kieruje mnie na usg do dr Skweresa. Dodatkowo odwiedzam prywatnie dr
          Bednarza, a ostatnie usg (była to jednorazowa wizyta) robiłam u dr
          Kiełkowskiego. Napisz więcej o sobie i do jakiego lekarza Ty chodzisz; będziesz
          rodzić w szpitalu na pl. Kaszubskim?
          Opolanko! Gratuluję wytrwałości! Ja umieram z ciekawości co tam siedzi u mnie w
          brzuszku smile
          Gratuluję kolejnym przyszłym mamom poznania tajemnicy płci swoich Maleństw.
          Pozdrawiam serdecznie!
          • elzetka do Edyty 02.12.03, 15:46

Juz podaję namiary:
            dr Osóbka-Morawski
            DIAGMED tel. 849 88 37
            ul. Narbutta 41/43 m.2
            USG kosztuje 140 PLN
            czas oczekiwania ok. 2 tygodnie
            • titicaka Kwiecien 2004...cd 3 :) LISTA 03.12.03, 10:09

chlopcy 5 : dziewczynki 6

TITICAKA(Beata) - termin 3.04 - imie fasolki (chlopczyksmile)ÁLEX (ew.Áleks),
              (dziewczynkasmile)MAJA
              (dziewczynkasmile)
              PEARL24(Gosia) - termin 04.04 - imie fasolki (dziewczynkasmile)Weronika lub Maja
              *Sluzew nad Dolinka ,Wa-wa *Warszawa gg 2323482,slub
              27.09.2003
              GODIVA - termin 23.03,slub 22.09.2001
              ELZETKA - termin 7.04 - imie fasolki (chlopczyksmile) (Maksymilian,
              Antos,Ignas) - coreczka Ada (12.02.2002)*Warszawa,slub 06.09.1997
              TYSIACZEK23(Justyna) - termin 11.04 -imie fasolki (chlopczyksmile) DAWIDEK
              (22.02.2001) ,imie fasolki (chlopczyksmile)ALBERT ,gg 4094333 , slub 03.09.1994
              KABR4 - termin marz/kw
              KMISZKA - termin 26.04
              OPOLANKA1,26 - termin 13.04 ,plec fasolki - niespodziankasmile ,*Opole
              *Dusseldorf - gg 4415559 ,slub 27.12.2003
              gg 4033322
              *Warszawa,slub
              14.09.2002
              (Kabaty),slub 25.10.2003
              JOLLA,31(Jola)-termin 12.04 ,imie fasolki (chlopczyksmile)JAS *Warszawa , slub
              9.09.1995
              MARARA - termin 23.04
              slub 11.08.2001
              ANAI4 - termin 15.04 - imiona fasolki Karolinka lub Mikołaj ,*Krakow , slub
              21.09.2002
              • titicaka Re: Kwiecien 2004...cd 3 :) 03.12.03, 10:21

Czesc Dziewczyny .
                Przede wszystkim GRATULUJE , gonimy dziewczynki smile 5:6 smile).
                Nie napisze duzo ,gdyz jestem chora , jednak zarazilam sie od meza i bardzo zle
                sie czuje ,nie spalam cala nac (przez bol gardla) a do tego wychodza mi zeby
                madrosci , wiec rozumiecie ...
                Mozna brac jakies tabletki od bolu gardla ,czy cokolwiek ,bo umre ...
                Wczoraj bylismy pierwszy raz w szkole rodzenia , bylo bardzo fajnie dostalismy
                fajna torbe ,stos kosmetykow dla mamy i dla dzidziusia tzn. probki (choc nie
                tylko) itp... wczoraj ogladalismy szpital , gdzie mamy sie udac jak bedziemy
                rodzic , jak wyglada pokoj , kogo mamy do dyspozycji itd... bardzo mi sie
                podobalo . Nastepnie mielismy zajecia z ginekologiem , szkoda ,ze ta szkola
                jest tylko raz w tygodniu ,a ostatnie zajecia sa po porodzie kazdej z nas ,
                cwiczenia i ocena stanu psychicznego .
                jeszcze chcialabym Wam tyle napisac ,ale nie wysiedze ... dokoncze innym razem .
                Pozdrawiam Was
                Opolanko podziwiam , Dorotka i Malilka ja bym umarla z ciekawosci , kiedy
                nastepne USG?
                Czekam na kolejne wiesci i rady dot. bolu gardlaaaaaaaaaa
                Beata i bardzo spokojny ostatnio Aleks

• pearl24 Re: Kwiecien 2004...cd 3 :) 03.12.03, 10:39
                  Witam

Na ból gardła jest bardzo dobre Tantum Verde-takie odkażające pastylki do
                  ssania-jedne z niewielu które można nam brac.JA tez je brałam jak byłam
                  przeziębiona.poza tym cos z homeopatycznych-to już nie wiem co uciebie jest
                  dostępne.
                  Poza tym swietna jest mieszanka:sok z cytryny,łyzka miodu i ząbek czosnku
                  zmiażdzony i to pić(jak nie lubisz czosnku to bez)rano i wieczór

Zycze szybkiego powrotu do zdrówka.Trzymaj sie cieplutko.
                  gosia
                • elzetka Re: Kwiecien 2004...cd 3 :) 03.12.03, 11:08
                  Hej Titicaka!
                  Ja też mam obecnie ból a w zasadzie drapanie i duszenie w gardle, które trzyma
                  mnie już od piątku, najgorsze są noce, kiedy czuję, jak by mi coś spływało,
                  pewnie to tez związane z moimi nie wyleczonymi zatokami. Leczę się jedynie
                  Rutinoscorbinem, Tantum Verde w spray'u, mlekiem z miodem i płukankami z soli,
                  ale poprawa następuje bardzo powoli, więc nie wiem, czy to skuteczne, a i
                  jeszcze mam sól morską do nosa (jako nawilżacz).
                  Mam jeszcze wielką prośbę, jak już będziesz mogła znów zasiąść do komputera to
                  zmień imię mojego chłopczyka. Otóż niespodziewanie zdecydowaliśmy się, że to
                  będzie Tymoteusz (a więc Tymek, Tymuś), imię to zaproponował mój mąż, a mi się
                  jakoś spodobało, no i zostaje!
                  Pozdrawiam wszystkie mamy i dzidziusie!
          • ola11 Re: do doroty z gdyni 05.12.03, 09:43
            o dorotko, ja też chodzę do dr Bednarza. I jestem b. zadowolona, w przyszlym
            tygodniu ide na usg do szpitala miejskiego. I sie boję.
            Wcześniej chodziłam do dr Sokołowskiej w Medicoverze, ale ona byla z
            Klinicznej, poza tym nie miala dostępu do usg.

Mam zamiar rodzic w szpitalu miejskim, mam nadzieję, ze do kwietni nie
            zlikwiduja tam położnictwa.

Jak chcesz, możemy popisać na priva, mój adres: anula@data.pl
    • mavneo Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 03.12.03, 18:42
      Witam wszystkie Damy.
      Tu Kwietniowy Tata, (Mama Dabrowianka)będę miał córeczkę, właśnie sie
      przedwczoraj dowiedziałem,jestem pod wielkim wrażeniem. Od niedawna
      zaczęła mnie kopać jak co było niesamowitym uczuciem;
      Życzę wam wszystkim powodzenia i trzymam za was kciuki.
    • dabrowianka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 03.12.03, 19:03
      Witajcie Brzuchate Mamuśki!
      Tu Agnieszka z Gdańska. Dopisałam się już jakiś czas temu do Was
      Kwietnióweczki, lecz na początku nie znalazłam nowego wątku smile, a potem
      brakowało czasu na pisanie, bo nadrabiałam zaległości w czytaniu smile No chciałam
      się pochwalić, że 1 grudnia byliśmy na wizycie u lekarza no i na USG pokazała
      się piękna dziewczynka - jak wyżej pisał mój szanowny małżonek, który
      koniecznie też chciał coś do Was napisać.
      Poszla w kąt moja kobieca intuicja, która prawie z 100% pewnością twierdzila -
      od dluższego czasu, że to chlopak smile Mloda tak się wiercila caly czas,
      widzieliśmy jak wklada kciuk do buzi, jak wywija rączkami, nóżkami, kręcila się
      no i przez chwilkę pokazala coś, po czym dr stwierdzil, że to dziewuszka smile
      Oczywiście my za dużo tam nie widzieliśmy smile - to chyba sprawa tego
      doświadczenia... No i ma już jakieś pól kilo! Znaczy się kawał baby!
      Super!!! Bardzo się cieszę. No i raczej nie sama. Czcigodny tatuś wydaje się
      również zadowolony, szczególnie, że jego "kobieca intuicja" mówila, w
      przeciwieństwie do mojej, że nasza rodzinka powiększy się wlaśnie o malutką
      kobietkę. Tak więc najprawdopodobniej będziemy mieli....Jagódkę!
      Młoda się wierci (już od 16 tyg) co jest niesamowitym wrażeniem, jednak nie
      udało mi się zauważyć z zewnątrz "falowań na brzuchu" jak niektóre z was
      opisywały.
      Brzuch mi rośnie i rośnie, no i coś ta waga pokazuje coraz więcej...już 8
      kilo...
      No i Doroto z Gdyni tak wyszło, że ja też uczęszczam do dwóch lekarzy - do
      przychodni i prywatnie. Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja... Zaczęłam chodzić
      prywatnie i miałam przestać odwiedzać drugiego lekarza, lecz bardzo bolało mnie
      z boku i musiałam usłyszeć potwierdzenie, że to tylko wiązadło. No i tak
      zostało na razie.

Pozdrawiam Was wszystkie i wasze Maleństwa
      Agnieszka + 23 tyg. Jagódka
      • dorota.gdynia Re: ALE TU CISZA!!! 05.12.03, 15:15
        Witajcie w piątkowe popołudnie!
        Ale cicho tu ostatnio; chyba porywa nas wir zakupów świątecznych i
        przedświąteczny brak czasu... No tak święta coraz bliżej... Mikołaj już jutro!
        No tak, a ja na uczelni (znowusad(( ), no ale chyba trzeba przeżyć.
        Też jestem troszkę przeziębiona, ale to nic wielkiego - na szczęście. Ale za to
        mąż w łóżku od dwóch dni...
        W poniedziałek idę na badanie krwi + glukoza. Opiszę wrażenia.
        Życzę udanego weekendu i cudownych upominków od świętego Mikołaja!!!
        Pozdrawiam,
        Dorota i ostatnio bardzo ruchliwe Maleństwo.
        • male_co_nieco Re: ALE TU CISZA!!! 05.12.03, 17:54
          Cześć Dziewczyny!!!
          Faktycznie ostatnimi czasy strasznie tu cicho, czyżby to rzeczywiście
          przedświąteczna gorączka??
          Nie wiem jak Wam, ale mnie święta biorąc pod uwagę ostatnie temperatury za
          oknem wydają się bardzo dalekie, jakoś jeszcze nie czuję tego klimatu, a tu
          niecałe 3 tygodnie zostały...Choć dzisiaj zrobiło się chłodno i przyznam, że z
          lekkim niepokojem myślę o powiększającym się brzuszku, grubych ubraniach,
          które krępują ruchy i ewentualnej ślizgawcesad Ale z drugiej strony miło
          popatrzeć na wirujące płatki i usłyszeć trzeszczący pod nogami śniegsmile

A póki, co życzę Wam by Mikołaj spisał się na piątkę z plusem, no i oczywiście
          miłego weekendu.
          Pozdrawiam. Nika
          • dabrowianka Re: ALE TU CISZA!!! 05.12.03, 20:25
            Witajcie!
            Ja osobiście nawet się ucieszyłabym, gdyby się troszeczkę oziębiło - zwykle
            byłam zmarźlakiem a tu nagle ciągle mi za gorąco. No a i z zakupami jest
            problem, bo zaraz muszę uciekać ze sklepu bo się pocę smile Też tak macie?
            Ale taki dzień jak dzisiaj - w końcu ze słoneczkiem to jest to!

Zaczęłam się ostatnio rozglądać za wózkami, łóżeczkami... Trochę się martwie
            tym wzrostem podatku vat z 7 na 22% na artukuły dziecięce od stycznia. Nie wiem
            czy zupełnie na wszystkie artykuły. Ale przy kompletowaniu rzeczy dla bebika,
            to się to odczuje. No a z drugiej strony te przesądy... Wcześniej myślałam żeby
            od stycznia się tym zająć, a teraz to już sama nie wiem.
            A jak u Was?

Pozdrowienia Agnieszka +23 tyg. Jagódka
    • male_co_nieco Po weekendzie 08.12.03, 11:03
      Cześć Dziewczyny!!
      Jak tam samopoczucie po weekendzie ?? U mnie bardzo dobrze wczoraj wieczorem
      maleństwo zaserwowało mi pierwszego porządnego kopniaka ( do tej pory bardzo
      delikatne ruchy) smile)))) Ale było fajnie !!! A co tam u Was bo ostatnio na tym
      wątku mały "ruch" smile
      Pozdrawiam Nika
      • tysiaczek_23 Re: Po weekendzie 08.12.03, 17:32
        Witam wszystkie Kwietnioweczki smile
        Strasznie dawno nic nie pisalam, a to dlatego, ze net mam tylko w pracy, a
        teraz w zwiaqzku z koncem miesiaca i koncem roku mam strasznie duzo pracy. Ale
        czytam Was na biezaco smile)
        Mnie troszke przerazaja porzadki swiateczne - kiedy ja znajde na nie czas ?
        I jeszcze maz wyjezdza wiec tez mi nie pomoze sad
        Jak tak dalej pojdzie to chyba podaruje sobie mycie okien !
        Niby wiem, ze brzuszek rosnie tak skokowo, ale dzisiaj naprawde bylam
        zaskoczona jak spojrzalam w lustro !!! Mam wrazenie, ze przez weekend przybylo
        mi prawie drugie tyle brzuszka co mialam, hihi No, ale coz sie dziwic w koncu
        to juz 6 miesiac smile
        Chcialam sie pochwalic, ze w zeszlym tygodniu kupilismy dla naszego Dawidka
        pierwsza fure wink Zdecydowalismy sie w koncu na wozek firmy Deltim model
        Premier. Wozeczek juz od czwartku lezy sobie na strychu i czeka na malego
        lokatora smile

pozdrawiamy
        Tysiaczek i tygrysek Dawidek smile

p.s.
        dziewczyny jak u Was z waga ? duzo przytylyscie ?
    • ajdu Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 09.12.03, 11:40
      Witam kwietniowe Mamy!

Dopiero teraz tu trafiłamsmile
      A u nas tak: 20 tydzień ciąży, termin na 30.04 (sama końcówka!)przed nami USG -
      zobaczymy, może i termin porodu ulegnie zmianie. A imiona to: Ida albo Ignaś.
      Musze znaleźc więcej czasu żeby dokładnie przeczytac te 195 postówsmileteraz je
      tylko przejrzałam... - będzie co czytaćsmile
      Dziewczy, a propos - na szkołe rodzenia to w którym miesiącu? Bo zapisąłam się
      od 20.02 i zastanawiam się czy to nie będzie za późno(koniec 7 -mca)? Moze
      lepiej zacząc w styczniu, bo szkoła trwa 6 tyg.

Pozdrawiam was wszytkie (mamy i brzuchy) serdecznie!
      i zazdroszczę, bo już wiecie czy to chłopak czy dziewczynka smile))
      Ajdu
      • mami27 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 09.12.03, 13:23
        Cześć, cześć
        No coś faktycznie spokojnie u nas. Mam nadzieje, że nie leżycie wszystkie w
        łóżkach z grypkami, tylko po prostu jakoś tak przedświątecznie każdy ma dużo do
        zrobienia.
        U mnie zaczyna się 25 tydzień i czuję się bardzo dobrze. Mam jeszcze lepszy
        apetyt i przybieram na wadze (niestety nie znam obecnej wagi), ale mam wrażenie
        że tak około 7 kg do przodu. Przed chwilą zjadłam mały obiadek, po tym małe
        ciasteczko, a teraz chrupię paluszki. Ciąglę chce mi się coś podjadać. A wy?
        Jak z waszym apetytem? Dzidzia kopie intensywnie zwłaszcza wieczorkami.
        Co do sprzątania, to na razie daję rada sama robic wszystko na bieżąco.
        Opiekunka, która przychodzi do Julki dwa razy w tygodniu umyła mi okna, a
        dzisiaj trochę poprzesuwała szafki, sofę, łóżko i odkurzyła w miejscach dla
        mnie niedostępnych. I tak po troszeczku sobie sprzątamy.
        Jakie macie plany świąteczne, zostajecie w domkach czy mocie wyjeżdzacie? A co
        ze sylwestrem? Imprezujecie? My zdecydowaliśmy, że jedziemy na tydzień do
        rodziców mojego męża do Niemiec. Czeka nas więc podróż samochodem około 750 km.
        Trochę daleko, ale jesteśmy tam tak rzadko, a dla dziadka mojego męża są to być
        może jedne z ostatnich świąt. Będzie wspaniale i świątecznie. W domu u moich
        teściów mieszka właśnie dziadek i brat męża z rodziną (dzieci 2 i 4 lata) . A
        co na sylwestra jeszcze nie wiem. Ojjjj, jak ja się ciesze na te świętasmile)))
        Dajcie znać jak się macie, no i czy wszyscy zdrowi?
        Papapa
        EWa
    • opolanka1 Chwilka na pisanie!!!! 09.12.03, 13:08
      Hej Dziewczyny!!!!

Wlasnie zrobilam sobie przerwę w sprzątaniu i piszę do Was parę słówek...

Dzidzia już dzisiaj z rana trochę powierzgała nóżkami...robi to coraz częściej
      i dłużej, no i chyba mocniej - napewno mocniej!!! Waga także rośnie. Jak któraś
      z Was zauważyła, ze jakby brzuszek rósł w oczach...ja mam takie samo wrażenie.
      Mam nadzieję, że z krawcową zostawiliśmy dobry margines materiału, jakby mi sie
      tak nagle przytyło. Widze po sobie, że brzuszek podnosi się do góry i coraz
      bardziej jestem wypełniona od pępka w strone piersi....nie mam już tylko małej
      piłeczki pod pepuszkiem, ale okazałą kulę, prawie na 3/4 powierzchni brzucha...
      Czuję sie wspaniale, nic mi nie dokucza...oby tak najdłużej, jedynie od czasu
      do czasu, jakieś boleści kręgosłupa....Dlatego też powoli przymierzam się iść
      na basen...bo narazie to tylko chodzę na siłownię i po sklepach oraz odwiedzam
      znajomych, co sprawia mi wielką radość.

Dobrze, ze pogoda troszeczke sie poprawiła i nie ma takiego mrozu, bo jakoś
      raźniej chodzić po mieście i przyjemniej....no inaczej by było, gdyby śnieg
      leżał pod stopami, ale narazie nie ma go i jest dosyć w Opolu szarawo. Więc z
      utęsknieniem czekam na białą połać, która spowije ziemię...napewno wtedy
      poszukiwanie gwiazdkowych prezentów będzie wielką frajdą...jak nos jest
      czerwnony, kurtka z białego puchu, pod butami skrzypi.....oj, niechaj już tak
      bedzie...

Plany popoludniowe, moze kino - "Pod sloncem Toskanii"

Milego dnia
      Pozdrawiam...pozdrawiamy!!!!
    • godiva Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 11.12.03, 10:42
      Dziewczyny!!!

Bo za chwilę zejdziemy z naszym wątkiem na drugą stronę!!! Co jest z Wami??
      Wiem, że wiele z Was woli poczytać niż popisać, ale tu już nie ma nawet czego
      czytać!
      To ja coś napiszę. Zaliczyłam dziś rano 50 g glukozy, wcale nie jest taka zła,
      jak można przeczytać..., po prostu bardzo słodka i tyle. Jutro wynik, więc
      znowu stressmile
      A z milszych wieści, w sobotę byłam na bardzo, bardzo szczegółowym USG z
      nagraniem i to co zobaczyłam..., ech, szkoda słów. Te nasze dzidzie są
      rozkosznesmile A moja to na 95% dziewczynka - duża - waży już prawie 700 g. Ale
      też i termin przesuwa mi się sukcesywnie do przodu.

Pozdrawiam i czekam na wpisy, bo to przykre, co się tu dzieje!
      • male_co_nieco Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 11.12.03, 11:46
        Oj, przykre, przykresmile
        Hej Dziewczyny!!!
        Faktycznie więcej wśród Nas miłośniczek czytania niż pisania.Ale jak tak dalej
        pójdzie to faktycznie wylądujemy na drugiej stronie. Tak więc do dzieła!!!
        Wiem,że teraz przed świętami mamy troszkę więcej na głowie, ale może tym
        bardziej warto znaleźć chwilkę żeby odsapnąć.
        Mam jeszcze pytanko jak tam u Was nastroje a właściwie ich zmienność?? To
        straszne, ale robię się marudnasad Na szczęście mój kochany mąż dzielnie to
        znosismile Podobno to na początku ciąży kobiety dopada taki stan a ja jakoś teraz
        zrobiłam się dziwnie płaczliwa.
        A propos tatusiów, kiedyś czytałam, że przyszłym ojcom zaczynają rosnąć
        brzuszki i wiecie co, chyba coś w tym jest plaski brzuch mojego męża ostatnimi
        czasy zaczyna się zaokrąglaćsmile)) Mam tylko nadzieję, że nie za bardzosmile

Pozdrawiam Nika
        • opolanka1 Nowy wątek Titicaca rozpoczeła!!! 11.12.03, 12:16
          Hej dziewczyny....
          Pisze 200-tny i ostatni list tego wątku....

Wszystkie równym krokiem przechodzimy do nowej 200-setki...
        • gos1a1 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 12.12.03, 14:50
          Hej dziewczyny może któraś wie jaki powinien być poziom cukru po wypiciu 50 g
          glukozy. Bo u mnie jest zadziwiająco niski 64 przed a po godzinie i po wypiciu
          66.
          napiszcie co to oznacza

Pozdrawiam Gosia

U mnie kończy się 24 tydzień czyli JUŻ 6 miesiąc. Jestem po usg co
          najważniejsze z dzizdią wszystko OK, rośnie zdrowo ma juz 700 g. Ale nie
          chciała pokazać kim jest. Nadal nie wiemy i chyba tak pozostanie do
          rozwiąznia!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka