Dodaj do ulubionych

KWIECIEN 2004 :) cd 3 ...

03.11.03, 17:07

chlopcy 2 : dziewczynki 1

TITICAKA(Beata) - termin 3.04 - imie fasolki (chlopaksmile)ÁLEX (ew.Áleks),
*Madryt - gg 4850467 ,slub 11.07.2003
MAMI27(Ewa)- termin 1.04 - coreczka Julka(30.10.01) -imiona fasolki Maja
lub Damian (ew.Konrad) *Pszczyna -gg 1439085,slub 07.08.1999
RENKAGG(Renata) - termin 31/1 - coreczka Ola (16.11.01)
PEARL24(Gosia) - termin 04.04 - imie fasolki (dziewczynkasmile)
(Weronika,Wiktoria
Hania?) *Sluzew nad Dolinka ,Wa-wa *Warszawa gg 2323482,slub 27.09.2003
AGATKA26(Agata) - termin 10.04 - gg 5253238
GODIVA - termin 30.03,slub 22.09.2001
ELZETKA - termin 7.04 - coreczka Ada (12.02.2002)*Warszawa,slub 06.09.1997
ANULKAKS,27(Ania) - termin 1.04 - synek Jas(4.12.01) - imiona fasolki
Joasia lub Franek *Krakow - gg 404743,slub 09.09.2000
GROSZKA1,26(Gosia)- termin 04.04 - imiona fasolki Zoska i Piotrus *Warszawa
KATE333,27(Kasia) - termin 6-7.04 - synek Dominik *Warszawa,slub 26.06.1999
TYSIACZEK23(Justyna) - termin 11.04 *Piaseczno Wa-wa
EDI.K(Edyta) - termin 15.04 - synek Oskar(29.01.1995) , synek Filip
(22.02.2001) ,imie fasolki (chlopak!smile)ALBERT ,gg 4094333 , slub 03.09.1994
KABR4 - termin marz/kw
MARZENKA_SB(Marzena)- termin 20.04 - imiona fasolki Daria lub Tomus
ANNBA1,25(Ania) - termin 14.10 - synek Jas(18.10.01)-imiona fosolki Asia
lub Antos *Piaseczno Wa-wa
MALILKA,28 - termin 10.04
KMISZKA - termin 26.04
DOROTA.GDYNIA,23(dorota) - termin 03.04 ,imiona fasolki Paulina lub ?,gg
1188709 *Gdynia , slub 12.07.2003
KALPA - termin koniec kw.
OPOLANKA1,26 - termin 13.04 *Opole *Dusseldorf - gg 4415559
ASII,24(Asia) - termin 15.04 - imiona fasolki Karina lub Robert *Warszawa -
gg 4033322
PASKUDEK1,29 - termin 10.04 - imiona fasolki Marysia lub Piotrus
*Warszawa,slub
14.09.2002
PATUCHA,27 - termin ? - imiona fasolki Matylda lub Jeremi *Warszawa
MIMA3(Agnieszka) - termin 29.03 *Warszawa (Kabaty),slub 25.10.2003
ANIAZ7,27(Ania) - termin 09.04 *Warszawa,slub 09.09.2000
MIRUNIA5,25(Mirka) - termin 23.04
GIRLIE73(Justyna) - termin 14.04 *Wrocław (Brochów)
MALE_CO_NIECO - termin 27.04.2004
ALICJAPODGRODZKA,26(Alicja) - termin 17.04 - synek Kubus(29.12.01)
DOROTKA.N,34(Dorota) - termin 24.04
JOLLA,31(Jola)-termin 12.04
SYLCIA22,22(Sylwia) - termin 30.03
ASIK_W - termin 30.03/16.04 - imiona fasolki Oleńka lub Dawid
JOANKA75(Joanna) - termin 10.04 - imiona fasolki Julia lub Jakub ,*Warszawa ,
slub 24.08.2002
ASTE(Joanna) - termin 13.o4 - imiona fasolki Ida lub Aleksander
MARARA - termin 23.04
USZCZESN(Ula) - termin 22.04
Obserwuj wątek
    • mami27 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 03.11.03, 21:23
      Cześć,
      Fajnie zaczęłaś Beatko listę stanem fasolek. Podoba mi się! Mam nadzieję, że
      też dopiszę się 19.listopada z płcią. Dzisiaj mieliśmy piękny słoneczny dzień i
      jutro też ma tak być. Julka miała w czwartek drugie urodziny i po raz kolejny
      oglądałyśmy album z narodzinami. Mamy dużo zdjęć ze szpitala, więc na nowo
      przeżywałam poród. Już nie mogę się doczekać, kiedy znowu to będzie. Nie ważne,
      że boli. Ważne jaki jest efekt tego bólu! Mała istotka w ramionachsmile))Ale się
      szybko rozczulam w ciąży. Czuję dzidziusia regularnie tak pół godziny po
      zjedzeniu,chyba chce mi powiedziec, że mu smakowało.
      Czy myślałyście już właściwie czy chcecie rodzić ze znieczulenie czy bez? Przy
      pierwszym porodzie nawt mnie nikt o to nie zapytał. Ciekawa jestem jakie macie
      zdanie na ten temat, czy tam gdzie będziecie rodzić, jest to często
      praktykowane. Chyba faktycznie dopada nas półmetek, bo zaczynam myśleć o
      porodzie.
      Pozdrawiam i życzę Wam jutro dużo słoneczkasmile))
      Ewa
      • annba1 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 03.11.03, 22:45
        Czesc!
        Ja dość często myślę o porodzie, a głównie przez to, ze termin wypada mi prawie
        na Święta Wielkanocne, więc tu moje obawy; czy będzie wystarczająca obsada
        medyczna, czy "zdązę" spędzić święta w domu itp....
        Pozdrawiam
        Ania
        • elzetka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 04.11.03, 08:38
          do Titicaka:
          Następne USG chcę zrobić w 22 tygodniu (czyli już za 3 tyg.), bo wtedy lekarz
          może juz dokładnie obejrzeć dziecko i mam nadzieję, że już na pewno dojrzy
          płeć. Wybieram się prywatnie do któregoś z lepszych lekarzy w W-wie od USG, bo
          chcę w końcu obejrzeć tę dzidzię dokładnie, a nie na takim kiepskim sprzęcie,
          jak miałam do tej pory w przychodni. No i mam przeczucie, że jak Ty, Beatko i
          Edi.k ujrzę chłopca. A moje przeczucie wynika głownie stąd, że moja mama tez
          urodziła drugiego chłopca i wazył ponad 5 kg, poród musiał być przez cc, bo by
          nie dała rady, a moje dziecko też duże się zapowiada, a poza tym mam inne
          objawy ciążowe niż z Adą np. zupełnie nie objadam się słodyczami, myślę tylko o
          mięsie.
          Do tej pory nie pisałam o imionach, jakie wybraliśmy, bo cały czas trwają
          batalie z mężem, tzn. największym kompromisem są imiona: Michalina i
          Maksymilian, ale mi się jeszcze podoba Melania (Mela), a dla chłopca Antoś i
          mam zamiar jeszcze trochę powalczyć, szczególnie o Antosia, bo jakoś tak mi
          strasznie pasuje. A co Wy myślicie o tym imieniu? Może, jak już będzie znana
          płeć wtedy bardziej się określimy, tak było z Adą, od razu od 5 miesiąca w
          brzuszku miała swoje imię i wszyscy ją tak nazywali.
          Zła wiadomość jest taka, że od wczoraj mam bóle podbrzusza, biorę Nospę i
          staram się nie stresować, bo w poprzedniej ciąży też miałam takich kilka dni i
          lekarz mi to wytłumaczył rozciaganiem się więzadeł, zresztą rozmawiałam już o
          tym z moją lekarką, ale wczoraj to tak mnie nachodziło, że dosłownie nie mogłam
          stać ani chodzić, dziś już tylko lekko wyczuwam. Czy Wy też coś takiego
          miałyście? Jeżeli nie to może Was to spotkać, jak już znacznie powiększy się
          brzuszek, bo z tego co piszecie, to tylko ja narazie mam taki balonik.
          PAPA!
          • dorota.gdynia Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... do elzetki 04.11.03, 09:08
            Elzetko,
            co do tych bólów - zapomniałam napisać, że miałam taki ból w weekend. Byłam
            przerażona, spotkałam się z lekarzem, ale też mnie uspokoił mówiąc, że to
            rozciąganie wiązadeł.
            Brzuszek też mi się powiększył i też mam właściwie z dnia na dzień większy. No
            można powiedzieć balonik - który "przesuwa się do góry". O! Tak bym to nazwała.
            Pozdrawiam serdecznie!
          • julka_poznan Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 24.11.03, 21:32
            Witajcie
            Ja tez mam termin na kwiecien a dokladnie na 12. To jest moje pierwsze dziecko
            wiec jestem baardzo podekscytowana. Planuje wybrac sie na Polna i tam tez ide
            do szkoly rodzenia. Kto jest jeszcze z Poznania na kwiecien? Moja kolezanka ma
            termin 4 dni po mnie i tez sie wybiera na Polna wiec moze sie z nia spotkam. a
            moze z kims jeszcze?
            Julka
        • dorota.gdynia Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 04.11.03, 08:50
          Witajcie; wczoraj miałam pisać, ale postanowałam poczekać na nowy wątek. Super
          pomysł ze stanem fasolek smile Mam nadzieję, że w najbliższym czasie będzie
          przybywać informacji o płci. Ja jeszcze nie wiem, ale jak to Beatka kiedyś
          powiedziała, mam przeczucie, że będzie to dziewczynka. Poczekamy - zobaczymy.
          Moja przyjaciółka też tak mówi, więc kto wie? Już nie mogę doczekać się usg!
          Co do ruchów, to już nie wiem, czy je czuję, czy nie. Czuję, że w brzusiu coś
          żyje, jakby bulgoce; nie są to jeszcze typowe ruchy, ale na pewno
          jakieś "przedruchy" smile
          No i zgaga!!! Okrponość - męczy mnie prawie każdego dnia i już nie wiem co mam
          stosować sad Rennie pomaga na chwilkę. Już lepiej działa szklanka niegazowanej
          wody mineralnej, ale to też nie to. Może macie jakieś sposoby. Będę wdzięczna.
          Pozdrawiam Was serdecznie!
          Dorota i Maleństwo.
        • titicaka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 04.11.03, 08:59
          Wiesz Ewa , ja wlasnie mialam zapytac , czy myslalyscie juz o znieczuleniu?
          Ja na 100% jesli nie mam przeciewskazan (jeszcze musze przejsc jakies proby)
          rodze ze zneczuleniem zewnatrzoponowym.Lekarz pytal mnie o to zaraz na poczatku
          ciazy . Znieczulenie bedzie wiec przygotowane (no zalezy o ktorej bede
          rodzila , moze bede musiala poczekac na ekipe od znieczulenia podobnie jak
          siostra mojego meza ), a ja mam nadzieje ,ze bede mogla z niego skorzystac i
          nic nagle nie wypadnie.To samo znieczulenie na wypadek cesarki ,ale o cesarce
          nawet nie mysle ,oby dzidzius grzecznie ulozyl do wyjscia !
          Ciesze sie na mysl porodu ,ale rowniez towarzyszy mi troche leku , najbardziej
          boje sie ciecia i szycia ... no i oczywiscie gojenia rany w domu i tych
          pierwszych dni z malenstwem.Skurcze mnie nie przerazaja az tak bardzo ,
          poniewaz zakladam sie ze moja miesiaczka wygladala czesto podobnie ,o jak mi
          dobrze bez niej smile.
          Bea i malutki Áleks

• titicaka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 04.11.03, 09:30
            To bedzie sie dzialo pod koniec tego miesiaca , wiekszosc z nas ma wtedy
            upragnione USG smile . Jestem bardzo ciekawa ,czy te Wasze przeczucia
            Kwietnioweczki sie sprawdza smile.
            Elzetka ,Ada i Antos - wg mnie pasuja do siebie smile.
            A i jeszcze cos ja tez mam niezly brzuchol , a bylam taka szczupla przed
            ciaza smile , wszystko wchodzi mi w saganek na szczescie , choc niektore
            kolezanki twierdza ,ze na na buzi tez przytylam, "wredne baby"wink).
            Dorotko nie wiem ,co ci poradzic na zgage ,ja poprostu czekam ,az przejdzie ,
            ale ostatnio az tak mnie nie meczy ...
            Jeszcze zapomnialam zapytac jak tam wasze plany wyprawkowe ... juz zaczelyscie
            gromadzic rzeczy dla bobasa? Ja juz prawie skonczylam , teraz bawie sie z mezem
            w dom winknp. sterylizatorem . Zaczelismy od gromadzenia katalogow, nastepnie
            przegladalismy i wypisywalismy na kartce co jest konieczne, a zaznaczalismy
            zakladka (tzn. ja) co konieczne nie jest ,ale bardzo nam sie podoba .Oczywiscie
            wszystkie watpliwosci rozwaialo forum e-dziecka.
            Nastepnie chodzilismy po sklepach i sprawdzalismy ceny , no i ...na zakupy .
            Ja mam mala manie koloru kremowego, tak wiec obszukalam caly Madryt by znalesc
            wymarzone lozeczko i mebelki i znalazlam w jedynym sklepie ...przesliczne i do
            tego ten sklep byl o polowe tanszy od reszty. Lozeczko przyjezdza w tym
            miesiacu ... Najlatwiej mama mamy kolejnego dzieciaczka , bo maja juz wszystkie
            niezbedne rzeczy i nie kupuja takich duperelek jak pierworodki .
            A jak wasze przygotowania , kiedy zaczynacie ?
            Zapomnialam wam jescze napisac ,ze bylismy z mezem na krotkim kursie opieki nad
            noworodkiem - bylo bardzo zabawnie , moj maz robil sumiennie notatki. A za ok
            ponad miesiac mam zamiar zaczac szkole rodzenia ... Myslalyscie juz o tym ?
            Pozdrawiam jeszcze raz Beata
            • elzetka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 04.11.03, 11:11
              do doroty.gdynia: jeżeli chodzi o zgagę to w poprzedniej ciąży też mnie
              potwornie męczyła i stosowałam Malox w płynie lub w tabletkach i naprawdę mi
              pomagał, a teraz też już miałam takie początki i od razu po obiado-kolacji
              zjadam po kilka migdałów(gdzieś o tym przeczytałam na forum) i też pomagają,
              więc spróbuj może Tobie też pomogą i jeszcze słyszałam o zjedzeniu plasterka
              cytryny, ale mi to pomagało, ale na krótko.
              Jeżeli chodzi o kompletowanie wyprawki, to rzeczywiście bardzo dużo będę miała
              po Adusi, bo kupowaliśmy takie ładne rzeczy i w miarę dobrej jakości, że szkoda
              mi było je pooddawać i większość przechowałam, choć nie myślałam, że tak szybko
              się przydadzą. Aha i jeszcze kupiliśmy dwa komplety w supermarkecie Auchan, bo
              teraz są tam wyprzedaże pięknych małych ciuszków, taniocha i nie mogliśmy się
              powstrzymać, polecam!
              • malilka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 04.11.03, 14:02
                Ja o porodzie w ogóle nie myślę, bo jak już wcześniej pisałam, ze względu na
                wadę wzroku na pewno będę miała cesarkę. Okuliści trąbili mi o tym od paru lat,
                więc zdążyłam się z tą myślą oswoić i zaprzyjaźnić. Zresztą bardzo dobrze, że
                tak wyszło- mam w bliskiej rodzinie dwie położne i jednego anestezjologa i oni
                zwykle serwują mi tak mrożące krew w żyłach historie z porodówek, że nie
                wyobrażam sobie, że mogłabym rodzić normalnie smile))) Oczywiście wiadomo, że te
                historie, choć prawidziwe, statystycznie zdarzają się baaaaaardzo rzadko, ale
                swoją drogą ciekawe, że zwykle położnicy-kobiety i położne, jak już rodzą
                własne dzieci, to prawie wszystkie mają cesarki na życzenie...
                A już tak zupełnie na poważnie- kiedyś bardzo bałam się porodu, ale dzisiaj
                myślę, że gdybym nie miała medycznych wskazań do cesarki, to nie miałabym
                jakichś specjlanych lęków przed normalnym porodem... Ale może tak myślę, bo ta
                ewentualność przede mną nie stoi?
                Zgaga na razie pozostaje dla mnie pozycją książkową, z czego się bardzo cieszę.
                Jeśli chodzi o wyprawkę, to mam już komplet ubranek na 62 i 68 i dosłownie 2
                pary na 56cm, ale myślę, że te malutkie nie będą potrzebne- ja jak się
                urodziłam mierzyłam 59cm, a tatuś 63! Poza ubrankami nic nie mam i zakupy
                zostawiam na tuż przed porodem- niestety mamy 2-pokojowe mieszkanie i maluszek
                będzie spał z nami w sypialni, więc wolę kupić wszystko jak najpóźniej, bo i
                tak nie mam miejsca na trzymanie tych rzeczy.

• mima3 Wyprawka 04.11.03, 14:25
                  nie mam pojęcia co trzeba kupić na wyprawkę, czy gdzies na forum można sie
                  dowiedzieć?
                  • malilka Re: Wyprawka 04.11.03, 14:59
                    Z innego forum, ale super wyczerpujące:

www.dzieckoinfo.com/forum/showflat.php?Cat=&Board=oczekujac&Number=203177&page=0&view=collapsed&sb=5&vc=1
    • opolanka1 Po podróży 04.11.03, 17:06
      Cześć Dziewczyny.

Właśnie dzisiaj o 9.00 rano wróciłam do Dusseldorfu. Mam za sobą 16-cie godzin
      podróży w autobusie....plusem jest to, że mogłam nad ranem się wyłożyć na dwóch
      wolnych miejscach, bo jacyś pierwsi pasażerowie opuścili autokar.
      Czuję się bardzo dobrze, zdążyłam już odespać, to czego nie mogłam zrobić w
      autobusie...najadłam się i od razu jakoś raźniej.

...zasiadłam sobie do komputerka i poczytałam Wasze posty. Bardzo zazdroszcze
      wszystkim dziewczynom, które czują ruchy dziecka...my wciąż czekamy na pierwszy
      kontakt. Za mną 17-sty tydzień i 2 dni. Co do zgagi - to narazie nie wiem co to
      takiego. Zachcianki - także narazie ich nie mam. Brzusio - oczywiście większy z
      każdym dniem, przynajmniej mi się tak wydaje. Na wadze, gdzieś koło 3 kg do
      przodu. Wyprawka, przygotowuję sie powoli na zakupy...narazie oglądam sobie
      strony w internecie, czytam na forum o różnych rzeczach, sprawdzonych przez
      mamy, chodze pomiędzy półkami sklepowymi...

Co do płci...to nadal nie wiem, chociaż jak kilka z Was pisało, podziwia moją
      wytrwałość, gdyż mogłam widzieć z dużym prawdopodobieństwem, ale powiedziałam
      lekarzowi, ze narazie nie. Ważne aby było zdrowe....Ile wytrzymam w tej
      niewiedzy, nie wiem. Czekam z utęsknieniem na pierwsze ruchy.

Pozdrówka dla Was wszystkich ze słonecznego Dusseldorfu!
      Opolanka
      • mima3 do Malilki 04.11.03, 18:14
        Dzieki wielkie za podanie strony o wyprawce, bardzo mi pomoglas!pozdrawiam
        agnieszka
        • uszczesn Re: wyprawka i inne 04.11.03, 19:12
          Ja jeszcze dla maluszka nic nie kupiłam, po pierwsze dlatego, że czekam na
          ubranka po mojej 15 miesięcznej dziś chrześnicy (choć nie znam płci swojego
          maluszka to myślę, że ubranka dla tak małego dzieciaczka nie różnią się
          znacznie pod względem płci - JA MAM PRZECZUCIE, ŻE TO BĘDZIE CHŁOPIEC!!!
          Ciekawe czy się sprawdzi?)i dopiero jak zrobię rozeznanie co mam, a co jeszcze
          powinnam kupić to wybiorę się na zakupy.

A po drugie, w lutym a najpóźniej marcu powinnam się obronić i aby się do tego
          zmobilizować (tzn. do tego żeby w grudniu skończyć pisać pracę mag.)
          postanowiłam do tego czasu prawie nic maleństwu nie kupować, no chyba że będzie
          jakaś wyjątkowa okazja. A więc na super zakupy (mnóstwo frajdy, jak ma się kasę
          oczywiście!)wybierzemy się dopiero od stycznia.

Może któraś z Was ma doświadczenia z obroną pracy magisterskiej lub
          licencjackiej w ciąży (dość zaawansowanej), jak myślicie to pomoże czy
          przeszkodzi? Trochę się boję, choć jeszcze trochę czasu zostało...

Porodu tak bardzo się nie boję, bardziej przeraża mnie POŁÓG! Zastanawiam się
          ciągle gdzie rodzić Żelazna, a może Wołomin, bo tam można urodzić w wodzie.

No a brzuszek też mnie boli, ale mam nadzieję, że przejdzie.
          Pozdrawiam Was serdecznie i oczywiście do kwadratu. Ula
    • joanka75 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 04.11.03, 19:43
      Ojejej..
      Witam po dlugiej przerwie, napisalam wiecej w drugiej czesci powiesci "Kwiecien
      2004:0 cd2 " nie bede juz powtarzacsmile
      Poza tym straszne z Was gadulce, przez tydzien tyle naklepac, wstyd..smile)
      Pozdrawiam.
    • joanka75 do titicaki 04.11.03, 19:46
      Jezli mozesz to dopisz przy okazji moj numer gadulca, bo tak latwiej mnie
      zlapac: gg 1292599.
      Z gory dzieki i pozdrowka
      • titicaka Kwiecien 2004:) cd3... 05.11.03, 09:21
        Hej ...
        Wlasnie wrocilam z badan krwi , tak wybieralam sie codziennie i wybrac sie nie
        moglam. Juz mam za soba , nie lubie tych badan ... a krwi pobrali mi tyle ,ze
        wracalam na czworakach .
        Zaraz poprawie liste , pozniej powiem wam co zawiera moja wyprawka . Posiadam
        mniej wiecej to co w poscie Malilki ... moze komus pomoge , ale pewna tez
        jestem ,ze wiele rzeczy ktore mam to zbedny wydatek (glownie to prezenty).
        Ale darowanemu koniowi ...
        Pozdrawiam Was Kwietnioweczki
        Bea i Áleks
        • titicaka Re: Kwiecien 2004:) cd3...LISTA 05.11.03, 09:26

(Weronika,Wiktoria
          ELZETKA - termin 7.04 - imiona fasolki Michalina (ew.Melania) lub Maksymilian
          (ew.Antos) - coreczka Ada (12.02.2002)*Warszawa,slub 06.09.1997
          KABR4 - termin marz/kw
          KMISZKA - termin 26.04
          gg 4033322
          *Warszawa,slub
          14.09.2002
          JOANKA75(Joanna) - termin 10.04 - imiona fasolki Julia lub Jakub ,*Warszawa -
          gg 1292599 ,slub 24.08.2002
          MARARA - termin 23.04

• titicaka przepraszam nie dopisalam nowej Mamy - LISTA 05.11.03, 09:33

(Weronika,Wiktoria
            KABR4 - termin marz/kw
            KMISZKA - termin 26.04
            gg 4033322
            *Warszawa,slub
            14.09.2002
            MARARA - termin 23.04
            DABROWIANKA,27(Agnieszka) - termin 7.04 - imiona fasolki Jagodka lub Karol
            *Gdansk - gg 2277279 , slub 30.06.2001
            • dorota.gdynia Już środa :) 05.11.03, 10:00
              Witajcie!
              Szczególnie serdecznie witam i pozdrawiam Agnieszkę z Gdańska – sąsiadkę z
              Trójmiasta, która pojawiła się na forum cd2 i mam nadzieje, że nas odnajdzie
              tu...
              Ula – myślę, że to, że jesteś w ciąży na pewno nie przeszkodzi Ci w obronie –
              nawet myślę, że wręcz przeciwnie. Ja miałam obronę pracy licencjackiej 30
              czerwca br, 9 lipca odbierałam dyplom, a 12 brałam ślub – to był niezły
              maraton. Teraz od pażdziernika zaczęłam zaocznie MSU i już dziewczyny mówią, że
              będę miała fory przy zdawaniu egzaminów... Jak będzie nie wiem. A pozatym Twoje
              dziecko urodzi się już jako magister smile)
              Malilka – dołączam się do podziękowań za stronkę o wyprawce – no myślę, że
              pierworódkom bardzo pomoże.
              Opolanko – też jeszcze czekam na ruchy, ale może już są? Bo bulgotanie czuję,
              ale czekam na te motylki smile)
              Joanka75 - w pracy - jak to w pracy - dużo roboty, wracam czasem do domu
              skonana, ale pociesza mnie to, że dziś środa - i jeszcze dwa dni i dłuuuugi
              weekend, bo aż cztery dni w domku!!!
              Dziękuję wszystkim za rady na zgagę – wczoraj zastosowałam migdały... i pomogły!
              Co do zakupów – jeszcze nie mam nic kupione; chyba zaczniemy po nowym roku, ale
              jak czytam, że już niektóre macie tyle rzeczy – nawet łóżeczka i mebelki
              (titicaka aż zazdroszczę!), to martwię się trochę, że nie zdążę. Ale oglądam
              ciuszki, mebelki, wózki, foteliki itp. i mam już określone typy, także wybór
              nie będzie trudny – tak myślę smile)
              Pozdrawiam Was wszystkie bardzo serdecznie i przesyłam buziaki dla Waszych
              Brzuszków!!!
              Dorota i Maleństwo.
              • tysiaczek_23 Re: Już środa :) 05.11.03, 10:29
                Witam wszystkie kwietnioweczki smile
                Znowu dlugo mnie nie bylo, ale to wszystko przez prace - w ostatnim czasie mam
                mnostwo roboty sad i niestety bedzie tak jeszcze przez jakis tydzien.
                W sumie nic ciekawego sie nie wydarzylo - brzuszek mam juz naprawde duzy,
                strasznie podskoczyl w ostatnim tygodniu smile na wadze +1kg. Czuje sie bardzo
                dobrze - tylko dokuczaja mi bole kregoslupa, a w zasadzie to boli mnie tak na
                samym koncu plecow, lacznie z koscia ogonowa - w poniedzialek ide do gina to
                zapytam, ale ponoc duzy wplyw na to ma siedzacy tryb pracy.
                Moze juz w poniedzialek dowiem sie co Tygrysiatko chowa miedzy nozkami.
                Wyprawki narazie nie robie - jakos wydaje mi sie, ze jest strasznie wczesnie
                jeszcze i nie chodzi mi tu o jakies glupie przesady, tylko poprostu jest
                jeszcze tyle czasu do kwietnia, ze nie wiem gdzie mialabym to wszystko trzymac.
                wogole zakupy musze zaczac od kupna komody - na ciuszki maluszka.
                Bardzo duzo rzeczy dostane tez po mojej siostrzenicy, ktora w styczniu skonczy
                2 latka - i dopiero jak przebiore ciuszki po niej to bedzie wiadomo co trzeba
                dokupic smile
                Wlasnie czy macie juz jakies typy co do wozka ?
                Bo ja mam juz straszny metlik w glowie - tyle tego jest, ze nie mam pojecia co
                wybrac !

pozdrawiamy
                Tysiaczek i kwietniowe Tygrysiatko smile
    • anulkaks I znow po dluzszej przerwie!-o znieczuleniu dlugie 05.11.03, 14:29
      Witajcie dziewczyny!!!
      Znow dlugo nie pisalam ale choc zagladam do Was codziennie to jakos nie moglam
      sie zebrac. Mielismy jakis pechowy tydzien... Ale na szczescie jest juz za nami.
      CO do ruchow to czuje bardzo wyraznie, najczesciej wieczorkiem- chyba tylko
      wtedy mam czas sie na tyle nad soba skoncentrowac! smile Tak to caly dzien
      wypelnia mi Jas smile

Dla nowego maluszka nic jeszcze nie kupilismy- czekamy na plec...Ja wciaz sie
      ludze ze moze kobitka???smile

A co do znieczulenia- temat dla mnie bardzo wazny. W pierwszej ciazy podobnie
      jak Beatka bylam na 100% przekonana do znieczulenia zewnatrzoponowego. I owszem
      w klinice wszystko bylo przygotowane, czekali na odpowiednie rozwarcie (bo
      mozna zdaje sie dopiero przy rozwarciu na 5 cm zeby nie zatrzymac akcji
      porodowej). Wszystko szlo milo gladko i przyjemnie gdyby nie fakt ze
      anastezjologowi (bardzo doswiadczonemu!!!) zle wklula sie igla i nadszarpnal mi
      podpajenczynowke. Podobno zdarzylo mu sie to 2 raz na 15 lat wykonywania
      zawodu. Moje szczescie. Drugi raz wklul sie ok, znieczulenie dzialalo ok, ale
      zaczal wyciekac plyn mowgowo-rdzeniowy i kazali lezec juz do konca porodu
      plackiem. Skutek- Jas utknal w kanale rodnym juz kostnym za pozno na cesarke- i
      skonczylo sie na kleszczach sad(( Jas dzieki Bogu ok, ja ....nie bede pisac.
      Siedzialam bez bolu dopiero po 7 miesiacach. Teraz w drugiej ciazy czuje ta
      blizne sad O komplikacjach neurologiczno- urologicznych nie bede pisac.
      A pisze o tym nie po to zeby kogos straszyc ale uwazam ze nalezy miec
      swiadomosc ewentualnych konsekwencji. Ja teraz wole rodzic bez znieczulenia.
      Bol da sie wytrzymac (bo suma sumarum odlaczyli mi znieczulenie i sam porod juz
      byl bez) ale tego strachu nie chce przezywac po raz drugi. Gdy zachodzi
      koniecznosc cesarki- jest jeszcze zwykle ta chwilka zeby zrobic znieczulenie
      zoo-moja bratowa miala 2 razy. A gdy jest walka o zycie to liczy sie juz tylko
      zycie a nie nic innego. Wiem ze porody zabiegowe to 1-2 % porodow na siwecie.
      Tez tak myslalam przed moim porodem- mnie sie to nie przydazy zbyt male
      prawdopodobienstwo. A jednak- ktos musi sie miescic w tych najmniejszych
      procentach sad(((
      pozdrawiam
      Ania
      • asik_w Kwiecien:)) 05.11.03, 19:36
        Hej dziewczynysmile))jak milo poczytac o brzuszkach rowiesnikachsmile))mam pytanie
        do Opolanki, masz termin na 13 a Twoj dzidzius jest mlodszy od mojego o 3 dni,
        jak oni to licza?smile) ja mam termin na 16 wg usgsmile ja niestety tez jeszcze nie
        czuje wyraznych ruchow, czasami wydaje mi sie ze moze cos. zwlaszcza
        wieczorem, ale czy to nie pracuja mi jelita???
        Tak bym chciala miec dziewczynkesmile i mniej wiecej do 12 tygodnia mialam takie
        przeczucie a teraz na 99% wydaje mi sie ze bedzie chlopaksmilew piatek mam wizyte
        i usg moze mi powiedzasmile)wtedy zaczne cos robic z wyprawka, bo teraz to konczy
        sie na ogladaniu, porownywaniu cen itd, na dodatek mam problemy, caly czas
        dziwnie krwawie, 2 tyg temu mialam robione badania(gdy zaczelo sie krwawienie)
        krew, mocz, sprawdzana szyjka macicy, usg itd i wyszlo ze dzidzia
        zdrowiutenka, a lekarka nie ma pojecia co sie dzieje, no ale teraz sa to juz
        tylko malenkie plamki, mimo ze nadal niepokoja, i mam nadzieje ze wszystko
        bedzie okismile)) serdecznie pozdrawiam asikwink
        • opolanka1 Asik.... 06.11.03, 10:09
          Hej!!!

Pytasz jak oni to liczą?

Zacznę od tego, ze ostatnią miesiączkę miałam 6 lipca. Z obliczeń termin wyszedł
          na 13 kwietnia....
          Ale inaczej obliczenia wskazują a inaczej usg. TZW, po ostatniej wizycie u
          lekarza, po pomiarach główki, brzuszka i kości udowej...komputer wskazał na
          podstawie tych wszystkich danych, że jest to 16 tydzień i 6 dzień...Czyli
          różnica między wyliczeniami od OM, a tym co wyszło z usg...w moim przypadku
          wynosi około 3 dni...Więc termin jakby przesuwa sie na 9 kwietnia....
          Tylko tyle mogę wyjaśnić od siebie.....

A tak poza tym to śle pozdrowienia dla wszystkich Kwietniówek.
          Samopoczucie mam wspaniałe, tym bardziej, że za oknem cieplutko i słoneczko
          świeci. Zjadłam sobie sniadanko i mam więcej siły....tym bardziej, że wybieram
          sie na miasto, pobuszować po sklepach...z nastawieniem, ze moze cosik już
          upoluję na gwiazdowe prezenty.
          • mami27 Re: No i czwartek... 06.11.03, 12:43
            Cześć, cześć,
            Świetnie, że wszystkie się tak dobrze mamy. Z naszych postów bije taki ogólny
            optymizmsmile)))
            Zgaga: tak mi też pomagają migdały, i jeszcze szklanka mleka. A czy
            upewniałyście się czy można zażywać Renni, albo inne lekarstwa będąc w ciązy.
            Ja brałam w pierwszej manti, ale wiem że musiałam ograniczać zażywanie do
            koniecznych przypadków.
            Wyprawka: właściwie to my wszystko mamy, a najwięcej to ubranek, grzechotek.
            Myślę, że po nowym roku skoczę na zakupy typu kosmetyki pielęgnacyjne dla
            dzidziusia. Nie wiem, czy już myślałyście o torbie-przewijaku. Mamy taką i jest
            bardzo praktyczna, polecam wam wszystkim. Przecież zawsze trzeba gdzieś chowac
            te pieluchy, chusteczki, ubranka, jak się wychodzi. No i poza domem trzeba na
            początku dużo przewijać. Mamy uniwersalny wózek typu spacerowego do którego
            wkłada się gondolę z uszami (można więc wyciągąć maluszka z wózka jak śpi), no
            i duże pompowane koła. Ten wózek, który mamy jest polskiej produkcji firmy
            Polak, sprawdził się też bo ma duży kosz na zakupy. Zwracajcie na też uwagę czy
            można przełożyć rączkę, to też ważne. Aha i my mamy jeszcze przy budzie folię
            przeciwdeszczową, nigdy Julka nie zmokła, bo ta folia jest chowana w budzie,
            więc nie trzeba jej ekstra zabierać ze sobą. To by były moje rady, jak
            będziecie oglądać wózki.
            U mnie juz 20 tydzień i maluszek kopie już bardzo regularnie. Też mam bóle w
            okolicach kości ogonowej i trochę wyżej. Muszę spróbować, czy pomaga na to
            przyłożenie termofora.
            Pozdrawiam Was, wasze brzuszki i do znów!
            Papa
            Ewa
            • dorota.gdynia Re: No i czwartek... tak, tak, a kilorgramy? 06.11.03, 13:09
              Witam Was wszystkie!
              Jestem przerażona! Wczoraj weszłam na wagę i... 6 kg do przodu!!! Wiem, że w
              ostatnim tygodniu brzuch się bardzo powiększył, ale jak tak dalej pójdzie to
              tragedia - zamiast książkowych 12 kg przytyję chyba z 30!!! Chyba biję rekord w
              tyciu, a zaznaczam że nie objadam się jakoś mocno! Co mam zrobić???
              Zrozpaczona Dorota i Maleństwo.
              • tysiaczek_23 do mami27 06.11.03, 14:53
                Mam prosbe czy moglabys napisac jaki dokladnie model macie tego wozka ?
                Bo ja sie wlasnie zastanawialam nad firma POLAK i wlasnie bardzo mi zalezy na
                pompowanych kolach, na koszu na zakupy i zeby byl trzyfunkcyjny czli godngola +
                spacerowka smile
    • marzenka_sb Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 06.11.03, 15:09
      W jakiej cenie jest taki superowy wózek firmy POLAK i w jakich sklepach mozna
      go dostac ???
      • malilka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 06.11.03, 15:25
        Cześć smile
        Nie wiem jak to się stało, ale nagle i niepostrzeżenie, w ciągu ostatnich kilku
        dni wyskoczyła mi z przodu piłeczka! I nagle już wszyscy widzą mój ciążowy
        brzuszek, oczywiście jak jest odsłonięty, bo jakiekolwiek ubranko skutecznie go
        przykrywa. Wreszcie wyglądam choć trochę jak ciężarówka smile)
        Będę się ważyć dopiero za tydzień u gina, ale jestem pewna, że mam już na
        plusie jakieś 5kg jak nic. Wczoraj zmierzyłam swój obwód w pasie i z moich 60cm
        zrobiło się już 80! A to dopiero 18 tydzień. Na razie nie myślę o tym co będzie
        dalej smile
        Mój maluszek codziennie się troszkę rusza, ale zdarza się, że kopnie zaledwie 3
        razy na cały dzień, a ja bym chciała go czuć non stop sad No, ale wiem, że na
        początku to normalne i że wystarczy jeszcze trochę poczekać, więc uczę się
        cierpliwości.
        Pozdrowionka
    • jinka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 06.11.03, 22:38
      Witam wszystkie obecne i przyszłe mamusie! Bardzo długo się nie odzywałam -
      wierzcie mi byłam prawie nie przytomna, od ponad 3 m-cy ciągle wymiotywałam i
      to po około 7 razy dziennie. Koszmar. Chciałabym dopisać się do Wazsej listy:
      Jinka (Ania)termin taki sam jak u Titicaki 03.04. - imię fasoli Dominika,
      Artur. Wczoraj byłam u lekarza bardzo mnie uspokoił, powiedział, że wszystko
      wygląda idealnie!!!!Hura jak się ciesze, oby tak dalej. I musze Wam
      powiedzieć, że wszystko wskazuje na to, że bedziemy mieli
      córeczke!!!!!!!!!!!!!!! Wreszcie zczynam cieszyć się ciąża, wymioty ustąpily,
      zaczynam czuc pierwsze ruchy dziecka (córeczki), jestem bardzo szczesliwa!!!!!.
      Ps, Moj gin prowadził ciaze kilku moim kolezankom i jak dotad nie pomylil sie
      z okresleniem plci............zobaczymy.
      Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich brzuszki. Teraz bede na forum
      czesciej ...mam mnostwo wolnego czasu (jestem na L4 od 3 m-cy i ze wzgladu na
      mojego pracodawce i bardzo wredna kolezanke z pracy pociagne to zwolnienie juz
      do konca.Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.
      • titicaka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ...LISTA 07.11.03, 09:27

chlopcy 2 : dziewczynki 2

(Weronika,Wiktoria,Hania?) *Sluzew nad Dolinka ,Wa-wa *Warszawa gg 2323482,slub
        27.09.2003
        KABR4 - termin marz/kw
        KMISZKA - termin 26.04
        gg 4033322
        *Warszawa,slub
        14.09.2002
        MARARA - termin 23.04
        JINKA(Ania)- termin 3.04 - imie fasolki (dziewczynkasmile)DOMINIKA

• opolanka1 Przed weekendem 07.11.03, 09:44
      Cześć Dziewczyny!

Pomyśleć, ze przed chwilą był poniedziałek...ale ten czas pędzi. Już weekend z
      czego bardzo się cieszę, tym bardziej, że jutro wybieram się na urodzinki do
      koleżanki - takie babskie spotkanko z jedzonkiem, winkiem i w doborowym
      towarzystwie. Jak się zacznie rozmawiać, to kilka godzin zejdzie...ja bardzo
      lubię takie spotkania...Już sama się uśmiecham do siebie, na myśl o jutrzejszej
      kobiecej imprezie.

Nastrój u mnie bardzo optymistyczny, gdyż za oknem mam wciąż słońce, bezchmurne
      niebo, więc jak tu się smucić!!! A przy tym czuję się wspaniale, chociaż już się
      irytuję powoli, bo Maluszek jakoś nie ma ochoty przywitać się z rodzicami...nie
      czuję jeszcze żadnych ruchów. Zazdroszczę wszystkim, które to uczucie
      doświadczają każdego dnia.

Mami - wspaniale, cała wyprawka już kupiona...napewno po Julce masz już wprawę
      co takiemu maleństwu potrzeba, co sie sprawdza itd. Ja narazie nie mam
      nic...szukam sobie po sklepach, patrzę na ceny, powoli układam sobie w głowie co
      bym chciała, co mi się podoba...Ale myślę, że na zakupy ruszę już w nowym roku!!!
      ...no bo narazie to bardziej rozglądam się za prezentami pod choinkę, co sprawia
      mi niesamowitą radość - jak co roku!!!!

Dorotka - moja koleżanko Kawoszko, nie przejmuj się tymi kilogramami, mnie takze
      chyba teraz radykalnie podskoczyła waga, i myślę sobie, żę Dzidzia tak dobrze
      sie rozwija. W końcu musimy troszeczkę przybrać kilogramów wink

Malilka - fajnie mieć już wyraźny brzuszek. Ja takze jestem w 18-tym tygodniu i
      zdaje mi sie, ze mam kazdego dnia większy bębenek...nic się nie da
      ukryć...Nareszcie, wszyscy mogas widzieć, ze jesteśmy w ciązy!

Jinka - witamy na forum. Mam nadzieję, ze najgorszy okres już za Tobą i teraz
      każdego dnia będzie o wiele lepiej....Ja osobiście nie wiem co to wymioty w
      ciązy, ale zdaję sobie sprawę, że to męcząca i wykańczająca udręka...ale to już
      przeszłość.....

A ha Dziewczyny..w ostatnim numerze "Dziecko", wyszedł specjalny dodatek "Ciąża
      bez lęku"...są tam bardzo fajne artykuły, między innymi artykuł dotyczący
      wózków, czym należy sie kierować przy doborze, karocy dla dzidziusia...bardzo
      praktyczne wskazówki, są tu podane - to taka informacja odnośnie wątku, który
      sie pojawił w naszych postach.

Slę pozdrowienia
      życząc miłego weekendu
      • klemensik2 do opolanki1 07.11.03, 11:22
        Ja termin mam na 06.04.2004. Martwie się wszystkim. Kończę 19 tydzień a ruchów
        jeszcze nie czuję. No i nie za bardzo powiększa mi się brzuch. Pragnę dostać
        kopniaczka od mojego dzidziusia i żeby w końcu mnie "wydęło"!!!
    • apolka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 07.11.03, 11:23
      Witajcie kwietniczki!
      Taki watek to mi się podoba, bo jak już widzę ponad 100 wpisów to, powiem
      szczerze, odechciewa mi się zaglądać. A tak jest na bierząco.
      Parę słów o mnie: mam 28 lat, w wieku 24 wyszłam za mąż (lipiec'1999) obecnie
      trwa 17 tydzień mojej ciąży (mój mąż by się obraził, on zawsze mówi że
      mamy ... -tygodniową ciążę, mamy termin porodu na ..., itd., aż się na sercu
      ciepło robi). Termin wg. o.m. 23 kwietnia (o ile dobrze pamiętam to chyba
      trzecia jestem :o) z tym terminem). Płci jeszcze nie znamy, też czekam na USG,
      jeszcze jakiś miesiąc. Co do imion, myślimy surprised) intensywnie. Tak mi chodzi Nina
      po głowie a dla chłopca to już wogóle nie mam pomysłu (albo mam ich za wiele).
      A mój mąż - on ma zupełnie inny gust w tej kwestii, zresztą, chce poczekać jak
      poznamy płeć.
      Czuję się dobrze, błogo i tak wzniośle :o). Pierwsze trzy miesiące ciężko
      przechodziłam, nudności, wymioty itd. ale to już minęło. Cały czas pracuję i
      zamierzam do oporu :o) a jak będzie, zobaczymy.
      A na zgagę - gdzieś czytałam, że pomagają plastry imbiru, możecie4 spróbować.
      Pozdrawiam, apolka
      • uszczesn morfologia 07.11.03, 12:21
        Witam,
        wczoraj odebrałam wyniki morfologii, są takie powiedziałabym średnie:
        RBC 3.59
        HGB 11.00
        HCT 31.80

Czy któraś z Was przy podobnych wynikach bierze to "okropne" ZELAZO?! Bo
        wiadomo, że każdy ginekolog ma na ten temat swoją teorię.

Ja narazie biorę tylko kwas foliowy i "staram się" dobrze odzywiać, ale martwię
        się że będę musiała brać żelazo, a znoszę je fatalnie. Wizytę mam w środę.

Może któraś z Was wie jak poradzić sobie z zaparciami (przy braniu żelaza
        oczywiście)?

Pozdrawiam, Ula.
        • apolka Re: morfologia 07.11.03, 12:53
          sprubuj surowych płatków owsianych wymieszanych z otrębami i siemieniem
          lnianym. Zalej mlekiem, odstaw na kilka minut i zjedz. Możesz dosmaczyć miodem,
          rodzynkami, czym tam chcesz.
        • mami27 wózek Polak 07.11.03, 13:04
          Cześć,
          Dzisiaj krótko, bo zaraz jadę do drugiej pracy. Nasz wózek Polak to model
          Orion, 2 lata temu kosztował około 650 zł. Dzisiaj na pewno nie będzie droższy
          niż 750 zł. Ta cena zachęca do kupna i jakość też jest w porządku. Moja
          koleżanka ma ten model kupiony rok temu, i poprawiła się kolorystyka tapicerki
          i jakość torby na zakupy, ona ma z siatki. Nasza była z plastiku niezbyt dobrej
          jakośći i ma pękniecię w jednym miejscu. Ogólnie polecam.
          Pozdrawiam i miłego piątku
          Ewa
        • malilka Re: morfologia 07.11.03, 13:23
          Uszczesn, moje wyniki miesiąc temu były bardzo podobne:
          RBC 3,62
          HGB 10,9
          HCT 31,80
          i gin powiedział, że to już anemia i żelazo w tabletkach obowiązkowo, bo
          morfologia ciężarnej ma tendencje do pogarszania się i samą dietą na pewno się
          wyników w ciąży nie poprawi. Dzisiaj rano znowu byłam na badaniach, wyniki w
          przyszłym tygodniu- mam nadzieję, że się poprawiły smile
          Jem żelazo rano na czczo i na szczęście nie zauważyłam jakichś nieprzyjemnych
          sensacji. Z zaparciami po miesiącu łykania żelaza też nie mam na razie
          problemów, ale zawsze miałam rewelacyjną przemianę materii (aż za!), a poza
          tym cały czas jem duże ilości jabłek, bo to mój ulubiony owoc, a one ponoć
          rewelacyjnie pomagają przy problemach z zaparciami. W ogóle jedz jak najwięcej
          surowych warzyw i owoców, chleb tylko razowy i najlepiej z otrębami, i do tego
          jogurty z żywymi kulturami bakterii, a będzie dobrze smile To i tak moja ulubiona
          dieta, więc póki co- nie narzekam smile
          ps. powiedz proszę, jak wymyśliłaś sobie takiego nicka???? Jest naprawdę
          niezwykły smile)
          • malilka Re: morfologia- ps 07.11.03, 13:27
            I jedz winogrona! Osobiście nie znam bardziej przeczyszczającego smakołyku smile))
          • elzetka Re: morfologia 07.11.03, 13:52
            Pozdrawiam nowe osoby! Odzywam się jeszcze dziś do Was, bo wyjeżdżam na długi
            weekend z rodzinką do Krakowa (strasznie się cieszę i mam nadzieję, ze nie
            będzie lało, to pewnie nasz ostatni taki wypad w gronie trzech osób).
            Z nowości: zapisałam się na USG do dr-a Osóbki-Morawskiego (najbliższy
            popołudniowy termin dopiero na 28.11), dowiedziałam się że ok. 22 tygodnia jest
            to USG tzw. prenatalne, dowiemy sie więc wszystkiego o naszej dzidzi no i może
            w końcu poznamy płeć.
            Moja morfologia była ostatnio na poziomie:
            RBC 3,94
            HGB 11,8
            HCT 34,2
            lekarka powiedziała, że nie jest to jeszcze anemia, ale mogę zacząć brać
            Hemofer i o dziwo na mnie działa on odwrotnie tzn. przeczyszczająco, mam więc
            raczej problem, czy to jest w porządku.
            Mam nadzieję, że będziecie dużo i często pisać, żebym miała, co czytać po
            powrocie, życzę pięknej pogody!
    • male_co_nieco Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 07.11.03, 15:23
      Cześć Dziewczyny!! Witam po bardzo długiej przerwie. Wprawdzie niemal
      codziennie tu zagladałam ale jakoś nie mogłam się zmobilizować, by coś
      napisać, no i zajęć ostatnio miałam jakby trochę więcej.

Widzę ,że niektóre z Kwietniówek znają już płeć swojego maleństwa. Troszkę Wam
      zazdroszczę Dziewczyny smile Mam też do Was jak i tych Mam , które mają już
      pociechy pytanie-na ile sprawdziły sie Wasze przeczucia co do płci maluszków?

Co do wielkości brzuszka to widać , oj widać smile) Ruchów jeszcze nie czuję, ale
      to 16 tydzień więc mam chyba jeszcze trochę czasu smile ale czekam i nasłuchuje
      rzecz jasnasmile
      Pozdrawiam cieplutko.

• renka.gg Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 07.11.03, 18:15
        czesć wszystkim,

Ale się długo nie odzywałam, ale tak jak niektóre z Was uczestniczyłam biernie,
        czyli wszystko
        czytałam.
        Najpierw zacznę od najmniej przyjemnego, czyli od wagi - 8 kg do przodu!!! (a
        wieczorem więcej),
        czyli tyle samo co w zeszłej ciązy w której w sumie było 22 kg. Pocieszam się,
        że schudnę równie szybko jak wtedy
        (w sumie -32 kg po pół roku, teraz w 20 tygodniu waże tyle co przed zajściem w
        pierwszą ciążę).
        No ale jeśli to się nie powtórzy to wróce do swojej "pulchnej" figury,
        z "chudzielca", którym się stałam
        po urodzeniu Oli. Brzuch mam wielki, ale mam wrażenie, że poza brzuchem
        specjalnie nie przytyłam (ale to pewnie moje
        nadzieje). Coraz częściej i mocniej niestety bolą mnie plecy, chyba skorzystam
        z długiego weekendu i poleże, a mąż zajmie się Małą
        (jak narazie mimo bólu pleców spacer 2x dziennie, w sumie 3 godziny).
        Ruchy już czuję i to całkiem wyraźnie, ale zazwyczaj wtedy gdy leżę i czytam
        (jak mogę się
        na tym skupić). To jest zaleta drugiej połowy ciąży - wreszcie można być
        spokojniejszym i uwierzyć, że maleństwo jest w środku).
        Na usg idę 12-go, trochę się denerwuję bo nie byłam już 5 tyg. u gina, a to
        jest najważniejsze usg, na którym najwięcej można zauważyć.
        Pewnie będę znać już płeć, miałąm zamiar nie pytać, ale teraz już chcę,
        chociażby po to, żeby
        mówić Oli, czy będzie mieć brata czy siostrę. Wtedy wydawało mi się, że będzie
        chłopak, a byla dziewczyna,
        teraz też mi sie tak wydawało ale teraz już sama nie wiem, nie mam żadnych
        przeczuć. A może
        nie będzie się chciała pokazać...
        Za 9 dni 2 urodziny mojej córeczki, już żyję tym i przypominam sobie jakie 2
        lata temu
        o tej porze było wielkie oczekiwanie (wyznaczony termin na 12-go) i jakim
        pięknym dniem był
        16-ty!!! Ach wspomnienia, mam nadzieję, że te marcowo-kwietniowe będą równie
        cudowne.
        Olcia od kilku dni woła na nocniczek a nawet ostatnio do toalety, jestem z niej
        bardzo dumna. I codziennie
        pojawia się jakieś nowe słówko, ale nie wszystkie rozszyfrowuję.
        Cieszę się, że nie poszłam do pracy, właściwie teraz tylko ja rozumiem co
        ona "mówi",
        a tak to wiedziałaby opiekunka. Z drugą dzidzią nie będzie raczej tak dobrze,
        wrócę do pracy wcześniej, bo
        nie planuję trzeciej dzidzi (narazie).
        Jeszcze o Oli - ostatni przypomniał jej się cycuś i właśnie przed chwilą
        zażyczyła sobie kakao, a ja mówię,
        że musi iść z tatą po mleko. Tata się pyta gdzie jest tanie mleko, a Ola
        przyszła do cycusia... smile)
        Fakt, najtańsze i najlepszesmile)
        Mami - my też mamy Polaka Oriona, szary w krateczkę, ale nasza torba się
        całkiem rozsypała
        (pakowałąm tam za dużo rzeczy). Rozwalił nam się też koszyk na zakupy (pewnie z
        podobnego powodusmile),
        ale to jest do zrobienia. A wogóle to faktycznie wygodny tylko nasz ma śliskie
        obicie i
        nie sprawdził się jako spacerówka, bo Ola się ślizgała - więc warto zwrócić na
        to uwagę.
        Jak nie pisałam to nie pisałam, a jak zaczęłam...to skończyć nie mogę.
        Pozdrawiam i do "przeczytania"
        Renata

• uszczesn morf. dzięki i inne 07.11.03, 21:23
          Dziękuję, za porady odnośnie żelaza i zaparć. Jeśli okarze się, że muszę je brać
          (a pewnie dla dobra dzidziusia będę musiała)to na pewno zastosuję to wszystko
          co napisałyście. Dziwne ale oprócz winogron to całej reszty NIE LUBIĘ, może tu
          wyjaśnienie dlaczego mnie akurat ta przypadłość dotyka... A może wystarczy
          tylko łykać żelazo na czczo?

Malilka: Mój pseudonim nie jest zbyt przemyślany to poprostu pierwsza litera
          imienia i kolejnych parę z nazwiska panieńskiego, ale cieszę się że komuś się
          podoba. Twój jest znacznie bardziej intrygujący.

Jeśli pare z nas zdecydowałoby się na wózek POLAK to może producent dałby nam
          jakiś "ciekawy" rabacik??? Ja go widziałam i podoba mi się.

Pozdrawiam, aha wczoraj zaliczyłam 2 kopnięcia! To chyba chłopiec...

No i coś o czym miałam napisać dawno, ale jakoś zapominam, polecam pisanie
          pamiętnika (lub listów jak kto woli) do dzidziusiów lub takiego ogólnego
          ciążowego. To naprawdę fajna sprawa! Pomaga to w odstresowaniu się i nawiązaniu
          kontaktu z dzieckiem. No a ono kiedyś może to przeczyta (jeśli będziemy
          chciały).
          Całuski, miłego ddddłłłłuuuuggggiiiieeeeggggoooo weekendu.
          Ula
    • malilka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 08.11.03, 20:26
      Dzisiaj się zważyłam na wciąż tej samej wadze (u teściów) i przez ostatni
      miesiąc nie przytyłam ani grama smile)))))))))) Cały czas 4kg do przodu, ale jak
      na 19 tydzień i wcześniejszą niedowagę to zdecydowanie nie jest źle smile)))
      A już się martwiłam, że w tempie przyspieszonym zamienię się w wielkiego
      wieloryba...

Ula- żelazo generalnie bardzo spowalnia przemianę materii, czy brane na czczo,
      czy po posiłku, niestety. Skoro lubisz winogrona, to nie jest źle- jedz ich
      duże ilości i powinno być ok.

Mój dzieciaczek zamiast z każdym dniem ruszać się mocniej i częściej wpadł w
      jakieś senne lenistwo- da znak parę razy na dzień, a tak to cisza sad
      Mój wieczorny rytuał w łazience trwa już chyba z godzinę, co doprowadza mnie do
      szału, bo w ogóle nie znoszę wmasowywania balsamów do ciała, a przecież w
      piątym miesiącu nie mogę sobie po prostu zapomnieć wieczrkiem o kremie na
      rozstępy sad( Poza tym wszystkie kremy na rozstępy zaczęły mi śmierdzieć apteką,
      no ale co zrobić...
      Moja skóra nadal się nie uspokoiła, ciągle wyglądam jak pryszczata 17-latka sad(
      To samo na dekolcie, plecach i ramionach (a tu NIGDY nie miałam takich
      problemów)- całe szczęście, że ciąża przypada mi na zimę, bo nie wyobrażam
      sobie teraz chodzenia z odkrytym ciałem, brrrrr. Już przestałam wierzyć, że do
      porodu coś się w tej kwestii zmieni....
    • pearl24 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 08.11.03, 22:22
      Witam dziewczyny!!

Niezbyt często ostatnio pisuję ale cały czas śledzę wasze wypowiedzi.Widze że
      te z nas które są w 18-19 tyg zauważyły nagły "przyrost" brzuszków.Ja właśnie
      zaczęlam 19 tydz. i od tygodnia nie nosiłam swoich ulubionych spodni i dzis
      przeżyłam szok-nie mieszcze sie w nie-po prostu nie ma mowy żebym sie w nich
      zapięla.Ale rzeczywiście w ostatnim tygodniu brzuszek poszedł do przodu ale i
      mała baaardzo daje mi sie we znaki-wierci sie niesamowice i czasem kopie jak
      szalona.
      w sumie przytyłam 3,5 wiec nie jest żle-choć w niektórych ubraniach już sie nie
      dopinam i sa jakies takie opietesmile)No powróciła zmora której sie pozbyłam tuż
      przed zajściem w ciązę-celullit sad(
      Musze sie zaopatrzyć w spodnie "ciążówki"-byłam dzis na rozeznaniu i jestem
      załamana-czy gdzieś są ładne ubranka dla mam???

Jeśli chodzi o żelazo-ja biore od miesiąca-nie jest dokuczliwe ale raczej też
      nie mam zaparć-być może dlatego że jem suszone śliwki i działają one na mnie
      bardzo dobrze-polecam.

Dołaczam sie do mami, renki.gg i tych które zamierzaja kupić lub mają już
      Polaka Oriona-od kilku miesięcy obserwuje ten wózek-wg mnie mercedes w klasie
      wózków i super cena-sklepowa około 750-800 a na aukcjach allegro same zobaczcie-
      można dostać i nowe i używane
      www.allegro.pl/show_item.php?item=17488640
      www.allegro.pl/show_item.php?item=17391709
      No i jesli chodzi o imie dla małej to zupełnie nam sie zmieniło-zaczelo nam sie
      podobac imie Maja-i może ono zostanie,choc cały czas wchodzi w gre Weronika.
      No chyba że za 3 tyg okaże sie że to chłopaksmile)

Chciałabym sie dowiedzieć czy któraś z dziewczyn z W-wy zamierza rodzic na
      Zelaznej?
      A do wszystkich-kiedy wybieracie sie do szkoły rodzenia?-ja zadzwonie tam już
      za kilka dni-musze isc na jakis masaż albo cos z powodu bólu kręgosłupa bo nie
      wyrobie.
      Ale tak poza tym to jest super-najważniejsze ze w koncu pozbyłam sie okropnego
      przeziebienia i mała jest bardzo ruchliwa.

no ale sie rozgadałam
      do usłyszenia
      gosia
      • pearl24 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 08.11.03, 22:30
        To jeszcze raz ja...

Strasznie chciałabym sie wam pochwalić smile)) zdjęciami z najszczęśliwszego dnia
        w moim życiu ale nie umiem zamieścić zdjęć ślubnych w internecie.A tu już minął
        miesiąc od ślubu...
        Jeśli któraś miałaby ochote je obejrzeć to napiszcie na gg,podajcie maila a
        prześlę kilka.

gosia
      • mima3 Pearl 09.11.03, 11:28
        Gosia przyslij prosze kilka zdjec ze slubu na :agaz@acn.waw.pl
        pozdrawiam
        agnieszka
        • titicaka Re: Pearl 09.11.03, 12:25
          Ja tez poprosze : beatkamonika@yahoo.com
          • malilka Re: Pearl 09.11.03, 13:10
            i ja też!
            malilka@gazeta.pl
            • uszczesn do Gosi 09.11.03, 21:45
              Fajne ubrania ciążowe (według mnie oczywiście!) są w sklepie 9 miesięcy na
              Grochowskiej, przy Rondzie Wiatraczna. Ale trzeba wygospodarować trochę czasu
              ( mi przymierzanie zajęło ok.godziny) ponieważ mają różne ciuszki i te
              ładniejsze i te mniej ładne... zależy kto co lubi. Ceny chyba w miarę
              przystępne.
              Ja też zamierzam rodzić w Św. Zofii, ale do szkoły rodzenia wybieram się
              dopiero w połowie grudnia lub na początku stycznia.
              Pozdrawiam Ula.
    • monikaps Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 09.11.03, 23:07
      Czesc Wszystkim!

Bardzo chcialabym do Was dolaczyc (chyba mam problemy z polskimi znakami - wiec na wszelki wypadek napisze bez, moze pozniej cos wymysle).
      Mam na imie Monika, mieszkam w Warszawie, mam 34 lata, ale w spodziewanym dniu rozwiazania (18.04) bede juz po 35 urodzinach. Mam nadzieje, ze sa tu i starsze ?
      Slub bralismy 11.08.2001.
      To nasze pierwsze, i jeszcze nie wiemy jak bedzie mialo na imie.
      Jak jeszcze nie wiedzialam, ze jestem w ciazy snil mi sie chlopczyk, obok ktorego siedzial moj maz, a ja mowilam do chlopczyka: no powiedz, jak kochasz mamusie? Chlopczyk wygladal dokladnie jak moj maz na zdjeciu, ktore ogladalam tego dnia, gdzie mial kilka latek. No to jak bedzie chlopiec, to byc moze Wojtus. A jak dziewczynka, to byc moze Ewa.
      Niewazne, najwazniejsze, zeby sie zdrowe urodzilo!
      Dzieki za rady o migdalach. Jesli nastapi eskalacja moich napadow zgagi, to wyprobuje. Na razie to mi jeszcze mdlosci calkiem nie przeszly i sa klopoty z jedzeniem sniadania. No i chyba nie czuje jeszcze zadnych ruchow, bo to co wyczuwam, to chyba moje wlasne tetno..? W nastepnej ciazy bede wiedziala wczesniej wink.
      Tez zastanawiam sie, jak spedze Swieta Wielkanocne, bo moj termin jest dokladnie tydzien pozniej. Ale moze uda sie nie w niedziele... Najlepej w czwartek, jak oboje rodzice, albo 20-go, bo to by byla super data urodzin: 20.04.2004.
      Znajomi jak rodzili w kwietniu 2 lata temu, to polozne sie smialy, ze wakacyjne dzieci, no i mialy racje. Zreszta moj maz ma na imie Krzysztof...
      Ale wszyscy mi powtarzaja, ze kwiecien to najlepsza pora na urodzenie dziecka, i chyba im wierze. Juz sie ciesze na te wiosenne spacery na Pola Mokotowskie. Moze ktos mieszka w poblizu i bedziemy spacerowac razem?
      Czy ktos mysli o rodzeniu na pl.Starynkiewicza? Czytalam troche dobrych opinii no i tam mam najblizej.

A to sie rozpisalam na powitanie...
      To jeszcze tylko dopisze, ze jakby ten rabat, to my sie tez piszemy na wozek POLAK, bo z Waszych opisow wyglada niezle.

Pozdrowienia dla wszystkich Mam i Brzuszkow!

Monika
      • mima3 Monika 10.11.03, 17:56
        Witaj Monika,
        Ja skonczylam w pazdzierniku 35 lat i to moje pierwsze dziecko, wiec jestem
        starsza od ciebie(:
        Chodze do pani ginekolog ze Starynkiewicza, wiec nie wykluczone ,że będe tam
        rodzić.Musze jeszcze zrobic rekonesans.
        pozdrawiam serdecznie
        agnieszka
    • male_co_nieco Poniedziałek 10.11.03, 10:13
      Cześć Dziewczyny!!

Na początku gorąco witam nową Mamusię i Maluszka. Jest Nas coraz więcej smile

Jak tam dzisiaj Wasze samopoczucie?? Ja czuje sie ok ale prawdę mówiąc
      myślałam, że nie wygrzebę się z łózka a jescze dzisiaj trzeba troszkę
      popracować sad Pogoda niezbyt zachęcająca, najchętniej nie wychodziłabym z
      domu.Posiedziała w fotelu z książką w ręcę .....No ale jak mus to mus.

Co do wózka to chyba rzeczywiście postarajmy się o jakiś rabat, bo z tego co
      widziałam zainteresowanych Orionem jest całkiem sporo smile My również myślimy (
      i to bardzo poważnie ) nad zakupem tego akurat wózka. Dlatego też mam do Was
      prośbę , jeśli usłyszycie opinię na temat tych wózków, zarówno te dobre jak i
      złe, podzielecie się nimi proszę na forum. Będzie Nam tzn. wszystkim
      zainteresowanym łatwiej podjąc decyzje co do jego zakupu.

Pozdrawiam.
      • mima3 Polak Orion 10.11.03, 18:00
        Słuchajcie czy ten wózek jest lekki? ile waży? czy jest 3 funkcyjny? gondola
        +spacerowka +fotelik samochodowy? gdzie go mozna obejrzec?
        • male_co_nieco Re: Polak Orion 10.11.03, 21:18
          Wózek mozna obejrzeć na stronie Polaka www.polak.com.pl Jest to gondola
          + spacerówka. Co do wagi nie pamiętam dokałdnie , ale chyba ok 13- 14 kg.
    • opolanka1 poniedziałek...początek nowego tygodnia 10.11.03, 12:37
      Cześć Dziewczyny!!!!

Jak tam samopoczucie? Z każdym dniem jesteśmy bliżej rozwiązania.
      Mnie osobiście dopisuje humor i mam dużo energii, a to chyba za sprawą słońca za
      oknem. Tutaj w Dusseldorfie jest cieplutka jesień...i oby tak najdłużej.

Brzusio pojawił się parę tygodni temu, z czego bardzo sie cieszę. Maluszek mam
      nadzieję ,że lada chwilka się odezwie....czekamy z niecierpliwością. Po
      przeziębieniu ani śladu wink

A co do jedzenie, to teraz objadam się mandarynkami, w końcu jest sezon na
      nie...zawsze kojarzą mi się one ze świętami. Nie mogę się doczekać
      Wigilii...zresztą w tutejszych sklepach, wystaw świątecznych jest coraz więcej.
      Zwiększa to moją ochotę, na wpadnięcie w szał kupowania światecznych prezentów.
      Pomysłów narazie brak...ale zawsze cosik się znajdzie czy wymyśli.

Slę pozdrowienia dla Was i Waszych Brzuszków
      Miłego dnia
    • malilka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 11.11.03, 14:20
      Od wczoraj świeci piękne słońce, aż chce się żyć i wychodzić z domu- mam
      nadzieję, że taka cudna aura potrwa dłużej smile
      Odebrałam wyniki krwi, niestety bez zmian sad Znajomy lekarz pociesza mnie, że
      miesiąc to za mało, żeby wyniki gruntownie poprawić i wyjść z anemii, zwłaszcza
      w ciąży, i że powinnam się cieszyć, że się nie pogorszyły... No to się nie
      martwię, ale wkurzam się, że dalej będę musiała jeść żelazo.
      Dzieciaczek codziennie daje jakieś znaki, ale cały czas umiarkowane i
      delikatne. Jego tatuś nie może się doczekać nawiązania osobistego kontaktu, ale
      mimo że nieustannie podgląda brzuszek, to żadne pukanie nie przedostało się na
      zewnątrz. Ale ponieważ jestem cały czas bardzo szczupła, a mój brzuszek jest
      naprawdę malutki, to bardzo często jak leżę płasko na plecach, widzimy maluszka
      przez skórę brzucha i to jest naprawdę niesamowite! Czasem widać jak podłużny
      wałeczek przesuwa się z jednego boku w okolice pępka i z powrotem, na górę i na
      dół, jak się dłużej trzyma rękę na brzuchu to przesuwa się pod ręką. Niestety
      nie widać jaka część ciała "wystaje", bo raczej mamy wrażenie, że mam pod skórą
      strusie jajo, ale i tak jest to fajne- jak przez kilkanaście godzin maleństwo
      nie zapuka, to przynajmniej naocznie widzę, że się rusza i wszystko u niego
      ok smile
      • titicaka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ...wow 12.11.03, 10:18
        Gosia piekne zdjecia smile !!! Slicznie wygladaliscie ... !!!
        Zajmuja b.duzo miejsca na skrzynce , dlaczego nie wlozysz ich na te strone co
        ja . Pamietasz moja stara sygnaturke.Wklejam ja jeszcze raz , moze sie przyda ,
        a ty moglobys wysylac sam link.Umieszczenie zdjec jest bardzo proste !Sprawdzsmile
        Bardzo podobal mi sie wasz slub , moze ktos jeszcze chce sie pochwalic ...
        zebralo mi sie na wspomnienia smile.Mam nadzieje ,ze po porodzie powklejamy tak
        nasze dzieciaczki ...
        • titicaka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ...LISTA 12.11.03, 10:31

chlopcy 2 : dziewczynki 2

27.09.2003
          KABR4 - termin marz/kw
          KMISZKA - termin 26.04
          gg 4033322
          *Warszawa,slub
          14.09.2002
          MARARA - termin 23.04
          KLEMENSIK2 - termin 6.04
          APOLKA,28 - termin 23.04 - imiona fasolki Nina lub ? , slub lipiec 1999
          MONIKAPS,34(Monika) - termin 18.04 ,imiona fasolki Ewa lub Wojtus ,*Warszawa ,
          slub 11.08.2001
          MALAGAO(Aska) - termin 1-7 kwiecien ,*Zielona Gora , gg 2575919
        • pearl24 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ...wow 12.11.03, 10:40
          Dziekuję ci serdecznie za ten link-sprobuję tam zamieścic zdjęcia.
          I cieszę sie że nasze ci sie podobały.
          Ja wczoraj pokazywałam męzowi wasze zdjęcia/koniecznie chciał zobaczyć do kogo
          ja wysyłam naszesmile /-no i oboje zgodnie stwierdzilismy że po takich rodzicach
          to wasz synek niejednej kobietce w głowie zawrócismile
          POzdrawiam gorąco
          Gosia i także wariująca wieczorami i nocą mała.
    • malagao Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 12.11.03, 10:14
      Witam serdeczniewink) Jestem tu nowa i chętnie będę tu zaglądać, mam na imię
      Aśka, mieszkam w Zielonej Górze i właśnie przekraczam półmetek wink 20 tydzień
      mojej drugiej ciążywink)) Termin rozwiązania przypada na ok 1-7 kwietnia, więc
      będzie Baran jak się patrzy, na razie brzusio nosi miano Dryblasa, bo płeć
      jeszcze znieznana, a nazwanie pochodzi z Kubusia Puchatka, którą to bajkę mój
      starszy synek bardzo lubiwink)) Pozdrawiam wszystkie grube przyszłe mamusie i te
      szczupłe też ( ale takich chyba nie ma wink)))) Moje gg 2575919, jakby ktoś miał
      ochotę pogadać wink))
      • tysiaczek_23 znam plec :) 12.11.03, 11:29
        Witam wszystkie kwietniowe mamusie po weekendzie, a w szczegolnosci te, ktore
        dopiero teraz do nas dolaczyly smile
        Spiesze doniesc, ze w poniedzialek 10 listopada nasze Tygrysiatko zdecydowalo
        sie pokazac rodzicom co ma miedzy nozkami i tak oto bedzie kolejny kwietniowy
        chlopak !!! Jesli tylko mamusi nic sie nie odmieni to bedzie Dawid smile
        Aha dopisuje jeszcze date slubu - bo jakos to przeoczylam 07.10.2000r.

pozdrawiamy smile
        • mima3 Re: znam plec :) 12.11.03, 12:51
          Gratulacje!!!! Tysiaczek i Tygrysek!!!
          Ja dopiero 20stego sie dowiem ((: juz nie moge sie doczekac, bo to bardzo
          wazne usg 22tydzien.
          pozdrawiam serdecznie
          agnieszka
    • opolanka1 Na własne oczęta 12.11.03, 11:57
      Witam Was Dziewczyny!!!

Już środa, połowa tygodnia..ale ten czas lecie.
      Ja ten dzień napewno zapamiętam, bo dzisiaj właśnie dzisiaj z ranka, nasze
      Maleństwo dało znaki, nawiązało kontakt....Wcześniej odczuWałam jakieś babelki,
      ale nie miałAm pewności, czy to Dzidziuś czy może moje pracujące jelitka. Ale z
      dniem dzisiejszym wszystkie niepewności poszły w las, bo WIDZIAŁAM wybrzuszenia
      na mej skórze....skojarzyło mi sie to z jakimś filmikiem o kosmitach. Ale widok
      zaparł dech w piersi i wywołał uśmiech na mej twarzy, który mam cały
      czas...Gębusia mi sie śmieje. Jedyny minusik, tatuś był juz w pracy i nie
      widizał wierzgającego Szkraba...ale wszystko przed nim.
      Więc jestem radosna od samego ranka, jak skowronek, a za oknem mam pięĸne
      słoneczko, więc optymizmu u mnie dostatek.

Slę pozdrówka dla Was wszystkich

szczęśliwa opolaneczka
      • titicaka Kwiecien 2004:) cd3 ... 12.11.03, 12:07
        Gratulacje , kolejny chlopak Dawidek , mnie to imie bardzo sie podoba i gdyby
        nie to ,ze moj maz ma tak na imie moze tez podobnie nazwalibysmy szkraba.
        Bardzo sie ciesze ... no to chlopcy znow przewazaja smile!
        Opolanka swietnie , ze dzidzius sie przywital smile ... teraz tez zaczna ci sie
        imprezy nocne w brzuchu smile))!
        Bea i Áleks
        • titicaka Re: Kwiecien 2004:) cd3 ...LISTA 12.11.03, 12:11

chlopcy 3 : dziewczynki 2

27.09.2003
          TYSIACZEK23(Justyna) - termin 11.04 -imie fasolki (chlopaksmile) DAWIDEK
          *Piaseczno Wa-wa,slub 7.10.2000
          KABR4 - termin marz/kw
          KMISZKA - termin 26.04
          gg 4033322
          *Warszawa,slub
          14.09.2002
          MARARA - termin 23.04
          KLEMENSIK2 - termin 6.04
          slub 11.08.2001
          • dorota.gdynia Re: Kwiecien 2004:) cd3 12.11.03, 15:21
            Witajcie po dłuuuuugim weekendzie!
            Nadrobiłam zaległości w czytaniu, wiem co się dzieje, więc mogę pisać.
            Witam serdecznie te Kwietniówki, które teraz do nas dołączyły.
            Gratuluję kolejnym mamom poznania płci... mam nadzieję, że za tydzień ja też
            będę znała.
            Opolanka – gratuluję poczucia ruchów dziecka!
            Titicaka – nocne imprezy w brzuszku – ale fajnie!!! Pięknie to nazwałaś!
            Ja też już czuję, że Maleństwo się przewraca, ale nie są to ruchy jeszcze
            regularne i np. wczoraj poczułam tylko jeden mały ruch, przedwczoraj wcale, a
            dwa dni wcześniej to dłużej czułam. Ale mam nadzieje, że z dnia na dzień
            Maleństwo będzie dawać coraz więcej znaków.
            Jutro ważny dzień – kolejna wizyta u lekarki. Dostanę pewnie serię skierowań i
            posłucham tętna.
            I mam jeszcze prośbę do Gosi – Pearl; czy mogę też prosić Cię o zdjęcia? Podaję
            e-mail: dorota-lipowska@wp.pl lub dorota1207@poczta.fm. Z góry dziękuję!
            Pozdrawiam Wszystkie Brzuszki i ich Właścicielki!
            Dorota i Maleństwo.
            • malilka Re: Kwiecien 2004:) cd3 12.11.03, 20:04
              Witajcie smile
              Byłam dzisiaj u gina. Maleństwo tak fikało, że nie dało się nawet zmierzyć-
              było widać na przemian główkę, pupkę, nóżki i w ogóle wyglądało jak w
              kołowrotku smile) Niestety nie chciało ujawnić swoich międzynóżkowych skarbów, ale
              lekarz powiedział, że na podstawie tego co mu mignęło to "płeć raczej ze
              wskazaniem na chłopca", ale generalnie mam jeszcze poczekać, może za 3 tygodnie
              będzie bardziej łaskawe. Na koniec usg maluszek- chcąc najwyraźniej pokazać, że
              koniec audiencji- wystawił centralnie w stronę sondy swoje dwie śliczne stópki
              i już w ogóle nie było nic więcej widać. Stópki urocze- policzyliśmy paluszki i
              zmierzyliśmy- każda miała 31mm, więc chyba sporo smile))) Ogólnie wszystko w
              porządku. Powoli się przywyczajam do myśli o posiadaniu syna, chociaż nie
              nakręcam się, bo wiem, że jeszcze za wcześnie. Dzisiaj rano jednocześnie z
              przyszłym tatusiem powiedzieliśmy "A może Dawid?"- więc może to jakiś znak?
              Tylko jak zdrabniać imię Dawid??? Tylko Dawidek mi przychodzi na myśl... W
              każdym razie dyskusja na temat imion nadal trwa, konkretnych decyzji brak smile
              Pearl- śliczna z Was para i uroczo razem wyglądaliście! Bardzo dziękuję za
              zdjęcia- niestety jako zatwardziała, już 7-letnia konkubentka nie mogę się
              odwzajemnić smile)))
              Opolanka- gratulacje! To musiał być silny kopniak, skoro aż tak wybrzuszył
              skórę na zewnątrz smile))
              Pozdrowionka dla Wszystkich
              • tysiaczek_23 Re: Kwiecien 2004:) cd3 13.11.03, 11:14
                Malika Dawid to piekne imie smile))
                Moze nie zauwazylas ale najprawdopodobniej nasz synus bedzie mial tak na imie smile
                A jesli chodzi o zdrobnienia - to na pewno bedziesz potem wymyslac rozne inne
                okreslenia dla swojego malenstwa typu Biedroneczka, zuczek, itp.
                U nas narazie mowimy na niego Bobuś - nawet moja niespelna dwuletnia
                siostrzenica przychodzi do mnie pokazuje na moj brzuszek i mowi ciocia ma
                bobusia, a ostatnio wszytskim sie chwali ze bedzie opcik, czyli chlopczyk smile

Poza tym mi bardzo podoba sie brzmienie imienia Dawid w jez.angielskim, czytaj;
                Dejw, Dejwid

pozdrawiamy
                Tysiaczek i kwietniowy Tygrysek - Dawidek smile
                • klemensik2 Re: Kwiecien 2004:) cd3 13.11.03, 12:20
                  Już raz się z wami witałam, ale mało napisałam. Termin mam na 6 kwiecień i
                  będzie to moje pierwsze dzidzi. Leci u mnie 19 tydzień i 5 dzień ale nie czuję
                  ruchów i zaczynam się martwić. Brzuch taki sobie, jeśli ktos nie wie że jestem
                  w ciąży to się jeszcze nie pozna . Proszę o kontakt Mamy które mają termin w
                  moich okolicach i niech mnie trochę uspokoją!!! Data mojego ślubu to
                  12.10.2002r.
                  • dorota.gdynia Re: Kwiecien 2004:) cd3 13.11.03, 12:42
                    Hej!
                    Klemensik! Nie martw się - ja mam termin na 3.04 i też nie czuję jeszcze
                    typowych ruchów sad Ale powiedziano mi, że mogę je poczuć nawet za tydzień lub
                    nawet za dwa - bo to pierwsza ciąża. A jak to powiedziała mi titicaka, ja
                    powiem tobie, że pewnie masz tam w brzuszku spokojną dziewczynkę smile
                    Dziś na 17.30 ide do lekarki i dokładnie wypytam o te ruchy, to jutro napiszę.
                    Pozdrawiam Was wszystkie!
                    Dorota i Maleństwo.
                    • elzetka Re: Kwiecien 2004:) cd3 13.11.03, 13:35
                      Witam po przerwie, doskonale wypoczęłam w Krakowie, ruch, świeże powietrze i
                      smaczne jedzonko, którego nie trzeba szykować, dobrze na mnie wpłynęły i na
                      dzidzię, mam nadzieję też. To był już raczej nasz ostani wyjazd, następny
                      dłuższy pewnie dopiero za dwa lata. Minusem jest jedynie fakt, że bardzo się
                      rozleniwiłam śpiac trochę dłuzej rano i jeszcze w południe z córeczką i teraz
                      mi strasznie brakuje snu. A na dodatek dziś Ada przyszła do nas do łóżka przed
                      5.00 i się kręciła do 6.00, a potem sobie jescze zasnęła a my musieliśmy
                      wstawać do pracy... Niestety takie są uroki wychodzenia ząbków u dzieciaków
                      (zostało jescze 5!), co Was też czeka.
                      Klemensik! Poczujesz ruchy lada dzień, innej możliwości nie ma i mogę Cię
                      zapewnić, że jescze będziesz narzekała, że Cię dziecko za mocno kopnęło w żebro
                      lub w pęcherz i że się tak wierci, niektóre mamy (chociaż ja nie) odbierają też
                      jako nieprzyjemne odgłosy czkawki (takie równomierne uderzenia w jednym
                      miejscu). Musze powiedzieć, że ja w pierwszej ciąży nie byłam tak bardzo
                      świadoma tych pierwszych ruchów i w ogóle tego, ile wrażeń dostarczy obecność
                      dzidzi w brzuszku. Dlatego, gdy ją poczułam, byłam niesamowicie tym mile
                      zaskoczona, bo jak się samemu poczuje, to dopiero wtedy wiadomo, o co chodzi i
                      żadne opisy tego nie odzwierciedlają. Pozdrawiam!
                    • klemensik2 Re: Kwiecien 2004:) cd3 13.11.03, 15:29
                      Dzięki dziewczyny za słowa otuchy!!! Doroto napisz o swojej dzisiejszej
                      wizycie koniecznie. No nie mogę się doczekać kiedy Malenstwo przywita się ze
                      mną. a obiecuję że nie będę narzekać na żadne kopniaki!
                  • malagao Re: Kwiecien 2004:) cd3 13.11.03, 13:18
                    Witam serdeczniewink) Klemensik nic się nie martw, jeszcze Cię wykopie za
                    wszystkie czasy, moja dzidzia kopie już prawie 3 tygodnie i to tak mocno, że
                    już mam dosyćwink a to dopiero 20 tydzień wink)) Jak zaczęło kopać to aż się lekarz
                    zdziwił, że tak wcześnie wink)) Moje pierwsze dziecko też zaczęło wcześnie
                    brzuszne wygibasy, a do tego doszła ciągła czkawka, która nie dawała zasnąć,
                    więc rozumiem że czekasz na ruchy, ale naprawdę wszystko w swoim czasie wink))))
                    I może lepiej że później wink))) Pozdrawiam. Malaga
                    • uszczesn Re: Kwiecien 2004:) cd3 13.11.03, 14:35
                      Witam.
                      Wczoraj byłam u gin. I jak podejrzewałam muszę brać żelazo! Choć stwierdziła,
                      że 11.0 hemoglobiny to jeszcze nie anemia.
                      Ogólnie: od początku ciąży przytyłam 4 kg, brzuszek dość widoczny, choć ja
                      chciałabym większy!!! Piersi coś się ociągają, ale mam nadzieję, że wreszcie
                      ruszą:>

Ruchy czuję, już od 2 tyg. choc dopiero teraz stały się intensywne, choć wciąż
                      nie regularne. A przyznam, że czasem są dla mnie nie miłe, to dziwne i zaczęłam
                      zastanawiać się czy to normalne i czy nic złego nie dzieje się z maleństwem?
                      Ale gin. wysłuchała bicia serduszka malca (ale szybko bije:>)i stwiedziła, że
                      jest ok. Może dzidziuś chce mi powiedzieć żebym trochę odpoczęła... Ale jak to
                      zrobić, kiedy na głowie tyle spraw, obowiązków a ostatnio jakby wszystko szło
                      pod górkę... Może to ta okropna pogoda.

Ginekolog poleciła mi dobrego specjalistę od USG, prof Osóbkę-Morawskiego czy
                      któraś z Was coś o nim słyszała? Choć badanie dopiero w grudniu...

Mam pewną "zagwostkę" związaną z tym USG: czy poznać płeć? Z jednej strony
                      jesteśmy z mężem bardzo ciekawi, ale z drugiej boję się tej wiadomości. Teraz
                      noszę w sobie wielką tajemnicę, ciąża jest taka "nieziemska", noszę w sobie
                      życie, a jak poznam płeć boję się, że to pryśnie... Że stanie się to takie
                      normalne, syn, córka... Nie twierdzę, że poznanie płci jest "złe" ABSOLUTNIE!
                      Tylko każda z nas jest inna i inaczej odbiera swój stan, swoje dziecko i
                      inaczej przeżywa to co się dzieje z jej ciałem. No nie wiem co robić. Chyba, że
                      malec podczas USG sam postanowi mnie o tym poinformować wystawiając "to i owo"
                      tak elegancko i w pierszym planie, że nie da się nie zobaczyć i pomylić!

Pozdrawiam Was serdecznie, co do imienia to ciągle nam się zmienia teraz
                      jesteśmy na etapie Ignasia (Ignacy).Co o tym sądzicie? Ja polecam imię Ula,
                      jest fajne, różnie się zdrabnia (Ulcia, Ulcik, Ulka, Uleńka, Urszulka).

Ula :->
                      • elzetka Re: Kwiecien 2004:) cd3 - do uszczesn 13.11.03, 15:27
                        Witaj!
                        zauważyłam, ze mamy dwie rzeczy wspólne:
                        1. bedzięsz robiła USG u Osóbki-Morawskiego, ja juz się zapisałam na 28.11 i
                        też polecała mi go znajoma, że udziela szczegółowych informacji, chociaż miałam
                        wątpliwości, ze kosztuje aż 140zł a to nie jest trójwymiarowe, ale nie to chyba
                        jest najważniejsze...
                        2. Też strasznie podoba mi się Ignaś, ale nie potrafię przekonać do tego
                        imienia mojego męża, czy Twojemu od razu się spodobało, czy miałaś jakieś
                        argumenty za?...
                    • titicaka Re: Kwiecien 2004:) cd3 13.11.03, 15:38
                      Wiesz co ja sie podpisuje pod Malaga ,ze lepiej chyba pozniej poczuc te
                      ruchy ... wczoraj dzidzius dal mi tak w kosc. Caly dzien kopal ,calutki od rana
                      do nocy (i to tak mocno), a w nocy - to samo ... nie moglam spac , myslalam ,ze
                      wstane i go zaczne kolysac w brzuchu , kiedy on spal???. Nie wiem czemu byl
                      taki aktywny ,juz sie martwilam (ale zywot Mam: nie kopie martwimy sie ,kopie
                      za duzo rowniez smile)? Dzisiaj jest bardzo spokojniutki,jak zwykle.Nie pilam
                      kaw ,ani innych specyfikow ... nie bylam tez poddenerwowana ...hmmmm ,
                      dzieciaki maja swoje dni. Mam nadzieje ,ze jak wyjdzie to bedzie taki
                      grzeczniutki ,ale tak ludza sie wszystkie mamy .A czytalam ,ze ruchy mozna
                      poczuc od 16 do 24 tygodnia ciazy (najczesciej pomieszy 18 a 20),wiec jeszcze
                      jest troche czasu ! Pewnie macie kobitki ,hi hi zobaczymy smile).
                      Dzisiaj mija dokladnie 20 tydzien ciazy - polmetek ,ale szybko leci ...
                      Dorotka , juz nie moge sie doczekac ,az obwiescisz nam plec dzidziusia, kiedy
                      masz dokladnie to USG?
                      Malilka gratulacje , to wpisze chlopaka ,a jak sie zmieni to najwyzej
                      poprawie , ok ?Kolejny Dawidek , ladnie!
                      Mami a Ty znasz juz plec?Dziewczyny kiedy macie to USG?
                      Pozdrowienia Bea i Áleks

• titicaka Re: Kwiecien 2004:) cd3 13.11.03, 16:10
                        A jeszcze cos... ,zapomnialam Wam napisac ,ze moj maz dzisiaj ma pierwsza
                        lekcje polskiego w nowej szkole . Zobaczymy jak mu pojdzie , kurs trwa caly
                        rok smile.Narazie jest kiepskowink.
                        A szkole rodzenia zaczynamy 2 grudnia , ciekawa jestem jaka bedzie panowala
                        atmosfera.
                        Jeszcze chcialam napisac ,ze na pewno fajnie jest nie znac plci i miec taka
                        niespodzianke ,ale to tylko dla wytrwalych mam . Ja do nich nie naleze , no i
                        chcialam kupic ubranka typowo chlopiece lub dziewczece . Wiem ,ze wydaje
                        sie ,ze nie ma roznicy u niemowlakow ,ale tutaj (Hiszpania) ludzie bardzo
                        przywiazuja do tego uwage i ciezko znalesc cos bezplciowego w sklepach.Juz od
                        urodzenia to malutki facet lub dziewczynka , te ubranka dziewczece sa
                        zdecydowanie przesadzone ! No i najwazniejszy kolor roz lub blekit ew. bezowy
                        (moj ulubiony) do szpitala, gorzej jak usg sie pomylilo tzn. lekarzwink.Co kraj
                        to obyczaj smile. Nie wypada tez wyjsc z dzidziusiem w spioszkach ,zawsze musi byc
                        taki wystrojony bidulekwink(a ceny tych slicznych ubranek aaaa). A czego
                        nienawidze to to ,ze zaraz po urodzeniu chlopcu nakladaja dlugasna suknie
                        (zwykle z falbanami), to tez tradycja ,ale mimo iz do innych zwyczajow moge sie
                        dostosowac to tej sukni nie zaloze Aleksowi(tesciowa jest nieszczesliwawink)!Jak
                        ja bym wyslala takie zdjecie ze szpitala rodzince:-0 - moj syn w falbaniastej
                        sukni , a znajomi to by chyba pekneli ze smiechu smile)).
                        Jola co do kolyski to a jestem za , moj synek tez bedzie spal przez pierwsze 2 -
                        3 miesiace w mini-lozeczku .Poza tym mozna je latwo przeniesc np. do salonu .
                        Na ale zawsze to jakis i moze nie najpotrzebniejszy wydatek , my dostalismy je
                        w prezencie.
                        Poza tym co sie dzieje baby-boom ,cala rodzina i znajomi maja dzieci , sa w
                        ciazy lub planuja potomstwo... zaczelo sie rok temu od siostry meza i konca nie
                        widac ... dobrze, Áleks bedzie sie mial z kim bawic smile!
                        No to juz was nie zanudzam .
                        Papa jeszcze poprawie liste !
                        Pozdrawiam
                • jolla Re: Kwiecien 2004:) cd3 13.11.03, 14:39
                  Witajcie Kochane,
                  Sto lat nic nie pisałam, ale czytam sumiennie wszystko smile
                  Zazdroszczę tym z was, które już tak wyraźnie czują ruchy maleństwa, ja się nie
                  mogę doczekać; na razie jakoś tak asymetrycznie wyglądam - brzuszysko mi się
                  podniosło bardziej z lewej strony, ale nadal nic się nie rusza sad No, ale
                  skoro piszecie, żeby się na rzie nie przejmować, to nie będę.

Zapisałam się już na USG u słynnego Roszkowskiego (z wyprzedzeniem miesięcznym -
                  wizytę mam 10 grudnia, to będzie 22 tydzień), czekam z niecierpliwością na te
                  cuda techniki, które mają mi pozwolić zobaczyć tak dokładnie dzidziusia i -
                  najważniejsze - przekonać się, czy wszystko jest dobrze. Mnóstwo osób mnie
                  pyta, czy znam już płeć, a ja chyba na razie nie chcę wiedzieć... Ktoś tu (a
                  może na innym wątku) pisał, że kobiety, które nie znają płci dzieciaczka
                  szybciej rodzą (chyba z ciekawości wink) - może wytrzymam i nie spytam...

Przeglądałam stronę Polaka o wózkach - właściwie dlaczego akurat Orion ? Nie
                  lepszy jest któryś z trójfukcyjnych ? W ogóle to oświećcie mnie, proszę - o co
                  tu chodzi ? Czym się różni taki trójfunkcyjny z gondolą i spacerówką od
                  spacerowego głębokiego ?

Malilka, wielkie dzięki za link do wątku o wyprawce - mam co czytać przez kilka
                  wieczorów. Zrobiłam na razie kilka drobnych zakupów ciuszkowych na allegro, ale
                  bardzo chaotycznie, teraz muszę przemyśleć temat wink

A'propos - co myślicie o kołysce na początek - podobno na dzieciaczka bardzo
                  dobrze wpływa takie kołysanie + lekka ciasnota (warunki brzuszkowe się
                  przypominają) ?

Aha, jeszcze aktualne dane do listy: ślub 09.09.1995, mieszkamy w Warszawie,
                  imiona dla dzieciaczka to Hania albo Jaś

Pozdrowionka
                  • malilka Re: Kwiecien 2004:) cd3 13.11.03, 20:18
                    Tysiaczek- jasne, że doczytałam, że u Ciebie raczej będzie Dawid i dlatego
                    właśnie zapytałam o zdrobnienia. Mnie chodziło nie tyle o "domowe" wołanie (bo
                    tu wiadomo tylko wyobraźnia może być granicą), tylko o zdrobnienia używane w
                    późniejszych latach- np. jak będzie do niego mówiła jego dziewczyna smile))) Ja to
                    wybiegam w przyszłość, nie? wink Ale zawsze mi się wydawało, że to wielka sztuka
                    wybrać imię, z którego dziecko będzie zadowolone po 20 latach... Mam na imię
                    Marta i teraz bardzo lubię swoje imię, ale dobrze pamiętam, że na początku
                    podstawówki nienawidziłam go i marzyłam, żeby mieć na imię Berenika! Całe
                    szczeście moi rodzice nie mieli tego typu pomysłów, bo to dopiero byłby
                    koszmar, jakbym się naprawdę tak nazywała smile))) A wracając jeszcze do imienia
                    Dawid- mnie się podoba chyba tylko w takiej formie, jakoś nie
                    lubię "zangielszczania" polskich imion i trochę mnie irytuje, jak słyszę
                    [Majkel], albo [Piter]... No, ale każdy lubi coś innego smile)

Beatko- nie wpisuj jeszcze mojego chyba_chłopczyka na listę, bo on ma ptaszka
                    na zaledwie 60-70%, więc to jeszcze za mało. Może się wyklaruje po następnym
                    usg? Mój gin mówił, że do 24 tyg widać dość dobrze (oczywiście zwykle, ja mogę
                    być wyjątkiem smile, a potem aż do 36 tyg bardzo trudno zobaczyć płeć, bo dziecko
                    jest już duże i mała jest szansa, że się korzystnie ułoży.

Jeśli chodzi o kołyskę, to od początku strasznie chciałam ją mieć. Mój
                    nieżyjący już dziadek był stolarzem i mieszkał na wsi i zawsze mi obiecywał, że
                    jak już będę miała dzidziusia, to mu zrobi piękną kołyskę i mebelki- szkodza,
                    że już mu się nie uda... Chciałabym bardzo, żeby ona była zrobiona przez kogoś
                    bliskiego, na taką w sklepie raczej się nie zdecyduję, zwłaszcza że za długo to
                    się chyba nie da używać takiej kołyski, prawda?

Gorące pozdrowienia ode mnie i chyba_Fasolka, który właśnie zaczął wieczorne
                    kopanie smile Swoją drogą ciekawe, że on najczęściej stuka, jak jestem w pozycji
                    siedzącej- jak się kładę, to od razu spokojnieje...
                    • dorota.gdynia Re: Dzień dobry w piątek 14.11.03, 07:32
                      No i mamy kolejny weekend (prawie)!
                      Wczoraj byłam na kontroli - wszystko w porządku! Ruchy Maleństwa powinnam czuć
                      lada dzień! Zapisałam się na USG - mam 20 listopada! Natomaiast jak będzie z
                      płcią to nie wiem. Okazało się niestaty wczoraj, że w tym tak ważnym badaniu
                      nie będzie mógł uczestniczyć Jarek - mój mąż i nie wiem, czy chcę poznać płeć
                      bez niego sad ? A może tak i wtedy przygotować extra kolację na wieczór i kupić
                      coś typowo chłopięcego lub dziewczęcego, albo napisać liścik dla tatusia od
                      synka lub córki? Nie wiem... co Wy na to? Starsznie chciałam, aby lekarz
                      powiedział nam to jak będziemy razem...
                      Za trzy tygodnie idę na badanie krwi z glukozą i będzie podwójne kłucie sad
                      Z leków na razie biorę kompleks witamin Elevit i nic więcej - po następnym
                      badzaniu okaże się czy żelazo będzie konieczne.
                      Co do kołyski - to nasze Maleństwo też będzie ją miało (dostanę od koleżanki),
                      ale zastanawiam się, czy po 2-3 miesiącach dobrze jest zmieniać Dziecku miejsce
                      spania... A co do wózka nie podjęliśmy jeszcze decyzji, ale Orion jest całkiem
                      fajny i ma u nas plusy, ale zastanawiamy się jeszcze nad jakimiś
                      trójfunkcyjnym, ale nie za bardzo jeszcze wiem na czym polegają róznice
                      pomiędzy tymi wózkami.
                      Pozdrawiam serdecznie i odpoczywajcie w weekend - ja niestety nie będę miała
                      tej przyjemności, bo czeka mnie całodzienny pobyt na uczelni - zarówno w sobotę
                      jak i w niedzielę sad
                      Dorota i Maleństwo
                      • klemensik2 Do opolanki 14.11.03, 12:04
                        Hej! Terminy mamy bardzo zblizone bo ja na 6 kwietnia i też jeszcze nie czuję
                        ruchów dzidzi. A już nie mogę się doczekać!!! Nawet nieraz bardzo się tym
                        martwie bo prawie wszystkie mamy na forum kwietnówek już czują. Gdyby Twoje
                        Maleństwo odezwało się to daj znać!!!
                        • malilka Re: Do klemensika 14.11.03, 12:41
                          Klemensiku, Opolankowy dzidziuś już się odezwał, już się nam chwaliła smile)
                          A Ty się naprawdę nie stresuj- nie ma reguły, co do dnia poczucia pierwszych
                          ruchów, to przecież zależy od Twojej budowy, ułożenia maluszka, itd...
                          Poczytaj sobie forum marcówek- tam niektóre dziewczyny poczuły ruchy dopiero w
                          21-22 tygodniu i nadal było to jak najbardziej w normie.
                          Ja czuję ruchy odkąd skończyłam 17 tygodni, ale ciągle bardzo delikatne- słabe
                          kopniaczki, puknięcia, a np Beatkę (ja mam termin na 10.04, a Bea na 3.04)
                          dzidziuś juz z 2 tygodnie kopie jak opętany.
                          Niczym się nie przejmuj, tylko cierpliwie poczekaj smile)
    • opolanka1 Hura już piątek!!! 14.11.03, 09:37
      Cześć Dziewczyny!!!

Ciesze sie bo już mamy piątek i dwa dni wolnego przed nami.
      Z Maleństwem czujemy się wspaniale, ale jakoś po ostatnich pierwszych silnych
      kopniaczkach, dzieciaczek już się tak mocno nie wysila....przynajmniej jak do
      tej pory, było spokojniutkie, więc noce wszystkie przesypiam jak kamień.

Jeśli chodzi o wózeczek, to prosze możecie mnie oświecić,( chyba mam ten sam
      problem co Dorota )nie wiem do końca, czym się różnią te trzyfunkcyjne wózki od
      tych głębokich ze spacerówką!!!! Bardziej wtajemniczone mamcie, prosze o podpowiedź.

Zycze miłego wypoczynku
      Sciskam Was i Wasze brzusie - bardzo delikatnie
      Uśmiechu

Opolanka
    • apolka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 14.11.03, 10:43
      Witajcie ponownie!
      Wczoraj kupiłam takie specjalne wydanie Dziecka dla kobiet w ciąży, jest też
      dołączona płyta z muzyką relaksacyjną (klasycy). Płyty jeszcze nie słuchałam
      (ostatnio rozpiera mnie energia i jakoś nie mogę usiedzeć w domu, wracam na
      spanie :o) ) ale pismo zdążyłam przejrzeć i powiem Wam, że warto nabyć, dużo
      materiału o ciąży (tydzień po tygodniu), połogu, trochę fizjologii i
      psychologii (również przyszłego taty), poza tym propozycje wyprawki, kryteria
      wyboru dobrego wózka (raczej ogólnikowo ale zawsze to jakieś wskazówki). Trochę
      mnie zdziwiła informacja dotycząca "wymiarów", napisali, że pod koniec 4 mies.
      dzidzia ma 12-14cm, tymczasem w mojej jedynej książce ciążowej "W oczekiwaniu
      na dziecko" jest mowa o 10cm. Może coś wiecie na ten temat?
      Dziewczyny, ja się czujecie? Ja bardzo dobrze, pozostał mi co prawda wstręt do
      pewnych zapachów i smaków(ryba, pasta do zębów elmex zielona, perfumy Jil
      Sander i kosmetyki o zapachu zielonej herbaty) ale poza tym rewelacja! I ... to
      mnie trochę martwi, boję się, że jest za dobrze, że nagle coś złego wyskoczy,
      sama nie wiem. Czy tylko mnie tak odbija :o) ?
      Aha, jeszcze się Wam pochwalę: mój tatuś zrobi łóżeczko dla młodego (młodej?).
      W tym celu wybierze się do rodziny na wieś (a to kawał drogi), wcześniej za jej
      pośrednictwem zakupił drewno (jak tylko się dowiedział, że jestem w ciąży od
      razu prosił, żebym dała znać, kiedy może "wygadać się" przed rodziną, chodziło
      właśnie o to drzewo, które trzeba wcześniej zamówić) i tam, w warsztacie kuzyna
      bedzie szykował prezent dla wnuka. Moja siostra też takie dostała dla synka.
      Ale mam super tatę, prawda? (zresztą mama nie gorsza :o) ).
      Pozdrawiam, apolka
    • pearl24 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 14.11.03, 11:01
      Witam

Widzę ze niektórym z nas maluszki już dają sie konkretnie we znaki-mnie tez ale
      na szczescie nie za często-choć czasem w sytuacjach nieoczekiwanych.Ostatnio
      miałam referat na zajęciach a mojej małej zebrało sie na wiercenie i nie bardzo
      mogłam sie skoncentrować na referowaniu.

Podziwiam te z Mam które nie chcą znać płci-nie uważam też że jakiś "czar"
      może wtedy prysnąc jak sie juz pozna.Wg mnie na odwrót-ja jakos bardziej
      wszystko przeżywam wiedząc-nie jest to już po prsotu maleństwo ale ona-jakoś ją
      sobie wyobrażam,mówie do niej,zastanawiam sie czy juz mnie słyszy i takie
      tam.Ale to moje odczucia.

Ja również mam za dwa tygodnie badanie krwi z glukozą do wypicia-chyba
      najbardziej nieprzyjemne z badań-jak jeszcze o tym nie słyszałyście to sie
      przygotujcie psychicznie-podobno okropne do wypicia.Jeśli lekarz wam o tym nie
      powie to podpowiadam że można wcisnąć do tego sok z cytryny (moj gin mi
      powiedział) i podobno wtedy jest lepsze.

Chciałam jeszce napisać coś o kołysce-ja również uważam to za świetny pomysł
      ale samą kołyske za troszke zbędny wydatek dlatego najprawdopodobniej
      zdecydujemy sie na łózeczko-kołyskę,czyli na łożeczko z możliwościa kołysania
      samego kosza który można także zablokować zeby sie nie bujał. Koleżanka ma
      takie od roku i bardzo sobie chwali.
      Co do wózków to z tego co wiem to te osobno z godolą i spacerówką lepsze są dla
      maluszka rodzącego sie jesienia czy zimą-wtedy są większe mrozy i dziecko
      dłużej w tym pojeżdzi zanim włożymy je do spacerówki.Nasze maluchyurodza sie na
      wiosne i zanim sie spostrzeżemy będzie upał a dziecko juz będzi podnosiło głókę
      i próbowało siadać czy podnosic sie-wtedy gondola jest niepraktyczna i lepiej
      malucha wozić już wersj spacerowej (to opinie innych znajmych mam)A zanim
      przyjdzie zima już spokojnie można sadzać malucha w śpiworze w tej spacerówce.
      Ja jestem za spacerowo-głębokim.

No dobra strasznie sie rozpisałam.
      Uciekam na uczelnie.
      Usciski dla brzuszków
      Gosia
      • mami27 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 14.11.03, 14:26
        Cześć Kwietnióweczki,
        Dawno nic nie pisałam, więc coś skrobię.
        Beatka pytała, czy znamy już płeć. To dopiero za tydzień, idziemy wtedy z mężem
        na USG i bardzo chcę wiedzieć, co to będzie. Chciałabym, aby mój brzuszek już
        się nazywał, abym mogła mówić Julce: "Tu jest twój braciszek/siostrzyczka" Na
        razie wie tylko, że jest tam dzidzi i często je całuje. Julka widziała wczoraj
        4miesięcznego Kubusia, mówi na niego:Buba i pokazuje rączkami, że jest taaaki
        malutki. Całowała go i była nim bardziej zainteresowana niż jego trzyletnią
        siostrą z która miała się bawić. To chyba dobrze rokuje, prawda?!!!!
        Beatko mój mąż mówi dosyć dobrze po polsku i radzi sobie całkiem nieźle. No ale
        wiadomo, on uczył się już w Polsce i właściwie tylko ze słuchu. Trzymamy kciuki
        za twojego męża, aby nie minął mu zapał. Postrasz go, że jak nie będzie mówił
        po polsku to będziesz miała w przyszłości z Alexem swoje własne tajemnice, i
        nie będzie rozumiał co mu mówiszsmile)))) Mój mąż też miał na swoim chrzcie taką
        suknię, to wygląda prześmiesznie.
        Fajny pomysł z tymi kołyskami zwłaszcza na początku. Oczywiście trzeba tylko
        złapać ten moment, aby dzidzi nie zasypiało tylko przy huśtaniu i nie stalo się
        to zwyczajem, bo przecież nie można tak kołysać ciągle. Własnie wstała z
        południowej drzemki Julcia, mam ją na kolanach, jest ciepła jak bułeczka i tak
        pachnie. OJJJJ! Jak ja ją kocham, już niedługo i wy będziecie to czuły.
        Gosiu! Znam to bieganie po uczelni w ciąży. Broniłam pracę magisterską w 4 ms.
        ciąży. Właściwie to pomogło, wykładowcy mają inne oko na takie studentki, nie
        chcą aby się denerwowały. NO więc obroniłam na piątkęsmile
        Z tym kopaniem to wszystko już zostało napisane, u jednego wcześniej u innego
        później. Na pewno będzie ten pierwszy kopniaczek!
        A może spotkałybyśmy się wirtualnie wszystkie w umówionym dniu i godzince
        wieczorkiem np.na czacie edziecko? Co o tym sądzicie?
        Pozdrawiam Was i dzieciaczki gorąco i miłego słonecznego weekendu.

• aste Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 14.11.03, 14:29
        witamsmile tadam tydzień 19 się zaczął, wczoraj byłam u mojej gin. i z jej punktu
        widzenia winkwszystko jest ok. z punktu widzenia labolatorium wyniki krwi spadły
        więc dołączam do łykających żelastwo sad
        ach i najważniejsze już czuje ruchy!!! strasznie na to czekałam teraz mąż się
        dopomina, że on też chce ale na propozycje ponoszenia dziecka do końca ciąży
        jakoś nie zareagował. no nic musi być cierpliwy.
        dostałam też skierowanie na USG super. ale moja pani gin znalazła sposób na to,
        żeby dać mi zabawkę i nie dać zabawki skierowanie co prawda mam ale kazała się
        zapisać jak najpóźniej przed samą następną wizytąsad no i zapisana jestem na 28
        wiecie ile to jeszcze dni?- DUŻO smilesmile
        Teraz dopiero czuję, że jestem w ciąży. większość dolegliwości minęła, trochę
        kręgosłup sie buntuje i ta tam relaksyna już chyba działa ale po za tym
        rewelacja no i nie mam miesiączki- jupi miałam okropnie bolesne więc jest to
        dodatkowy gratis w ciąży.
        ależ się rozpisałam postaram się cześciej wpadać to notki wyjdą krótsze.
        pozdrawiam wszystkie mamy i brzuchysmile
        • uszczesn Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 14.11.03, 20:29
          Elzetko-ja nie musiałam przekonywać męża do imienia Ignaś bo to on sam
          zaproponowaał to imię! Myślę, że jest oryginalne, niezbyt popularne, w naszym
          przypadku ładnie współgra z nazwiskiem i ma wiele opcji zdrobnień np.
          Ignacy,Ignaś,Iguś, Igi czy Igunio. Ale nie jestem jeszcze przekonana w 100%,
          zresztą może przecież być dziewczynka.

Co do glukozy to słyszałam, że w aptece można kupić glukozę "smakową" a taka
          nie powinna być najgorsza.

A co do studiów, to ciąża całowicie zmieniła moje priotytety. Wcześniej szkole
          poświęcałam najwięcej czasu i energii, teraz jakoś wcale nie chce mi się do
          niej chodzić... Ciężko usiedzieć na twardym krześle nawet 3 godz. kiedy
          dzidziuś wierci się kopie a mi burczy w brzuchu. Jeszcze do niedawna wstydziłam
          się wyciągnąć kanapkę i jeść ale teraz kiedy ciąża stała się widoczna nie
          krępuję się. Ale uczyć mi się nie chce. Robię specjalizację z Zarządzania
          Kadrami i jakoś tak ciężko wczuć mi się w sytuacje DUZYCH firm kiedy głowę
          zaprząta mi imię czy łóżeczko, a poza tym wiem, że narazie nie będę pracowała.
          No i muszę pisać pracę mag. to już obłęd, za dużo na raz. No i ta obrona z 7
          lub 8 miesięcznym brzuchem!!! Te obrzęki, bóle kręgosłupa... No ale może nie
          będzie najgorzej. Chyba mam potrzebę troszkę poużalać się nad sobą smile No to
          kończę. Aha! W domu mam wymianę rur (nie z własnej woli)!
          Pozdrawiam Ula
    • monikaps Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 16.11.03, 09:06
      Witajcie!

No to dolaczylam do lykajacych zelazo. Na razie nie jest tak zle, ale mam brac dwa razy dziennie po tabletce i moze byc trudno wygospodarowac czas miedzy posilkami wieczorem.
      Moje wyniki:
      RBC 3.61
      Hgb 11.3
      Hct 33.9
      Moja gin okreslila je jako "pod psem". Na dokladke od poczatku ciazy nie przybralam nic na wadze. Z tego akurat nie robie jeszcze tragedii, bo przed ciaza mialam nadwage, ale chyba powinno sie juz ruszyc...
      Faktycznie, apetytu nie mam kompletnie. Jem z obowiazku i nadal czasem mam problemy, zeby utrzymac jedzenie w zoladku, ale sila woli zwykle sie udaje wink.
      Kiedy to sie wreszcie skonczy?
      Przy badaniu na pocieche okazalo sie, ze dzidzius rosnie duzy, wiec chyba nie jest zle. Dostalam skierowanie na USG, to moze wreszcie zobaczymy naszego Bobasa jak fika. No i moze zaspokoimy ciekawosc rodziny co do plci. Ja chyba tez chcialabym wiedziec - tak zeby wiedziec, zeby moc wczesniej sie nastawic. Ale jak sie nie dowiemy, to trudno.
      Agnieszko, dzieki za odpowiedz. Czy mialas jakies specjalistyczne badania zwiazane z wiekiem? Jak bylam na pierwszym USG, to lekarz radzil zastanowic sie nad amniopunkcja, ale moja gin chyba nie uwaza tego za konieczne. Rozmawialismy o tym z mezem i radzilismy sie innych i raczej nam to odradzano. No i chyba dobrze.

Pozdrowienia dla wszystkich Mam i rosnacych Brzyszkow!
      Monika
      • renka.gg Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 16.11.03, 13:47
        Cześć Dziewczyny,

Miałam usg w moje imieniny 12-go no i prezent - druga dziewczynka!!! Jakie to
        ekonomiczne smile),
        wszystkie sukieneczki i kurteczki się przydadzą smile) A jeszcze bardziej cieszę
        się z tego, że
        wszystko w porządku, jakoś gorzej znosiłam tę ciążę na początku niż poprzednią
        i martwiłam się,
        że coś może być nie tak. Wierzę mojemu lekarzowi, więc jestem spokojna. A, nie
        ma pojęcia jak
        imię damy drugiej dziewczynce.
        Co do morfologii, to mam raczej taką jak dziewczyny, które muszą brać żelazo.
        Lekarze twierdzi, że jest ok i
        że jakby byłą "dobra dla mnie" tzn. że za mało przechodzi dla dziecka, a taka
        świadczy o tym, że
        dzidzia bierze to co jej potrzebne. Tak mi tłumaczył wtedy (miałam takie same
        wyniki), a Olcia
        urodziła się zdrowa i duża. Wprawdzie potem brała witaminy w okresie
        niemowlęcym, ale ponoć
        to "anemia noworodków" i większość z nich to ma - tak mówi pediatra, że to
        związane jest z jakimś
        fizjologicznymi procesami u noworodków - naprawdę nie zmnam się na tym, ale Ola
        rozwija się bardzo
        dobrze i rzadko choruje (1-2 x w roku). Teraz gin powiedział, że mogę robić
        tylko mocz a krew co 2 miesiące (ale
        i tak robię co mieasiąc).
        Dzisiaj 2 urodziny mojej córci - właśnie wysypia się przed przybyciem gości.
        Wczoraj mieliśmy
        rodzinę, a dzisiaj znajomych (w somie przyjdą 3 koleżanki i 1 kolega) - Olcia
        już się nie może
        doczekać, a ja jestem ogromnie szczęśliwa widząc jak ja to wszystko cieszy
        (balony, prezenty no i
        przede wszystkim prezenty). Ostatni moja córcia w godzinach popołudniowych
        (ponieważ przez 2 ostatnie dni nie wychodziłam z nią na popołudniowy spacer)
        ubiera się w kurtkę, buty, w torebkę pakuje picie i orzechy smile), robi nam "pa,
        pa" i oświadcza,
        że idzie do dzieci na dwór (kurtka założona na cienką koszulkę, a buty na gołe
        nogi, bo skarpetek nie
        znosi więc zdjęła, a chodziła w majteczkach, żeby zdążyć na nocniczek).
        Komicznie wyglądała,
        ale widzę, że już jest "znudzona" siedzeniem z mamusią i strasznie łaknie
        towarzystwa, a
        przede wszystkim innych dzieci (już widzę te dzisiejsze harce), mam nadzieję,
        że się zaaklimatyzuje od września
        w przedszkolu). No, 2 lata temu o tej porze leżałam na porodówce i
        się "nudziłam" (akcja
        porodowa się zatrzymała i chyba tylko czekałam i gadałam z mężem) aż do 20.35!
        Dopiero w "normalny" dzień widzę
        ile to czasu.
        Kończę już, bo muszę iść zrobić sałatkę.
        Pozdrawiam,
        renata

• opolanka1 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 16.11.03, 19:18
          Hej....

Mam nadzieję, ze impreza będzie udana i wszystko pozostanie po staremu, po
          zakończeniu zabawy dzieciaczków
          Zyczonka dla córci
          • aste Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 16.11.03, 20:32
            witamsmile
            Renata moja pani gin powiedziała, że w tym czasie spadek wyników krwi to czysta
            fizjologia i nic się nie dzieje ja żelazo tylko raz dziennie i na razie bez
            rewelacji bo jak mi powiedziała o możliwych okolicznościach towarzyszących tzn
            znowu mdłości, i jako dodatkowy gratis zaparcia to trochę mina zrzedła ale
            czego się nie robi dla hmhm chyba siebie bo mały człowieczek dba o swoje dobro
            i podbiera nasze ciężko uzbierane mikroelementy więc to żelazo to właściwie
            bardziej dla nas niz dla dzieci.
            ale wszystko jest ok pozdrowionka dla wszystkich.
            ps ja odliczam dni do USG- takie czekanie to jak rozpakowywanie prezentusmile
            papatki
            • anulkaks Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 17.11.03, 12:36
              Witajcie!
              juz wiemy ze mieszka u nas dziewuszka!Bedzie miala na imie Asia. Baaaardzo sie
              cieszymy!!!!A najwazniejsze ze wszystko jest ok i rozwija sie dokladnie wg
              terminu! smile
              • titicaka kwiecien 2004 :) cd 3 ...LISTA 17.11.03, 12:53
                chlopcy 3 : dziewczynki 4

RENKAGG(Renata) - termin 31/1 - coreczka Ola (16.11.01)imie fasolki ?
                (dziewczynkasmile)
                27.09.2003
                (ew.Antos,Ignas) - coreczka Ada (12.02.2002)*Warszawa,slub 06.09.1997
                ANULKAKS,27(Ania) - termin 1.04 - synek Jas(4.12.01) - imie fasolki
                (dziewczynkasmile)JOASIA *Krakow - gg 404743,slub 09.09.2000
                TYSIACZEK23(Justyna) - termin 11.04 -imie fasolki (chlopaksmile) DAWIDEK
                *Piaseczno Wa-wa,slub 7.10.2000
                KABR4 - termin marz/kw
                KMISZKA - termin 26.04
                gg 4033322
                *Warszawa,slub
                14.09.2002
                JOLLA,31(Jola)-termin 12.04 ,imiona fasolki Hania lub Jas *Warszawa , slub
                9.09.1995
                MARARA - termin 23.04
                USZCZESN(Ula) - termin 22.04 ,imiona fasolki Ignacy lub ?
                KLEMENSIK2 - termin 6.04 ,slub 12.10.2002
                slub 11.08.2001
                • titicaka Re: kwiecien 2004 :) cd 3 ... 17.11.03, 13:16
                  Hej , Gratuluje dziewczynek smile) ! Renatko jak bedzie miala na imie Twoja
                  corcia?
                  Jutro mam najwazniejsze badanie , chcialabym juz byc po...
                  Wiecie ,ze trzy dni temu obudzilam sie z koszulka mokrawa aaaaaaaaaaaaa , to
                  mleko tzn. siara ... juz ??? Jednak od tego dnia ponownie nie wystapilo ,czekam
                  co bedzie dalej ...
                  Poza tym to tyje i tyje juz 5 kg do przodu waze 53 kg :-0 ... nie jem juz
                  slodyczy (od dzisiaj) wink , ozywiam sie zdrowo ,ale ostatnio ciagnie mnie bardzo
                  do czekolady , jak sobie z tym poradzic dziewczyny ? Jeszcze tylko cztery
                  miesiace ...
                  Skonczylam meblowanie pokoiku i lazienki malenstwa , oj uwielbiam tam
                  przebywac smile) ... Juz nie moge sie doczekac porodu , mam nadzieje ,ze szybko
                  zleci , a poki co to imprezujemy , chodzimy do kina i zywimy sie poza domem .
                  Tak sie bawimy z mezem , bo pozniej wyjscie gdzies moze byc znacznie
                  trudniejsze... a nawet niemozliwe wink.
                  Pozdrawiam Was Kwietnioweczki i Wasze Kopiace Maluszki
                  Bea i Áleks
                  • malilka Re: kwiecien 2004 :) cd 3 ... 17.11.03, 13:54
                    Hej smile))
                    Titicaka- przeczytałam dzisiaj rano na Twoim gadu-gadu tekst "jestem gruba!" i
                    uśmiechnęłam się, bo miałam zamiar wstawić sobie dokładnie taki sam smile))
                    Wczoraj się ważyłam- też 5kg do przodu, naprawdę nie wiem, jak to się dzieje!
                    Mój brzuszek znowu urósł niepostrzeżenie przez kilka dni, teraz wreszcie obcy
                    ludzie widzą, że jestem w ciąży- chociaż oczywiście tylko wtedy, gdy mam
                    obcisłe ubranka. W sobote byliśmy na dużej imprezie i myślałam, że zwariuję,
                    taką miałam ochotę na piwo. Zawsze lubiłam wytrawne wino i prawie codziennie
                    piliśmy je do obiadu, ale piwo dla mnie śmierdziało i ogólnie było fe. Teraz mi
                    się jawi jako najpyszniejszy napój na świecie, po prostu dostaję ślinotoku. Gin
                    powiedział, że skoro mam taką wielką ochotę, to że od czasu do czasu mogę wypić
                    butelkę 0,33 i nic się nie stanie. Tak też robię, mniej więcej co 2 tygodnie
                    piję małe piwko- ach, co za rozkosz smile))
                    Jeśli chodzi o słodycze, do dotychczas w ogóle nie jadłam żadnych, ale w sobote
                    jakieś licho mnie podkusiło i kupiłam sobie Kinder czekoladę- zjadłam całą w
                    jeden dzień! Była pyszna! Kurcze, ja NIGDY nie lubiłam słodyczy!!!
                    Postanowiłam, że nie będę już kupowała niczego słodkiego, bo jak będę miała w
                    domu, to się nie opanuję, a jak nie będzie, to po sprawie- w nocy do sklepu nie
                    pojadę.
                    Parę dni temu po raz pierwszy śniło mi się moje dziecko- właśnie przyjechaliśmy
                    ze szpitala, a ono było malutką dziewczynką (hehe, sugestywne wyobrażenia) z
                    dużą ilością ciemnych włosków- była śliczna i taka kochana... Obudziłam się z
                    uśmiechem na twarzy, śliczny sen smile
                    • opolanka1 Re: kwiecien 2004 :) cd 3 ... 17.11.03, 15:03
                      Hej Dziewczyny!!!

Anulkas - wspaniale , ze będzie dziewczynka Joanna...napewno starszy braciszek,
                      będzie miał pod okiem młodszą siostrę.
                      Titicaka - ale masz fajnie, wszystko urządzone...ja no coż jeszcze nie
                      zaczęlam. mam zamiar bawić się w to po Nowym Roku...już czuję jak wiele radosci
                      mi to przyniesie.
                      Malilka - Ty sie nie przejmuj tymi słodyczami, ja jem je jak mam tylko ochotę, i
                      to wcale nie jest raz na jakiś czas.....

A teraz wiadomosć z ostatniej chwili

27 grudnia o 12.00 w południe będziemy brali ślub cywilny......narazie cywilny,
                      ponieważ obydwoje jesteśmy w Niemczech i nie mamy jak załatwiać wszystkich
                      rzeczy związanych z weselem...a chciałoby sie samemu wszystkiego doglądnąć. Więc
                      postanowiliśmy ślub kościelny i weselisko zrobić po urodzinkach dziecka...i to
                      nie tak od razu...ale takze nie będziemy sie ociągać....

Stan panieństwa potrwa jeszcze prawie półtora miesiąca.....i witamy w gronie żon!

12 listopada mój ukochany mi sie oświadczył....ale miałam uśmiech od ucha do
                      ucha.....

Więc jestem cała w skowronkach

Pozdrówka dla Was waszystkich i Waszych brzuszków
                      • mima3 Re: kwiecien 2004 :) cd 3 ... 17.11.03, 18:06
                        Gratulacje Opolanka! To wspaniale uczucie byc żoną, i nie podzielam zdania, ze
                        po slubie sie nic nie zmienia, u mnie sie bardzo zmienilo, przynajmniej moje
                        nastawienie, poczulam sie bardziej odpowiedzialna(:
                        Sluchajcie, ciekawa jestem czy wszystkie macie takie odczucia, u mnie od
                        poczatku 5tego miesiaca dzidzius smiesznie sie wybrzusza pod skórą, mozna go
                        wtedy głaskać, cudowne uczucie.Nie wiem czy on to lubi bo sie chowa. A to
                        wybrzuszanie czasem troche boli ((: ale wspaniałe uczucie!
                • anai4 Re: kwiecien 2004 :) cd 3 ...LISTA 25.11.03, 13:08
                  Cześć, też bym się chciała dopisać do listy. Termin mam na 15. 04. 2004. Mój
                  Bobas ma teraz 20-tyg. Mieszkam w Krakowie. Imioan to Mikołaj lub Karolinka.
                  Ślub 21. 09. 2002r. Pozdrawiam wszystkie kwietnióweczki!
      • mima3 Monika ... 17.11.03, 17:56
        ja mam nieco gorsze wyniki krwi od ciebie, odebralam dzis.Na szczescie
        przeciwcial nie wykryto(mam konflikt serologiczny).
        Na temat badan prenatalnych duzo czytalam na poczatku ciazy i zdecydowalam ich
        nie robic. Juz w czwartek mam to wazne USG w 22 tygodniu i poznam nareszcie
        płec.
        Teraz glownie zastanawiam sie jaki wozek wybrac.Lozeczko zdecydowalam ze bedzi
        na plozach( z funkcja bujania) Drewexu lub Klupś.
        Wyniki krwi sa kiepskie bo zawsze takie mialam, powinnam calkiem odstawic kawe
        i herbate, ale pije male esspresso i 2 no.. moze 3 kubki herbaty dziennie ((:
        pozdrawiam serdecznie
        a
        ps. dzis bylam na Mazowieckiej z postanowieniem ze musze kupic spodnie ciazowe
        i wyszlam z pustymi rekami, jakos nie moge sie do tych dziwnych spodni
        przekonac, a spodnic nie nosze. wiec chodze poprostu w spodniach firmy
        Americanos, bardzo polecam, sa miekkie i fantastycznie sie je nosi(biodrowki).
    • zofia78 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 17.11.03, 18:32
      Cześć
      Świetnie,że jest nas aż tyle. Ja mam termin na 14 kwietnia, mieszkam w
      Szczecinie. Teraz czekam niecierpliwie na 2 USG. Mam już córeczkę Marysię 4,5
      roku. Imię takie jak w loginie i od razu rok urodzenia.
      Pozdrawiam
      Zosia
      • malilka Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 17.11.03, 22:00
        Opolanka- wielkie gratulacje smile)))))) A ślub będzie- jak się domyślam- w Opolu?
        My się jeszcze nie zdecydowaliśmy, ale przyznam, że jedyny termin, który
        rozważamy to też jest 27.12, zwłaszcza że mam z końcem grudnia dobre
        skojarzenia ślubne- moi rodzice pobrali się w pierwszy dzień świąt smile Przyznam
        Ci, że oprócz ogólnych wahań (bo już pisałam, że jestem raczej przeciwniczką
        ślubów) mam też typowo prozaiczne problemy- boję się, że będę pod koniec
        szóstego miesiąca grubaskiem, więc jak mam się ubrać, że moja cera pozostawia
        wieeele do życzenia, itd smile)))) Ale pewnie sama wynajduję sobie argumenty
        na "nie"... W każdym razie czasu nam już zostało niewiele, bo słuszałam, że
        papiery w USC można złożyć najpóźniej 31 dni przed datą ślubu...
        No i gratuluję też zaręczyn! Ja swój pierścionek zaręczynowy darzę tak wielkim
        sentymentem, że nie sądzę, by obrączka mogła go przyćmić smile

Mima- mój dzidziuś też się układa czasem tuż pod skórą, jak się go głaszcza to
        nie ucieka, czasem zaczyna "pływać" pod ręką. I jak czasem się wynurzy bardzo,
        bardzo nisko (tuż nad linią włosów), to też mnie troszkę jakby boli i wtedy
        staram się go "przegonić" wyżej- bo tam przecież nie ma ani miejsca, ani skóry,
        żeby się rozciągała!
        • renka.gg Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 17.11.03, 22:47
          Cześć,

Opolanka, gratulacje!!! Oświadczyny w moje imieniny smile) Ale będziesz miała
          wrażeń w Święta.
          Impreza mojej córci była super, cudownie patrzeć, jak dziecko jest tak
          szczęśliwe. Wtedy i mama szczęśliwa i dzieciątko w brzuszku szczęśliwe kopie.
          Sielanka!!!
          Co do imienia to nie mamy jeszcze pojęcia, nawet żadnych typów jak narazie.
          Zamierzamy niedługo "poważnie" podejść do sprawy smile) Jak się coś wykluje to od
          razu dam znać.
          Ciekawe jakie będą wśród kwietniowych dzieci proporcje płci.
          Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne doniesienia.
          Renata
        • opolanka1 Do Malilki 18.11.03, 17:59
          Hej!!!

Wiesz ja nie wiedziałam, że Ty takze jesteś w stanie panieństwa....Ale teraz mam
          już jasnośc w temacie.
          Co do ślubu, to tak jak pisałą cywilny i to bardziej z przyczyn formalnych....bo
          lepiej zawsze wziąść sobie jak już konkordatowy i mieć dwa w jednym...
          Ale właśnie....za późno aby wszystko przygotowywać - wiesz ile to załatwiania,
          pół roku przed , sala , kościól, grajkowie, fotograf....A my jesteśmy sobie w
          Dusseldorfie, a nie wyobrażam sobie aby ktoś za mnie to wszystko ustalał. wkońcu
          to będzie nasz ślub...
          Więc zdecydowaliśmy sie na cywilny - bo po pierwsze nie będzie problemów z
          rodzicielstwem dla dzidziusia, po drugie ja tutaj będę legalnie na wizie i
          maleństwo także, będe miałą ubezpieczenie - i najważniejsze, jakby poród zaczął
          sie właśnie tutaj - to przyjmą mnie bez zmrużenia oka do szpitala, ubez. pokryje
          koszty - bo jakbym miała sama płacić -to chyba przez pięc najbliższych lat!!!!
          A ślub kościelny po urodzinkach Maleństwa....chciałąbym iśc w białej sukni przez
          kościól, aby tato mnie prowadził, abym mogła świętować na weselnym przyjęciu ze
          wszystkimi, których kocham i szanuje ..jednak to odleglejsza prespektywa...Ja
          takze bylam przeciw - ale teraz naszła mnie ochota na tupanie na własnym
          weselisku!!!!

A co do ślubu cywilnego, to jestem troszeczkę poirytowana, ponieważ trudno cosik
          znaleźć na siebie, jeszcze w takim szczególnym dniu. a nawet kupić teraz, to
          jeszcze 5 tygodni, więc moge się powiększyć i to dość mocno. Myślę aby dać cosik
          do krawcowej...jakąś taką sukieneczkę, abym ładnie wyglądała - ale wizji nie mam
          , jak ma ona wyglądac.....

oj..ale sie rozpisałam....

i obrączek jeszcze nie mamy...i oprócz rodziców to narazie nikt nie wie. To jest
          fajne, co przyjeżdżam do Opola to z nowiną. Najpierw ciązą, teraz ślub.

A co do Dzidziusia to bryka sobie...czuje to wyraźnie, a wcozraj tatuś nawiązał
          kontakt, dostał kpniaczka w prawy policzek!!!! hihi

Slę pozdrówka dla wszystkich Kwietnióweczek i ich Brzuszków
          • malilka Re: Do Opolanki 18.11.03, 18:26
            No więc ja też jestem w stanie niezamężnym i przyznam Ci się, że jak się
            dowiedziałam, że jestem w ciąży, to przez chwilę chciałam to zmienić, ale teraz
            to mi już zupełnie przeszło, chociaż mój mężczyzna mnie namawia i w sumie nie
            wiem, jak to się skończy smile Jesteśmy już ze sobą 7 lat- rocznica w grudniu, w
            grudniu też minie 5 lat od naszych zaręczyn, więc w sumie można by kontynuować
            grudniowe tradycje naszego związku... Ja wiem, że pewnie i tak kiedyś się
            pobierzemy, ale po co się tak spieszyć? smile Tak jak u Ciebie w grę wchodzi tylko
            ślub cywilny, bo kościelnego raczej nie da się załatwić tak na szybko, a poza
            tym co to za przyjemność robić to na łapu-capu? Twoja sytuacja jest inna, bo
            jesteś za granicą i już sama kwestia ubezpieczenia jest ważna- przecież może
            coś się stać (odpukać!), będziesz musiała np. poleżeć w szpitalu i co wtedy?
            Przecież zbankrutowałabyś płacąc za to z własnej kieszeni.
            Waham się też dlatego, że w związku z tym, że u nas nie ma żadnej tego typu
            przyczyny, to myślę sobie czysto prozaicznie, że po co wydawać pieniądze na dwa
            śluby, skoro można to po urodzinach załatwić za jednym zamachem- w końcu na
            cywilny też trzeba się ubrać i najbliższą rodzinę zaprosić chociaż na uroczysty
            obiad, a ta najbliższa rodzina w naszym przypadku jest dość liczna, więc nie da
            się tego załatwić skromnie i tanio. Poza tym dochodzi już wspomniana odwieczna
            kwestia "w co się ubrać????" i jak przewidzieć swoje wymiary pod koniec
            grudnia???? Jak już to myślałam o jakiejś sukience z podwyższoną talią, żeby
            większy brzuch się też zmieścił, masz jakieś inne pomysły?
            No i jeszcze wkurza mnie myśl, że ja, zawsze taka szczuplutka i wiotka, na
            zdjęciach z własnego ślubu będę pulchnym pączusiem smile))

A mój Maluszek wczoraj wieczorem i w nocy stukał i kopał jak oszalały, jego
            tatuś mocno na niego polował, ale za każdym razem jak przykładał rękę lub
            policzek do brzucha, to Fasolek udawał, że go nie ma i siedział cichutko, aż
            wreszcie chyba o 3 w nocy (oboje bardzo późno chodzimy spać) udało nam się go
            przydybać i kopnął tatusia w rękę smile))))

Pozdrowionka
            • opolanka1 Re: Do Maliliki 19.11.03, 11:55
              Hej!!!!

Czytajac Twoj list, to czułam się tak, jakby to ja go pisała. Faktycznie mamy
              takie samo podejście do sprawy. Gdybym tak jak Ty, była sobie w Polsce, to
              poczekałąbym ze wszystkim i wzieła ślub po narodzinkach dziecka...W końcu każdy
              ma ochotę szaleć do białego rana na właśnym weselu i wyglądać wspaniale, pięknie
              i dostojnie...szczególnie kobieta w białej sukni!!! A teraz, brzuszek z dnia na
              dzień większy....

Widzisz ja mam problem, bo chociaż to śłub cywilny, to trzeba się w coś ubrać. I
              tak jak pisąłąm, nie wiadomo czy szyć czy kupować, bo może sie okazac , ze za
              trzy tygodnie będzie juz zaciasne...A na ostanią chwilkę cosik załątwiać, to
              także chyba nie wskazane...Cały czas myślę o krawcowej, i o tym, aby szyła
              sukienkę tydzień przed śłubem...ale czy będzie chciała, jak za chwilkę
              święta...??? Dużó znaków zapytania..ale i tak optymizm u mnie w pełni.

Cieszę się, że przysżły tatuś nawiązał kontakt z maleńswtem..mojemu takze sie
              udało parę dni temu - otrzymał kipniaka w prawy policzek.
              Teraz dzidzia coraz częściej buszuje w brzuszku....czuję sie wspaniale z tym
              pływającym maleństwem...

Pozdrawiam z Dusseldorfu, gdzie będe jeszcze do przyszłego czwartku,a potem
              witaj Opole!!!
              • malilka Re: Do Opolanki 19.11.03, 18:56
                smile
                Myślę, że jednak weźmiemy ślub już po urodzinach dziecka, żeby zrobić to w
                spokoju i bez nerwowego pośpiechu. Jeśli chodzi o wesele, to ta opcja jest
                akurat wykluczona- oboje mamy awersję do tej uroczystości- ale duży obiad dla
                licznej rodziny będzie.
                Jeśli zaś chodzi o strój, to chyba lepiej zdecyduj się na krawcową. Z kupieniem
                ubrania w sklepie i tak musiałabyś poczekać do około 17-20 grudnia, żeby być
                pewną, że w nie wejdziesz, a to już stres i ryzyko. A brzuszek może szóstym
                miesiącu naprawdę dramatycznie szybko się powiększać- moja mama w połowie
                piątego m-ca była płaściutka (nikt nie wierzył, że jest w ciąży), a w połowie
                szóstego miała przed sobą wieeeelką piłkę, która ponoć wyskoczyła dosłownie w 2
                tygodnie. W każdym razie nie jesteś w stanie przewidzieć, jak się będziesz
                zmieniała. Poza tym ubrania gotowe mają ten minus, że jak będą dobre w
                brzuszku, to będą miały za szerokie ramiona, będą za duże albo coś w tym stylu.
                A krawcowa Ci wszystko dopasuje. Najlepiej niech Ci skroi sukienke/strój z
                zapasem i tuż przed ślubem pójdziesz na przymiarkę i pozszywa wszystko już na
                uaktualnione wymiary. Jasne, że trochę problemem jest to, że będzie to musiała
                robić tuż przed Wigilią, ale bez przesady- w końcu to jej zawód smile
                Daj znać, jak już wybierzesz fason!

Czy jak w przyszłym tygodniu przyjedziesz do Opola, to już zostaniesz aż do
                Nowego Roku?

Pozdrowionka,
                M.
      • mima3 MAM DZIEWCZYNKE!!!... 20.11.03, 17:35
        Dr. Roszkowski powiedzial , ze ma śliczną buźke. Caly dzien plakalam ze
        szczescia.Rzeczywiscie zdjęcia byly piękne i nagralam sobie tez na kasete.
        Tatuś bardzo chcial dziewczynke(nietypowy tatuś((: wiec dzis świetujemy!
        kolacja przy świecach, czerwone wino chyba dobrze robi na krew?((:tylko
        kieliszek i moze przy kolacji znajdziemy imię dla tej ślicznej dziewczynki.

Titicaka, ja przytylam juz 7kg i mimo to Dr. Roszkowski powiedzial ze jestem
        bardzo szczupla i dlatego zdjecia sa takie wyrazne, ciekawa jestem ile ty
        przytylas, ze lekarz na ciebie nakrzyczal? wazylam 50 kg teraz mam 57kg
        Wyniki badan krwi niestety mam kiepskie, anemia.
      • mima3 MAM DZIEWCZYNKE!!!... 20.11.03, 17:35

pozdrawiam wszystkie mamusie!!
        agnieszka i dziewczynka
      • mima3 MAM DZIEWCZYNKĘ ... 20.11.03, 17:37

pozdrawiam wszystkie mamusie!!
        agnieszka i dziewczynka
    • daria1111 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 18.11.03, 15:12
      Cześć dziewczyny !!!!
      Strasznie się cieszę że znalazłam te forum szkoda tylko że tak późno. Jesteśmy
      juz w 20 tygodniu termin wg. gina 02,04,04 wg. moich obliczeń będzie to 06,04,04
      (zrobię wszystko by wyszło na moje smile ruchów jeszcze nie odczówam, 3 kg więcej.
      Cieszę się bardzo że jesteście bo widzę że mamy podobne troski i radości.
      Pozdrawiam was wszystkie Daria z Sosnowca
      • male_co_nieco Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 18.11.03, 16:26
        Cześć!!
        Witam serdecznie wszystkie kwietniowe mamusie a w szczególności te, które do
        nas dołączyły.

Opolanko serdeczne gratulacje, te święta na pewno będę szczególnesmile

Kurcze, większość już odczuwa ruchy swojego maleństwa a ja nic, ale czekam to
        dopiero 18 tydzień, więc mam jeszcze czas. Brzuch wprawdzie się powiększył ( i
        to znacznie smile) i stał się twardszy, ale maluszek nie dał jeszcze znaku. Jutro
        wizyta i usg, więc chociaż popatrzymy na nasz skarb, już się nie mogę
        doczekać.
        Pozdrawiam Ika

• opolanka1 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 18.11.03, 18:02
          Masz racje, te święta będę szczególne...ostatnie w stanie panieńskim....hihi!!!

Zresztą ja uwielbiam święta, tą atmosferę, zapach wypieków i potraw, światełka
          na choince, prezenty.....oj..juz bym chciałą siedzieć przy wigilijnym stole

Pozdrówka

A co do ruchów ja poczułam jakoś w 18 tygodniu i 4 dniu..więc głowa do góry...A
          brzuszek także mam twardszy i większy..oj widać, widać....
          • titicaka kwiecien 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 08:19
            Opolanka - gratuluje !!! Same dobre wiesci na tym naszym forum ...
            Mam nadzieje , ze nam zdasz relacje smile.
            Wczoraj mialam to najwazniejsze USG z takim przemilym specjalista. Pan doktor
            byl bardzo skoncentrowany i przez pierwsze 20 minut nic nie mowil , juz sie
            balam czy wszystko ok .Nastepnie zaczal pokazywac mi dzidziusia i opowiadac co
            jest co itd. Dziewczyny moj synek jest takkkkii duzy i przede wszystkim
            zdrowiutki , na tym USG wszystko bylo widac jak na dloni , ma dugie chude
            nogi , sliczne paluszki i wogole jest sliczny (tylko nos taki tatusiowaty wink).
            Wkladal sobie raczke do buzi , wywijal nozkami ... piekny widok smile))).
            Najlepsze bylo to ,ze lekarz mowi "no sliczna dziewczynka" , ja :
            DZIEWCZYNKA !!!!? , "zaraz jeszcze sprawdze , a nie przepraszam
            chlopczyk ,chlopczyk." smile
            Pozdrawiam Dziewczyny ide zjesc sniadanie
            Beatka i Áleks

Dzisiaj mam kolejne USG z moim lekarzem , jeszcze raz zapytam ,czy to Áleks wink.
            No i odbiore wyniki badan krwi ... juz sie boje .

• klemensik2 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 08:27
        Hej Daria1111!! Też mam termin na 6 kwietnia i tez jeszcze nie odczuwam
        ruchów, choć już panikuje taki mam charakter!! Takie listy jak Twój bardzo
        mnie uspakajają bo zaczynam świrować że mój maluszek mnie nie kocha i nie chce
        sprzedać mamusi kopniaczka albo, co gorsze, że coś jest nie tak. Dawaj znać
        jak się czujesz i jak tam maluszek. Pozdrawiam wszystkie kwietniówki!!!
      • niunia51 Re: KWIECIEN 2004 :) cd 3 ... 19.11.03, 19:31
        hej daria ja też jestem z sosnowca termin mam na 20 napisz mi czy myślałaś już
        o szkole rodzenia no i czy orientujes się gdzie najlepiej chodzić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka