kasiali32 Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 11:23 Cześć mam ten sam problem.... nie mogę znaleźć imienia męskiego. Nie wiem jeszcze jakiej płci jest maleństwo........ Dla chłopca mam w tej chwili wybrane Szymon. A Błażej też jest ładne, ale ja chyba miałabym problem ze zdrobnieniem tego imienia. Na szybko nic mi do głowy nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 11:28 Oba imiona, które wybrałyście sa fajne, mi podoba się Wojciech, Wojtek, Wojtuś. Mąż upiero sie na Franka - chce "skrzywdzić" dziecko czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
saba30 FRANIO 08.01.09, 14:39 Jak to skrzywdzic?? przeciez jest juz dośc duzo Franków. Mój synek np.. Urodził się w pazdzierniku 2007 i jest uroczy. Franiu, Franuś, Franulek... Wszyscy dookoła reaguja bardzo pozytywnie na to imie!!! Niektórym kojarzy sie ze św. Franciszkiem innym z Franciszkiem Józefem. POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: FRANIO 08.01.09, 15:14 Saba30 no więc wypada mi przeprosić MI po prostu nie podoba się to imie dla dziecka, Franciszek...no nie, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: FRANIO 20.03.09, 17:25 taki właśnie jest sens pytania się o imię dla swojego dziecka na forum. Ilu ludzi tyle opinii. P.S. Franio bardzo ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia62 Re: Imię dla chłopczyka .!! 10.01.09, 15:42 ja myślę i myśle...nic mi się nie podoba. Ostatni pomysł to Tymoteusz, ale juz mi się nie podoba..tragedia z tymi chłopięcymi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
attka Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 11:40 ja wybrałam imię Mikołaj, chociaż mam problem z tym, że od tego imienia nie ma fajnego skrótu Imię "Błażej" jest fajne, ale szkoda że nie ma zdrobnienia - przy małym dziecku brzmi to strasznie poważnie Odpowiedz Link Zgłoś
nati.82 Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 11:43 Imie Mikoałj jest równiez na mojej liście faworytów Błażej mi się nie podoba, jest to imie równie "ciężkie" jak np. Igor. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiali32 Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 11:45 Mikołaj jest fajne, ale święto z imieninami się pokrywa. Jakoś uważam to za krzywdzące Odpowiedz Link Zgłoś
attka Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 12:06 kumpela na synka Adasia więc u niego 24.12 najpierw rano robią mu imieniny z prezentami imieninowymi, a wieczorkiem prezenty gwiazdkowe Ale fakt faktem, że szkoda gdy imieniny pokrywają się z jakimiś świętami Odpowiedz Link Zgłoś
kamilla-1 Re: Imię dla chłopczyka .!! zdrobnienie Mikolaj :) 13.01.09, 08:47 Jak to nie ma zdrobnienia od Mikołaj? Piękne imie dla chłopca, Mikołajek, Mikulek, Mikusiek, Mikuniek, Mikuś itd.. A on sam przedstawia sie kolegom jako Miki. W przedszkolu koledzy mówili do niego Mikuś, teraz w szkole Miki lub Miko... Ale dla drugiego synka już pomysłu nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś
glebusia Re: Imię dla chłopczyka .!! 14.01.09, 09:34 A mi się zdrobnienia od Mikołaja podobają. Mam chrześniaka o takim imieniu i najczęściej wołamy na niego Mikuś albo Miki Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.03.09, 17:27 Mój siostrzeniec ma na imię Mikołaj i wołamy na niego po prostu Mikołaj - bez żadnych zdrobnień. Lub Mikołajku kiedy zaistnieje potrzeba spieszczenia mu imienia A koledzy wołają na niego Miko Odpowiedz Link Zgłoś
majusik Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 11:44 U nas w rodzinie ostatnio pojawił się Ksawery. Jest straaaasznie słodki i dlatego bardzo mi się to imię spodobało. Moja córka mówi na niego Ksawuś. Odpowiedz Link Zgłoś
florin22 Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 12:16 Imię rzecz gustu. Mi się podoba tylko fakt z ze zdrobnieniem może być problem. Ale na pewno się coś znajdzie w odpowiednim czasie U nas będzie Mateusz i tez wydawało się ze nic oprócz Mateuszka nie ma a tu proszę Mati, Matuś. Zawsze to lepsze od Natanael jak chciał mój mąż Odpowiedz Link Zgłoś
kasiali32 Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 12:18 To już dość oryginalne i ciężkie imię. Chyba nie pasujące do maluszków - Natanael....... Odpowiedz Link Zgłoś
florin22 Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 14:01 "Natan - szatan" naszczęscie dla małego wybiłam mojemu mężowi z głowy to imię Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka a propos zdrobnień 08.01.09, 14:24 Pamiętajcie, że Wasz potomek będzie dzieckiem tylko kilka, kilkanaście lat, a później jest dorosłym człowiekiem dlatego zdrobnienie imienia nie jest tak szalenie dla nas ważne. Ja w związku z moją pracą mam zboczenie, żeby zestaw imię + nazwisko brzmiało profesjonalnie a nie słodko Zdrobnienie dla malucha można wymyślić jakieś osobne, niezwiązane z imieniem albo z jakimś innym imieniem (mój brat Krzysztof zwany Marcelkiem, nie wiadomo czemu). Odpowiedz Link Zgłoś
kiecha3 Re: a propos zdrobnień 08.01.09, 14:44 Mój narzeczony ma na imię właśnie Błażej... Fakt ciężko się zdrabnia.. Choć ja już mam.. Błaż... Błażek.. Błażko... Niestety znaczenie tego imienia mi się nie podoba.. Odpowiedz Link Zgłoś
blacky_cat Re: a propos zdrobnień 08.01.09, 14:47 No tak...w sumie racja...tylko pewnie dla większości z nas 40 letni Arkadiusz będzie dla nas małym Areczkiem Popieram również panią,która czai się na imię Mateusz normaaalnie szczyt gustu moja droga,cóż za trafny wybór ! gratuluję i podziwiam wybór tak wspaniałego imienia a tak na poważnie to mój synek (o ile synek a nie córcia)będzie nosił imię Mateusz a Błażej? to ciężkie imię...może mieć trudności z wymową,choć wiadomo nauczy się no i to zdrobnienie...no bo jak ? Pulpecik albo Niuniuś ? taaa...to byłby koszmar dla 40 latka ale nie no oczywiście niczego nie neguję ,lecz mam odmienne zdanie co do tego imienia naturalnie wybór należy do Ciebie A Ksawery...imię ładne i słodziutkie ale tak jakoś mi się z Wiśniewskim źle skojarzyło ;P Odpowiedz Link Zgłoś
florin22 Re: a propos zdrobnień 08.01.09, 15:19 > Popieram również panią,która czai się na imię Mateusz normaaalnie szczyt gustu moja droga,cóż za trafny wybór ! gratuluję i podziwiam wybór tak wspaniałego imienia Nie ma to jak sie z kogoś ponasmiewac. Pisząc ze imię rzecz gustu miałam na myśli ze o gustach sie nie dyskutuje. Jeśli sie komuś podoba Błażej dlaczego nie? Mozna jedynie wysunąć swoje sugestie na ten temat ale żeby wyśmiewać od razu? Odpowiedz Link Zgłoś
blacky_cat Re: a propos zdrobnień 08.01.09, 15:25 > Nie ma to jak sie z kogoś ponasmiewac. Pisząc ze imię rzecz gustu miałam na > myśli ze o gustach sie nie dyskutuje. Jeśli sie komuś podoba Błażej dlaczego > nie? Mozna jedynie wysunąć swoje sugestie na ten temat ale żeby wyśmiewać od razu? Wyśmiewać ? kochana albo masz ostrość źle nastawioną w monitorze albo zapomniałaś włożyć okularów.. Bo jeżeli to moim zdaniu następuję "a tak na poważnie" to chyba znaczy,że część wcześniejsza na poważnie nie była... zresztą napisałam dalej,że MOJE dziecko RÓWNIEŻ będzie miało na imię MATEUSZ w przypadku chłopca... a "gratulowanie gustu" również było pół żartem,pół serio gdyż jak nie trudno zauważyć,mnie także podoba się to imię... więc albo doczytaj post do końca droga pani albo przeczytaj go i to co napiszesz dwa razy... popełniłaś bład,trudno nawet najlepszym się zdarza pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: a propos zdrobnień 08.01.09, 15:17 Mój tato miała na Imię Konrad, a wszyscy na niego mówili Radek od Radosława, bo Konrad, Konradek czyli Radek taki skrót sobie moja babcia wymysliła, swoją droga zarówno Konrad jak i Radosław mi się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mamongabrysi Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 14:48 A mój synek ma na imię Marcin. Podoba mi się jeszcze imię Krzyś Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 15:49 Ja zawsze chciałam Krzysia, podoba mi się Stasiu i inne "tradycyjne" imiona ale moje dzicko będzi pół angielskie i nikt tego nie wymówi... I mam zagwostkę.. Wszelkie popularne wśród Polaków na wyspach OLiviery i Alany kompletnie mi się nie podobają.. Z dziewczynką łatwiej ale ja bardzo chciałabym chłopca! Odpowiedz Link Zgłoś
nikol021 Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 16:38 Mój synek bedzie miał na imie Fabian pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bojanka4 Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 17:35 Ja mam Ziemowita. Skraca się bardzo ładnie Ziemuś, Ziemek, a on mówi o sobie Misiu. Mikołaj wcale nie jest ciężkim imieniem, moja koleżanka skraca na Mikuś, Miki i jest weselej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_anula Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 21:55 Ja mam trzy typy: Mateusz, Jakub i Szymon. Problem polega tylko na tym, że nie możemy się z mężem dogadać bo jemu te imiona źle się kojarzą a mi te wybrane przez niego. Rzut monetą zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
seytan_a_22 Re: Imię dla chłopczyka .!! 08.01.09, 22:00 Wszystkie wasze propozycje imion mi sie podobaja, szczegolnie Mikolaj...rowniez Nataniel uwazam za bardzo ladne imie...kazde imie brzmi super o ile komponuje sie z nazwiskiem i oddaje osobowosc dziecka. Wiadomo jednak, ze tez jest kwestia gustu kto co wybierze. Moj syn bedzie mial imie Luca-Marcel...maly wojownik pasuje do niego jak ulal no i razem z nazwiskiem tworzy zgrabna calosc... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anilana Re: Imię dla chłopczyka .!! 09.01.09, 02:04 Jeszcze nie znam płci ale jeśli to będzie chłopczyk będzie Stasiem. KLasycznie i z tradycją W najbliższej rodzinie mam jeszcze małego Tadeusza i Nikodema - bedzie pasowało Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka anilana 09.01.09, 08:27 to pomyśl jak dziedzi w szkole będą do niego mówiły... Przecież nie Stasiu, Staszek (co ładnie brzmi) tylko najpóźniej w ostanich klasach szkoły podstawowej będą mówiły "Stachu". Też ładnie? Odpowiedz Link Zgłoś
weronka-to-ja Re: anilana 13.01.09, 22:01 kaamilka napisała: > to pomyśl jak dziedzi w szkole będą do niego mówiły... Przecież nie > Stasiu, Staszek (co ładnie brzmi) tylko najpóźniej w ostanich > klasach szkoły podstawowej będą mówiły "Stachu". Też ładnie? Stach? Bardzo ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Imię dla chłopczyka .!! 09.01.09, 02:21 Julian, Julek (chyba) Na liście rezerwowej jest Mikołaj, ale mąz ma na imę Maciej a ja mowie do niego Miki, wiec konflikt. Zastanawiamy sie jeszcze nad Gabrielem ale ciezkie i nie ma zdrobnienia (Gabi to dziewczynka) Inne, jeszcze nie odrzucone: - Marcel (Marcyś) - Szymon - brak zdrobnienia - Maksym - Eryk - Łukasz - Miłosz No i co mamy zrobic? Jak zdaje sobie sprawe ze to na całe jego zycie to nie potrafie sie zdecydowac. Mąz tez. To co wydaje sie ok dla dziecka dla doroslego juz nie....... A Błażej - nie jest brzydkie, mojemu M podoba sie.... Odpowiedz Link Zgłoś
anta1981 Re: Imię dla chłopczyka .!! 09.01.09, 02:31 Ja na początku chciałam Sebastiana ale już mi się odwidziało teraz jest Maksymilian (chociaż jeszcze nie wiem czy będzie chłopak) ale mojemu za bardzo się nie podoba poczekamy do czerwca może się jeszcze coś zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_anula Re: Imię dla chłopczyka .!! 09.01.09, 10:08 Zdrobnienie dla Szymona-Szymek (bardzo ładnie ) Odpowiedz Link Zgłoś
borunia2 Re: Szymon .!! 12.01.09, 09:11 Szymek Szymuś Szymcio a dla doroslego fajnie brzmi Szymon, a córa moja zdrobniła go na mision jak nie mogła wymówić. Odpowiedz Link Zgłoś
glebusia Re: Imię dla chłopczyka .!! 14.01.09, 09:43 Od Szymona jak najbardziej są zrodbnienia, chociażby Szymek, Szymuś, albo z "angielska" Simon Odpowiedz Link Zgłoś
wiosenka24 Re: Imię dla chłopczyka .!! 09.01.09, 06:24 A moj synuś bedzie miał na imie Julian juz postanowione, mozna ładnie zdrabniać: Juluś, Julek ale najwazniejsze zeby do nazwiska pasowało ) Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Imię dla chłopczyka .!! 09.01.09, 09:10 Polecam forum o imionach: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924 Odpowiedz Link Zgłoś
agas-30 Re: Imię dla chłopczyka .!! 10.01.09, 08:54 Dla mnie w pierwszej ciąży jak byłam podobało się imię Natan ( Natuś, Nati) urodziła się córciaę i nazwałam Nikola. Teraz w drugiej to jeszcze nie wiem co będzie ale chciałam Alan jednak zdrobnienie Aluś jakoś nie podoba mi się - może jakieś inne są zdrobnienia tego imienia? A jak nie to będzie Mateusz (Mati) lub Oliwia - Oliwka Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Imię dla chłopczyka .!! 10.01.09, 09:47 agas-30 napisała: > chciałam Alan jednak zdrobnienie Aluś jakoś nie podoba mi się - może jakieś inne są zdrobnienia tego imienia? Alek, Alanek, Ali, Lanek, Anek? Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi1 Re: Imię dla chłopczyka .!! 10.01.09, 14:50 A mój synek będzie miał na imię Igor. Ktoś tu na początku wspomniał że to twarde imię, nie zgodzę się. Wydaje mi się jednym z ładniejszych imion. Dla maleńkiego dziecka Igorek, dla chłopaka w szkole Igor. A jak dostojnie brzmi dla 40-latka . Zawsze podobało mi się imię Fabian, niestety mój m. jest zdecydowanym przeciwnikiem. Z Igorkiem się ciut oswajał, a teraz poprostu nie pasuje mu już żadne inne do naszego brzuszka . Pozdrawiam wszystkie mamy i przyszłe mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Imię dla chłopczyka .!! 10.01.09, 15:39 U nas jest problem bo ja od zawsze chciałam mieć Jasia (Jasio - fajne dla dziecka, Janek - dla młodzieńca, a Jan - poważne imię męskie), ale tatuś się upiera na Krzysia. Nie podoba mi się to imię i szukamy kompromisu, ale coś widzę, że ciężko będzie Chyba że będzie dziewczynka Odpowiedz Link Zgłoś
justynowiec84 Re: Imię dla chłopczyka .!! 10.01.09, 16:52 ja też jeszcze nie znam płci, ale jak będzie chłopak, to będzie Julian!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polliep Re: Imię dla chłopczyka .!! 10.01.09, 16:42 U nas bedzie Aleksander - Oluś Dlugo nie moglismy wpasc na imie, na ktore oboje sie zgodzimy, w koncu napatoczyl sie ten Oluś i teraz juz zadne imie nam do malucha zupelnie nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
weska3 Re: Imię dla chłopczyka .!! 10.01.09, 18:58 Ma jak uda mi się zajść w ciąże i będzie chłopczyk to będzie miał na imię Kamil, mi od dawna podobało się to imię ale jak powiedziałam koleżance, która zaszła w pierwsza w ciąże to ona tak swojego ochrzciła, a mi dalej to imię się najbardziej podoba tylko wszyscy wkoło będą mówić, że zgapiliśmy od nich. A to mi pierwszej się ono podobało Kamil, Kamiś, Kamilek Odpowiedz Link Zgłoś
weska3 Re: rewelacyjne imię, świetny gust :) n/t 11.01.09, 10:31 heheheh, też tak sądzę Kamilko Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Imię dla chłopczyka .!! 10.01.09, 22:50 Ja mam synka Aleksandra (7,5 mc). Wołamy na niego Oluś , Olek, Oliś , Olo. Można ładnie zdrabniać, a i jak dorośnie, to Aleksander bedzie ładnie brzmiało : Odpowiedz Link Zgłoś
justsad Re: Imię dla chłopczyka .!! 10.01.09, 23:46 My też długo nie mogliśmy się zdecydować,w końcu wymyśliliśmy Kornela;teraz jest Kornuś jak bedzie duży będzie Kornelem;myslę,że dosć oryginalne imię... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justynowiec84 Re: Imię dla chłopczyka .!! 11.01.09, 10:12 kornel - bardzo ładnie, ale ja zostaje przy julku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iza7825 Re: Imię dla chłopczyka .!! 12.01.09, 15:16 Ja mam dwóch chłopaczków jeden to Kornel jak był mały to mówił na siebie Lelek a drugi to Fabian jeszcze nie potrafi mówić Odpowiedz Link Zgłoś
vi-23 Re: Imię dla chłopczyka .!! 12.01.09, 15:57 z meskimi imionami jest tragedia mi oprocz Nikodema zadne imie sie nie podobalo, przekonalam wiec rodzinke i mamy w rodzinie malego Nikosia inne zdrobnienia to Nikus, Nikosiek, Niki. Teraz podoba mi sie Ignas, tylko Ignacy tak srednio mi sie podoba ale zdrobnienie jak dla mnie super jak bedzie drugi chlopak to powaznie wezme to pod uwage - Nikos i Ignas - pasowaloby u brata urodzil sie Marcelek, imie wczesniej mi sie nie podobalo a teraz jestem jak najbardziej za, mysle ze do kazdego imienia czlowiek sie przyzwyczai i wczesniej czy pozniej zdrobnienie samo przyjdzie na mysl, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: Imię dla chłopczyka .!! 13.01.09, 14:45 Marcel to również mój faworyt i na razie nie widzę innej opcji. Zakochałam się w tym imieniu z rok czy 1.5 temu i tak już zostało, tak więc jak będzie synek chciałabym właśnie Marcelka (mój m jeszcze nie jest przekonany:/, ale ja z kolei nie przyjmuję do wiadomości jego propozycji - które mam nadzieję póki co nie są poważne). Odpowiedz Link Zgłoś
anna11233 Re: Imię dla chłopczyka .!! 12.01.09, 16:03 A Paweł? Mały Pawełek i potem, powazny pan Paweł podobnie michał - Michałek, Misiek. Odpowiedz Link Zgłoś
ewciapo Re: Imię dla chłopczyka .!! 12.01.09, 16:37 My nazwaliśmy synka Kacper bardzo nam się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
z0227 Re: Imię dla chłopczyka .!! 13.01.09, 20:28 mnie jeszcze podoba się MARCEL Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: Imię dla chłopczyka .!! 13.01.09, 21:13 jak już wczesniej wspomniałam to mój faworyt. Nawet nie mam wymyślonej innej opcji;P. Muszę jeszcze przekonać do tego mojego męża - no chyba ze bedzie córa;P. Odpowiedz Link Zgłoś
agas-30 Re: Imię dla chłopczyka .!! 16.01.09, 17:29 Hej, a ja Wam dziewczyny powiem tak: każda nazwie z nas swoją pociechę najładniej na świecie z najładniejszym dla nas imieniem. Jednym podobają się tradycyjne imiona - drugim trochę mniej. U mnie wśród koleżanek jest dużo nietypowych imion choć teraz wydają mi się takie zwykłe i normalne; ale do niektórych długo musiałam się przyzwyczajać: Alan, Norman, Natan, Maurycy, Marcel, Fabian, Gracjan, Tycjan, Borys. To imię Natan kiedyś mi się podobało i dalej się podoba ale już w rodzinie jest więc jak moja fasolka to chłopiec to sama jeszcze nie wiem jak ją nazwę - córka chce aby nazwać Mateusz. Odpowiedz Link Zgłoś
alize1230 Re: Imię dla chłopczyka .!! 16.01.09, 18:56 Witam, u nas tez dlugo trwaly dyskusje nad imieniem. Malo jest ladnych meskich imion. Od 31/12/08 wiemy, ze bedzie chlopczyk. Ja chcialam Mateusz i tak mialo byc do czasu... Po jakims czasie moj maz zaczal mowic do mojego brzucha Julek Jestem w 23 tc i stanelo na imieniu Michał. Moj maz ma na imie Marcin, wiec bedzie Misiek Senior i Misiek Junior. Calej rodzinie podoba sie to imie, wiec juz tak zostanie Aby do maja....... Odpowiedz Link Zgłoś
edzinka Re: Imię dla chłopczyka .!! 16.01.09, 22:14 ja chcę Miłosza,córcia Kacpra,a mąż Jakuba,nie przeszkadza mu nawet to że co drugi chłopiec na osiedlu to Kuba.Dla mnie alternatywą jest jeszcze Adaś bądź Jacuś.Sama nie mogę się zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinarafal79 Re: Imię dla chłopczyka .!! 17.01.09, 12:31 a nasz synuś będzie miał na imię Oskar Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Imię dla chłopczyka .!! 17.01.09, 13:03 No i po długich dyskusjach zamiast Jana/Krzysztofa i wielu propozycjach, z których nnajpoważniejsze ze strony mojej to Radek, Wiktor i Jakub a ze strony Taty to Stefan, Szymon i Mariusz, ustaliliśmy, że w brzuszku mam małego Radosława Czyli Radka, Radzia, Radunia, Radość moją Odpowiedz Link Zgłoś
marleneo Re: Imię dla chłopczyka .!! 17.01.09, 13:19 tak jak i w pierwszej ciąży tak i w drugiej od samego początku jest wybrane imię dla dziewczynki gorzej dla chłopca, dopiero jak się dowiedzieliśmy, że ma być chłopiec zaczęły się "ostre" rozmowy i jest Julek. teraz jeszcze nie wiem co się urodzi ale jak znów chłopiec to nie ma żadnego pomysłu mam nadzieję, że będzie dziewczynka i nie trzeba będzie głowy sobie łamać Odpowiedz Link Zgłoś
joannaa22 Re: Imię dla chłopczyka .!! 17.01.09, 19:11 Ja jeszcze nie wiem kto tam siedzi w moim brzuchu, ale dla chopca mamy wymyslone imie Tomasz. Za to dla dziewczynki nie mamy pojecia. Ja myslalam o Marii, ale nie wiem sama. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaw11 Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.01.09, 14:20 Nasz pierwszy synuś to Jakub czyli Kubuś Kuba Kubulek ma 6 lat a drugi synuś jeszcze w brzuszku ma wybrane imię Bartosz, Bartuś. W tym przypadku imię wybrał Kuba - w końcu jako starszy braciszek do powiedzenia w tej kwesti miał najwięcej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorekk Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.01.09, 15:14 U mnie będzie Franuś zawze chciałam mieć Franusia i wszystim sie podoba to imię i można tak łądnie zdrbniać Odpowiedz Link Zgłoś
mahti Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.01.09, 15:37 nie wiem jeszcze co tam pod sercem nosze, ale jak bedzie chlopak to bedzie Marcel lub Kornel w domku mamy juz Michasia gorzej zimieniem dla dziewczynki, bo co podoba sie mi nie podoba sie mezusiowi. Odpowiedz Link Zgłoś
myszulka21 Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.04.09, 10:28 Tak tak popieram Bartosz to najpiekniejsze imię, moim skromnym zdanie oczywiście Niestety ja nie mogę go nadać dziecku bo tatuś już je "nosi" he he Ale co do Bartków to znam ich trochę i każdy to na prawdę świetny chłopak Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula19862 Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.03.09, 14:08 a mo synek będzie miał na imię Marcelek ;*** Odpowiedz Link Zgłoś
panna_sz Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.03.09, 14:31 Nie wiem co prawda jaka płeć mieszka w moim brzuchu ale wraz z moim małżonkiem jesteśmy fanami Ryśka. Bo wszystkie Ryśki to fajne chłopy Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.03.09, 15:25 jesli bedzie synek, to bedzie Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
jamama77 Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.03.09, 17:09 My też nie możemy się zdecydować.. ;o( Będzie dzieckiem emigracyjnym, więc chcielibyśmy uniknąć polskich znaków... Jednym z typów neutralnych w wymowie był Teodor - Teoś, ale tatusiowi się kojarzy z psem docenta z "Alternatywy 4" i przepadł.. ;o) No i tak co chwila, nie mówiąc już, że wolelibyśmy nie powtarzać imion, które nadali znajomy i mamy strasznie ograniczony wybór... Synuś pozostanie "synusiem" jeszcze dłuugo ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.03.09, 19:37 Jeśli mój 14-tygodniowy ludź jest płci męskiej, to na 100% jest to Paweł. Gorzej, jeśli to niewiasta...Żadne imię nie przypada nam do gustu; Ewę już mamy, Aleksandrę też. Odpowiedz Link Zgłoś
lifka84 Re: Imię dla chłopczyka .!! 24.03.09, 23:25 Wybrać imię dla chłopca to mordęga..może za 2 tygodnie dowiem się,że będzie dziewczynka i problem przestanie istnieć Z imionami jest niestety tak,że wymawiając je widzimy jakąś osobę o tym imieniu i dlatego ładne imię może stracić urok.. U nas tak jest.. bo a to tak ma na imie były..a to pijaczyna co pod sklepem wystaje itd.. poszukujemy imienia nie zabarwionego niczyim obrazem.. na razie Jan i Fabian się ostały ale niestety niewiele jest naprawde ładnych męskich imion, a wobcojęzycznych nie gustuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: Imię dla chłopczyka .!! 26.03.09, 21:34 ja już wiem,będe miała synka,na imię mu dam Oliwier(Olinek)córcia Lenka lubi bardzo Olinka-okrąglinka,ma dwa latka... miał być Oskar,ale ta reklama mnie wkurzała w tv. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Imię dla chłopczyka .!! 26.03.09, 21:42 Ja mam synka Aleksandra. Można ładnie zdrabniać: Oluś, Olek, Oliś, Olo. I Mówimy do niego również Olinek okrąglinek. Odpowiedz Link Zgłoś
elllisia29 Re: Imię dla chłopczyka .!! 27.03.09, 13:13 my jeszcze nie wiemy, czy będzie synuś czy córcia.Z imieniem dla dziewczynki nie mamy takiego problemu,ale dla chłopca jest już większy...Zastanawiamy się między Bartoszem,Mateuszkiem,Michałkiem i Krzysiem.Co do pytania autorki wątku: Błażej to wg mnie ładne imię dla chłopca, jednak rzeczywiście brak mu zdrobnień. Ja osobiście nie dałabym tak na imię mojemu synkowi, ale o tym musisz zadecydować Ty sama.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kata-szka Re: Imię dla chłopczyka .!! 27.03.09, 18:24 Mi strasznie podoba się imię Marcel, więc pewnie w przyszłości jeśli będzie syn to na pewno Marcel , a jeśli dziewczynka do Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
imadoki Re: Imię dla chłopczyka .!! 27.03.09, 18:52 Ja miałam w pracy kolegę imieniem Aureliusz. Imię samo w sobie brzmi dystyngowanie, ale w żaden normalny sposób nie da się zdrobnić. Sam Aureliusz najbardziej lubi jak się go nazywa Arek. Natomiast jak zalezie komuś za skórę to ma przyjemność bycia nazywanym Aurelią lub ewentualnie Aurelką. Ale Aureliusz sam w sobie jest bardzo sympatyczny Odpowiedz Link Zgłoś
moni-c30 Re: Imię dla chłopczyka .!! 27.03.09, 19:22 U nas też dylematmężowi podoba się inne niż mnie nie wspominając o córce która też chce mież swój udział w wyborze imienia....jak narazie wszyscy troje obstawiamy Maksymilian lub Maksym??? Odpowiedz Link Zgłoś
martka_26 Re: Imię dla chłopczyka .!! 10.04.09, 12:38 ja mam już synka Alexa, a w czerwcu urodzę kolejnego i będzie miał na imię Kaj. gusta są rózne i każdy wybiera imię które podoba mu sie najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
kora83 Re: Imię dla chłopczyka .!! 14.04.09, 15:32 Hej z imionami to jednak nie taka prosta sprawa. Dla chłopczyka podoba mi się Marcel zresztą mężowi też i tak pocichu liczymy na chłopca jednakdla dziewczynki mamy problem wszystkie imona które nam się podobają są zajęte w rodzinie chyba nam zostanie Kinga. Odpowiedz Link Zgłoś
angelkochanie Re: Imię dla chłopczyka .!! 14.04.09, 16:41 jesli bedzie synek to napewno na imie mu damy angelo... choc tez sie zastanawiamy nad romeo Odpowiedz Link Zgłoś
efii Re: Imię dla chłopczyka .!! 14.04.09, 18:05 my tez mamy problem narazie jest LEON cala (prawie)rodzina strajkuje nam sie podoba musicie dac takie imie jakie wam sie bedzie podobac bo to wy z dzieckiem spedzicie najwiecej czasu Odpowiedz Link Zgłoś
myszulka21 Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.04.09, 10:48 efii myślę że Leon bardzo ladnie Bedzie Leoś, Leonek Myślę że ślicznie Ja oszalalam na punkcie Juliusza, widzę że nie tylko ja na tym forum Jakby byla dziewczynka to może Gabriella Co do Błażeja to uważam że to świetne imię, znam jednego Błażeja, bardzo bystry i zzawsze z dobrym humorem chłopak -- <[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-chce Re: Imię dla chłopczyka .!! 15.04.09, 10:33 mi się podoba imię Franek i Staszek Odpowiedz Link Zgłoś
blumens_27 Re: Imię dla chłopczyka .!! 15.04.09, 12:32 nasz synek będzie miał na imię Julian, Julek, Juleczek, Juluś, Juleczko nasze słoneczko Odpowiedz Link Zgłoś
dzensa5 Re: Imię dla chłopczyka .!! 18.04.09, 17:55 mi to sie strasznie Antos podoba i prawdopodobnie tak zostanie!! choc kazdy z rodzinki probuje tu swoje trzy grosze wcisnac!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agacia1981 Re: Imię dla chłopczyka .!! 18.04.09, 20:21 maksymilian czyli po prostu maksiu chociaz babcia mowi ze max to imie dla psa))) Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Imię dla chłopczyka .!! 19.04.09, 11:51 Stasiu, Krzysiu, Maksiu, Rysiu, Jasiu..... Skad ta forma rzeczownika dla mianownika l.p.? to sa formy rzeczownikow w wolaczu, a nie w mianowniku, a wiec poprawne dla zdan np. Krzysiu, chodz do domu!, Jasiu, daj reke! Poprawnie w mianowniku bedzie: Stas, Krzys/Krzysio, Maks, Rysio.... np. To jest nasz syn Stas/Krzys/Maks/Jas..... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imię dla chłopczyka .!! 19.04.09, 11:59 Albo Stasio, Krzysio, Jasio etc. Odpowiedz Link Zgłoś
anas1988 Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.04.09, 19:22 FILIPEK- super, mój synek ma tak na imię i jestem bardzo zadowolona Gorzej, że dla drugiej dzidzi nie mam weny, może Hubert jeśli syn... Byli by FIFI i HUBI, heh... A dla córki... chciałam Laura, ale mój M... się buntuje! I myślę o Oliwii, ale wydaje mi się takie oklepane.... Co sądzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
ivi2202 Re: Imię dla chłopczyka .!! 27.04.09, 15:49 nasz synek będzie miał an imię Irek, mały Iruś, Ireczek, Remek a duży dostojny Ireneusz, Imię z półki popularnych teraz imion, aczkolwiek mało słyszy się ze mamy wybierają akurat Irek, przynajmniej oryginalne i jak zawołam w parku Irek to nie obróci się pięcioro dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.04.09, 09:53 dzensa5 napisała: mi to sie strasznie Antos podoba i prawdopodobnie tak zostanie!! choc kazdy z rodzinki probuje tu swoje trzy grosze wcisnac!!!! a od kiedy to cala rodzina decyduje o imieniu Waszego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: Imię dla chłopczyka .!! 20.04.09, 09:42 dla mnie Błażej to koszmarne imię Odpowiedz Link Zgłoś
krooowka Re: Imię dla chłopczyka .!! 27.04.09, 19:26 mnie sie błażej w ogóle nie podoba. Imie dla chlopaka powinno byc moim zdaniem meskie, a przynajmniej miec męską wersję. Na razie mnie podoba sie Wiktor i Eryk. Odpowiedz Link Zgłoś