agatofik72 27.03.09, 08:50 czy miszel jest w polskim kalendarzu imion?tak mi sie podoba ale niemoge znalezc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynam22 Re: imie dla synka 27.03.09, 10:43 nie spotkałąm, ale pewnie można wszystko. Znajomi nazwali swoją córkę Chantal... a nazwisko mają pospolite i żadnej rodziny we Francji. A Miszel dla chłopca chcesz dać? To chyba damskie imę... a przyunajmniej tak się kojarzy. Zastranów się. Osobiście myślę, że chyba raczej nuie trafiony pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: imie dla synka 27.03.09, 10:51 czy Miszel nie powinno sie czasem Michael pisac? z tego co wiem to w Polsce wystepuje to imie jako Michal jesli ci sie podoba to czemu nie, moj syn ma na imie Luca marcel Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: imie dla synka 27.03.09, 12:19 To zenskie imie. ang. Michelle niem. Michaela franc. Michelle, Michèle hiszp. Miguela Polski odpowiednik to Michalina. Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: imie dla synka 27.03.09, 12:54 Nie zgadza sie, to takze meskie imie, bynajmniej w Niemczech, kontrahent meza ma na imie Michael. W Risji Misza to imie meskie i damskie, dlatego wychodze z zalozenia, ze w innych krajach moze byc podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: imie dla synka 27.03.09, 14:30 Jakby nie patrzeć, to "Miszel" to jakaś wersja Michała i USC zgodnie z prawem nie powinno zezwolić na nadanie takiego imienia - tak samo jak imienia Dżon/John, Majkel/Michael itp. rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=177&Itemid=0 : "1. Zaleca się nadawanie imion w postaci przyswojonej przez język polski, a więc np.: Jan, nie John lub Johann; Katarzyna, nie Catherine; Klara, nie łacińskie Clara ani włoskie Chiara; Małgorzata, nie Margareta; Marcin, nie Martin; Piotr, nie Peter itp." Odpowiedz Link Zgłoś
blacky_cat Re: imie dla synka 27.03.09, 15:10 Większości to imię kojarzy się z dziewczynką...zastanów się czy aby na pewno Twojemu synowi się spodoba to imię i jakie mogą wyniknąć problemy w związku z nieporozumieniami... szczerze odradzam... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imie dla synka 28.03.09, 08:48 Michel po francusku to Michal, w Niemczech oznacza glupka potocznie. Misza to rosyjskie zdriobnienie Michaila, czyli Michala. Nie jest w zadnym wypadku rosyjskim imieniem kobiecym. Michel wymawia sie tak samo jak Michelle. Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: imie dla synka 28.03.09, 10:34 Misza wolaja tez w Rosji na Michalinki. A co do znaczenia niemieckiego, znam dwoch Michaelow, maz zaprzeczyl jakoby oznaczalo to glupka. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imie dla synka 28.03.09, 14:47 Michel, nie MichAel! I dotyczy to satyr wojennych z XIX/XX wieku (glupi Michel jako symbol nieudolnych niemieckich zolnierzy). Misza to zdecydowanie meskie imie, Misha Barton to efekt amerykanskiej indolencji. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: imie dla synka 28.03.09, 13:03 maroco1977 napisała: > Nie zgadza sie, to takze meskie imie, bynajmniej w Niemczech, kontrahent meza m > a > na imie Michael. OK. Tylko zaden Niemiec nie zawola do niego Miszel Odpowiedz Link Zgłoś
mahti Re: imie dla synka 28.03.09, 13:31 u nas jakby byl chlopiec to by byl marcel ale jest dziewczynka i bedzie martusia Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: imie dla synka 28.03.09, 14:05 aleksandra1977 napisała: > maroco1977 napisała: > > > Nie zgadza sie, to takze meskie imie, bynajmniej w Niemczech, > kontrahent meza m > > a > > na imie Michael. > > OK. Tylko zaden Niemiec nie zawola do niego Miszel nie zawola, bo niemiecki to super twardy jezyk w ktorym najpiekniejsze imiona brzmia ostro jak amunicja moje drugie imie Georgia jest przerobione na Schorschia i tak tez pisane a imie mego syna Luca Marcel choc dzwieczne, to w ustach mego meza brzmi twardo i jakos tak szorstko. Co do imienia Miszel nie widzialam nigdy i nigdzie takiej pisowni jaka proponuje autorka watku. Chetnie by sie dowiedziala skad je wytrzasnela chyba, ze zapisala fonetycznie Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imie dla synka 28.03.09, 14:48 orszia?, czyli mieszkasz w bylej NRD? Bo oni faktycznie nie umieja wymawiac angielskiego Dz - stad Szanet np. Miszel to jak najbardziej fonetyczny zapis francuskiego Michela. Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: imie dla synka 28.03.09, 17:20 W Dpsseldorfie, mnie tylko jedno dziwi, skoro oni wszyscy znaja angielski z moim mezem na czele, to czemu z Georga robia Schorsch, a z Georgii, Schorschia. Tak mi sie wydawalo, ze to fonetczny zapis jak mieszka w Polsce to niech da po prostu Michal. zawsze moze wolacc na niego Miszel dla wlasnej przyjemnosci Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imie dla synka 28.03.09, 18:37 W zupelnosci sie z Toba zgodze . W Bawarii nie slychac Sch albo moje ucho nie odroznia, natomiast w NRD slychac je bardzo wyraznie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: imie dla synka 28.03.09, 18:07 Miszel? Litosci.... ani nie brzmi ładnie, ani nie wyglada ładnie.. A kiedys syn zapyta "mamo, czemu wszyscy sie smieja z mojego imienia? Nie moglas mi dac normalnego?" No ale mamusia chciala przebic Wisniewskiego.. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia8982.2 Re: imie dla synka 28.03.09, 18:16 A ja mam BRAJANKA (spolszczony,zeby nie było) i jak dla mnie jest to najpiekniejsze imie pod sloncem! Nie interesuje mnie to czy komus sie podoba to imie! Po prostu nie spotykane -w Polsce zeby nie było. Mój słodziak Brajanek Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: imie dla synka 28.03.09, 18:25 Zmartwie cie - moda na Brajanków i Nikole trwa od kilku lat. Wiec pisanie, ze to niespotykane imie jest smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia8982.2 Re: imie dla synka 28.03.09, 18:38 Oj nie wyraziłam się zbyt jasno,by wszyscy pojęli o co kaman Już poprawiam W moich okolicach jest tylko jeden Brajanek oprócz mojego A to ,że jest moda,no cóż takie czasy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imie dla synka 28.03.09, 18:39 Gorzej - tak jak w Niemczech istnieje pojecie kevinizmu, tak w PL imiona typu Nikola i Brajanek sa dosc chetnie i czesto wysmiewane. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia8982.2 Re: imie dla synka 28.03.09, 18:41 Wiesz,każdy ma swój typ Ja ,np.nigdy nie dałabym na imię synkowi Franek ale to kwestia gustu Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: imie dla synka 28.03.09, 19:33 zastanawiam sie czy oprocz mego syna choc jedno dziecko w Polsce nosi imie Luca Marcel, ale watpie ciekawe gdzietomozna byloby sprawdzicmi sie nie podoba imie Nikola, znam wiele Nikol, bo w Niemczech to ime wystepuje gesto, czesto. Co do Brajana nie mam zdania, bzeorzecznie jest ladnym imieniem, ale czy dobrym dla Polaka, tu juz bym dyskutowala. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imie dla synka 29.03.09, 11:13 Luca to w PL Lukasz, a tych troche jest. Natomiast byc moze sa jacys potomkowie rodzin meiszanych - proponuje zapytac na forum o imionach, dziewczyny maja statystyki rejestracji. Marcelow jest aktualnie tez sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: imie dla synka 29.03.09, 12:09 Mnie interesuje orginalna pisownia Luca i na dokladke Marcel, czy jest ktos kto dokladnie tak sie nazywa. Lukaszow fakt, jest od groma, ale tego imienia strawic nie moge, nie podoba mi sie i tyle. Z reszta ja jestem bardzo wybredna jesli chodzi o imiona jedyne co mnie wkurza to to, ze moja rodzina nie akcepuje imienia Luca i wolaja drugim,Marcel zgroza Odpowiedz Link Zgłoś