Dodaj do ulubionych

przedszkole państwowe-pytanie

08.09.10, 17:45
Moja córka ma dopiero nieco ponad rok,wiec temat przedszkola jeszcze mnie nie dotyczy,a jestem ciekawa pewnej rzeczy,a nie mam nikogo wśród znajomych,kogo mogłabym o to zapytac...
Chodzi mi o to,na jakiej zasadzie przyjmowane sa dzieci do przedszkoli panstwowych? Wiem,ze sa straszne problemy,bo mało miejsc,a duzo dzieci,nieraz słyszałam o tym w telewizji...Mieszkam w warszawie,ale pewnie wszedzie sa takie problemy.
Rozumiem,ze sa jakies zapisy najpierw,tak? Ale zasada przyjmowania nie jest "kto pierwszy ten lepszy",prawda? Co wiec biora pod uwage?Moze zarobki?
Chyba jest tez tak,ze matki samotnie wychowujace dzieci,albo dzieci z rodzin wielodzietnych maja pierwszenstwo,prawda? Ale co dalej,jesli jest wiecej dzieci,poza tymi "uprzywilejowanymi",to wtedy jakie jest kryterium?

Obserwuj wątek
    • dziub_dziubasek Re: przedszkole państwowe-pytanie 08.09.10, 18:06
      W Warszawie zapisy elektroniczne, system przyznaje punkty, rodzice samotni mają pierwszeństwo przed innymi (nie tylko oni, ale akurat to jest największa grupa), w następnej kolejności oboje pracujacy, niepracujący na szarym końcu. Są dodatkowe punkty za rodzeństwo w przedszkolu, wielodzietność (3+), zapisywanie dwójki dzieci jednoczesnie itp. Nie ma zasady kto pierwszy, nie patrzą też na zarobki (przynajmniej do tej pory).
      W bardziej obleganych dzielnicach raczej samo "pracowanie" to marne szanse na przedszkole. Najlepiej podobno jest w Śródmieściu i na Mokotowie- zwykle po pierwszej turze rekrutacji zostają wolne miejsca.
      Zapisuje się dzieci rocznikami- czyli w przyszłym roku można zapisac dziecko urodzone w 2008 roku lub wczesniej. Niektóre przedszkola przyjmują dzieci 2,5 letnie jeśli zostaną im miejsca- warto się zorientować już po rekrutacji, bo wtedy zapisujesz się u dyrektora przedszkola. No i na dalsze lata miejsce pewne, bo wtedy po prostu dziecko kontynuuje nauke w przedszkolu
    • alika77 Re: przedszkole państwowe-pytanie 08.09.10, 21:52
      mysle, ze nie masz sie co martwic, bo o ile dobrze licze, Twoje dziecko pojdzie do przedszkola za 2 lata, czyli akurat wtedy, gdy pierwsze 6-latki (w tym moja corka niestety) pojda obowiazkowo do szkoly, a to oznacza, ze bedzie w przedszkolach prawie dwa razy wiecej miejsc niz w normalnym roku. poza tym z samotnymi rodzicami to rzeczywiscie jest tak, ze maja wiecej punktow "na wstepie" ale to nie oznacza, ze wszyscy samotni rodzice, ktorzy skladaja podania zostana przyjeci (czy tez raczej ich dzieci). jest okreslona ilosc miejsc przewidziana dla samotnych rodzicow i tyle, czyli powiedzmy 10%, co oznacza, ze bycie samotnym rodzicem wcale nie gwarantuje przyjecia dziecka. do tego brane jest pod uwage czy rodzice pracuja (zarobki chyba sa juz drugorzedne) i czy dziecko jest "z rejonu" (chociaz oficjalnie rejonizacji nie ma). ale jak mowie, za 2 lata miejsc bedzie duzo wiecej, wiec spokojnie smile
      • undomestic_goddess Re: przedszkole państwowe-pytanie 08.09.10, 22:50
        W Wwie juz teraz 6latki sa w szkolach. Obowiazkowo. I wcale nie ma wiecej miejsc w przedszkolach, moze jest minimalnie wiecej i pracujacy rodzice jedynaka maja szanse umiescic dziecko w panstwowej placowce.
        Osobiscie uwazam za niezgodne z prawem racjonowanie dostepu do panstwowych przedszkoli. Powinno byc tyle miejsc ile jest dzieci, bo mamy rowny dostep do edukacji przeciez, przynajmniej na tym poziomie. Bo pozniej wiadomo, licza sie wyniki egzaminow, ale do przedszkola egzaminu nie ma, bo jak moglby byc?
        Nie rozumiem, czemu my, rodzice sie w koncu nie zbuntujemy? Przeciez to prawa naszych dzieci sa lamane? Nie maja rownego dostepu do nauki. Smutne to i niesprawiedliwe sad
        • alika77 Re: przedszkole państwowe-pytanie 10.09.10, 21:24
          > W Wwie juz teraz 6latki sa w szkolach. Obowiazkowo.

o ile wiem 6-latki nie maja jeszcze obowiazku szkolnego, bez wzgledu na miejsce zamieszkania, wiec jakim cudem??

• jakw Re: przedszkole państwowe-pytanie 11.09.10, 01:18
          6-latki w Wwie nie są obowiązkowo w szkołach. Faktem jest, że ze 2 lata temu w niektórych dzielnicach polikwidowano zerówki w przedszkolach i spora część 6-latków chodzi do zerówek w szkołach.
      • mika_p Re: przedszkole państwowe-pytanie 08.09.10, 22:55
        W zwiazku z reformą miejsca zwolnione przez sześciolatki zajmą pięciolatki, bo wprowadzono obowiązkowe przygotowanie rpzedszkolne dla nich. Osobiście wątpię, czy dla 3- i 4-latków zrobi się dużo więcej miejsc.
        • dziub_dziubasek Re: przedszkole państwowe-pytanie 09.09.10, 08:19
          Pięciolatków do przedszkoli wcale tak nie przybyło. Do naszego przedszkola nie ma kompletu pięciolatków, podobnie w innych okolicznych, za to trzylatków zawsze zgłasza się nadmiar.
          • sonrisa06 Re: przedszkole państwowe-pytanie 09.09.10, 09:11
            W mieście, z którego pochodzę jest sześć państwowych przedszkoli i trzy prywatne. Do tych państwowych jest tylko jedno kryterium - kto pierwszy ten lepszy. Wcale nie patrzą czy się pracuje, ile się zarabia itd. Po prostu przychodzi się wieczorem pod przedszkole i stoi się całą noc, a rano są zapisy. Jest tylko jeden dzień zapisów (teoretycznie jest więcej, ale praktycznie w ciągu jednego dnia są wszystkie miejsca zajęte). Jedno z tych państwowych przedszkoli jest naprzeciwko domu moich rodziców i ludzie już od 20.00 koczowali w samochodach na parkingu, żeby kolejkę zająć.
            • leneczkaz Re: przedszkole państwowe-pytanie 09.09.10, 09:17
              Wolę koczować nocą niż być dyskryminowana dlatego, że nie jestem zdrowa, zamężna i .. normalna.
        • alika77 Re: przedszkole państwowe-pytanie 10.09.10, 21:22
          > W zwiazku z reformą miejsca zwolnione przez sześciolatki zajmą pięciolatki, bo
          > wprowadzono obowiązkowe przygotowanie rpzedszkolne dla nich. Osobiście wątpię,
          > czy dla 3- i 4-latków zrobi się dużo więcej miejsc.

ja osobiscie uwazam, ze sie zrobi, przynajmniej w moim miescie, bo dzieci, ktore nie dostaly sie do przedszkola jest duzo mniej niz zrobi sie wolnych miejsc po wyjsciu 6-latkow, wiec uwazam, ze wystarczy miejsca i dla 3-latkow i dla starszych dzieci (w przedszkolu mojej corki sa beda wzgledu brane pod uwage nawet 2-2,5-latki)
    • mala-mila Re: przedszkole państwowe-pytanie 09.09.10, 12:00
      u nas pierwszeństwo mają samotne matki/ojcowie. Potem są rodzice oboje pracujący, dla reszty miejsc zabrakło.
      chory jest proces rekrutacji. który zaczyna się w marcu, a rok szkolny we wrześniu. Matka musi pracować już w marcu żeby dziecko miało szansę dostać się do przedszkola za kilka miesięcy. Ciekawe tylko co ma zrobić od marca do września?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka