Dodaj do ulubionych

ile na komitet rodzicielski i ile na przybory ????

16.09.10, 19:24
mam pytanie bo ja jestem troche zaskoczona u nas 90 zł na przybory od dziecka o 160 komitet rodzicielski
Obserwuj wątek
    • julka-4 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 16.09.10, 19:43
      Katowice-na komitet co łaska ale najlepiej 100zł.Chyba że ktos nie da rady może mniej.Przybory sa w przedszkolu.Jedyne o co pani zawsze prosi to kto może to przynosic papier do rysowania.
      • barakudaa Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 16.09.10, 20:43
        Takie "przybory" jak plastelina,modelina,farby plakatowe i klejowe,,wycinanki,krepina,brystol,tektura,papiery śliskopowierzchniowe,papiery o roznej strukturze i fakturze,tasmy klejące przezroczyste i kolorowe,,tasiemki,materiały,koronki,styropian,celofan,folia srebrna,serwetki z różnymi motywami,i mnostwoooo innych o ktorych teraz nie pamiętam tez pani ma?Ciekawe za co i skąd?.My wplacamy 90 zl i efekty widzimy na tbalicy plastycznej(nie wspominając o pracach z tzw.odpadków i materiału przyrodncizego) ,natomiast kwot e na kimtet ustala rada rodzicow,nie ma co wrzeszczec tylko trzeba brac udzial w zebraniach ...
        • mmala6 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 16.09.10, 20:49
          barakudaa napisała:

> Takie "przybory" jak plastelina,modelina,farby plakatowe i klejowe,,wycinanki,k
          > repina,brystol,tektura,papiery śliskopowierzchniowe,papiery o roznej strukturze
          > i fakturze,tasmy klejące przezroczyste i kolorowe,,tasiemki,materiały,koronki,
          > styropian,celofan,folia srebrna,serwetki z różnymi motywami,i mnostwoooo innych
          > o ktorych teraz nie pamiętam tez pani ma?Ciekawe za co i skąd?.
          Przedszkole nie jest utrzymywane li i tylko z wpłat rodziców. Dostaje również pieniądze od gminy w tym również na ww. przybory. Mało bo mało ale na tasiemkę starczy na pewno.

My wplacamy 90
          > zl i efekty widzimy na tbalicy plastycznej(nie wspominając o pracach z tzw.odp
          > adków i materiału przyrodncizego) ,natomiast kwot e na kimtet ustala rada rodzi
          > cow,nie ma co wrzeszczec tylko trzeba brac udzial w zebraniach ...
        • julka-4 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 17.09.10, 20:13
          Tak,takie przybory też u nas w przedszkolu są.I tez efekty widzimi na tablicy.Jedyne co przynosimy(kto ma mozliwosc ) to tak jak pisałam wcześniej papier do rysowania.No i oczywiscie chusteczki i paste do zębówwinkDo tego dzieci dostały jeszcze prezenty na mikołaja ,zajączka,dzieciątko i dzień dziecka też bez zadnych dodatkowych składek.A jedyne co jeszcze to kupujję młodej książkę do angielskiego.No i teraz jak jest w zerówce to książki.
          • avana25 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 11.11.10, 22:20
            Na przybory wydalismy 150zl a komitet rodzicielski 40zl
    • agus-ka Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 16.09.10, 22:31
      U nas 40 zł miesięcznie na komitet rodzicielski, czyli 400 zl rocznie, 30 zl raz na pół rok na materiały plastyczne . Dodatkowo wyprawka typu papier xero, 100 kartek papieru kolorowego, segregator + koszulki, serwetki śniadaniowe, chusteczki do nosa. Od siebie dorzuciłam nożyczki, bo moje dziecko jest leworęczne oraz raz na jakiś czas przynoszę wydrukowane kolorowanki tak ze 100 sztuk, bo moja pociecha koloruje je niemal hurtowosmile
      Wiem, ze to sporo, ale przedszkole warte jest tego. Dzieci mają masę atrakcji, ktorych ja z racji pracy nie jestem w stanie zapewnić.
    • agni71 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 16.09.10, 22:37
      U nas komitet 20 zł/mies. czyli 200 zł na rok. Dodatkowo opłacamy jeszcze podreczniki, karty pracy + podr. do ang. - co dalo w tym roku kwotę 75 zł. Na materiały plastyczne nie ma składki, czasem panie prosza o przyniesienie czegoś, ale sa to rzeczy typu rurki po papierze toalet., ziemniak, wykalaczki, kolorowe liście, itp. materiały. Czasem jeszcze panie prosza o papier xero.
    • ariana1 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 17.09.10, 09:19
      Bardzo droga jest u was Rada Rodziców. U mnie zaledwie 80 zł /rok a i tak sa olbrzymie problemy ze ściągnięciem od niektórych tej składki. Poza tym 70 zł wyprawka.
    • scher Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 17.09.10, 09:21
      U nas z przyborów ewentualnie kartki do rysowania.
      Na komitet 50 zł rocznie - w całości wydawane na paczki świąteczne dla dzieci, ewentualnie dofinansowanie wycieczek. Bardzo dokładnie jest ta kwota rozliczana na zebraniach rodziców przez przewodniczącą RR.
    • q_fla Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 17.09.10, 09:48
      Komitet - 50zł/semestr
      Przybory 20zł/semestr
      • majk-anet u nas 100zł co miesiąc :( 17.09.10, 21:10
    • 9-x-2 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 18.09.10, 11:14
      warszawa - mokotów - stegny , 40 zł/miesiąc komitet, ale podkreślano na zebraniu, że wpłaty są nieobowiązkowe, dobrowolne i jak płaciłam, to zwróciłam uwagę na to, że większość rodziców płaci po 20 zł/miesiąc.
      Na artykuły plastyczne nic nie chcą smile wszystko zapewnia przedszkole, co mnie bardzo zdziwiło...
      Rok temu córka chodziła do innego przedszkola na Mokotowie i była OBOWIĄZKOWA wpłata na komitet 70 zł oraz OBOWIĄZKOWE dostarczenie całej wyprawki dla dziecka + chusteczki, papier ksero co jakiś czas. A co najbardziej mi się nie podobało, to to że zajęcia "DODATKOWE" wcale dodatkowymi nie były, bo gimnastyka korekcyjna i rytmika były płatne, ale obowiązkowe - nikt z tego zrezygnować nie mógł.
      Akurat na gimnastyce mi zależało najmniej i to było takie zmuszane chodzenie.

W nowym aktualnym przedszkolu ŻADNE zajęcia nie są obowiązkowe. Więc w tym roku córka już na korektywę nie chodzi. Zato więcej ma innych ciekawszych zajęć.
      Widocznie wszystko zależy od dyrektora, skoro w tej samej dzielnicy są tak różne podejścia
      • gosiapal Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 19.09.10, 10:57

65 zł co miesiąc na rade rodziców= 650 zł rocznie.
        nie płacimy za przybory i wyprawki.
        natomiast co miesiąc dajemy jedną paste do zebów oraz paczkę husteczek higienicznych.
        • gosiapal Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 19.09.10, 10:59

my tez na Mokotowie smile
          u nas rytmika płatna i obowiązkowa. ale z tego co wiem to tak jest w wiekszości przeszkoli.
          reszta dobrowolnie płatna.
    • zebra12 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 19.09.10, 14:27
      I Wy płacicie za ten komitet takie bajońskie sumy?! U nas by to nie przeszło. 40 zł na przybory za półrocze i 40 zł za komitet na półrocze. W szkole komitet 70 zł na rok. Prawie nikt nie płaci. W przedszkolu ludzie jeszcze nadgorliwi, bo pierwsze dziecko, lub małe dziecko to sie nagazują i płacą. Ale to chore. Ja na pewno bym nie zapłaciła. W szkole nie płacę.
      • mamabasia Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 19.09.10, 19:09
        W naszym przedszkolu cała kwota z komitetu wraca do dziecka. Za to są paczki, wycieczki, imprezy. Jeśli nie płacisz to ktoś twojemu dziecku paczkę musi opłacic.
        W szkole płace 5- na rok bo takie mam widzimisię, do większych kwot nikt mnie nie zmusi.
        • scher Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 21.09.10, 17:00
          mamabasia napisała:

> W naszym przedszkolu cała kwota z komitetu wraca do dziecka.

U nas też, tylko dlatego płacę.
        • ariana1 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 21.09.10, 20:03
          mamabasia napisała:
          W naszym przedszkolu cała kwota z komitetu wraca do dziecka. Za to są paczki, w
          > ycieczki, imprezy. Jeśli nie płacisz to ktoś twojemu dziecku paczkę musi opłaci
          > c.

Dokładnie. Wkurzają mnie rodzice, którzy sądzą, że paczki np. na gwiazdkę dla ich dzieci przynosi pewnie święty mikołaj. Nie droga zebro, prezenty dla twojego dziecka opłacają inni rodzice, ci NADGORLIWI właśnie. Podziękuj im za to. Zamiast się bezczelnie chwalić publicznie, że nikt cię nie zmusi do opłat na rr, powinnaś się raczej wstydzić.

• scher Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 21.09.10, 22:06
            ariana1 napisała:

> Dokładnie. Wkurzają mnie rodzice, którzy sądzą, że paczki np. na gwiazdkę dla i
            > ch dzieci przynosi pewnie święty mikołaj. Nie droga zebro, prezenty dla twojego
            > dziecka opłacają inni rodzice

Nieprawda. U nas w przedszkolu jest jasno powiedziane, że z tych pieniędzy są robione paczki i jeśli ktoś nie wpłaci, to dziecko paczki nie dostanie. Wpłacają wszyscy.
            Ale też mamy olbrzymie zaufanie do dyrektorki, między innymi za to, że tak to organizuje i nie wykorzystuje po kryjomu pieniędzy rodziców na nie wiadomo co. Mam już u niej trzecie dziecko, kobieta zawsze była bardzo w porządku i traktowała rodziców bardzo poważnie i uczciwie.
            • ariana1 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 22.09.10, 11:11
              Byłam przez ostatnie 2 lata w przedszkolnej rr i sama proponowałam dyrekcji takie rozwiązanie. Ale ona niestety go nie widziałasad Bo jak to wygląda, że wszystkie dzieci dostają paczki na spotkaniu z mikołajem a jedno nie. Albo to dziecko nie jedzie na wycieczkę na dzień dziecka albo nie dostaje prezentu do bucika na mikołajki itp itd. Z jednej strony dlaczego dziecko ma płacić za niefrasobliwość rodzica. Ciężka sprawa.
      • gosiapal Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 20.09.10, 12:58

. W przedszkolu ludzie jeszcze nadgorliwi, bo
        > pierwsze dziecko, lub małe dziecko to sie nagazują i płacą. Ale to chore. Ja n
        > a pewno bym nie zapłaciła.

chciałabym aby tak było.
        uwierz mi, ze nie lecę z chęcia wdać takej kasy, szczegolnie, ze mam dwoje dzieci smile
      • alcea3 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 24.09.10, 22:51
        rada rodzioców jest DOBROWOLNA!!! nawet jesli mową wam inaczej.
    • mamabasia Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 19.09.10, 19:07
      90 na radę rodziców na cały rok i 30 zł na semestr na artykuły plastyczne. Nic więcej nie musze kupować.
    • black_edith Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 20.09.10, 08:29
      rada rodziców - składka deklarowana i dobrowolna, ale większość rodziców płaci 30-40 zł miesięcznie, czyli wychodzi około 300-400 zł rocznie od dziecka. Warto jednak zaznaczyć, że z tej składki opłacane są np. comiesięczne teatrzyki, koncerty, spotkania z różnymi ciekawymi ludźmi, wyjścia poza przedszkole, prezenty dla dzieci (np. od Mikołaja, na zakończenie roku), imprezy (np. bal karnawałowy), i około 10% idzie na zakup zabawek do przedszkola

przybory/materiały plastyczne itp - na razie ustalono składkę 50 zł na semestr, w drugim semestrze wysokość składki będzie zależna od tego, czy coś zostanie z pierwszego
    • ppaskuda Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 20.09.10, 13:35
      u nas 30zł na przybory na rok,jesli braknie to składamy sie po 10zł,ale jak na razie nie brakło. a komitet 60zł na rok,a jakby co to też ustaliliśmy,że jak braknie,to doskłada sie po 10-20zł w trakcie roku.
    • johanapa Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 21.09.10, 16:39
      Warszawa, Bielany: 79zł na książkę, z której będzie korzystał przez cały rok + 60zł moja deklaracja na RR(każdy deklaruje sumę jaką może). Uważam, ze 3000zł na rok, taką kwotę gmina przeznacza na przedszkolene rzeczy to stanowczo za mało: na imprezy, teatrzyki, przybory plastyczne i trzeba wpłacać, w końcu to oni tam są przez większą część dnia.... nie ma co na tym oszczędzać. Szkoda, że inni rodzice nie wpłacają nawet jakichkolwiek kwot - gdyż wszystko to odbija się na rodzaju i ilości zajęć.
      • grzalka Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 22.09.10, 18:13
        300 zł- w tym książka, wyprawka, ubezpieczenie i komitet
        • yarpen111 Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 23.09.10, 11:40
          U nas 30 pln na przybory plastyczne na cały rok.
          Oprocz tego 20 pln miesiecznie na komitet.
          20 zl na komitet to minimum, mozna wplacac wiecej jesli ktos moze.
          • aga_agula82 łódź 24.09.10, 11:53
            * 150zł komitet rodzicielski- na rok
            * 100zł wyprawka- na rok
            * 9zł rytmika- miesiecznie
            • kalina886 warszawa 24.09.10, 21:37
              30 zł komitet co miesiąc, 70 zł wyprawka na rok.

Do dodatkowych kosztów dochodzą jeszcze:
              80 zł za podręczniki,
              zakup ręczników papierowych (2 rolki), ryzy papieru, papieru toaletowego (4 rolki), mydła w płynie, husteczek jednorazowych (4 paczki), paczki serwetek, 100 kubków jednorazowych.
              45 zł za ubezpieczenie za cały rok.

No i oczywiście zajęcia dodatkowe, ale to normalne.
              28 zł rytkima obowiązkowa + ewentulanie inne zajęcia również w granicach 30 zł za miesiąc.

W trakcie roku jeszcze dochodzi koszt wycieczki jednodniowej i fluoryzacji....
              .... i to chyba tyle
              • kalina886 Re: warszawa 24.09.10, 21:46
                Aha za pieniądze z komitetu dzieci dostają paczki na dzień dziecka oraz mikołajki, dyplomy i mini maskotki na ukończenie przedszkola.
                Opłacane są: comiesięczny teatrzyk oraz comiesięczny koncert.

Jedyne co mnie trochę drarzni to te wydatki na papier toaletowy itp...... no ale to też nasze dzieci wykorzystują, nie kto inny.
    • mucha-live Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 12.11.10, 09:23
      * 50zł wyprawka / rok
      * 30zł ubezpieczenie / rok
      * pasta, mokre chusteczki, pampersy donoszone w razie potrzeb
      • dragonia Re: ile na komitet rodzicielski i ile na przybory 13.11.10, 00:13
        U nas jest 25 zł miesięcznie, jak ktos ma więcej niz jedno dziecko to 20 zł od dziecka miesięcznie.
        Na poczatku roku były jeszcze książki coś około 65 zł.

Składka na RR jest dobrowolna, jeśli ktoś nie moze zapłacić to nie można go zmusić - poczytajcie przepisy.

U nas pieniądze wracają do dzieci - wycieczki, pikniki w przedszkolu, teatrzyki, zabawki, mikołajki itp. Za niektóre wycieczki dodatkowo trzeba zaplacić - kwoty 7-10 zł od dziecka.

Z innych rzeczy to podobnie jak u innych - przynosimy chusteczki wyciągane, pastę do zębów, czasem nadrukowane kolorowanki, i rzeczy jak np. owoce, kasza, groch, itp.

Jeśli rodzice nie płącą na RR ich dziecko i tak jest traktowane równorzędnie - ja akurat uważam że to sprawiedliwe, no ale wiem, też że takich niepłacących rodziców u nas w przedszkolu jest niewielu, najcześciej płacą nieregularnie i mniejsze kwoty - wierzę że po prostu mają takie powody a nie wypaczone widzimisię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka