Dodaj do ulubionych

Pyt. do mam na wychowawczym.

13.03.11, 19:13
Czy pracodawca wpisał Wam w karcie zgłoszeniowej do przedszkola ze jesteście na urlopie wychowawczym? Mi wpisał i powiedział ze to jego obowiązek powiadomić przedszkole że aktualnie korzystam z tego urlopu. Pokłóciłam sie z nim bo zdaję sobie sprawe z tego że nasze szanse na przyjęcie córki zmalały do zera. A przecież nie ma tam takiej rubryki czy pracownica korzysta z urlopu wych. Jestem wściekła!
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Pyt. do mam na wychowawczym. 13.03.11, 20:54
      Nie nie wpisał i nie musi tego robić aczkolwiek ma prawo niestety i jak się uprze niewiele możesz poradzić chyba....jesteś na wychowawczym na dziecko które ma iść do przedszkola czy na rodzeństwo? do kiedy ten wychowawczy? pracujesz gdzieś jeszcze? bo u nas w zależności od sytuacji dyrektorka rożnie wzmiankę o przebywaniu na wychowawczym traktowała.
      • ap77 Re: Pyt. do mam na wychowawczym. 13.03.11, 21:01
        hmm ale jaka karta zgloszeniowa? Przy rekrutacji elektronicznej nic takiego nie ma... Czy to cos innego? ja jeestem na wych, dziecko jest w przedszkolu (4godz) i juz.
        • slonko1335 Re: Pyt. do mam na wychowawczym. 14.03.11, 08:58
          pewnie mieszka w innym mieście niż Ty i mają inne zasady. U nas do zgłoszenia elektronicznego dołącza się zaświadczenie o zatrudnieniu z zakładu pracy.
          • mimka23 Re: slonko1335 14.03.11, 09:36
            Jestem z tego samego miasta co Ty i przed chwilą wypełniłam elektroniczny wniosek, tylko że nie mogłam go akurat w danej chwili wydrukować. Po zatwierdzeniu opuściłam stronę i teraz nie mogę wejść z powrotem w swój wniosek... Wygląda na to że w innych miastach można, a w naszym nie. A może ja nie wiem jak to zrobić? Mogłabyś sprawdzić jak jest u Ciebie?
            • slonko1335 Re: slonko1335 14.03.11, 19:59
              Spokojnie na pewno można wniosek wydrukować, ja w zeszłym rok una raty wypełniałam i można było. Masz numer PIN? pewnie będzie taka opcja. System wariuje bo jak ruszyła rekrutacja to lawinowa ilość wejść jest. Nie sprawdzę Ci teraz gdzie tego szukać bo jeszcze wniosku nie wypełniałam, ciągle się zastanawiam co wpisać....
      • waznasprawa Re: Pyt. do mam na wychowawczym. 14.03.11, 11:16
        Jestem na wych. na to właśnie dziecko które ma iść do przedszkola.
        Karta zgłoszeniowa, czyli wniosek o przyjęcie dziecka do przedszkola.
        Kartę tą nalezy potwierdzić u pracodawcy, że jest sie zatrudnionym. U nas nie ma możliwosci elektr. zapisu.
        I podejrzewam, że komisja raczej osoby na wych. traktuje na równi z bezrobotnymi...
        • mariola1315 Re: Pyt. do mam na wychowawczym. 14.03.11, 13:37
          waznasprawa napisała:

> Jestem na wych. na to właśnie dziecko które ma iść do przedszkola.
          > Karta zgłoszeniowa, czyli wniosek o przyjęcie dziecka do przedszkola.
          > Kartę tą nalezy potwierdzić u pracodawcy, że jest sie zatrudnionym. U nas nie m
          > a możliwosci elektr. zapisu.
          > I podejrzewam, że komisja raczej osoby na wych. traktuje na równi z bezrobotnym
          > i...

Według mnie, to nie powinni tak traktować.
          Przecież musisz być na wychowawczym do momentu jak dziecko nie zacznie chodzić do przedszkola. Jak sie dostanie, to pójdziesz do pracy.

• piszpuntunia Re: Pyt. do mam na wychowawczym. 13.03.11, 21:01
      A to pracodawca wypisuje jakąś kartę?
      W internetowym zgłoszeniu nie ma nic na ten temat. Tylko jest pytanie czy rodzice pracują. Nic więcej.
      A wychowawczy masz na to dziecko które idzie do przedszkola czy na drugie?
      Mi na pierwsze dziecko (to które idzie do przedszkola) urlop wych. się skończył i teraz mam na drugie. I planuję niebawem powrót do pracy. Jestem więc zatrudniona w firmie (mam umowę o pracę) i tak będę wpisywała w zgłoszeniu do przedszkola.
      Też bym była zła na twoim miejscu...

• mgnienieoka Re: Pyt. do mam na wychowawczym. 13.03.11, 21:22
        ....przeciez świat sie nie kończy na Warszawie... tu pisza mamy z całej
        Polski i nie wszędzie rejestracja jest przez internet

mi nie wpisali ale taka była intencja, współczuję i trzymam kciuki. my drugie podejscie
      • ap77 Re: Pyt. do mam na wychowawczym. 14.03.11, 16:01
        gdy jest sie na wych, to wpisuje sie normalnie "pracuje"! Przeciez wrocimyw koncu do pracy!!!
        A poza tym matka moze przebywac na wychowawczym, nawet jesli dziecko uczeszcza do przedszkola, ale do 4 czy 5h dziennie (takie pol etatu)
    • ancymon123 Re: Pyt. do mam na wychowawczym. 14.03.11, 14:40
      w Wa-wie nie ma na zgłoszeniu informacji od pracodawcy.
      Jesli gdzies wymagaja to wg mnie, jeśli kobieta jest na wychowawczym, to pracodawca powinien to napisać, "zatrudniona - na urlopie wychowawczym do..." (jak zaplanowane).
      • kinga_owca Re: Pyt. do mam na wychowawczym. 14.03.11, 15:22
        ale ja np. mam wychowawczy prawie do końca 2011 roku (przerywałam na kilka miesięcy), ale wiadomo przecież, ze jak dziecko dostanie się do przedszkola to wracam do pracy, a jesli nie to spokojnie sobie siedzę dalej i martwie się dopiero w grudniu
        więc uzależnianie przyjęcia/nieprzyjęcia dziecka w związku z wychowawczym uważam ze bezsensowne - matka pracująca i tyle
        rozumiem jeszcze, ze ten wychowawczy byłby na kolejne dziecko, wtedy niech sobie siedzą razem w domu ale na to, ktore ma iśc do przedszkola? przeciez skończy się w trakcie trwania roku "szkolnego" a wtedy nikt już dziecka do przedszkola nie pośle
        • drogadodomu Re: Pyt. do mam na wychowawczym. 21.03.11, 12:45
          Moje młodsze dziecko chodziło do przedszkola jeszcze w czasach tradycyjnej rekrutacji, kadrówka dała stempelek i dopisała: pracownica przebywa na urlopie wychowawczy do i tu wpisała odpowiednią datę. W przedszkolu nie robili żadnych trudności. I tak zyskałam półtora miesiąca na przystosowanie siebie i rodziny do powrotu do pracy. Przynajmniej nie musiałam załatwiać wszystkiego z dzieckiem uczepionym spódnicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka