Dodaj do ulubionych

Przedszkolak 2,5 lat

14.03.11, 11:46
Witajcie,
mam pytania:
- czy macie doświadczenie z posłaniem młodszego niż 3 lata dziecka do przedszkola?
- czy znacie przedszkola w Warszawie które przyjmują dzieci od ukończonych 2,5 lat?

Będę wdzięczna za informację.
Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • filipianka Re: Przedszkolak 2,5 lat 14.03.11, 13:17
      wszystkie przedszkola o ile będzie w nich miejsce a dziecko samodzielne jak przedszkolak
    • ordonka_1 Re: Przedszkolak 2,5 lat 14.03.11, 22:20
      Zdecydowanie ważniejsze jest to, czy dziecko już się nadaje choćby pod względem samodzielności.
      • sabinka_easy Re: Przedszkolak 2,5 lat 21.03.11, 15:37
        Moja córeczka w grudniu skończyła 3 lata, a od września chodziła do przedszkola publicznego.Dla pań ważna była samodzielność i umiejętność sygnalizowania potrzeb fizjologicznych.Mieszkam pod Krakowem, więc nie wiem jak w Warszawie
    • aleksandra1357 Re: Przedszkolak 2,5 lat 14.03.11, 23:06
      To zależy od dyrekcji, bo natknęłam się na przedszkole, w którym było miejsce, ale dyrektorka odmówiła ze względu na wiek mojego dziecka.
      Mój syn rocznikowo się nie łapał, bo jest z początku roku, a we wrześniu miał już 2,5 roku. Sprawdziłam w internecie, gdzie są wolne miejsca, podzwoniłam, popytałam i w koncu posłałam do przedszkola w ciągu roku.
      Ma to tę zaletę, że dzieci już nie płaczą, bo są po okresie adaptacji i że nie trzeba brać udziału w rekrutacji.
      Teraz na wiosnę zmieniłam przedszkole na bliższe, dzwoniąc i pytając o wolne miejsca i w ten sposób znów ominęłam rekrutację.
      Najważniejsze jest odpieluchowanie i samodzielne jedzenie, bo niektóre 3-latki jeszcze nie umieją się ubrać i panie pomagają (niektóre są też karmione - widziałam).
    • joakal Re: Przedszkolak 2,5 lat 15.03.11, 08:21
      moja dwójka zaczynała karierę przedszkolaka jako siedemnastomiesięczniaki
      przedszkole oczywiście niepubliczne
      na początku na kilka godzin, a w miarę jak dorastali zostawali dłużej
      jako dwulatki chodzili już na cały dzień
    • jomat Re: Przedszkolak 2,5 lat 15.03.11, 11:30
      Synek poszedł do przedszkola publicznego gdy miał 2,5 roku - nie mieliśmy ŻADNYCH problemów - Młody nie płakał, nie czekał, nie stał przy oknie bez przerwy, nawet się dziwił, że dzieci płacząwink od razu zostawał na 8-9 godzin. Faktem jest, że przygotowywałam Go już wcześniej do tego: opowiadałam o przedszkolu, mówiłam bajki o dzieciach, które chodzą do przedszkola (łącznie z tym, ze dzieci czasem w przedszkolu płaczą), znał budynek i plac zabaw. Przed 1.09 wytłumaczyłam, że idę do pracy, popracuję i po Niego przyjadę i że to będzie długo ale najszybciej jak będę mogławink Dziś wiem, że gdyby został w domu przez ostatni rok to byłaby to wielka strata. Dziś śpiewa, tańczy, recytuję, uczy się angielskiego i ma mnóstwo znajomychsmile Myślę też, że to czy 2,5 latek może iść do przedszkola najlepiej wie rodzic, który przecież zna swoje dziecko i jego usposobienie.
    • ancymon123 Re: Przedszkolak 2,5 lat 15.03.11, 11:42
      Ja posłałam swojego, miał 2 lata i 5 m-cy. Ale do prywatnego przedszkola. Na państwowe raczej nie ma szans (może są jakieś, ale nie w naszej dzielnicy). No i jeszcze w pieluszce.
      • kati792 Re: Przedszkolak 2,5 lat 18.03.11, 14:21
        I syn i córka poszli do przedszkola mając po 2 lata i 4-mce.Byli bardzo samodzielni,bez pieluch,zero problemów z jedzeniem.Psychicznie jak najbardziejsmile.Przedszkole państwowe,ale w Tychach,więc nie pomogę odnosnie W-wy.smile
    • misiakasia_12 Re: Przedszkolak 2,5 lat 15.03.11, 12:23
      Wszystko zależy od ogólnej sytuacji przedszkolnej w danym mieście. u nas jednego roku przyjmowali rocznikowo, a jak się zrobiła bieda z miejscami to zaczęli przyjmować dopiero po ukończeniu 3 lat. Piszę oczywiście o przedszkolach publicznych.
      --------------------------
      Żyraffa.pl - wspólna zabawa - dla dzieci i dla rodziców

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka