Dodaj do ulubionych

szokująca wyprawka przedszkolaka

15.09.11, 21:50
Od września moje trzyletnie dziecko uczęszcza do przedszkola. Jestem zszokowana listą dotycząca wyprawki mojego dziecka. Oprócz materiałów papierniczych, które dziecko będzie wykorzystywać podczas działań plastycznych , mam zakupić papier toaletowy, mydło w płynie, serwetki, ręczniki papierowe!!!!! Drogie mamy przedszkolaków! Czy taka lista to norma w polskich przedszkolach? Czy polska oświata jest już na tyle biedna, że placówkę nie stać na to, by zapewnić dziecku papier po skorzystaniu z toalety i mydło, by mogło umyć ręce przed posiłkiem? Jakie macie doświadczenia w tym temacie? Czy w waszych przedszkolach jest podobnie?
Obserwuj wątek
    • jakw Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 15.09.11, 21:53
      Obawiam się, że norma...
    • dusia_dusia Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 15.09.11, 22:25
      Niestety potwierdzam sad Ta lista może być różna w różnych przedszkolach, ale chusteczki do nosa i mokre chusteczki są chyba wszędzie.
      Co gorsza, w szkole to samo, a nawet gorzej - w tym roku pani poprosiła również o zakup kilku butelek wody do picia dla dzieci...
      • sabka22 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 15.09.11, 22:30
        U nas tylko chusteczki higieniczne a wyprawka 30zł na rok.
        • heca7 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 15.09.11, 22:44
          U nas artykuły papiernicze i husteczki do nosa. Mydeł i papieru nie przynosimy.
    • bbkk Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 15.09.11, 22:49
      nie
      papieru ani mydła nie muszę kupować
      • free.groszek Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 15.09.11, 22:58
        Ja mam przynieść tylko gumiaki (zostawiane w przedszkolu, bo codziennie wychodzą na spacer niezależnie od pogody) i ubrania na zmianę.
        • nata1978 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 09:32
          zapomniałyście dodać jaką kwotę wpłacacie na Radę Rodziców, bo z tego co się zdążyłam zorientować tam gdzie jest wyższa kwota wyprawka nie jest wymagana.
          Ja płacę 30zł co miesiąc, wyprawka: art. papiernicze, chusteczki mokre i higieniczne
          • mmala6 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 10:01
            norma albo prawie normawink
            jedyne co mogę powiedzieć, to....przyzwyczaisz się...
            • shpilca Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 10:22
              Chusteczki higieniczne rozumiem bo katar u dzieci to plaga, zwłaszcza jesienią i zimą, ale serwetki, żeby dziecko mogło zabrać do domu podwieczorek, który nie zjadło? Czy to nie powinno być w wyposażeniu przedszkola? tak samo mydło i papier toaletowy? Na co idą pieniądze, które płacę na przedszkole? Przecież nie na jedzenie, bo za żywienie jest oddzielna kwota do zapłacenia? Moje dziecko chodzi do jednego z przedszkoli w Łęcznej, woj. lubelskie. Wiem, że w Lublinie w prawie wszystkich przedszkolach papier toaletowy, mydło i serwetki są w wyposażeniu przedszkola, a niezjedzony podwieczorek dzieci dostają w woreczku jednorazowym, a nie prosto do ręki. Ja ostatnio dostałam ćwiartkę drożdżówki po prostu do ręki. Miałam do wyboru: albo od razu zjeść tę ćwiartkę bo moje dziecko nie chciało, było już najedzone, albo nieść tę bułkę w ręku, bo jak wrzucić kawałek drożdżówki z dżemem do torebki, albo wyrzucić do kosza. Niosłam bez sensu w ręku, gimnastykując się żeby przy tym nikogo nie wybrudzić.
              • graz.ka Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 11:03
                Być może gmina Łęczna w niewystarczający sposób zabezpiecza finanse na środki czystości. I radzić sobie z tym musi przedszkole samo - to co, mają pracownicy się na to składać? Wymagań jest coraz więcej, samorządy mają na przedszkola wyłącznie własne, wypracowane środki. Niewystarczające. Nawet w dużych miastach.
                Zapytaj dyrektora, tylko on może Tobie to wyjaśnić.
                • shpilca Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 13:01
                  Ciekawi mnie czy w innych przedszkolach w gminie Łęczna jest podobnie? Czy rodzice też muszą zaopatrywać swoje dzieci w środki czystości?
              • attiya Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 19.09.11, 15:34
                boższzzz
                naprawdę jesteś taka naiwna i myślisz, że te pieniądze co płacisz za dodatkowe godziny idą do przedszkola? Ta kasa idzie do samorządów i one dopiero wydzielają kasę dla przedszkoli a można łatwo się domyśleć, że dostają mniej kasy niż wpłacili....poza tym wiesz, prąd i woda w przedszkolu oraz gaz nie jest za free
                • monique_alt Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 23.09.11, 09:40
                  A ja owszem jestem na tyle naiwna.
                  Ja za dodatkowe 4 godziny płacę 8 zł dziennie. Zakładając, że wszystkie dzieci w naszym przedszkolu by tak płaciły (a tak nie jest) to mamy 75 dzieci (przedszkole trzyoddziałowe) razy 20 dni razy 8 zł. Razem 11200 zł na miesiąc. Myślisz że za to da się utrzymać budynek plus pensje dla 10 pań i pana woźnego? I jeszcze da się kupić środki czystości zapłacić pani sprzątaczce i jeszcze dokupić zabawki? Gmina i tak dokłada do przedszkola i to sporo i nie jest tak że pieniądze które my płacimy idą do kieszeni gminy.
                  • q_fla Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 05.10.11, 13:53
                    > A ja owszem jestem na tyle naiwna.

To mało płacisz.
                    Za to samo płacę 16,64/dzień, czyli drugie tyle.
          • kammik Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 18.09.11, 20:49
            nata1978 napisała:

> zapomniałyście dodać jaką kwotę wpłacacie na Radę Rodziców, bo z tego co się zd
            > ążyłam zorientować tam gdzie jest wyższa kwota wyprawka nie jest wymagana.

Kwota na RR: - co łaska. Kwestia wyprawki - co kto może i ile może.
    • kalipowa Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 13:41
      u nas wyprawka 40 zl na rok i chusteczki do nosa i mokre raz w miesiacu
      • yarpen111 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 14:33
        U nas ( Warszawa) chusteczki hig, chusteczki nawilżajace , plus 30 pln rocznie na artykuły papiernicze.

• indigo_kid Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 18:05
      Szok co nie?
      Niestety to norma tj 2zł/1h za oglądnie tv w szpitalu.
      • azjaodkuchni Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 20:16
        A ja myśłam , że dziecko ma miec książki dla klasy 1 a tu o papierze do du... Rzuccie coś na pożarcie. Chusteczki mokre i suche nosiłam do przedszkola kilka lat temu zresztą więcej niż normalnie dziecko zużywało w domu.
    • mamzoe Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 20:35
      U nas dokladnie wszystko to, co napisalas, tez mamy przyniesc - Wa-wa.
    • kroliczyca80 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 20:41
      A tak, u mnie podobnie, a do tego jeszcze proszek do prania;D Że niby do ręczników, które dzieci mają w łazience. Z tym, że u nas na razie nie było mowy o żadnej składce na RR... Ale w przyszłym miesiącu będziemy mieć nowe stawki (w Krakowie zarządzili kolejną zmianę), więc przedszkole pewnie szybko wyrówna to rodzicom zrzutką na RR.
    • q_fla Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 20:53
      U nas nie ma, tzn. jest składka 30zł na semestr. Pani zbiera pieniądze i kupuje wszystko w hurtowni, dzieki temu wszystkie dzieci mają przybory jednakowe. Z dodatkowych rzeczy kupuje tylko chusteczki higieniczne, resztę daje przedszkole.
      • kasialip5 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 16.09.11, 22:56
        U nas tylko ubranka na zmianę, ale mój synek chodzi do przedszkola niepublicznego (więc wszystko wliczone jest w czesne).
        • julka-4 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 17.09.11, 13:53
          U nas tylko chusteczki higieniczne -jedna paczka (te wyciągane)na semestr.RR -100zł na rok.Żadnej wyprawki nie kupujemy-jak kto może przynosi papier ksero do rysowania.Katowice.
    • zebra12 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 17.09.11, 17:40
      Norma. U nas co roku to samo. Ale co tu dziwi?
    • lilka69 czy w takim wypadku nie lepiej ... 18.09.11, 00:32
      podniesc oplaty za p-la i po prostu nie zwracac dodatkwymi kosztami glowy rodzicom? niby koszty male ale jak slysze na forum- co chwile cos!
    • attiya Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 19.09.11, 15:31
      raczej jestem zszokowana, że ty jesteś zszokowana
      naprawdę to taki wydatek dla ciebie przy obecnych płatnościach plus minus 500 zł?
      ręcznik kuchenny - 3 zł, paczka papieru toaletowego z 7-8 zł, serwetki - 2,5, mydło w płynie jakieś nie najgorsze - 6 zł, zwykłe mydło np bambino - 1,20, paczka chusteczek - 100 sztuk typu produkt real czy carefour - 2,50 (u nas raz na miesiąc takie chusteczki trzeba przynieść ale to przy obecnych przeziębieniach to się nawet nie dziwię).
      Tak, państwowe placówki są biedne - naprawdę na to nie wpadłaś? Cud, że w ogóle takowe są.
      A poza tym skoro to dla ciebie taki wydatek, to może niania? np w W-wie to koszt 2 tysiące zł
      • shpilca Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 20.09.11, 21:55
        Widzę, że wypowiadają się tu różne osoby z różną pensją! Ja nie mieszkam w Warszawie i nie pobieram warszawskiej pensji. W woj. lubelskim są całkiem inne realia finansowe niż w szacownej stolicy, tu mało kto zarabia więcej niż 1500 zł netto, więc każdą złotówkę się obraca wiele razy zanim się ją wyda. Łęczna to woj. lubelskie a nie mazowieckie wiec po co te porównania ze stolicą!!!!! Poza tym jak się okazuje to mam prawo być zszokowana, bo wielu rodziców pisze, że płaci tylko ogólna składkę a nie przynosi środki czystości. Więc to nie jest raczej rzecz normalna.
        • mariela1987 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 24.09.11, 00:26
          pracuje w przedszkolu i potwierdzam- jest źle dlatego nie wiem czemu część z was żałuje kilku złotych...

Nie przesadzajcie że to takie drogie
          mydło- 2zł
          ręcznik papierowy- 2 zł
          chusteczki duża paczka( wyciągane) 3 zł
          plastyczne przybory - 20 zł ( plastelina, blok, wycinanki, kolorowy papier)

żal wam 27 złotych ? wolicie by dzieci tylko kredek używały ? dziwię się...
          • rzeszowkrakow Re szokująca wyprawka przedszkolaka do mariela1978 24.09.11, 20:24
            ja wydalam na wyprawke ok 100zl (wiec wcale droga Marielu to nie 27zl) a nie kupowalam drogich rzeczy - ograniczylam sie do wyboru w jednym z marketow . ale u mojego dziecka oprocz rzeczy tzw standardowych typu plastycznych znalazla sie ryza papieru , koszulki (plastikowe do segregatorow) ,chusteczki higieniczne , mokre,100 kubków jednorazowych !? itp . po 2 tyg okazalo sie ze jeszcze do tego trzeba dokupic serwetki !!
            do tego oplata 40zl/mies na komitet rodzicielski (na co te pieniadze?)
            wiec uwazam ze tych oplat jest dosytc duuuzzooo ! (jak dla mnie)
            • ewelinkowska Re: 26.09.11, 17:05
              Wyprawka 40 złotych na rok. I co drugi miesiąc rodzice mają przynieść paczkę chusteczek higienicznych. Co miesiąc rodzice płacą 15 złotych na Radę Rodziców. Jeżeli nikt nie wie na co idą te pieniądze to wyjaśniam: na wycieczki (wtedy rodzice już za nic nie płacą), teatrzyki, koncerty, występy, imprezy przedszkolne, np. karnawał, dzień babci i dziadka, dzień dziecka dzień mamy i taty, fotograf, prezenty od swietego mikolaja, prezenty od Zająca na Wielkonoc (Poznań), i wiele wiele innych... więc uważam, że te pieniądze (15 zł na m-c) wcale nie jest dużo jeśli chodzi o moje przedszkole. Do tego wiadomo, że we wrześniu są opłaty typu: zakup książek, diagnoz...
              • blaszany_dzwoneczek Re: 26.09.11, 20:07
                U nas 50zł na miesiąc rada rodziców. Fotograf płatny osobno za każdym razem i to słono sobie liczy za zdjęcia. Dzieci chodzą raz na czas do teatru lalkowego - osobno płatne. Co miesiąc mokre chusteczki i suche. Wyprawka kupiona wg listy wyszła mi ok. 60-70 zł. Książki jakieś, nie wiem po co, 60 zł. Mnie się to z kolei to wszystko wydaje sporo.
                • shpilca Re: 30.09.11, 12:33
                  Mariela, gdzie tak tanio można kupić materiały papiernicze? Bardzo proszę o adres, bo ja mimo iż polowałam na promocje i wyprzedaże za całość wydałam lekką ręką ponad 100 zł. Nie szokują mnie ceny, tylko sam skład wyprawki. Materiały papiernicze są potrzebne do zajęć plastycznych, to mnie nie dziwi, niech dziecko tworzy te swoje rysunki, malunki, niech lepi, wycina, itp, popieram to i kupiłam w miarę możliwości dobre jakościowo produkty, żeby nie pracowało na byle czym. Szokuje mnie to, ze przedszkole nie jest wstanie zapewnić dzieciom podstawowych środków czystości: mydła, panieru toaletowego, serwetek...
    • zolza79 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 05.10.11, 09:51
      W naszym przedszkolu przynosiliśmy chusteczki higieniczne. Wszelakie materiały plastyczne zakupowały panie. Składaliśmy sie po 60 zł.
      • mariela1987 Re: szokująca wyprawka przedszkolaka 05.10.11, 15:09
        shpilca- w pierwszym lepszym supermarkecie.

Ale tak to jest jak wszysvcy chcecie kupować na wlasną rękę. Nie od dzisiaj wiadomo,że hurtowo jest taniej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka