mia_siochi 19.10.13, 20:27 No nie wychodzą w przedszkolu. Juz nawet nie mam siły pytać dlaczego... Czy sa jakieś hmmm..przepisy? na podstawie ktorych moge chociaż tłumaczenia wymagac? W żłóbku wychodzili 2 razy dziennie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanusina_mama Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 19.10.13, 20:41 Załączniki do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 grudnia 2008 r. (Dziennik Ustaw z dnia 15 stycznia 2009 r. Nr 4, poz. 17) Załącznik nr 1 PODSTAWA PROGRAMOWA WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO DLA PRZEDSZKOLI, ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH W SZKOŁACH PODSTAWOWYCH ORAZ INNYCH FORM WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
hanusina_mama Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 19.10.13, 20:48 Na wypadek, gdybyś nie miała siły czytać w całości: "2) co najmniej jedną piątą czasu (w przypadku młodszych dzieci - jedną czwartą czasu), dzieci spędzają w ogrodzie przedszkolnym, na boisku, w parku itp. (organizowane są tam gry i zabawy ruchowe, zajęcia sportowe, obserwacje przyrodnicze, prace gospodarcze, porządkowe i ogrodnicze itd.);" U nas w przedszkolu podstawa programowa została przedstawiona na pierwszym zebraniu organizacyjnym (masakryczne nudy) a wychowawczynie na pytanie o wychodzenie dzieci na dwór się obruszały i odpowiadały, że przecież taki jest wymóg MEN. Wychodzą co dzień na godzinę, a jak dobra pogoda to po obiedzie jeszcze szaleją w ogródku do oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 19.10.13, 20:55 Znalazłam i przebrnęłam Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 19.10.13, 20:54 Bardzo dziękuję. No to idę na udry... Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 19.10.13, 20:52 Przepisy są, ale prawie każde przedszkole je łamie i nie ma na to rady. Można słać skargi do kuratorium - nic nie wskórasz. Bo nie da się udowodnić, że tego dnia nie było wilgotno lub wietrznie, a Jaś przyszedł do przedszkola po chorobie, bla bla bla. Jak paniom nie chce się wyjść, to nie wyjdą i żadne prawo ich do tego nie zmusi. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 19.10.13, 20:55 Wiem. ALe niech wiedzą, że ja wiem Odpowiedz Link Zgłoś
dianaro Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 19.10.13, 21:00 Myślę, że wychowawczynie doskonale zdają sobie sprawę, że wielu rodziców zna te przepisy. I co z tego? Ostatnio przyprowadzając syna do grupy byłam świadkiem jak mama dziewczynki, która chodzi razem z moim synem poprosiła Panią, aby dzieci nie wychodziły tego dnia na dwór, bo córka zapomniała czapki z domu. I co - Pani powiedziała, że nie wyjdą. A ja mogłam powiedzieć, że chcę aby moje dziecko było na dworzu, bo jed dobrze ubrane. Połowa wyjdzie, a reszta zostanie? To i tak wg mnie zależy od widzimisię wychowawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 19.10.13, 21:31 Moja bliska znajoma od 20 lat jest nauczycielem przedszkola. Jak twierdzi - stara się w/w przepis realizować skrupulatnie i z tego powodu toczy nieustanne boje z ponad połową rodziców, którzy są temu stanowczo przeciwni, bo wg nich poniżej + 10*C jest za zimno i jest to jedna z głównych przyczyn chorób ich dzieci. W przedszkolu mojej córki było to samo, w szatni co chwilę słyszałam rozmowy między rodzicami, którzy mieli nadzieję, że pani dzisiaj nie wpadnie na tak głupi pomysł jak wyjście na spacer. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 19.10.13, 21:45 U nas w przedszkolu prawie cala zime nie wychodza na dwor. Jesienia i wiosna wychodza co ktorys tam dzien. Panie sie tlumacza tym ze niektorzy rodzice nie godza sie na wychodzenie na dwor bo zimno No i paniom tez za bardzo nie chce sie codziennie tej gromady dziecu ubierac w te wszystkie ciuchy bo na 15 minut sie nie oplaca......bo jak wychodza to tylko na 15 min Rok temu bylam wsciekla ale w tym roku machnelam juz na to reka bo nic nie zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 11.11.13, 10:33 Dziękuję za dobre słowo - my wychodzimy codziennie i od pierwszego dnia. Nawet maluchy Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 19.10.13, 21:42 Polecam ten wątek ze szczególnym uwzględnieniem tego wpisu: forum.gazeta.pl/forum/w,567,147507671,147516698,Moja_dziesieciolatka_byla_w_ostatnia_sobote.html Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 19.10.13, 23:39 To wiele wyjaśnia. Swoją drogą wyjdę na idiotkę- będę się domagać wychodzenia, a moje dziecko zaglucone Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 20.10.13, 10:42 1/5 czasu z obowiązkowej 5-godzinnej podstawy programowej przedszkolaki muszą spędzać na świeżym powietrzu. Szczegóły w zał. nr 1 do Rozporządzenia MEN z 23 grudnia 2008 r. w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszcególnych typach szkół (Dz.U z 2009 r. Nr 4, poz. 17) Odpowiedz Link Zgłoś
vikama Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 11.11.13, 00:10 Ja jako n-l wychodzę z dziećmi często.. jeśli tylko nie ma ulewy lub silnych wiatrów...najczęściej do ogródka lub chociaż na krótki spacer jeśli pogoda nie sprzyja zabawom na placu zabaw. Niektórzy rodzice się buntują , tłumaczę że dziecko będąc cały dzień w p-lu, przywożone samochodem i samochodem odwożone powinno spędzać jakiś czas na świeżym powietrzu, biegać, skakać, hartować się - nawet jak słońce nie świeci i jest poniżej 20stopni.... Realizuję obowiązek wychodzenia na dwór nie tylko z obowiązku ale i świadomości że tak powinnam dla dobra dzieci - ale wielu rodziców tego nie rozumie. Więc to nie zawsze jest tak że pani się nie chce. Moja córa chodzi do innego przedszkola niż ja pracuję i też wychodzi prawie codziennie... jako rodzic dbam tylko o odpowiednie ubranie i cieszę się że Pani z nimi wychodzi ale nawet w tamtej grupie spotykam rodziców którzy kręcą nosem na to wychodzenie gdy jest troszkę chłodniej. Cóż jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził... Odpowiedz Link Zgłoś
magda_krakow Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 14.11.13, 01:02 Ja akurat jestem nauczycielką "wychodzącą" - zawsze lubiłam wychodzić z dziećmi na "pole" (Kraków :p ), a aktualna podstawa programowa tylko mi w tym pomaga. Bo własnie z drugiej strony często trafiają się rodzice, którzy chcieliby, aby nie wychodzić, bo dziecko "po chorobie". Jak już ktoś pisał: jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził... Odpowiedz Link Zgłoś
magda_krakow Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 14.11.13, 01:08 Dodam jeszcze, że szlag mnie trafia za przeproszeniem, kiedy patrzę na ogródek sąsiedniego przedszkola prywatnego (prowadzonego przez zakonnice). Wypasiony plac zabaw, ale kiedy bym tamtędy nie przechodziła, to pusty! My w naszym samorządowym mamy niestety "umowny" plac zabaw - tzn. umówmy się, że to jest plac zabaw :p Jednak korzystamy z niego w każdej możliwej chwili. Do tego spacery. Podczas których moje dzieci z zazdrością spoglądają na ten "zakonnicowy" - pusty - plac zabaw. Nawet w chwili desperacji pytałam kiedyś o nawiązanie "współpracy" - żebyśmy od czasu do czasu mogli skorzystać z ich placu. Spotkałam się z oburzeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
miwusia1977 Re: wychodzenie na dwór-są jakieś przepisy? 18.11.13, 21:34 ehh u nas z wychodzeniem totalna porazka. Grupa maluszkow od 1 wrzesnia wyszla az 2 razy. Doslownie DWA RAZY. Panie sie tl.umacza ze remontuja elewacje przedszkola i jak skoncza to beda wychodzic. taa juz im wierze Odpowiedz Link Zgłoś
justyszda [...] 20.11.13, 14:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac justyszda 20.11.13, 20:34 Bardzo proszę o zmniejszenie sygnaturki do regulaminowych 4 linijek tekstu. Możesz się ograniczyć do jednego suwaczka, albo postarać się je ułożyć obok siebie w jednej linii. Odpowiedz Link Zgłoś