Dodaj do ulubionych

Kto wam pilnuje chorych dzieci?

12.04.05, 12:07
Cześć. Jak organizujecie opiekę dla waszych chorych dzieci? Mój syn poszedł w
lutym do przedszkola. Kiepski okres bo grypa i w ogóle. Sporo chorował.Mąż
wtedy nie pracował więc nie było problemu żeby Krzyś siedział w domu. Teraz
Piotrek poszedł do pracy a Krzyś nie choruje już tak często. No ale co jeśli
zachoruje? Babcie obie pracują, ciocie też...Wiadomo że można wziąć na
dziecko zwolnienie lekarskie ale wszystko ma swoje granice. NIe można tego
robić raz na miesiąc...
Napiszcie proszę jak wy sobie radzicie. Chętnie poczytam o waszych pomysłach.
Aga
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: Kto wam pilnuje chorych dzieci? 12.04.05, 13:14
      Mam opiekunkę.
      Mały jest zresztą w przedszkolu tylko 4h, opiekunka go odbiera, zajmuje się nim
      do mojego powrotu i jeśli jest chory - zostaje z nim w domu.
      Nie wyobrażałam sobie innego układu, rodzice i teściowie zbyt daleko, a ja nie
      mogę brać L-4 co 3-4 tyg.
      • aga-ka Re: Kto wam pilnuje chorych dzieci? 12.04.05, 13:29
        Hmmmmm fajnie masz. Ja niestety nie mogę sobie pozwolić na opiekunkę. Mały w
        przedszkolu jest od rana do podwieczorku. Odbieramy go po pracy. Czasami
        wcześniej teściowa jak wróci do domu przed nami.
        ALe tak się zastanwaiam czy można zatrudnić opiekunkę tylko do chorego dziecka?
        Nie na stałe ale w razie potrzeby na te kilka dni. Pewnie można tylko kwestia
        znalezienia odpowiedniej osoby która może sobie pozwolić na taką dorywczą
        opiekę. No i choroby się nie planuje więc musiałaby by być "na zawołanie" że
        tak powiem. No i gdyby to była zawsze ta sama osoba. Ale mam wymagania co?
        Muszę się zastanowić. MOże ktoś z rodziny by się zgodził?
        Aga
    • janeausten1 Re: Kto wam pilnuje chorych dzieci? 12.04.05, 15:28
      Ja miała opiekunkę do chorego dziecka, bo syn dużo chorował w 3latkach np. w
      listopadzie był 8 dni w przedszkolu. W pozostałe był chory, a to znaczy, że ja
      byłabym 8 dni roboczych w pracy? Mój pracodawca by się wściekł. Dzięki tej
      opiekunce syn mógł zostać w domu z lekkim katarkiem czy lekkim kaszlem.
      • aga-ka Do jeanausten1 13.04.05, 07:49
        Czy to była osoba znajoma z rodziny czy zawodowa opiekunka? Gdzie taką znaleźć?
        Musi być przecież "na zawołanie".
        • kerstink Re: Do jeanausten1 13.04.05, 10:15
          Aga-ka, wydaje mi sie, ze jesli potrzebujesz kogos do pomocy tylko w przypadku
          choroby, to najlepiej znalesc sobie starsza pania (oczywiscie w dobrej formie),
          ktora wlasnie od czasu do czasu chcialaby powiekszyc sobie budzet. My mielismy
          przez jakis czas, gdy dzieci zaczely chodzic do przedszkola, zapasowo opiekunke.
          Miala stala stawke miesieczna niezaleznie czy dzieci chore czy nie - dlugo
          jednak tak nie pociagniesz, bo placisz i za przedszkole i za opiekunke.
          Swoja droga to byc moze w jakis agencjach maja takie opiekunki na pare dni, ale
          to moze byc kazdym razem inna i troche szkoda dziecka, ze gdy jest chore i sie
          nie czuje dobrze, to ma sie jeszcze pogodzic z obca osoba.

K.

K.
    • g0sik Re: Kto wam pilnuje chorych dzieci? 13.04.05, 10:37
      Planujemy, że nasza Ola pójdzie do żłobka od września (będzie miała 2 latka).
      Postanowiliśmy poszukać na naszym osiedlu dwóch Pań które są na rencie lub
      emeryturze( druga na wszelki wypadek). Chciałabym aby taka Pani odbierała Olę
      ze żłobka i posiedziała z nią dwie godziny dziennie + choroby. Nie wiem jeszcze
      jakie są stawki (Warszawa) ale myślałam o tym żeby za odbieranie ze żłobka
      zapłacić Pani 300 zł miesięcznie + stawkę 5-8 zł za godzinę w razie choroby. W
      tej chwili Ola ma Opiekunkę, ale bardzo brakuje jej towarzystwa innych dzieci
      stąd decyzja o żłobku. Myślę że to dobre rozwiązanie, bo nie chcemy obciążać
      Babci...
      • aniko16 Re: Kto wam pilnuje chorych dzieci? 13.04.05, 10:51
        Mam opiekunkę. Odbiera dziecko wcześniej z przedszkola i jest z nim 3 godz. do
        mojego powrotu albo zostaje z nim gdy choruje. Za godziny po przedszkolu płacę
        10 zł/godz. a za całą "dniówkę" 50 zł.
    • janeausten1 Re: Kto wam pilnuje chorych dzieci? 13.04.05, 11:13
      Tą panią jest moja sąsiadka.
    • bea.075 Re: Kto wam pilnuje chorych dzieci? 13.04.05, 12:18
      A jak u ciebie wygląda sprawa dziadka? Piszesz że babcie pracują...
      Ja mam dwójkę dzieci, siostra jedno. Maluchy są w wieku 2, 3, 4 latka.
      U mnie chorych maluchów pilnuje właśnie dziadek! Z dwójką maluchów dziadek
      sobie świetnie radzi od kiedy maluchy skończyły roczek. Trójka to już tłum nie
      do opanowania przez jedną osobę. Do tego przy nim maluchy wiedzą co to
      dyscyplina. Dzieci są na spacerkach, mają jedzonko na czas, pampersy czyste, a
      do tego są w domku... Zastanów się...
      Zależy też jak dziadek podchodzi do twojego synka - jeżeli opieka nad nim nie
      byłaby wyzwaniem ponad siły - to czemu tylko babcie i kobiety są do opieki nad
      dziećmi? I dochodzi tu też wariant finansowy - dziadkowi nie trzeba płacić za
      opiekę nad ukochanymi wnukami....
      Pozdrawiam, Beata
      • aga-ka Re: Kto wam pilnuje chorych dzieci? 13.04.05, 14:04
        NIestety jeden dziadek pracuje a drugi mieszka w innym mieście sad(
        Ale muszę pomyśleć o jakiejś starszej pani....
        Dzięki za zainteresowanie tematem
        Pozdrawiam Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka