Dodaj do ulubionych

Zajecia adaptacyjne

24.04.05, 19:23
Witajcie!
Mam do was pytanie. Czy bierzecie juz udzial w zajeciach adaptacyjnych? Jesli
nie, to kiedy zaczynacie, jesli tak, to jak czesto? Mam na mysli takze
odwiedzanie przyszlego przedszkola dziecka.

Pozdrawiam
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • ewitek01 Re: Zajecia adaptacyjne 24.04.05, 19:58
      u nas będzie w maju 8 spotkań (2 x w tyg.)
    • aluc Re: Zajecia adaptacyjne 24.04.05, 22:36
      starszy do przedszkola idzie od września, zajęcia zaczęliśmy w lutym (dwa razy
      w tygodniu)
      może i wcześnie, ale dla niego to fajna zabawa, ostatnio dwa razy zostawiłam go
      na te półtorej godziny i poszłam młodszym na spacer, reakcja starszego - a
      raczej brak reakcji wink - nieźle wróży, a ja mogę sobie dokładnie poobserwować
      panie i w razie czego mam jeszcze sporo czasu na zmianę decyzji
      • graz.ka Re: Zajecia adaptacyjne 25.04.05, 08:06
        Ja planuję ostatni tydzień sierpnia - wydawało się nam (tzn. mnie i mojej
        współpracowniczce), że taka adaptacja trzy miesiące przed przyjściem do
        przedszkola nie ma sensu, przez wakacje dzieci zapominają, jak było fajnie w
        przedszkolu. Chcemy spotykać się z dziećmi i rodzicami na dwie do trzech godzin
        codziennie. Potem ewentualnie możliwość pobyty z dzieckiem tak długo, jak tego
        potrzebuje - ale z włączaniem się w pracę grupy.
        Czytam jednak, że praktyka jest właśnie cykl spotkań majowych lub czerwcowych.
        Co o tym sądzą inni rodzice?
        • aniaop Re: Zajecia adaptacyjne 25.04.05, 08:56
          Chyba nie koniecznie w maju. W naszym przedszkolu tez zawsze w maju bywaly
          zajecia adaptacyjne, a w tym roku beda w drugiej polowie sierpnia (akurat
          przedszkole ma dyzur). Pani dyrektor uwaza, ze to lepsze rozwiazanie, bo dzieci
          przez 3 miesiace i tak wszystko zapominaja i poznawanie przedszkola we wrzesniu
          zaczyna sie na nowo.
    • barbara.g Re: Zajecia adaptacyjne 25.04.05, 15:16
      Do przedszkola, do ktorego dostalo sie moje dziecko, mozna przychodzic przez
      caly rok szkolny co tydzien na ok 1,5 godz. W tym czasie dzieci bawia sie z
      grupa Maluchow oraz moga obejrzec przedstawienie teatrzyku przedszkolnego.
      Fajna sprawa! Poza tym, w sezonie mozna przychodzic na plac zabaw przed
      poludniem i takze po poludniu. Trenujemy juz od stycznia smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka