agao_z 24.04.05, 19:23 Witajcie! Mam do was pytanie. Czy bierzecie juz udzial w zajeciach adaptacyjnych? Jesli nie, to kiedy zaczynacie, jesli tak, to jak czesto? Mam na mysli takze odwiedzanie przyszlego przedszkola dziecka. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewitek01 Re: Zajecia adaptacyjne 24.04.05, 19:58 u nas będzie w maju 8 spotkań (2 x w tyg.) Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Zajecia adaptacyjne 24.04.05, 22:36 starszy do przedszkola idzie od września, zajęcia zaczęliśmy w lutym (dwa razy w tygodniu) może i wcześnie, ale dla niego to fajna zabawa, ostatnio dwa razy zostawiłam go na te półtorej godziny i poszłam młodszym na spacer, reakcja starszego - a raczej brak reakcji - nieźle wróży, a ja mogę sobie dokładnie poobserwować panie i w razie czego mam jeszcze sporo czasu na zmianę decyzji Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Zajecia adaptacyjne 25.04.05, 08:06 Ja planuję ostatni tydzień sierpnia - wydawało się nam (tzn. mnie i mojej współpracowniczce), że taka adaptacja trzy miesiące przed przyjściem do przedszkola nie ma sensu, przez wakacje dzieci zapominają, jak było fajnie w przedszkolu. Chcemy spotykać się z dziećmi i rodzicami na dwie do trzech godzin codziennie. Potem ewentualnie możliwość pobyty z dzieckiem tak długo, jak tego potrzebuje - ale z włączaniem się w pracę grupy. Czytam jednak, że praktyka jest właśnie cykl spotkań majowych lub czerwcowych. Co o tym sądzą inni rodzice? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: Zajecia adaptacyjne 25.04.05, 08:56 Chyba nie koniecznie w maju. W naszym przedszkolu tez zawsze w maju bywaly zajecia adaptacyjne, a w tym roku beda w drugiej polowie sierpnia (akurat przedszkole ma dyzur). Pani dyrektor uwaza, ze to lepsze rozwiazanie, bo dzieci przez 3 miesiace i tak wszystko zapominaja i poznawanie przedszkola we wrzesniu zaczyna sie na nowo. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.g Re: Zajecia adaptacyjne 25.04.05, 15:16 Do przedszkola, do ktorego dostalo sie moje dziecko, mozna przychodzic przez caly rok szkolny co tydzien na ok 1,5 godz. W tym czasie dzieci bawia sie z grupa Maluchow oraz moga obejrzec przedstawienie teatrzyku przedszkolnego. Fajna sprawa! Poza tym, w sezonie mozna przychodzic na plac zabaw przed poludniem i takze po poludniu. Trenujemy juz od stycznia ) Odpowiedz Link Zgłoś