Dodaj do ulubionych

bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z butli!!

08.09.05, 21:23
a ma 3,9lat ,je je kilka razy dzienni ,takze taka kaszke mleczno-ryzowa ma na
2-3 dni,czasami w nocy woła mama daj mi kaszke głodna jestem!!!i jej daje...
lekarz powiedził ze czesto sie to zdarza!!ala mnie to dziwne???!!!
czy znacie takie przypadki??
Obserwuj wątek
    • karina1974 Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 08.09.05, 22:55
      moja rano pije kaszkę manną z kakao smile
      dla mnie super - przynajmniej już nie musze jej karmić przed śniadaniem w
      przedszkolu smile
      ma 3,3 lat
      • madzia.k1 Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 07:51
        przyznam ze jest to wygodne ,no ale te jedzenie w nocy to juz chyba przesada!!!
        moja tez wypija butle i biegnie do przeczkola,potrafi wypic cała butlei zjesc
        odrazu jakis posiłek!!!
        • aniabi Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 08:04
          Witam!!!!!

Moja Ola (3,8 lat) do tej pory pije kaszkę manną rano i wieczorem. Jakbym jej
          podała taką kaszkę na talerzu, pewnie by jej nie zjadła!!!!

Moja siostra piła kaszkę do 2 klasy szkoły podstawowej.

pozdr
          • ewaktw Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 09:43
            Moja Zosia (3l.4m.) wypija rano i wieczorem dużą butlę samego mleka (bez cukru,
            bez kaszek). Tak lubi i bez tego nie da rady. Daję jej to i znam wiele mam,
            których dzieci (nawet 4-5 latki) tak mają. Ja się ciesze o tyle, że córka
            wypija dużo mleka, a przy okazji nie karmię jej przed przedszkolem. Około 350ml
            mleka jej wystarcza do śniadania, które zjada ze smakiem o 9:00.
          • maroba Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 09:44
            moja trzylatka tez do tej pory pila kasze z butli, ale po zebraniu w
            przedszkolu i wykladzie pani logopedy stwierdzilam, ze moze miec potem problem
            z prawidlowa wymowa i od wczoraj zjada z lyzki, fakt, mniej ale to moze lepiej,
            lepiej zje w przedszkolu ... jak pojdzie bo oczywiscie od srody jest chora a
            przy okazji zarazila swoja mala siostre, takie zycie
          • aniabi Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 10:46
            wiem że butelka to zabójstwo dla zębów i wymowy!!!Ale uwierzcie, moja siostra
            pijąc kaszke do 2 klasy szkoły podstawowej, ma bardzo biały i piękny uśmiech!!

• madzia.k1 Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 10.09.05, 20:28
        MOJA CORA ZJADŁA WŁASNIE PRZED CHWILA KASZKE ŁYZECZKA!!!!MÓWI ZE JEJ BARDZO
        SMAKOWAŁA I ZE BEDZIE TAKA JESC!!!!!!!!!!!!!!!

JEZU JAK SIE CIESZ!!!!
    • martaglowacka Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 09:45
      To nie jest normalne. W zasadzie już 2 latka powinno się "odstawiać" od butli.
      3 latek zaś powinien już się w miarę posługiwać sztućcami (łyżka, widelec) i
      samodzielnie jeść. Czemu ta kaszka nie z miseczki i łyżką??? Przecież taka
      butla to zabójstwo dla zębów i zgryzu....
      Pozdrawiam
      Marta

• madzia.k1 Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 10:37
        bo kaszka z talerza juz jej nie smakuje!!kurcze wiem ze powinno tak byc ale nic
        na to nie poradze niestety....moja lekarka powiedziła ze do 6 lat tak niektóre
        dzieci maja
        • dorka.3 Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 11:30
          mój 3,5 latek pije butle z mlekiem i kleikiem ryżowym, rano i wieczorem. zawsze
          potem myje zęby, raz zapomnieliśmy butelki jak jechaliśmy do babci, to samo
          dostał na w kubeczku, zaczął pluć i krzyczeć jakie to niedobre.
        • mira31 Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 11:33
          no właśnie kaszki w butelce córce nie dawałam, za to pije (a raczej piła do
          przedwczoraj) wodę niegazowaną na noc (po umyciu ząbków) i w nocy. 2 dni temu
          byłam u logopedy i okazało się, że córka ma wadę wymowy, przez butelkę źle się
          jej układa język i sepleni. dziecko ma 4 lata i 3 miesiące. butelka wyrzucona.
          ciekawa jestem, czy mamy dające dziecku kaszkę przed spaniem i w nocy prowadzą
          potem dziecko na umycie ząbków - nawyki higieniczne trzeba wyrabiać od
          początku, potem najczęściej są kłopoty z ząbkami. czy wy dorośli po umyciu
          zębów na noc jecie kolację i pijecie np. herbatę czy soki ? pozdrawiam
    • kasia_ol1 Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 12:24
      mój starszy synek (3lata i 2m-ce) też pije rano i wieczorem kaszę
      mleczno-ryżową. ja tylko czytając Wasze posty nie do końca łapię o co chodzi z
      tą przeklętą butlą, tzn. chodzi o butelkę samą w sobie czy raczej o smoczek przy
      butli?????
      moi obaj dostają kaszkę w butelce, ale przykręcam im ustnik NUK i nie mamy
      problemu ani ze zgryzem, ani z wymową. a mycie zębów to już całkiem inna bajka;
      z niemycia to raczej problem z próchnicą niż logopedyczny czy ortodontyczny.
      pozdrawiam
      • aniabi Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 12:30
        chodzi o picie z butelki (wogóle) i SMOCZEK!!!! o wadę zgryzu
      • anulla1 Butelka może powodować wady wymowy i nie tylko... 09.09.05, 12:36
        Jestem logopedą i potwierdzam że korzystanie z butelki u starszych dzieci
        wpływa niekorzystnie na pracę aparatu artykulacyjnego, co w efekcie moze
        powodowac wady wymowy. Pojawiaja sie też problemy z prwidłowym trawiniem,
        dzieci które długo piły z butelki, możą mieć problemy z gryzieniem jedzenia,
        zamiast tego rozgniatają je językiem o podniebienie (- ruch podobny do ssania)
        co powoduje że pokarm jest nie dokładnie przeżuty a to moze powodować problemy
        z przetrawieniem go!
        Pomijam juz kwestię zębów!
        Radzę możliwie jak najwcześniej zrezygnować z bulelki!
        • dorka.3 Re: Butelka może powodować wady wymowy i nie tylk 09.09.05, 12:51
          nie mam zamiaru bronić tutaj picia z butelki, ale mam pytanie, czy to, że
          dziecko średnio przez 2 min. dwa razy dziennie pije mleko z butelki (tyle to
          zajmuje mniej więcej mojemu synkowi) może mieć aż taki wpływ na wadę wymowy czy
          wadę zgryzu? ja też chciałabym już zrezygnować z tej nieszczęsnej butli, ale
          synek bardzo się jej domaga.
    • madzia.k1 Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 09.09.05, 13:33
      tak ze smoczkiem z taka ooggroomna dziura!!prubowałam ja odzwyczaic ,czasmi
      potrafi jej nie pic cały dzien a czasami kilka razy dziennie!!ładnie
      wymawia ,co prawda jedynki pruchnica zjada ale cóz ......zalapisowane

patrycja w styczniu konczy 4 lata!!
    • mama403 Kaszka...... 09.09.05, 13:50
      Drogie mamy, a o co chodzi tak naprawdę? O to czy znamy dzieci, które
      piją/jedzą kaszkę z butelki/talerzyka, czy też o to co z tego wynika? Bo jak
      rozumiem pytanie madzi to było: czy znamy przypadki, że dziecko w wieku 3,9 lat
      pije/je kaszkę mleczno-ryżową.... Osobiście zadam Tobie pytanie: a jak je Twoja
      córka w ciągu dnia, czy ma czas na jedzienie itp.? I drugie zasadnicze: czy
      córka pije z butelki, kubeczka, talerzyka? Przypuszczam, że z butelki i powiem
      O ZGROZO!! Tak po prostu nie można. Czytałam tutaj różne posty o tym, że ktoś
      ma zdrowe zęby, ktoś myje itp. A czy wyobrażasz sobie Siebie z cukierkiem,
      ciastem itp. rzeczami a może np. z butelką coli w łóżku? Chyba nie, bo wiesz,
      że to nie zdrowe. Sorry. Kaszka jest dobra, ale czy najwazniejsza? Napisz coś
      więcej, może coś źle rozumiem. smile
      • madzia.k1 Re: Kaszka...... 09.09.05, 15:58
        witaj mama 403,
        Moje dziecko mogło by sie zywic sama kaszka !!ale ja staram sie nie dopuszczac
        do tego ,wiec tak około najmniej 2 butle wypija,rano jak wstanie i zanim
        pujdzie spac!!!w ciagu dnia tez lubi sobie pociagnac ,ogolnie jest niejadkiem
        ale kaszka nigdy niepogardzi,ogólnie zjada duzo serków ,czasem
        kanapeczke ,pieroszki i takie tam ..procz miesa i wedlin.
        a najgorsze jest to ze pije to z butelki i kaszka bez butli juz jest fe!bywa
        tak czesto ze jest głodna to jej daje np.zupe a ona robi mi awanture ze tego
        niezje,i konczy sie kaszka!no ale po 30 minutach zostaje zjedzona zupa ,nie
        cała ale chociasz czesc!
        na wieczor wypija zjada kolacje i popija kaszka albo sama kaszke i idzie myc
        zeby.
        no ale najorsze ztego wszystkiegojest to ze ona chce ja tez w nocy!!mozna
        powiedziec ze zadko zdarza sie to by jej nie chciła.starałam sie ja oduczyc
        itd,to ona potrafiła krzyczec ze jest głodna i chce kaszke..rece opadaja
        teraz jest chora i ma chore gardło nie moze jesc ,no ale kaszke wypije...
        pozdrawiam
        • bulkaz Re: Kaszka...... 09.09.05, 22:05
          moja córcia też pije rano kaszkę z butelki /jest szybciej, z normalnym
          śniadaniem zeszłoby dłużej/ wieczorem też z butelki mleko, po normalnej
          kolacji. Poza tym je zupy łyżką, pije z kubka itp. Nie zamierzm jej na siłę
          zabierać tej butelki, myślę że z tego po prostu wyrośnie jak starszy syn. Pił z
          butelki ale kiedy polubił płatki z mlekiem zaczął jeść śniadanie
          łyżką /niestety dłużej to trwa/. Ale kaszka kilka razy dziennie i w nocy to
          chyba za dużo. Może daj swojej córci więcej na kolację i tę kaszkę wieczorną
          jak najpóźniej.
    • yenna_m Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 10.09.05, 10:46
      moje dziecko ma 4,5 roku i nadal pije mleko z butli
      nie robie z tego wielkiego halo - kiedys z tego wyrosnie
      a ja mam pewnosc, ze dziecko zjadlo mleko. Nutramigen inaczej nie wchodzi w
      moje dziecko.

i jeszcze jedno - dziecka nie mozna wychowywac wedlug ksiazek.
      Po prostu nie mozna. Trzeba raczej patrzec na jego indywidualne potrzeby, byc
      elastycznym i nie dac sie zwariowac.
    • mama403 Kaszka cd... 12.09.05, 00:42
      Droga Madziu! Dzięki za dodatkowe info. Teraz przynajmniej coś rozumiem. Ona po
      prostu lubi kaszkę ale tylko z butelki. smile Mój syn też tak miał, ale zaczęłam
      zmieniać kaszki smakowe na normalne i "zbiłam" butelkę. A dostawał tylko na
      talerzyku i dodawać owoce. A w nocy na początku cherbatka, a później woda. Po
      prostu. A jak płakał, to tuliłam. Trwało tydzień. Wodę pije do dziś z kubeczka.
      I proszę wszystkie mamy: Ja wiem, że każde dziecko jest inne, ale czasami
      podsuwanie innych pomysłów pomaga. Pozdrawiam.
    • xp12 Re: bez smiechu-c`ora popija kaszki mleczne z but 12.09.05, 12:44
      Myśle, że nie masz sie czym martwic.
      Znam 7 - latka ktory dopiero na wiosne przestal pic na wieczor mleko z butli smile
      Dziecko rozwija si enormalnie, a zeby ma zdrowe i biale i nie ma wady zgryzu
      anie wymowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka