Dodaj do ulubionych

Podcierają ?

25.08.06, 22:09
W związki z tym ze jestem zupełnie zielona w temacie przedszkola, mam
zapytanie : czy pani przedszkolanka ma obowiązek iść do toalety z dzieckiem
które zgłosi taką potrzebę ?
Córka moja (3,5 roku) idzie za tydzień do przedszkola i własnie tak się
zastanawiam, z sikaniem sobie poradzi , ale z wytarciem pupy po kupie ?
Pozatym jestem dość przewrażliwiona w temacie siadania na deski w innych
toaletach niż w domu , ale na to chyba rady nie ma...
Obserwuj wątek
    • annbie1 Re: Podcierają ? 25.08.06, 22:19
      podcierają. a o czystość toalety nie ma co sie martwić, woźne oddziałowe bardzo
      o to dbają. przynajmniej w naszym przedzszkolu.
    • balbina16 Re: Podcierają ? 25.08.06, 22:30
      A u nas nie podcierają. I tak wakcje minęły nam na nauce podcierania. Jest
      całkiem nieźle.
      • romantyczna_ja1 Re: Podcierają ? 26.08.06, 09:38
        U nas nie podcieraja od kiedy wybuchla w jednym przedszkolu afera.Matka
        oskarzyla o molestowanie seksualne a potem okzalo sie,ze byl to wymysł matki i
        dziecka(ze pani ja tam dotykala).
        • goncia11 ma.malina 26.08.06, 12:29
          W przedszkolu nie pracują panie przedszkolanki, tylko panie nauczycielki. Jeśli
          chodzi o podcieranie, to pewnie, że podcierają, ale głównie robi to pani woźna.
          • scher Re: ma.malina 28.08.06, 15:43
            goncia11 napisała:

> W przedszkolu nie pracują panie przedszkolanki, tylko panie nauczycielki.

Pracują nauczycielki, powszechnie określane mianem przedszkolanek. Nie jest to
            określenie pejoratywne, więc dziwi mnie nauczycielska nadwrażliwość w tej
            kwestii.

Sz.
          • anndelumester ha ha ha 28.08.06, 23:02
            goncia11 napisała:

> W przedszkolu nie pracują panie przedszkolanki, tylko panie nauczycielki. Jeśli
            >
            > chodzi o podcieranie, to pewnie, że podcierają, ale głównie robi to pani >woźna.
            dobre dobre,
    • sdomitrz Re: Podcierają ? 26.08.06, 13:26
      Przedszkole państwowe na Mokotowie w Warszawie. Robi to woźna lub pomoc
      nauczycielki. Nauczycielka w życiu tym się nie zajmie i nie lubi, gdy jej się
      mówi o sprawach związanych z jedzeniem lub higieną. Na czas obiadu często
      wychodzi pozostawiając dzieci woźniej i pomocy, nigdy więc nie wie, kto ile
      zjadł.
      Cały czas podkreśla, że jest nauczycielką i kieruje rodziców pytających do
      właściwych osób. Sądzę, że tak jest w większości państwowych przedszkoli
      • kwirynia Re: Podcierają ? 27.08.06, 19:04
        Jak wogóle nauczycielka może zostawić dzieci na dłużej (np na czas obiadu)
        tylko z woźną albo z pomocą? Przecież to ona za nie odpowiada gdyby coś się
        stało, a nie kto inny!
        Ania
    • wiola3 TAK 26.08.06, 20:43
      jestem nauczycielką w przedszkolu - oczywiście, że nauczycielki, pomoc i woźna
      podciera dziecko, gdy Ono tego jeszcze potrafi. jednak w ostatnim czasie, kiedy
      to wciąż słyszy się o molestowaniu dzieci, staramy się nie być sam na sam z
      dzieckiem w toalecie, zawsze jest jeszcze druga pani, żeby nie było wymysłów
      dzieci i rodziców.
      • roksanaa22 nieeeeeee!!!! 26.08.06, 20:54
        moj synek(wtedy niecale 3 lata)zostal wyslany do toalety przez pania skad mial
        blizej do otwartych drzwi na zewnatrz niz do swojej sali.tam sam sie
        podtarl.odebralam go i poszlismy do domu.tam zauwazylam ze sie drapie po
        pupie.rozebralam go i okazalo sie ze cala pupe ma brudna i zaschnieta!!!
        na drugi dzien pani powiedziala ze dzieci maja byc samodzielne a ona takich
        rzeczy nie bedzie robic.podziekowalam za taka opieke.juz nigdy tam nie
        wrucilismy
    • ariana1 Re: Podcierają ? 27.08.06, 20:38
      W przedszkolu mojej córki nie podcierają i nigdy tego nie robiły. Mała poszła
      do przedszkola jak miała 2,9 i sporo dzieci nie miało skonczonych jeszcze 3
      lat. Niestety notorycznie wracała z przedszkola z brudnymi majtkami i swędzącą
      pupą. Wolałam nauczyc ją wycierania pupy niz żołądkować się z nauczycielką,
      która zachowywała się zawsze tak, jakby wszystkie rozumy pozjadała.
    • siborki_mi Re: Podcierają ? 28.08.06, 12:28
      O rany! Ale macie "fajne" panie w przedszkolacha! U nas panie wycierają
      dzieciom pupy przez całe maluchy (nauczycielka, woźna - obojętne). Pod koniec
      maluchów dzieci miały mówione, że w II grupie muszą się uczyć wyucierać pupy i
      tak było. W domu uczyliśmy wycierania pupy, a w przedszkolu i tak robiły to
      panie! do czego to podobne, żeby 3 latek sam wycierał pupę?! A jak źle to
      zrobi, to co? Cały dzień chodzi z brudną? Dla mnie to nie do pomyślenia! Chyba
      każda pani wybierając zawód nauczyciela czy pomocy w przedszkolu musi się
      liczyć z takimi i mniej przyjemnymi rzeczami? A już pani wychodząca na obiad?
      Coś okropnego! W naszym prtzedszkolu na szczęście tak nie jest! Przedszkole
      państwowe - Mokotów. Pozdrawiam
    • madra_kobitka Re: Podcierają ? 28.08.06, 13:42
      Moje dziecko chodzi do państwowego przedszkola.
      Z tego co widzę to przedszkolanka nie ma obowiązku, ale zależy to od jej woli.
      Wyglądało to tak, że w pierwszej grupie wychowawczyni i panie pomagające
      podcierały dzieciom pupy.
      W drugiej grupie już nie zawsze. Wg tego co mówiła moja córka był to przywilej
      dzieci posłusznych. Te dzieci, które np biły inne dzieci (to główny problem
      wychowawczy w tej grupie) nie były obsługiwane ("nie byłeś grzeczny - poradź
      sobie sam!"). Moja córka ile razy o to poprosiła, zawsze otrzymała pomoc. Nawet
      jak poprosiła o wytarcie mokrą chusteczką zamiast papierem - też nie było
      problemu.
    • nchyb zależy od przedszkola... 28.08.06, 14:20
      a także od wieku dziecka. Mlodszym częściej podcierają, starszakom to już nie...
      • andzia265 Re: zależy od przedszkola... 28.08.06, 15:38
        Proszę wybaczyć, ale żeby starszakom podcierać pupę to już przesada.
    • scher Re: Podcierają ? 28.08.06, 15:40
      ma.malina napisała:

> zapytanie: czy pani przedszkolanka ma obowiązek iść do toalety z dzieckiem
      > które zgłosi taką potrzebę ?

Tak. Wynika to z obowiązku opieki, który jest zapisany w przepisach.
      Zależy też oczywiście od wieku i stopnia usamodzielnienia dziecka.

Sz.
      • romantyczna_ja1 Re: Podcierają ? 28.08.06, 16:17
        Jesli oskarzą cie o molestowanie to....przepisy przepisami a zycie
        zyciem.Ostatnio w pewnym duzym miescie (byl program Uwaga w TVN) byla taka
        afera z molestowaniem,a raczej oskarzeniem o molestowanie.Zgnoili czlowieka A
        potem jak wyszlo szydlo z worka to nawet rodzice nie przeprosili pan po
        bezpodstawnym oskarzeniu.Mam sasiadki nauczycielki i wiem ze w calym miescie
        zaczela sie niepisana zmowa przedszkolanek,ze po tej aferze nie bedą "tykac"
        dzieci.
        • scher Re: Podcierają ? 28.08.06, 22:11
          romantyczna_ja1 napisała:

> zaczela sie niepisana zmowa przedszkolanek,ze po tej aferze nie bedą "tykac"
          > dzieci.

Uważam, że to niedopełnienie obowiązków. Afery aferami, a żyć normalnie trzeba.
          Dziecko ma swoje potrzeby - jak ich nie zaspokoić?

Sz.
          • romantyczna_ja1 Re: Podcierają ? 03.09.06, 18:55
            scher napisał:

> romantyczna_ja1 napisała:
            >
            > > zaczela sie niepisana zmowa przedszkolanek,ze po tej aferze nie bedą "tyk
            > ac"
            > > dzieci.
            >
            > Uważam, że to niedopełnienie obowiązków. Afery aferami, a żyć normalnie
            trzeba.

A to ciekawe co piszesz tylko chyba raczej wydumane przez ciebie bo moja
            sasiadka przedszkolanka nie ma w zakresie obowiazkow wycierania pupy dzieciom.
            (specjalnie sie spytalam)i przedskzole nie jest żłobkiem .
            • scher Re: Podcierają ? 03.09.06, 20:32
              romantyczna_ja1 napisała:

> A to ciekawe co piszesz tylko chyba raczej wydumane przez ciebie bo moja
              > sasiadka przedszkolanka nie ma w zakresie obowiazkow wycierania pupy dzieciom.

Ma w ustawie zapisany obowiązek opieki.

Sz.
    • anek.anek Re: Podcierają ? 28.08.06, 19:09
      u nas, jeśli dziecko sobie nie radzi to podcierają, ale generalnie zachęcają do
      samodzielności. Żeby było łatwiej kupujemy chusteczki nawilżane - dzieciom
      łatwiej podetrzeć się czymś takim niż zwykłym papierem.
    • weronikarb Re: Podcierają ? 29.08.06, 12:33
      Qurcze to mam 5 dni na nauczenie synka podcierania L-(
      • siborki_mi Re: Podcierają ? 29.08.06, 13:54
        Jasne, że starszaki powinny umieć wycierać sobie pupę, ale nikt mi nie powie,
        że normalne jest, że robi to trzylatek! Fajnie i dobrze jak dzieci są
        samodzielne, ale ja uważam, że powinniśmy (rodzice i panie w przedszkolu) dać
        czas dzieciom się tego nauczyć! Nie wyobrażam sobie przestraszonego nowym
        otoczeniem trzylatka, niezającego pań i nikogo, który musi albo sam sobie
        wytrzeć pupę (a założę się że zdecydowana większość trzylatków tego nie umie
        zrobić) albo prosić panią! U nas dzieci mówiły, że chcą się załatwić i pani
        mówiła "idź do łazienki, a ja zaraz do ciebie przyjdę". I tak powinno być, a
        nauka samodzielności jest potrzebna, ale w odpowiednim czasie i nie kosztem
        dzieci - chodzenia z brudną pupą!
        • emonik Re: Podcierają ? 31.08.06, 22:53
          Słyzałam niedawno w jakiejś audycji radiowej n.t. przdszkoli, że trzylatek nie
          jes w stanie dobrze wytrzeć własnej pupy, bo... MA JESZCZE ZA KRÓTKIE RĘCE!!!
          Coś w ym jest. Moja 3-latka, dodam, że smukła, wysoka i długokończynowa też nie
          umie tego zrobić dokładnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka