Dodaj do ulubionych

a co w wakacje?

13.11.06, 20:53
Wiekszosc przedszkoli nie pracuje w wakacje. Niektore przyjmuja dzieci przez
10 miesiecy w roku, inne przez 11 - a co potem?
Jak sobie radzicie przez ten jeden (dwa) miesiac?
Moja corka ma dopiero pojsc do przedszkola, wiec ten problem dopiero przede
mna. Nie wchodzi w gre opieka kogos z rodziny, ani miesieczny urlop ktoregos z
nas, rodzicow. Co w takim wypadku?
Obserwuj wątek
    • mamaoli6 Re: a co w wakacje? 13.11.06, 23:06
      W wakacje czynne sà jedynie przedszkola dyzurne. W Warszawie dyzury zmieniajà
      sie co 2 tygodnie, a które to przedszkola i w jakim terminie dyzurujà wiadomo
      dopiero w okolicach marca.
      W ubieg∏ym roku, nie chcàc rezygnowaç ze wspólnych wakacji, skorzystalismy z
      dyzurnego przedszkola. Z doÊwiadczenia wiec przekazuje, ze wiele zalezy od
      dziecka. Z moja Ola k∏opotu nie bylo, za to ja bylam nie do konca zadowolona.
      Powodów by∏o wiele, a jeden z nich: brak czegokolwiek do picia dla dzieci na
      dworze, podczas gdy w ogrodzie spedzaly wieksza czesc dnia; i jeszcze dla
      przykladu: ogladanie telewizji dla wypelnienia czasu. Efekt jest taki, ze po raz
      kolejny przekonalam sie, ze wybralismy dla córki najlepsze przedszkole. A
      przysz∏e wakacje b´dziemy musieli zorganizowaç nieco inaczej. Moze wyjazd z
      dziadkami nad morze na 3 tygodnie?
      • mira31 Re: a co w wakacje? 14.11.06, 08:49
        a co zrobisz z dzieckiem jak pójdzie do 1 klasy? w szkole co chwila ferie,
        przerwy świateczne, no i wakacje trwające 9 tygodni. Dziecko przedszkolne też
        musi mieć wakacje, weź 2 tygodnie urlopu + 2 tygodnie mąż, może wakacje u
        babci, cioci. nie może dziecko chodzić do przedszkola 12 m-cy w roku. moja
        córka chodzi od 2 roku zycia do przedszkola i co roku lipiec-sierpień ma wolne,
        kosztem oddzielnych urlopów, dziecko wyjeźdża do babć i cioć, rózne kombinacje.
        pozdrawiam
        • mmena Re: a co w wakacje? 14.11.06, 12:07
          A co ma do tego szkola podstawowa? Przeciez gdy bedzie w 1 klasie bedzie miala 7
          lat, teraz ma 3. Pytanie co z nia zrobie wtedy w kontekscie teraz jest
          pozbawione sensu.
          Owszem, dziecko moze chodzic do przedszkola 12 miesiecy. A czemuz by nie? Nie
          mam babc, cioc ani innych wujkow do ktorych moge ja wyslac. I kto ci powiedzial,
          ze mam meza z ktorym moge sie podzielic opieka nad dzieckiem?
          • mira31 Re: a co w wakacje? 14.11.06, 12:56
            no fakt, ale ojciec dziecka tez może zabrać dziecko na 2 tygodnie. szkoła
            podstawowa ma to do tego, że czy dziecko ma 3 lata, czy 7 to samo czasu nie
            zorganizuje i nie zostanie w domu. i absolutnie się nie zgadzam, ze może
            chodzić do przedszkola 12 miesięcy, każdy człowiek potrzebuje odpoczynku-po to
            mamy urlopy 26 dni, czyli 5 tygodni, a dzieci i młodzież mają wakacje,
            żeby "naładować akumulatory".
            • anika99 Re: a co w wakacje? 14.11.06, 19:25
              no wiesz ja wiem że sa inne czasy
              ale np. ja jak i mój mąż w wieku szkolnym tj. 7 lat
              zostawalismy sami w domu kiedy rodzice w pracy w wakacje, po prostu
              nie było innej opcji
              • anika99 Re: a co w wakacje? 14.11.06, 19:28
                a moje dziecko nie zostanie samo na szczęscie
                chociaż mi sie nic złego nie stało, ale jednak bym w pracy się bała bardzo, nie
                wyobrażam sobie tego, ja w pracy, ono w domu..
        • grzalka Re: a co w wakacje? 14.11.06, 12:10
          są przedszkola dyżurne, ale my w wakacje kombinujemy z urlopami i dziadkami-
          dziecko też człowiek i musi naładować akumulatory smile
          • bogusia1231 Re: a co w wakacje? 14.11.06, 13:11
            Po pierwsze jak radzisz sobie teraz?
            Po drugie są przedszkola dyżurne, po tzrecie możesz poszukać prywatnego
            przedszkola, które zapewni opiekę przez cały rok (niektóre przedszkola), po
            czwarte są opiekunki i w przypadku braku rodziny i urlopu to polecam - zapewni
            to dziecku namiastkę wakacji, bo każdy jest człowiekiem i musi odpocząć.
    • melania.po2 Re: a co w wakacje? 14.11.06, 17:52
      moja corka ma teraz 5 lat i jakos nie wyobrazam sobie aby w wieku 7 lat byla
      sama w domu w wakacje po 10 godz dziennie!!tez o tym mysle
    • robalrobal Re: a co w wakacje? 15.11.06, 10:11
      Wynika z tego, że najlepiej mają dzieciaczki nauczycieli.
      I wakacje i ferie mogą mieć wolne od przedszkola.....
    • bablara Re: a co w wakacje? 16.11.06, 12:04
      Moje dziecko skonczylo teraz 6 lat. W kazde wakacje dwa pierwsze tygodnie lipca,
      spedzalo w przedszkolu i szczerze mowiac nic zlego sie z nim nie dzialo. Powiem
      wiecej dziecko bylo zadowolone i szczesliwe. Caly dzien spedzalo na dworze, z
      kolegami. Z tym,z rodicami z jego grupy umawialismy sie,ze te dwa tygodnie
      dzieci beda wspolnie chodzily do przedszkola, zbieralismy jak najwieksza grupe.
      Dzieciaki naprawde byly zadowolone. A pozniej to niestety, oddzielen urlopy z
      mezem po dwa tygodnie, i dyzury babc , kazda tez po dwa tygodniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka