Dodaj do ulubionych

3latek w grupie 4latków

10.01.07, 10:59
Witam serdecznie,
mam pytanie, czy ktoś zapisywał swoje 3letnie dziecko do 4latków? Czy były z
tym jakieś problemy? Rozważam możliwość zapisania mojego syna do starszej
grupy (ze względu na spanie w dzień)i zależy mi na poznaniu Waszych doświadczeń.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anetina Re: 3latek w grupie 4latków 10.01.07, 12:34
      pamiętaj tylko jedno - od 4 latków żąda się więcej
      przykładowo - malowanie
      mój Mały (z X) musiał mieć czasu dogonienia niby rówieśników (z początku roku)
      • frawik Re: 3latek w grupie 4latków 10.01.07, 12:46
        Dziękuję Ci za odpowiedź. Zdaję sobie z tego sprawę, że będą tego rodzaju
        problemy, ale jeśli tylko takie to myślę, że damy radę. Syn chodzi już drugi rok
        do żłobka i tam mają wiele zajęć typu malowanie wyklejanie... Oczywiście
        pracujemy też nad tym w domu.
        Czy musiałaś przedstawić w przedszkolu jakieś specjalne zaświadczenie (od
        psychologa np.) że dziecko jest w stanie się zaadaptować w starszej grupie?
        • anetina Re: 3latek w grupie 4latków 10.01.07, 13:20
          poczytaj sobie na forum
          było tego typu już dużo wątków

ogólnie pomyśl jedno, co zrobisz z dzieckiem za rok?
          dziecko zżyje się z tą grupą, a ty cofniesz je do młodszej?

mało w którym przedszkolu przestrzega sie spania
          u nas dzieci tylko leżą
          jeśli któreś jest rzeczywiście zmęczone, to uśnie

ale ogólnie w grupie nie ma żadnego przedszkolaka śpiącego
          • frawik Re: 3latek w grupie 4latków 10.01.07, 13:32
            Właśnie nie znalazłam nic na ten temat na forum, muszę poszukać dokładniej.
            A za rok dziecko poszłoby dalej ze swoja grupą aż do 6latków, potem ew. do
            zerówki przyszkolnej, bo wtedy akurat starszy pójdzie do szkoły i wszystko mi
            pasuje. Ze spaniem niestety jest trudno coś zwojować w tym przedszkolu
            (przerabiałam to ze starszym) i dlatego rozważam to zapisanie do starszej grupy.
            Dziękuję Ci za zainteresowanie, pozdrawiam serdecznie
            • justi54 Re: 3latek w grupie 4latków 10.01.07, 13:53
              U nas grupy są łączone czyli 3i4 latki są razem ale wymagania inne. Np robią to
              samo ale zakres jest dla 3 latków a inny dla 4 latków. Miałam za to w ubiegłym
              roku propozycje przeniesienia mojego małego 4 latka do grupy straszej 5-6
              latków ale ponieważ jestem zwilenniczką rozwoju naturalnego zostawiłam wszystko
              tak jak jest. Obecnie w grupie 5-6 latków czuje się świetnie, za rok zerówka a
              gdybym mogła to chciałabym żeby 2 klasy podstawówki odbębnił również w
              przedszkolu a nie w szkole. Ja jestem np gorącą przeciwniczką posyłania 6
              latków do szkoły co kiedyś już tu dyskutowano a na pewno kiedyś jeszcze ta
              wizja powróci.
              • dorka.3 Re: 3latek w grupie 4latków 10.01.07, 14:01
                mój synek od początku chodzi do grupy starszej, miał zostać w czterolatkach,
                ale był ogromny problem ze spaniem, przez to obgryzał paznokcie (zawsze w
                trakcie leżakowania), płakał, nie chciał rano zostać. Wszystkie problemy
                skończyły się jak poszedł dalej ze starszą grupą (gdzie już nie leżakują).
                Dzieciak chodzi teraz z takim zapałem do przedskzola, że aż sama się dziwię.
                Pani też mówi, że nie odstaje od tych starszych dzieci, radzi sobie bardzo
                dobrze. takich jak on w grupie jest 5 dzieci, myślę, że nie będzie większych
                problemów jak dołączy od września już do swoich rówieśników, gdzyż i tak te
                dzieci zna. Poza tym, wolę to niż męczarnie jakie przechodziłam cały zeszły
                rok. A niestety nie można go było na czas leżakowania przenosić do innej grupy,
                niestety.
    • bianka1977 Re: 3latek w grupie 4latków 10.01.07, 20:03
      U nas wyjściowo czterolatki sa razem z trzylatkami i się sprawdza. Myslę że
      jeśli gorzej cos pokoloruje, czy krzywo narysuje to oni ebędzie tragedii. W
      końcu za to nie dają ocen. A koleżanki syn szedł całe przedszkole ze starsza
      grupą, bo w 3latkach nie było miejsc i wcześniej poszedł do szkoły. Radzi sobie
      super - jest najlepszym uczniem w klasie.
      • frawik Re: 3latek w grupie 4latków 11.01.07, 09:33
        Bardzo dziękuję za zainteresowanie i wszystkie Wasze wypowiedzi.
        Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka