patyk.od.zosi Re: co Rada Rodziców moze zrobic dla rodziców? 14.10.07, 08:09 rada rodzicow jest po to, aby robic cos [dobrego] dla dzieci z przedszkola, a nie dla rodzicow _______ pozdr., patyk+2 Odpowiedz Link Zgłoś
helga1970 Re: co Rada Rodziców moze zrobic dla rodziców? 14.10.07, 20:45 tak, ale ich potrzeby zgłaszaja rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: co Rada Rodziców moze zrobic dla rodziców? 14.10.07, 21:05 to w końcu ma zrobić dla dzieci czy dla rodziców, bo już mi się myli Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: RR to taki łącznik pomiędzy 15.10.07, 08:49 dyrekcją a rodzicami. My członkowie powinniśmy uważnie słuchać innych rodziców bo w końcu jesteśmy ich przedstawicielami, a jak trzeba to i "walczyć" z dyrekcją. Odpowiedz Link Zgłoś
helga1970 Re: RR to taki łącznik pomiędzy 15.10.07, 10:57 no własnie wiec pytam sie jeszcze raz: jakie sa najpilniejsze sparwy, ktore moze załatwic RR. Mysle, ze problemy sie w powtarzaja w placówkach. Objęłam taka RR i nie wiem jak sprawic by rodzice przychodzili do mnie z napilniejszymi sprawami. Moze podsuncie mi jakis pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: RR to taki łącznik pomiędzy 15.10.07, 11:08 Musisz zdobyć zaufanie rodziców (choć fakt że zostałaś wybrana to już o czymś świadczy). Udostępniasz rodzicom swój numer telefony komórkowego lub domowego, możesz też mieć dyżur w przedszkolu w określone dni. Czasem rodzice wolą zgłościc problem tobie lub komuś z RR bo zwyczajnie boją się iść sami do pani dyrektor. Wtedy Ty idziesz z problemem bez zdradzania nazwiska osoby tu trzymasz sztamę z rodzicami. A pilne spraw są zwykle banalne: wychodzenie lub nie na plac zabaw i przy jakiej pogodzie, jadłospis, gdzie jechać na wycieczkę, na co iść do kina. Odpowiedz Link Zgłoś
helga1970 Justi54 15.10.07, 17:04 Bardzo dziekuje, ze mi odpisałas uwazasz, ze powinnam wywiesic swój numer telefonu na tablicy ogłoszen? Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: helga1970 16.10.07, 08:10 Na ogólnej tablicy to może nie (choć tego nie wykluczam) ale np możesz wydrukować sobie małe karteczki z imieniem, nazwiskiem i numerem telefonu (coś na kształt wizytówek)i rozdać je rodzicom przy okazji zebrań czy zajęć otwartych lub innych przedszkolnych imprez. Ja jak pierwszy raz zostałam wybrana przewodniczącą to na ogólnym zebraniu podałam wszystkim rodzicom mój telefon - kto chciał to sobie zapisał. Upoważniłam też panią dyrektor do podania mojego numeru telefony wszystkim chętnym. No i powiem Ci, że rodzice dzwonią w różnych sprawach, ale raczej są to miłe telefony. Odpowiedz Link Zgłoś
helga1970 Re: Justi54 16.10.07, 08:46 pomyślałam, ze moze na tych tablicach ogłoszeniowych co sa w szatni, dla kazdej grupy osobna. nie chcialabym wyjsc na osobe, ktorej odbiło i teraz szafuje swoim nazwiskiem na lewo i prawo Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: helgo 16.10.07, 09:33 Skoro Cię wybrali to chyba po to abyś działała więc nikt nie pomyśli, że Ci władza odbija. Jest jeszcze jeden sposób na przekazanie numeru telefonu. U nas jest taki zwyczaj, że po miesiącu nauczycielki przekazują rodzicom wstępna kartę obserwacji dzieci. Jest tak w każdej grupie i do tej karty pani dyrektor dopina informacje o zamierzeniach i działalności przedszkola na dany rok szkolny. Są tam podstawowe informacje o przedszkolu, dokładna rozpiska zjęć dodatkowych z podziałem na grupy i godziny, imiona i nazwiska personelu oraz kto się czym zajmnuje. Są wyszczególnione dyżury nauczycielek, logopedy, psychologa, pedagoda. Są też terminy wycieczek, zajęć z rodzicami czy wspólnych imprez. Na samym końcu jest skład RR i nasz numer konta no i właśnie tam przy naszych nazwiskach są umieszczone te telefony. Całość dokumentów trafia za potwierdzeniem do rąk własnych rodziców. Wiesz z doświadczenia wiem, że najlepiej działa poczta pantoflowa, jak ktoś będzie chciał to Cię na 100% znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
helga1970 Re: helgo 16.10.07, 09:55 dzieki mysle, ze moja pani dyrektor nie byla do tej pory przyzwyczajona do dzielenia sie informacjami z RR. To nie działało u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: co Rada Rodziców moze zrobic dla rodziców? 15.10.07, 14:23 może tu znajdziesz interesujace cię odpowiedzi... www.przed.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=211 Odpowiedz Link Zgłoś