Dodaj do ulubionych

co Rada Rodziców moze zrobic dla rodziców?

14.10.07, 08:06

Obserwuj wątek
    • patyk.od.zosi Re: co Rada Rodziców moze zrobic dla rodziców? 14.10.07, 08:09

rada rodzicow jest po to, aby robic cos [dobrego] dla dzieci z
      przedszkola, a nie dla rodzicow
      _______
      pozdr.,
      patyk+2
      • helga1970 Re: co Rada Rodziców moze zrobic dla rodziców? 14.10.07, 20:45
        tak, ale ich potrzeby zgłaszaja rodzice
        • aluc Re: co Rada Rodziców moze zrobic dla rodziców? 14.10.07, 21:05
          to w końcu ma zrobić dla dzieci czy dla rodziców, bo już mi się myli
          • justi54 Re: RR to taki łącznik pomiędzy 15.10.07, 08:49
            dyrekcją a rodzicami. My członkowie powinniśmy uważnie słuchać
            innych rodziców bo w końcu jesteśmy ich przedstawicielami, a jak
            trzeba to i "walczyć" z dyrekcją.
            • helga1970 Re: RR to taki łącznik pomiędzy 15.10.07, 10:57
              no własnie wiec pytam sie jeszcze raz: jakie sa najpilniejsze
              sparwy, ktore moze załatwic RR. Mysle, ze problemy sie w powtarzaja
              w placówkach. Objęłam taka RR i nie wiem jak sprawic by rodzice
              przychodzili do mnie z napilniejszymi sprawami. Moze podsuncie mi
              jakis pomysł.
              • justi54 Re: RR to taki łącznik pomiędzy 15.10.07, 11:08
                Musisz zdobyć zaufanie rodziców (choć fakt że zostałaś wybrana to
                już o czymś świadczy). Udostępniasz rodzicom swój numer telefony
                komórkowego lub domowego, możesz też mieć dyżur w przedszkolu w
                określone dni. Czasem rodzice wolą zgłościc problem tobie lub komuś
                z RR bo zwyczajnie boją się iść sami do pani dyrektor. Wtedy Ty
                idziesz z problemem bez zdradzania nazwiska osoby tu trzymasz sztamę
                z rodzicami. A pilne spraw są zwykle banalne: wychodzenie lub nie na
                plac zabaw i przy jakiej pogodzie, jadłospis, gdzie jechać na
                wycieczkę, na co iść do kina.
                • helga1970 Justi54 15.10.07, 17:04
                  Bardzo dziekuje, ze mi odpisałas
                  uwazasz, ze powinnam wywiesic swój numer telefonu na tablicy
                  ogłoszen?
                  • justi54 Re: helga1970 16.10.07, 08:10
                    Na ogólnej tablicy to może nie (choć tego nie wykluczam) ale np
                    możesz wydrukować sobie małe karteczki z imieniem, nazwiskiem i
                    numerem telefonu (coś na kształt wizytówek)i rozdać je rodzicom przy
                    okazji zebrań czy zajęć otwartych lub innych przedszkolnych imprez.
                    Ja jak pierwszy raz zostałam wybrana przewodniczącą to na ogólnym
                    zebraniu podałam wszystkim rodzicom mój telefon - kto chciał to
                    sobie zapisał. Upoważniłam też panią dyrektor do podania mojego
                    numeru telefony wszystkim chętnym. No i powiem Ci, że rodzice
                    dzwonią w różnych sprawach, ale raczej są to miłe telefony.
                  • helga1970 Re: Justi54 16.10.07, 08:46
                    pomyślałam, ze moze na tych tablicach ogłoszeniowych co sa w
                    szatni, dla kazdej grupy osobna. nie chcialabym wyjsc na osobe,
                    ktorej odbiło i teraz szafuje swoim nazwiskiem na lewo i prawo
                    • justi54 Re: helgo 16.10.07, 09:33
                      Skoro Cię wybrali to chyba po to abyś działała więc nikt nie
                      pomyśli, że Ci władza odbija. Jest jeszcze jeden sposób na
                      przekazanie numeru telefonu. U nas jest taki zwyczaj, że po miesiącu
                      nauczycielki przekazują rodzicom wstępna kartę obserwacji dzieci.
                      Jest tak w każdej grupie i do tej karty pani dyrektor dopina
                      informacje o zamierzeniach i działalności przedszkola na dany rok
                      szkolny. Są tam podstawowe informacje o przedszkolu, dokładna
                      rozpiska zjęć dodatkowych z podziałem na grupy i godziny, imiona i
                      nazwiska personelu oraz kto się czym zajmnuje. Są wyszczególnione
                      dyżury nauczycielek, logopedy, psychologa, pedagoda. Są też terminy
                      wycieczek, zajęć z rodzicami czy wspólnych imprez. Na samym końcu
                      jest skład RR i nasz numer konta no i właśnie tam przy naszych
                      nazwiskach są umieszczone te telefony. Całość dokumentów trafia za
                      potwierdzeniem do rąk własnych rodziców. Wiesz z doświadczenia wiem,
                      że najlepiej działa poczta pantoflowa, jak ktoś będzie chciał to Cię
                      na 100% znajdzie.
                      • helga1970 Re: helgo 16.10.07, 09:55
                        dzieki
                        mysle, ze moja pani dyrektor nie byla do tej pory przyzwyczajona do
                        dzielenia sie informacjami z RR. To nie działało u nas.
    • bea.bea Re: co Rada Rodziców moze zrobic dla rodziców? 15.10.07, 14:23
      może tu znajdziesz interesujace cię odpowiedzi...smile

www.przed.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=211
      • helga1970 bea bea 15.10.07, 17:10
        bardzo Ci dziekuje
        przeczytałam z uwagą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka