Dodaj do ulubionych

rocznik 2005

24.03.09, 12:41
Pomozcie prosze, bo troche sie juz pogubilam w zawilosciach nowej
ustawy oswiatowej. Mam synka ur. w 2005. Z tego, zo rozumiem maly w
2011/12 moze albo pojsc do zerowki w przedszkolu albo rozpoczac
pierwsza klase w szkole, jesli zostanie do niej przyjety. Mieszkam w
malym miasteczku, gdzie sa dwie szkoly podstawowe, ktore juz pracuja
na dwie zmiany, wiec z tego, co sie orientuje nie bedzie szans na
to, zeby maly jako szesciolatek mogl pojsc do pierwszej klasy;
pozostanie wiec w zerowce w przedszkolu i pojdzie do szkoly w
20012/13. Wtedy do szkoly maja jednak juz isc wsystkie szesciolatki
z rocznika 2006; czyli to wlasnie w jego roczniku polacza sie oba
roczniki i w pierwszych klasach beda dzieci z 2005 (ktore nie
zostaly przyjete badz wyslane do szkoly wczesniej) i wszystkie
szesciolatki z 2006? Czy ja to dobrze rozumiem? Moze to i mozliwe w
wiekszych miastach, ale nie wyobrazam sobie tego w mojej malej
miescinie... Przeciez szkoly nie sa z gumy... Dzieki za wszystkie
odpowiedzi i przepraszam za brak polskich liter. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: rocznik 2005 24.03.09, 12:46
      Mój syn 2003 idzie do szkoły z rocznikiem wyższym. Podanie nak
      przyjeto i miejsce mamy.
      Młodsze dziecko z 2003 tez pójdzie jako szesciolatek do szkoły.
      • ismen76 Re: rocznik 2005 24.03.09, 13:04
        Dobrze rozumiesz, będzie dokładnie jak piszesz - Wrzesień 2012

* do pierwszej klasy idą wszystkie 7-latki z rocznika 2005, które nie poszły
        wcześniej do szkoły, oraz 6-latki z rocznika 2006.
        więcej masz tu:
        www.forumrodzicow.pl/menu2/projekt-obnizenia-wieku-szkolnego/opis-zmian/
        ..nas też nie ominie nałożenie się dwóch roczników, tyle, że my z 2006.
    • filipianka Re: rocznik 2005 24.03.09, 13:06
      wpisz rok ur syna tutaj

tak, masz rację, rocznik 2005 ma przesrane
      teoretycznie, aby uniknąć przesilenia lepiej byłoby zdecydować się posłać dziecko jako 6-latka, tyle że może być jednym z nielicznych w całej klasie 7-latków (zależy od dojrzałości dziecka)
      może lepiej żeby chodził na 2 zmiany niż na 3

https://www.ajlawgifs.yoyo.pl/gify27/026.gif
      • mokrasa Re: rocznik 2005 24.03.09, 13:09
        Gorzej jak wszyscy rodzice dzieci z 2005 pójdą tym tokiem
        rozumowania i roczniki się zdubluja rok wcześniej niż zakłada
        reformawink
      • przeciwcialo Re: rocznik 2005 24.03.09, 13:13
        W przyszłej szkole mojego syna ( od wrzesnia) bedzie 5 szesciolatków
        na 50 dzieci. Na razie w całym Krakowie ok. 80 sześciolatków zostało
        zapisane do pierwszych klas.
    • kaskazuza Re: rocznik 2005 24.03.09, 13:11
      Rozumujesz prawidłowo smile.
      Na logikę biorąc, mam nadzieję, że szkoły będą wolały przyjąć wcześniej
      przynajmniej część dzieci z rocznika 2005 wcześniej, żeby później nie mieć dwa
      razy większej liczby uczniów w roczniku, a mają od tej chwili ponad dwa lata na
      przygotowanie się.
      (mój też z 2005, ale z grudnia)
    • jagodasoft2 Re: rocznik 2005 24.03.09, 14:01
      tak masz racje. Nas też to trafiło i teraz będę 2 lata rozmyślać. U
      mnie jest ten problem że szkola oddalona o kilkanaści minut drogi i
      trzeba przejść przez kilka ulic, a będzie tryb 2 zmianowy i co mam
      zwolnić się z pracy co by corke do szkoły odprowadzać i przyprowadzac
    • lilka69 Re: rocznik 2005 - moim zdaniem dobrze wyszlo! 24.03.09, 17:44
      mamy mozliwosc decyzyjna i moje dziecko na pewno pojdzie do szkoly jako 7-latek.
      nie wczesniej.
    • agazuchwa Re: rocznik 2005 24.03.09, 18:58
      tak niestety jak piszesz w zwiazku z tym mój synek listopad 2006
      bedzie w klasei np z kimś styczeń 2005sadjeśli jego rodzice zdecydują
      się puscic go do szkoły później ( 2 lata róznicysad
      • lilka69 Re: agzzuchwa 24.03.09, 20:28
        mam takie prawo( o ile znowu cos sie nie zmieni) i z niego skorzystam.
      • martabmw Re: rocznik 2005 26.03.09, 12:03
        Mam córkę ze stycznia 2005, nie zamierzam posyłać jej do pierwszej klasy jako
        sześciolatki, planuję skorzystać z odroczenia. Też mi się nie uśmiecha, że
        praktycznie upchnięte zostanie razem półtora a nawet więcej rocznika w
        zależności od decyzji rodziców.

Najbardziej obawiam się zatłoczonych klas, walki o miejsca w dobrych gimnazjach,
        trudności z dostaniem się na studia, bo wiadomo kandydatów więcej. Trudno moja
        córka będzie najstarsza w klasie, nie uśmiecha mi się to, jednak wolę aby była
        najlepsza wśród młodszych niż przeciętna wśród dzieci 2004.

Po cichu liczę na to, że dyrektorzy organizacyjnie nie nawalą i np. do jednej
        klasy dadzą dzieci styczeń - wrzesień 2005, październik 2005 - kwiecień 2006, i
        reszta. Przynajmniej na polu klasy te dzieci by miały równe szanse, o ile to
        twierdzenie nie zakrawa na jedną wielką kpinę.

• alba27 Re: rocznik 2005 25.03.09, 15:52
      To doradżcie mi co ja mam zrobić? Mam dwoje dzieci , roczniki 2004 i
      2005. Wolałabym posłać je do szkoły w wieku 7 lat ale ten
      nieszczęsny rocznik 2005(!). Boję się przepełnionych szkół w 2012.
      Najlepiej by mi pasowało posłać ich razem, starsze w wieku 7 lat a
      młodsze jako 6 latka, ale chyba krzywdę im zrobię? Razem w klasie
      mimo, że inne roczniki, boję się niezdrowej konkurencji a z drugiej
      strony mlodsze poszło wcześniej do przedszkola i cały czas jest w
      grupie ze starszym bratem. Proszę podpowiedzxie coś!
      • joanna29 Re: rocznik 2005 25.03.09, 17:15
        Skoro już są razem w grupie to ja bym ich nie rozdzielała. Nagła
        rozłąka może być gorsza niż wcześniejsze pójście do szkoły.
        Mój syn jest 2006 i też mnie martwi, że będzie dużo dzieci w jego
        roczniku szkolnym. Mam nadzieje, że dzieci 2005 rozłożą się na 2
        lata. Sporo matek z osiedla chce dać dzieci 6 letnie do szkoły, więc
        jestem dobrej mysli.
        • alba27 Re: rocznik 2005 26.03.09, 08:47
          No właśnie. Na początku bardzo byłam przeciwna żeby brat i jego o
          rok młodsza siostra byli razem w klasie, ale co to za różnica skoro
          i tak w klasie będą zarówno 6 jak i 7-latki. a w 2012 szkoły będą
          pękać w szwachcrying
          • zoska7777 Re: rocznik 2005 26.03.09, 09:04
            Wycinek z ustawy:
            1. W roku szkolnym 2009/2010 spełnianie obowiązku szkolnego rozpoczynają
            dzieci:
            1) urodzone w roku 2002;
            2) urodzone w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia 2003 r.;
            3) urodzone w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia 2003 r. – na wniosek
            rodziców.
            2. W roku szkolnym 2010/2011 spełnianie obowiązku szkolnego rozpoczynają
            dzieci:
            1) urodzone w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia 2003 r.;
            2) urodzone w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 sierpnia 2004 r.;
            3) urodzone w okresie od dnia 1 września do dnia 31 grudnia 2004 r. – na wniosek
            rodziców.
            3. W roku szkolnym 2011/2012 spełnianie obowiązku szkolnego rozpoczynają
            dzieci:
            1) urodzone w okresie od dnia 1 września do dnia 31 grudnia 2004 r.;
            2) urodzone w roku 2005.
            4. Na wniosek rodziców rozpoczęcie spełniania obowiązku szkolnego przez dziecko,
            o którym mowa w ust. 1 pkt 2, ust. 2 pkt 2 i ust. 3 pkt 2, odracza się nie
            dłużej niż o jeden rok.
            5. Wnioski, o których mowa w ust. 1, 2 i 4, składa się do dyrektora publicznej
            szkoły podstawowej, w obwodzie której dziecko mieszka, nie później niż do dnia
            15 kwietnia roku poprzedzającego rok szkolny, w którym dziecko powinno lub może
            rozpocząć spełnianie obowiązku szkolnego.
            • ollas Re: rocznik 2005 26.03.09, 09:06
              Po co przytaczać coć, co nie jest aktualne.
              Te datu nijak mają się do stanu obecnego.
              Obowiązaek nauki dla dzieci 6-letnich będzie od 2012 r (bez względu
              na datę urodzenia).
              • zoska7777 Re: rocznik 2005 26.03.09, 09:14
                OK

cofam to co napisałam.. faktycznie w trakcie procesu legislacyjnego przepis ten
                zmienili..
            • zoska7777 Re: rocznik 2005 26.03.09, 09:07
              Ustawa zakłada stopniowe rozparcelowanie roczników..przez trzy lata - aby
              właśnie uniknąć oblężenia w jednym roczniku.
              Teoretycznie rocznik 2005 ma obowiązek pójść do szkoły w 2011 roku, a jedynie na
              specjalny wniosek rodzica może opóźnić ten obowiązek o jeden rok...
              Jeżeli większość dzieci z tego rocznika pójdzie w 2011 to może wcale nie
              najlepiej zrobimy dziecku puszczając go z młodszymi..
              • ollas Re: rocznik 2005 26.03.09, 09:11
                To nie tak.
                Mój syn (rocznik 2005) może iść do szkoły wcześniej (tj. w 2011 r.),
                o ile wyrażę na to zgodę.
                Na specjalny wniosek dziecko może iść wcześniej, a nie trzeba
                żadnych wniosków by go opóźnić. Ten rocznik ma obowiązek nauki od
                lat 7, a możliwość od lat 6!!!
                Mój i tak nie pójdzie, bo jest z 31 października i nie chcę by był w
                klasie z dziećmi prawie dwa lata starszymi.
                Na początku była mowa o tych oświadczeniach, ale zostało to
                zmienione zanim ustawa przeszła.
                Było na tym forum o tym wielokrotnie.
              • kaskazuza Re: rocznik 2005 26.03.09, 09:11
                Tak było we wcześniejszym projekcie, ten uchwalony zawiera inne założenia. Nie
                jesteś na czasie.
                • zoska7777 Re: rocznik 2005 26.03.09, 09:19
                  Tak na zdrowy rozum ten wcześniejszy projekt był lepszy sad
                  Zgodnie z nim stopniowo by sie porozkładaly roczniki.. Teraz faktycznie w 2012
                  będzie do Bani sad
                  • zoska7777 Re: rocznik 2005 26.03.09, 09:22
                    I to przerąbane ma nie tylko rocznik 2005, ale i 2006 - bo z nim ma iść rocznik
                    2005.
                    Moja córka jest z 2006, ale my nie mamy wyboru. Co będzie to będzie,
                    przynajmniej nie muszę sobie łamać głowę co robić... sad
                    • joanna29 Re: rocznik 2005 26.03.09, 09:36
                      Nie chodzi tylko o I klase szkoły podstawowej, ale i o całą
                      późniejszą edukację. Mamy wyż demograficzny i dzieci z tych 2
                      roczników bedą miały problem z dostaniem się do gimnazjum, liceum i
                      na studia.
                      • zoska7777 Re: rocznik 2005 26.03.09, 09:44
                        Dokładnie.. no ale ja dziecka w wieku 5 lat nie mogę puscic wcześniej do szkoły,
                        aby to go ominęło...
                        • ismen76 Re: rocznik 2005 26.03.09, 10:06
                          pewnie Cię to nie pocieszy, ale ja mam córkę z 27.12.2006! ..jestem wściekła, że
                          nam, rodzicom, nie zostawiono żadnego wyboru ani możliwości jakiegokolwiek ruchu
                          łagodzącego (moim zdaniem) skutki tej pożal się Boże Reformy ..tylko każą się
                          podporządkować ;o/
                          • lilka69 Re: ismen76 26.03.09, 10:22
                            rzeczywiscie- twoja sytuacja jest chyba najmniej wesola.

mam dziecko dokladnie rok mlodsze( koniec grudnia 2005). "zalapie" sie jeszcze
                            na mozliwosc decyzyjna i pojdzie do szkoly moja decyzja jak bedzie mial 6 lat i
                            8 miesiecy skonczone. a twoje pojdzie jako 5 latek z 8 miesiacami. teoretycznie
                            beda w jednej klasie.

mimo jakichkolwiek ustwa i decyzji wolalabym aby poszedl po UKONCZENIU 7 lat.
                        • kaskazuza Re: rocznik 2005 26.03.09, 10:19
                          Ale możesz odroczyć, jeśli uznasz, że nie dorosło.
                          • ismen76 Re: rocznik 2005 26.03.09, 11:20
                            Tak wiem, tylko wyobraźcie sobie, że w 3-4-latkach zżyje się z grupą dzieci,
                            potem z większością z nich w 2011r. uda się obowiązkowo do oddziału
                            przedszkolnego w szkole na rok -(mając te 4lata i osiem m-cy), a potem nie
                            pójdzie z nimi do I kl tylko zostaje dwa lata w tym oddziale przedszkolnym. Jako
                            jedna z najmłodszych może znieść to nie najlepiej ;o/ przecież te 3 lata w danej
                            grupie robi swoje. Dlatego nie wiem, czy to byłoby dobre rozwiązanie dla
                            niej ;o(
                            ..ale teraz to już chyba nie będzie dobrych rozwiązań, trzeba będzie wybierać po
                            prostu mniejsze zło.
                            ..no chyba, że nastąpią zmiany w ustawie w trakcie tzw. pilotażu(?) - zobaczymy
                            ..dobrze, że chociaż przedszkole, oddział przedszkolny i podstawówkę mam w tym
                            samym budynku. Mam nadzieję, że to choć trochę zniweluje jakiekolwiek skutki
                            uboczne.
                            • kaskazuza Re: rocznik 2005 26.03.09, 11:36
                              Ale ten obowiązkowy rok wcale nie musi byc w szkole, może byc w przedszkolu smile.
                              Przez najblizsze lata rodzice wszystkich roczników będą mieli dylemat jakie
                              rozwiązanie będzie lepsze i tyle.
                              Ja sobie twardo narzucam nie zastanawianie się zbyt mocno przez kolejne półtora
                              roku - zobaczę jak syn się rozwija, jak sobie radzi w grupie, co sądzą
                              nauczyciele, psycholog w przedszkolu. Mam nadzieję, że do tego czasu się trochę
                              przemieli, szkoły się trochę przygotują...
                              • ismen76 Re: rocznik 2005 26.03.09, 11:46
                                niestety musi ..chyba, że się wyprowadzę ;o)
                                ..właśnie mieszkam w śródmieściu, gdzie zabrano wszystkie oddziały przedszkolne
                                dla 5-latków i przenieśli do szkół. Możliwość wyboru pomiędzy szkołą a
                                przedszkolem mają nieliczne dzielnice W-wy.
                                O.. tak to sobie wymyślili
                                • kaskazuza Re: rocznik 2005 26.03.09, 12:40
                                  Jak dotąd przeniesiono zerówki, czyli oddziały dla sześciolatków do szkół.
                                  • ismen76 Re: rocznik 2005 26.03.09, 15:25
                                    Tak, zgodzę się ale wybór mają Ci rodzice, którym tych oddziałów przedszkolnych
                                    nie przeniesiono. W Śródmieściu niestety zabrano praktycznie wszystkie dla
                                    dzieci zdrowych (nie posiadających żadnych dysfunkcji).
                                    www.srodmiescie.warszawa.pl/cms/prt/view/zerowki-2009-10.html
                                    (Zostawiono jedynie w oddziałach integracyjnych i jedną w przedszkolu dla
                                    alergików oraz jedną z odziałem specjalnym).
                                    Nie zostawili rodzicom ze śródmieścia dużego wyboru, wszystkie mają iść do
                                    oddziału przedszkolnego w szkole. Ponieważ od IX 2009 dzieci pięcioletnie
                                    (urodzone w 2004 roku) będą miały prawo do edukacji przedszkolnej - samorząd
                                    musi zapewnić dla wszystkich chętnych miejsca w przedszkolach lub w oddziałach
                                    przedszkolnych w SZKOLE podstawowej lub w innej formie wychowania
                                    przedszkolnego. Teraz tej innej formy wychowania przedszkolnego w śródmieściu
                                    nie będzie. Trochę inaczej wygląda sytuacja w innych dzielnicach, ale śmiem
                                    twierdzić, że dążą do przeniesienia WSZYSTKICH "zerówek" do szkół w okresie tzw.
                                    pilotażu.
                                    Tu masz przystępnie opisany obecny stan prawny:
                                    www.forumrodzicow.pl/menu2/projekt-obnizenia-wieku-szkolnego/opis-zmian/
                                    harmonogram obniżenia wieku szkolnego tu:
                                    www.men.gov.pl/images/stories/harmonogram.pdf
                                    lub

www.6latki.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=98:rodzicu-sprawd-jakiego-wyboru-moesz-dokona-planujc-edukacj-swojego-dziecka&catid=11:aktualnoci&Itemid=14
                                    ..nie liczę oczywiście możliwości skorzystania z poradni psychologicznej, bo
                                    taką miał i ma sześciolatek przed rozpoczęciem nauki, a czy pięciolatek będzie
                                    ją miał w 2011 przed rozpoczęciem obowiązkowego przygotowania przedszkolnego w
                                    szkole (czyli starej zerówki)? Jeśli tak, to na jakiej podstawie psycholodzy
                                    będą orzekali gotowość 5-latka, na badaniu wcześniej dzieci o rok starszych?
                                    O ile wiem, nigdy nie badano dzieci pięcioletnich pod tym kontem.
                                    • kaskazuza Re: rocznik 2005 26.03.09, 17:27
                                      A ja mam nadzieję, że martwisz się na zapas, bo według mnie szkoły zaadaptują
                                      zerówki na zreformowane pierwsze klasy a pięciolatki w większości zostaną w
                                      przedszkolach. Ale to moje zdanie.
                                      Wszystkie podane przez Ciebie informacje znam, bo śledzę reformę dość uważnie.
                                      Pozdrawiam smile.
                                      • ismen76 Re: rocznik 2005 26.03.09, 21:04
                                        oj.. nawet nie wiesz jak chciałabym mieć też taką nadzieję, że to tylko moja
                                        wyobraźnia. Twoje przeczucia byłabym w stanie spokojnie zaakceptować jeśli
                                        weszłyby w życie ;o)
                                        - również pozdrawiam.
                                        • jancze Re: rocznik 2005 26.03.09, 23:16
                                          Ja nie mam żadnego wyboru, bo w przedszkolu nie ma zerówek. Ponieważ
                                          cała ta reforma na celu szybsze wypchnięcie starszych dzieci z
                                          przedszkola aby zrobić miejsce młodszym (czy nie taniej byłoby
                                          wybudować nowe przedszkola?), to nie sądzę, żeby udało mi się
                                          zostawić dziecko na drugi rok w przedszkolu w tej samej grupie. Ma
                                          opóźnioną mowę, ale jakos nikt poza mną i logopedą z poradni tego
                                          nie zauważa. Co do szkół. Zajęcia lekcyjne w zerówce (a nie zabawę
                                          jak w przedszkolu) się kończą i dziecko idzie na świetlicę. Szkoły
                                          na pewno nie przystosują osobnej świetlicy dla maluchów, ani nie
                                          zapewnią tam zajęc zabawowo - edukacyjnych. Byłyście na świetlicy w
                                          zwykłej (przeładowanej) szkole? To jest tylko przechowalnia.
                                          • kaskazuza Re: rocznik 2005 27.03.09, 09:13
                                            Moje doświadczenie z zerówkami szkolnymi dopiero się zaczyna, ale w obu
                                            szkołach, do których składam papiery córki są osobne świetlice dla zerówki, w
                                            jednej właśnie przygotowują specjalny plac zabaw dla zerówkowiczów.
      • madziki Re: rocznik 2005 26.03.09, 15:26
        Ja też mam dzieci z 2004 i 2005 roku. Obecnie chodzą razem do
        przedszkola (Montessori - grupy mieszane wiekowo) i coraz bardziej
        jestem przekonana, żeby wysłać ich razem do szkoły.
        • alba27 Re: rocznik 2005 27.03.09, 09:43
          Fajnie spotkać kogoś z problemem podobnym do mojego. Ja chyba też
          ich poślę razem... Może to nie głupi pomysł, mimo, że jeszcze
          miesiąc temu byłam przeciwna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka