verla 11.05.04, 20:10 wiecie już gdzie będziecie rodzić ? znacie warszawskie szpitale godne polecenia lub wręcz przeciwnie ? mnie interesuje szpital na Karowej bo mam tam skierowanie ale nic nie wiem o żadnym szpitalu. Proponujcie ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black-cat Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 11.05.04, 20:13 Narazie planuję w Centrum Damiana ewentualnie w Św Zofii, ale te plany wyjdą jedynie wówczas jeżeli wszystko będzie w porządku. Jeżeli nie - to IMiDz. Odpowiedz Link Zgłoś
verla Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 11.05.04, 20:16 ja też myślałam o Damianie ! ( mam tam swojego lekarza prowadzącego ciążę) a o Karowej naczytałam się samych strasznych rzeczy a szkoła rodzenia ? masz jakąś upatrzoną ? Odpowiedz Link Zgłoś
annab11 Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 12.05.04, 11:05 Cześć, ja mam termin na 30 listopada i też planuję rodzić w Damianie. Chodzę tam do dr. Leszczyka. Verla, a który lekarz prowadzi Twoją ciążę? Co do szkoły rodzenia - od niedawna jest też w Damianie (zajęcia są na Foksal), zastanawiam się nad nią. Chyba podobałby mi się pomysł chodzenia do szkoły rodzenia przy szpitalu, w którym będę rodzić. Jakiś czas temu zadałam pytanie na forum, ale jakoś nikt się nie odezwał. Może coś słyszałyście? Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 11.05.04, 20:33 Karowa to bardzo dobry szpital, mają jeden z dwóch naprawdę dobrych (drugi jest w IMiDz) oddziałów patologii noworodków tak, że zupełnie nie masz się czym martwić. Wychodzę z założenia, że jak coś ma się stać to i w Damianie się stanie (za ciężkie pieniądze) niemniej jednak świadomość, że mogę rodzić tam zmniejszyłaby mój strach przed szpitalem i porodem (straszna ze mnie panikara, w ciążę zaszłam dopiero wtedy, kiedy lekarz obiecał mi, że jak będę tak bardzo się bała to zrobi mi cc). Do szkoły rodzenia chodzić nie będę bo jakoś przeraża mnie pokazywanie filmów z porodów i kładzenie do głowy o wyższości porodu naturalnego nad cc (a nie ukrywam, że mając pełną świadomość zagrożeń, cc wywołuje we mnie mniejszy lęk niż poród naturalny). Oddychania wolę nauczyć się na jodze A jeżeli chodzi o odpowiednią wiedzę to w rodzinie mam aż nadto lekarzy chętnych do udzielania wszelkich informacji. A ty, wybrałaś już sobie jakąś szkołę rodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
higa Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 12.05.04, 11:16 ja jestem z Ursynowa (Warszawa) ale zdecydowałam się na Wołomin (bardzo dużo pozytywnych opinii- w sekcji szpitale). Sa tam bardzo fajne sale do porodów w wodzie i kosztują niedużo tylko 300 PLN. Do tego rózne sprzęty ułatwiające poród w dowolnej pozycji, w zależności od decyzji rodzącej (piłki itp.) Położne są na prawdę super (można pojechać i zwiedzić trakt porodowy - one chętnie wszystko opowiedzą)i zachowują się bardzo życzliwie. Do tego szpital jest kameralny (nie ma obchodów ze studentami zaglądającymi położnicom miedzy nogi) a opieka nad noworodkami milutka. Wiele róźnych dziewczyn tu na formu opowiadało mi o tym szpitalu - więc pojechałam, zobaczyłam i wiem, że to dobra decyzja. Damian? Takie ceny? Chore... choć za dobre samopoczucie warto zapłacić dlatego nie potępiam, ale myślę że za 300 PLN w Wołomonie jest równie fajnie. Położna Małgosia Olszewska specjalizuje się w porodach do wody. higa Odpowiedz Link Zgłoś
betris Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 12.05.04, 11:17 Ja mam termin na początek września i też na początku myślałam o Damianie.Jednak chyba zrezygnuję, gdyż wiele osób powiedziało mi,że w razie jakichś komplikacji Damian nie posiada odpowiedniego sprzętu (odpukać oby było wszystko w porządku). Poza tym jeśli w trakcie orodu okaże się,że ma być cc. to dodatkowo płaci się ok.3000,00 a jeśli dziecko będzie miało żółtaczkę to pobyt sie wydłuża i opłaty też.Tak więc poród może kosztować w Damianie ok.10.000,00 zł. Przecież są inne dobre szpitale,które mają dobre warunki,sprzęt i lekarzy. Dużo dobrego słyszałam o Inflanckiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
melba76 Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 12.05.04, 11:33 Rodzę 22 listopada i zastanawiam się pomiędzy Żelazną a Solcem - ze Św. Zofii jest moja lekarka... Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 12.05.04, 17:10 Ja mam termin na 3.XI będę rodziła w Bielańskim lub na Madalińskiego Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
e5121 Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 12.05.04, 17:37 Pozdrawiam wszystkie dziewczyny, któe będą rodzić w Damianie i pytam zupełnie bez ironii: jak i gdzie się robi taką kasę, żeby w ciągu dwóch czy trzech dni ją wydać i nie zbankrutować. Mój mąż wydawało mi się nieźle zarabia, ale będę musiała zweryfikować ten pogląd, bo jak byśmy tak zapłacili owe 5 tysięcy to nasze nowonarodzone dziecko chybabyśmy tylko w kocu przywieżli nawet bez pieluchy. Ja wybieram się na Inflancka, lezalam tam tydzien na patologii i było OK., choć biednie(stamtąd mam lekarza). Odpowiedz Link Zgłoś
fenka Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 13.05.04, 09:24 e5121 napisała: > pytam zupełnie bez ironii: jak i gdzie się robi taką kasę, żeby w ciągu dwóch > czy trzech dni ją wydać i nie zbankrutować. A ja bez ironii odpowiem: u mnie w rodzinie są kobiety, które przy zarobkach ponad 10 tysięcy miesięcznie netto bez problemu mogłyby soboe pozwolić na poród w Damianie (a tymczasem dwie z nich rodziły na Inflanckiej). Z zawodu prawniczki/księgowe. Przy takich dochodach nie ma problemu z odłożeniem kasy, zwłaszcza jeśli ktoś uważa, że w Damianie jest najlepiej. Poza tym ludzie pracujący w nowoczesnych biurowcach, jeżdżący ekskluzywnymi autami i prowadzących "estetyczne życie" mogą chcieć uniknąć konieczności przebywania w publicznym szpitalu. Są sytuacje życiowe, które sprawiają, że ludzie wydają kasę, bo tak chcą (np. śluby/wesela). Na zasadzie "raz w życiu". Osobiście wolę takie pieniądze ulokować w funduszu inwestycyjnym w imieniu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gizmag Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 13.05.04, 09:46 Cześć dziewczynki ,jestem obecnie w 13 tygodniu ciąży /lekarza mam z inflanckiej,starynkiewicza(chodze do dwóch dla przezorności)poprzednia ciaże straciłam w 41 tygodniu ciąży i nie chce aby historia sie powtórzyła.Pierwsze dziecko rodziłam na Solcu i jestem bardzo zadowolona.Więc biore pod uwage SOLEC I INFLANCKĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
catalina1 Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 13.05.04, 09:43 aprze napisała: > Ja mam termin na 3.XI będę rodziła w Bielańskim lub na Madalińskiego To tak jak ja bym chciała - ale przecież teraz w Bielańskim jest remont. Sądzisz, ze skończą go?? Odpowiedz Link Zgłoś
luzix Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 15.09.04, 11:12 Hej Poszłam do Bielańskiego i dowiedziałam się że nie będzie tam już porodówki! Odpowiedz Link Zgłoś
anna223 Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 12.05.04, 18:30 Co do Inflandzkiej to koleżance o mały włos nie usuneli zdrowej ciąży. Uznali ją za martwą. Tego dnia się objadła i nie mogli jej przeprowadzić zabiegu, no i następnego zmienili sie lekarze i ciąża okazała sie jak najbardziej zywa. Ufff. Odpowiedz Link Zgłoś
e5121 Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 12.05.04, 19:14 Nie wiem moja koleżanka rodziła na Inflanckiej w zeszłym roku i ma się dobrze. Jej córcia także. Myslę, że każdy szpital ma dobre i złe opinie. Ja ze swojej listy skreśliłam już Bródnowski, bo o maly włos a udusiliby mi dziecko czekajac do konca z cearskim cięciem. Myślę, że tylko dzięki meżowi,który był przy mnie i wrzeszczał że by wreszcie ktoś łaskawie przyszedl nasze dziecko żyje i jest zdrowe. A tyle dobrego słyszę dookoła o tym szpitalu. Jak leżałam dwa tygodnie temu na Inflanckiej spotkałam dwie, moze trzy dizewczyny z poronieniem w toku, a odesłanych kilka dni wczesniej z Zelaznej z zaleceniem leżeć w domu bedzie Ok. Na Inflanckiej zdaje sie chca ratować nawet małe ciąże, ale wszystko jest kwestią szcześcia, przypadku i chyba Góry. Myśle ze wszędzie jest dobrze jak jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 13.05.04, 09:46 Nie mam pojęccia. Szczerze mówiąc jest mi wszystko jedno bo zakładam, że w publicznym szpitalu położniczym krzywdy ani mnie ani dziecku nie zrobią. Nie mam zamiaru korzystać z "własnej" położnej tj. opłaconej tylko do mojej dyspozycji czy "własnego" lekarza. Porodu rodzinnego też nie planuję, nie chcę obecności męża przy porodzie. Dotychczasowe doświadczenia ze służbą zdrowia, w tym ze szpitalami miałam b. dobre więc nie mam żadnych urazów psychicznych na tym tle. Jedyne czego się boję to ból więc opłacę znieczulenie. Pewnie zdecyduję się na Kasprzaka albo Karową. Do szkoły rodzenia nie będę chodzić. Yyy czy to nie przegięcie mieć skierowanie do szpitala na poród w III miesiącu ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
kozka76 Ratowanie nowordoków na Żelaznej??? 13.05.04, 09:53 Ja wybieram się na Żelazną, ale zakładam, że będę płacić. Podobno nie chcą przyjmować takich co nie płacą. Nie wiem tylko jak tam z oddziałem noworodkowym. Czy mają sprzęt i są odpowiednio przygotowani do ratowania życia noworodkom. Nie wiem też czy we wszystkich warszawskich szpitalach robią takie same badania noworodkom. Co do Damiana to problem polega na tym, że w razie jakiś komplikacji muszą przewieźć do szpitala publicznego bo nie mają odpowiedniego sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
annab11 Re: Ratowanie nowordoków na Żelaznej??? 13.05.04, 12:34 Zastanawiam się, dlaczego wszyscy powtarzają jedni po drugich, że Damian nie ma sprzętu do ratowania noworodków. Czy któraś z Was to sama sprawdziła? Otóż ja zadałam sobie trochę trudu i sprawdziłam: Damian ma dokładnie taki sam sprzęt (tyle że nowszy), jak wszystkie szpitale w Warszawie poza Karową i IMiDz. Tak więc jeśli chodzi o bezpieczeństwo noworodków, to pomijając zaangażowanie personelu, które działa na korzyść Damiana, szanse są teoretycznie takie same, jak w innych szpitalach. Odpowiedz Link Zgłoś
azia2004 Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 13.05.04, 12:47 no wlasnie mnie to bardzo nurtuje! Zastanawiam sie miedzy Zelazna, Solcem a Starynkiewicza. Koniunktura na Zelazna, czyli Sw. Zofii mnie powoli zniecheca. Ale jeszcze troche czasu do 14.11 Chociaz mysle o tym intensywnie, bo dopiero bede sie przeprowadzac do Warszawy. PA! Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: LISTOPADÓWKI - Damian 13.05.04, 13:01 Odpowiem na posty dotyczące wydawania pieniędzy na poród w Damianie. Miejsce gdzie przyjdzie na świat moje dziecko jest dla mnie bardzo ważne. Panicznie boję sie szpitali. Staram się unikać państwowej służby zdrowia, ponieważ nie mam najlepszych wspomnień. Do tego dochodzi paniczny lęk przed porodem dlatego też za wszelką cenę chcę zmniejszyć ten stres. A Damian daje mi poczucie bezpieczeństwa (chociaż żadnej gwarancji, że wszystko skończy się dobrze, ale żaden szpital takiej gwarancji nie da). Oczywiście, że może być różnie i w efekcie znajdę się w IMiDz, ale może być i tak, że urodzę na ulicy bo nie zdążę dojechać do żadnego szpitala Dzieci nie rodzi się codziennie, a zważywszy, że planuję tylko jedno, poród w Damianie czy opłacenie lekarza i położnej w szpitalu państwowym nie wydaje się żadnym luksusem. Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: LISTOPADÓWKI - Damian 13.05.04, 14:37 Cześć Dziewczyny mam do Was pytanie. Dwa razy rodziłam w szpitalu Bielański i jestem zadowolona z tego. Wrzesień-październik przeprowadzam się i moim najbliźszym szpitalem będzie Nadalińskiego. Razem z mężem podjeliśmy decyzje, że jak zacznę rodzić w nocy to Bielański (znam ten szpital) a jak będzie to dzień to ze względu na korki Madalińskiego. NIgdy nie byłam w tym szpitalu a mój mąż strasznie nalego aby go zobaczyć już teraz. Termin mam na 3.XI czy to nie będzie śmieszne gdy kobieta w 16 tygodniu będzie oglądała sale porodową itp? Pozdrawiam i przepraszam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
annab11 Re: LISTOPADÓWKI - Damian 13.05.04, 14:43 Dlaczego miałoby być śmieszne? Myślę, że obejrzenie i zaplnowanie wszystkiego wcześniej daje nam pewien spokój i chyba wszyscy to rozumieją. Są osoby, które lubia zostawiać wszystko na ostatnią chwilę, ale ja też do nich nie należę )) Poza tym nie wiesz, jak będziesz się czuła pod koniec ciąży, więc jeśli teraz masz czas i możesz się tym zająć - czemu nie? Pozdrawiam, również "zapobiegliwa" Anna Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: LISTOPADÓWKI - Damian 13.05.04, 15:11 Dzięki, mój mąż bardzo boi się o mnie i fasolkę. Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mamana102 szkola rodzenia w DAMIANIE 02.06.04, 22:22 najcudowniejsza szkola rodzenia to ta w DAMIANIE. wcale nie pokazuja filmow z porodu i nie przekonuja do porodow naturalnych, za to rzeczowo i konkretnie odpowidaja na pytania dot. ciazy, porodu, znieczulenia. super przygotowuja do porodu. polecam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
asia.bolakowska Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 13.05.04, 16:36 syna rodziłam w Szczecin Zdrojach,ale drugiego dzidziusia urodzę w szpitalu na Pomorzanach-oczywiscie w Szczecinie. pozdrawiam Asia 14tc Odpowiedz Link Zgłoś
somsom Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 16.05.04, 21:24 Cześć, termin mam na 14 listopada. Lekarza mam z Solca i początkowo brałam pod uwagę tylko ten szpital. Ostatnio koleżanka namawiała mnie na Karową a pewna pani dr na IMiD. Jeszcze nie wiem który wybrać, ale chciałabym w porę zmienić lekarza, żeby nie słuchać pretensji bab z izby przyjęć, które dają pierwszeństwo ciężarnym od ich lekarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
gizmag Re: do somsom. 17.05.04, 09:49 Chciałabym sie dowiedzieć kto jest twoim lekarzem prowadzącym z solca? Odpowiedz Link Zgłoś
somsom Re: do somsom. 09.06.04, 22:41 Długo tu nie zaglądałam.Moim lekarzem prowadzącym jest longin Grodek.Wizyta- 120zł (bad.ginekologiczne i usg).A ty gizmag do kogo chodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
rebeka555 Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 03.06.04, 01:01 WITAM! MAM TERMIN NA 21 LISTOPADA Bez namyslu decyduje sie na Karowa , to bardzo dobry szpital, wyremontowany z doswiadczona karda i wspanialym zapleczemi (bank krwi). Przez chwile tez chcial uledz modzie na Damiana - ale gdy uswiadomiono mnie o braku zaplecza ratunkowego w razie zagrozenia zycia mojego lub dziecka juz wiecej o tym miejscu nie myslalam. Pamietajcie drogie mamy ze jak cokolwiek sie bedzie zlego dzialo (odpukac) to i tak wyladujecie prawdopodobnie na Karowej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 15.09.04, 12:23 Jeżeli coś dzieje się z dzieckiem to odsyłają je na Karową i do IMiDz nie tylko z Damiana ale również z innych szpitali i to nie tylko warszawskich (również tych położonych 100 km od Warszawy). Natomiast jeżeli zachodzi potrzeba ratowania życia matki to sprzęt mają taki sam jak w innych szpitalach, jest OIOM , jest kadra, co najwyżej wiąże się to z wyższymi kosztami. Odpowiedz Link Zgłoś
kashha Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 15.09.04, 20:46 Byłam na Karowej w zeszłym tygodniu na KTG, przyjechała tam rodząca i z tego co słyszałam nie mieli jej gdzie odesłać, jedno miejsce jakie mieli w Warszawie to Miedzylesie i tam ją powieźli. Potem jak stwierdzono będą wysyłać poza Warszawę. Otrzeźwiło mnie to trochę i teraz się zastanawiam czy w takiej sytuacji ma się w ogóle jakiś wpływ na to gdzie się będzie rodzić? Jaki poza tym ma sens planowanie w którym szpitalu zamierza się rodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
rebeka555 Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 16.09.04, 00:01 Ja mam termin na 21 listopada, (choc mam nadzieje ze wczesniej urodze), i po dokladnej weryfikacji za i przeciw zdecydowalam sie na szpital na Czerniakowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
a76 Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 30.11.04, 12:36 A czy możesz coś bliżej powiedzieć o Czerniakowskiej, może coś o opłatach za położną, lekarza, poród rodzinny, salę indywidualną po porodzie i znieczulenie zewnątrzoponowe, a może chodziłaś poństwowo do przyszpitalnej przychodni, z gory dzieki za odpowiedz, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
verla Re: LISTOPADÓWKI - gdzie będziecie rodzić? 16.09.04, 14:34 ja mam termin na 11 listopada. Za dwa tygodnie ide na obserwacje do szpitala na Karowa. Poza tym corcia ulozyla mi sie posladkowo ( chos to moze sie zmienic jeszcze )i boje sie troche tej Karowej bo wiem ze oni niechetnie robia cc. Licze ze lezac sobie na obserwacji - ja rowniez poobserwuje jak to tam wyglada i w razie czego uciekne choc nie bardzo mam wybor bo tylko szpital na Karowej jest przygotowany na " moj " przypadek ( mam chorobe genetyczna i porod sam w sobie zagraza mojemu zdrowiu. Nie mam wyboru wiec staram sie myslec pozytywnie... 21 wrzesnia zaczynam szkole rodzenia na Karowej. verla ( 33 tc ) Odpowiedz Link Zgłoś