Dodaj do ulubionych

Gdzie rodzić w W-Wie za darmo?

27.06.04, 10:07
Mieszkam na Żoliborzu, mam termin na wrzesień. szukam dziewczyn , ktore
zamierzają rodzić "za darmo" i takich które rodziły bez dodatkowych opłat.
Prawie wszystkie dziewczyny mają opłacają lekarzy, położne itd. Ja cały czas
waham się miedzy Żelazną (lepszy?) a Bielańskim (bliżej). Nadal nie moge się
zdecydować. Nie planujemy z mężem porodu rodzinnego.Chyba by zemdlał po 3
minutach. hi hi
Odezwijcie się dziewczyny

enigma75@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • kocianna Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 27.06.04, 13:05
      Ja zamierzam rodzic w IMID na Kasprzaka, tam w ogóle wszystko jest za darmo
      (łącznie z zzo), i nie można oficjalnie wynająć położnej. Jedyne, co można, to
      pojedyńczą salę poporodową, ale ja akurat nie chcę.

Niezależnie od tego, czy chcesz rodzić z mężem, czy bez, chyba warto go ze sobą
      zabrać przynajmniej na pierwszą faze porodu - to podobno jest okropnie nudne -
      trwa to parę godzin, boli jak diabli i nikogo to nie obchodzi. Mąż może pomóc
      (masować, gadać, wołać położną), można na niego wrzeszczeć smile, a w czasie
      akcji "właściwej" z krwią itd. może sobie czekać gdzie indziej. Podobno zresztą
      panie w towarzystwie są lepiej traktowane niż rodzące samotnie.
    • agata.23 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 27.06.04, 15:38
      Ja też mieszkam na Żoliborzu i też termin mam na wrzesień (08.09). Zamierzam
      jak najbardziej rodzić za darmo!!! A zastanawiam się nad szpitalem na Solcu i
      nad Bieleńskim. Jestem bardziej skłonna jechać do Bielańskiego - jest bliżej
      tak jak sama stwierdziłaś a to duży plus dla męża i rodziców, którzy zawsze coś
      szybko mogą dostarczyć a poza tym poród rodzinny jest darmowy. Oddział
      położniczy jest wyremontowany i podobno bardzo ładny. Jeśli chodzi o położne to
      kiedyś kosztowały 300zł ale ja chyba zrezygnuje z tego luksusu. Jedyne nad czym
      się zastanawiam to nad znieczuleniem, które też podobno jest tańsze. Żałuje
      tylko, że nie udało mi się chodzić do szkoły rodzenia przy Bielańskim, podobno
      jest bardzo dobra ale mają przerwę wakacyjną i nie ma zapisów.
      A Solec tylko dlatego, ze tam będę chodziła do szkoły rodzenia i słyszałam
      dobre opinie chociaż o Bielańskim też dobrze się wypowiadają.
      Acha teraz na Żelaznej chyba się płaci za poród, bo nie mają podpisanej umowy z
      NFZ!!!

Pozdrawiam!!! Może spotkamy się na położniczym, w Bielańskim, we wrześniu wink
      Agata i 29 tc Kamil
      • enigma75 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 27.06.04, 18:42
        jeśli nie chcesz rodzinnego porodu i rodzic na sali jednoosobowej to za poród
        się nie płaci. napisałam ostatnio maila z pytaniami na Zelazną. Byłam bardzo
        zaskoczona, bo b.szybko mi odpisali i w bardzo miłym tonie. jesteś pewna, że w
        Bielańskim jest już zakonczony remont na oddziale położniczym? jesli tak to
        byłoby super.
      • enigma75 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 27.06.04, 18:44
        aha.fajnie byłoby się spotkać we wrześniu. termin mam na 3.09 (w moje
        urodziny).Ciekawe czy sie uda...
        Iza,+ Zuza (30 tydz.)
        • agata.23 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 27.06.04, 23:42
          Remont miał się skończyć w czerwcu ale przyznam że jeszcze nie sprawdzałam.
          Trzy tygodnie temu byłam i jeszcze trwał ale położna zapewniała mnie, że już
          niedługo się zakończy, natomiast nie potrafiła mi powiedzieć czy ceny ulegną
          zmianie. Ja jestem raczej przekonana co do tego szpitala (ja i mąż tam się
          urodziliśmy - taki mały sentyment) ale tak naprawdę to fakt, że mieszkam
          niedaleko jest bardzo ważny. Szpital nz Żelaznej jest super ale wtedy gdy się
          za niego zapłaci, moja kuzynka tam rodziła dwa lata temu i nie płaciła za nic,
          no i o opiekę nad dzieckiem musiała się prosić. Nie pomagały jej położne w
          karmieniu ani pielęgnacji. Ale to było dawno może teraz jest inaczej.

Jak będziesz miała jakieś ciekawe informacje o Bielańskim to daj znać.
          Pozdrawiamy!!!
    • agnieszka0000 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 28.06.04, 08:15
      Witam,

za darmo można rodzić w szpitalu MSWiA na Wołoskiej(a obecność bliskiej osoby
      przy porodzie kosztuje 100 zł). Jeśli jest się zainteresowanym można wcześniej
      obejrzeć oddział - ja akurat trafiłam na przemiła położną która wszystko
      pokazała i odpowiedziała na wszystkie pytania...
      Pozdrawiam,

Agnieszka
      • stella9 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 28.06.04, 10:10
        Za darmo na pewno mozesz rodzic na Starynkiewicza - jest darmowe zzo i poród
        rodziny (salki do porodu rodzinnego bardzo przyjemne). Ile kosztuje położna nie
        wiem, bo nie jestem tym zainteresowana - tez jestem zwolenniczką porodów
        bezpłatnych. Na Kasprzaka tez jest bezpłatne znieczulenie ale podobno to
        lekarz, nie rodząca decyduje czy je podac czy nie.
        Na żelazna nie radzę Ci się wybierać. Tydzień temu byłam swiadkiem rozmowy
        dziewczyny (która była 12 dni po terminie, ciąża prowadzona na żelaznej i tam
        tez ukończona szkoła rodzenia) z panią z izby przyjęć na Starynkiewicza.
        Właśnie w 12 dobie została odesłana z osławionej Żelaznej i kazali jej poszukać
        innego szpitala infomując telefonicznie, ze na patologii nie mają miejsca.
        Skoro tak potraktowali "swoją" pacjentkę, mysle, że ktoś z ulicy ma małe szanse
        się tam dostac. Dodam jeszcze, ze w ciągu tych 12 dni dziewczyna miała robione
        ktg tylko 3 razy.
        Ja zamierzam rodzić na Starynkiewicza. Do Żelaznej jestem uprzedzona i chyba
        jest to ostatni szpital, do ktorego bym pojechala. Ich nastawienie na rodzenie
        naturalne, nawet tak długo po terminie, jest karygodne.

Pozdrawiam
        Stelka i 38t. synek
        • carolline1 stella!!! 28.06.04, 10:16
          stella, mam pytanko! ja tez bede rodzic na starynkiewicza! dopiero na poczatku
          wrzesnia, ale mam pytanko! jak to jest wlasnie z porodem rodzinnym? chce zeby
          maz byl przy mnie.. sa specjalne sale do porodu z mezem?(paltne czy nie?) jak
          wygladaja? napisz jak cos wiesz!! dzieki
          karo i 29 tyg Franek
          • stella9 Re: stella!!! 28.06.04, 13:33
            Byłam w szpitalu tydzień temu i sytuacja wygląda następująco:
            na I pietrze, gdzie miesci się generalnie połoznicwto sa trzy salki (bardzo
            fajne) do porodów rodzinnych. Sa one nazwane boxami, poniewaz ściany nie
            sięgają sufitu. Niemniej jednak, jak ja tam byłam, wolna była tylko środkowa,
            poniewaz w dwóch pozostałych odbywały sie porody. I naprawde nic nie było
            słychać. Salki są dośc duże i możesz rodzic tam z mężem bezpłatnie. Podobno
            jest jeszcze salka na parterze tzw. ekologiczna i tam chyba się płaci za poród
            rodzinny ale co do tego nie mam pewności, ponieważ nie byłam tym
            zainteresowana. Ta salka jest piętro niżej i gdyby (hipotetycznie oczywiście)
            cokolwiek sie działo z dzidzią, do pokonania jest jedno piętro a czasami każda
            sekunda się liczy.
            Ja się decyduję na jeden z boxów i jak już będę po wszystkim, napiszę jak
            byłosmile)

Pozdrowienia
            • carolline1 Re: stella!!! 28.06.04, 13:41
              dziekuje ci bardzo za odpowiedz!!! zycze powodzenai i szybkiego i pieknego
              porodu! bede czekala na twoja relacje jak bedziesz juz po!!! trzymam kciuki
              karo i 29 tyg Franek
            • enigma75 Re: stella!!! 28.06.04, 15:59
              Rozumiem , ze piszesz o Bielańskim?
        • enigma75 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 28.06.04, 10:36
          To dziwne, napisałam do nich ostatnio maila (na Zelazną) i bardzo miło mi
          odpisali. Oczywiście radzą zadzwonić na izbe przyjęć i sprawdzic czy sa
          miejsca.Ale generalnie zrobili na mnie pozytywne wrażenie. A na jakiej
          dzielnicy jest szpital na starynkiewicza? Mieszkam na Zoliborzu i nie ukrywam ,
          ze wazna jest dla mnie lokalizacja.
        • mathilde_81 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 29.06.04, 14:15
          stella9 napisała:

> > Na żelazna nie radzę Ci się wybierać. Tydzień temu byłam swiadkiem rozmowy
          > dziewczyny (która była 12 dni po terminie, ciąża prowadzona na żelaznej i tam
          > tez ukończona szkoła rodzenia) z panią z izby przyjęć na Starynkiewicza.
          > Właśnie w 12 dobie została odesłana z osławionej Żelaznej i kazali jej
          poszukać
          >
          > innego szpitala infomując telefonicznie, ze na patologii nie mają miejsca.
          > Skoro tak potraktowali "swoją" pacjentkę, mysle, że ktoś z ulicy ma małe
          szanse
          >
          > się tam dostac. Dodam jeszcze, ze w ciągu tych 12 dni dziewczyna miała
          robione
          > ktg tylko 3 razy.
          >

Mam wrazenie ze ja jestem ta dziewczyna o ktorej pisze Stella - moj opis porodu
          i sytuacji z zelazna jest w poscie pt. "porod" na watku "czerwcoweczek" na "w
          oczekiwaniu" a o starynkiewiczu napisalam wiecej w poscie "STARYNKIEWICZA HIP
          HIP"; nie bede sie rozpisywac - zainteresowane odsylam do powyzszych miejsc;
          pozdrawiam
          • stella9 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 29.06.04, 19:18
            przeczytawszy Twoj watek pomyslalam sobie, ze swiat jest maly i na pewno
            piszemy o tej samej sytuacjismile) Bardzo sie ciesze, ze wszystko u Ciebie poszlo
            dobrze i ze w efekcie trafilas na Starynkiewicza, gdzie potraktowali Cie
            odpowiednio. Zycze sukcesow wychowawczych.

Stelka
      • enigma75 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 28.06.04, 10:12
        Byłas obejrzeć oddział sama czy z mężem?
        • paulajal Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 28.06.04, 11:30
          Przypominam, że we wrzesniu IMiD jest zamknięty z powodu remontu. Solec też
          będzie miał wtedy remont, ale będą przyjmować tylko mniej pacjentek. A
          niekomercyjne pacjentki teoretycznie mogą rodzić na Zleaznej, ale oczywiście w
          pierwszej kolejności przyjmowane są te, które za poród zostawią 2000 czy 3000
          zł, de facto dla pozostałych nie ma miejsc, więc nie licz na to, że Cię tam
          przyjmą. Szkoda stresu, są inne dobre i bardziej ludzkie szpitale, np Bielański
          czy Starynkiewicza.
          Szpital Starynkiewicza znajduje się na Pl Starynkiewicza, blisko Pl Zawiszy i
          Filtrów.
    • asochac1 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 29.06.04, 15:19
      Ja rodziłam 2 lalta temu w Bielańskim, wszystko za darmo. Nie wiem, czy opłaca
      sie brac połozna bo ja np byłam jedyna osobą na 6-os porodówce wiec i tak
      miałam i lekarza i położna tylko dla siebie. Ze znieczulenia nie chciałam, wiec
      tez odpadło. Męza warto miec przy sobie przynajmniej na początku (jak już ktoś
      pisał). Ja sama wybieram sie na kolejny poród do Bielanskiego na pocatku
      pazdziernika.
      Ania + 27 tydz. niespodzianka.
    • karina222 Re: Gdzie rodzić w W-Wie za darmo? 29.06.04, 18:33
      polecam..kolejny raz STARYNKIEWICZA super szpital super lekarze super polozne...
      trafilam tam z "ulicy"z polozeniem miednicowym dzidziusia!za 20minut mialam juz
      go przy sobie!z niczym i z niczego nie robia problemu..naprawde bardzo uczynni
      i pomocni...
      aha oczywiscie za nic nie placilam!
      jeszcze raz goraco polecam i bede to robila do konca zyciasmile
      zaloze sie ze jak tam urodzisz bedziesz polecala tka jak ja!
      dodam ze rodzilam miesiac temu
      pozdrawiam
    • scuzi Re: No a SOLEC to co!!! 29.06.04, 23:09
      Miło, symptycznie i bez opłat. Oddział mały, kameralny, czysty.
      Podobno planują remont, ale to "problem" wielu szpitali w okresie letnim. Może
      do września będzie jeszcze lepiej. Porody rodzinne "za darmo", chyba, że ktoś
      potrzebuje znieculenia zewnatrzoponowego - 600 zł.
      Moja przyjaciółka rodziła niedawno na Solcu i polecamy ten szpital gorąco!
      Inne dziewczyny też chwaliły na forum położne z Solca (bardzo ciepłe i
      doświadczone), i lekarzy (sympatyczni i cierpliwi). Porodów kilka dziennie,
      zwykle nie było tłoku. Podobno nie odsyłają.
      Może i tę ewentualność warto rozważyć?
      Pzdr
      Kama

• agata.23 Re: No a SOLEC to co!!! 29.06.04, 23:39
        Zastanawiałam się nad szpitalami - Bielański czy Solec - a w rezultacie
        zdecydowałam się na Starynkiewicza. Dziś zaczęłam chodzić do szkoły rodzenia
        właśnie na Starynkiewicza. Nie wiem jeszcze czy jestem zadowolona z zajęć ale
        jestem pewna, że wybór szpitala jest bardzo dobry. Opieka fachowa, ładne salki
        i absolutnie wszystko za darmo!!! No chyba, że ktoś życzy sobie prywatną
        położną lub salę jednoosobową.
        Praktycznie do każdego porodu dają zzo, no chyba, że ktoś bardzo nie chce albo
        jest już za późno żeby podać. A moją decyzję dodatkowo upewniło spotkanie z
        koleżanka, która leży tam na patologi i jutro będzie miała wywoływany poród -
        jest batrdzo zadowolona z lekarzy, pielęgniarek i połoznych.

Pozdrawiam!!!
        Agata i 30 tc Kamil
        • ewabart Re: No a SOLEC to co!!! 30.06.04, 08:09
          Ja tez tak jak wiekszosc wzielam pod uwage pare szpitali (najpierw Brodnowski -
          okazal sie jednym z gorszych na forum, potem Karowa - za bradzo oblegana,
          Starynkiewicza - dosc dobry, a chcialam miec drugi w zapasie wiec Solec - ale
          szybko oczyiwscie kolezanka mi wybila go z glowy i wybralam Inflancka)
          Jak wiec widac kazda z nas ma takie problemy i z tysiac doradcow.
          Ja mam termin (jeden z trzech) na 20.09 - i mam nadzieje ze juz do tego czasu
          nie zmienie decyzji.
          Kto jeszcze w tym czasie moze byc na Starynkiewicza lub Inflanckiej?
          Dodam ze mieszkam na Brodnie.
          Ewa& okaze sie kto
          • mcdzia a Szpital praski? 30.06.04, 11:51
            Ja mam termin za trzy tygodnie i będę rodziła na Pradze. Oglądałam szpital jest
            bardzo kameralnie, a położne i lekarze PRZEMILI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka