08.05.07, 13:31
jaka jest mozliowść ,że będę miała cesarkę? Jedynym wskazaniem jest ogromny
strach przed porodem.mogłabym zapłacić za cesarkę.
Obserwuj wątek
    • emilaana Re: cc Toruń 08.05.07, 14:42
      Witaj. Mieszkam w Toruniu i też bardzo bałam się porodu. Przy położeniu
      miednicowym i pomimo zaświadczenia od psychiatry stwierdzającego że ze względu
      na silny lęk nie powinnam rodzić naturalnie to w pierwszej ciąży zmuszono mnie
      do prób porodu naturalnego i dopiero po ponad 24 godzinach męczarni łaskawie
      stwierdzili , że jednak nie urodzę i zrobili mi cesarkę, także nie licz za
      bardzo w naszym szpitalu na cesarkę na życzenie ( no chyba że masz prywatnego
      lekarza pracującego na Bielanach który za odpowiednią sumkę ci ją wykona). Po
      moich doświadczeniach w toruńskim szpitalu następne dziecko urodzę w prywatnej
      klinice przez cesarkę. Fakt,że to kosztuje i trzeba jechać do innego miasta ale
      uważam , że warto. Przemyśl dobrze gdzie i jak będziesz rodzić, mnie do dziś
      prześladuje wizja pierwszego porodu.Powodzenia.
      • lem0niada Re: cc Toruń 09.05.07, 16:51
        Hej,hej... Ech... brakuje słów, jak się słyszy takie opowieści jak Twoja. A możesz się pochwalić gdzie teraz zamierzasz rodzić?

Pozdrawiam serdecznie smile
        • emilaana Re: cc Toruń 10.05.07, 07:49
          Chcę rodzić w Swissmedzie w Gdańsku bo tam szybciej dojadę, brałam też pod
          uwagę Damiana w Warszawie ale tam dalej i drożej. Na necie znalazłam też
          informacje o Bra-Medzie w Lipnie ale nie mają strony a na maila nie
          odpowiedzieli, więc nawet nie wiem czy jeszcze działają.Mam tylko nadzieję, że
          jak zaplanują cesarkę po ukończeniu 36 tygodnia, to moje maleństwo nie
          pospieszy się. To dopiero byłby stres jechać 3 godziny ze skórczami, bo na
          Bielany nie poszłabym z pewnością. pa
      • scorpio111 Re: cc Toruń 10.05.07, 08:40
        polozenie miednicowe przy pierwszej ciazy jest bezwglednym wskazaniem do cc.
        jezeli cokolwiek staloby sie tobie lub dziecku masz prawo pozwac szpital
        • emilaana Re: cc Toruń 10.05.07, 09:54
          Na szczęście w końcu zrobili cesarkę i nie przypłaciłyśmy tego poważnymi
          powikłaniami. Mała po wyjęciu dostała 8 pkt., a ja dostawałam antybiotyk bo
          przez przedłużający sie poród dostałam jakiejs infekcji wewnątrzmacicznej no i
          byłyśmy troche dłuzej w szpitalu. Też czytałam na forum, że w innych szpitalach
          przy takim położeniu tną na zimno i mój gin. mówił, że prawdopodobnie będzie cc
          i tak szłam nastawiona do szpitala, ale cóż - tam stwierdzili że najpierw mam
          spróbowac rodzić normalnie. Niestety w Toruniu jest tylko jedna porodówka więc
          nie miałam wyboru, musiałam tam zostać. Dlatego obiecałam sobie, że następny
          poród tylko przez cc i tylko w prywatnej klinice.
          • scorpio111 Re: cc Toruń 10.05.07, 16:20
            tak wogole to przerazilo mnie toco napisalas. bede rodzic za 2-3 tygodnie, na
            szczescie nie w toruniu, tylko w jednym z miast z b.woj,torunskiego.
            czy prywatnie prowadzil ci lekarz ciaze?
    • barbie26 Re: cc Toruń 10.05.07, 10:08

A ile kosztuje poród w Swissmedzie i czy starch przed porodem jest
      wystarczającym wskazaniem do wykonania cc?
      • emilaana Re: cc Toruń 10.05.07, 11:18
        W Swissmedzie kosztuje 4.500 zł, w Damianie około 8 tys. Obie kliniki mają
        swoje strony i tam są namiary, możesz zadzwonić lub wysłać maila z pytaniem. Z
        tego co wiem jesli bedziesz uparta to sam strach wystarczy, ale musisz liczyć
        się z tym że w Swisie będą Cię namawiać na poród naturalny, w Damianie chyba
        nie ma tego problemu. W Gdańsku niedługo ma mieć cc jedna z dziewczyn , czekam
        od niej na maila jak było.
    • sylwiksylwik Re: cc Toruń przy miednicowym 10.05.07, 11:15
      jest wskazaniem do cc przy pierwszym porodzie, tak jest obecnie i to niewazne
      jaki jest lekarz na dyzurze!
      probowac sn to mozna przy nastepnych i sie probuje.
      Nie wykonuje sie jednak w takich przypadkach cc na zimno, chyba ze lekarz
      zadecyduje inaczej z jakiegos innego powodu.
      tylko czeka sie na skurcze naturalne ewentualnie pare dni po terminie wywoluje
      sie jakiekolwiek skurcze przed cc i sie tnie(ma to znaczenie min. przy
      zapobieganiu krwotokom po cc i macica lepiej sie potem kurczy).
      pozdrawiam
      O strachu przed porodem musialabys miec zaswiadczenie o psychiatry (ze sie
      leczylas, np). Generalnie strach przed porodem nie jest wskazaniem do cc w
      polskich szpitalach. A sugerowanie ze wystarczy dac kopertke lekarzowi
      prowadzacemu jest... bez komentarza
      • emilaana Re: cc Toruń przy miednicowym 10.05.07, 11:28
        Jak widać dr. Zwierzyński i kolejny na dyżurze Gawiński zignorowali i potrzebę
        zrobienia cc bez prób porodu sn i zaświadczenie od psychiatry które oddałam od
        razu na izbie przyjęć. A co do kopertki to uważam , że jesli chodzi o życie i
        zdrowie matki i dziecka to każdy sposób jest dobry ( o ile oczywiście lekarz
        jest chętny do współpracy).
        • barbie26 Re: cc Toruń przy miednicowym 10.05.07, 12:41
          a którzy w toruniu sa chętni do współpracy smile?
    • bociek77 Re: cc Toruń 11.05.07, 00:12
      rodziłam w grudniu w zeszłym roku, przez ponad miesiąc leżałam w szpitalu na
      patologii to się naoglądałam i nasłuchałam
      prawda że lekarze bardzo bardzo niechętnie wykonują cc, muszą być bardzo poważne
      wskazania żeby w ogóle takie zakończenie ciąży brali pod uwagę
      ale moja osobista refleksja również rozważałam cesarkę ale bardzo cieszę się że
      rodziłam sn
      powody kilka: bolało ale właścwie 3 godziny po porodzie śmigałam po oddziale i
      tak było z 90% dziewczyn, od razu mogłam zająć się i karmić maluszka, dosyć
      szybko się goi, w miesiąc po porodzie już wszystko było ok i na swoim miejscu w
      odpowiednich wymiarach smile
      jeżeli chodzi o cesarkę to koleżanki które ją miały to po znieczuleniu dość
      długo leży sie plackiem, efekty uboczne znieczulenia to straszny ból głowy i
      kręgosłupa jeżeli było to znieczulenie zoo, maluszkiem przez ten czas zajmują
      się położne, problemy z karmieniem, ściąganie szwów, i taka rana dość długo się goi
      i jednego i drugiego są plusy i minusy ale jeżeli masz wybór bez wskazań
      medycznych wybierz sn
      pozdrawiam,mm
      • nec_nec Re: cc Toruń 11.05.07, 08:59
        Tak to jest, jak jedna pani drugiej pani..po pierwsze przy cc jest znieczulenie
        podpajęczynówkowe i efekt bólu głowy jest wyąłcznie jeśli podnosi sie głowę,
        ten uboczny efekt jest jednak w paru % przypadków. Nie ma znieczuelnia
        zewnątrzoponowego przy żadnych operacjach. Leży się plackiem od 4 do 8 h -
        zaleznie od spzitala, czy to długo? Brak powiązania znieczulenia z karmieniem.
        Ja po cc po pierwsze cały czas zajmowałam się małą, po drugie miałam nawał
        pokarmu, wylewałam do zlewu. Problem ze ściąganiem szwó? a jaki? 7 dni po cc
        zgłosiłam się na ściągnięcie szwa (pozostała część jesr rozpuszczalna) i trwało
        to ok. 30 sekund. Po miesiącu nie pamiętałam, że rodziłam. Więc oczywiście
        można zachwalać porody naturalne, ale błagam nie opowiadaj bzdur na temat cc!!!
        • bociek77 Re: cc Toruń 11.05.07, 09:39
          napisałam tylko to co widziałam
          i nie jest tak że jedna pani drugiej pani
          trzy dziewczyny z którymi leżałam na patologii miałay cc w tym samym czasie co
          ja rodziłam
          jedna leżała przez 3 doby plackiem bo wyszły skutki uboczne znieczulenia
          pojawiał się tez problem karmienia, natomiast jeżeli chodzi o szwy to problem z
          ich ściągnięciem (ból i długo gojąca się rana) miała dziewczyna dla której była
          to już 2 cesarka
          ja nie zachwalam nic na siłę i nie stoję murem tylko po jednej stronie
          powinnaś wiedzieć że każdy poród jest inny i że każda z dziwczyn przechodzi go
          inaczej nie wszystkie radzą sobie tak dobrze jak ty
          a bycie obiektywnym to pokazanie problemu ze wszystkich stron
      • barbie26 Re: cc Toruń 11.05.07, 09:31

ja się nie boję bólu tak bardzo jak tego,że moje dziecko będzie się męczyć. Moja
        mama miała ciężkie porodu. rodziła po 20 godzin, siostrę mousieli wyciągać
        klesczami bo 20 godzin nie mogła wyjść, a ja byłam owinieta pępowiną i miałam
        niedotlenienie, gdyby lekarz nie zajął soię wreszczie moją mamą to nie wiadomo
        czy hyłabym zdrowym dzieckiem. Boję się,że przy cięzkim porodzie moje dziecko
        dostanie wylewu albo będzie niedotlenione. Ja bardzo się boję urazów
        okołoporodowych.
        • bociek77 Re: cc Toruń 11.05.07, 09:48
          rozumiem twoje lęki
          mi jeszcze będąc w ciąży mówiono że moje dziecko może być niedotlenione (leżałam
          na nadciśnienie, podwyższony hematokryt) co parę dni robiono mi dopllera żeby
          sprawdzić przepływy na szczęście wszystko skończyło się dobrze
          lekarze na bielanach moze i zwlekają z podjęciem decyzji o cc ale jeżeli są
          wskazania (ułożenie pośladkowe, łożysko przodujące, albo nadciśnienie ze
          zmianami ocznymi itd) to zawsze ją wykonują
          ja nie namawiam cię na sn napisałam tylko o tym jak ja to widzę
          życzę powodzenia dla cibie i maluszka pozdrawiam
          • barbie26 Re: cc Toruń 11.05.07, 10:20
            w dodatku mam tak samo szczupłą siostrę, która ma jakieś wąskie kości miednicowe
            i rodziła w innym mieście. Od samego początku lekarz powiedziła jej ,że musi
            mieć cc. Mi miednicy nikt nie mierzył sad Siostra miała przepisowe 3 usg, ale
            potem chciala rodzić w innym szpitalu i musiała miec jeszcze usg aktualne, na 3
            tygodnie przed porodem zrobili jej usg i okazało się,że ma bardzo mało wód
            płodowych. I natychmiast wzieli ją na cc,do tego szpitala do którego chodziła od
            początku( nie do tego oddalonego o kilkadziesięt km, bo by nie zdążyła). Gdyby
            nie miała ostatniego usg i zwlekaliby z porodem do terminu porodu mała byłaby
            niedotleniona! Boję się porodu bez lekarza, ponieważ zbyt wiele porodów w mojej
            rodzinie bylo ciężkich. Mam kuzyna z porażeniem mózgowym,m kolezanki mała
            dostała wylewu podczas porodu. Nie wyobrażam sobie rodzić tylko z położną. Która
            będzie uważać ,że mam urodzić i będzie nade mną stać 10, 15,20 godzin.
            Wiadomo,że podczas cc dziecko nie męczy się.
          • barbie26 Re: cc Toruń 11.05.07, 10:22
            gdybym wiedziłą ,że mój poród nie będzie cięzki to mogę rodzić sn, ale nie wiem
            jak będzie, czy maluch nie będzie potrzebował pomocy? Dlaczeggo w XXI wieku mam
            rodzić jak zwierzę?!
            • bociek77 Re: cc Toruń 11.05.07, 10:31
              powinnaś o tym wszystkim powiedzieć lekarzowi prowadzącemu
              co do braku lekarza przy porodzie - zjawia się natychmiast jeżeli stwierdza się
              jakieś nieprawidłowości, co do usg to poproś o zlecenie ci dodatkowych badań bo
              w końcu twój spokój jest najważniejszy
              jeszcze żeby być do końca obiektywnym
              minusy sn
              straszny ból przy skurczach, trochę to trwało bo wody odeszły mi przeszło dobę
              wcześniej zanim urodziłam, młoda trochę mnie porozrywała, no i zszywanie też nie
              było przyjemne
              nie wiem jak to jest przy cc ale po sn położyli mi młodą na 2 godziny na brzuch
              i to były dla mnie najpiękniejsze chwile w życiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka