Dodaj do ulubionych

CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził ?

02.08.07, 14:33
Mam planowany poród w CSK i mieszane uczucia. Jestem ciekawa opinii ostatnio
tam rodzących. Może jest ktoś na forum?
Obserwuj wątek
    • kaaszka1 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 03.08.07, 20:42
      hej, ja również mam zamiar rodzić w CSK. Dwa tygodnie temu leżałam tam na
      patologii ciąży i miałam okazję poprzyglądać się co nieco i muszę stwierdzić,
      że wszystko wydawało mi się w porządku, personel sympatyczny, na opiekę nie
      mogłam narzekać. Dlaczego Ty masz mieszane uczucia?
      • alka233 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 06.08.07, 15:01
        hej, poród mam planowany na koniec września, słyszałam wiele negatywnych opinii
        na temat personelu kliniki ale wiem że nie zawsze można im w 100 % wierzyć,
        wiem że porodówka dla Klinik I i II jest wspólna ale co potem są osobne sale
        dla każdej z klinik? Nie wiem też czy lepiej opłacić wcześniej położną / Masz
        może jakieś spostrzeżenia? Będę wdzięczna ....
        • adarn Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 07.08.07, 09:40
          Hej, ja rodziłam tam w listopadadzie na I oddziale. Porodówka jak
          dla mnie to porażka. Nie wiem za co nazywają się szpitalem
          przyjaznym matce i dziecku. Aktywny poród tam to fikcja. Potem są
          osobne sale dla I i II. Tam przynajmniej na I większośc jest bardzo
          miła i pomocna. Nie mogę tego za to powiedziec o paniach z
          noworodków. Tak ogólnie to zostawili mi łożysko, które niby było
          wyskrobane po porodzie i szew mi podobno też poszedł. Po tygodniu
          znalazłam się tam ponownie i nie obeszło się bez operacji. Rozumiem,
          że zawsze można liczyc się z komplikacjami ale 2 w jednym czasie to
          jakoś dziwnie.
          • majkkaa4 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 08.08.07, 11:21
            witam

miałam rodzić na ligocie, ale w tym momencie był szpital zamkniety,
            bo na porodówce wyhodowali sobie jakiegoś grzybka. Cieszę się, że
            tam nie rodziłam. polecam raciborską
            • alka233 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 09.08.07, 13:51
              dziewczyny jest ktoś jeszcze?
              • tolka11 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 09.08.07, 15:06
                Pięć tygodni leżałam parę miesięcy temu na II. najpierw na
                patologii, potem urodziłam. Oj, naoglądałam się. Faktem jest, że
                większość ma tam swojego lekarza i to on dba o pacjentkę. tam jest
                straszny przerób, bo przyjmują najtrudniejsze przypadki9 z całego
                regionu. Ale nic złego o nich nie powiem, czasem tylko trzeba pytać,
                bo sami nie mówią. Oczywiście byłam tam z trudną ciążą, pierwszą
                taką u nich od 10 lat. Mała jest zdrowa. O porodówce dziewczyny
                mówiły nieźle [te, które rodziły jak leżałam], ja się nie wypowiem,
                bo miałam cc i na porodówce od znieczulenia do przejścia na salę
                byłam 70 minut. Nawet te z noworodków spominam nieźle, może dlatego,
                że były tak przejęte moim dzieckiem, że na polecenie lekarki
                przywoziły mi je do sali nawet na łóżku do fototerapii. W sumie
                rodziłam dzieci w 3 szpitalach i jesli miałabym jeszcze kiedykolwiek
                trafić to tylko tam. oczywiście są minusy, ale przecież to nie
                szpital idealny. poza tym jako klinika mają doskonały sprzęt.
                • tolka11 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 09.08.07, 15:08
                  I jeszcze: dla I i II są osobne sale, jedynka jest mniejsza, to
                  tylko kilka sal przy noworodkach, większość odzdziału zajmuje II.
                  • alka233 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 12.08.07, 13:30
                    Tolka, dzięki za info. jeśli możesz to napisz co trzeba tam zabrać
                    ze sobą. Czy sale I i II bardzo się różnią od siebie? Miałaś swojego
                    lekarza? Z góry dzięki
                    • tolka11 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 13.08.07, 11:54
                      I ma 3 albo 4 sale, z łazienkami, bardzo ładne. II ma kilkanaście
                      sal łazienki są na korytarzu, mnie to specjalnie nie przeszkadzało.
                      Większość lekarzy jest oczywiście na II. Dla siebie podkłady
                      poporodowe, podpaski po porodzie [Bella] [wszystko jest tam w
                      aptece], szare mydło, koszule, majtki jednorazowe, sztućce. Dla
                      malucha: pampersy, chusteczki dla niemowląt, ubranka, rożek, kocyk,
                      krem F18 [takiego wymagają], mleczko jednorazowe w butelkach [jest w
                      apece na dole razem ze smoczkami], warto mieć ze 2 butelki tego
                      mleczka, bo jak jest coś z pokarmem albo z mamą to nakarmią malucha.
                      Jest kuchnia, lodówka - dostępne. Dziecko jest zabierane mamie na
                      badania i do mycia [wielkie słowo - myją chusteczkami dla
                      niemowląt!]. Jeśli mąż rodzi z tobą to przy wejściu 30 zł za zestaw
                      [ubranko do porodu].
                      Ja miałam swojego lekarza, bo byłam tzw trudnym przypadkiem, ale
                      zajmowała się mną pani ordynator, bo taka była przejęta.
                      Ja mi się jeszcze coś przypomni to napiszę. Chyba, że masz jeszcze
                      jakieś pytania.
                      • alka233 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 13.08.07, 18:48
                        Dziękuję Ci bardzo za info. To mój pierwszy raz i trochę panikuję no
                        i najmłodsza juz nie jestem. Będę rodzić z mężem, słuszałam że nie
                        trzeba tego jakoś wcześniej uzgadniać? Mój lekarz już nie pracuje w
                        CSK i zastanawiam się czy warto opłacić położną ? Czy spotkałaś się
                        może z dr Drosdzol lub dr Zdunem? Jeśli masz jeszcze dla mnie jakieś
                        wskazówki będę b. wdzięczna. Mam nadzieję że z Tobą i dzieckiem
                        wszystko jest OK.
                        • adarn Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 13.08.07, 21:34
                          Mój poród odbierał dr Zdun przy kolejnym czyszczeniu pod narkozą już
                          tylko asystował. Moja córeczka urodziła się z wadą wrodzoną. Ja nie
                          mogłam liczy na współczucie tak jak koleżanka. Panie na noworodkach
                          nawet nie umiały jej karmic. Są rózne położne. Ostatnie 30 min
                          mojego porodu odbierała pani Kasia. Młoda dziewczyna z wielkim
                          sercem. Życzę Ci aby też ona odbierała Twój. Z tego co rozmawiałam
                          to ligota stała się prywatnym szpitalem dla lekarzy i z rozmowy z
                          pacjentkamu większośc miały lekarzy prowadzących z tamtąd.
                          • tolka11 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 14.08.07, 08:25
                            Z obydwoma się zetknęłam, jak już pisałam leżałam tam 5 tygodni więc
                            poznałam wszystkich. Sympatyczni lekarze. Ale przy porodzie sn [mam
                            2 za sobą] tak naprawdę liczy się położna, bo to ona spędza z tobą
                            większość czasu.Możesz przejść się na porodówkę, poprosić panią
                            Kasię [faktycznie świetna osoba i położna i porozmawiać z nią].
                            Adarn ma rację, tam są głównie pacjentki lekarzy lub przywiezione na
                            cito trudne przypadki. Z rodzeniem z mężem nie ma żadnych problemów,
                            mój był przy cc.
                            Właściwie nie wiem czemu na noworodkach tak się przejęli moją córką
                            i traktowali ją i mnie tak super. Łut szczęścia? Mała jest zdrowa,
                            rozwija się normalnie.
                            • tolka11 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 14.08.07, 08:29
                              Adarn, a kiedy rodziłaś? Bo ja leżałam od 13 listopada na II.
                              I jeszcze coś: większość dziewczyn, z którymi rozmawiałam [a które
                              były na I wcześniej] wolały II. Bo więcej lekarzy, lepszy przepływ
                              info no i szybciej wypisują. Zdarza się, że po cc już w 3 dniu.
                              Widziałam to wielokrotnie na własne oczy.
                              • adarn Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 14.08.07, 09:20
                                Byłam tam ze skierowaniem 18 listopadasmile Ale nie było miejsca na
                                patologii więc dali mnie na porodówkę. Ponieważ miałam tam spac na
                                łóżku ala koń do badań to o 2 w nocy zaczełam rodzic. Nie ma to jak
                                siła persfazji. Na I nie ma w pokojach łazienek. Są na korytarzu też
                                i pozostawiają wiele do życzenia. To co mi się nie podoba na Ligocie
                                też, że nie uczą nic przy dzidziusiu, nic nie pokazują tak jak w
                                innych szpitalach. Mnie kazali przychodzic do noworodków i karmi
                                małą na siedzącą i trzymac ja w pozycji prawie pionowej. Nie wiem
                                jak można oczekiwa tego gdy miałam tak zdewastowane krocze, że nawet
                                tam dojśc nie mogłam. Nie przyszedł do mnie żaden specjalista aby
                                opowiedziec coś więcej o wadzie mojego dziecka. Dobrze, że
                                wiedzieliśmy o tym już w ciąży bo gdyby nie to, to nie wiem. MNie
                                nawet nie powiedzieli, że nie całe łóżysko wyszło i że usuwali
                                resztki instrumentalnie. Wybrałam Ligotę ze względu na moją dzidzie
                                licząc, że tam będzie miała najlepszą opiekę i nauczę się jak ją
                                pielęgnowac bo przy tej wadzie to istotne. Nie dowiedziałam się nic.
                                Plusem I jest, że sale są dwuosobowe anie chyba 6 jak na II odziale.
                                Dziękuję Bogu, że poród miała szybki i całkiem przyjemny ale na
                                pewno nie było to za sprawą opieki na porodówce. Zapomniano nawet
                                zrobi mi lewatywy o środkach przeciwbólowych to mogłam zapomniec.
                                Moje krocze dochodziło do siebie 3 miesiące - ja o wiele dłużej.
                                • tolka11 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 14.08.07, 10:32
                                  Łał, no to faktycznie. Ale wiesz na II przynoszono dzieci i siostry
                                  poproszone świetnie prezentowały jak się nimi zajmować. A co do
                                  łazienek, no to czeski błąd. Jakoś tak niefortunnie mi się wbiło w
                                  pamięć. Na II sale są od 1 do 4 osobowych. 6 osobowe tylko na
                                  patologii. Łazienka jedna super, a druga taka sobie. Fakt, na II
                                  pani ordynator pilnowała, zeby info z noworodków było pełne. W tej
                                  kwestii mamy nie miały większych zastrzeżeń.
                                  A 18 XI był wysyp porodów, patologia miała tylko jedną salę i
                                  faktycznie nie było gdzie kłaść.
                                  No i środki przeciwbólowe od wyjścia z porodówki dostawałyśmy w
                                  takim nadmiarze, że z części zrezygnowałam.
                                  Ale cc wspominam jako koszmar, rana się zainfekowała i częściowo
                                  pękła i długo zarastała [3,5 m-ca]. Ale to akurat pech.
                                  A jak twój maluszek? Mam niepełnosprawnego syna, więc doskonale wiem
                                  jaką gehennę trzeba przejść w służbie zdrowia, żeby pomóc dziecku.
                                  Powodzenia.
                                  • alka233 Re: CSK Katowice Ligota -kto ostatnio tam rodził 14.08.07, 15:57
                                    Dziękuję dziewczyny. Widzę że lekko nie będzie. Zdecydowałam że
                                    pójdę na porodówkę i spróbuję dogadać się z położną p. Kasią. Mam
                                    jeszcze pytanie czy studenci są uciążliwi w CSK?
                                • agunek1 do adarn 14.08.07, 15:40
                                  Sorki, ale chciałam zapytać z jaką wadą urodziło się Twoje dziecko?
                                  Czy w szpitalu od razu miałaś konsultacje u specjalisty?
                                  • adarn Re: do adarn 14.08.07, 15:56
                                    Hej Agunek1, dobrze mnie kojarzysz. Moja córka urodziła się z
                                    obustronnym rozszczepem wargi i podniebienia. W szpitalu nie miałam
                                    żadnych konsultacji.
                                    Powiem tak jeśli jest się pacjentką profesora z I to polecam tam
                                    rodzic jak najbardziej. On wszystkiego pilnuje w miare i nikt nie
                                    podejmie żadnej decyzji względem jego pacjentki bez pytania. Ja
                                    zbierałam na opeacje dla dziecka więc żal mi było dawac 200 i nawet
                                    ponad za 1 wizytę.
                                    • agunek1 Re: do adarn 14.08.07, 17:08
                                      Skoro wykonywane są na Ligocie tego typu operacje to myślałam, że od
                                      razu są tam konsultacje specalistyczne.
                                      Dobrze że rodziłam Olcię na Raciborskiej, tam przynajmniej na
                                      początku dbano o to żebym odpowiedno karmiła małą.
                                      • tolka11 Re: do adarn 14.08.07, 17:45
                                        Operacje dzieci są wykonywane w GCZDiM, a to zupełnie inny szpital.
                                        Specjaliści z tych szpitali ze sobą nie współpracują. A profesor o
                                        którym mowa jest szefem całej ginekologii i położnictwa [dwa
                                        piętra], na każdym oddziale oprócz tego jest ordynator. A wizyta u
                                        prof S. kosztuje 250 zł.
                                        • tolka11 Alka 14.08.07, 17:47
                                          powodzenia. To naprawdę da się przezyć. Będzie dobrze.
                                        • agunek1 Re: do adarn 14.08.07, 19:18
                                          Ale odległość między tymi szpitalami jest niedaleka, a szkoda że ze
                                          sobą nie współpracują tylko zawoza dzieci karetką do Zabrza do
                                          ortodony (a chirurg który operuje, dziecka nie widzi).
                                          • adarn Re: do adarn 14.08.07, 19:35
                                            Mojej córki nie zawieźli do Zabrza, nawet nie padła taka propozycja.
                                            A co do współpracy to pewna na pewno jest z Centrum- przecież
                                            przewożą tam wcześniaki, z którymi nie mogą sobie poradzic ze
                                            względu na brak odpowiedniego sprzętu czy też bardzo cięzkie
                                            przypadki. A czy ordynatorką jest pani co nazwisko zaczyna się na K?
                                            Nie pamiętam jak dokładnie się nazywała. To ona mnie operowała i
                                            całkiem fajna kobieta. Była bardzo delikatna jak mnie badała
                                            ginekologicznie 5 dni po porodzie (to było już wtedy drugie badanie)
                                            zanim mnie do domu wypuścili ....i miało by dobrze.
                                            • tolka11 Re: do adarn 14.08.07, 22:02
                                              Tak ordynatorką jest dr Kubica. A wczesniaki zawożą tam, gdzie jest
                                              miejsce. Przy mnie zawozili do: Zabrza, Bielska, Jastrzebia Zdroju,
                                              Będzina, Opola. W GCZMiD są tylko 4 miejsca dla wcześniaków. W ciągu
                                              5 tygodni tylko kilka [na kilkanaście jak nie więcej] wcześniaków
                                              trafiło do Centrum.
                                              • agunek1 Re: do adarn 15.08.07, 13:13
                                                Mnie chodzi o to, że mając pod ręką specjalistów zajmujących się
                                                takimi przypadkami, nie współpracują ze sobą na zasadzie zwykłych
                                                konsultacji (trwa to przecież krótko - do kilkunastu minut).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka