carolinecat św. Zofia 10.12.08, 20:16 1) nazwa szpitala - ŚW. ZOFIA 2) data porodu - 6.12.2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 1000 8) ilu osobowa była sala poporodowa? LEŻAŁAM Z BRAKU MIEJSC NA ODDZIALE GINEKOLOGICZNYM - SALA BYŁA 5-OSOBOWA, ALE STANDARDOWO SĄ 2,3-OSOBOWE 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE DOTYCZY 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka)SPORADYCZNIE 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) TAK 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) TAK, WANNA 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE WIEM 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) DOWOLNA 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE DOTYCZY 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? TAK - DRABINKA, PIŁKA 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? 2 GODZINY 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? SZPITAL PROPAGUJE KARMIENIE PIERSIĄ, ALE DOKARMIANIE MIESZKANKĄ JEST MOŻLIWE 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) DOKARMIANIE JEST MOŻLIWE, ALE TYLKO SONDĄ LUB STRZYKAWKĄ 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO WAŻENIU (OK. 20 MINUT) 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE, ŻELAZNA NIE JEST SZPITALEM KLINICZNYM 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE WIEM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TYLKO I WYŁĄCZNIE 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? PROWADZIŁABYM CIĄŻĘ U LEKARZA PRACUJĄCEGO W SZPITALU 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE, WSZYSCY ZACHOWYWALI SIĘ Z WYCZUCIEM 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie SZPITAL JEST PRZEPEŁNIONY, ALE ZAPEWNIA FANTASTYCZNĄ OPIEKĘ, RODZĄCA JEST TRAKTOWANA PO LUDZKU I Z SZACUNKIEM Odpowiedz Link Zgłoś
uleczka4 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 11.12.08, 21:30 1) nazwa szpitala- INFLANCKA 2) data porodu 18.08.08 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? na sali wieloosobowej jest kilka łóżek porodowych przedzielonych cienkimi ściankami i parawanami. Mi to nie przeszkadzało 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 600 PLN 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 OSOBY 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) nd 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? OK POŁOWĘ CZASU (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) nie wiem 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) tylko, gdy rodzi sie w sali jednoosobowej (porody rodzinne) 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE WIEM 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) SUGEROWANA LEŻĄCA 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt BEZPŁATNE 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) tak, ale to nie ma znaczenia 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE MIAŁAM LEKARZA PROWADZĄCEGO 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? PIŁKA I WOREK TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? okolo 10 minut, nie wiem, nie patrzyłam na zegarek 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) jesli istnieje taka potrzeba - dokarmianie przez rurki przyczepione do piersi (nie wiem jak to sie nazywa fachowo, ale wydaje mi sie całkiem OK. Dziecko ma w pysiu i pierś i rurke z mleczkiem) 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? ZA CHWILKĘ 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) uczestniczyła przemiła studentka. Bardzo mi pomagała 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NA PROŚBĘ 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE WIEM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK,z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? NIE DOTYCZY 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK,na sali jednoosobowej. Przy zgodzie innych rodzących, również w sali wieloosobowej 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? PŁACI SIĘ ZA SALĘ 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE BYŁ 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMI 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Ja byłam b. zadowolona. Wiecie, co? ja wiem, ze zdarzaja sie okropne sytuacje, niemili lekarze, czy położne, ale czasami to same "pacjentki" przesadzają. Znajoma znajomej jest skrajnie niezadowolona. Miala oplacony porod rodzinny, sale oddzielna. I opowiada, ze bylo koszmarnie (NIE PISZE O SAMYM PORODZIE!). Ja niczego nie opłacałam, sala wieloosobowa. I było OK. I jeszcze jedno - mój chłop pojechał do szpitala jakiś tydzień po naszym wyjściu, żeby lekarz wpisał wyniki badań do książeczki zdrowia naszego synka. Pielęgniarka była zdziwiona, że ja byłam zadowolona. Powiedziała, że zdarzają się takie mamuśki, co wołają pielęgniarkę, żeby im dzieci przewinęły, bo one się brzydzą!!! no, nic. POWODZENIA, DZIEWCZYNY! TAK, CZY INACZEJ - TO NAJPIĘKNIEJSZA CHWILA W ŻYCIU! Odpowiedz Link Zgłoś
karimatama Żelazna porod 10.12.2008 18.12.08, 13:53 1) nazwa szpitala SW. ZOFII NA ZELAZNEJ 2) data porodu 10.12.2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej TAK 4) miałyście opłaconą położną? NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1-OSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 800 8) ilu osobowa była sala poporodowa? LEZALAM NA PORODOWCE, W DWUOSOBOWEJ - BRAK MIEJSC) 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE DOTYCZY 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)NIE DOTYCZY 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) U MNIE SPORADYCZNIE (BYLO WSZYTSKO W NORMIE, ALE TO PEWNIE ZALEZY OD ZAGROZENIA DZIECKA ) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE WIEM, JA LEZALAM I CHCIALAM LEZEC 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) TAK, ALE NIE KORZYSTALAM 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE WIEM 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) DOWOLNA LUB SUGEROWANA NAJLEPSZA DLA OCHRONY KROCZA MAMY 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 ZŁ 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NIE PAMIETAM, NIE LICZYLAM CZASU ALE NA DLUGO 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? NIE WIEM, DLA MNIE TO BYLO NATURALNE, ZE KARMIE PIERSIA, WIEC NIE WIEM JAK BY BYLO GDYBYM NIE CHCIALA. 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE WIEM, NIE SADZE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) NIE WIEM 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? TYLKO ZDAZYLAM WCHLONAC OBIAD 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE WIEM, NIE PRZYSZLO MI TO DO GLOWY, SPALISMY RAZEM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE, CZYSCIUTKO 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, Z WLASNEJ WOLI 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? BARDZO ZWRACAJA UWAGE NA TO, ZEBY PACJETKA BYLA POINFORMOWANA, CO OTRZYMUJE, NAWET DO ABSURDU ("PODAJĘ KROPLOWKĘ" PRZY PODAWANIU KROPLOWKI 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? NIE JEST TWIERDZACA, ALE OWSZEM, MOWIONO 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? ZDECYDOWANIE TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? PO DLUGICH STARANIACH BY WZMOCNIC SKURCZE PRZEZ RUCH, PILKE ETC. PRZEBITO PECHERZ PLODOWY. POZA TYM - NIE. 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? TAK. CENNIK W INTERNECIE NA STRONIE SZPITALA 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRALAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie SWIETNE POLOZNE, POLOZNA Z KTORA RODZILAM NAMECZYLA SIE OGROMNIE ZEBY CHRONIC MI KROCZE I BYC DO KONCA MILA I POZOSTAWIC DOBRE WSPOMNIENIA Z PORODU, POMIMO ZE JEJ NIE ULATWIALAM I NIE WSPOLPRACOWALAM ZBYTNIO ZA WYSILKI JESTEM NIESAMOWICIE WDZIECZNA. DOBRE JEDZENIE, MILY PERSONEL, CZYSTO, A OPIEKA NAD DZIECKIEM NIE JEST ZLA, JAK MNIE STRASZONO. MALY MIAL POWAZNY PROBLEM W PIERWSZYCH 24 GODZINACH I NATYCHMIAST SIE NIM ZAJETO. NIE WYOBRAZAM SOBIE RODZENIA GDZIEKOLWIEK INDZIEJ I POLECAM. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina_74 Orłowskiego 18.12.08, 15:04 > 1) nazwa szpitala ORŁOWSKIEGO (CZERNIAKOWSKI) > 2) data porodu MARZEC 2007 > 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK > 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) TAK > 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA > 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK > 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 500 > 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 4-OSOBOWA, ALE BYŁY TEŻ 6-OSOBOWE > 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE, ALE PODWYŻSZONY STANDARD JEST MOCNO WĄTPLIWY, POZA PRYWATNĄ ŁAZIENKĄ > 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) CHYBA 350 > 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? > (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy > od zagrożenia dziecka) OK POŁOWĘ CZASU > 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie) NIE WIEM, MIAŁAM PODŁĄCZONE TYLKO KIEDY LEŻAŁAM > 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) WANNA, W DRUGIEJ SALI BYŁ CHYBA PRYSZNIC > 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie) NIE WIEM > 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) NIE WIEM > 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE WIEM > 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK > 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 500 ZŁ > 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) NIE > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako? DRABINKI/PIŁKA > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NIE POŁOŻONO - PORÓD ZAKOŃCZONY CC > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) NIE DOTYCZY - PORÓD ZAKOŃCZONY CC > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, NA PROŚBĘ > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? TAK > 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie) TAK, NA PROŚBĘ MATKI, CHOĆ PIERWSZE KARMIENIE ODBYŁO SIĘ BEZ MOJEJ WIEDZY I ZGODY, PONIEWAŻ BYŁAM NA SALI POOPERACYJNEJ PO CC > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? OK PÓŁ GODZ PO CC NA CHWILĘ, POTEM PO OK 6 GODZ > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli) NIE > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIE PROSIŁAM O SPECJALNĄ POMOC, JEDNO "MYCIE" DZIECKA ROBIŁY PIELĘGNIARKI > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac? NIE PYTAŁAM > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE > 34) czy w łazience było brudno? NIE > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK > 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / > odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, PO UPOMNIENIU SIĘ > 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE > 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE > 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy > mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla > dziecka? - > 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim > cięciem? NIE > 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? NIE WIEM > 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? WYNAJĘŁA JEDNOOSOBOWĄ SALĘ POPORODOWĄ Z ŁAZIENKĄ > 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK, NA SALI OPŁACONEJ > 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? KOSZTUJE SALA > 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? TAK > 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NA BADANIU NA PATOLOGO PASTWIŁA SIĘ NADE MNĄ JAKAŚ LEKARKA, ŻEBY ZWIĘKSZYĆ ROZWARCIE, POTEM NA SALI PODODOWEJ PRZEBITY PĘCHERZ PŁODOWY I PODAWANA OXYTOCYNA > 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM, NIE PYTAŁAM > 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? SAMA WYBRAŁAM > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam > w ankiecie SZYBKO WYPISUJĄ DO DOMU, PO CC JUŻ TRZECIEGO DNIA BYŁAM WYPISANA, W PRAWDZIE Z ZAPALENIEM OSKRZELI ALE CO TAM, I TAK CHCIAŁAM JAK NAJSZYBCIEJ WYJŚĆ Odpowiedz Link Zgłoś
wake Bielański 18.12.08, 19:49 1) nazwa szpitala bielański 2) data porodu grudzień 2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) Teresa Kosińska 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 2 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? nie dot. 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) nie dot. 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? kilka razy na chwilkę, żeby skontrolować czy z dzieckiem wszystko ok. 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) tak 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) prysznic przez całą I fazę 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) nie 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) dowolna, sugerowana, sprzyjająca wykorzystaniu siły grawitacji 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) nie 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt nie brałam 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) tak 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? tak 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? na ok 10 min. 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) na prosbe 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) na prosbe tak 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? po ok 15 min 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) nie, nie było 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? nie 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? nie 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? nie 34) czy w łazience było brudno? nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) tak, z wlasnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? nie 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? nie 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? 0 zł 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? nie 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? wywołany przeze mnie - drink z olejkiem rycynowym 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? tak, nie wiem ile 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? tak, sama wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Bardzo polecam położną, z którą rodziłam moją córeczkę p. Teresę Kosińską. Kobieta niezwykle sympatyczna i ciepła, a przy tym wspaniały fachowiec. Jeżeli rodzić to tylko z tą położną. Aż mi szkoda, że już więcej dzieci nie planuję Odpowiedz Link Zgłoś
mamatrojcy szpital praski warszawa 21.12.08, 19:21 1) nazwa szpitala: Praski, Warszawa 2) data porodu: 16.12.2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) nie wiem, nie interesowałam się tym 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 2-osobowa, intymnie przedzielona. Tłumów nie ma, więc przez cały pobyt (4 dni) nie była zajeta przez 2 rodzące na raz. 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? ponoć jest sala rodzinna, kosztuje 100 zł z porodem rodzinnym. 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 2-osobowa lub płatna jedynka 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? tak 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 100 zł, polecam - sala ma łazienkę przy sobie, co jest istotne po cc 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) ja byłam około 0,5 h (czyli od chwili przyjścia na porodówkę), bo było zagrożenie zycia jednego z dzieci. Inne panie, rodzące sn chodziły swobodnie, bez ktg. 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) można 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) raczej nie 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) nie 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) nie wiem, miałam cc 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) nie wiem, ponoć zależy od położnej 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) tak, ale nie pracuje na porodówce 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? były piłki, nie korzystałam 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? po cc tylko pokazano, ale potem przynoszono czesto na salę pooperacyjną (po 2 h od porodu pierwszy raz) 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) nie 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? zachęcano 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) tak, pomagano, położna pokazała wszystkim paniom w sali 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) z własnej inicjatywy dokarmiano raz (5 ml) w nocy po porodzie, a potem na moja prośbę też na noc 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? po cc zostawiano na 1-2 h na sali pooperacyjnej kilka razy, a potem na ogólnej dostałam na stałe po 2 nocy 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) nie, nie wiem, czy w tym szpitalu uczesnicza w ogóle 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? bardzo, proponowały karmienie, przewijanie, a kilku kobietom także wzięcie na noc, gdy były bardzo zmęczone 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? tak 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? dla matek tak, dla dzieci nie 34) czy w łazience było brudno? nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) tak, z wlasnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? tak, kroplówkę, ale na moje pytanie od razu wyjasniono, co w niej jest 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? bez tego poinformowano o ewentualnych zagrożeniach, które okazaly się potem rzeczywiste 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? nie 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak, ale nie przy cc 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? 100 zł 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? na pooperacyjnej gości nie wpuszczano (choć zjawiali sie na 1-2 minutki), potem leżałam w 1-osobpwej, więc nie wiem 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? wybrałam jako 1 z 3, jak poród zaczął się w domu, pojechałam tam, bo był to najbliższy szpital 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie wrażenia są bardzo pozytywne, przez cały pobyt miałam kontakt z przemiłymi lekarzami, położnymi i pielęgniarkami. Co istotne - szpital nie jest oblegany, więc pracownicy maja czas dla pacjentki. Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: szpital praski warszawa 05.01.12, 11:19 Podpisuję się pod mamatrojcy. Rodziłam w Praskim w marcu 2006 i październiku 2007. Miałam dwa cc, teraz czeka mnie trzecia cesarka i tylko tam Polecam ten szpital. Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka18092008 Orłowskiego 22.12.08, 16:08 1) nazwa szpitala: ORŁOWSKIEGO 2) data porodu WRZESIEŃ 2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)TAK 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie?TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 500ZŁ 8) ilu osobowa była sala poporodowa? TRZY 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)TERAZ CHYBA 250ZL 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka)OK POŁOWĘ CZASU 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie)NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)NIE WIEM MIAŁAM OSTATECZNIE CC 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie)NIE WIEM MIAŁAM OSTATECZNIE CC 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)NIE WIEM MIAŁAM OSTATECZNIE CC 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)NIE WIEM MIAŁAM OSTATECZNIE CC 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie)TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 500 ZŁ 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)TAK > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)TAK > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)TAK > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako?NIE WIEM MIAŁAM OSTATECZNIE CC > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NIE DOTYCZY > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie)NIE DOTYCZY > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? SUGEROWANO > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie)TAK NA PROŚBĘ > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? TAK > 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie)JEŚLI MATKA NIE MA POKARMU PO CC TO DZIECKO JEST KARMIONE BUTELKĄ > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO 12 GODZINACH > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli)NIE NIE PRZYSZLI > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac? JEŚLI NA NEONATOLOGI BYŁA W PORZĄDKU POŁOŻNA TO ZABIERAŁA DZIECKO A MAMĘ WYSYŁAŁA NA KILKA GODZIN SPAĆ > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE > 34) czy w łazience było brudno? TAK > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK > 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / > odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)tak, po upomnieniu się > 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE > 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE > 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy > mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla > dziecka? > 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim > cięciem? NIE W MOIM PRZYPADKU REAKCJA BYŁA NATYCHMIASTOWA > 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK > 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC > 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK JEŚLI TO NIE JEST CC > 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC > 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? TAK SZCZEGÓLNIE W NIEDZIELE > 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? DOSTAŁAM OXYTOCYNĘ > 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? TAK 300 ZŁ > 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? SAMA WYBRAŁAM > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam > w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
arogancja72 Re: Orłowskiego 22.12.08, 16:27 1) nazwa szpitala - Św.Rodziny przy Madalińskiego 2) data porodu - 01.08.2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie?NIE KORZYSTAŁAM 7) ile kosztowała dopłata do tej sali?NIE WIEM 8) ilu osobowa była sala poporodowa?TRZYOSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie?NIE KORZYSTAŁAM 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG?ZALEŻY OD PACJENTKI I POŁOŻNEJ (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie)TAK ODŁĄCZAJĄ KTG NA PROŚBĘ RODZĄCEJ GDY CHCE WSTAĆ 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)TAK 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie)TAK 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)MIAŁAM CC 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)NIE WIEM 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie)TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 700ZŁ 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako?TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie?PO CC NA CHWILĘ NA POOPERACYJNEJ PRZEZ CAŁY CZAS 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie)NA POOPERACYJNEJ 25) czy nakłaniano do karmienia piersią?PRZY ISTOTNYCH PROBLEMACH NIE 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie)TAK Z WŁASNEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą?NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie)TAK NA POLECENIE NEONATOLOGA 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem?DZIECKO BYŁO CAŁY CZAS ZE MNĄ 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli)NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem?TAK BARDZO 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac?NIE KORZYSTAŁAM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych?NIE 34) czy w łazience było brudno?NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych?TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)TAK Z WŁASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu?NIE BYŁO TAKIEJ POTRZEBY 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat?NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem?NIE MIAŁAM WSKAZANIE ZE WZGLĘDU NA WADĘ WZROKU 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu?TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz?NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba?TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie?NIE WIEM 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa?TAK 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob?NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje?TAK CHYBA 1200ZŁ 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego?SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie BARDZO ŻYCZLIWY PERSONEL,INTERESUJĄ SIĘ PACJENTKAMI, POŁOŻNE ZAWSZE SŁUŻĄ POMOCĄ O KAŻDEJ PORZE. Odpowiedz Link Zgłoś
anaveronika Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 24.12.08, 00:14 1) nazwa szpitala OTWOCK 2) data porodu GRUDZIEN 2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej NIE WIEM 4) miałyście opłaconą położną? NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 3 STANOWISKA ODDZIELONE SCIANAMI 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? NIE WIEM 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? JA BYŁAM 20 MIN 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? NIE WIEM, ZA KROTKO LEZAŁAM BY MYSLEC O WSTAWANIU 13) I faza - można w wodzie? PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? WANNA BYŁA, ALE NIE MIALAM CZASU SIE ZASTANAWIAC 15) pozycja parcia NA PLECACH 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek NIE WIEM, MNIE NACIELI 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - NIE WIEM, ZA POZNO BYŁO 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek PIŁKA 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NA CHWILE 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? PO 2 GODZ NA ODDZIALE 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? NIE 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? TAK 28) czy dokarmiają dziecko butelką TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO 2 GODZ. 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE WIEM, ALE RACZEJ TAK 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? NIE DOTYCZY 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? MOZE BYM WZIEŁA ZNIECZULENIE 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE INTERESOWAŁO MNIE TO 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? PRZYWIOZŁA MNIE KARETKA 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie NA CZAS POBYTU W SZPITALU DLA DZIECKA POTRZEBNE SĄ TYLKO PIELUCHY I CHUSTECZKI NAWILZANE, UBRANKA I INNE KOSMETYKI SA SZPITALNE. ODWIEDZINY MOZLIWE OD 11 DO 19 PIELEGNIARKI REAGUJĄ NA PŁACZ DZIECKA I ZAGLĄDAJA NA SALE GDY DŁUZEJ PŁACZE Odpowiedz Link Zgłoś
dreamgirl79 Inflancka 27.12.08, 19:00 1) nazwa szpitala INFLANCKA 2) data porodu GRUDZIEN 2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej TAK 4) miałyście opłaconą położną? TAK 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1 0S - PORÓD RODZINNY 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 600 ZL 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 250/300 ZL W ZALEŻNOŚCI OD WERSJI 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? TO ZALEŻY, JA BYŁAM PODŁĄCZONA PRAWIE CAŁY CZAS 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? MOŻNA 13) I faza - można w wodzie? PRYSZNIC/WANNA 14) II faza - mozna w wannie? NIE 15) pozycja parcia NA PLECACH/PÓŁSIEDZĄCA 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek RACZEJ RUTYNOWO NACINAJĄ 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - ZA DARMO 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek PIŁKA/WORKI 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NA CHWILE 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? 2 GODZINY PO PORODZIE, NA SALI POPORODOWEJ 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? MOJA POŁOŻNA MI POMOGŁA 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE WIEM 28) czy dokarmiają dziecko butelką NIE WIEM JAK JEST TUŻ PO PORODZIE, ALE NA ODDZIALE POPORODOWYM, JAK DZIECKO TRACI NA WADZE PEDIATRZY WRĘCZ NAKAZUJĄ DOKARMIANIE 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO 2 GODZ (BO BYŁAM SZYTA POD NARKOZĄ) W TYM CZASIE DZIECKO BYŁO CAŁY CZAS Z TATĄ 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NA ODDZIELE POPORODOWYM NIE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE WIEM, ALE RACZEJ NIE 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka TAK, CZASEM Z WŁASNEJ INICJATYWY, A CZASEM TRZEBA BYŁO DOPYTAĆ O SZCZEGÓŁY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? NIE DOTYCZY 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? CHYBA TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? WYKUPIŁABYM SALE JEDNOOSOBOWĄ PO PORODZIE 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? PŁACI SIĘ ZA PORÓD RODZINNY 600 ZL 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? RACZEJ NIE, 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? TAK, OKSYTOCYNA I PRZEBICIE PĘCHERZA PŁODOWEGO 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? TAK, 50 ZŁ ZA GODZINE 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Zadziwiająca jest różnica personelu na różnych piętrach / oddziałach tego szpitala. Blok A - porody rodzinne - super, poród kameralny, wyjątkowa atmosfera, profesjonalne podejście personelu, położne na medal. Oddział patologii - podobne odczucia, począwszy od salowych po położne - super atmosfera, zawsze można liczyć na ich pomoc, wszyscy do rany przyłóż. Oddział poporodowy i porodowy niekomercyjny, piętro ostatnie - totalna przemiana. Nie wiem z czego to wynika, ale tam nawet salowe są niegrzeczne, opryskliwe i niemiłe. Położne podobnie - nieczułe i średniozaawansowane. Co ciekawe dyrektor szpitala bardzo szczyci się swoimi rankingami uprzejmości i pomocy personelu (porozwieszanymi na każdej ścianie) - nie wierzę, że wyniki są tak wysokie jeśli chodzi o piętro ostatnie. Opieka pediatryczna bez zarzutu, lekarze informują co się dzieje, a jeśli dopytasz - to szczegółowo wszystko wytłumaczą. Pielęgniarki z kolei z oddziału noworodków traktuja Mamy jak petentów, równie opryskliwe i niemiłe (oczywiście do wszystkich opisanych powyżej zdarzają się wyjatki, ale są to faktycznie tylko wyjątki). Ja średnio mogłam się odnaleźć na tym oddziale. Miałam poczucie, że zostałam totalnie sama i znikąd wsparcia i pomocy. Nie należę do osób szczególnie wymagających, zawsze jestem miła, cierpliwa i rozumiem, że każdy może mieć zły dzień.. Nie mniej jednak dla Mamy, która dopiero co urodziła swoje pierwsze dziecię - zderzenie tych pięter jest brutalne.. A nie potrzeba wiele, naprawdę, uśmiech, dobre słowo i poczucie bezpieczeństwa po porodzie chyba wystarczy, w końcu to nie prywatna klinika i nikt nie wymaga żeby każdy się szczerzył i nadskakiwał.. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkar6 Re: Inflancka 25.07.09, 12:04 Zgadzam się w 100% z ostatnimi uwagami dotyczącymi różnic w traktowaniu na różnych piętrach. Leżałam na patologii przez ok. 2 tyg (08.08)- położne i lekarze super!!!,nawet salowa P.Agnieszka do rany przyłóż!, miałam cc i tam zespół mnie operujący przemiły - Anastezjolog - rozśmieszający mnie i męża - trochę przerażonych całą akcją, również Pan Doktor, który mnie operował - niech mi wybaczy, już zapomniałam nazwiska ( a wypadałoby pamiętać ), miły i rzeczowy, położna dodająca otuchy, czułam się wśród Nich nie jak kolejny "przypadek", ale jak ktoś z Ich bliskich, którymi są żywo zainteresowani i zatroskani...Na sali pooperacyjnej również przemiłe osoby, delikatna i życzliwa położna z cierpliwością znosząca moje poszokowe paplanie, ale bajka kończy się z chwilą kiedy przychodzi po mnie ...nie wiem kto...ale z wózkiem i każe mi na niego wsiąść, żebym przemieściła się na górę...Ciągnie mnie obolałą(ból straszny), na siłę, do wstania, ja nie mam siły i sie trzęsę, a ona nic!!! niewzruszona, coś tam mamrocze. Na górze przepełnienie, ale to chyba nie tłumaczy faktu niejakiej obojętności wobec mnie i mojego dziecka i mojego bólu...ŻAŁUJĘ ŻE NIE WZIĘŁAM SALI POJEDYNCZEJ POPORODOWEJ!!! Nie miałam siły zająć się córeczką, męża wygonili wieczorem (a na płatnej sali mógłby być całą noc),miałam małą przy jednej piersi przez całą noc, nie miałam siły przekręcić się na bok, czy jakkolwiek poruszyć, również z powodu bólu, strasznie bolały mnie plecy od leżenia nieruchomo przez całą noc...Nikt nie zaglądał i się nie interesował. W efekcie na druga noc dałam córeczkę na noworodki, czego żałuję bo jak słyszałam rozpaczliwie płaczące dzieciaczki to sobie wyobrażałam moją...tęskniącą za mną, tej nocy także niewiele pospałam.Najlepsza była jedna pielęgniara, albo położna, nie wiem, która z wyższością stwierdziła , dając mi zastrzyk w już całkiem siny pośladek("zwijałam" się z bólu po nim - w miarę możliwości ruchowych) , że ona swoje dzieci rodziła naturalnie.Uznała widocznie, nie dopytując się mnie jak to było, że cc to moja fanaberia...A znalazła sie inna położna , która zrobiła mi taki sam zastrzyk ( p.bólowy)w innym miejscu i w ogóle nie bolało. Dzięki za tak cholernie bolące zastrzyki P.bólowe!!!! Konkludując - inny świat i radzę ZWŁASZCZA KOBITKOM PO CC : WEŹCIE SALĘ POJEDYNCZĄ kosztuje chyba 300zł, ale być może nie ucierpi dzięki niej Wasze karmienie naturalne dziecka ( moje ucierpiało, szybko już w szpitalu dokarmiano małą, bo laktacja nie pobudzona, dziecko było na oddziale noworodkowym).Pozdrawiam i życzę Wam i Waszym pociechom zdrówka i bezstresowych pierwszych dni po porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
thorper Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 10.01.09, 19:00 podnoszę temat, dawno nie aktualizowany Odpowiedz Link Zgłoś
karolina0710 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 28.04.09, 14:16 naprawde ciekawy wątek Odpowiedz Link Zgłoś
dorecha Madalińskiego 11.01.09, 11:57 1) nazwa szpitala - Św. Rodziny ul. Madalińskiego 2) data porodu - 8 czerwiec 2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)- tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)- nie, rodziłam z Małgorzatą Małek 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - dwu 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? -nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 400zł. 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - dwu 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? -nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) -nie wiem 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka)- ja byłam na jakąś godzinę, do urodzenia. 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - nie próbowałam 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)- prysznic 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - za dopłatą 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona jaka?)-dowolna 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)-nie wiem, rodzilam drugi raz 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie)-tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt -700 zł. 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)-nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)-nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)-nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - tak, drabinki, piłka ale nie było potrzeby. 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie?- okolo 2-3 godziny. 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie)-tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? -proponowano 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie)- tak, z własnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - nie wiem 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie)-nie, jeżeli już to strzykawką 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem?- nie zabierali jej wogóle. Mierzyli i ważyli przy mnie na sali porodowej. 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli)- nie, nie przyszli 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - nie prosiłam, ale kąpały i odpowiadały na pytania. 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac?- nie wiem 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych?- dostałam tylko jedną paczkę podkładów. Reszta we własnym zakresie. 34) czy w łazience było brudno?- nie czyściutko, sprzątane dwa razy dziennie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? -tak, nawet przy foto terapii 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)- tak z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu?-nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? -nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? -nie dotyczy 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - zdecydowanie tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz?- nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba?- tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - nie 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob?- nie, wywołanie się nie powiodło. Zaczełam rodzić sama, po dwóch dniach 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - sama wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie nie ma. Zyczę powodzenia wszystkim przyszłym mamom. To naprawde nie jest takie straszne. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
molly_bloom Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 15.01.09, 17:18 1) św. Zofii 2) data porodu - 07.01.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej TAK 4) miałyście opłaconą położną? TAK, ale "nasza" położna się rozchorowała i ostatecznie zastapiła ją Jeanette Kalyta 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1 osobowa 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 800 pln 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 osobowa 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) nie mam pojęcia 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? to zależy, ja byłam podłączona na początku przez 30 min, potem po podaniu oksytocyny, potem przy podaniu kolejnych dawek ZZO - za każdym razem na ok. 30 min. 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? NIE 13) I faza - można w wodzie? MOŻNA 14) II faza - mozna w wannie? MOŻNA 15) pozycja parcia sugerowana przez położną - ja parłam na boku, kucając przy drabinkach, a ostatecznie urodziłam na pół siedząco na fotelu zapierając się o położną i męża 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 pln 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? NIE, właściwie to ogóle nie było lekarza, lekarka dyżurna wpadła na chwilę tylko 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? 1,5 h 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK, bardzo 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? TAK, z własnej inicjatywy i do skutku 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką? butelką nie, jeśli jest taka konieczność to ewentualnie pokazują matce jak dokarmiać sondą przy piersi albo po 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? po porodzie??? po zbadaniu przez pediatrę, jakieś 15 minut 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK, bardzo 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE WIEM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka? TAK, pediatrzy są super, informują z własnej inicjatywy i pamiętają pacjentów 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? nie dotyczy 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK!!!!! 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? sama obecnośc - nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? TROCHĘ, bo na sali było dosyc ciasno i duszno, ale bez tragedii 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? podkręcany oksytocyną 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? TAK 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? sama wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie położne i pielęgniarki na oddziale poporodowym są świetne, pierwszej nocy zjawiały się same gdy tylko dziecko dłużej płakało, pomagały przystawiać do piersi, dopingowały do karmienia piersią, pokazywały jak pielęgnować, naprawdę dotąd jestem pod wrażeniem ich zaangażowania sam poród, mimo trudnej sytuacji (brak akcji skurczowej w pewnym momencie) poprowadzony bardzo sprawnie i po ludzku, znieczulenie dostępne na życzenie - już po 5 minutach zjawił sie anestezjolog Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakos85 do molly_bloom 15.01.09, 22:26 Czy ciężko było z miejscem na sali porodowej, gdy przyjechałaś do szpitala?? Odpowiedz Link Zgłoś
slawciak Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY - 01.02.09, 08:51 1) nazwa szpitala sw. Zofia Wawa 2) data porodu 21.01.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) tak - Joanna Radomska 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? rodzinna 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? w opcji z położną nalezy wykupic salę 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 800 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 2 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) nie dotyczy 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) sporadycznie - zależy od zagrożenia dziecka 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) nie wiem 0 nie wstawalam przy ktg 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) mozna - wanna 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) mozna - wanna 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) dowolna 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) nie 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) tak 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? tak - wszystkie powyzsze 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? 2h 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) tak - z wlasnej incjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) tak - na prosbe matki 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? pare minut 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) nie 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? tak, bardzo 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? nie wiem nie korzystaloam 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? nie 34) czy w łazience było brudno? nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) tak wyczerpująco i z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? nie dotyczy 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? nie dotyczy 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? nic - bylo ok 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? doplata za salę do porodu rodzinnego - 800 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? nie 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? tak - info na stronie szpitala 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? sama 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie szpital czysty i zadbany, położne miłe i bardzo chętne do pomocy, nacisk na ochrone krocza i karmienie piersią POLECAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
k-k77 Re: porównanie warszawskich szpitali - SOLEC 01.02.09, 15:16 1) nazwa szpitala Szpital na Solcu 2) data porodu 26 stycznia 2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? NIE WIEM 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) PRAWIE CAŁY CZAS ZE WZGLĘDU NA MONITOROWANIE DZIECKA 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie)RACZEJ NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie)NIE WIEM 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)SUGEROWANA - NA SIEDZĄCO 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)NIE WIEM CZY RUTYNOWO, ALE NACIĘCIE MIAŁAM 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie)TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt NIE WIEM 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NA CHWILKĘ, BYŁO LEKKO SINE MUSIAŁO BYĆ SZYBKO ODSYSANE 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie)TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK , NA PROŚBĘ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie)TAK NA MOJĄ PROŚBĘ I W POROZUMIENIU Z PEDIATRĄ (NIE MIAŁAM POKARMU) 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO KILKU MINUTACH, SZYBCIUTKO 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli)NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? TAK 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)OPIEKA PEDIATRYCZNA JEST FENOMENALNA, MAMY SĄ BARDZO SZCZEGÓŁOWO INFORMOWANE O STANIE ZDROWIA DZIECKA, LEKARZ ODPOWIADA NA WSZYSTKIE PYTANIA 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE MIAŁAM CC 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? WZIĘŁABYM ZZO 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE BYŁO ODWIEDZIN, ODDZIAŁ BYŁ ZAMKNIĘTY ZE WZDLĘDU NA EPIDEMIĘ GRYPY 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? TAK, OXY 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? TAK , SAMA GO WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie FANTASTYCZNA OPIEKA NOWORODKOWA, OGROMNE PODZIĘKOWANIA DLA POŁOŻNEJ, PANI TERESY CYBULSKIEJ, TO DZĘKI NIEJ SZYMON PRZYSZEDŁ NA ŚWIAT CAŁY I ZDROWY Odpowiedz Link Zgłoś
0_lelum_polelum Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 13.02.09, 13:11 1) nazwa szpitala - Orłowskiego/Czerniakowska 2) data porodu - 01.02.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - JEDNO 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 500 zł 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 3 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)- 250 zł 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) - sporadycznie 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - raczej kazano mi leżeć 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)- jedna sala komercyjna porodowa ma wannę, druga prysznic, nie wiem jak sala bezpłatna 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - mnie od razu położono na fotel, ale i tak nie miałam siły na inną pozycję 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - to mój drugi poród i też zostałam nacięta, i to bardziej niż za pierwszym razem. Z obserwacji współtowarzyszek pobytu w szpitalu wydaje się, że tną wszystkie... 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - 650 zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - były drabinki, piłka i sako 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - tuż po porodzie na jakieś 10 minut, po ważeniu i mierzeniu około 2-3 godzin, następnie zabrano dziecko do kąpieli i przebrano w nasze ciuszki i od tej pory było ciągle ze mną 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - Tak, z własnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - w razie potrzeby, na życzenie matki 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - tak, na prośbę matki 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - około 10-15 minut 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - nie przyszli 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - TAK, to największy plus tego szpitala. Oczywiście na każdej zmianie inne pielęgniarki, ale w większości naprawde pomocne i życzliwe. Tylko kilka niesympatycznych wyjątków... 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - tylko po CC 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - niestety TAK 34) czy w łazience było brudno? - niestety TAK 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) - tak, z wlasnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? - nie dotyczy 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - nie dotyczy 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - zabralabym od razu rolkę papieru toaletowego i reczniki papierowe 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - akurat była wywieszka, że odwiedziny wstrzymane z powodu epidemii grypy, dlatego odwiedzających było mało i raczej przemykali się do sal. 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - NIE, postanowiono, że dadzą mi czas na rozkręcenie się akcji w sposób naturalny 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - przewieziono mnie z Madalińskiego, w którym podobno nie było miejsc 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie - największy plus szpitala to ludzie w nim pracujący. Zarówno przy porodzie, jak i podczas opieki nad dzieckiem, można było liczyć na pomoc personelu. Reagowano szybko, ludzie byli mili. Minusem są warunki sanitarne i lokalowe. Stare, wysokie łóżka szpitalne, brudne łazienki, kiepskie jedzenie. Można to wytrzymać, jak się leży 2-3 dni, natomiast ja po pobycie 8 dniowym miałam lekko dosyć. Ogólnie polecam. Zwłaszcza w porównaniu do mojego pierwszego porodu na Karowej uważam, że ten pobyt w szpitalu był dużo łatwiejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 13.02.09, 20:27 1) nazwa szpitala: Św. Zofii przy ul. Żelaznej w W-wie 2) data porodu: 28.02.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie): TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) TAK, Agnieszka Pilaszek 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1-osobowa 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? Pośrednio (płacił ubezpieczyciel) 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 800zł 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 1-osobowa o podwyższonym standardzie 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? Pośrednio (płacił ubezpieczyciel) 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 400zł 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka): Nie byłam podłączona ale ja przyjechałam w II okresie porodu i rodziłam 10 minut 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) Nie dotyczy 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) Nie dotyczy (przyjechałam w II okresie, ale ogólnie można) 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) Nie dotyczy 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - dowolna, ja parłam w kolankowo-łokciowej żeby było wolniej 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) Nie wiem, to drugi poród ale rutynowo nie tną 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) dostępne ale nie korzystałam 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600zł chyba 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) Tak 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) Nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) Nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? Była możliwość, nie korzystałam przez te 10 min. 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? na 2h 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) Tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? Nie nakłaniają ale zachęcają 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) Tak, pomagają 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? Na prośbę rodzica, ewentualnie na sugestię lekarza za zgodą rodzica, generalnie nie i rzadko 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) Nie, chyba, że matka chce. Jeśli trzeba dokarmiać proponują rureczkę po palcu lub piersi, ewentualnie pomagają w użyciu systemu SNS czy butelki Habermana 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? Cały czas było ze mną, oprócz mierzenia i ważenia po porodzie 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - nie pojawili się 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? Tak, bardzo chętnie 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? Nie wiem, nie oddawałam 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? Nie, ale leżałam na ponadstandardowej więc trudno o obiektywną oceną 34) czy w łazience było brudno? Nie, czyściutko 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? Tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) Tak, bardzo szczegółowo 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? Nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? Nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? - nie dotyczy 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? Nie dotyczy 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? Tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? Nic, wszystko poszło zgodnie z planem a nawet lepiej 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? Tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? Nic ale za salę jednoosbową płaci się 800zł 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - leżałam na 1 osobowej więc nie dotyczy 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? Nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? Tak istnieje ale nie korzystałam (jest w cenniku na stronie www szpitala) 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? Wybrałam go 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Bardzo polecam. Niesamowicie serdeczny personel, ogromne wsparcie w karmieniu piersią. Jak się nie jest na salach ponadstandardowych polecam zabrać własny miękki papier toaletowy, ręczniki, nakładki na toaletę i buteleczkę do podmywania się. Trzrba się przygotować na wędrówki z maluszkiem na noworodki do badań późnymi wieczorami. Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 17.02.09, 14:12 malwes napisała: > 1) nazwa szpitala: Św. Zofii przy ul. Żelaznej w W-wie > 2) data porodu: 28.02.09 malwes, czy na pewno rodziłaś w dniu, którego jeszcze nie było ? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Zelazna 17.02.09, 16:02 1) nazwa szpitala - żelazna - SW zofia 2) data porodu - 21.09.2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) tak, ale drogo jak.. 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? morelowa jedynka 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? tak 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 800 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 4-osobowa na ginekologii - lazienka w sali 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nie 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? kilka razy po pol godziny, godzine - na poczatku, potem po podaniu oxy, potem po podaniu znieczulenia 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) nie - nie dało sie nawet na siedzaco - czujnik sie przesuwal i musiałam lezec jeszcze pol godziny 13) I faza - można w wodzie? wanna - mozna, korzystałam ale krótko 14) II faza - mozna w wannie? nie wiem 15) pozycja parcia na samym poczatku powiedziałam ze chce jakos fizjologicznie, polozna zasugerowała drabinki a potem kolankowo-łokciowa na łozku porodowym 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) nie - skuteczna ochrona krocza 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600zl 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) tak - polecam - szkola magdy witkiewicz 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) nie - tylko polozna z dyzuru i tez nie caly czas 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? pilka, drabinki, materacyk na podłodze, chyba nie było worka sako, ale nawet nie pytałam 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? około 2 godzin 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? nie wiem, bo sama bardzo chciałam 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? na moja prosbe 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką na moja prosbe strzykawką z sondą - kilka kropel wystarczyło zeby sie dziecko uciszyło 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? ciezko mi powiedziec - pol godziny, moze godzine? 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? nie 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? tak 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? nie wiem 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? nie 34) czy w łazience było brudno? nie, ale smierdziało wigocią i pleśnią 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka po upomnieniu sie i zdawkowo 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? przebicie pecharza - ale po wyjasnieniach, wycofałam sprzeciw 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie, zawsze informowano 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? tak 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? nie wszystko przebiegało ok 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? dłuzej zwlekała z przyjazdem do szpitala, nie zgodziła sie na przebicie pecherza i kroplówke z oxy 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? za darmo 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? odrobine 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? wybrany i wymarzony Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: porównanie warszawskich szpitali - IMID 18.02.09, 18:05 > 1) nazwa szpitala IMID - KASPRZAKA > 2) data porodu 20.10.2007 > 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK > 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE > 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 3 > 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE > 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? NIE WIEM > 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 OSOBOWA > 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE > 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE WIEM > 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? > (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy > od zagrożenia dz PODŁOŃCZONO MNIE NA IZBIE PRZYJĘC' PRZEZ 10MIN, NA SALI PORODOWEJ JUŻ NIE > 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie) NIE WIEM > 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) NIC MI O TYM NIE WIADONO > 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie) ----- > 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) NA PÓŁ SIEDZĄCO - SUGIEROWANA > 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) TAK > 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK > 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600ZŁ > 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) NIE > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako? NIE > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? JAKIEŚ 3MIN > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? NIE, ALE PROPONOWANO > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? TAK, NA PROŚBĘ > 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie) NA PROŚBĘ MATKI > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO 20/30MINUTACH > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli) NIE BYŁO WTEDY STUDENTÓW > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIE BARDZO > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac? NIE SĄDZE ŻE BYŁABY TAKA MOŻLIWOŚC' > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? TAK > 34) czy w łazience było brudno? NIE, ALE SUPER CZYSTO TEŻ NIE > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK Z MATKĄ > 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / > odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK PO UPOMNIENIU SIĘ > 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE > 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE > 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy > mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla > dziecka? > 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim > cięciem? PORÓD SN----------- > 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK!!! > 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? BARDZIEJ WALCZYŁA BYM O SWOJE, TZN NIE DAŁA BYM SIĘ ZBYWAC' JAK CHIAŁABYM SIĘ CZEGOŚ WIĘCEJ DOWIEDZIEC' LUB O COŚ POPROSIC'. > 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK > 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC > 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? TROSZECZKĘ, KRĘPUJĄCA, ALE NIE PRZESADZAJMY. > 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE BYŁ > 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? JEST MOŻLIWOŚC' NIE WIEM ILE KOSZTUJE > 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? WYBRAŁAM SAMA > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam > w ankiecie > > > DZIĘKUJĘ w imieniu wszystkich, ktore maja TO jeszcze przed soba Odpowiedz Link Zgłoś
agullek Re: porównanie warszawskich szpitali- Inflancka 08.03.09, 16:08 1) nazwa szpitala - Szpital im. Krysi Niżyńskiej "Inflancka" Warszawa 2) data porodu - 4.03.2009r 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - RODZINNA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - NIE (ze wzgledu na remont szpitala, normalnie koszt 600 zł) 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 600 zł 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 4 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - NIE PŁACIŁAM 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - w tym szpitalu to koszt 300 zł / doba 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy - od zagrożenia dziecka) SPORADYCZNIE 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - TAK, choć wynik badania jest niemiarodajny 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - TAK 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - RACZEJ STANDARDOWA, ZBLIŻONA DO SIEDZĄCEJ 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - NIE WIEM 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - BEZPŁATNE 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - CHWILA NA PRZYTULANIE, POTEM SZYBKIE MIERZENIE I POTEM JUŻ CAŁY CZAS 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - TAK 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - TAK, NA PROŚBE MAMY LUB GDY DZIDZIUŚ TRACI NA WADZE 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - SZYBCIUTKO 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - TAK, ZA MOJA ZGODĄ BYŁA Z NAMI PRZEMIŁA I POMOCNA P. KINGA 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - NIE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - CHYBA ODPŁATNIE 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - NIE 34) czy w łazience było brudno? - NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) - TAK, PANI PEDIATRA MÓWIŁA WYCZERPUJĄCO, KIEROWAŁA NA BADANIA NAWET PRZY CIENIU WĄTPLIWOŚCI, ODPOWIADAŁA NA PYTANIA, POMAGAŁA W PROBLEMACH Z KARMIENIEM 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - NIE, UZYSKAŁAM ZAWSZE WYCZERPUJACE INFORMACJE O STOSOWANYCH LEKACH 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - NIE 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - ZDECYDOWANIE TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - JAK NAJBARDZIEJ 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - JEST UZNANE ZA JEDNĄ I TĘ SAMĄ USŁUGĘ CO JEDNOOSOBOWA RODZINNA SALA PORODOWA 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - RACZEJ NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - CHYBA TAK 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie - NASZ PORÓD TRWAŁ KRÓCIUTKO M.IN. DLATEGO, ŻE W I OKRESIE MOGLIŚMY ROBIĆ WSZYSTKO, CO POMAGAŁO ULŻYĆ W BÓLU, CZYLI ĆWICZENIA, CHODZENIE, BALANSOWANIE BIODRAMI, PIŁKA, PRYSZNIC, ITP. W FAZIE II PARŁAM W POZYCJI PÓŁSIEDZĄCEJ, ZASTOSOWANO OCHRONĘ KROCZA. PRZEZ CAŁY PORÓD MIAŁAM UCZUCIE, ŻE WSZYSCY PODCHODZĄ DO NAS Z NALEŻYTYM SZACUNKIEM I SYMPATIĄ. USZANOWANO RÓWNIEŻ NASZĄ INTYMNOŚĆ, PONIEWAŻ DO POKOJU NIE WCHODZIŁ NIKT NIEPOTRZEBNIE ANI PRZED, ANI PO NARODZENIU SYNKA. DODAM, ŻE W SZPITALU TRWA REMONT I NIE MOŻNA GO NIE ZAUWAŻYĆ. MIMO TO JA MIAŁAM BARDZO POZYTYWNE ODCZUCIA. WSZYSCY Z PERSONELU STARAJĄ SIĘ, ABY BYŁ ON DLA PACJENTEK JAK NAJMNIEJ ODCZUWALNY. JEDYNY MANKAMENT TO MAŁE SALKI PO PORODZIE, W KTÓRYCH TRUDNO PRZEJEŻDŻA SIE WÓZECZKAMI Z MALUCHAMI, ALE TO DROBIAZG. WSZAK PO DWÓCH DNIACH WYCHODZI SIE DO DOMU JAK WSZYSTKO JEST OK Z MAMA I DZIECKIEM. NA KONIEC JESZCZE, CHCĄC ROZWIAĆ RÓŻNE PLOTKI, JAKIE SŁYSZAŁAM POD IZBĄ PRZYJĘĆ NA DZIEŃ DZISIEJSZY NIKT RODZĄCYCH NIE ODSYŁAM NA DRUGĄ FAZĘ W NIEWIADOME REJONY SZPITALA. WSZYSTKO ODBYWA SIE NA TERENIE BLOKU PORODOWEGO "A", JEDYNE CO, TO PRZECHODZI SIE Z SALKI PRYWATNEJ DO PORODOWEJ (SZEROKOŚĆ KORYTARZA). ZE WZGLĘDU NA DUŻĄ LICZBĘ PORODÓW TEJ NOCY, KIEDY MY RODZILIŚMY, UDAŁO NAM SIE I RODZILIŚMY W NASZEJ SALCE, NA PROFESJONALNYM ŁÓŻKU, NICZYM PRYWATNY PORÓD )) POZDRAWIAM ŻYCZĄC LEKKICH PORODÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
cathinka76 Madalińskiego Szpital im. Sw. Rodziny 09.03.09, 15:23 1) nazwa szpitala - Sw. Rodziny ul. Madalińskiego W-wa 2) data porodu 3.03.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)TAK, A. BEBEL 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? CIĘCIE CESARSKIE 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? N/D 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 400 ZŁ 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 2, ALE ZE WZGLEDU NA NAWAL PORODOW PRZEROBIONA NA 4 OS. DZIEKI TEMU NIKT NIE LADOWAL NA KORYTARZU 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)N/D 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? CHYBA SPORADCZNIE 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE WIEM 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można MOZNA WSZYSTKO 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE WIEM 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)DOWOLNA Z TEGO CO SŁYSZAŁAM 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)NIE, KLADA DUZY NACISK NA OCHRONE KROCZA 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie)TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 700 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)NIESTETY NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? N/D 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NA POOPERACYJNEJ PO 40 MINUTACH 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) NA POOPERACYJNEJ, NA "ZABKE" 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? NIE, DLA MNIE BYLO TO OCZYWISTE AKURAT 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, SA B. POMOCNI 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? RACZEJ NIE SPOTKALAM SIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) NA POCZATEK STRZYKAWKA, POKARMEM MATKI - JESLI BRAK TO DOKARMIAJA SZTUCZNYM MLEKIEM ALE TO WYJATKI 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? OD RAZU JAK MNIE PRZYWIEZLI NA POOPERACYJNA 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? O TAK, BARDZO! 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE, NIA MA TAKIEGO ZWYCZAJU - ZRESZTA ZADNA MAMA NIE CHCIALA 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE - DAJA PODKŁADY, LAZIENKI W POKOJACH, PAPIER, RECZNIKI PAPIEROWE, MYDLO 34) czy w łazience było brudno? SPRZATANE 2 X DZIENNIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)TAK, Z WLASNEJ INICJATYWY, UDZIELAJA WYCZERPUJACYCH ODPOWIEDZI 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE, ZAWSZE INFORMOWANO I PYTANO O ZGODE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? NIE WIEM, MIALAM PLANOWE CC 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE, SAMI ZAPROPONOWALI MIMO, ZE CHCIALAM RODZIC SN 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? NA PEWNO 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC, BYLO B. DOBRZE 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC, LUB 170 ZŁ PRZY CC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE, ODWIEDZINY SA OD 15-19.00 I POLOZNE DBAJA, ŻEBY SIE NIKT NIE ZASIEDZIAL. SPORADYCZNIE POZWALAJA JESLI NP. POROD BYL CIEZKI I MAMA POTRZEBUJE WSPARCIA RODZINY 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? TAK - CENNIK NA STRONIE. JA NIE KORZYSTALAM BO TO ZBEDNE PRZY TAKIM ZAANGAZOWANIU PERSONELU 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? SAMA WYBRALAM > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie JEDZENIE, JAK NA SZPITAL TO KARMIA SUPER! Odpowiedz Link Zgłoś
hayet inflancka 09.03.09, 16:57 1) nazwa szpitala - inflancka 2) data porodu - 14 luty 2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) nie mialam 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 2 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nie dot. 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? nie dot. 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie?nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) nie dot 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) ok. polowe cxasu 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) tak 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)nie wiem 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) nie wiem 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) sugerowana lezaca 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) nie 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - darmowe 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)tak 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) tak, pod koniec 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? tak, pilki 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? nie pamietam dokladnie, ok 15 minut 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? nie, sama chcialam 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) tak x wlasnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą?nie wiem, ale chyba nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) tak, na prosbe matki 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? po ok 20 min. 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) nie bylo ich 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? nie 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? nei wiem 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? nie 34) czy w łazience było brudno? nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) tak z wlasnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? nie dot 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? nic nie placilam 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? nie 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? podanie oxytocyny 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? sama 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie polecam szpital Odpowiedz Link Zgłoś
magmailen Starynkiewicza 09.03.09, 22:31 1) nazwa szpitala STARYNKIEWICZA 2) data porodu MARZEC 2007 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) TAK 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA, SALE NIE SA ZUPEŁNIE OD SIEBIE ODDZIELONE - JEST PRZEŚWIT POD SUFITEM 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE MA TAM TAKICH SAL 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 1 i 2 OSOBOWA - O PODWYŻSZONYM STANDARDZIE 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? TAK 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 150 zł ZA SALĘ 2 OSOBOWĄ, 200 zł ZA JEDNOOSOBOWĄ 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) NIE BYŁAM PODŁĄCZANA, BO DOTARŁAM DO SZPITALA NA FAZĘ PARCIA 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE WIEM 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) JEST PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE MA WANNY 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) W MOIM PRZYPADKU NIE BYŁO CZASU NA WYBÓR POZYCJI PARCIA, RODZIŁAM PÓŁLEŻĄC NA FOTELU 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE WIEM, CZY RUTYNOWE, JA BYŁAM NACINANA 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? SĄ DRABINKI, PIŁKA, JA NIE KORZYSTAŁAM, BO NIE BYŁO CZASU 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NA CHWILĘ, POTEM ZABRANO DZIECKO NA BADANIE, W TYM NA BADANIE POZIOMU CUKRU DO GABINETU ZABIEGOWEGO, MĄŻ BYŁ Z MAŁYM CAŁY TEN CZAS 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) NA KORYTARZU PRZED SALĄ PORODOWĄ 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? NIE BYŁO TAKIEJ KONIECZNOŚCI, SAMA CHCIAŁAM KARMIĆ 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, MNIE CODZIENNIE PYTALI, CZY MAM JAKIEŚ PROBLEMY Z KARMIENIEM, POMAGALI PRZYSTAWIAĆ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) TAK - NA PROŚBĘ MATKI 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? ZARAZ PO ZAKOŃCZENIU SZYCIA, W CZASIE SZYCIA SYNEK BYŁ Z TATĄ 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) TAK, NIKT NIE PYTAŁ O ZGODĘ, ALE MI TO NIE PRZESZKADZAŁO 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE WIM, NIE PYTAŁAM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, INFORMUJĄ BARDZO SZCZEGÓŁOWO 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK, BĘDĘ TAM RODZIĆ ZA MIESIĄC 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? BĘDĘ PRÓBOWAŁA PRZEĆ W INNEJ POZYCJI, NIE ODDAM DZIECKA PO PORODZIE TAK SZYBKO 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? TAK, NIE WIEM ILE KOSZTUJE 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie SZPITAL WART WYBRANIA ZE WZGLĘDU NA ŚWIETNE ZAPLECZE DLA NOWORODKÓW (OIOM) I OPIEKĘ LEKARSKĄ DLA DZIECKA - JEŚLI COŚ SIĘ ZŁEGO DZIEJE TO NIE TRZEBA PRZEWOZIĆ DZIECKA DO SZPITALA LEPIEJ WYPOSAŻONEGO, BO WSZYSTKO JEST NA MIEJSCU. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszka108 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 18.03.09, 13:51 1) nazwa szpitala ul.Starynkiewicza Warszawa 2) data porodu 23.11.2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)nie- w listopadzie nie było takiej możliwości 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 3 boxy, miałam szczęście bo rodziłam sama 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 0 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 2 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? tak 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)150zł 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka)prawie cały czas 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie)mnie kilka razy położna odłączyła- toaleta, spacer 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) mogłam skorzystać z prysznica 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie)nie 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)dowolna, urodziłam w bocznej 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) była próba ochrony krocza- mały miał jednak dużą główkę i byłam nacięta 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie)tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)tak 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)tak 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? tak 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? 1/2min 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie)tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? mój wybór 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) tak, na prośbę 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) tak 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? od razu 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) nie przyszli 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? tak, po prośbie 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? nie 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? tak 34) czy w łazience było brudno? nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)tak, po upomnieniu się 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu?nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? nie 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? jeśli tam to wszystko to samo 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
greta118 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 22.03.09, 08:02 1) nazwa szpitala - IM. ORŁOWSKIEGO, W-WA 2) data porodu - 9.03.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE, NIE ZDĄŻYŁAM 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 500 PLN 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? CZĘSTO, RAZ NA GODZINĘ 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) PRYSZNIC - W MOJEJ SALI. jEST JESZCZE 1 SALA, W KTÓREJ JEST WANNA I TEZ MOŻNA 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE WIEM 15) pozycja parcia - PORÓD ZAKOŃCZYŁ SIĘ CC, WIĘC DO TEJ FAZY NIE DOSZŁAM 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - 650 PLN 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? TAK, WSZYSTKIE WYMIENIONE 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - CC, WIEC NIE POŁOŻONO TYLKO PRZYŁOŻONO PRZY GŁOWIE NA 5 MIN 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - NIE, 15 H PO PORODZIE 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK, ALE NIE MA TAM REŻIMU 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? TAK, POMAGAJĄ - NA POCZĄTKU Z WŁASNEJ INICJATYWY, POTEM TRZEBA PROSIĆ, ALE NIE MA PROBLEMU Z TĄ POMOCĄ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - JEŚLI NIE MASZ POKARMU TO DOKARMIAJĄ I DOPAJAJĄ 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z własnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - TAK, W ZALEŻNOŚCI OD PRZYPADKU CZY MA SIĘ POKARM 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? MĄŻ PRZYWOZIŁ KIEDY TYLKO CHCIAŁAM, A JAK JUŻ WSTAŁAM PO CC TO SYN BYŁ CAŁY CZAS ZE MNĄ 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? NIE WIEM, CHYBA TAK, ALE NIE MIAŁAM Z TY, PROBLEMU 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwość oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, żeby się wyspać? CC MIAŁAM WIECZOREM, WIEC CAŁĄ NOC BYŁAM BEZ DZIECKA, POTEM JAK SIĘ SPIONIZOWAŁAM, TO JUŻ NIE ODDAWAŁAM DZIECKA PIELĘGNIARKOM, WIĘC NIE WIEM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? CZASEM PAPIERU TOALETOWEGO I RĘCZNIKÓW PAPIEROWYCH 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka TAK, ALE W WIĘKSZOŚCI PRZYPADKÓW TRZEBA BYŁO SIĘ UPOMINAĆ. STARA METODA - JAK JEST WSZYSTKO oOK, TO CI NIC NIE POWIEDZĄ. 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? - 40) czy pomimo niepokojących sygnałów (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? RODZIŁAM DŁUGO, ALE NIE BYŁO NIEPOKOJĄCYCH OBJAWÓW, WIEC DO CC DOSZŁO PO 19H PORODU SN 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIE WIEM 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecność bliskiej osoby przy porodzie? BEZPŁATNIE 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? TROCHĘ TAK 46) czy poród był wywoływany? jeśli tak, to w jaki sposób? - BYŁ WSPOMAGANY OKSY 47) czy istnieje możliwość opłacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? TAK, W ZALEŻNOŚCI OD PORY DNIA - 200-0350 PLN 48) czy był to szpital, które same wybrałyście, czy przewieziono was do niego? MOIM WYBOREM BYŁ INNY SZPITAL, Z KTÓREGO PRZEWIEZIONO MNIE DO TEGO TYDZIEŃ PRZED PORODEM ZE SKIEROWANIEM NA INDUKCJĘ. LEŻAŁAM 2 DNI NA PATOLOGII, WYPISALI MNIE I POWIEDZIELI ZE OPIEKUJĄ SIĘ SWOIMI PACJENTKAMI, WIEC NA PEWNO JAK ZACZNĘ RODZIĆ TO MNIE PRZYJMĄ. DLATEGO TYDZIEŃ POTEM, JAK ODESZŁY MI WODY, POJECHAŁAM TAM I BEZ PROBLEMU ZOSTAŁAM PRZYJĘTA. 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie - MEGA FATALNE MIEJSCE DO ZAPARKOWANIA SAMOCHODU W OKOLICY SZPITALA Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_nadzieja Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 22.03.09, 14:59 > > 1) nazwa szpitala - Karowa > 2) data porodu - luty 2009 r. > 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - tak > 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - nie > 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - jednoosobowa > 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - nie > 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - nie dotyczy > 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - dwuosobowa > 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - nie > 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - nie dotyczy > 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? > (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy > od zagrożenia dziecka) - większość czasu > 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie) - tak > 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - prysznic > 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie) - nie dotyczyło mnie > 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - na łóżku porodowym > 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - nie dotyczy, drugi poród i bez nacięcia > 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - dostępne, ale nie mogłam skorzystać ze względu na przyjmowane leki > 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - tak - 400 zł > 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - tak > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - nie > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - nie > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako? - tak > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - ok. 5-10 minut > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - nie > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - nie ingerowano w to > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - nie wiem > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - nie > 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie) - na prośbę matki > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - od razu po badaniu > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli) - tak > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - nie > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac? - nic mi o tym nie wiadomo i nie widziałam, żeby ktoś korzystał > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - nie > 34) czy w łazience było brudno? - nie > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych? - tak > 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / > odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) - tak, po upomnieniu się > 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nie dotyczy > 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - tak > 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy > mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla > dziecka? - nie > 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim > cięciem? - tak, podano oxy mimo zaleceń do cc > 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - nie wiem > 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? > 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - tak > 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - nic > 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - tak > 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - oxy > 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - nie wiem, bo nie korzystałam > 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? - ze względu na moje dolegliwości musiał być ten Odpowiedz Link Zgłoś
busiala Re: porównanie warszawskich szpitali - IMiD 22.03.09, 16:04 1) nazwa szpitala - IMiD 2) data porodu - 11.03.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) -NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 3-osobowa, ale poprzedzielana murowanaymi ściankami, nie widziałam i nie czułam obecności innych rodzących 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - NIE WIEM 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) - cały czas 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - można, a nawet trzeba wstawać 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) -NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - rodziłam na stojąco, dopiero 2 ostatnie skurcze parte na łóżku porodowym w pozycji półsiedzącej 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - nie wiem czy rutynowe, mnie nacięli, ale taka była konieczność 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - są piłki i worek 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - ok. 5 minut 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - TAK, z własnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - strzykawką na prośbę matki 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - po ok.40 min. (jak tylko mnie zaopatrzyli) 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - nie 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - tak 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - może niekoniecznie wyspać, ale można na krótko oddać 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - nie 34) czy w łazience było brudno? -nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? -tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) -tak, z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? -nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? -podawano nazwy, które niewiele mi mówiły, ale byłam tak zmęczona, że nie dopytywałam 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? -tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? -wykupiłabym pojedynczą salę poporodową 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? -tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? -nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? -tak, bardzo 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? -nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? -nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
elektra13 Żelazna 24.03.09, 12:58 To było cesarskie cięcie więc odpowiadam tylko na pytania, które tego dotyczą: 1) nazwa szpitala - Żelazna 2) data porodu - 17.03, cc 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej - nie pytałam, opieka była super 4) miałyście opłaconą położną? - nie 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 3 osobowa 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - tak, udało mi się na taka załapać od drugiej doby 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - 500zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? - nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? - nie, zresztą nie chodziliśmy do żadnej szkoły rodzenia 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? - nie 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - z racji cc tylko mi synka pokazano owiniętego w ręcznik, ale od razu z sali operacyjnej pojechałam na poporodowa i od razu go tam dostałam 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? - na poporodowej, maksymalnie z godzinę po porodzie 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - bardzo pomagano ale jak był kłopot z pokarmem na początku to położna sama zaproponowała, żeby małego dokarmić 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? - tak, kilka różnych położnych sprawdzało jak sobie radzę, wiekszość z własnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - nic mi o tym nie wiadomo 28) czy dokarmiają dziecko butelką - strzykawką, najpierw mi to zaproponowała połozna bo miałam mało pokarmu a potem jeszcze kilka razy prosiłam o mieszankę i bez problemu mi przyniesiono 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - od razu po wyjęciu z brzucha zabrali go, potem mi czystego pokazali na minute i zaniesli do taty, jak wróciłam na sale poporodową to przyjechał do mnie razem z tatą 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? -nie, na Żelaznej chyba nie ma studentów 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - bardzo, wszystko pokazywały, pdwie pierwsze kapiele robiły położne, trzeciej doby spytały czy kąpie sama czy nadal one 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - nie wiem, nie chciałam 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - było pod dostatkiem 34) czy w łazience było brudno? - czysto 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - nie wiem 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka - tak, z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nie bylo sprzeciwu, nie były potrzebne interwencje medyczne 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - nazwę preparatu zawsze podawano, nie zawsze mówiono po co to, ale jak spytałam to zawsze wyjaśnili 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - cesarka była planowa 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - za każdą cenę TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - tak, ale mąż stchórzył 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - przy cc 200zł 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - troche tak, na szczęście to była tylko jedna doba, wolę intymność sali jednoosobowej 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - tak, nie wiem ile kosztuje 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - sama wybrałam i udało się że mnie zakwalifikowali do cięcia Odpowiedz Link Zgłoś
szczezuja-2 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 25.03.09, 19:14 > 1) nazwa szpitala Szpital im. Świętej Rodziny, ul. Madalińskiego > 2) data porodu 14.03.2009 > 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) Tak > 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) Nie > 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? Jednoosobowa > 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? Nie > 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - > 8) ilu osobowa była sala poporodowa? Dwuosobowa > 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? Nie płaciłam - standardowe sale poporodowe były pełne, więc położono mnie tam, gdzie było miejsce - do sali dwuosobowej > 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - > 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? > (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy > od zagrożenia dziecka) sporadycznie > 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie) nie > 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) tak > 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie) nie > 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) do momentu ukazania się główki dowolna, potem sugerowana leżąca > 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) nie, starano się chronić krocze > 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak > 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 700 zł > 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) nie > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) tak > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) nie > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako? tak > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? 10 minut - niezbędne było szybkie wykonanie łyżeczkowania, inaczej dziecko byłoby ze mną 2 godziny > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) tak > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? tak > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) tak, z wlasnej inicjatywy > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie > 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie) nie > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? tuż po wybudzeniu z narkozy > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli) tak, za moją zgodą > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? to zależało od pielęgniarki, niektóre pomagały, niektóre nie > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac? nie wiem > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? nie > 34) czy w łazience było brudno? nie > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak > 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / > odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) tak, z własnej inicjatywy > 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie > 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie > 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy > mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla > dziecka? > 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim > cięciem? > 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? tak > 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? nic > 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak > 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? nic > 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - > 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - > 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? nie wiem > 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? sama wybrałam > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam > w ankiecie świetna położna z dyżuru, wspaniała opieka podczas porodu, jeśli chodzi o pomoc pielęgniarek przy noworodku - bywało różnie, ogólnie wrażenia bardzo pozytywne, jeśli będę kiedyś ponownie rodzić - to tylko tam Odpowiedz Link Zgłoś
azaza777 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 30.03.09, 00:28 Nie wiem czy się przyda bo rodziłam pod Warszawą ale wypełnię ankietę 1) nazwa szpitala - Szpital Powiatowy w Wołominie 2) data porodu - 18.03.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - miałam CC 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - NIE DOTYCZY 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 2 OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - WIEM, ŻE SĄ 2 TAKIE SALE ZA 150,- I 200,- ZŁOTYCH ZA DOBĘ 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? - NIE WIEM (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - NIE DOTYCZY 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - NIE DOTYCZY 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie)- PYTAŁAM O PORODY W WODZIE I ODPOWIEDZIANO MI, ŻE NA TĘ CHWILĘ JUŻ NIE PRAKTYKUJĄ 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - NIE DOTYCZY 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - NIE WIEM 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - NIE 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt -J.W. 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - TAK 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - NIE DOTYCZY 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - NIE DOTYCZY 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - JEST MEGA TERROR LAKTACYJNY 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - MIMO TERRORU LAKTACYJNEGO NIECHĘTNIE I TYLKO NA WYRAŹNĄ PROŚBĘ MATKI A RACZEJ WIELE PRÓŚB 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - OCZYWIŚCIE ALE BEZ WIEDZY MATKI, JAK DZIECKO JEST NA NOWORODKACH 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - TYLKO NA PROŚBĘ MATKI PO PODPISANIU OŚWIADCZENIA, ŻE MATKA SOBIE TEGO ŻYCZY 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - PO NIECAŁEJ DOBIE ZE WZGLĘDU NA CC 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - W TYM SZPITALU NIE MAJĄ PRAKTYK 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - NIE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - NIE 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - TAK 34) czy w łazience było brudno? - NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) - NIECHĘTNIE I ZDAWKOWO 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? - NIE DOTYCZY 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - RACZEJ NIE 42) co byś zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - RACZEJ NIEWIELE MOŻNA BYŁOBY ZROBIĆ 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - NIE DOTYCZY 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - NIE WIEM 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - TROCHĘ ALE MIAŁAM WYJĄTKOWO TOWARZYSKĄ OSOBĘ. ZAPRASZAŁA DO SZPITALA KAŻDEGO KTO DZWONIŁ Z GRATULACJAMI 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - NIE DOTYCZY 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Szpital jak szpital, jest nowy, czysto utrzymany, ładnie wyremontowany oddział. Położne i lekarze - jak wszędzie od miłych i uczynnych do chamskich. Generalnie bez rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś